Ο υπουργός Παιδείας εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο διάλογος που διεξάγεται θα δώσει πειστικές απαντήσεις στην «παραπληροφόρηση» του προηγούμενου διαστήματος.

Στο σχέδιο συμφωνίας Πολιτείας — Εκκλησίας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, αναφέρεται σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

Κάνει λόγο για «αμοιβαία επωφελή» συμφωνία και για τα δυο μέρη αλλά και για τον εφημεριακό κλήρο και τονίζει πως ο διάλογος που διεξάγεται θα δώσει πειστικές απαντήσεις στην «παραπληροφόρηση που επικράτησε το προηγούμενο διάστημα».

Ειδικότερα για τη μισθοδοσία του κλήρου, ο κ. Γαβρόγλου υπογραμμίζει ότι «η προτεινόμενη ρύθμιση βελτιώνει ουσιωδώς τη σημερινή κατάσταση, καθώς η νομική θέση και τα δικαιώματα (υπηρεσιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά κ.α.) των κληρικών για πρώτη φορά κατοχυρώνονται με τις θεσμικές εγγυήσεις που παρέχει η κύρωση της διμερούς συμφωνίας».

Διευκρινίζει, επίσης, ότι στο Ταμείο Μισθοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που ιδρύεται, «θα καταβάλλεται ετησίως από το κράτος, σε αναγνώριση υποχρέωσης που θα απορρέει από κυρωθείσα με νόμο συμφωνία, η δαπάνη μισθοδοσίας του αριθμού των σήμερα μισθοδοτούμενων κληρικών». Ο κ. Γαβρόγλου αναφέρει, ακόμα, ότι με την επιτροπή διαλόγου της Εκκλησίας έχουν συζητηθεί και διάφορες λεπτομέρειες σχετικά με το Ταμείο Αξιοποίησης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας.

Τι προβλέπει το σχέδιο συμφωνίας Πολιτείας — Εκκλησίας

Το δεκασέλιδο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, προβλέπει ότι παραμένουν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών οι κληρικοί και οι λαϊκοί υπάλληλοι της Εκκλησίας, ενώ ιδρύεται Ταμείο Μισθοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θίγεται ούτε η μονιμότητα, ούτε το ύψος των αποδοχών τους, το οποίο εξακολουθεί να καθορίζεται, από το ενιαίο μισθολόγιο.

Στο Ταμείο Μισθοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα καταβάλλεται ετησίως από το κράτος, σε αναγνώριση υποχρέωσης που θα απορρέει από κυρωθείσα με νόμο Συμφωνία, η δαπάνη μισθοδοσίας του αριθμού των σήμερα μισθοδοτούμενων κληρικών και λαϊκών. Τα σχετικά ποσά δεσμεύονται, υπό τον αυστηρό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κατ’ αποκλειστικότητα για τη μισθοδοσία του κλήρου, η οποία θα ενεργείται δια της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής.

Σχετικά με το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας, όπως σημειώνει το Υπουργείο, προκύπτουν σημαντικά οικονομικά οφέλη, τόσο για το Δημόσιο όσο και για την Εκκλησία της Ελλάδος, από την αξιοποίηση περιουσίας διαμφισβητούμενης και, άρα, μέχρι σήμερα αδρανούς και λιμνάζουσας.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.