Σε κλίμα Αναστάσιμης χαράς και κατανύξεως, εορτάσθηκε την Τρίτη ημέρα της Διακαινησίμου, η εορτή ευρέσεως της Παναγίας της Πορταϊτισσας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μελβούρνης, στον οποίο θησαυρίζεται αντίγραφο του Ιερού Εικονίσματος, από την Ιερά Μονή Ιβήρων Αγίου Όρους.
Την παραμονή της εορτής, ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ. Ο Εσπερινός είχε και εφέτος πανορθόδοξο χαρακτήρα με αντιπροσώπους από την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αντιοχείας. Ο Εσπερινός ετελέσθη σε τέσσερις γλώσσες, Ελληνική, Αραβική, Αγγλική και Ρουμανική. Οι χορωδίες “Ρωμανός ο Μελωδός” της Αντιοχειανής Εκκλησίας και “Δαυίδ ο Ψαλμωδός” της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας λάμπρυναν την ακολουθία. Στον λόγο του, ο οποίος ήταν στην Αγγλική γλώσσα, λόγω των πολλών πιστών άλλων εθνικοτήτων, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δέρβης μίλησε για την πλούσια παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας προπαντός στην Πασχαλινή περίοδο και την ανάγκη αλληλοϋποστήριξης όλων των Ορθοδόξων, συγκεκριμένα αυτών της Μέσης Ανατολής που διώκονται συνεχώς.
Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, ετελέσθη ο Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ιερό Παρεκκλήσιο αφιερωμένο στην Παναγία Πορταϊτισσα, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μιλητουπόλεως κ. Ιακώβου, με τη συμμετοχή του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου Συνεσίου Φράγκου, Αιδεσιμότατου, Πρεσβυτέρου Γεωργίου Φράγκου, προΐσταμένου του Ιερού Ναού και Ιερολογιωτάτου Διακόνου Γεωργίου Βρυώνη.
Ο Θεοφιλέστατος μεταβίβασε τις Πασχαλινές ευχές του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Στυλιανού, στον λαό, και διηγήθηκε την Ιστορία της ευρέσεως της Ιεράς Εικόνος της Πορταϊτίσσης.