• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
  • Η συγχώρεση θεραπεύει πληγές…
Πέμπτη, 21 Αυγούστου, 2025
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
  • Η συγχώρεση θεραπεύει πληγές…
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
  • Η συγχώρεση θεραπεύει πληγές…
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Επί Σταυρού ανυψώθη και θρηνεί πάσα η κτίσις

17 Απριλίου 2020
in Πνευματικές Διδαχές
Επί Σταυρού ανυψώθη και θρηνεί πάσα η κτίσις
Share on FacebookShare on Twitter

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού

Δύο είναι τα τραγικότερα γεγονότα στην ανθρώπινη ιστορία. Το ένα είναι η πτώση των πρωτοπλάστων και η εκδίωξή τους από τον Κήπο της Τρυφής και το δεύτερο και φοβερότερο η θεοκτονία από μέρους του ανθρώπου, ως φρικτό αποτέλεσμα και έσχατη κατάντια εξαιτίας της απολύτου πωρώσεώς του από την αμαρτία και τη φθορά. Η καταδίκη και ο σταυρικός θάνατος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, του σαρκωμένου Θεού μας, όχι μόνο αποτελεί την εχθίστη κακουργηματική πράξη όλων των εποχών, αλλά δικαιολογεί απόλυτα την αναγκαιότητα της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους δια του απολυτρωτικού έργου του Σωτήρος μας.
Ο πρώτος ο οποίος εναντιώθηκε στο Θεό, αμφισβήτησε την απολυτότητά Του και θέλησε να σφετεριστεί το θρόνο της μεγαλοσύνης Του, ήταν ο Εωσφόρος. Ο πτωτικός άνθρωπος, υποχείριο πια του διαβόλου, σκοτισμένος από τον οίστρο της αμαρτίας και απόλυτα φθαρμένος από την αυθεντική του φύση, θεώρησε φυσικό να εναντιωθεί στο Θεό, όπως έκαμε ο δόλιος υποβολέας του, και ακόμη χειρότερα, να επιχειρήσει να Τον σκοτώσει! Η σύγχρονη νιτσεϊκή «θανάτωση του Θεού», πέρα από παρανοϊκό ιδεολόγημα, είναι η έκφραση της προαιώνιας σατανοκίνητης βούλησης του πτωτικού ανθρώπου να θανατώσει το Θεό!
Η μεγάλη ευκαιρία του δόθηκε, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτή τη φρικτή του εσώψυχη επιθυμία, στο πρόσωπο του σαρκωμένου Υιού και Λόγου του Θεού. Ενώ Εκείνος καταδέχτηκε να γίνει άνθρωπος, για να πραγματοποιήσει τη σωτηρία του κόσμου, ως ο υπέρτατος ευεργέτης του ανθρωπίνου γένους, αυτός εμμένοντας σε μια απίστευτη αγνωμοσύνη, δε δέχτηκε τη χάρη της απολυτρώσεώς του και σκέφτηκε να Τον σκοτώσει! Άλλωστε ο Κύριος καθ’ όλη τη διάρκεια της επί γης παρουσίας Του, αντιμετώπιζε μια αδιάκοπη καταδίωξη για εξόντωση! Η αποκορύφωση έγινε κάτω από το Πραιτόριο, όπου άρχοντες και λαός φώναζαν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους «σταύρωσον, σταύρωσον» (Ιωάν.19,6), απαιτώντας τη θανάτωσή Του από τον εκπρόσωπο της πιο διεφθαρμένης εγκόσμιας εξουσίας! Τελικά κατόρθωσαν να πραγματοποιήσουν την κακουργηματική τους διάθεση. Ο Κύριος της δόξης, εν μέσω απερίγραπτων εξευτελισμών, οδηγήθηκε στο φρικτό Γολγοθά και καρφώθηκε στο ξύλο του σταυρού! Αυτή ήταν η πανάθλια εικόνα της ανθρωπότητας, που ήρθε να σώσει ο Χριστός, απόλυτα διεφθαρμένη και εξαθλιωμένη! Για χάρη της δέχτηκε εκούσια το επονείδιστο πάθος του σταυρικού θανάτου. Δέχτηκε ο Ίδιος να φορτωθεί ολόκληρη την ανθρώπινη ενοχή και να τη διαγράψει επάνω στο σταυρό. Έγινε, κατά τον απόστολο Παύλο, ο ίδιος «κατάρα» για να εκμηδενίσει την ανθρώπινη κατάρα, την οποία γέννησε η αμαρτία (Γαλ.3,13).
Οι θεόπνευστοι ιεροί ευαγγελιστές μας διέσωσαν αρκετές λεπτομέρειες από το Θείο Πάθος, με σκοπό να αποτελούν αυτές ακένωτη πηγή ζωντανής διδαχής για τους πιστούς όλων των εποχών. Δεν είναι τυχαίο πως τα ιερά Ευαγγέλια έχουν αφιερωμένο το μεγαλύτερο μέρος των κειμένων τους στις τελευταίες ημέρες της ζωής και δράσεως του Κυρίου, διότι αυτές αποτελούν την κορύφωση της διαδικασίας της απολυτρώσεως του κόσμου.
Ανάμεσα σε αυτές τις λεπτομέρειες είναι και η εξιστόρηση των θαυμαστών υπερφυσικών φαινομένων που συνέβηκαν εκείνη τη Μεγάλη Παρασκευή, όταν συντελούνταν η θεοκτονία και ο απόλυτα απαθής Υιός και Λόγος του Θεού έπασχε και πέθαινε ως κακούργος επάνω στο σταυρό. Με τρόπο σαφή οι ιεροί ευαγγελιστές αναφέρουν τη συγκλονιστική διατάραξη της φυσικής ισορροπίας. Αντίθετα με την έμψυχη και έλλογη ανθρωπότητα η άψυχη και άλογη κτίση φάνηκε περισσότερο συνετή από αυτή. Ατενίζοντας με φρίκη την ανήκουστη θανάτωση του Δημιουργού της, από το κορυφαίο κτίσμα Του, τον άνθρωπο, συγκλονίστηκε συθέμελα. Οι ιεροί συγγραφείς αναφέρουν πως «Από δε έκτης ώρας σκότος εγένετο επί πάσαν την γην έως ώρας ενάτης… και ιδού το καταπέτασμα του ναού εσχίσθη εις δύο από άνωθεν έως κάτω, και η γη εσείσθη και αι πέτραι εσχίσθησαν» (Ματθ.27,45-53. Μαρκ.15,33. Λουκ.23,44).
Το μέγεθος της ανθρώπινης κακουργίας ήταν τέτοιο ώστε και αυτή η άψυχη κτίση συνταράχτηκε, μη αντέχοντας να βλέπει το άδικο πάθος του Δημιουργού της. Η λειτουργία των αιώνιων φυσικών νόμων διαταράχτηκε σοβαρά μπροστά στη θέα της θεοκτονίας. Μόνο οι σκληρές καρδιές των αγνωμόνων σταυρωτών έμειναν απαθείς και αλύγιστες μπροστά στον Εσταυρωμένο Θεό. Και όχι μόνο, αλλά, «εβλασφήμουν αυτόν κινούντες τας κεφαλάς αυτών και λέγοντες΄ ουά, ο καταλύων τον ναόν και εν τρισίν ημέραις οικοδομών, σώσον σεαυτόν και κατάβα από του σταυρού. Ομοίως και οι αρχιερείς εμπαίζοντες προς αλλήλους μετά των γραμματέων έλεγον΄ άλλους έσωσεν, εαυτόν ου δύναται σώσαι. Ο Χριστός ο βασιλεύς του Ισραήλ καταβάτω νυν από του σταυρού, ίνα ίδωμεν και πιστεύσωμεν. Και οι συνεσταυρωμένοι αυτώ ωνείδιζον αυτόν» (Μαρκ.15,29-32).
Ο ιερός υμνογράφος της Μεγάλης Παρασκευής απέδωσε θαυμάσια τον συγκλονισμό της κτίσεως μπροστά στο θείο δράμα: «Πάσα η κτίσις ηλλοιούτο φόβω θεωρούσα σε εν σταυρώ κρεμάμενον, Χριστέ΄ ο ήλιος εσκοτίζεται και γης τα θεμέλια συνεταράττετο΄ τα πάντα συνέπασχον τω τα πάντα κτίσαντι» (τροπάριο των αποστίχων των Αγίων Παθών). Το ίδιο και ο υμνογράφος του Μ. Σαββάτου: «Ο συνέχων τα πάντα επί σταυρού ανυψώθη, και θρηνεί πάσα η κτίσις τούτον βλέπουσα κρεμάμενον γυμνόν επί του ξύλου΄ ο ήλιος τας ακτίνας απέκρυψε, και το φέγγος οι αστέρες απεβάλοντο΄ η γη δε συν πολλώ τω φόβω συνεκλονείτο, η θάλασσα έφυγε, και αι πέτραι διερρήγνυντο…».
Το πρώτο υπερφυσικό φαινόμενο ήταν το ανεξήγητο σκότος, που επικράτησε σε όλη τη γη, όντας μεσημέρι (ώρα έκτη), χωρίς να συντρέχουν προϋποθέσεις έκλειψης ηλίου, διότι ήταν πανσέληνος, ο ήλιος ξαφνικά σκοτείνιασε. Λένε οι Πατέρες της Εκκλησίας μας πως ο φωστήρας της ημέρας δεν άντεξε να φωτίζει τις θείες οδύνες και γι’ αυτό έριξε το θάμβος του για να σκεπάσει το φρικτό γεγονός. Το δεύτερο ήταν το σχίσιμο του καταπετάσματος του ναού της Ιερουσαλήμ, όπου φάνηκε σε όλους ο ιερός και φοβερός τόπος Άγια των Αγίων, το οποίο δήλωνε σαφέστατα τη λήξη της αποστολής της μωσαϊκής θρησκείας και ιδιαίτερα των αιματηρών θυσιών, διότι η Μεγάλη Θυσία του Μεσσία είναι πια η μόνη αποτελεσματική θυσία, ως αιωνίου αρχιερέως «κατά την τάξιν Μελχισεδέκ» (Εβρ.7,17). Το τρίτο συγκλονιστικό γεγονός ήταν ο μεγάλος παγκόσμιος σεισμός, ο οποίος συντάραξε τον πλανήτη. Η γη, η οποία είχε γίνει υποπόδιο του σαρκωμένου Θεού και είχε καθαγιαστεί, διότι δεν άντεξε τη θεοκτονία. Συγκλονίστηκε και ταράχτηκε διότι επάνω της συντελούνταν το φρικτότερο γεγονός της ιστορίας. Το τέταρτο ήταν το σχίσιμο των βράχων. Οι αιώνιοι και απαρασάλευτοι γρανίτες της αγίας γης κομματιάστηκαν και σχίστηκαν ως «σκεύη κεραμέως», παραμένοντας εσαεί μάρτυρες της θεοκτονίας. Το τελευταίο και φοβερότερο υπερφυσικό φαινόμενο ήταν το άνοιγμα των μνημείων και η ανάσταση αγίων ανδρών της παλαιάς εποχής. Μια τρανταχτή απόδειξη ότι ο Χριστός υπήρξε «πρωτότοκος των νεκρών» και «απαρχή (της αναστάσεως) των κεκοιμημένων» (Α΄Κορ.15,20).
Ο αείμνηστος καθηγητής Π. Τρεμπέλας έγραψε για την υπερφυσική αυτή αναστάτωση του φυσικού κόσμου: «η φύσις οιονεί εφοβήθη εκ της εγκληματικότητος των ανθρώπων και εξεδήλωνε κατά τρόπον αυτής την συμπάθειάν της δια τον θάνατον του Χριστού» (Π. Τρεμπέλα, Υπόμνημα εις το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον, Αθήναι 1951, σελ.513).
Οι σταυρωτές έμειναν τραγικά απαθείς μπροστά στα θαυμαστά αυτά φαινόμενα. «Οι καρδιές των ήσαν πιο σκληρές από τους βράχους. Αυτοί οι νεκροί που φαινόταν ζωντανοί, δεν αναστήθηκαν με την υπέρτατη κραυγή» του Χριστού, έγραψε ο G. Papini. Μόνο ο Ρωμαίος επί κεφαλής των δημίων εκατόνταρχος συναισθάνθηκε το μεγάλο έγκλημα και βλέποντας «το γενόμενον εδόξασε τον Θεόν λέγων, όντως ο άνθρωπος ούτος δίκαιος ήν» (Λουκ.23,47). Ο εκατόνταρχος είναι ο πρώτος ειδωλολάτρης, ο οποίος πίστεψε στο Χριστό! Αντίθετα οι παραβρισκόμενοι Ιουδαίοι, οι οποίοι παραβρίσκονταν από περιέργεια στον τόπο της σταυρώσεως, χτυπούσαν υποκριτικά «εαυτών τα στήθη» (Λουκ.23,47), χωρίς καμιά μεταμέλεια, εμφορούμενοι από πρόσκαιρη συναισθηματική φόρτιση και δεισιδαίμονα φόβο!
Η παράδοση της Εκκλησίας μας διέσωσε στο ιερό συναξάρι του αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, τη διήγηση, πως ο επιφανής αυτός αθηναίος άνδρας την ημέρα της σταυρώσεως του Κυρίου βρισκόταν στην Αίγυπτο, είδε τα υπερφυσικά φαινόμενα και αναφώνησε: «ή θεός πάσχει, ή το παν απόλλυται»! Η φοβερή εκείνη εμπειρία τον συνόδευε σε όλη του τη ζωή! Υπάρχουν επίσης και εξωχριστιανικές μαρτυρίες, ακόμη και ιουδαϊκές, για το γεγονός αυτό. Σύμφωνα με μαρτυρία του ιστορικού Ιώσηπου, μερικά χρόνια πριν την καταστροφή του ο Ναός της Ιερουσαλήμ από τους Ρωμαίους το 70 μ.Χ. είχε υποστεί ζημιές από ανεξήγητο λόγο! Οι διηγήσεις για τα υπερφυσικά γεγονότα της σταυρώσεως του Ιησού πέρασαν αργότερα στην ταλμουδική παράδοση ως μέρος της γενικότερης αντιχριστιανικής τακτικής. Θεωρήθηκαν ως αποτελέσματα μαγικών πράξεων, αφού ο Χριστός λογιζόταν από τους Ιουδαίους μάγος και θαυματουργούσε «εν τω άρχοντι των δαιμονίων» (Ματθ.12,24)!
Η διατάραξη της φυσικής ισορροπίας κατά τη φοβερή εκείνη ημέρα της σταυρικής θανατώσεως του Κυρίου, ενέχει τεράστιες θεολογικές και ηθικές παραμέτρους. Ο συγκλονισμός του φυσικού κόσμου μπροστά στη θεοκτονία, αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη ότι η αποκτήνωση του ανθρώπου είχε ξεπεράσει ακόμα και την αφασία του άψυχου κόσμου. Από θεολογικής απόψεως αυτός ο συγκλονισμός της φύσεως έγκειται στο γεγονός ότι ολόκληρος ο κόσμος διαχέεται από την άκτιστη ενέργεια του Θεού. Η ζωή και οι αιώνιοι νόμοι του κτιστού κόσμου διέπονται και τροφοδοτούνται αέναα από τη ζωοδότρα θεία ενέργεια, αφού, «αποστρέψαντος δε το πρόσωπον αυτού ταραχθήσονται» (Ψαλμ.103,23). Εν προκειμένω, η φρικτή διατάραξη της φύσεως οφείλονταν αποκλειστικά στη νοούσα άκτιστη ενέργεια του Θεού, η οποία διαμαρτυρήθηκε για τη θεοκτονία με αυτό τον συγκλονιστικό τρόπο. Αυτή είναι και μια σαφής απάντηση στους πανθεϊστές, οι οποίοι πιστεύουν στην «θεία» και «έλλογη» φύση, καθώς επίσης και στους ορθολογιστές οι οποίοι αρνούνται κάθε υπερφυσικό γεγονός, θεωρώντας απόλυτα «αναίσθητο» τον φυσικό κόσμο!
Μπροστά στο θείο πάθος εμείς οι ορθόδοξοι πιστοί, αισθανόμαστε συνυπεύθυνοι (ως άνθρωποι) με τους σταυρωτές του Κυρίου. Η διαφορά μας με εκείνους είναι ότι ομολογούμε την αμαρτωλότητά μας και θρηνούμε για την έσχατη κατάπτωση της φύσεώς μας. Μιμούμενοι την άψυχη κτίση, συγκλονιζόμαστε από τα θεία παθήματα και κατακρίνουμε την κατάντια μας που μας οδήγησε η αμαρτία. Στεκόμαστε με δέος ενώπιον του Εσταυρωμένου και ζητούμε ταπεινά να ανοίξει τα φιλάνθρωπα σπλάχνα της αυτού αγαθότητας και να μας απολυτρώσει με το τίμιο Αίμα Του, το οποίο έχυσε υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας στο φρικτό Γολγοθά. Με το γοερό μυστικό κλάμα της ψυχής μας, δηλώνουμε στο Λυτρωτή μας Χριστό, ότι Αυτός είναι ο μοναδικός μας σωτήρας, μόνο σ’ Αυτόν προσβλέπουμε και μόνο από Αυτόν εξαρτάμε τη ζωή μας. Τα άχραντα παθήματά Του τα δεχόμαστε ως υπέρτατες δωρεές, με αποκορύφωμα τη θανάτωση του θανάτου μας με το δικό Του θάνατο!

Πρόσφατα Άρθρα

Ἡ Γερόντισσα Γαλακτία, κατά κόσμον Γαλάτεια Κανακάκη
Εκκλησία της Ελλάδος

Ναυπάκτου Ἱερόθεος: Ἡ Γερόντισσα Γαλακτία ἀπό ἰδιόχειρες ἐπιστολές πού μοῦ ἔστειλε

20 Αυγούστου 2025

Μητροπολίτου Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱεροθέου Γράφονται καί λέγονται πολλά γιά τήν Γερόντισσα Γαλακτία πού εἶναι τό μοναχικό της ὄνομα,...

Read more
ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΗ ΠΡΟΕΟΡΤΙΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ  ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ  ΝΕΑΣ ΑΡΤΑΚΗΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΗ ΠΡΟΕΟΡΤΙΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΝΕΑΣ ΑΡΤΑΚΗΣ

20 Αυγούστου 2025

Τη Δευτέρα, 18 Αυγούστου 2025, οι ευσεβείς Αρτακινοί, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, προϋπάντησαν τον...

Read more
Εθιμοτυπική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας στη Βουλή
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Συνέρχεται η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

20 Αυγούστου 2025

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας θα συνέλθει σε έκτακτη συνεδρία από την 21η έως και την 23η...

Read more
Τρισάγιο στο μνήμα  του μακαριστού Μητροπολίτου Κορίνθου τέλεσε ο Μητρ. Λήμνου
Εκκλησία της Ελλάδος

Τρισάγιο στο μνήμα του μακαριστού Μητροπολίτου Κορίνθου τέλεσε ο Μητρ. Λήμνου

20 Αυγούστου 2025

Την Δευτέρα, 18 Αυγούστου 2025, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, επισκέφθηκε, συνοδευόμενος από τον Πανοσ. Αρχιμ....

Read more
Κλήρος και λαός τίμησαν τον Όσιο Αρσένιο στην Πάρο
Εκκλησία της Ελλάδος

Κλήρος και λαός τίμησαν τον Όσιο Αρσένιο στην Πάρο

19 Αυγούστου 2025

Αρχιερατικό συλλείτουργο τελέσθηκε την Δευτέρα 18-8-2025 στον περικαλλή Ιερό Ναό του Οσίου Αρσενίου, παραπλεύρως της Πανηγυρίζουσας Ιεράς Μονής Χριστού Δάσους-Αγίου...

Read more
Στην Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου ο Μητρ. Καλαβρύτων
Εκκλησία της Ελλάδος

Στην Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου ο Μητρ. Καλαβρύτων

19 Αυγούστου 2025

Στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου λειτούργησε χθες Κυριακή, 17 Αυγούστου 2025, ο Τοποτηρητής της Ι. Μητροπόλεως μας Σεβ. Μητροπολίτης...

Read more
Ξεκίνησε η Ε’ Κατασκηνωτική περίοδος των Κατασκηνώσεων της Μητροπόλεως Κερκύρας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ξεκίνησε η Ε’ Κατασκηνωτική περίοδος των Κατασκηνώσεων της Μητροπόλεως Κερκύρας

19 Αυγούστου 2025

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, ξεκίνησε η Ε΄ περίοδος της φετινής καλοκαιρινής...

Read more
ΛΗΞΗ ΠΕΜΠΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΩΝ ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΛΗΞΗ ΠΕΜΠΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΩΝ ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

19 Αυγούστου 2025

Χάριτι Θεού, ολοκληρώθηκε το εφετινό έργο προσφοράς των Νεανικών Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, με την λήξη της περιόδου αρρένων...

Read more
Με λαμπρότητα η μνήμη του αγίου και ενδόξου νεομάρτυρος Κωνσταντίνου του εξ Αγαρηνών, εν Καπούα
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα η μνήμη του αγίου και ενδόξου νεομάρτυρος Κωνσταντίνου του εξ Αγαρηνών, εν Καπούα

20 Αυγούστου 2025

    Την Δευτέρα 18 Αυγούστου 2025, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε...

Read more
ΦΙΛΟΛOΓΙΚΟΝ ΕΙΛΗΤΑΡΙΟΝ στην Βιβλιοθήκη ΑΓ ΑΓΑΠΗΤΟΣ από τον Σεβ. Αμερικής.
Εκκλησία της Ελλάδος

ΦΙΛΟΛOΓΙΚΟΝ ΕΙΛΗΤΑΡΙΟΝ στην Βιβλιοθήκη ΑΓ ΑΓΑΠΗΤΟΣ από τον Σεβ. Αμερικής.

19 Αυγούστου 2025

Με την ευκαιρία της επισκέψεως στην Χίο του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου κατόπιν προσκλήσεως Χίων ομογενών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Read more
Χειροθετήθηκε ο κ. Χρυσόστομος Σταμούλης σε Αρχών της του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Πέθανε ο καθηγητής του ΑΠΘ Χρυσόστομος Σταμούλης

20 Αυγούστου 2025

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Χρυσόστομος...

Read more
Κυριακή Ι’ Ματθαίου στην Κέρκυρα
Εκκλησία της Ελλάδος

Κυριακή Ι’ Ματθαίου στην Κέρκυρα

18 Αυγούστου 2025

Την Ι΄ Κυριακή Ματθαίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας και Παξών κ. Νεκτάριος λειτούργησε στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας Σινιών...

Read more
Ὁ Μητροπολίτης Ναυπάκτου στόν ἑορτάζοντα Ἅγιο Βλάσιο
Εκκλησία της Ελλάδος

Ὁ Μητροπολίτης Ναυπάκτου στόν ἑορτάζοντα Ἅγιο Βλάσιο

20 Αυγούστου 2025

Τήν Κυριακή, 17 Αὐγούστου 2025, ἀνάμνηση τοῦ θαύματος τοῦ ἁγίου Βλασίου, Ἐπισκόπου Σεβαστείας, στήν περιοχή αὐτή, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου...

Read more
«Ο ιερέας είναι η ψυχή του χωριού»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Ο ιερέας είναι η ψυχή του χωριού»

19 Αυγούστου 2025

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Αυγούστου, στη Συκή Νοτίου Πηλίου, στο πλαίσιο της «3ης Γιορτής Πέτρας και Σύκου»,...

Read more
«Απέχουμε πολύ από την πίστη, από την προσευχή και από την νηστεία»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Απέχουμε πολύ από την πίστη, από την προσευχή και από την νηστεία»

19 Αυγούστου 2025

Στο πλαίσιο της ποιμαντικής περιοδείας του σε μικρά χωριά της υπαίθρου σε κάθε γωνιά της Φθιωτικής γης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Κοίμηση και όχι θάνατος
Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Κοίμηση και όχι θάνατος

14 Αυγούστου 2025

Αρχιμ. Φιλίππου Χαμαργιά, Πρωτοσυγκέλλου Ι. Μητροπόλεως Μεσσηνίας “Ἐν τῇ Γεννήσει σου, σύλληψις ἄσπορος, ἐν τῇ Κοιμήσει σου, νέκρωσις ἄφθορος…”1 Σ’...

Tό «παράδοξο θαῦμα» τῆς Κοιμήσεως τῆς Παναγίας

ΑΣ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ

14 Αυγούστου 2024
Tό «παράδοξο θαῦμα» τῆς Κοιμήσεως τῆς Παναγίας

Η Πανάχραντος μετέστη προς την ζωή

14 Αυγούστου 2023
Tό «παράδοξο θαῦμα» τῆς Κοιμήσεως τῆς Παναγίας

«Νενίκηνται τῆς φύσεως οἱ ὅροι, ἐν σοὶ Παρθένε ἄχραντε»

15 Αυγούστου 2021
Μετέστης προς την ζωήν, Μήτηρ υπάρχουσα της ζωής

Μετέστης προς την ζωήν, Μήτηρ υπάρχουσα της ζωής

15 Αυγούστου 2021
Παρακλητικοί κανόνες τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου

Η Παναγία του Καλοκαιριού

14 Αυγούστου 2021
«Οίκος καταπαύσεως Θεού»

«Η κατακλυσμού της αμαρτίας, σώσασα κόσμον»

15 Αυγούστου 2020
«Την Θεοτόκον… μεγαλύνωμεν»

Ας γιορτάσουμε όλοι μαζί τον θάνατο

15 Αυγούστου 2020
Από τον θάνατο στην «κοίμηση»

«Συ γαρ ει της όντως αληθινής Ζωής η μήτηρ»

14 Αυγούστου 2020
«Οίκος καταπαύσεως Θεού»

Μετέστης προς την ζωήν, μήτηρ υπάρχουσα της ζωής

12 Αυγούστου 2020
Συ Υπέρ τον Φαίνοντα Ήλιον

Η Κυρία Θεοτόκος και οι Παρακλητικοί Κανόνες προς τιμήν της

31 Ιουλίου 2020
Ιερά Αγρυπνία – Εγκώμια Παναγίας – Λιτανεία Επιταφίου  στον Ι.Ν. Αγίας Φωτεινής Υμηττού

Η Κοίμηση της Παναγίας

20 Αυγούστου 2019
«Eἰς ἀσθενείας και θλίψεις» † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος

Το Θεομητορικό μήνυμα του Μητροπολίτη Λαρίσης

15 Αυγούστου 2019
“Ω Υπεράγιε θησαυρέ παντός αγιασμού”

Η Μάνα μας. Κοντά μας, κι ας είναι η Βασίλισσα των ουρανών. Οικεία, κι ας δοξάζεται πολύ πιο πάνω από τους Αγγέλους.

15 Αυγούστου 2019
«Την Θεοτόκον… μεγαλύνωμεν»

Φώτης Κόντογλου. «Ἐπὶ σοὶ Χαίρει, Κεχαριτωμένη. Πᾶσα ἡ κτίσις»

15 Αυγούστου 2019
“Ω Υπεράγιε θησαυρέ παντός αγιασμού”

Μήνυμα Δημητριάδος Ιγνατίου επί τη Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

14 Αυγούστου 2019
Το δώρο μας προς την Παναγιά μας

Το δώρο μας προς την Παναγιά μας

15 Αυγούστου 2019
«Οίκος καταπαύσεως Θεού»

«Συ γαρ ει της όντως αληθινής Ζωής η μήτηρ

15 Αυγούστου 2019
Από τον θάνατο στην «κοίμηση»

Κοίμησις, Ταφή, Ανάστασις, Ανάληψις της Θεοτόκου

15 Αυγούστου 2019

Τό Δεύτερο Πάσχα τῶν Ὀρθοδόξων

13 Αυγούστου 2019

Ο Μητροπολίτης Σερρών για την Κοίμηση της Θεοτόκου

14 Αυγούστου 2019
Tό «παράδοξο θαῦμα» τῆς Κοιμήσεως τῆς Παναγίας

Εγκώμιο Α΄ στην πάνσεπτη Κοίμηση της Μητέρας του Θεού. Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού

12 Αυγούστου 2019
«Την Θεοτόκον… μεγαλύνωμεν»

«Λόγος εἰς τὴν Κοίμησιν τῆς Θεοτόκου» – Μάνης Χρυσόστομος

14 Αυγούστου 2018
«Οίκος καταπαύσεως Θεού»

«Οίκος καταπαύσεως Θεού»

15 Αυγούστου 2018
«Την Θεοτόκον… μεγαλύνωμεν»

Ἁμαρτωλοί καί ταπεινοί ἄς προσπέσωμε ἐν μετανοίᾳ κρά­ζοντες ἐκ βάθους ψυχῆς: «Δέσποινα βοήθησον…»

14 Αυγούστου 2018
«Ὁ Θεός ἐπέβλεψε ἐπὶ τὴν ταπείνωσιν τῆς δούλης αὐτοῦ».

Λόγος στην Κοίμηση της Θεοτόκου – Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη

14 Αυγούστου 2018
“Ω Υπεράγιε θησαυρέ παντός αγιασμού”

Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος: «Λόγος εἰς τὴν Κοίμησιν τῆς Θεοτόκου»

14 Αυγούστου 2018
Από τον θάνατο στην «κοίμηση»

«Τη ενδόξω Κοιμήσει Σου ουρανοί επαγάλλονται»

14 Αυγούστου 2018
«Εν Καιρῷ Πειρασμῶν» † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος

Χαίρε θρόνε πυρίμορφε Κυρίου, Χαίρε θεία και μανναδόχε στάμνε

14 Αυγούστου 2018
Από τον θάνατο στην «κοίμηση»

Από τον θάνατο στην «κοίμηση»

14 Αυγούστου 2017
Next Post
Η ακολουθία των Παθών στα Ιεροσόλυμα

Η ακολουθία των Παθών στα Ιεροσόλυμα

«Πάσχα το μυστικόν»

«Πάσχα το μυστικόν»

«Μένω στό σπίτι», ἀλλά «τί κάνω στό σπίτι;»

Λόγοι τήν Μεγάλη Πέμπτη γιά τόν θεῖο ἔρωτα καί τήν Μ. Παρασκευή γιά τήν ἐγκατάλειψη τοῦ Θεοῦ

Θεία Λειτουργία: Η θεανθρώπινη ένωση!

Ἄκουσε Κύριε…

Τρισάγιο για τους κεκοιμημένους στο Κοιμητήριο Ερμουπόλεως

Τρισάγιο για τους κεκοιμημένους στο Κοιμητήριο Ερμουπόλεως

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
  • Η συγχώρεση θεραπεύει πληγές…

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist