Ολοκληρώθηκε αργά τα μεσάνυχτα χθες ο δεύτερος κύκλος προεορτίων ποιμαντικών περιοδειών του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών στους όμορφους τόπους της Φθιώτιδος, τόσο στον ορεινό όγκο όσο και σε παραθαλάσσιες περιοχές της Μητροπόλεως.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών επισκέφθηκε μικρά και απομακρυσμένα χωριά και είχε μία πνευματική ουσιαστική και όμορφη επικοινωνία τόσο με τους λιγοστούς μόνιμους κατοίκων των χωριών, όσο και με τους επισκέπτες παραθεριστές, οι οποίοι αυτές τις ημέρες διαμένουν στα χωριά τους, στους ευλογημένους τόπους καταγωγής τους.
Την δεύτερη εβδομάδα της θεομητορικής προετοιμασίας ο κ. Συμεών ξεκίνησε την περιοδεία του από την λιτάνευση της Παναγίας της Αγαθωνίτισσας στην Αγία Παρασκευή του ομωνύμου Δημοτικού Διαμερίσματος της Λαμίας και κατέληξε στον Άγιο Κωνσταντίνο Λοκρίδος αργά χθες τα μεσάνυχτα.
Ενδιάμεσα και καθόλη την εβδομάδα ο κ. Συμεών επισκέφτηκε το ορεινό χωριό Άνυδρο στην Ανατολική Φθιώτιδα, όπου τέλεσε την Ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνος στην Υπεραγία Θεοτόκο στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, το επίσης ορεινό και ακριτικό Νεοχώρι της Υπάτης στο βουνό της Οίτης σε υψόμετρο πάνω από 1400 μ. όπου στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου τέλεσε την Ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνος στην Υπεραγία Θεοτόκο, στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος, στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Λαμίας, στην πόλη της Υπάτης και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό της Μουσείο, στην Παλαιά Γιαννιτσού και στην Πάπα της ορεινής Δυτικής Φθιώτιδας, επίσης στα Αργύρια, την Κολοκυθιά και το Δίλοφο στην ακριτική Δυτική Φθιώτιδα και κατέληξε στον Άγιο Κωνσταντίνο Λοκρίδος, όπου και υπήρξε το αποκορύφωμα των θεομητορικών παρακλήσεων με την μεγαλειώδη λιτανεία και δια ξηράς και δια θαλάσσης της θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας της Νιχωρίτισσας και την τέλεση της τελευταίας Παρακλήσεως στον μεγαλοπρεπή Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, αλλά και την πραγματοποίηση μεγάλης εορταστικής εκδηλώσεως στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου του Αγίου Κωνσταντίνου.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κατά την αποβίβαση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας στο λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου χαρακτηριστικά σημείωσε:
«Πάντοτε η Παναγία προστατεύει, αλλά προστατεύει τους δίκαιους αγώνες, δεν προστατεύει κάθε αγώνα, γιατί βλέπουμε και σήμερα πολλοί κάνουν άδικους αγώνες στο όνομα της Παναγίας και μέσα στην ιστορία πολλοί κάνουν άδικους αγώνες, βίαιους αγώνες στο όνομα του Θεού. Άλλωστε, πολλά δεινά της ανθρωπότητας, σταυροφορίες, μεσαίωνες, πυρά, ιερά εξέταση έγιναν στο όνομα του Θεού και πολλοί πόλεμοι, θρησκευτικοί φανατισμοί, φονταμενταλισμοί, επίσης έγιναν στο όνομα του Θεού. Η Παναγία δεν ευλογεί κάθε έναν που επικαλείται το όνομά Της, αλλά ευλογεί κάθε έναν που θέλει να ζει με το τρόπο που έζησε η ίδια. Κάθε έναν που θέλει να ζει με το τρόπο της αγάπης, με το τρόπο της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, της καλοσύνης, της επιείκειας, της συγχωρητικότητας, της μακροθυμίας.
Η Παναγία έρχεται να ευλογήσει δίκαιους αγώνες και κυρίως έρχεται να ευλογήσει και να στηρίξει αυτούς που αδικούνται, αυτούς που υποφέρουν, αυτούς που βρίσκονται στο περιθώριο, αυτούς που αισθάνονται μόνοι, αυτούς που είναι ασθενείς, αυτούς οι οποίοι είναι θαλασσοδαρμένοι μέσα στις φουρτούνες αυτού του κόσμου, γι’ αυτό και είναι παρηγοριά των θλιβομένων, γι’ αυτό είναι και παρηγοριά των πενήτων, γι’ αυτό είναι και ο πλούτος των φτωχών, γι’ αυτό και είναι η Μητέρα των ορφανών, γι’ αυτό και είναι αυτή, η οποία στηρίζει κάθε άνθρωπο, ο οποίος υποφέρει.
Με ευγνωμοσύνη και αγάπη λιτανεύουμε σήμερα τη Παναγία τη Νιχωρίτισσα εδώ στο λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου σ’ αυτήν εδώ την πανέμορφη έπαλξη και εστία, σ’ αυτό το φάρο τον πανέμορφο της Φθιωτικής θάλασσας, της Φθιωτικής γης, του Μαλιακού Κόλπου, της θάλασσας η οποία ανοίγεται μέχρι, την Ανατολή, μέχρι το Αιγαίο Πέλαγος και μπορεί να ενώσει λαούς και πολιτισμούς, όταν οι άνθρωποι θέλουν να ζουν όπως μας δείχνει η Παναγία. Η Παναγία πως θέλει να ζούμε; Ως παιδιά της, δηλαδή ως αδέλφια της. Να ζούμε με αδελφοσύνη και αγάπη, να αισθανόμαστε ότι έχουμε κοινή μητέρα και όποιος αισθάνεται ότι έχει κοινή μητέρα αισθάνεται αδελφός, οικείος, φίλος, συνοδοιπόρος», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι Ιερές Παρακλήσεις μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου, ενώ στις διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις συμμετείχε ενεργά και το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» με τα μέλη της Παραδοσιακής και λαϊκής ορχήστρας και χορωδίας, υπό τον Διευθυντή Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ.
Σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες συμμετείχε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του τόπου από όλους τους βαθμούς διακονίας και υπηρεσίας.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου