• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Σάββατο, 1 Αυγούστου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

«Η Εκκλησία δεν μπορεί να μένει αμέτοχη όταν ο λαός της υποφέρει»

in Εκκλησία της Ελλάδος
30 Ιανουαρίου 2026
byPoimin.gr Team
Ομιλία Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς – Κυριακή της Ορθοδοξίας
Share on FacebookShare on Twitter

H «Ο.Α.» ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ – ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

«Η Εκκλησία δεν μπορεί να μένει αμέτοχη όταν ο λαός της υποφέρει»

Προσιτός και ανοιχτός στον διάλογο, ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος μας μιλά για τη νεολαία, τις νέες τεχνολογίες, τη σύσταση του πρώτου μοναστηριού της Μητρόπολης και την επίθεση της Ρωσίας σε βάρος του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος θα βρίσκεται εκεί στις 29/1

«Είναι πολύ σκληρό να χτυπάς με γυμνό ποδάρι αιχμηρά καρφιά. Αυτό κάνουν οι αδερφοί μας οι Ρώσοι. Το μόνο που θα καταφέρουν είναι οι ίδιοι να ματώσουν. Το Φανάρι είναι εκεί, να μένει πάντοτε όρθιο και ζωντανό για να κρατάει αναμμένο το καντήλι της Ορθοδοξίας και του χριστιανισμού»

Από τον ΘΑΝΟ ΧΕΡΧΕΛΕΤΖΗ

Οι συναντήσεις και οι συζητήσεις με τον Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο έχουν πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ανήκει στη νεότερη γενιά της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο λόγος και η παρουσία του μαρτυρούν βαθιά πνευματική ωριμότητα. Ως Μητροπολίτης είναι προσιτός, λιτός, απλός και ανοιχτός στον διάλογο, διακρίνεται για το υψηλό επίπεδο γνώσεων, τη θεολογική του κατάρτιση, και έχει όραμα για την Εκκλησία στον σύγχρονο κόσμο, όραμα που είναι πιστό στον λόγο του Θεού και των Πατέρων της Εκκλησίας. Ο κ. Ιουστίνος μιλά στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» για ζητήματα πίστης, κοινωνίας και προοπτικής.

Τον συναντήσαμε στο γραφείο του στο Επισκοπείο στην Καλαμαριά. Με λόγο κατανοητό και με πνευματικό βάθος, η συζήτηση μαζί του παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Δεν είναι τυχαίο ότι η παρουσία και το έργο του έχουν συμβάλει ώστε ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι να βρίσκουν χώρο και λόγο μέσα στην Εκκλησία.

Μας μιλά για τη σύσταση του πρώτου μοναστηριού της Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, τις νέες τεχνολογίες, τον ρόλο των νέων μέσα στην Εκκλησία, τη θέση της Εκκλησίας στη δημόσια πολιτική σφαίρα, αλλά και για την πρόσφατη επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία σε βάρος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος θα επισκεφτεί την Καλαμαριά στις 29 Ιανουαρίου 2026.

Στην περιοχή της Επανομής, στη γενέτειρα του Αγίου νεομάρτυρα Αργυρίου, από το μηδέν και χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι ξεκίνησαν και προχωρούν σταθερά οι εργασίες για την ανέγερση του πρώτου μοναστηριού της Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς. Η μονή θα αποτελείται από αδελφότητα γυναικών και θα είναι αφιερωμένη στην Αγία Αικατερίνη. Ο κεντρικός ναός, το καθολικό, θα είναι δισυπόστατος και θα είναι αφιερωμένος στην Αγία Αικατερίνη και στην Αγία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου.

ΠΟΛΥΔΑΠΑΝΟ ΕΡΓΟ

«Το πρώτο μοναστήρι της Μητροπόλεώς μας χτίζεται με τη χάρη του Θεού, καθώς πρόκειται για ένα πολυδάπανο έργο. Ανοικοδομείται σιγά σιγά χάρη στο θαύμα του Θεού, που βοηθά να προχωράνε οι εργασίες. Εχουμε τελειώσει την πρώτη πτέρυγα, την πτέρυγα των κελιών, των προσωρινών κελιών, διότι στον γενικότερο σχεδιασμό της μονής αυτή η πτέρυγα θα είναι χώρος φιλοξενίας των προσκυνητών. Είναι ημιτελής η πτέρυγα του αρχονταρικίου και της κεντρικής τράπεζας, απομένει να γίνει η τοιχοποιία, ο κεντρικός κορμός έχει γίνει. Επίσης, ξεκινήσαμε να κτίζουμε το καθολικό της μονής και βρισκόμαστε ήδη στο μπετόν, πιστεύω τον Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο και θα προχωρήσουμε να κάνουμε τις τοιχοποιίες. Είναι ένα μεγάλο έργο, πολυδάπανο. Τώρα πώς υλοποιείται αυτό το έργο; Οπως και όλα τα έργα εδώ στην Καλαμαριά, στη Μητρόπολή μας, γίνονται χάρη στη συνδρομή του Θεού».

ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ

Στο σημείο αυτό ο κ. Ιουστίνος αναφέρεται στον ναό του Αγίου Χαραλάμπους και της Αγίας Αργυρής, που πρόσφατα κτίστηκε στην περιοχή της Καλαμαριάς και συγκεκριμένα στην Κηφισιά. Η Αγία Αργυρή από την Προύσα αποκτά στην προσφυγική Καλαμαριά το δικό της σπίτι με την πρόνοια του κ. Ιουστίνου και τη συνδρομή ευλαβών χριστιανών. «Η ανέγερση του ναού ήταν πολυδάπανη. Και εδώ έγινε ένα θαύμα και το έργο ολοκληρώθηκε. Εχουμε τη χαρά και την τιμή στις 29 Ιανουαρίου να κάνει τα θυρανοίξια του ναού ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος» αναφέρει ο κ. Ιουστίνος.

«Μόνο θλίψη προκαλούν οι ενέργειες σε βάρος του κ. Βαρθολομαίου»

Σχολιάζοντας την πρόσφατη επίθεση εκ μέρους της Ρωσίας προς το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος τονίζει: «Μόνο θλίψη προκαλούν αυτές οι ενέργειες σε βάρος του Οικουμενικού Πατριάρχη. Πραγματικά στενοχωριέμαι πολύ για τους αδελφούς ορθόδοξους χριστιανούς της Ρωσίας. Αυτή η εμπάθεια προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και μάλιστα με τέτοιες λέξεις, οι λέξεις που χρησιμοποίησαν ήταν άσχημες και σκληρές. Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται αυτό που πάντοτε λεγόταν, ότι η Μόσχα θέλει να γίνει η “τρίτη Ρώμη”, λες και υπήρξε “δεύτερη”. Αυτά που λέγονται περί “δεύτερης” και “τρίτης Ρώμης” είναι ένα μύθευμα. Λένε ότι η “δεύτερη Ρώμη” είναι η Κωνσταντινούπολη, δεν ήταν “δεύτερη”, ήταν η “Νέα Ρώμη”. Αυτοί, λοιπόν, για να δικαιολογήσουν αυτήν την τάση τους μίλησαν για την “τρίτη Ρώμη”. Δεν υπάρχει λόγος να συζητιούνται τέτοια θέματα, είναι λυμένα από τις Οικουμενικές Συνόδους της Εκκλησίας. Η Πρωτόθρονος Εκκλησία είναι στην Κωνσταντινούπολη. Τώρα, αν οι Ρώσοι έχουν αυτές τις βλέψεις να ηγηθούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία, θα πω αυτό που είπε ο Χριστός στον Απόστολο Παύλο όταν ήταν διώκτης των χριστιανών: “Σαούλ, Σαούλ, τι με διώκεις; σκληρόν σοι προς κέντρα λακτίζειν”. Είναι πολύ σκληρό να χτυπάς με γυμνό ποδάρι αιχμηρά καρφιά. Αυτό κάνουν οι αδερφοί μας οι Ρώσοι, χτυπάνε με γυμνό ποδάρι αιχμηρά καρφιά. Το μόνο που θα καταφέρουν είναι οι ίδιοι να ματώσουν. Το Φανάρι είναι εκεί με δόξα και με αδοξία, με λίγους και με πολλούς, το Φανάρι είναι από τον Θεό εκεί, στην Κωνσταντινούπολη, να μένει πάντοτε όρθιο και ζωντανό για να κρατάει αναμμένο το καντήλι της Ορθοδοξίας και του χριστιανισμού».

Η φήμη της «πλούσιας» Καλαμαριάς και το σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο που δημιουργήθηκε από το μηδέν

«Δεν έχουμε οικονομική ευρωστία και ό,τι έχουμε καταφέρει να κάνουμε ως τώρα για να στηρίξουμε αυτούς που υποφέρουν οφείλεται σε ένα θαύμα»

Μιλώντας για το φιλανθρωπικό έργο της τοπικής Εκκλησίας στην Καλαμαριά και στον Θερμαϊκό, ο κ. Ιουστίνος αναφέρει ότι, παρά όσα έχουν επικρατήσει να λέγονται για την περιοχή της Καλαμαριάς, ότι δηλαδή οι πολίτες έχουν μια καλή οικονομική επιφάνεια, η αλήθεια είναι ότι στην περιοχή υπάρχουν άνθρωποι που τα βγάζουν πέρα με δυσκολία. Η Εκκλησία αθόρυβα, διακριτικά και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας έρχεται να υποστηρίξει αυτούς τους ανθρώπους.

«Η Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς έχει τη φήμη της πλούσιας Μητρόπολης, επειδή κατοικείται, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, από ανθρώπους εύπορους, τουλάχιστον αυτή είναι η φήμη. Και το λέω αυτό, διότι είμαι Επίσκοπος εδώ περίπου 11 χρόνια και έχω σχηματίσει και μια άλλη εικόνα. Είναι μια Μητρόπολη που δεν έχει οικονομική ευρωστία και ό,τι έχουμε καταφέρει να κάνουμε ως τώρα για να στηρίξουμε τους αδελφούς μας που υποφέρουν οφείλεται σε ένα θαύμα. Οπως λέω τακτικά, ο πολλαπλασιασμός των πέντε άρτων και των δύο ιχθύων, που φαίνεται ως γεγονός να είναι περίεργο, ότι δηλαδή από πέντε ψωμιά και δύο ψάρια μπόρεσαν να τραφούν 12.000 άνθρωποι, είναι ένα πραγματικό γεγονός. Σας φαίνεται τρελό πώς είναι δυνατόν να γίνει αυτό; Κι όμως μπορεί να γίνει και το ζω καθημερινά, γιατί με το τίποτα φτιάχνουμε όλα αυτά τα πράγματα, κυριολεκτικά με το τίποτα. Δεν είναι λόγος υπερβολής, ούτε τα λέω αυτά γιατί θέλω να προκαλέσω κάπως τη συμπάθεια των ανθρώπων. Οχι. Κυριολεκτικά με το τίποτα αυτή η Μητρόπολη -γιατί δεν ήταν ποτέ οικονομικά εύρωστη-, αλλά με τη χάρη του Θεού ζει θαύματα. Οπως και το μοναστήρι που σας προανέφερα είναι ένα τέτοιο θαύμα. Ξεκίνησε με την πρωτοβουλία μας και την ανάγκη να έχει η Μητρόπολή μας ένα μοναστήρι, θεωρώ ότι τα μοναστήρια είναι πνεύμονες της Εκκλησίας. Εβλεπα γύρω γύρω Μητροπόλεις να έχουν μοναστήρια και έλεγα ότι πρέπει να κάνουμε και εμείς ένα μοναστήρι. Και μας βοήθησε πάρα πολύ ο γέροντας Ιωάννης από την Αγία Αννα του Αγίου Ορους. Το μοναστήρι χτίζεται με τη χάρη του Θεού. Συχνά λέω πως τα έργα των ανθρώπων τα κάνουν οι άνθρωποι, τα έργα του Θεού τα κάνει ο Θεός με θαύματα».

«Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, με το σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο στη δυτική Θεσσαλονίκη, λέει ένα πάρα πολύ ωραίο μότο, ότι “εδώ στη δυτική Θεσσαλονίκη οι φτωχοί βοηθούν τους φτωχότερους”. Αυτό εγώ δεν μπορώ να το πω στην ανατολική Θεσσαλονίκη, σας εξήγησα παραπάνω τον λόγο, διότι εδώ υπάρχει η φήμη της οικονομικής επιφάνειας και υπάρχει μια απόσταση ανάμεσα στους έχοντες -δεν θα πω πλούσιους, δεν μου αρέσει η έκφραση- και στους μη έχοντες, δεν υπάρχει μεσαία τάξη στην Καλαμαριά, πάει να εκλείψει. Είναι, λοιπόν, δύσκολο να πω ότι οι φτωχοί τρέφουν τους φτωχότερους, αλλά τι λέω; Λέω ότι και εδώ στη φιλανθρωπική μας διακονία κι αν δεν έγινε το θαύμα του Θεού. Διότι ξεκινήσαμε εκ του μηδενός. Ηρθα το 2015 μεσούσης της οικονομικής κρίσης, σε τέσσερα χρόνια προέκυψε και η υγειονομική κρίση, κλειστοί ναοί, αργότερα ναοί μισοάδειοι. Αντιλαμβάνεστε ότι όλα φαίνονταν πολύ μαύρα για έναν Επίσκοπο το 2015. Χωρίς οικονομική αποταμίευση. Και είδα πάλι το θαύμα του Θεού, δηλαδή οι δομές οι οποίες προέκυψαν από τις ανάγκες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε και για τις οποίες αν σκεφτόμουν λογικά δεν θα τις άνοιγα ποτέ, τελικά λειτουργούν και μάλιστα πολύ όμορφα, με πολλή αξιοπρέπεια και με εχεμύθεια. Με λίγη διαφήμιση. Ξέρετε, καμιά φορά όταν πρέπει να μιλήσω γι’ αυτά δυσκολεύομαι, αλλά μου λένε οι συνεργάτες μου “πρέπει να μιλήσετε, Σεβασμιώτατε, να ξέρει ο κόσμος και να μη λέει ότι εδώ δεν γίνεται δουλειά”. Σας λέω, λοιπόν, ότι με τη χάρη του Θεού και τη βοήθεια των λίγων ανθρώπων έχει γίνει ένα πολύ μεγάλο έργο στη φιλανθρωπία. Εκτός από το έργο που κάνουν όλες οι Μητροπόλεις, και εδώ πρέπει να πω ότι η Μητρόπολή μας δεν είναι κάτι ξεχωριστό και σπουδαίο, όλες οι Μητροπόλεις δουλεύουν, είμαστε ένα κομμάτι όλων των Μητροπόλεων και εμείς παλεύουμε και αγωνιζόμαστε».

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.000 ΜΕΡΙΔΕΣ ΦΑΓΗΤΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς καθημερινά παρασκευάζονται πάνω από 1.000 μερίδες φαγητού για να ανακουφίζονται άτομα οικονομικά ευάλωτα, παρέχονται πρωινά και μεσημεριανά σε μαθητές και διανέμονται τρόφιμα. Στο επόμενο φύλλο της «Ορθόδοξης Αλήθειας» θα παρουσιαστεί εκτενώς το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο της Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.

Πρόσφατα Άρθρα

Εορτασμός των ονομαστηρίων του Σεβ. Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου Βαρθολομαίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τις καταστροφικές πυρκαγιές

31 Ιουλίου 2026

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ερωτηθείς σχετικά...

Read more
Φθιώτιδος Συμεών: «Η Εκκλησία δεν εξαρτάται από πρόσωπα»
Εκκλησία της Ελλάδος

Φθιώτιδος Συμεών: «Η Εκκλησία δεν εξαρτάται από πρόσωπα»

31 Ιουλίου 2026

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος το 4ο κατά σειρά Θερινό Φεστιβάλ της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στο παραθαλάσσιο Κατασκηνωτικό Κέντρο...

Read more
Ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ στον πανηγυρικό Εσπερινό της Αγίας Παρασκευής Καρδίτσας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ στον πανηγυρικό Εσπερινό της Αγίας Παρασκευής Καρδίτσας

31 Ιουλίου 2026

 Το Σάββατο 25 Ιουλίου 2026, παραμονή της εορτής της Αγίας ενδόξου Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής, στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε στον Ιερό...

Read more
Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στην ιστορική Αγχίαλο για τα 120 χρόνια από την πυρπόλησή της
Εκκλησία της Ελλάδος

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στην ιστορική Αγχίαλο για τα 120 χρόνια από την πυρπόλησή της

31 Ιουλίου 2026

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο τελέσθηκε σήμερα, Πέμπτη 30 Ιουλίου, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της πόλεως Πομόριε (ιστορικής Αγχιάλου), προεξάρχοντος του...

Read more
Ολοκληρώθηκαν οι Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ολοκληρώθηκαν οι Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας

31 Ιουλίου 2026

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν και κατά το φετινό καλοκαίρι οι Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, οι οποίες αποτελούν έναν διαχρονικό...

Read more
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑΥΛΑΚΑΤΟ “ΜΥΚΟΝΙΟΣ”
Εκκλησία της Ελλάδος

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑΥΛΑΚΑΤΟ “ΜΥΚΟΝΙΟΣ”

31 Ιουλίου 2026

Την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος πραγματοποίησε επίσκεψη στην πυραυλάκατο (ΤΠΚ) "Υποπλοίαρχος ΜΥΚΟΝΙΟΣ",...

Read more
Οι αποφάσεις της έκτακτης Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Συνοδική Εγκύκλιος για την Απογραφή 2026 στην Αυστραλία: «Να δηλώσουμε ότι είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ»

31 Ιουλίου 2026

Την Τρίτη, 11 Αυγούστου 2026, θα διεξαχθεί η Απογραφή Πληθυσμού και Κατοικιών από την Αυστραλιανή Στατιστική Υπηρεσία. Στο πλαίσιο της...

Read more
Τίμησαν τον Άγιο Σίλα και τη μνήμη του Μητροπολίτη Προκοπίου στην Καβάλα
Εκκλησία της Ελλάδος

Τίμησαν τον Άγιο Σίλα και τη μνήμη του Μητροπολίτη Προκοπίου στην Καβάλα

30 Ιουλίου 2026

Με τη συμμετοχή πολλών πιστών πραγματοποιήθηκαν στις 29 και 30 Ιουλίου οι εορταστικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και...

Read more
Με Βραδινή Θεία Λειτουργία του Μητροπολίτη Μαρωνείας άρχισε η δεύτερη κατασκηνωτική περίοδος των αγοριών
Εκκλησία της Ελλάδος

Με Βραδινή Θεία Λειτουργία του Μητροπολίτη Μαρωνείας άρχισε η δεύτερη κατασκηνωτική περίοδος των αγοριών

30 Ιουλίου 2026

Τήν Τετάρτη , 29 Ἱουλίου 2026, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης μας τέλεσε Βραδυνή Θεία Λειτουργία στὸν Ἱερό Ναό τῆς Παναγίας «ΑΞΙΟΝ...

Read more
Οι αποφάσεις της έκτακτης Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Οι αποφάσεις της έκτακτης Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

30 Ιουλίου 2026

Ὁλοκληρώθηκαν οἱ ἐργασίες τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς Αὐστραλίας, ἡ ὁποία συνῆλθε ἐκτάκτως ἀπό τήν 28η ἕως καί σήμερα,...

Read more
ΒΡΑΔΙΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΒΡΑΔΙΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

30 Ιουλίου 2026

Βραδινή λειτουργία τελέστηκε στις κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως Κερκύρας στην Κασσιώπη, την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2026, στα πλαίσια του προγράμματος για...

Read more
Ἐκδήλωση τιμῆς στούς Ἀποδήμους τῆς Ναυπακτίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἐκδήλωση τιμῆς στούς Ἀποδήμους τῆς Ναυπακτίας

31 Ιουλίου 2026

Τό βράδυ τῆς Τρίτης, 28 Ἰουλίου 2026, ἡ Ἱερά Μητρόπολη Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου μαζί μέ τόν Δῆμο Ναυπακτίας συνδιοργάνωσαν...

Read more
Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος  στις Κατασκηνώσεις στο Ελευθεροχώρι
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος στις Κατασκηνώσεις στο Ελευθεροχώρι

30 Ιουλίου 2026

Σύντομη προσκυνηματική και ποιμαντική επίσκεψη στην Κατασκήνωση της Χριστιανικής Εστίας Λαμίας, στο ορεινό και κατάφυτο Ελευθεροχώρι του Δήμου Λαμιέων πραγματοποίησε...

Read more
Το νέο e-shop του «Εκκλησιαστικού Φάρου» της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους είναι πλέον στον… υπολογιστή σας!
Εκκλησία της Ελλάδος

Το νέο e-shop του «Εκκλησιαστικού Φάρου» της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους είναι πλέον στον… υπολογιστή σας!

30 Ιουλίου 2026

Η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) του Βιβλιοχαρτοπωλείου «Εκκλησιαστικός Φάρος», προσφέροντας...

Read more
Διωγμὸς ἀξίων κληρικῶν
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Ἀνακοίνωσις ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Σόφιας τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας τῆς Βουλγαρίας περὶ ἀργίας κληρικοῦ

30 Ιουλίου 2026

Ἡ Ἱερὰ Μητρόπολις Σόφιας τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας τῆς Βουλγαρίας, τοῦ Πατριαρχείου Βουλγαρίας, ἀνακοινοῖ ὅτι, διὰ τῆς ἀπὸ 28ης Ἰουλίου 2026...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.
Ἁγίας Παρασκευής

Η Αγία Παρασκευή ένας βράχος αρετής

25 Ιουλίου 2026

H  αγία Παρασκευή δεν ήταν μία συνηθισμένη γυναίκα. Ήταν ένα πνευματικό μετέωρο, ένας βράχος αρετής, ακλόνητος μέσα στον ωκεανό της...

Αγία Παρασκευή: Η ηρωική παρθενομάρτυς της αρχαίας Εκκλησίας {26 Ιουλίου}

Αγία Παρασκευή: Η ηρωική παρθενομάρτυς της αρχαίας Εκκλησίας {26 Ιουλίου}

25 Ιουλίου 2026
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Εορτή της αγίας Παρασκευής (26 Ιουλίου) Η θαυματουργός Αγία Παρασκευή

25 Ιουλίου 2025
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Ὁμιλία στὴ μνήμη τῆς ἁγίας ἐνδόξου μεγαλομάρτυρος Παρασκευῆς

25 Ιουλίου 2025
Συγκλονιστικό Θαύμα της Αγίας Παρασκευής στο Κορωπί ανήμερα της Εορτής της!

Συγκλονιστικό Θαύμα της Αγίας Παρασκευής στο Κορωπί ανήμερα της Εορτής της!

25 Ιουλίου 2025
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

25 Ιουλίου 2025
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

ΚΥΡΙΑΚΗ Η΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ Φροντίδα για τις ανάγκες της ζωής

17 Αυγούστου 2024
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Ἡ καρφίτσα! Κυριακή Η΄ Ματθαίου. (†) ἐπίσκοπος Γεώργιος Παυλίδης Μητροπολίτης Νικαίας

17 Αυγούστου 2024
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Η Θεία Κλήση της Αγίας Παρασκευής

25 Ιουλίου 2024
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Αγία Παρασκευή – Ο Βίος της Αγίας Παρασκευής

25 Ιουλίου 2024
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Κυριακή Η΄ Ματθαίου – Να μάθουμε να ζούμε Ευχαριστιακά

29 Ιουλίου 2023
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Όχι σπατάλη! – Κυριακή Η΄ Ματθαίου

1 Αυγούστου 2020
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

«Όχι στις διαιρέσεις, όχι στις διχόνοιες, όχι στα σχίσματα»

1 Αυγούστου 2020
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Κυριακή Η΄Ματθαίου – Ο πολλαπλασιασμός των 5 άρτων

10 Αυγούστου 2019
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Κυριακή Η΄ Ματθαίου «Ἔφαγον πάντες καὶ ἐχορτάσθησαν»

10 Αυγούστου 2019
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Κυριακή Η Ματθαιου Ὁ Ζωοποιὸς Ἄρτος

10 Αυγούστου 2019
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Το μήνυμα της Κυριακής Η΄ Ματθαίου

10 Αυγούστου 2019
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Ἑρμηνευτικὴ προσέγγιση τοῦ Ἀπολυτίκιου τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς

25 Ιουλίου 2018
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Το θαύμα του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων

22 Ιουλίου 2018
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Να μάθουμε να ζούμε Ευχαριστιακά

22 Ιουλίου 2018
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Πνευματικό φως από την Αγία Παρασκευή

25 Ιουλίου 2017
Ἡ Ἁγία Παρασκευή. Ἡ παρθένος, ἡ ἀπόστολος καί μάρτυς.

Ἡ Ἁγία Παρασκευὴ

16 Νοεμβρίου 2023
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Κυριακή Η΄Ματθαίου. Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου

16 Νοεμβρίου 2023
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Τό Εὐαγγέλιο τῆς Κυριακῆς. Κυριακή Η΄ Ματθαίου

16 Νοεμβρίου 2023
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

ΚΥΡΙΑΚΗ Η΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

13 Αυγούστου 2016
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

ΚΥΡΙΑΚΗ Η΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

13 Αυγούστου 2016
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Ο ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΡΤΩΝ & ΤΩΝ ΙΧΘΥΩΝ, Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Ο π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΛΩΡΟΦΣΚΥ

13 Αυγούστου 2016
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

«ΜΕΜΕΡΙΣΤΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ»; Αποστολικό Ανάγνωσμα Κυριακής Η’ Ματθαίου (Α’ Κορ. α΄ 10-17) Αρχιμανδρίτης Ιωήλ Κωνστάνταρος

13 Αυγούστου 2016
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

ΚΥΡΙΑΚΗ Η´ ΜΑΤΘΑΙΟΥ (ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ)

13 Αυγούστου 2016
Κυριακή Η’ Ματθαίου – Λόγος εις τους εκ πέντε άρτων τραφέντας πεντακισχιλίους (Όσιος Βασίλειος επίσκ. Σελευκείας)

Ἑρμηνεία στὴν περικοπὴ τῶν Πέντε Ἄρτων Anthony Bloom

16 Νοεμβρίου 2023
Next Post
Με σεμνότητα τα ονομαστήρια του Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου – Τρισάγιο για τα θύματα των δύο τραγωδιών

Με σεμνότητα τα ονομαστήρια του Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου - Τρισάγιο για τα θύματα των δύο τραγωδιών

Οι Τρεις Ιεράρχες και η εποχή μας

Ο Παιδαγωγικός Λόγος των Τριών Ιεραρχών στη Σύγχρονη Εποχή

Ο εορτασμός του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην ομόνυμη Ιερά Μονή στη Νάξο

Ο εορτασμός του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην ομόνυμη Ιερά Μονή στη Νάξο

Εορταστική αγρυπνία για τον Όσιο Δημήτριο Γκαγκαστάθη στο Παρεκκλήσιο Αγίου Μηνά Καρδίτσης

Εορταστική αγρυπνία για τον Όσιο Δημήτριο Γκαγκαστάθη στο Παρεκκλήσιο Αγίου Μηνά Καρδίτσης

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist