• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Τρίτη, 17 Ιουνίου, 2025
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Δεκαετής Θεοφιλής Αρχιερατεία Μητρ. Λαγκαδά Ιωάννη (2010 – 2020)

6 Ιουνίου 2020
in Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησιαστική Επικαιρότητα
Share on FacebookShare on Twitter

ΔΕΚΑΕΤΗΣ ΘΕΟΦΙΛΗΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ, ΛΗΤΗΣ ΚΑΙ ΡΕΝΤΙΝΗΣ κ.κ. ΙΩΑΝΝΟΥ (2010 – 2020)

Πρωτ. Αναστασίου Παρούτογλου, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου, Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης

«Οὐ γάρ διδάσκων μόνον, οὐδέ φθεγγόμενος,
ἀλλά καί ὁρώμενος ἁπλῶς,
ἱκανός ἐστί ἅπασαν ἀρετῆς διδασκαλίαν
εἰς τήν τῶν ὁρώντων ψυχήν εἰσαγαγεῖν».

(Ιωάννης Χρυσόστομος)

Σεβασμιώτατε, Πάτερ και Δέσποτα,

Εὐλαβέστατοι συμπρεσβύτεροι,

Χριστοῦ διακονία,

Ἀγαπημένε καί περιούσιε λαέ τοῦ Κυρίου.

Έμπλεοι χαράς και αγαλλιάσεως συναχθήκαμε σήμερα στον περίλαμπρο και περικαλή τούτο ναό για να ευχαριστήσουμε το Δεσπότη Χριστό, που μας εχάρισε αληθή ποιμένα και διδάσκαλο, κατά την ευαγγελική ρήση: «Ο ποιμήν ο καλός την ψυχήν αυτού τίθησι υπέρ των προβάτων» (Ιωάν.10,11).

Η σημερινή μέρα έχει μια αξιοπρόσεκτη διάσταση, αφού ο σεπτός Ποιμενάρχης μας εορτάζει την επέτειο δέκα ετών από την ημέρα της ενθρονίσεώς του στην ευλογημένη και θεοφρούρητη επαρχία του Λαγκαδά.

Συμπληρώνονται σήμερα δέκα χρόνια από την παλλαική και ενθουσιώδη υποδοχή που επεφύλαξε ο κλήρος και ο λαός της επαρχίας Λαγκαδά στον θεοπρόβλητο νέο Μητροπολίτη του. Τα «Άξιος» δονούσαν την ατμόσφαιρα, ενώ οι καμπάνες των εκκλησιών ηχούσαν χαρμόσυνα. Η ενθρόνιση πραγματοποιήθηκε με όλη τη βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και την εκκλησιαστική τάξη. Δέκα χρόνια προσφοράς και θυσιαστικής αγάπης του Ποιμενάρχη μας στο λαό της επαρχίας Λαγκαδά.

Η εκλογή και η χειροτονία του Σεβασμιωτάτου εγκαινιάζει μια νέα σελίδα στην ιστορία της τοπικής Εκκλησίας του Λαγκαδά, καθώς προσθέτει στην τετιμημένη χορεία των Ποιμεναρχών της Αγιωτάτης αυτής Μητροπόλεως έναν ακόμη σεμνό Ιεράρχη, του οποίου η προσωπικότητα προβάλλει φωτεινή και ανάγλυφη για πολλά έτη στα εκκλησιαστικά δρώμενα της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η προσωπικότητα του νέου Μητροπολίτου συνυφαίνεται ήδη με το υψηλό επισκοπικό αξίωμα και με την υπέρτατη αποστολή του. Έχοντας ήδη «πληροφορήσει την διακονία του» ως Πρωτοσύγκελλος, ως Ηγούμενος και ως Ιερατικώς Προίστάμενος στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και «δόκιμος εν παντί γενόμενος», κρίθηκε άξιος να ηγηθεί της κατά Λαγκαδάν, Λητήν και Ρεντίναν Εκκλησίας και να πληρώσει κάθε προσδοκία της. Ιδιαιτέρως δε, μέσα στα πλαίσια των εκτάκτων περιστάσεων των καιρών μας, καλείται, να προσφέρει τη μαρτυρία του Χριστού και της Εκκλησίας, κατά τρόπο αριστοτεχνικό, κατά τρόπο που ο ίδιος γνωρίζει, χρησιμοποιώντας την πλούσια εκκλησιαστική εμπειρία του, την προς τον Θεό αγάπη του και την ανυπόκριτη πίστη του.

Τα πολλά χαρίσματά του είναι η τρανότερη εγγύηση, ότι ήδη έχει επιτύχει στη νέα του πορεία. Διότι είναι αλήθεια ότι ο Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης διακρίνεται για πληθώρα αρετών και χαρισμάτων. Είναι εγνωσμένη η μειλιχιότητα του χαρακτήρα του, η ευγένεια των τρόπων του, η αξιοπρέπεια της παραστάσεώς του, η ωριμότητα της ψυχής του, η ταπεινότητα των βιωμάτων του, η σεμνότητα του ήθους του, η ευρύτητα της σκέψεώς του, η πολύπλευρη μόρφωσή του, η  κηρυκτική του ικανότητα, η λειτουργική του σοβαρότητα, η πλούσια εκκλησιαστική του εμπειρία, μα πιο πολύ η πνευματική και συνετή βιωτή του. Στο πρόσωπό του συγκεφαλαιώνεται ένας ολόκληρος κόσμος αρετών και χαρισμάτων και αντικατοπτρίζεται η ωραιότητα της εν Θεώ ζωής.

Τολμούμε να ομιλήσουμε περί της υψηλής προσωπικότητάς του, παρ΄ όλο που έχουμε βαθιά την επίγνωση, ότι είναι δύσκολο το γενόμενο και ότι προσκρούουμε στο ταπεινό του φρόνημα. Αναμφισβήτητα συναισθανόμαστε την σοβαρότητα και την δυσχέρεια του εγχειρήματος, το οποίο όμως αποτελεί προσπάθεια παρουσιάσεως «ουκ εν υπεροχή λόγου» αλλ’ «εν αφελότητι καρδίας» ενός εκκλησιαστικού ανθρώπου, του οποίου η διακονία, ως Επισκόπου της Εκκλησίας του Χριστού, υπάρχει και διαγράφεται «τιμία, ένζηλος και κατά πάντα δόκιμος».

Ο Σεβασμιώτατος ως Πρωτοσύγκελλος της ιστορικής Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, δίπλα σ’ έναν μεγάλο και σοφό Ιεράρχη, τον Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα Β΄ τόν Χρυσοφάκη, αλλά και αργότερα δίπλα στον νυν Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο, κατάφερε να επιβληθεί σε όλους με το ιερατικό του ήθος, με το πνευματικό του κύρος και με την γενικότερη πνευματική και ηθική του συγκρότηση αλλά προπάντων με την υποδειγματική του ζωή. Έτσι, λοιπόν, ο π. Ιωάννης, ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, έγινε φωτεινό παράδειγμα για τους κληρικούς, αλλά και το σεβαστό πρόσωπο για το λαό της πόλεως, που διδάσκονταν από το κήρυγμά του και μεταρσιώνονταν από τη θεία του Ιερουργία.

Όλα τα χρόνια που υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελλος, ήταν χρόνια πνευματικού και κτιριακού ἔργου για τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε σε όλες τις προσπάθειες του γέροντός του. Είχε την ευθύνη των ιδρυμάτων και την επίβλεψη όλων των έργων, που ελάμβαναν χώρα στην Μητρόπολη. Πέραν τούτου επισκεπτόταν όλους τους Ναούς της Μητροπόλεως. Κήρυξε σε κάθε γωνιά της Μητροπόλεως το λόγο του Θεού. Στήριξε τον επίσκοπο και γέροντά του, αγαπήθηκε από τον κλήρο και το λαό. Ο Θεσσαλονίκης Παντελεήμων ο Β΄ καί ο Πρωτοσύγκελλός του π. Ιωάννης συνιστούσαν την ταυτότητα της Μητροπόλεως και ο ένας συμπλήρωνε τον άλλο, για να δοξάζεται το όνομα του Θεού.

  Στις 10 Μαΐου του 2010 η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, αφού εκτίμησε την προσφορά και τα χαρίσματα του Αρχιμανδρίτου Ιωάννου, τον εκλέγει Μητροπολίτη Λαγκαδά εις διαδοχήν του σοφού και εναρέτου Ιεράρχου κυρού Σπυρίδωνος. Ο νέος Επίσκοπος της Εκκλησίας του Χριστού χειροτονήθηκε στον Ιερό Ναό του πολιούχου της συμβασιλευούσης πόλεως Αγίου Δημητρίου στις 16 Μαΐου. Η δέ ενθρόνισή του έλαβε χώρα την 5η Ιουνίου του 2010.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας έγινε δεκτός από το λαό του Θεού με αισθήματα ικανοποιήσεως και ενθουσιασμού. Δέκα χρόνια τώρα δεν έδωσε «ύπνον τοις οφθαλμοίς του καὶ τοις βλεφάροις του νυσταγμὸν», αλλά «θέμενος τας χείρας επ‘ άροτρον» δεν έπαυσε να ιερουργεί, να χοροστατεί και να διδάσκει. Τον ενδιαφέρει η πνευματική καλλιέργεια του ποιμνίου, η διδαχή, ο ευαγγελισμός, η σωτηρία ψυχών.

Ιδιαιτέρως αγωνίζεται για τη διατήρηση των εκκλησιαστικών θεσμών και παραδόσεων, για την προβολή και τόνωση των ορθοδόξων βιωμάτων στις ψυχές του λαού. Γι’ αυτό σε κάθε του συναναστροφή γίνεται «τύπος των πιστών», που ομιλεί, διδάσκει, χειραγωγεί, ευαγγελίζεται, θεραπεύει, συμβουλεύει, αγιάζει και χαριτώνει όλους όσους είναι γύρω του.

Επισκέπτεται επανειλημμένα όλες τις ενορίες της Μητροπόλεως. Από τα πιο μικρές μέχρι και τίς πιο μεγάλες, ούτως ώστε να έχει άμεση επικοινωνία με το ποίμνιό του.

Διοργανώνει ιερατικά συνέδρια, θεολογικές ημερίδες και ιερατικές συνάξεις για την επιμόρφωση του κλήρου σε όλα τα σύγχρονα κοινωνικά, θεολογικά και επιστημονικά ζητήματα. Ιδρύει και λειτουργεί το φιλοξενείο των νέων της Ιεράς Μητροπόλεως, που φιλοξενούν κατ’ έτος πλειάδες παιδιά και όχι μόνον.

Ανακαίνισε μέχρι σήμερα πολλούς Ιερούς Ναούς. Πολλούς εγκαινίασε. Άλλους θεμελίωσε και ανήγειρε. Ίδρυσε το Εκκλησιαστικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο, τη Βιβλιοθήκη της Μητροπόλεως, τα συσσίτια, το πρατήριο ενδύσεως και υποδήσεως και το κοινωνικό παντοπωλείο. Ίδρυσε και ήδη φροντίζει για τη λειτουργία Ευαγών Ιδρυμάτων. Ανακαίνισε εκ βάθρων το Μητροπολιτικό Μέγαρο και τα Επισκοπεία στη Λητή και στο Σοχό, το Πολυδύναμο Πνευματικό Κέντρο με πολυσχιδή δραστηριότητα, όπως φροντιστηριακά μαθήματα, σχολή Βυζαντινής μουσικής, σχολή αγιογραφίας και σχολή Γονέων. Μέσα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του είναι και ο Ραδιοφωνικός Σταθμός “Ορθόδοξη Παρουσία” με εικοσιτετράωρο πρόγραμμα οικοδομής και εκκλησιαστικής παρουσίας.

Η αγάπη του για το μοναχισμό είναι καταλυτική για την προσφορά του στον τομέα αυτό και πολλές μοναχικές ψυχές έχουν βρει ανάπαυση κάτω από τη σκέπη του πατρικού του ωμοφορίου.

Ο Κύριος του επεφύλαξε και μια ιδιαίτερη ευλογία: την εύρεση των ιερών λειψάνων δύο μεγάλων νεομαρτύρων της Εκκλησίας μας, της Αγίας Κυράννης της Οσσαίας και της Αγίας Ακυλίνης της Ζαγκλιβερινής.

Ο Σεβασμιώτατος ως Αρχιερεύς διακρίνεται για το γνήσιο εκκλησιαστικό του φρόνημα, τη χρηστότητα του ήθους, την απροσποίητη σεμνότητα του ύφους του και την ανυπόκριτη αγάπη του προς όλους. Η πληρότητα της επιστημονικής του συγκρότησης, η οξύνοια της διεισδυτικής σκέψης του και η ευρυμάθειά του τον αναδεικνύουν αξιόπιστο συνομιλητή, που κατακτά την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση των διαλεγομένων εταίρων, εκκλησιαστικών και πολιτικών παραγόντων.

Πολλά ακόμα θα μπορούσαν να αναφερθούν, όμως «επιλείψει με γαρ διηγούμενον ο χρόνος». Όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, έστω και με ελάχιστα πτωχά λόγια, δίδουν μια μικρή μονάχα μαρτυρία της θεοφιλούς προσφοράς του και του αξιοσημείωτου έργου του. Το αδιαμφισβήτητο γεγονός για το Σεβασμιώτατο είναι ότι εργάζεται με εξαιρετική φιλοπονία παραθεωρώντας τις ανθρώπινες δυνάμεις και ακόμα υπερβαίνοντας την έννοια του χρόνου. Αγωνιστής σθεναρός και ακατάβλητος. Αναλώνει τον εαυτό του με τρόπο θεάρεστο και θεοφιλή υπέρ της «Αγιωτάτης του Σωτήρος ημών Χριστού Εκκλησίας».

Από πρωίας μέχρι νυκτός βρίσκεται επί ποδός, ιερουργεί, εξομολογεί, οικοδομεί. Δεν στέκει πάνω από τους ανθρώπους αλλά πλάι τους. Αφουγκράζεται τον ανθρώπινο πόνο και σκύβει με αγάπη πάνω από τον άνθρωπο που υποφέρει, ενδιαφερόμενος όχι μόνο για τις πληγές και τις ανάγκες της ψυχής αλλά και του σώματος. Αγκαλιάζει, παρηγορεί, οδηγεί τον άνθρωπο στη χαρά και στη λύτρωση.

Η δεκαετία που πέρασε, ήταν μια περίοδος ποιμαντικών αγώνων, ανύστακτης φροντίδας, χάριν του λαού του Θεού που καταβάλλει ο Επίσκοπος, διαποιμαίνοντας το πλήρωμα της Επαρχίας του, στηρίζοντας και διδάσκοντας τον ευσεβή λαό. Χαίρει, λοιπόν, ολόκληρη η τοπική μας Εκκλησία για το σεπτό της Ποιμενάρχη και η χαρά αυτή γίνεται καύχηση ἐν Κυρίω, διότι η Ιερά Μητρόπολή μας ευτύχησε, έλαβε την μεγάλη ευλογία από τον Θεό, να έχει Επίσκοπό της άνδρα εκκλησιαστικό, αδαμαντίνου ήθους, λιπαράς και πλουσίας θεολογικής παιδείας, άνδρα με πνεύμα και φρόνημα εκκλησιαστικό και φορέα της γνήσιας εκκλησιαστικής παραδόσεως και εμπειρίας.

Εμείς όλοι, Κλήρος και λαός της θεοσώστου Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης είμαστε ενωμένοι με τον Επίσκοπό μας, γιατί όταν κανείς είναι ενωμένος με τον επίσκοπό του είναι ενωμένος με όλη την Εκκλησία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ιερός Ιγνάτιος: «ενώθητε τω επισκόπω εις τύπον και διδαχήν αφθαρσίας» ( Ιγν. Μαγν. 6,2 ). Ο σύνδεσμος με τον επίσκοπο είναι προϋπόθεση της ενώσεως του ανθρώπου με το Θεό. « Όπου αν φανή ο επίσκοπος, εκεί το πλήθος έστω». ( Ιγν. Σμύρν. 8 ).

Ακολουθώντας, λοιπόν, τη διαβεβαίωση ότι «ο τιμών επίσκοπον υπό Θεού τετίμηται» ( Ιγν. Σμύρν. 9,1) αναφέρουμε τα πτωχά τούτα λόγια τιμώντας την επέτειο δέκα ετών θεοφιλούς και πολυκάρπου αρχιερατείας του σεπτού Ποιμενάρχου μας στην ευλογημένη επαρχία του Λαγκαδά, με την πεποίθηση ότι «αφορμήν δίδομεν υμίν καυχήματος υπέρ του επισκόπου ημών» (Β΄Κορινθ. 5,12).

Από καρδίας και ενθέρμως ευχόμεθα, όπως ο Κύριος, διά της χάριτος του Οποίου ανεδείχθη «πιστός οικονόμος» και «δόκιμος τω Θεώ εργάτης ανεπαίσχυντος», του επιδαψιλεύει έτι περαιτέρω την χάρη Του και τον διατηρεί εν μέσω του ποιμνίου του «σώον, έντιμον, υγιά, μακροημερεύοντα και ορθοτομούντα τον λόγον της Αληθείας» Του.

Για το τεράστιο αυτό έργο του Μητροπολίτη μας όλοι μας νιώθουμε την ανάγκη να αναφωνήσουμε εκ βαθέων: «Είησαν τα έτη σας, Δέσποτα Άγιε, πολλά, καλλίκαρπα κι ευλογημένα προς δόξαν Θεού και εύκλειαν της Αγίας Του Εκκλησίας». Αμήν.

Πρόσφατα Άρθρα

35η   ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑΣ  ΤΗΣ ΑΘΜ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

35η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΑΘΜ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

17 Ιουνίου 2025

Με σεμνότητα και ιεροπρέπεια ετίμησε και φέτος η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’...

Read more
Θυρανοίξια τοῦ τρίτου Ἱεροῦ Ναοῦ, πρός τιμήν τοῦ Ὁσίου Παϊσίου στήν Πάτρα
Εκκλησία της Ελλάδος

Θυρανοίξια τοῦ τρίτου Ἱεροῦ Ναοῦ, πρός τιμήν τοῦ Ὁσίου Παϊσίου στήν Πάτρα

17 Ιουνίου 2025

Σέ κλῖμα ἱερᾶς κατανύξεως ἐτελέσθησαν τά θυρανοίξια τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τοῦ Ὁσίου Παϊσίου τοῦ Ἁγιορείτου στήν Ἐνορία τῆς Κοιμήσεως τῆς...

Read more
Φθιώτιδος Συμεών: «Κάθε Ενορία είναι η ζώσα Εκκλησία»
Εκκλησία της Ελλάδος

Φθιώτιδος Συμεών: «Κάθε Ενορία είναι η ζώσα Εκκλησία»

17 Ιουνίου 2025

Με ένα ευχαριστιακό και πολιτιστικό ολοήμερο ενοριακό πανηγύρι ολοκληρώθηκε ο κύκλος των δράσεων του φετινού κατηχητικού έτους, την  Κυριακή των...

Read more
Κυριακή των Αγίων Πάντων στα Αγγίδια Νάξου
Εκκλησία της Ελλάδος

Κυριακή των Αγίων Πάντων στα Αγγίδια Νάξου

17 Ιουνίου 2025

Την Κυριακή των Αγίων Πάντων 15-6-2025, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος, μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων...

Read more
Κρήτης Ευγένιος: «Οι φωτογράφοι καταφέρνουν με το χάρισμά τους να κάνουν στιγμιαίο το αιώνιο»
Εκκλησία της Ελλάδος

Κρήτης Ευγένιος: «Οι φωτογράφοι καταφέρνουν με το χάρισμά τους να κάνουν στιγμιαίο το αιώνιο»

17 Ιουνίου 2025

Τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με θέμα «Τα λιμάνια μας», τελέστηκαν χθες Κυριακή 15/6 τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο...

Read more
Ιερά αποδημία σε μοναστήρια της Πελοποννήσου
Εκκλησία της Ελλάδος

Δείτε τι μας περιμένει και τι θα περιέχει ο Προσωπικός Αριθμός

16 Ιουνίου 2025

Δείτε τι μας περιμένει και τι θα περιέχει ο Προσωπικός Αριθμός. Ηλεκτρονικές Ταυτότητες και Προσωπικός Αριθμός. Ζούμε σε μια εποχή...

Read more
Η ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ  π. ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΚΡΗ ΣΤΟ ΛΕΧΑΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ π. ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΚΡΗ ΣΤΟ ΛΕΧΑΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

16 Ιουνίου 2025

Το Σάββατο, 14 Ιουνίου 2025, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, με την σεπτή εντολή του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ....

Read more
«Ποιμαντικὴ ἐπίσκεψη τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Εὐσεβίου στὴν Ἰκαρία»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Ποιμαντικὴ ἐπίσκεψη τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Εὐσεβίου στὴν Ἰκαρία»

16 Ιουνίου 2025

Κατὰ τὸ τριήμερο 13 ἕως 15 Ἰουνίου 2025, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Σάμου, Ἰκαρίας καὶ Κορσεῶν κ.κ. Εὐσέβιος πραγματοποίησε ποιμαντικὴ...

Read more
Ὑποτροφία ἐπ’ ὀνόματι τοῦ Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ἱεροθέου
Εκκλησία της Ελλάδος

Ὑποτροφία ἐπ’ ὀνόματι τοῦ Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ἱεροθέου

16 Ιουνίου 2025

Τήν Παρασκευή 13 Ἰουνίου 2025 στόν προαύλιο χῶρο τοῦ Γυμνασίου τῶν Σύγχρονων Ἐκπαιδευτηρίων Κοτρώνη ἔγινε ἡ τελετή λήξη τῆς Σχολικῆς...

Read more
Εορτασμός ονομαστηρίων Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας  Ιερωνύμου
Εκκλησία της Ελλάδος

Εορτασμός ονομαστηρίων Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερωνύμου

16 Ιουνίου 2025

Με πνευματική κατάνυξη, εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και την παρουσία πλήθους πιστών, τιμήθηκε και εφέτος η μνήμη του Αγίου Ιερωνύμου του Πενταγλώσσου...

Read more
ΟΙ Πρωτοκορυφάιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος
Εκκλησιαστική Επικαιρότητα

Ἡ νηστεία τῶν Ἁγίων Ἀποστόλων

16 Ιουνίου 2025

Ἀρχίζει ἀπὸ τή Δευτέρα μετὰ τὴν Κυριακὴ τῶν Ἁγίων Πάντων καὶ λήγει στίς 28 Ἰουνίου, τὴν παραμονὴ δηλ. τῶν Ἀγ. Ἀποστόλων Πέτρου καὶ...

Read more
Η νηστεία των Αγίων Αποστόλων: Γιατί και πώς νηστεύουμε
Πνευματικές Διδαχές

Η νηστεία των Αγίων Αποστόλων: Γιατί και πώς νηστεύουμε

16 Ιουνίου 2025

Μία ακόμη περίοδος νηστείας είναι η λεγόμενη νηστεία των Αγίων Αποστόλων. Ονομάζεται έτσι διότι προηγείται των δύο αποστολικών εορτών: της...

Read more
Σερρών Θεολόγος: «Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου Θεού!»
Εκκλησία της Ελλάδος

Σερρών Θεολόγος: «Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου Θεού!»

16 Ιουνίου 2025

Στο ιερό Παρεκκλήσιο της πόλεως των Σερρών, επ’ ονόματι των Αγ. Ιωάννου του Σερραίου και Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας,...

Read more
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου επι τη κοιμήσει του Αρχιεπισκόπου κυρού Χρυσοστόμου
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Παύση Τυχικού….και στο βάθος Αθανάσιος

16 Ιουνίου 2025

Υπεύθυνη δήλωση ενώπιον Θεού και ανθρώπων : Για το παρόν ουδέποτε ζητήθηκε ευλογία από κανένα μητροπολίτη ούτε και από τον...

Read more
Κρήτης Ευγένιος : «Η θάλασσα δεν χωρίζει, ενώνει τους τόπους και τις καρδιές»
Εκκλησία της Ελλάδος

Κρήτης Ευγένιος : «Η θάλασσα δεν χωρίζει, ενώνει τους τόπους και τις καρδιές»

16 Ιουνίου 2025

Εντυπωσιακά ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδας 2025, που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και φέτος και είναι αφιερωμένη στην...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Η εορτή των Αγίων Πάντων στην ιερά και σεβασμία Μονή των Αγίων Πάντων Τριταίας
Πνευματικές Διδαχές

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΠΑΝΤΕΣ, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΙ ΟΔΟΔΕΙΚΤΕΣ

15 Ιουνίου 2025

του Αρχιμ . Γρηγορίου Κωνσταντίνου Δρ Θ. Ιεροκήρυξ Ι. Μ. Κασσανδρείας Οι Άγιοι Πάντες τους οποίους γιορτάζομαι κάθε χρόνο την...

Τι Εορτάζουμε την Κυριακή των Αγίων Πάντων

Τι Εορτάζουμε την Κυριακή των Αγίων Πάντων

14 Ιουνίου 2025
Τι Εορτάζουμε την Κυριακή των Αγίων Πάντων

Κυριακή τῶν Ἁγίων Πάντων – Ἁγίου Γρηγορίου Παλαμᾶ

14 Ιουνίου 2025
Η εορτή  των Αγίων Πάντων  στην Ιερά Μονή Παναγίας Σεϊδανάγιας

Το μήνυμα της Κυριακής των Αγίων Πάντων

14 Ιουνίου 2025
Το διαχρονικό κάλεσμα των Αγίων Πάντων

Οι φίλοι του Χριστού δικοί μας φίλοι

14 Ιουνίου 2025
Μποροῦμε νά γίνουμε ἅγιοι σήμερα;

Μποροῦμε νά γίνουμε ἅγιοι σήμερα;

10 Ιουνίου 2023
Η εορτή  των Αγίων Πάντων  στην Ιερά Μονή Παναγίας Σεϊδανάγιας

Των Αγίων Πάντων τα κατορθώματα

10 Ιουνίου 2023
Μποροῦμε νά γίνουμε ἅγιοι σήμερα;

«Υπάρχουν άγιοι;»

9 Ιουνίου 2023
Οἱ Ἅγιοι Πάντες ἔγιναν μάρτυρες τῆς δύναμης τοῦ Ἀναστάντος

Οἱ Ἅγιοι Πάντες ἔγιναν μάρτυρες τῆς δύναμης τοῦ Ἀναστάντος

18 Ιουνίου 2022
Οἱ Ἅγιοι Πάντες ἔγιναν μάρτυρες τῆς δύναμης τοῦ Ἀναστάντος

Μια ευλογημένη… διάσπαση των οικογενειακών δεσμών – Κυριακή Α’ Ματθαίου των Αγίων Πάντων

12 Ιουνίου 2020
Η εορτή  των Αγίων Πάντων  στην Ιερά Μονή Παναγίας Σεϊδανάγιας

Συνακόλουθοι και Πάντων των Αγίων

22 Ιουνίου 2019
Μποροῦμε νά γίνουμε ἅγιοι σήμερα;

Λόγος περί των Αγίων Πάντων

2 Ιουνίου 2018
Τι Εορτάζουμε την Κυριακή των Αγίων Πάντων

Οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, πρεσβευτές των ανθρώπων προς τον Ιησού Χριστό

2 Ιουνίου 2018
«Συγγενώμεθα τοις Αγίοις»

«Συγγενώμεθα τοις Αγίοις»

3 Ιουνίου 2018
Oι Άγιοι είναι ζωντανοί!

Το μήνυμα της Κυριακής των Αγίων Πάντων

2 Ιουνίου 2018
Μποροῦμε νά γίνουμε ἅγιοι σήμερα;

Οι δεσμοί με τους Φίλους μας

3 Ιουνίου 2018
Μα Συ μπορείς και παρηγορείς

Ἡ ἕνωσή μας μέ τόν Θεό

1 Ιουνίου 2018
Συγχορδία «δυνάμεων»

«Ο Δρόμος του Σταυρού»

31 Μαΐου 2018
Ἡ ἀληθινὴ τιμὴ τῶν ἁγίων

Ἡ ἀληθινὴ τιμὴ τῶν ἁγίων

31 Μαΐου 2018
Oι Άγιοι είναι ζωντανοί!

Oι Άγιοι είναι ζωντανοί!

30 Μαΐου 2018
Το διαχρονικό κάλεσμα των Αγίων Πάντων

Το διαχρονικό κάλεσμα των Αγίων Πάντων

10 Ιουνίου 2017
Τι Εορτάζουμε την Κυριακή των Αγίων Πάντων

Κήρυγμα για την Κυριακή των Αγίων Πάντων

10 Ιουνίου 2017
Τι Εορτάζουμε την Κυριακή των Αγίων Πάντων

Τό κήρυγμα τῆς Κυριακῆς τῶν Ἁγίων Πάντων

16 Νοεμβρίου 2023
Τι Εορτάζουμε την Κυριακή των Αγίων Πάντων

Κήρυγμα εις την Κυριακή των Αγίων Πάντων

10 Ιουνίου 2017
Τι Εορτάζουμε την Κυριακή των Αγίων Πάντων

Κυριακή των Αγίων Πάντων – Το Κήρυγμα του Ευαγγελίου

10 Ιουνίου 2017
Τι Εορτάζουμε την Κυριακή των Αγίων Πάντων

Κυριακή Α’ Ματθαίου των Αγίων Πάντων

10 Ιουνίου 2017
Next Post
Κουράγιο Πατρίδα, κουράγιο αδελφοί μου Κληρικοί, κουράγιο Λαέ βασανισμένε!

Βουλευτής της Μεσσηνίας για την καταβολή εφάπαξ στους ιερείς

Ο εορτασμός των oνομαστηρίων του Μητροπολίτη Σύρου Δωροθέου Β’

Ο εορτασμός των oνομαστηρίων του Μητροπολίτη Σύρου Δωροθέου Β'

Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Βελβεντού

Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Βελβεντού

Μοναχισμός και Διοικούσα Εκκλησία

Πως αντιμετωπίζουν οι μοναχοί την αρρώστια και τον θάνατο;

Ο εορτασμός των oνομαστηρίων του Μητροπολίτη Σύρου Δωροθέου Β’

Χειροθεσία Πνευματικού από τον Μητροπολίτη Σύρου

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist