Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιόντουσαν γιατί ο Αρχιεπίσκοπος δεν συγκαλεί την εαρινή Ιεραρχία, πριν από τα γεγονότα του περασμένου Σαββάτου.

Σίγουρα εκείνοι οι οποίοι λένε πως ο Αρχιεπίσκοπος φοβάται, είναι στην μέση και εκείνος ο 34ος αποστολικός, να συγκαλέσει την Σύνοδο της Ιεραρχίας πριν η κυβέρνηση μονομερώς προχωρήσει στη νομοθέτηση της αλλαγής της μισθοδοσίας του κλήρου, μπορεί να μην έχουν και άδικο.

Όμως έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, δεν του δίνουν τη δυνατότητα παρά μόνο να καθυστερήσει την σύγκληση της Ιεραρχίας.

Εφόσον λοιπόν έχει στα χέρια του την παραίτηση του Μητροπολίτη Περιστερίου και αυτή γίνει δεκτή κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου του Μαρτίου, χρειάζεται χρόνος ώστε να γίνουν οι διαδικασίες και να οριστεί Τοποτηρητής της Μητροπόλεως. Θα πρέπει τότε να πιεσθούν οι κρατικές αρχές για την γρήγορη έκδοση του προεδρικού διατάγματος κηρύξεως κενής της μεγάλης αστικής αυτής επαρχίας.

Πιθανότατα όπως έγινε και στη Μητρόπολη Γλυφάδας ο Αρχιεπίσκοπος θα αναλάβει ο ίδιος Τοποτηρητής και εικάζουμε πως υπάρχουν οι αντίστοιχοι των Ιωαννίνων λόγοι για αυτό. Θα αναλάβει λοιπόν και όχι θα οριστεί όπως το γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου έγραψε ότι, «Τοποτηρητής της χηρευούσης Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης ορίσθηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.».  Αφού είναι απόφαση του Προέδρου της Ι.Σ.Ι, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 23, του καταστατικού χάρτου, άρα ανέλαβε αφού δεν τον όρισε κανένας, ή έστω αν θέλουν αυτορίσθηκε.

Με όλα αυτά θα πάμε, στα τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου, σε εκλογές τριών νέων μητροπολιτών. Το ότι είναι περίοδος Μεγάλης Τεσσαρακοστής που δεν υπάρχει δυνατότητα για πολλές χειροτονίες, καταλαβαίνουμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα επιλέξει να κάνει τις λιγότερες δυνατόν. Άρα μιλάμε για προαγωγές βοηθών επισκόπων.

Η Ιεραρχία απώλεσε σε σύντομο χρονικό διάστημα και δεύτερο Παύλο από τους επί Χριστοδούλου τέσσερις εκλεγέντες. Πιθανότατα επί Ιερωνύνου να γίνει προσπάθεια για την δημιουργία μιας κατ΄ αντιστοιχία αρχιερατικής ονοματικής τριανδρίας στην Ι.Σ.Ι.. Τότε θα είναι και κατά το κοινώς λεγόμενο χρύσωμα στο χάπι για την υπέρβαση της σειράς, κάτι που έγινε περίπου και το 1994.

Ο Αρχιεπίσκοπος δεν είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την οργή της Ιεραρχίας για το κοινό ανακοινωθέν με τον Πρωθυπουργό. Δεν θα ήθελε να περάσει την Σαρακοστή με στεναχώρια, από επιλογές οι οποίες θα τον έφερναν εύκολα στα αποτελέσματα των πρώτων στη Αρχιεπισκοπία του εκλογών.

Σίγουρα ο εκ της Εκκλησίας νομικός, δεν θα μπορούσε να προχωρήσει τούτη την ώρα, παρά μόνο με διορισμό και έγκριση από την μικρή Σύνοδο.

Έτσι με πρόσωπα από το Μέγαρο της οδού Γενναδίου, τα οποία δεν θα κινδυνεύουν να μην λάβουν τη συγκατάθεση της Ιεραρχίας, θα φτάσει στην εκλογική συνεδρίαση και θα έχουμε τους τρεις νέους Ιεράρχες που θα ενθρονισθούν στις κενές και την κενοθησόμενη Μητροπόλεις.

Συνοπτικός

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.