Ήταν 22 Ιανουαρίου του 1991, ημέρα μνήμης του Αγίου Αναστασίου του Πέρσου, όταν άνοιξαν οι πόρτες του Ουρανού, για να δεχθεί ο Θεός στην αγκαλιά του τον Όσιο, τον ταπεινό και φιλεύσπλαχνο ελεήμονα Ιερομόναχο της Ιεράς Μονής Αγάθωνος, τον π. Βησσαρίωνα. Τον γλυκύτατο πνευματικό πατέρα χιλιάδων ορφανών και πονεμένων τέκνων όλης της Φθιώτιδος και πέραν των ορίων αυτής.

Ο Γέρων  Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης, ο Ελεήμων Πνευματικός, άγιος στη συνείδηση του πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας, τιμήθηκε σήμερα στην ιστορική και αγιοτόκο Ιερά Μονή Παναγίας Αγάθωνος παρά το πολικό ψύχος και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, χοροστάτησε στον όρθρο και ακολούθως τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Μονής, πλαισιούμενος από τον Άγιο Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλο, τον Άγιο Καθηγούμενο της Μονής Αρχιμ. Γερμανό Γιαντσίδη, τους Πατέρες της Ιεράς Αδελφότητος και τους διακόνους.

Στις Ιερές Ακολουθίες, οι οποίες μεταδόθηκαν από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου, έψαλε πολυμελής χορός, μαθητών και αποφοίτων του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» υπό τον Διευθυντή Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ.

Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών  αναφέρθηκε με αφορμή την θεραπεία του Τυφλού της Ιεριχούς, στο πρόσωπο του Οσίου Γέροντος Βησσαρίωνος, ο οποίος σε όλη του την ζωή με τους αγώνες και το παράδειγμα της ταπεινώσεως και της ελεημοσύνης έγινε ο ίδιος φως όπου φώτισε και συνεχίζει να φωτίζει εκατομμύρια ψυχές που διψούν για φως.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών χαρακτηριστικά σημείωσε:

 «Καθώς και εμείς βαδίζουμε μέσα στον δρόμο της ζωή μας, όπως ο τυφλός του σημερινού Ευαγγελικού αναγνώσματος, ο τυφλός και ταλαίπωρος άνθρωπος, ο οποίος βρίσκεται προσαιτών αναζητώντας το φως, το ορατό φως, αλλά και το πνευματικό φως, για να μπορεί να διακρίνει την αλήθεια από το ψέμα, για να μπορεί να διακρίνει την αλήθεια από το ψέμα, για να μπορεί να διακρίνει το γνήσιο από το κάλπικο, για να μπορεί να διακρίνει το υγιές από το άρρωστο, σε μία εποχή και σε κάθε εποχή, που πάντοτε το φως το πολεμάει το σκοτάδι, που πάντοτε η αλήθεια πολεμάται από αυτούς που δεν τιμούν την αλήθεια. Έτσι και εμείς, τυφλοί όντες, αναζητούμε όπως ο τυφλός Βαρτιμαίος το έλεος του Θεού. «Κύριε υἱὲ Δαυΐδ, ἐλέησόν με» κράζει στον Χριστό. Κράζει και κραυγάζει και η καρδιά του ζητά το φως, το οποίο φανερώνεται όχι μόνο με την θεραπεία, την οποία του χαρίζει απλόχερα ο Χριστός, αλλά το οποίο φανερώνεται μέσα στην ιστορία του κόσμου, μέσα στην ιστορία της ζωής μας από αγίους ανθρώπους, οι οποίοι φάνηκαν αντάξιοι της δωρεάς του Χριστού, οι οποίοι τίμησαν τα δώρα του Χριστού και οι οποίοι έγιναν  φως μέσα στον κόσμο.

Ένα τέτοιο πρόσωπο τιμούμε σήμερα στην Ιερά Μονή Αγάθωνος και ευελπιστούμε σύντομα να ακούσουμε το ευχάριστο άγγελμα της επισήμου αγιοκατάξεώς του, γιατί για την συνείδηση την δική μας, για την συνείδηση του πληρώματος της Εκκλησίας, για το βίωμα της Εκκλησίας είναι ήδη Άγιος, ο Όσιος Πατήρ ημών Βησσαρίων.

Υπήρξε ένα φως μέσα στον κόσμο κατά την περίοδο της βιοτής του, της ενταύθα ασκήσεώς του και της διακονίας του μέσα στον κόσμο. Δεν ήταν ανάμεσα σε αυτούς τους λίγους τους επίορκους, αλλά ήταν στους πολλούς, στους πάμπολλους, που τίμησαν και τιμούν την αποστολή τους. Δεν ακολούθησε τον δρόμο του Ιούδα, ο οποίος ενώ έλαβε όλα τα δώρα από τον Χριστό και τιμήθηκε να ανήκει στην χορεία των μαθητών Του, παρά ταύτα πρόδωσε το Νυμφίο, πρόδωσε την αποστολή του. Δεν ακολούθησε τον ένα, τον ελάχιστο, την εξαίρεση, αλλά ακολούθησε τους 11, τους Αποστόλους, τους 12 και τους 70, ακολούθησε τους Οσίους και Πατέρες, οι οποίοι μέσα στο διάβα των αιώνων, στην ζωή της Εκκλησίας, ακολουθούν παρά την αμαρτωλότητά τους, τον δρόμο της αγιότητος. Δεν επηρεάστηκε από συνθήκες και καταστάσεις της περιρέουσας ατμόσφαιρας της ζωής του, της εποχής του, ούτε εκάμφθη, παρά ότι πολλές φορές πληγώθηκε από συμπεριφορές, πνευματικών του τέκνων, ακόμη και ιερέων στους οποίους είχε δώσει ακόμη και την κανονική συμμαρτυρία, έδωσε την ευλογία, υπήρξε Πατέρας Πνευματικός και μερικοί εξ αυτών φάνηκαν ανάξιοι αυτής της δωρεάς.

Ο Όσιος Πατήρ ημών Βησσαρίων έμεινε όρθιος, για να μείνουμε και εμείς όρθιοι, γιατί αν είμαστε όρθιοι στις εποχές που ζούμε, στις δοκιμασίες, οι οποίες έρχονται μπροστά μας, αν στεκόμαστε όρθιοι σε τόσα φοβερά πράγματα που κάθε μέρα κατακλύζουν την ζωή μας, στεκόμεθα γιατί κάποιοι άνθρωποι σαν τον Πατέρα Βησσαρίωνα εστάθησαν λαμπάδες αναμμένες, λαμπάδες ελεημοσύνης, φιλανθρωπίας και αγάπης, καλοσύνης και επιείκειας και εφώτισαν  την ζωή μας, τον τόπο μας, την κοινωνία μας.

Αυτό το μήνυμα μας στέλνει σήμερα ο Άγιος Βησσαρίων για να μας παρηγορήσει, για να μας στηρίζει, για να μας κρατήσει. Κάθε μέρα νιώθουμε κλυδωνισμούς. Εκεί που η ζωή μας είναι ήσυχη και ήρεμη και γαλήνια, ένα γεγονός μπορεί να συγκλονίσει συνθέμελα τα πράγματα.

Μέσα σε τέτοιες φουρτούνες, στο κατάρτι στο οποίο θα τυλιχθούμε γύρω του, είναι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, είναι τα πρόσωπα που φανέρωσαν με την βιοτή τους το Ευαγγέλιο του Χριστού μέσα στον κόσμο και από εκεί θα αντλήσουμε ελπίδα, από εκεί θα αντλήσουμε δύναμη, από εκεί θα αντλήσουμε κουράγιο, για να συνεχίσουμε τον καλό αγώνα. Τίποτα δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι ή δικαιολογία μπροστά στην αγάπη του Χριστού, η οποία μας καλεί, η οποία μας ελκύει, η οποία μας γεμίζει , η οποία μας παρηγορεί, η οποία μας εμπνέει. Αυτήν εμπιστευόμεθα, αυτήν ακολουθούμε, αυτήν αγαπάμε, από αυτήν παίρνουμε δύναμη και μόνο με αυτήν μπορούμε να χαρίσουμε δύναμη μέσα στον κόσμο.

Ταις πρεσβείαις του Αγίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου συνεχίζουμε την πορεία μας, χωρίς να κοιτάμε πίσω, χωρίς να κοιτάμε χαμηλά, αλλά κοιτώντας μονάχα ψηλά, φωτεινά και καθαρά».

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ευλόγησε τα εορτάσιμα κόλλυβα προς τιμήν του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά.

Ο Άγιος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Αγάθωνος Αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο και τον ευχαρίστησε για την πατρική του αγάπη και μέριμνα με την οποία περιβάλλει την Ιερά Αδελφότητα και την ευλάβεια του προς τον Όσιο Βησσαρίωνα.

Ο π. Γερμανός χαρακτήρισε την ημέρα της μνήμης του Οσίου Βησσαρίωνος ως «ημέρα χαράς και πνευματικής ευφορίας για την Ιερά Μονή».

Χαρακτηριστικό ο π. Γερμανός ανέφερε:

«Η Αρχιερατική σας παρουσία μας ενθαρρύνει ψυχικά και μας αναζωογονεί πνευματικά σκεπτόμενοι την τελική πράξη αγιοκατάξεως από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο στην χορεία των Αγίων που βρίσκονται στον Παράδεισο…».

Ο Πανάγαθος Θεός έχει το «νου» Του και θα κρίνει την στιγμή και την ώρα της δικαιώσεως. Σας ευγνωμονούμε Σεβασμιώτατε για την απέραντη αγάπη σας, το συνεχές ενδιαφέρον σας και τις εμβληματικές ενέργειές σας, ώστε να γνωρίσουν όλοι οι άνθρωποι τον Όσιο και το μεγάλο φιλανθρωπικό του έργο. Ο Άγιος να σας ενισχύει και να σας χαριτώνει…».

Ο Όσιος Γέροντας βρίσκεται ανάμεσά μας. Η αύρα της αγιωσύνης του όλων μας τις ψυχές. Ας τον παρακαλέσουμε να μας απαλλάξει από την φοβερά πανδημία και πάσα δυσκολία που έρχεται καθημερινά στη ζωή μας και που ύπουλα απειλεί την σωματική και ψυχική μας υγεία».

Τέλος ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, στο Αρχονταρίκι της Μονής ευλόγησε την Βασιλόπιτα της Αδελφότητος και ευχήθηκε η νέα χρονιά να είναι υγιής, καρποφόρα και μεστή της ευλογίας του Θεού.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν: οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας, οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας και κ. Αποστολόπουλος Κωνσταντίνος, ο οποίος «κέρδισε» και το φλουρί της βασιλοπιττας, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Μακρακώμης κ. Γεώργιος Χαντζής, Αντιδήμαρχοι των Δήμων Λαμιέων και Μακρακώμης και τοπικοί άρχοντες, ο Φρούραρχος Λαμίας – Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κρητσωτάκης, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων  του τόπου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

O Εσπερινός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Πάρο

Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός τελέσθηκε την Παρασκευή 20-5-2022 το απόγευμα στο Πανηγυρίζον Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Καλλινίκου. Ο Σεβασμιώτατος...

Πανηγυρικός Εσπερινός των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων στη Βέροια

Την Παρασκευή 20 Μαΐου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό και κήρυξε τον θείο λόγο...

Ο πανηγυρικός Εσπερινός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Συκούριο

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Συκουρίου χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Μεγάλο Εσπερινό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος. Ο Σεβασμιώτατος...

Το πυροσβεστικό όχημα της Μητροπόλεως Ταμασού σε κατάσβεση δύο πυρκαγιών

Μελη της Μητροπόλεώς μας, οι Ανδρέας Γεωργίου, Παναγιώτης Χαραλάμπους και Αλέξανδρος Δημοσθένους, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν για την κατάσβεση πυρκαγιών, έσπευσαν σήμερα Παρασκευή, 20 Μαΐου...

Απότμημα Τιμ. Ξύλου και Λείψανα των Αγ. Κων/νου και Ελένης υποδέχθηκε η Καλαμάτα

Με λαμπρότητα και κατάνυξη η πόλη της Καλαμάτας υποδέχθηκε απόψε απότμημα εκ του Τιμίου Σταυρού και αποτμήματα Λειψάνων των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, τα...

Σερρών Θεολόγος: »Η Οδύσσεια των ιερών κειμηλίων της Μακεδονίας»

Του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της Unesco, ότι αρχίζουν επίσημα συνομιλίες ανάμεσα στα Υπουργεία Πολιτισμού του Ηνωμένου...

Φθιώτιδος Συμεών: «Οικουμενικότητα – Συνοδικότητα – Θρησκευτική Ελευθερία είναι οι πυλώνες του μηνύματος των εορταζομένων Αγίων μας»

Πανηγυρικός Δισαρχιερατικός Εσπερινός τελέσθηκε απόψε με ιδιαίτερη λαμπρότητα στον καλλιμάρμαρο Πανηγυρίζοντα Ναό των Αγίων Θεοστέπτων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου & Ελένης στην ομώνυμη παραθαλάσσια πόλη...

Πανήγυρις Ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Λουτροτόπου Άρτης

Την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022, το απόγευμα, στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Λουτροτόπου Άρτης, ετελέσθη Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του...

Πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου Θαλλελαίου στη Νάξο

Με την συμμετοχή πλήθους προσκυνητών, τελέσθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 19-9-2022, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος Θαλλελαίου του Ιαματικού, χοροστατούντος του...

Μέγας Κωνσταντίνος: Ο Μεγάλος της Εκκλησίας και της Ιστορίας

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού Στις 21 Μαΐου η Εκκλησία μας εορτάζει και πανηγυρίζει λαμπρά τη μνήμη των αγίων ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης. Τόσο...

Η εορτή της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας στο Ιερό Βαπτιστήριο παρά τους αρχαίους Φιλίππους

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μέσα στην μεταπασχάλια εαρινή περίοδο που διανύουμε, πραγματοποιήθηκε ο εφετινός εορτασμός της Ισαποστόλου Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας στο Ιερό Προσκύνημα-Βαπτιστήριο...

Θυρανοίξια εξωκκλησίου στο Παλαιοχωράκι Δημαριού Άρτης

Την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022, το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος ετέλεσε τα Θυρανοίξια εξωκκλησίου της ενορίας Παλαιοχωρακίου Δημαριού Άρτης, τιμωμένου επ'...

Ο Μητρ. Καλαβρύτων στην σχολική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τον Μικρασιατικό ξεριζωμό 1920-2022

Μία υπέροχη και άρτια οργανωμένη εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική τραγωδία είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν η μαθητιώσα...

Τιμήθηκε η επέτειος της Μάχης στο Μανιάκι

Σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας τιμήθηκε και φέτος η επέτειος της Μάχης του Μανιακίου και η θυσία του Ήρωος Αρχιμανδρίτου Γρηγορίου Δικαίου ή...

Η εορτή της Μετακομιδής των Ιερών Λειψάνων Αγ. Νικολάου στη Λιμίνη Άρτης

Την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022, το απόγευμα, στον πανηγυρίζοντα ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Λιμίνης Άρτης, ετελέσθη Μέγας Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου...