Θρησκευτική και πολιτιστική εκδήλωση αφιερωμένη στην αποφράδα ημέρα της “Άλωσης” της Πόλης διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Μάνης την Τρίτη 29/5/2018 στο Γύθειο.
Το πρωί της Τρίτης 29/5 τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Πέτρου και Παύλου στο νησάκι Κρανάη στο Γύθειο και στη συνέχεια η τέλεση ιερού μνημοσύνου για τον Κωνσταντίνο ΙΑ’ Παλαιολόγο, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ’ και με την παρουσία, εκπροσώπων των σωμάτων ασφαλείας της πόλης, εκπροσώπων συλλόγων και φορέων, μαθητών του Α’ Δημοτικού Σχολείου Γυθείου και ευσεβών χριστιανών.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Αγ. Τριάδος Γυθείου πραγματοποιήθηκε η πολιτιστική εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στήν αποφράδα ημέρα της ‘’Άλωσης’’ της Πόλης. Την εκδήλωση χαιρέτησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Ανδρεάκος, ο Μητροπολίτης Αχαΐας κ. Αθανάσιος, ο ιστορικός – συγγραφέας κ. Καργάκος και η προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Λακωνίας κα Πάντου. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Απόστολος Νικολαΐδης που παρουσίασε στο κοινό που είχε κατακλύσει την αίθουσα το θέμα ‘’Η Άλωση της Πόλης και τα διαχρονικά της μηνύματα. Την εκδήλωση πλαισίωσαν μαθητές/τριες του Γυμνασίου Γυθείου με απαγγελίες ποιημάτων και ο Μουσικός Όμιλος Γυθείου με την ερμηνεία επίκαιρων τραγουδιών, υπό τη διεύθυνση του κ. Γαργαλιώνη.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ στο κλείσιμο της όλης εκδήλωσης μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: ‘’ Η ‘’Άλωση’’ της Πόλης είναι ένα μυστήριο. Έχουν γραφεί πολλά. Ωστόσο η ‘’Άλωση’’ κρύβει τρεις λέξεις με βαθύτατο νόημα. Είναι οι λέξεις: ηρωισμός, θάνατος και προσδοκία. Έπειτα, συνέχισε ο Σεβ, ως Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί έχουμε ιερό χρέος να μην είμαστε επιλήσμονες. Παγκοσμίως έχουμε ιστορία αιώνων και σ’ αυτή την βίβλο της ιστορίας χρυσές σελίδες κατέχει το Βυζάντιο με τον πολιτισμό του. Το Βυζάντιο που ενθυμούμεθα σήμερα με αυτή την εκδήλωση ήταν ένας κόσμος πολιτισμού, ηρωισμού, παιδείας και αγάπης. Δεν είναι το Βυζάντιο ο σκοταδισμός του μεσαίωνα, όπως πολλοί αμαθείς γράφουν και διαδίδουν. Όπως ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός έτσι και ο βυζαντινός πολιτισμός πλουτίζει όλη την ανθρωπότητα. Απλώς, δυστυχώς, το αγνοούμε εν πολλοίς αυτό το σπουδαιότατο γεγονός και οφείλουμε να μελετήσουμε όχι απλώς την ιστορία της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, αλλά τον πολιτισμό της, τα γράμματα, την φιλοσοφία, την θεολογία των Πατέρων της Εκκλησίας, την νομοθεσία, την μουσική, τα έργα τέχνης. Δεν επιτρέπεται ξένοι να μελετούν και εμείς να είμαστε αμελέτητοι και αμόρφωτοι.
Ο τελευταίος αυτοκράτορας, ο ένδοξος Κωνσταντίνος Παλαιολόγος στέκει ως ορόσημο στο δισυπόστατο της ημέρας αυτής, της 29ης Μαΐου 1453. Είναι ιερή ημέρα μνήμης του Βυζαντίου και γενέθλιος ημέρα του νέου Ελληνισμού. Αυτό εορτάζουμε σήμερα έπειτα από 565 χρόνια.
Εντέλει αυτό μας καθορίζει: ο αρχαίος κλασσικός πολιτισμός, ο βυζαντινός και ο των νεότερων χρόνων. Κανένας δεν μπορεί να τον διαγράψει και με αυτά τα αγκωνάρια θα κτίσουμε την ευκοσμία του κόσμου μας. Το χρέος είναι κοινό. Και ένα τελευταίο όταν κατά την προετοιμασία της εκδήλωσης ζητήθηκε από τους νέους, κάποιος εξ αυτών να υποδυθεί τον Μωάμεθ Β’ τον Πορθητή, για τον γνωστό διάλογο με τον Κων. Παλαιολόγο, όπως αναφέρεται στο Χρονικό του Γ. Φραντζή, είναι αξιοσημείωτο και επαινετό ότι κανένας νέος δεν δέχθηκε αυτό τον ρόλο. Αυτό σημαίνει φιλοπατρία και εθνική αυτοσυνειδησία, πίστη στα ιερά και όσια της φυλής μας. Και αυτό κάτι σηματοδοτεί για όλους μας”.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’,ο πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Μάνης π. Συμεών Λαμπρινάκος και ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Δήμαρχος Αν. Μάνης κ. Ανδρεάκος, ο Διοικητής της Π.Υ. Γυθείου κ. Παπαμιχαήλ, εκπρόσωποι των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών της πόλης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.