• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Τρίτη, 6 Οκτωβρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

«ΣΦΡΑΓΙΣ ΠΑΥΛΕΠΩΝΥΜΟΣ» Ένα ταξίδι μνήμης, ευγνωμοσύνης και ελπίδας

in Αφιερώματα
23 Μαΐου 2026
byPoimin.gr Team
«ΣΦΡΑΓΙΣ ΠΑΥΛΕΠΩΝΥΜΟΣ»  Ένα ταξίδι μνήμης, ευγνωμοσύνης και ελπίδας

ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Share on FacebookShare on Twitter

«ΣΦΡΑΓΙΣ ΠΑΥΛΕΠΩΝΥΜΟΣ»

Ένα ταξίδι μνήμης, ευγνωμοσύνης και ελπίδας

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Αποστόλου Παύλου Καβάλας και την επετειακή Θεία Λειτουργία της 17ης Μαΐου 2026

                                                                          ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η Κυριακή 17 Μαΐου 2026 υπήρξε για μένα μία ημέρα που δύσκολα θα λησμονήσω. Μία ημέρα ευλογημένη, γεμάτη μνήμες, πρόσωπα, συγκίνηση και ευχαριστία προς τον Θεό. Η συμπλήρωση εκατό ετών από την ίδρυση και τη λειτουργία του Καθεδρικού Ιερού Ναού του Αγίου Αποστόλου Παύλου Καβάλας δεν αποτέλεσε απλώς μία ιστορική επέτειο. Υπήρξε μία πνευματική εμπειρία που ένωσε το χθες με το σήμερα και το σήμερα με το αύριο της τοπικής μας Εκκλησίας.

Από τα πρώτα κιόλας βήματα μέσα στον ιστορικό αυτό Ναό αισθάνθηκα ότι δεν συμμετείχα μόνο σε μία εορταστική εκδήλωση. Ένιωσα ότι εισερχόμουν σε έναν χώρο όπου οι αναμνήσεις ενός ολόκληρου αιώνα συναντούσαν τις προσωπικές μνήμες μιας ζωής αφιερωμένης στη διακονία της Εκκλησίας. Οι εικόνες του παρελθόντος άρχισαν να ζωντανεύουν με τρόπο συγκλονιστικό. Πρόσωπα αγαπημένα, γεγονότα καθοριστικά και στιγμές ανεπανάληπτες πέρασαν μπροστά από τα μάτια μου σαν μία αδιάκοπη πομπή ευλογίας.

Με τη σεπτή πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Στεφάνου και του αγαπητού αδελφού Πατρός Γερασίμου, αξιώθηκα να συμμετάσχω στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία της εκατονταετηρίδας. Η παρουσία μου στο Άγιο Θυσιαστήριο μαζί με σεβαστούς Αρχιερείς και κληρικούς αποτέλεσε ιδιαίτερη ευλογία.

Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουμενίσσης κ. Δημήτριος, ο οποίος υπήρξε προκάτοχός μου στην ενορία του Αποστόλου Παύλου. Η παρουσία του είχε ξεχωριστό συμβολισμό. Ήταν σαν να ενώνονταν ενώπιον του Θεού οι διαφορετικές γενιές των ποιμένων που υπηρέτησαν τον ίδιο ευλογημένο τόπο.

Συλλειτουργός ήταν και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, με τον οποίο μας συνδέουν δεσμοί αδελφικής αγάπης και μακράς συνεργασίας. Η παρουσία του με γέμισε χαρά και συγκίνηση, καθώς αναβίωσαν μνήμες κοινών εκκλησιαστικών αγώνων και πνευματικής διακονίας.

Παρόν με την πατρική του ευλογία ήταν και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο οποίος συνεχίζει επάξια το έργο των προκατόχων του, διαφυλάσσοντας την ενότητα και τη ζωντανή παράδοση της τοπικής μας Εκκλησίας.

Η σκέψη όλων μας στράφηκε και προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Παύλο, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί, καθώς εκπροσωπούσε την Εκκλησία της Ελλάδος στο Πατριαρχείο Γεωργίας. Η απουσία του έγινε αισθητή. Με συνδέουν μαζί του δεσμοί πολλών ετών. Τον γνώρισα νέο άνθρωπο, παρακολούθησα την πορεία του προς την Ιερωσύνη και αργότερα προς την Αρχιερωσύνη. Η εξέλιξή του αποτελεί πηγή χαράς και δοξολογίας προς τον Θεό.

Καθώς παρακολουθούσα τη Θεία Λειτουργία, αναδύθηκαν μέσα μου παιδικές αναμνήσεις. Θυμήθηκα τον Μητροπολίτη Αλέξανδρο, τον μετέπειτα Μητροπολίτη Περιστερίου, τον οποίο γνώρισα από τα παιδικά μου χρόνια. Τότε ίσως να μην μπορούσα να φανταστώ ότι η ζωή μου θα συνδεόταν τόσο στενά με την Εκκλησία και την ιερατική διακονία. Ωστόσο, οι πρώτες εκείνες εμπειρίες άφησαν βαθιά ίχνη στην ψυχή μου.

Η σκέψη μου στάθηκε ιδιαίτερα στον μακαριστό Γέροντά μου, τον αοίδιμο Μητροπολίτη Προκόπιο. Από τα σεπτά του χέρια έλαβα τον Μάρτιο του 1987 τη χάρη της Ιερωσύνης. Εκείνη η στιγμή υπήρξε η αφετηρία μιας νέας ζωής. Ο Προκόπιος δεν υπήρξε μόνο ο Επίσκοπός μου. Υπήρξε πατέρας, διδάσκαλος και πνευματικός καθοδηγητής.

Με τίμησε με την εμπιστοσύνη του και με κατέστησε Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως. Δίπλα του έμαθα το βάθος της ποιμαντικής ευθύνης, την αξία της διάκρισης και την ανάγκη της θυσιαστικής προσφοράς. Κάθε φορά που ανακαλώ στη μνήμη μου το πρόσωπό του αισθάνομαι ευγνωμοσύνη προς τον Θεό για την ευλογία να τον έχω πνευματικό πατέρα.

Η διακονία μου στον Απόστολο Παύλο από το 1987 έως το 2000 αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ζωής μου. Δεκατρία χρόνια γεμάτα κόπους, χαρές, προκλήσεις και πνευματικές εμπειρίες. Χρόνια κατά τα οποία είχα την ευλογία να συνεργαστώ με τον αείμνηστο Πρωτοπρεσβύτερο Βασίλειο Κατσικαλάκη.

Ο πατήρ Βασίλειος υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές στην ιστορία του Καθεδρικού Ναού. Το όνομά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με σχεδόν μισό αιώνα της ζωής και της πορείας του. Με ακούραστη εργατικότητα, βαθιά πίστη, πατρική αγάπη και αυθεντικό εκκλησιαστικό φρόνημα αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στη διακονία του λαού του Θεού.

Δίπλα του έμαθα πολλά. Μοιραστήκαμε κοινούς αγώνες, ποιμαντικές ευθύνες, χαρές και δυσκολίες. Η παρουσία του υπήρξε για εμένα διαρκής πηγή έμπνευσης και καθοδήγησης.

Ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε και η παρουσία του προκατόχου μου Πρωτοπρεσβυτέρου Εμμανουήλ Σέρβου, σήμερα εφημερίου της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας. Η συνάντησή μας μετά από τόσα χρόνια αναζωπύρωσε κοινές μνήμες και βιώματα. Αμφότεροι είχαμε την ευλογία να διακονήσουμε δίπλα στον αείμνηστο πατέρα Βασίλειο και να γευθούμε το εκκλησιαστικό του ήθος. Η παρουσία του κατά την επέτειο αποτέλεσε μία ακόμη γέφυρα που συνέδεσε τις διαφορετικές περιόδους της ιστορίας της ενορίας.

Ιδιαίτερη θέση στις αναμνήσεις μου κατέχουν τα Χριστούγεννα του 1987, όταν υλοποιήθηκε ένα όραμα του μακαριστού Προκοπίου και ξεκίνησε το «Τραπέζι της Αγάπης». Ήταν μία πρωτοβουλία που γεννήθηκε από την ανάγκη να σταθούμε δίπλα στους δοκιμαζόμενους αδελφούς μας. Μέσα από αυτό το έργο γνώρισα το αυθεντικό πρόσωπο της Εκκλησίας. Την Εκκλησία που δεν περιορίζεται στα λόγια αλλά μετατρέπει την αγάπη σε πράξη.

Στο Τραπέζι της Αγάπης συναντήθηκαν άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών και κοινωνικών τάξεων. Εθελοντές, συνεργάτες, ευεργέτες και απλοί πιστοί προσέφεραν χρόνο, κόπο και αγάπη. Η εμπειρία εκείνη παραμένει μία από τις ωραιότερες αναμνήσεις της διακονίας μου.

Κατά τα χρόνια της υπηρεσίας μου γνώρισα πολλούς αξιόλογους κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες. Τον αείμνηστο πατέρα Άνθιμο Αραμπατζόγλου, τον πατέρα Κωνσταντίνο Σακαρίδη, τον πατέρα Ιωακείμ Καραχρήστο, τον πατέρα Ειρηναίο Καλογήρου, τον πατέρα Παναγιώτη Ξανθόπουλο, τον πατέρα Χαράλαμπο Νεοχωρίτη, τον πατέρα Φίλιππο Μελισσόπουλο, τον πατέρα Παναγιώτη Ζαχαριάδη και πολλούς άλλους εργάτες του Ευαγγελίου. Ο καθένας πρόσφερε με τον δικό του τρόπο στη ζωή της Εκκλησίας και άφησε το προσωπικό του αποτύπωμα.

Όμως η επετειακή ημέρα της εκατονταετηρίδας υπήρξε και ημέρα μνήμης των κεκοιμημένων. Η Εκκλησία δεν λησμονεί τα παιδιά της. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και των μνημοσύνων η σκέψη μας στράφηκε προς όλους τους διατελέσαντες εφημερίους του Ναού, τους δωρητές, τους ευεργέτες και τους αφανείς εργάτες που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην υπηρεσία της ενορίας.

Πέρασαν από τη μνήμη μου αγαπημένα πρόσωπα: ο Σωκράτης Χαΐτας, ο Θανάσης Βασιλειάδης, το ευλογημένο ζεύγος Λουκά και Δέσποινας Σπινάσα, η Αγλαΐα, η Ελένη, ο Ηλίας Λολίδης, ο Χαράλαμπος Τζιαμτζής, ο αξέχαστος Μερτζάνης, ο Νίκος Σαμπατζής, ο παπα-Παναγιώτης Ξανθόπουλος και τόσοι άλλοι.

Άνθρωποι απλοί, ταπεινοί και αφοσιωμένοι. Άνθρωποι που δεν επιδίωξαν ποτέ την προβολή. Έδωσαν όμως την καρδιά τους για την Εκκλησία. Οι προσευχές τους, οι θυσίες τους και η προσφορά τους αποτελούν θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται η ζωή του Ναού μέχρι σήμερα.

Η τιμητική αναφορά στους διατελέσαντες εφημερίους και η προσευχή υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων δεν ήταν μία τυπική διαδικασία. Ήταν μία πράξη ευγνωμοσύνης και εκκλησιαστικής δικαιοσύνης. Διότι η Εκκλησία γνωρίζει να θυμάται και να ευχαριστεί όσους εργάστηκαν για τη δόξα του Θεού και τη σωτηρία των ανθρώπων.

Με ιδιαίτερη χαρά παρακολούθησα και τη διοργάνωση της επετειακής εκθέσεως των ιερών κειμηλίων και των ιστορικών τεκμηρίων του Ναού. Τα εκθέματα αυτά αφηγούνταν σιωπηλά την ιστορία ενός ολόκληρου αιώνα. Ιερές εικόνες, σκεύη, έγγραφα, φωτογραφίες και πολύτιμα κειμήλια μαρτυρούσαν την πίστη, την ευλάβεια και την προσφορά των προηγούμενων γενεών.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργάστηκαν για την πραγματοποίηση αυτής της εκθέσεως. Με υπομονή, αγάπη και επιστημονική επιμέλεια ανέδειξαν έναν θησαυρό που ανήκει όχι μόνο στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον της τοπικής μας Εκκλησίας.

Ο τίτλος της εκθέσεως, «Σφραγίς Παυλεπώνυμος», αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο το βαθύτερο νόημα της επετείου. Η σφραγίδα του Αποστόλου Παύλου παραμένει ανεξίτηλη στην ιστορία της Καβάλας, στη ζωή της Μητροπόλεώς μας και στις ψυχές των πιστών. Είναι η σφραγίδα της πίστεως, της θυσίας, της ιεραποστολικής ευθύνης και της αγάπης προς τον άνθρωπο.

Καθώς ολοκληρωνόταν η πανηγυρική ημέρα, ένιωθα ότι είχα ζήσει κάτι πολύ περισσότερο από έναν εορτασμό. Είχα βιώσει μία βαθιά εμπειρία μνήμης, ευγνωμοσύνης και ελπίδας. Είχα δει τρεις και τέσσερις γενιές διακόνων του ίδιου Ναού να ενώνονται ενώπιον του Αγίου Θυσιαστηρίου. Είχα δει το παρελθόν να συνομιλεί με το παρόν και να παραδίδει τη σκυτάλη στο μέλλον.

Ιδιαίτερη παρηγοριά μου προσφέρει η διαπίστωση ότι οι νεότερες γενιές συνεχίζουν το έργο με ζήλο και αφοσίωση. Βλέποντας τον πατέρα Γεράσιμο, τον οποίο θυμάμαι παιδί μέσα στην ενορία, να υπηρετεί σήμερα ως άξιος εφημέριος του Ναού, αισθάνομαι βεβαιότητα ότι η ιστορική πορεία του Αποστόλου Παύλου θα συνεχιστεί με την ίδια πίστη και την ίδια αγάπη.

Καθώς ο Καθεδρικός Ναός εισέρχεται στον δεύτερο αιώνα της ζωής του, προσεύχομαι ο Απόστολος των Εθνών να εξακολουθήσει να προστατεύει την πόλη μας, την Ιερά Μητρόπολη, τους ποιμένες και τον λαό του Θεού. Να διαφυλάσσει την ενότητα της Εκκλησίας, να ενισχύει τους διακόνους της και να φωτίζει τις νέες γενιές.

Γιατί τελικά η ιστορία ενός Ναού δεν είναι μόνο οι πέτρες, τα κτίρια και οι ημερομηνίες. Είναι οι άνθρωποι. Είναι οι προσευχές, οι θυσίες, οι σχέσεις αγάπης, η πίστη που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά και η ζωντανή παρουσία του Χριστού μέσα στην κοινότητα των πιστών.

Αυτή είναι η αληθινή κληρονομιά των εκατό χρόνων του Καθεδρικού Ιερού Ναού του Αγίου Αποστόλου Παύλου Καβάλας.

Τιμούμε το παρελθόν.

Φυλάσσουμε την παρακαταθήκη.

Εμπνεόμαστε το μέλλον.

Αυτή είναι η «Σφραγίς Παυλεπώνυμος» που παραλάβαμε από τους πατέρες μας και την οποία οφείλουμε να παραδώσουμε ακέραιη στις επόμενες γενιές, προς δόξαν Θεού και οικοδομή της Εκκλησίας Του.

ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟ 1926
ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΗΣ ΚΑΙ ΞΑΝΘΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΛΙΠΠΩΝ ΣΤΕΦΑΝΟ

Πρόσφατα Άρθρα

Μητροπολίτης Πειραιώς: Ας αντισταθούμε μιμούμενοι τον Τίμιο Πρόδρομο
Εκκλησία της Ελλάδος

«ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΒΟΗΘΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΩΡΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ »

5 Οκτωβρίου 2026

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Θ Ε Ν ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: «ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΒΟΗΘΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ...

Read more
Διπλή επέτειος στην Ιερά Μονή Παναγίας Έλωνας
Εκκλησία της Ελλάδος

Διπλή επέτειος στην Ιερά Μονή Παναγίας Έλωνας

5 Οκτωβρίου 2026

Η επέτειος της ευρέσεως και επιστροφής της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος και η συμπλήρωση δύο ετών από την εκλογή του Σεβασμιωτάτου...

Read more
Χειροτονία Πρεσβυτέρου  από τον Μητροπολίτη Κορίνθου
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Μητροπολίτη Κορίνθου

5 Οκτωβρίου 2026

Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Παύλος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία...

Read more
Aγιασμός για το νέο δικαστικό έτος στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας
Εκκλησία της Ελλάδος

Aγιασμός για το νέο δικαστικό έτος στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας

5 Οκτωβρίου 2026

Ο καθιερωμένος αγιασμός, με αφορμή την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, τελέσθηκε το πρωί της Δευτέρας 5 Οκτωβρίου 2026, στο...

Read more
ΙΒ΄ Θεολογικό Συνέδριο στήν Ναύπακτο γιά τόν 11ο αἰώνα
Εκκλησία της Ελλάδος

ΙΒ΄ Θεολογικό Συνέδριο στήν Ναύπακτο γιά τόν 11ο αἰώνα

5 Οκτωβρίου 2026

Τό Σάββατο, 3 Ὀκτωβρίου 2026, στήν Αἴθουσα ἐκδηλώσεων τοῦ Πνευματικοῦ Κέντρου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως, στήν Ναύπακτο, πραγματοποιήθηκε μέ ἐπιτυχία τό...

Read more
Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για τη Συντήρηση των Τοιχογραφιών του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Στεφάνι Κορινθίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για τη Συντήρηση των Τοιχογραφιών του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Στεφάνι Κορινθίας

5 Οκτωβρίου 2026

Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για το έργο «Συντήρηση τοιχογραφιών του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Στεφάνι Δήμου Κορινθίων Π.Ε....

Read more
Αγιασμός στο «Σπίτι της Αγάπης» για την έναρξη της νέας περιόδου των Συσσιτίων της Ι.Μ. Θεσσαλιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Αγιασμός στο «Σπίτι της Αγάπης» για την έναρξη της νέας περιόδου των Συσσιτίων της Ι.Μ. Θεσσαλιώτιδος

5 Οκτωβρίου 2026

Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 5 Οκτωβρίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος συνοδευόμενος από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π....

Read more
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ατζέντα της Ιεραρχίας: Μοναξιά, διαδίκτυο, εκλογή Επισκόπων και η χειροτονία Κοτσίφη

5 Οκτωβρίου 2026

Συνέρχεται από την Τρίτη 6 έως και την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2026, στην ετήσια Τακτική Σύγκλησή Tης, η Ιερά Σύνοδος...

Read more
«Η Εκκλησία δεν υποδεικνύει τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας ή της οικονομίας, δίνει όμως αρχές, αξίες, ιδανικά»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Η Εκκλησία δεν υποδεικνύει τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας ή της οικονομίας, δίνει όμως αρχές, αξίες, ιδανικά»

5 Οκτωβρίου 2026

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης λειτούργησε σήμερα Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ....

Read more
Μεθέορτος Εσπερινός και λιτάνευση Θαυματουργού Εικόνoς Παναγίας Βουρλιώτισσας στη Ν. Φιλαδέλφεια
Χωρίς κατηγορία

Μεθέορτος Εσπερινός και λιτάνευση Θαυματουργού Εικόνoς Παναγίας Βουρλιώτισσας στη Ν. Φιλαδέλφεια

5 Οκτωβρίου 2026

Με τη δέουσα κατάνυξη ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος για την Σύναξη...

Read more
Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΣΤΟ ΘΕΟΛΟΓΟ ΔΙΡΦΥΩΝ
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΣΤΟ ΘΕΟΛΟΓΟ ΔΙΡΦΥΩΝ

5 Οκτωβρίου 2026

Την Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2026, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος, επισκέφθηκε την Ενορία αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Θεολόγου Διρφύων,...

Read more
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΤΙΣ ΓΟΥΒΕΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΤΙΣ ΓΟΥΒΕΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ

5 Οκτωβρίου 2026

Την Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος επισκέφθηκε την Ενορία αγίου Παντελεήμονος Γουβών, όπου,...

Read more
Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Κέρκυρα
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Κέρκυρα

5 Οκτωβρίου 2026

Την Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2026, Β΄ Λουκά, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, κ. Νεκτάριος, λειτούργησε και ομίλησε...

Read more
Η 6η Παμφθιωτική Λιτανεία στην Γραμμένη Δυτ. Φθιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Η 6η Παμφθιωτική Λιτανεία στην Γραμμένη Δυτ. Φθιώτιδος

4 Οκτωβρίου 2026

Στην όμορφη και ιστορική Δυτική Φθιώτιδα περιόδευσε και σήμερα Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, όπου...

Read more
Σερρών Θεολόγος: «Ο χρυσός κανόνας της ζωής…»
Εκκλησία της Ελλάδος

Σερρών Θεολόγος: «Ο χρυσός κανόνας της ζωής…»

4 Οκτωβρίου 2026

Στον ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Νιγρίτης, ιερούργησε σήμερα, Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος....

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Οικτίρμονες πατέρες – Κυριακή Β’ Λουκά
Κηρύγματα

Το μήνυμα των λόγων του Κυρίου: «καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι…»

4 Οκτωβρίου 2025

Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη Το μήνυμα των λόγων του Κυρίου: «καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι...

Ο Θεός δεν θα μας ρωτήσει…

Πορεία προς τη Θέωση

4 Οκτωβρίου 2025
Αγάπησε πολύ τον Χριστό μας

Ἡ ἐντολή τοῦ Χριστοῦ γιὰ τὴν ἀγάπη

4 Οκτωβρίου 2025
Οικτίρμονες πατέρες – Κυριακή Β’ Λουκά

Οικτίρμονες πατέρες – Κυριακή Β’ Λουκά

4 Οκτωβρίου 2025
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Ὁ Χρυσοῦς κανὼν

28 Σεπτεμβρίου 2024
Το ξύλο της ζωής και ως Πρωτευαγγέλιο

Κυριακὴ Β΄Λουκᾶ

28 Σεπτεμβρίου 2019
Ποιο είναι το θέλημα του Θεού;

Ἡ ὁμοίωση τοῦ ἀνθρώπου μὲ τὸ Θεό

28 Σεπτεμβρίου 2019

Το μήνυμα της Κυριακής Β΄ Λουκά

28 Σεπτεμβρίου 2019
Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης: Αφού δεν ενδιαφέρει τους γονείς για τα θρησκευτικά γιατί κοπτόμεθα;

Το μήνυμα των λόγων του Κυρίου: «καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι…».

30 Σεπτεμβρίου 2017

Κυριακὴ Β΄Λουκᾶ π. Γεώργιος Δορμπαράκης

16 Νοεμβρίου 2023

Ἀγάπη στοὺς ἐχθρούς, πρόκληση ζωῆς

16 Νοεμβρίου 2023

«Ἀλλ’ ἐν παντί συνιστῶντες ἑαυτούς ὡς Θεοῦ διάκονοι, ἐν ὑπομονῇ πολλῇ, ἐν θλίψεσιν, ἐν ἀνάγκαις, ἐν στενοχωρίαις»

16 Νοεμβρίου 2023

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ Η ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ; «Παρακαλούμεν μή εις κενόν την χάριν του Θεού δέξασθαι υμάς».

11 Οκτωβρίου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ Β΄ ΛΟΥΚΑ Ευαγγέλιο: Λουκ. στ΄ 31-6 «Καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι, και υμείς ποιείτε αυτοίς ομοίως»

11 Οκτωβρίου 2014

Κυριακὴ Β΄Λουκᾶ

16 Νοεμβρίου 2023

Κυριακὴ Β΄Λουκᾶ

16 Νοεμβρίου 2023

ΜΕ ΘΛΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΧΑΡΕΣ

20 Αυγούστου 2014

Τὸ κλειδὶ «Καθὼς θέλετε ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι, καὶ ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς ὁμοίως»

16 Νοεμβρίου 2023

Κυριακή Β’ Λουκά. Για την αγάπη

20 Αυγούστου 2014
Next Post
Αγιασμός για την επίσημη έναρξη του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Ι.Μ. Φθιώτιδος

Αγιασμός για την επίσημη έναρξη του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Ι.Μ. Φθιώτιδος

Αυλώνος Χριστόδουλος: «Η ΕΛΠΙΔΑ»

Οι Πατέρες της Εκκλησίας

Άρτης Καλλίνικος: “Συμπολίτες των Αγίων σημαίνει οικείοι του Θεού”

Άρτης Καλλίνικος: "Συμπολίτες των Αγίων σημαίνει οικείοι του Θεού"

Κουρά ενός ακόμη μοναχού στην Ι.Μ. Φθιώτιδος

Κουρά ενός ακόμη μοναχού στην Ι.Μ. Φθιώτιδος

Σερρών Θεολόγος: «Η Παναγία ‘’ΞΕΝΙΑ’’, πηγή μεγάλης ευλογίας και χάριτος»

Σερρών Θεολόγος: «Η Παναγία ‘’ΞΕΝΙΑ’’, πηγή μεγάλης ευλογίας και χάριτος»

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist