• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Τρίτη, 27 Ιανουαρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Γιατί οι Ρώσοι κρατούν το παλαιό ημερολόγιο;

22 Αυγούστου 2020
in Απόψεις - Γνώμες
Εκφράζουμε την βαθιά μας αγανάκτηση για την ωμή εισπήδηση από την Εκκλησία της Κων/πόλεως
Share on FacebookShare on Twitter

Νικολάου Μάννη, εκπαιδευτικού 

Όταν στα 1582 ο Πάπας Γρηγόριος ο ΙΓ΄ εισήγαγε το νέο ημερολόγιο (το λεγόμενο Γρηγοριανό) προσπάθησε με διάφορους τρόπους να το επιβάλλει και στους ορθοδόξους λαούς της Ανατολής. Η προπαγάνδα εντάθηκε κυρίως στην περιοχή της Πολωνο-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας [1], στην οποία το Τάγμα των Ιησουϊτών είχε τεράστια δύναμη, και στην οποία ζούσαν πολυάριθμοι Ρώσοι. Οι Ιησουΐτες προσπαθούσαν να πείσουν τον ορθόδοξο πληθυσμό πως η Ανατολική Εκκλησία πλανήθηκε («και για αυτό – έλεγαν – επέτρεψε ο Θεός να σκλαβωθεί στους απίστους») και εορτάζει λάθος το Πάσχα, δηλαδή όχι σύμφωνα με την αστρονομική ισημερία που τάχα καθόρισε η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος [2]. Προσπαθούσαν λοιπόν να τους πείσουν να δεχθούν το νέο ημερολόγιο και πασχάλιο του Πάπα.

Αμύντορες των Ορθοδόξων αναδείχθηκαν τότε οι δύο μεγάλοι Πατριάρχες του Γένους, ο Κωνσταντινουπόλεως Ιερεμίας ο Τρανός και ο Αλεξανδρείας Άγιος Μελέτιος ο Πηγάς, οι οποίοι με εγκυκλίους και επιστολές τους ενίσχυσαν τους Ρώσους και τους προέτρεψαν να κρατήσουν με ζήλο τις παραδόσεις της Ορθοδοξίας.

Σε μία από αυτές, που κυκλοφόρησε μάλιστα ευρέως στην περιοχή τυπωμένη στην σλαβωνική γλώσσα, ο Πατριάρχης Ιερεμίας έγραφε: «Όντως εσείς, αληθείς κληρονόμοι της παράδοσης των χριστωνύμων τέκνων, όχι μόνο τον Πάπα και τους αστροθεάμονες μυθοπλάστες του να μην ακούτε, οι οποίοι έφεραν παράδοξες διδασκαλίες στα αυτιά σας, αλλά ούτε και άγγελο εξ ουρανού να μη δεχθείτε. Διότι η Γραφή μαρτυρεί ότι πολλάκις «αὐτὸς γὰρ ὁ σατανᾶς μετασχηματίζεται εἰς ἄγγελον φωτός»  και προσπαθεί με πολλές πανουργίες και πλάνες που φέρνει στα αυτιά των απλοϊκών να τους απομακρύνει από το πρόσωπο του Θεού και να τους παρασύρει στην απώλεια» [3].

Σε άλλη επιστολή, του Αγίου Μελετίου Πηγά αυτή τη φορά, διαβάζουμε: «Ο Πάπας της παλαιάς Ρώμης εξυψώνει τον εαυτό του πάνω από όλους και καταφρονεί τους πάντες, ακόμη δε κατηγορεί το (Πασχάλιο) Κανόνιο των Πατέρων, για να μη φανεί ότι χωρίς λόγο καινοτόμησε το ημερολόγιο, μη βλέποντας ότι το Κανόνιο των Πατέρων είναι σωστό, αφού επιτελείται το Πάσχα μετά την εαρινή ισημερία και όχι με τους Ιουδαίους, όπως απαιτεί ο Ζ΄ Κανόνας των ιερών Αποστόλων· και αφού καλώς έχει το Κανόνιο των Πατέρων, και μάλιστα πατερικού υπάρχοντος, ποικιλοτρόπως αμαρτάνουν εκείνοι που δίνουν προσοχή σε άλλα ημερολόγια» [4].

Διαφωτιστικό αγώνα κατά του νέου ημερολογίου, τον επόμενο αιώνα (ΙΖ΄), έκανε στις περιοχές της Ρωσίας και ο μάρτυρας Πατριάρχης Κύριλλος Λούκαρις· κυρίως όμως οι Έλληνες διδάσκαλοι του Γένους των Ρώσων αδελφοί Σωφρόνιος και Ιωαννίκιος Λειχούδης, οι οποίοι με δημοσίους διαλόγους τους με τους Ιησουΐτες υπερασπίστηκαν την ορθότητα του Ιουλιανού ημερολογίου [5].

Στις αρχές του ΙΗ΄ αιώνος ο αυτοκράτορας Μέγας Πέτρος εισήγαγε το Γρηγοριανό ημερολόγιο μόνο για τις εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις με τα άλλα Κράτη, χωρίς να απαιτήσει από την Εκκλησία να το αλλάξει, διατηρώντας το παράλληλα σε χρήση και στα εσωτερικά κρατικά ζητήματα [6]. Εκατό χρόνια όμως μετά, όπως αναφέρει ο διδάσκαλος του Γένους μας Κωνσταντίνος Οικονόμος εξ Οικονόμων, «προεβλήθη παρά τινων Ἀκαδημαϊτῶν τῆς Πετρουπόλεως πρόβλημα περὶ παραδοχῆς τοῦ Εὐρωπαϊκοῦ ἡμερολογίου (καλενδαρίου). Τὸ πρόβλημα παρὰ τῆς Κυβερνήσεως ἐστάλη εἰς τὴν Σύνοδον, ἡ Σύνοδος ἐψήφησεν ἵνα ἐπικριθῇ ὑπὸ τῆς κοινῆς τῶν ὀρθοδόξων μητρὸς τῆς Μεγ.  Ἐκκλησίας· ἐπεκρίθη καὶ συμφώνως ἀπεβλήθη» [7].

Στα τέλη του ΙΘ΄ αιώνος ο Βαρναβίτης [8] κληρικός Cesare Tondini De Quarenghi, ο οποίος το 1862 είχε ιδρύσει την «Ένωση Προσευχών για την επιστροφή των χωρισμένων αδελφών μας της Ελληνορωσικής Εκκλησίας στην Καθολική Ενότητα» [9] περιήλθε την Ανατολή (Ρωσία, Ρουμανία, Κωνσταντινούπολη) με σκοπό να πείσει τους ορθοδόξους να αποδεχθούν το Γρηγοριανό ημερολόγιο, ώστε να διευκολυνθεί ο σκοπός του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο παπικός αυτός κληρικός θεωρούσε την αποδοχή του Γρηγοριανού ημερολογίου από τους Ορθοδόξους ως αναγνώριση «της μίας πηγής της εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας», δηλαδή του παπικού πρωτείου [10]!

Το 1903 συνήλθε στην Ρωσία Τοπική Σύνοδος, υπό την προεδρία του σοφού Μητροπολίτου Πετρουπόλεως Αντωνίου Βαντκόφσκι, και απέρριψε την ημερολογιακή μεταβολή «ὡς διασαλεύουσα τὴν ἀνέκαθεν καὶ πολλάκις καθαγιασθεῖσαν ὑπὸ τῆς Ἐκκλησίας τάξιν» [11].

Ενδεικτικές για το πως έβλεπαν οι Ρώσοι το ημερολογιακό ζήτημα είναι οι θέσεις του Μητροπολίτου Αντωνίου Βαντγκόφσκι: «Το Ιουλιανό ημερολόγιο με την εφαρμογή του στην πράξη της Εκκλησίας, συνιστά σε κάθε περίπτωση την σωτήρια άγκυρα που συγκρατεί τους Ορθοδόξους από την ολοκληρωτική απορρόφηση τους από τον ετερόδοξο κόσμο. Είναι ένα είδος σημαίας κάτω από την οποία τα παιδιά της Ορθοδοξίας συναθροίζονται μαζί. Η αυθαίρετη απόφαση ορισμένων τέκνων της Ορθοδοξίας να θέλουν να χωρίσουν από εμάς στην εκκλησιαστική πράξη και να συμβαδίσουν με τους ετερόδοξους, παρά τα φαινομενικά οφέλη, και μάλιστα χωρίς διάκριση ως προς το δόγμα, μπορεί να έχει στο μέλλον συνέπειες ανεπιθύμητες ή ακόμα και ολέθριες για την ευημερία της καθολικής Εκκλησίας και μπορεί να χρησιμεύσει ως όπλο στα χέρια των εχθρών Της...» [12].

Επομένως ήταν αναμενόμενο ο πιστός ρωσικός λαός όχι μόνο να μην αποδεχθεί το νέο ημερολόγιο που εισήγαγε την άνοιξη του 1923 η, για λίγο διάστημα επί Κομμουνισμού επίσημη κρατική εκκλησία, η λεγόμενη «Ζωντανή ή Ανακαινιστική Εκκλησία», αλλά ούτε και όταν το αποφάσισε η κανονική Εκκλησία, υπό τον Πατριάρχη Μόσχας Άγιο Τύχωνα. Ο τελευταίος, από κακή πληροφόρηση, νόμιζε ότι οι αποφάσεις του λεγόμενου «Πανορθοδόξου Συνεδρίου» [13] εφαρμόστηκαν σε όλες τις Τοπικές Εκκλησίες, αλλά μόλις είδε όχι μόνο ότι αυτό είναι ψευδές, αλλά και το ότι ο πιστός λαός ήταν έτοιμος για επανάσταση, επανέφερε αμέσως το παλαιό ημερολόγιο! Συνολικά η ζωή του νέου ημερολογίου στην Ρωσική Εκκλησία κράτησε μόλις εικοσιτέσσερις μέρες (από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι τις 8 Νοεμβρίου 1924! [14]).

Την ίδια περίπου εποχή δημοσιεύτηκαν δύο βαρυσήμαντα κείμενα υπέρ του Ιουλιανού ημερολογίου που έκαναν μεγάλη εντύπωση. Το 1929 είδε το φως της δημοσιότητος  το κείμενο του Αγίου Ιννοκεντίου Φιγκουρόφσκι [15] με τίτλο «Μια ανοιχτή επιστολή προς όλα τα πιστά τέκνα της Εκκλησίας του Χριστού που κρατούν το Ορθόδοξο Ημερολόγιο και τις παραδόσεις της Αγίας Καθολικής Εκκλησίας». Στο κείμενο αυτό [16] στηλιτεύει τους διωγμούς που υφίσταντο οι εμμένοντες στην παράδοση του παλαιού ημερολογίου, αποδεικνύει αστήρικτους τους ισχυρισμούς περί επιστημονικής ακρίβειας του νέου ημερολογίου, επισημαίνει τις επιπτώσεις της εφαρμογής του στο Πασχάλιο και την εκκλησιαστική τάξη και πλέκει το εγκώμιο σε όσους τηρούν τις εκκλησιαστικές παραδόσεις.

Το 1934, μια άλλη αγία μορφή, ο περίφημος Ρώσος ασκητής των Καρουλίων, Θεοδόσιος Χαριτόνοφ [17] έγραψε το κείμενο «Φωνή εξ Αγίου Όρους» [18], ένα αντιρρητικό μανιφέστο υπέρ του παλαιού ημερολογίου, στο οποίο εξέθετε εν συντομία για ποιους λόγους πρέπει να διατηρηθεί το παλιό ημερολόγιο και για ποιους λόγους να απορριφθεί το νέο.

Τις παραπάνω θέσεις εξέφρασε συνοδικώς και η Σύνοδος των Ρώσων της Διασποράς, δηλαδή των Αρχιερέων εκείνων που εκδιώχθηκαν από την αλήστου μνήμης δικτατορία των Σοβιέτ. Αλλά και πολλοί σύγχρονοι Ρώσοι Άγιοι καταφέρθηκαν εναντίον του νέου ημερολογίου, όπως ο Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς [19] και ο Άγιος Σεραφείμ Σομπόλιεφ [20], ο οποίος στο Πανορθόδοξο Συνέδριο της Μόσχας το 1948, κατέθεσε περισπούδαστο κείμενο για το θέμα αυτό [21].

Βασισμένοι λοιπόν πάνω στις θέσεις τόσων Αγίων Πατέρων είναι εύλογο οι Ρώσοι να κρατούν πεισματικά το παλαιό ημερολόγιο και να αρνούνται να «εκμοντερνιστούν».

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΕΛΟΥΣ
 
[1] Περιελάμβανε κυρίως τα εδάφη της σημερινής Ουκρανίας.
[2] Η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος καθόρισε ως συμβατική ημερομηνία της εαρινής ισημερίας την 21η Μαρτίου του Ιουλιανού ημερολογίου, και με βάση αυτήν την εκκλησιαστική ισημερία καθορίζεται και το λεγόμενο «Αιώνιον Πασχάλιον».
[3] Βλ. Νικολάου Μάννη, Διπλούς πέλεκυς κατά του Γρηγοριανού ημερολογίου, Αθήνα, 2015.
[4] Στο ίδιο (εδώ σε νεοελληνική απόδοση).
[5] Βλ. το ελληνικό κείμενο στο Νικολάου Μάννη, Ελληνική ασπίς κατά του Γρηγοριανού ημερολογίου, Αθήνα, 2017.
[6] Tondini Quarenghi, Statutum canonicum sive ecclesiasticum Petri Magni, Paris, 1785.
[7] Κωνσταντίνου Οικονόμου εξ Οικονόμων, Τα σωζόμενα εκκλησιαστικά συγγράμματα, τόμος γ΄, Αθήνα, 1866, σελ. 556-557.
[8] Οι Βαρναβίτες ήταν ένα από τα πολυάριθμα τάγματα της Παπικής Εκκλησίας.
[9] http://www.barnabites.com/ecumenism
[10] Περιοδικό Bessarione, Rome, 1905, σελ. 178.
[11] Η περί των σχέσεων των αυτοκεφάλων ορθοδόξων εκκλησιών και περί άλλων γενικών ζητημάτων Πατριαρχική και Συνοδική Εγκύκλιος του 1902: Αι εις αυτήν απαντήσεις των αγίων αυτοκεφάλων ορθοδόξων εκκλησιών και η ανταπάντησις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Κωνσταντινούπολη, 1904, σελ. 35.
[12] Γκεοργκιέφσκι, Σχετικά με το εκκλησιαστικό ημερολόγιο (ρωσιστί), Μόσχα, 1948. σελ. 16-17. Μετάφραση ημέτερη.
[13] Το λεγόμενο «Πανορθόδοξο Συνέδριο» (που μόνο Πανορθόδοξο δεν ήταν, αφού απείχαν τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων και οι Τοπικές Εκκλησίες Ρωσίας, Βουλγαρίας κ.α..) πρότεινε ως ημερομηνία εφαρμογής νέου ημερολογίου και πασχαλίου την 1η Οκτωβρίου 1923, πρόταση που καμία Τοπική Εκκλησία τελικώς δεν εφάρμοσε.
[14] Αρχιμ. Ναζάριου Ομελιάνενκο, Γιατί η Εκκλησία μας χρησιμοποιεί το Ιουλιανό ημερολόγιο; (https://pravlife.org/ru/content/pochemu-nasha-cerkov-ispolzuet-yulianskiy-kalendar).
[15] Μητροπολίτης Πεκίνου της Ρωσικής Εκκλησίας, ο οποίος άσκησε τεράστιο ιεραποστολικό έργο στην Κίνα. Κοιμήθηκε το 1931.
[16] Μπορεί κανείς να το βρει στο διαδίκτυο (στην ρωσική γλώσσα, αλλά και την αγγλική του μετάφραση). Μεταφράστηκε και στα ελληνικά και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ορθόδοξος Ένστασις και Μαρτυρία, αρ. 30-31, Ιαν.-Ιούν. 1993, σελ. 82-94.
[17] Από τους πλέον μορφωμένους Ρώσους θεολόγους της εποχής του, ο οποίος εγκατέλειψε ακαδημαϊκή καριέρα και έγινε ασκητής στα φρικτά Καρούλια του Αγίου Όρους. Ο γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ είχε γράψει για αυτόν: «δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πώς τέτοιοι ασκητές σαν τον γέροντα Θεοδόσιο αναπαύονται στη χορεία των Αγίων» (https://iconandlight.wordpress.com/2017/10/02/19282/).
[18] Υπάρχει μόνο στην ρωσική γλώσσα, ενώ σύντομα θα ολοκληρωθεί η ελληνική του μετάφραση.
[19] Από τους μεγαλύτερους Αγίους της εποχής μας, θαυματουργός και με άφθαρτο λείψανο.
[20] Διαπρεπής Ρώσος Ιεράρχης, επίσης θαυματουργός.
[21] Δημοσιεύθηκε στην ελληνική γλώσσα στο περιοδικό Ορθόδοξος Ένστασις και Μαρτυρία, αρ. 24-25, Ιούλ.-Δεκ. 1991, σελ. 322-343. Υπάρχει και στο διαδίκτυο εδώ: http://www.hsir.org/Theology_el/3a4010SerafeimMpok.pdf

Πρόσφατα Άρθρα

Η Βασιλόπιτα του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ι.Μ. Λαρίσης
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Βασιλόπιτα του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ι.Μ. Λαρίσης

27 Ιανουαρίου 2026

Τη Βασιλόπιτα του ανώτατου Διοικητικού Οργάνου της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, αυτό του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, ευλόγησε ο Πρόεδρος αυτού,...

Read more
Πρώτη Ιερατική Σύναξη για το νέο έτος στη Βέροια
Εκκλησία της Ελλάδος

Πρώτη Ιερατική Σύναξη για το νέο έτος στη Βέροια

27 Ιανουαρίου 2026

Το πρωί της Δευτέρας, 26ης Ιανουαρίου 2026, στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο Βεροίας πραγματοποιήθηκε η πρώτη Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως...

Read more
Τα ονομαστήριά της Καθηγουμένης της Ι. Μονής Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Τα ονομαστήριά της Καθηγουμένης της Ι. Μονής Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου

27 Ιανουαρίου 2026

Με αφορμή την εορτή της Οσίας Ξένης, κατά την οποία η Καθηγουμένη της Ι. Μονής Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου εορτάζει τα...

Read more
Δώδεκα  χρόνια χωρίς τον Μακαριστό Χριστόδουλο
Εκκλησία της Ελλάδος

Επέτειος εκδημίας Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου

27 Ιανουαρίου 2026

Δέκα οκτώ (18) χρόνια πέρασαν από την εις Κύριον εκδημία του Μακαριστού Ποιμενάρχου μας, Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου (28/1/2008)....

Read more
Ο Αλεξανδρινός επίσκοπος τίμησε τον Αλεξανδρείας Αθανάσιο
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Αλεξανδρινός επίσκοπος τίμησε τον Αλεξανδρείας Αθανάσιο

27 Ιανουαρίου 2026

Η μνήμη του αγίου Αθανασίου του μεγάλου, αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας, τιμήθηκε την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026 στο ναό της αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως και...

Read more
Κληρικολαϊκή Συνάντηση στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου Βόλου
Εκκλησία της Ελλάδος

Κληρικολαϊκή Συνάντηση στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου Βόλου

27 Ιανουαρίου 2026

Συνεχίστηκε χθες,  2761, η νέα ποιμαντική πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, η οποία περιλαμβάνει επισκέψεις του Σεβασμιωτάτου κ. Ιγνατίου στους...

Read more
Ο Φωκίδος Θεόκτιστος ενθρονίζει και αφιερώνει το εγκόλπιο χειροτονίας του στην Παναγία την Τρικορφιώτισσα
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Φωκίδος Θεόκτιστος ενθρονίζει και αφιερώνει το εγκόλπιο χειροτονίας του στην Παναγία την Τρικορφιώτισσα

26 Ιανουαρίου 2026

Σημαντική ημερομηνία η 25η Ιανουαρίου 2026 για την Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ του Σάρωφ Τρικόρφου. Ο σεπτός Ποιμενάρχης...

Read more
Τρίτη Συνάντηση Σχολής Νέων Συζύγων και Γονέων Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Τρίτη Συνάντηση Σχολής Νέων Συζύγων και Γονέων Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας

26 Ιανουαρίου 2026

Με ομιλήτρια την Εκπαιδευτικό - Συγγραφέα κα Αγγελική Μαστρομιχαλάκη - Ζούρα πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνάντηση της Σχολής Γονέων της Ιεράς...

Read more
Σερρών Θεολόγος: «Η Εκκλησία διακονεί συνεργατικώς την κοινωνία με κάθε άνθρωπο και θεσμικό φορέα καλής διαθέσεως»
Εκκλησία της Ελλάδος

Σερρών Θεολόγος: «Η Εκκλησία διακονεί συνεργατικώς την κοινωνία με κάθε άνθρωπο και θεσμικό φορέα καλής διαθέσεως»

26 Ιανουαρίου 2026

Την πατροπαράδοτη Αγιοβασιλειόπιτα για τις Σχολές και τις κοινωνικές και φιλανθρωπικές δράσεις του «ΜΑΞΙΜΕΙΟΥ» Ιδρύματος της Εκκλησίας των Σερρών, ευλόγησε...

Read more
Εθιμοτυπική επίσκεψη του νέου Προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου στον Μητροπολίτη Δημητριάδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Εθιμοτυπική επίσκεψη του νέου Προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου στον Μητροπολίτη Δημητριάδος

26 Ιανουαρίου 2026

Εθιμοτυπική επίσκεψη πραγματοποίησε σήμερα, 26/1,  ο νέος Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Γεώργιος Βογιατζής, συνοδευόμενος από τον απερχόμενο Πρόεδρο κ....

Read more
Ἐτήσιος Ἀπολογισμὸς Κοινωφελῶν Ἱδρυμάτων Ναυπάκτου
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἐτήσιος Ἀπολογισμὸς Κοινωφελῶν Ἱδρυμάτων Ναυπάκτου

26 Ιανουαρίου 2026

Τὴν Κυριακή, 25 Ἰανουαρίου 2025, μετὰ τὴν θεία Λειτουργία καὶ τὸ μνημόσυνο τῶν Εὐεργετῶν καὶ Δωρητῶν τῆς Ναυπάκτου στὸν Ἱερὸ...

Read more
Ἐκδήλωση Γενικοῦ Φιλοπτώχου Ταμείου Ι .Μ. Καστορίας καὶ ὁμιλία τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Σινᾶ γιὰ τὸν Μακαριστὸ Μητρ. Καστορίας Γρηγόριο Γ’
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἐκδήλωση Γενικοῦ Φιλοπτώχου Ταμείου Ι .Μ. Καστορίας καὶ ὁμιλία τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Σινᾶ γιὰ τὸν Μακαριστὸ Μητρ. Καστορίας Γρηγόριο Γ’

26 Ιανουαρίου 2026

Τὸ ἀπόγευμα τῆς Κυριακῆς, 25 Ἰανουαρίου 2026, πραγματοποιήθηκε ἡ καθιερωμένη, κοπὴ τῆς Βασιλόπιτας τοῦ Γενικοῦ Φιλοπτώχου Ταμείου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως...

Read more
Ο Αναστάσιος και οι εκτρώσεις
Ελλάδα Κόσμος

Ο Αναστάσιος και οι εκτρώσεις

26 Ιανουαρίου 2026

Συζητούσε σε μια εκπομπή ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, με τον γνωστό τότε δημοσιογράφο και συγγραφέα Βασίλη Ραφαηλίδη και η...

Read more
Η εορτή του Οσίου Δημητρίου εκ Μιστίου Καππαδοκίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή του Οσίου Δημητρίου εκ Μιστίου Καππαδοκίας

26 Ιανουαρίου 2026

Την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2026 η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου ενώ στην Μητρόπολή μας...

Read more
Συνάντηση του Κατηχητικού Κύκλου «Διδαχή Επισκόπου»
Εκκλησία της Ελλάδος

Συνάντηση του Κατηχητικού Κύκλου «Διδαχή Επισκόπου»

26 Ιανουαρίου 2026

Την Κυριακή 25/1 πραγματοποιήθηκε ομιλία στο πλαίσιο της ποιμαντικής δράσης που συνεχίζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Ιερά Μητρόπολή μας....

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Κυριακη του Ζακχαίου
Κηρύγματα

Το μήνυμα της Κυριακής του Ζακχαίου

27 Ιανουαρίου 2024

Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη Αδελφοί μου ευλογημένοι. Η λέξη «Ευαγγέλιο» αποτελείται από δύο λέξεις το «ευ»...

Κυριακη του Ζακχαίου

Η μετάνοια του Ζακχαίου

27 Ιανουαρίου 2024
Κυριακη του Ζακχαίου

Κυριακή ΙΕ’ Λουκά του Ζακχαίου

27 Ιανουαρίου 2024
Κυριακη του Ζακχαίου

Η Σωτηρία του Αρχιτελώνη Ζακχαίου

27 Ιανουαρίου 2024
Κυριακη του Ζακχαίου

Κήρυγμα εις το ευαγγέλιον της Κυριακής του Ζακχαίου

27 Ιανουαρίου 2024
Η ιστορική Ιερά Μονή της Άνω Ξενιάς

«Οι συμβουλές του Αποστόλου Παύλου στον Τιμόθεο και το Καρναβάλι της Εφέσου»

27 Ιανουαρίου 2024
Κυριακη του Ζακχαίου

Η δύναμη της μετάνοιας «Και εζήτει ιδείν τον Ιησούν τίς εστί…»

27 Ιανουαρίου 2024
Κυριακη του Ζακχαίου

Ο καλός υπηρέτης Ιησού Χριστού

31 Ιανουαρίου 2021
Κυριακη του Ζακχαίου

Ο Ζακχαίος, συγκλονιστικό παράδειγμα μετανοίας

27 Ιανουαρίου 2024
Κυριακη του Ζακχαίου

«Ο προϊστάμενος των τελωνών»

26 Ιανουαρίου 2019
Κυριακη του Ζακχαίου

Το μήνυμα του Αρχιτελώνη Ζακχαίου

26 Ιανουαρίου 2019
Κυριακη του Ζακχαίου

Η συνάντηση με τον Θεό.

21 Ιανουαρίου 2017
Κυριακη του Ζακχαίου

Διόρθωση καί σωτηρία τοῦ ἀρχιετελώνη Ζακχαῖου

16 Νοεμβρίου 2023
Κυριακη του Ζακχαίου

«…….σήμερον σωτηρία τω οίκω τούτο εγένετο»

21 Ιανουαρίου 2017
Κυριακη του Ζακχαίου

Κυριακη του Ζακχαίου

21 Ιανουαρίου 2017
Next Post
Αρχιερατικό συλλείτουργο στην Έδεσσα για την Αγία Βάσσα

Αρχιερατικό συλλείτουργο στην Έδεσσα για την Αγία Βάσσα

Για μια ακόμη φορά ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος στην Γερόντισσα Χαριτίνη

Για μια ακόμη φορά ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος στην Γερόντισσα Χαριτίνη

Xειροθεσία Άρχοντος Υμνωδού της Μ.τ.Χ.Ε από τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας

Μητροπολίτης Κωνσταντίας: «Αν η ΟΥΝΕΣΚΟ είναι ανίκανη να προστατεύσει τον πολιτισμό τότε, πρέπει να δημιουργηθεί άλλος οργανισμός»

Nέα πρόκληση Ερντογάν: Μετά την Αγιά Σοφιά μετατρέπει σε τζαμί και τη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη

Ν. Αναστασιάδης: «Η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί είναι μία ακόμη πράξη ασέβειας της Τουρκίας»

Μενδώνη: Ανοικτή πρόκληση προς όλο τον πολιτισμένο κόσμο η απόφαση για την Αγία Σοφία

Λ. Μενδώνη: Προσβολή στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τέμενος

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist