Η Ορθόδοξη Χριστιανική Αδελφότητα «Αγία Λυδία» ιδρύθηκε το έτος 1957 από τον Μακαριστό Αρχιμανδρίτη π. Θεόφιλο Ζησόπουλο ως μια άτυπη ένωση ορθόδοξων χριστιανών γυναικών με κοινοβιακό χαρακτήρα και μοναστικό τρόπο ζωής. Μέχρι σήμερα, επί 65 συναπτά έτη, δεκάδες αφιερωμένες Αδελφές διακονούν με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση το ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό της έργο μέσω των φορέων της που είναι ευρέως γνωστοί: Τα σωματεία «Φιλόπτωχος Αδελφότης Νεανίδων Η Δορκάς» και «Χριστιανική Αδελφότης Η Λυδία», οι εκκλησιαστικοί τηλεοπτικοί σταθμοί «4Ε», «Λυδία TV» και «Όσιος Νικάνωρ», το τυπογραφείο και εκδοτικός οίκος «Γραφικές Τέχνες Μέλισσα», οι ραδιοφωνικοί σταθμοί «Λυδία FM» και «Λυδία η Φιλιππησία», τα Περιοδικά «Όσιος Θεόφιλος» και «Αγία Λυδία», τα Βιβλιοπωλεία «Μέλισσα» και «Αγία Λυδία» και η Κατασκήνωση «Η χαρά των παιδιών».
Από το Μάρτιο του 2019 οκτώ πρώην αδελφές μας αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την Αδελφότητα. Με συγκεκριμένες ενέργειές τους, που έχουν αχθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, και εκμεταλλευόμενες τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Αδελφές, άλωσαν το σωματείο «Χριστιανική Αδελφότης Η Λυδία», με σκοπό να το χρησιμοποιήσουν ως όχημα αυτονόμησής τους έναντι της Αδελφότητας. Υπ’ αυτή τη συνθήκη, το εν λόγω σωματείο, μεταξύ πολλών άλλων επιθετικών ενεργειών κατά της Αδελφότητας, αποπειράθηκε να προκαλέσει σύγχυση επιδιώκοντας να μονοπωλήσει το όνομα «Λυδία», την πνευματική παρακαταθήκη και το συγγραφικό έργο του ιδρυτή μας, π. Θεοφίλου, και κατ’ επέκταση όλο το έργο της Αδελφότητας. Έτσι, τον περασμένο Μάιο πέτυχε την έκδοση απόφασης ασφαλιστικών μέτρων από το Μονομελές Πρωτοδικείο με την οποία, μεταξύ άλλων, απαγορευόταν στο τυπογραφείο και στα βιβλιοπωλεία της Αδελφότητας («Μέλισσας») που δεν ελέγχονταν από το ως άνω σωματείο, να εκδίδουν και να διαθέτουν τις εκδόσεις της Αδελφότητάς μας (συμπεριλαμβανομένων των έργων του π. Θεοφίλου) καθώς και να χρησιμοποιούν και να δηλώνουν έναντι τρίτων την από δεκαετιών χρησιμοποιούμενη λεκτική ένδειξη «Λυδία» μόνη της ή σε συνδυασμό με οποιαδήποτε άλλη λεκτική ή περιγραφική ένδειξη. Υποχρέωσε επίσης τη «Μέλισσα» να αφαιρέσει την ένδειξη αυτή από τις πινακίδες, τις εκδόσεις και τα έντυπά της. Αυτή η δικαστική απόφαση, την οποία το εν λόγω σωματείο έκανε σημαία, προκάλεσε θλίψη στις αδελφές, αλγεινή εντύπωση στους φίλους και συνοδοιπόρους μας και σύγχυση σε τρίτους παρατηρητές, καθώς ανήγαγε το εν λόγω σωματείο σε μοναδικό φορέα της Αδελφότητας, διέγραψε ελαφρά τη καρδία κατά τρόπο προσβλητικό την ιστορία του τυπογραφείου «Μέλισσα», την ιδιότητα της αδελφής Μαρίας ως αναγνωρισμένης από τα δικαστήρια, την Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο Προεστώσας της Αδελφότητάς μας και εν τέλει το έργο και την πολυετή συνεισφορά της Αδελφότητάς μας στα κοινωνικά και εκκλησιαστικά πράγματα του Τόπου. Η προσβολή της απόφασης αυτής ήταν μονόδρομος για εμάς, προκειμένου να υπερασπιστούμε την Ιστορία, το Έργο και τις Παρακαταθήκες του Γέροντά μας.
Ενημερώνουμε ότι το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την υπ’ αριθ. 13897/2022 απόφασή του ανακάλεσε πλήρως την προαναφερθείσα εσφαλμένη προηγούμενη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, αναγνωρίζοντας ότι η Ορθόδοξη Χριστιανική Αδελφότητα Λυδία ιδρύθηκε από τον Αρχιμανδρίτη Θεόφιλο Ζησόπουλο το 1957 ως άτυπη ένωση γυναικών, με μοναστικό, ιεραποστολικό και κοινοβιακό χαρακτήρα, ότι η Αδελφότητα ανέπτυξε διάφορες δραστηριότητες, όπως έκδοση χριστιανικών περιοδικών, λειτουργία κατασκήνωσης, λειτουργία βιβλιοπωλείων, ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού. Ότι βούληση του π. Θεόφιλου ήταν να διαθέσει το έργο του σε όλη την Αδελφότητα και όχι μόνο στο ως άνω σωματείο. Ότι ουδόλως πιθανολογήθηκε ότι η «Μέλισσα» χρησιμοποίησε το πρώτον το έτος 2021 την ένδειξη «Ορθόδοξη Χριστιανική Αδελφότητα Αγία Λυδία» με αθέμιτο σκοπό, αλλά αντιθέτως ότι η «Μέλισσα», όπως και όλα τα νομικά πρόσωπα που ιδρύθηκαν και λειτουργούν προς εξυπηρέτηση των σκοπών της Αδελφότητας, χρησιμοποιούσαν επί δεκαετίες, αδιατάρακτα και χωρίς διαμαρτυρία από το εν λόγω σωματείο, τις ενδείξεις «Ορθόδοξη Χριστιανική Αδελφότητα Αγία Λυδία», «Ορθόδοξη Χριστιανική Αδελφότητα Λυδία» ή «Ο.Χ.Α. Λυδία» και παλιότερα, και πριν ακόμα από τη σύσταση του ως άνω σωματείου, απλώς την ένδειξη «Λυδία». Ότι η προσπάθεια μονοπώλησης του ονόματος «Λυδία» από το σωματείο ήταν προσχηματική στο πλαίσιο της γενικότερης αντιδικίας μεταξύ του εν λόγω σωματείου και της Προεστώσας της Αδελφότητας.
Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την εξέλιξη αυτή και τις ευχαριστίες μας στους νομικούς παραστάτες μας, στη δικηγορική εταιρεία «Τσαντίνης – Χατζηιωάννου» και στον εταίρο αυτής, κ. Βασίλειο Α. Χατζηϊωάννου, Αναπληρωτή Καθηγητή Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης καθώς και στον κ. Μιχαήλ Πετρόπουλο, δικηγόρο Θεσσαλονίκης.