Δύο γεγονότα, ιδιαιτέρας πνευματικής  βαρύτητος, κατεγράφησαν, την Κυριακή Δ’ εβδομάδος των Νηστειών της αγίας και μεγάλης Τεσσαρακοστής, στην ποιμαντική διακονία της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης.

 Συγκεκριμένως, την Κυριακή, 3 Απριλίου 2022, κατά την οποία τιμήθηκαν εθνοϊεροπρεπώς οι θυσίες των προσφύγων του Θρακικού Ελληνισμού, προέκρινε ο Σεβ. Ποιμενάρχης της των Σερρών και Νιγρίτης Εκκλησίας κ. Θεολόγος και προσέφερε, κατ’ ιδίαν φιλοτιμία και προαίρεση, τεμάχιο εκ του ιερού λειψάνου του Αγίου ενδόξου εθνοϊερομάρτυρος Γρηγορίου του Ε’, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, στον ιερό Μητροπολιτκό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, ως μόνιμο σημείο ευλογίας και αγιασμού των πιστών.

Το σπανιότατο αυτό, χαριτόβρυτο ιερολειψανικό θησαύρισμα, κτήμα του αειμνήστου Μητροπολίτου Σερρών Μαξίμου (+2003), φυλασσόμενο  στο ιερό Επισκοπικό  Παρεκκλήσιο Σερρών, αποτελεί απότμημα από τα μετακομισθέντα, από την πόλη της Οδησσού, κατά το έτος 1871 και αποθησαυρισθέντα έκτοτε στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών, ιερά λείψανα του από Δημητσάνης μάρτυρος Οικουμενικού Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε’.

Προ της απολύσεως της Αρχιερατικής θ. Λειτουργίας, στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Σερρών, τελέσθηκε επίσης  με πρωτοβουλία της «Πανελληνίου Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων» και της «Θρακικής Εστίας Νομού Σερρών», ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αδίκω και μαρτυρικώ θανάτω τελειωθέντων  Θρακών  αδελφών μας.

Ο Σεβ. κ. Θεολόγος, αναφερόμενος στην θλιβερά επέτειο συμπληρώσεως 108 ετών από το «Μαύρο Πάσχα» των Θρακών (6 Απριλίου 1914), κατά το οποίο συνετελέσθησαν βίαιοι διωγμοί, δολοφονίες, απελάσεις, διαρπαγές, εμπρησμοί και λεηλασίες κατά των Ελλήνων των περιοχών της Ανατολικής Θράκης, από τα τάγματα των Νεοτούρκων, υπεγράμμισε μεταξύ άλλων:

«Η σημερινή θλιβερά επέτειος  αποτελεί μία ευκαιρία αποδόσεως της οφειλομένης τιμής προς τους ηρωϊκούς Θρακιώτες πατέρες μας, που δοκίμασαν το πικρό ποτήριο της προσφυγιάς, της λεηλασίας και του μαρτυρικού θανάτου.

Παραλλήλως όμως αυτή η επέτειος καλείται να λει­τουργήσει και ως ένα ισχυρό  πνευματικό ανάχωμα στην ισοπεδωτική λήθη των καιρών μας, που απεργάζεται την αποδυνάμωση των συνεκτικών και υπαρκτικών στοιχείων αυτού του Έθνους. Μας δίδει την αφορμή να εμβαθύνουμε με γόνιμο τρόπο στα γεγονότα, να διδαχθούμε από αυτά, διορθώνοντας τα λάθη μας και αυξάνοντας τις αρετές μας, αλλά και να θυμηθούμε τις κακουχίες και τα βάσανα που έζησαν οι ένδοξοι πατέρες μας.

Η Θράκη ανέκαθεν από τους μυθικούς μέχρι  τους βυζαντινούς και τους νεώτερους χρόνους της ιστορίας μας υπήρξε ένα κομβικής σημασίας πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο ολοκλήρου του Ελληνισμού.

Ο φιλοπρόοδος και θεοσεβής  θρακιώτικος λαός δεν έχασε ποτέ την ιστορική του αυτοσυνειδησία, την ζωντάνια και την ορθόδοξη πίστη του. Έμαθε να υπομένει και να περιμένει την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, μεταλαμπαδεύοντας την φλόγα της αγίας ορθοδόξου πίστεως, που σιγόκαιγε στην καρδιά του και της πλουσιωτάτης και ελληνικωτάτης  παραδόσεώς του, από γενιά σε γενιά».

Ακολούθως, ο Σεβ. κ. Θεολόγος, έκανε ειδική αναφορά στην πανσεβάσμιο και εμβληματική προσωπικότητα του Αγίου ενδόξου εθνοϊερομάρτυρος, Γρηγορίου του Ε’, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος ανήμερα της Κυριακής της Αναστάσεως του έτους 1821, υπέμεινε τον διά αγχόνης θάνατο υπέρ πίστεως και πατρίδος, υπό των οθωμανών Τούρκων.

Ο Σεβ., αναφερόμενος στην ουσιαστική συμμετοχή της Εκκλησίας μας στην μεγαλειώδη αντίσταση κατά του
Τούρκου δυνάστη και την πνευματική προσφορά Της στην διαφύλαξη της ενότητος και της συνέχειας του Γένους μας, είπε μεταξύ άλλων:

«Η πνευματική αντίσταση του Γένους και ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Εκκλησίας μας κατά την περίοδο της σκοτεινής σκλαβιάς στον Τούρκο δυνάστη, αναδεικνύονται κυρίως στους τομείς της διαφυλάξεως της πίστεως, της   διασώσεως  της εθνικής και πολιτιστικής αυτοσυνειδήσεως και ταυτότητος του σκλαβωμένου λαού  και της συνέχειας του Γένους  των Ελλήνων.

Καθ’ όλην την διάρκεια της δουλείας στους οθωμανούς Τούρκους η ορθόδοξη Εκ­κλησία, υπήρξε ένα μεγάλο και διαρκές σχολείο πίστεως, ελληνικής παιδείας, ελπίδος, υπομονής, πνευ­ματικής αντιστάσεως, ηθικής ελευθερί­ας,  διατηρήσεως  και καλλιεργείας της εθνικής και πνευματικής ταυτότητος του λαού Της, εθνικής αφυπνίσεως και προετοιμασίας του εθνικού αγώνα για την ελευθερία, αλλά και ένα θαλερό φυτώριο αγίων και ηρώων.

Η αναγνώριση, η απονομή τιμής και ευ­γνωμοσύνης στους νέους μάρτυρες της Εκκλησίας μας, ως ο εθνοϊερομάρτυς Οικουμενικός Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’, οι οποίοι, στις κρίσιμες στιγμές του εθνικού μας βίου, επετέλεσαν με συναίσθηση ευθύνης το ιερό καθήκον τους προς το Γένος και την ορθό­δοξη Εκκλησία μας, αποτελεί χρέος όλων μας.

Η απαλλαγμένη από προκαταλήψεις, φανα­τισμούς και στρεβλώσεις γνώση της ιστορίας μας είναι ιερά υποχρέωσις και καίριο μέλημα κάθε εχέφρονος λαού, που πορεύεται μέσα στο συνε­χώς μεταβαλλόμενο και συγκρουσιακό σύγχρονο ιστορικό γίγνεσθαι, όπου το σύνθημα του αναθεωρητισμού σε πολλές εκφάνσεις της ζωής, προβάλλεται  όλο και πιο συχνά».

Τέλος, ο Σεβ. κ. Θεολόγος, προσέφερε μετά βαθείας συγκινήσεως το, εντός περιτέχνου αργυράς λειψανοθήκης, ιερό απότμημα εκ του χαριτοφόρου ιερού λειψάνου του αγίου Γρηγορίου του Ε’, το οποίο θα παραμείνει ως μόνιμη πηγή ευλογίας και αγιασμού των πιστών στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, προς πνευματική ενίσχυση και αγιασμό του φιλομάρτυρος λαού του Θεού, μετεφέρθη στον ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νιγρίτης, απότμημα εκ της τιμίας Κάρας του Αγίου ενδόξου μεγαλο­μάρτυρος Γεωργίου του Τρο­παιοφόρου, από την ιερά Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους.

Η επίση­μη υποδοχή πραγματο­ποιήθηκε πανδήμως στα προπύ­λαια του ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νιγρίτης, από τον ιερό κλήρο της Εκκλησίας των Σερρών, με επικεφαλής τον Σεβ. Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο, τις αρχές του τόπου καθώς και από ευσεβείς χριστιανούς, που προσήλθαν για να προσκυνήσουν και να λάβουν την χάρη και την ευλογία του μεγάλου Αγίου.

Προ της απολύσεως της Δοξολογίας, που τελέσθηκε επί τη υποδοχή του ιερού λειψάνου, ο Σεβ. κ. Θεολόγος ευχα­ρί­στησε εγκαρδίως τον Καθηγούμενο της ιεράς Μονής Ξενοφώντος, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Αλέξιο, καθώς και τους προσκομίσαντες το ιερό λείψανο οσιωτάτους  πατέρες, για την μεγίστη ψυχοστηρικτική αυτή ευλογία.

Να σημειωθεί ότι το ιερό λείψα­νο του Αγίου Γεωργίου θα ευρίσκεται προς τιμη­τική προ­σκύ­νηση στον ομώνυμο ιερό Ναό Νιγρίτης μέχρι το Σάβ­βατο 9 Απριλίου, όπου καθημερι­νώς θα τελού­νται ιερές ακολουθίες, προς αγια­σμό και πνευματι­κή ενί­σχυση των πι­στών.

Αμέσως μετά την υποδοχή του ιερού λειψάνου, ακολούθησε η τέλεση του κατανυκτικού Εσπερινού,  στο τέλος του οποίου ομίλησε διδακτικότατα  και με αγιοπατερική τεκμηρίωση ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Ιωάννης Καλαϊτζής, Ιεροκήρυξ και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου, με θέμα: «Θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου».

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Θυρανοίξια Παρεκκλησίου του Αγίου Πολυκάρπου στην Μενεμένη

Τα θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου του ομώνυμου Ιερού Ναού του Αγίου Πολυκάρπου Επισκόπου της Σμύρνης στην Μενεμένης της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, τέλεσε...

Στο Μητροπολίτη Μεσσηνίας ο νέος Διοικητής ΔΙΚΕ Πελοποννήσου

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο πραγματοποίησε σήμερα, Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, ο νέος Διοι­κη­τής της Διοίκησης Κέντρων Πελοποννήσου Υποστράτηγος Δημή­τριος Σκουφίδης,...

Συνάντηση του Προέδρου της Αιγύπτου με τους Προκαθημένους της Μ. Ανατολής

Ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ.Abdel Fattah El-Sisi δέχθηκε τηνν 17η Μαΐου 2022 στο Προεδρικό Μέγαρο του Καΐρου τους επικεφαλής των...

Κάλυψη κενών θέσεων θεολόγων εκπαιδευτικών με μόνιμους διορισμούς

ΠΡΟΣ: Κυρία Νίκη Κεραμέως Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Αθήνα ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Όπως ο πίνακας αποδεκτών Θέμα:  Κάλυψη κενών θέσεων θεολόγων εκπαιδευτικών με μόνιμους διορισμούς Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ, Με αφορμή την πρόσφατη ανακίνηση του...

«Τον Θεόν σεβομένη … Λυδία Φιλιππησία»

Του Σεβ. Μητροπολίτου Φ.Ν.Θ. Στεφάνου «Τον Θεόν σεβομένη … Λυδία Φιλιππησία» Ήταν τότε περίπου το 50 μ.Χ. που εδώ στον τόπο μας, όπως περιγρά­φει και ο...

Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας με τον Πρωθυπουργό της Βικτώριας

Συνάντηση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 16 Μαΐου, στη Μελβούρνη, και συγκεκριμένα στο κτίριο του τοπικού Κοινοβουλίου της Βικτώριας, με...

Τί είναι η Μεσοπεντηκοστή;

«Ο Μεσσίας (= Χριστός), όταν η εορτή ήταν στο μέσο, στάθηκε ανάμεσα στους διδασκάλους του μωσαϊκού Νόμου και τους δίδασκε». Την εορτή της Μεσοπεντηκοστής την...
video

Θεία Λειτουργία – αναπαράσταση της ζωής του Χριστού

Η Θεία λειτουργία είναι μια αναπαράσταση της ζωή του Χριστού μας πάνω στην γη. Όσα γίνονται στη Θεία Λειτουργία:Τι συμβολίζει η προσκομιδή;Τι είναι η...

Λιτάνευση Παναγίας Ελεούσης και Πανηγυρικός Εσπερινός στην Έδεσσα

Την Τρίτη 17 Μαΐου, στις 18.00, πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα η καθιερωμένη λιτάνευση της ιεράς εικόνας της Παναγίας Ελεούσας από το Μητροπολιτικό Οίκημα στον Ιερό...

Πολυαρχιερατικός εορτασμός της Ι. Μνήμης του Αγ. Πλάτωνος Μητροπολίτου Χίου

Ἡ Κυριακή τοῦ Παραλύτου, 15η Μαΐου 2022, ἀπετέλεσε τήν ἱερή, λαμπρά καί μεγαλειώδη ἡμέρα, κατά τήν ὁποία, στά πλαίσια μάλιστα τοῦ Ἑορτασμοῦ τῶν 200 χρόνων...

Επίσκεψη στο Λύκειο Αμφιλοχίας και στο Εργαστήρι ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ

Το Γενικό Λύκειο Αμφιλοχίας επισκέφθηκε σήμερα, Τρίτη 17 Μαΐου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και...

Νέοι, Κορονοϊός και Εκκλησία – 7η Ιερατική Σύναξη στον Βόλο

Η 7η και τελευταία, για το τρέχον εκκλ/κό έτος, Γενική Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, υπό την...

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στην 12η Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής

Η ΑΘΜ ΣΤΗΝ 12η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΓΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗΣ Την 16η Μαΐου 2022 η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης  Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος...

100 χρόνια Σμύρνης

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε η μουσική παράσταση «100 χρόνια Σμύρνης» του Μουσικού Σχολείου Βόλου, την Κυριακή 15 Μαΐου, στον αύλειο...