Τον Αγιασμό για την έναρξη του νέου Ακαδημαϊκού έτους 2021 – 2022 του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ωδείου,  ημέρα μνήμης δύο μεγάλων μελωδών Πατέρων της Εκκλησίας μας, του Αγίου Ρωμανού του Μελωδού και του Αγίου Ιωάννου του Κουκουζέλους,  στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λαμία.

           Τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών στην Ακολουθία του Αγιασμού πλαισίωσαν οι υπεύθυνοι ιερείς των οκτώ παραρτημάτων του Ωδείου, στην Αταλάντη, στα Καμένα Βούρλα, στη Μαλεσίνα, στη Στυλίδα, στην Πελασγία, στην Τιθορέα, στην Μακρακώμη – Σπερχειάδα, καθώς και το νέο παράστημα στην Ομβριακή, το οποίο θα εγκαινιαστεί προσεχώς, την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021, στις 17:30 μ.μ.

          Την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους του Ωδείου της Μητροπόλεως τίμησαν με την παρουσία τους, οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, εκπρόσωποι των Δημάρχων Λοκρών και Στυλίδος,  η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας κ. Ελένη Μπενιάτα, η Διευθύντρια Β/μιας Εκπαιδεύσεως Φθιώτιδος κ. Δήμητρα Τσιάκα, η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων Β/μιας Εκπαίδευσης κ. Αικατερίνη Καλογήρου, ο Οργανωτικός Συντονιστής ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδος Δρ. Χρίστος Μαρκαντώνης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος, Υποστράτηγος Γεώργιος Κανέλλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος Δημήτριος Φούρλας, ο Διοικητής Α.Τ. Λαμίας κ. Ευάγγελος Αλεξανδρής, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Στερεάς Ελλάδος Αρχιπύραρχος Νικόλαος Μπάλσης, η Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λαμίας κ. Σταυρούλα Μπονέ, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Προστασίας ΑΜΕΑ Φθιώτιδος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας  Στερεάς Ελλάδος  κ. Δημήτριος Δρακάκης,  ενώ παραβρέθηκαν οι μαθητές του Ωδείου με τους γονείς τους, λαμβάνοντας όλοι την ευλογία του Σεβασμιωτάτου και ένα μικρό δώρο για τη νέα χρονιά.

          Τον Σεβασμιώτατο προσεφώνησε ο Διευθυντής του Ωδείου Δρ. Ανδρέας Ιωακείμ, ο οποίος μεταξύ άλλων ετόνισε:

          «Το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια της τοπικής μας Εκκλησίας για ανάπτυξη και καλλιέργεια της αγωγής και της παιδείας σε όλους τους ανθρώπους και ιδιαίτερα στους νέους, προκειμένου να φωτιστούν ολόπλευρα και πολύτροπα.

Είναι η αγκαλιά, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα ασφαλές λιμάνι μέσα σε όλες τις δοκιμασίες της καθημερινής ζωής και  έχοντας ως  κέντρο της την πόλη της Λαμίας, εκτείνεται μέσα από τα 8 παραρτήματά μας σε όλη την Φθιώτιδα. Ευγνωμονούμε τους ιερείς που στηρίζουν την προσπάθεια αυτή του Ωδείου, με πολύ κόπο και αγάπη και οι οποίοι σήμερα είναι κοντά μας προκειμένου να συμμετέχουν στον αγιασμό για το νέο ακαδημαϊκό έτος.

Φέτος το Ωδείο μας λειτουργεί όλες τις σχολές και έχει στο δυναμικό του 250 περίπου μαθητές στην έδρα του και άλλους τόσους στα παραρτήματά του και 18 καθηγητές. »

          Το υπέροχο ταξίδι της μουσικής, στην αρχή του δημιουργεί εύλογες απορίες και ερωτήματα. Στα τόσα χρόνια που υπηρετούμε τη μουσική παιδεία, παρατηρούμε πως οι μαθητές έχουν κοινές απορίες και αγωνίες, στις οποίες αναζητούν άμεσες απαντήσεις. Αφουγκραζόμενοι τον προβληματισμό τους, με την έμπνευση και την καθοδήγηση του Μητροπολίτου μας, εκδώσαμε Οδηγό Σπουδών, στον οποίο περιέχονται αναλυτικές πληροφορίες για να μπορέσουν οι μαθητές μας να λύσουν απορίες και προβληματισμούς, να επιλέξουν τη Σχολή στην οποία θα φοιτήσουν αλλά και να γνωρίζουν το χρονικό διάστημα των σπουδών τους και τις δυνατότητες που τους παρέχονται μετά την αποφοίτησή τους.

          Σεβασμιώτατε, συμπορευόμαστε από τα πρώτα χρόνια της αρχιερατικής σας πορείας στη Φθιώτιδα. Κι αυτό για μας είναι δύναμη και πηγή ελπίδας. Βιώνουμε καθημερινά τη στήριξη και την εμπιστοσύνη σας. Κι αυτό για μας είναι σπουδαίο.

          Θα ολοκληρώσω πάλι με τον αρχαίο φιλόσοφο Πλάτωνα ο οποίος επισημαίνει πως η μουσική είναι η κίνηση του ήχου για να φτάσει την ψυχή και να της διδάξει την αρετή. Ευχηθείτε Σεβασμιώτατε να προοδεύουν οι μαθητές, να ψάλλουν και να τραγουδούν εν ευθυμία και προσευχόμενοι, δοξάζοντας το πανάγιο όνομα της Αγίας Τριάδος. Αμήν».

          Ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε τους νέους μαθητές του Ωδείου και τους 18 καθηγητές και συνεχάρη του κ. Ιωακείμ και τους συνεργάτες του και την έκδοση του πρότυπου οδηγού σπουδών. Πατρικά ευχήθηκε καλές και πολλές επιτυχίες και αυτή τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά με την ευλογία του Θεού και χαρακτηριστικά σημείωσε.

          «Είμαι περήφανος για την τόσο σπουδαία πρόοδο του Ωδείου, που αυτή την πρώτη χρονιά λειτουργίας του, παρά το ότι ήταν χρονιά πανδημίας, οι μαθητές του Ωδείου μας είχαν τόσο μεγάλη πρόοδο, αλλά και τόσες επιτυχίες.

          Το Ωδείο οφείλει την δημιουργία του και την ύπαρξη του σε ψηφίδες συνεργασίας, διότι όλα τα καλά έργα οφείλονται στην ενότητα και στην συνεργασία όλων μας.

          Ευχαριστώ τον Θεό που στα αιτήματά μας απαντά άμεσα και μας στέλνει ανθρώπους που καλύπτουν τις ανάγκες μας. Ανθρώπους επώνυμους και ανώνυμους, οι οποίοι αφουγκράζονται τις ανάγκες των παιδιών μας και προσφέρουν την αγάπη της καρδιάς τους.

          Έχουμε ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε, και αυτό είναι ένα μήνυμα που αποδέκτες πρέπει να είναι τα παιδιά μας, τώρα στον Οκτώβριο της πανδημίας, να τολμάμε, να επενδύσουμε στην καλή τόλμη, στην εκπαίδευση, στην συνεργασία. Να μην σταυρώσουμε τα χέρια, να μην παραιτηθούμε. Αποδεικνύεται ότι ο τολμών νικά. Μέσα σε ένα έτος πανδημίας, το Ωδείο μας αποδείχθηκε ότι και με τις λειτουργίες και της τηλεκπαίδευσης και της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, όχι μόνο δεν συρρικνώθηκε αλλά αυξήθηκε το ενδιαφέρον  και έμεινε αμείωτος ο ζήλος των παιδιών για γνώση, μουσική παιδεία, καλλιέργεια, συνεργασία και αγάπη. Να μην το βάλουμε κάτω και να μην επιτρέψουμε στην μιζέρια να μας διχάσει. Ο διχασμός καταστρέφει, η ενότητα και η συνεργασία δημιουργεί».

          Χαιρετισμό απηύθυναν οι Βουλευτές κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο  Δήμαρχος Λαμιεών κ. Ευθύμιος Καραΐσκος και η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαιδεύσεως Στερεάς Ελλάδος κ. Ελένη Μπενιάτα, ενώ γραπτό χαιρετισμό απέστειλαν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ιωάννης Οικονόμου και ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ιωάννης Σαρακιώτης.

          Ο κ. Συμεών απένειμε τα 17 Πτυχία και Διπλώματα του Ωδείου στους κάτωθι επιτυχόντες: οι Αντωνογεώργιος Δημήτριος, Ρομπόκα Παναγιώτα, Αρβανίτης Βασίλειος, Βελησσαρίδης Νικόλαος, Διαμαντής Κωνσταντίνος, Κάλλος Σπυρίδων, Πανάγος Φώτιος, Τσεκούρας Βασίλειος, Τσιλιμάγκος Χρήστος και Χασιώτης Νικόλαος, έλαβαν Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής.

          Οι: Λαδάς Νικόλαος, Μπριάνας Κωνσταντίνος, Ρέλλιας Πέτρος και Φλώρος Χρήστος, έλαβαν Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής, ενώ οι Καλύβας Σάββας, Κρέτσης Κωνσταντίνος και Ρίζος Παναγιώτης έλαβαν Πτυχίο Ιεροψάλτου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Ο Άγιος Ευαγγελιστής Λουκάς (18 Οκτωβρίου)

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού  Οι τέσσερις Ιεροί Ευαγγελιστές, ο Ματθαίος, ο Μάρκος, ο Λουκάς και ο Ιωάννης, κατέχουν ιδιαίτερη τιμή μέσα στην Εκκλησία...

Μνημόσυνο της ηρωίδας Λέλας Καραγιάννη στην Χαλκίδα

Την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021, ημέρα μνήμης των θεοφόρων πατέρων των συγκροτησάντων την Εβδόμη Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Βιθυνίας το 787μ.Χ. και του...

​Η πανήγυρις του Ευαγγελιστού Λουκά στο Μπέρμιγχαμ

Πανηγυρικά εορτάστηκε ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Λουκάς στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ι. Ναό του Μπέρμιγχαμ. Της ιεράς πανηγύρεως προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος, συνοδευόμενος...

Υποδοχή λειψάνων του Αγίου Ιωάννου του Μονεμβασιώτου στην Καλαμάτα

Με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη και μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 17 Οκτωβρίου 2021, η Υποδοχή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου νεομάρτυρας Ιωάννου...

Χειροτονία εις Διάκονον στην Ι.Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας τέλεσε σήμερα, Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021, την εις διάκονο χειροτονία του νεόκουρου Μονάχου π. Σεραφείμ Τερζή, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Ευκαρπία. Ο Σεβασμιώτατος, μέσα...

Η Ελευθερούπολη εόρτασε τα Ελευθέρια της

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε στην Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2021 η 109η επέτειος απελευθέρωσης της Ελευθερούπολης από τους Οθωμανούς (17 Οκτωβρίου 1912). Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης...

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τη μνήμη του Αγίου Ευαγγελιστού Λουκά Πολιούχου Λαμίας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέσθηκε απόψε ο Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τη μνήμη του Πολιούχου και Ελευθερωτού της πόλεως Λαμίας, του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά...

Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό του Ευαγγελιστού Λουκά στην πόλη της Άρτας

Την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021, το απόγευμα, στον πανηγυρίζοντα ερειπιώδη Ιερό Ναό του Ευαγγελιστού Λουκά, στην πόλη της Άρτας, ετελέσθη Μέγας Εσπερινός χοροστατούντος του...

Σερρών Θεολόγος: «H Αρχιερωσύνη δεν είναι έπαθλο αλλά μαρτύριο και μαρτυρία Ιησού Χριστού

Αρχιερατική θ. Λειτουργία στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, τελέσθηκε σήμερα, Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021, ημέρα κατά την οποία τιμάται εθνοπρεπώς η έναρξη...

Άξιος Άξιος Άξιος – Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Περιστερίου

Εν πληθούση εκκλησία τελέσθηκε σήμερα Κυριακή 17/10 η  χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Γρηγορίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο προκαθήμενος της...

Ο Μητροπολίτης Σύρου ιερουργός στο Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Εμπορειό της Θήρας

Στον περικαλλή και κατακεκοσμημένο με καλαίσθητα έργα Εκκλησιαστικής τέχνης ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Εμπορειό της Θήρας ιερούργησε σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος...

Η ηρωική Νάουσα εόρτασε την 109η επέτειο της απελευθερώσεως της

Την Κυριακή 17 Οκτωβρίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως...

Ξεκίνησαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την Εορτή του Πολιούχου της Λαμίας

Με τον Αναστάσιμο Αρχιερατικό Εσπερινό χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών το απόγευμα του Σαββάτου 16 Οκτωβρίου ξεκίνησαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την...

Αγρυπνία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού

Κατανυκτική Ιερά Αγρυπνία, με την αρχαιοπρεπή πρωτοχριστιανική Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, θα τελεσθεί στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού, με...

Ποιμαντική επίσκεψη του Μητρ. Σύρου στη Σαντορίνη

Την Σαντορίνη επισκέφθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ , ως Τοποτητητής της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας, Αμοργού και Νήσων. Άμα τη αφίξει του, συνεργάσθηκε...