• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

«Ψυχής νοσούσης, εστί φάρμακον λόγος»

9 Νοεμβρίου 2020
in Εκκλησιαστική Επικαιρότητα, Ελλάδα Κόσμος
Η μάστιγα
Share on FacebookShare on Twitter

Η υγεία είναι ένα σπουδαίο αγαθό αδιαμφισβήτητα, αλλά δεν είναι το παν. Αυτό, δηλαδή, που πολλοί λένε «υγεία πάνω απ’ όλα», δεν είναι ο στόχος αυτός καθαυτός στη ζωή του ανθρώπου, πόσο μάλλον όταν αυτή η υγεία αφορά μόνο στο σώμα. Πουθενά στην Πατερική Παράδοση δεν εκθειάζεται η σωματική υγεία ως το ύψιστο αγαθό. Ωστόσο, όταν γίνεται αναφορά στην υγεία, αυτή εκλαμβάνεται ως η ορθή ψυχοσωματική λειτουργία του ανθρώπου. Πραγματικά υγιής είναι εκείνος, ο οποίος μέσα από την κάθαρση του νοός, οδηγείται στον φωτισμό και τελικώς στην θέωση και αληθινά πλήρης, αυτός που ενώθηκε με τον Θεό. Πραγματική υγεία, επομένως,  είναι η θεραπεία του προπατορικού αμαρτήματος στον άνθρωπο, εάν θεωρήσουμε, σύμφωνα με τον π. Ιωάννη Ρωμανίδη, το προπατορικό αμάρτημα, τον σκοτασμό δηλαδή του νοός, ως ασθένεια.

Δεν πρέπει να μερίζουμε τον άνθρωπο, αλλά να τον αντιλαμβανόμαστε ως δισύνθετο όν, ψυχή και σώμα. Αυτή η συζυγία σώματος και ψυχής, θεωρείται από τον Ιερό Δαμασκηνό, ως «φυσικότατος δεσμός». Υγιής είναι όντως ο φωτισμένος και ο θεωμένος άνθρωπος, καθότι ολόκληρο το «είναι» του, το οποίο έλκεται από το Θεό, δεν εμποδίζεται από τίποτε που να μπορεί να τον απομακρύνει από την Πηγή της Ζωής, άρα να τον οδηγεί σε μια ασθενή κατάσταση. Αυτή η διαδικασία συντελείται εν πρώτοις στην ψυχή του ανθρώπου και ακολούθως η ψυχή είναι αυτή που έλκει και το σώμα. Θα λέγαμε με απλά λόγια ότι η ψυχή του ανθρώπου είναι ο πύργος ελέγχου, όλα ξεκινούν από εκεί. Έτσι και το προπατορικό αμάρτημα, ήταν η αστοχία του νοός να παγιωθεί στην θεοπτία, και οδηγήθηκε, λοιπόν, στον πνευματικό θάνατο. Αυτή η αστοχία είχε ως συνέπεια η ασθένεια και ο θάνατος να επέλθουν και στο σώμα του ανθρώπου, όχι βέβαια ως τιμωρία, αλλά ως αποτέλεσμα της πτώσεως, μα και ως παραχώρηση Θεού, «ίνα μη το κακόν αθάνατο γένηται».  Γι αυτό θα δούμε πολλές φορές, όταν ασθενεί η ψυχή του ανθρώπου, αυτό έχει αντίκτυπο και στο σώμα. Όταν ο Χριστός θεράπευσε τον παραλυτικό της Βηθεσδά, του είπε «Ιδε ὑγιὴς γέγονας· μηκέτι ἁμάρτανε, ἵνα μὴ χεῖρόν σοί τι γένηται». Και σε άλλο σημείο όταν ο Ιησούς λέγει σε έτερο παράλυτο στην Καπερναούμ «θάρσει, τέκνον· ἀφέωνταί σοι αἱ ἁμαρτίαι σου», εξετάζων τα μύχια των καρδιών των παρευρισκομένων Φαρισαίων, συνεχίζει λέγοντας τα εξής: « ἵνα τί ὑμεῖς ἐνθυμεῖσθε πονηρὰ ἐν ταῖς καρδίαις ὑμῶν; τί γάρ ἐστιν εὐκοπώτερον, εἰπεῖν, ἀφέωνταί σου αἱ ἁμαρτίαι, ἢ εἰπεῖν, ἔγειρε καὶ περιπάτει; ἵνα δὲ εἰδῆτε ὅτι ἐξουσίαν ἔχει ὁ υἱὸς το ανθρώπου ἐπὶ τῆς γῆς ἀφιέναι ἁμαρτίας τότε λέγει τῷ παραλυτικῷ· ἐγερθεὶς ἆρόν σου τὴν κλίνην καὶ ὕπαγε εἰς τὸν οἶκόν σου. καὶ ἐγερθεὶς ἀπῆλθεν εἰς τὸν οἶκον αὐτοῦ» Θαρρώ, γίνεται ευδιάκριτο σε όλους, πρώτον, η αξία της πνευματικής υγείας και δεύτερον, η αρμονία της σχέσεως μεταξύ σώματος και ψυχής, το πώς η θεραπεία δεν αφορά το ένα από τα δυο. Τα θαύματα του Χριστού ήταν θεραπείες και στα δύο μέρη του ανθρώπου.

Δεν θα δούμε, λοιπόν, τους Πατέρες της Εκκλησίας να γράφουν κεφάλαια «περί Υγείας», όπως γράφουν επί παραδείγματι «περί ψυχής» και αυτό, επειδή στην θεολογία, δε νοείται σωματική υγεία δίχως την πνευματική. Μάλιστα όταν οι Πατέρες μιλούν για την θεραπεία του ανθρώπου, το κάνουν πάντα μέσα στο πλαίσιο της Μυστηριακής σχέσεως Θεού – ανθρώπου, δια της ακτίστου θείας ενεργείας, η οποία επιτυγχάνεται εν τη Εκκλησία. Η Εκκλησία, άρα, είναι το θεραπευτήριο, μέσα στην οποία, δια της μετοχής του πιστού στην μυστηριακή ζωή, ως μέλους του θεωμένου Σώματος του Χριστού, καθαρίζεται, φωτίζεται, αγιάζεται και θεώνεται. Όταν ο Απόστολος Παύλος μιλά για το σώμα, το ονομάζει ναό του Πνεύματος και μέλος του σώματος του Χριστού, το οποίο μάλιστα δεν ανήκει σε εμάς, αλλά σε Εκείνον που μας ελευθέρωσε από τη δουλεία του διαβόλου, όπως γράφει στην Α’ προς Κορινθίους επιστολή του.

Πολλές φορές, βέβαια, θα δούμε έναν πνευματικά υγιή άνθρωπο να νοσεί σωματικά. Εν τοιαύτη περιπτώσει, η ασθένεια αυτή, δεν κωλύει την πνευματική τελείωση του πιστού, αντιθέτως θα έλεγα την ενισχύει. Για τον πιστό, η δοκιμασία της σωματικής αρρώστιας, δεν λογίζεται ως ασθένεια. Είναι ασφαλώς μια κατάσταση μεταπτωτική, η οποία, ωστόσο, δεν μπορεί να τον χωρίσει από τον Χριστό. Θυμηθείτε τι λέγει ο απόστολος Παύλος, απευθυνόμενος στους Ρωμαίους «τις ημας χωρισει απο της αγαπης του χριστου θλιψις η στενοχωρια η διωγμος η λιμος η γυμνοτης η κινδυνος η μαχαιρα;» Όταν έχει καλλιεργηθεί η πίστη και έχει προοδεύσει η σχέση του ανθρώπου με το Θεό, είναι πιο δύσκολο οι βιοτικές μέριμνες να τον απομακρύνουν από Αυτόν. Για αυτό θα δούμε τον Χριστιανό να χαίρεται στην ιδέα ότι θα αφήσει τον κόσμο τούτο, δίχως να προσπαθεί εμμονικά να αγκιστρωθεί από αυτόν, καθότι γνωρίζει, ότι αφήνοντας, αυτόν τον κόσμο, θα γεύεται ανώτερα ποιοτικά την σχέση που ήδη από αυτή τη ζωή ανέπτυξε με το Θεό. Πάλι ο απόστολος Παύλος θα πει «Οὐ γὰρ ἐχομεν ὧδε μένουσαν πόλιν, ἀλλὰ τὴν μέλλουσαν ἐπιζητοῦμεν»

Δυστυχώς, εντούτοις, ζούμε στην εποχή της σύγχυσης. Δεν μπορούμε να διακρίνουμε τί όντως έχει αξία και τί όχι. Ζούμε στην εποχή του «φαίνεσθαι». Θεωρούμε υπαρκτό μόνο αυτό που με τις σωματικές αισθήσεις αντιλαμβανόμαστε, χωρίς να διακρίνουμε σε πνευματικό επίπεδο, το νοερό μεγαλείο του ανθρώπου. Αλήθεια, τι μας κάνει να διαφέρουμε από τα άλογα ζώα, όταν και σε αυτά κυριαρχεί το αίσθημα απλά της επιβίωσης; Νομίζουμε ότι προοδεύουμε, εγώ πιστεύω ότι όχι μόνο δεν προοδεύουμε, αλλά ζημιωνόμαστε. Δεν προσπαθούμε να ζήσουμε, αλλά απλά να επιβιώσουμε. Αυτό, όμως, δεν είναι ζωή. Και το επαναλαμβάνω, δεν διαφέρουμε ως προς αυτό από τα άλογα ζώα. Το λέγει ξεκάθαρα ο ψαλμωδός: «καὶ ἄνθρωπος ἐν τιμῇ ὢν οὐ συνῆκε, παρασυνεβλήθη τοῖς κτήνεσι τοῖς ἀνοήτοις καὶ ὡμοιώθη αὐτοῖς». Ομοιάσαμε στα α-νόητα κτήνη. Πιο πάνω όμως τι αναφέραμε; Ότι πραγματική θεραπεία στον άνθρωπο, είναι η κάθαρση του νοός, ούτω ώστε τότε να μπορεί καθαρά, ως εν εσόπτρω, να δέχεται τη θεοποιό ενέργεια του Θεού και να ζει κατά χάριν, αυτό που είναι ο Θεός κατά φύσιν. Αυτή είναι η «αποστολή» της Εκκλησίας. Αυτή είναι η μόνη Αλήθεια, στην οποία ο άνθρωπος καλείται να μετέχει. Και όμως, αυτή την όντως θεραπεία, την οποία έχει ανάγκη ο άνθρωπος, κάποιοι μας την στερούν. Αυτοί οι κάποιοι δεν μπορεί να ανήκουν πραγματικά στην Εκκλησία, ακόμη κι αν φέρουν τίτλους και αξιώματα της εκκλησίας. Ποιος όμως ανήκει στην Εκκλησία; Μας το απαντά ο αρχιεπίσκοπος της Θεσσαλονίκης, Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς: «αυτοί που ανήκουν στην Εκκλησία, ανήκουν στην Αλήθεια και όσοι δεν ανήκουν στην Αλήθεια, δεν μπορούν να ανήκουν στην Εκκλησία». Αναφέρθηκε σε μια εγκύκλιο ένας λόγο του αποστόλου Παύλου, προσπαθώντας οι ιθύνοντες να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, χωρίς μάλιστα να γνωρίζουν την πραγματική ερμηνεία του χωρίου. Η Αγία Γραφή, όμως, ερμηνεύεται σωστά στο σύνολο της και όχι τμηματικά και η ίδια ερμηνεύει εαυτήν. Ο ίδιος, λοιπόν ο κορυφαίος Παύλος διευκρινίζει με τα εξής λόγια:  «ἐάν τε γὰρ ζῶμεν, τῷ Κυρίῳ ζῶμεν, ἐάν τε ἀποθνήσκωμεν, τῷ Κυρίῳ ἀποθνήσκομεν. ἐάν τε οὖν ζῶμεν ἐάν τε ἀποθνήσκωμεν, τοῦ Κυρίου ἐσμέν». Ο αποκλεισμός του λαού από τα ιερά Μυστήρια, είναι σαν να αποκόπτεται από το Σώμα του Χριστού και δεν δικαιολογείται με τίποτε.

Τελικά, πάντα το πρόβλημα του ανθρώπου, το οποίο θα πλάθει συμπεριφορές, θα διαμορφώνει χαρακτήρες, θα κινεί τα νήματα του κόσμου τούτου, είναι ο φόβος του θανάτου και πάντα ο άνθρωπος θα προσπαθεί να δώσει μόνος του τη λύση σε αυτό το αιώνιο μυστήριο. Θα προσπαθεί να λύσει ένα πρόβλημα, που κάποιος άλλος έλυσε για εμάς, ο ίδιος ο Θεός, ο Οποίος δεν είναι Θεός νεκρών, αλλά Θεός ζώντων, όπως είπε ο Άσαρκος Λόγος μέσα στην φλεγόμενη και μη καιόμενη βάτο προς στον Μωυσή. Επομένως, όσο και να εξελίσσονται οι κοινωνίες, οι επιστήμες, όταν αυτό το κάνουν βασιζόμενες στην εναγώνια προσπάθεια να λύσουν το λελυμένο, καταλαβαίνει κανείς πράγματι το Α-νόητον του ανθρώπου, την ασθένεια και το ανενέργητο του νοός, την επανάληψη δηλαδή του προπατορικού αμαρτήματος στον άνθρωπο. Τι οξύμωρο να προοδεύεις, αλλά και να μην προοδεύεις ταυτόχρονα!

Κλείνοντας και για να δικαιολογηθεί ο τίτλος του παρόντος κειμένου, που είναι φράση του αρχαίου Έλληνα ποιητή Μενάνδρου, θα τροποποιήσουμε ολίγον αυτόν, ούτως ώστε να αποδώσει επακριβώς το ποθούμενο νόημα ως εξής:

«Ψυχής νοσούσης, εστί φάρμακον ο Λόγος»

…και ο νοών νοείτω…

Παναγιώτου Β. Σελίμου

Πρόσφατα Άρθρα

5η ΗΜΕΡΑ ΥΠΑΠΑΝΤΙΩΝ: Η πολύαθλη Αργυρώ της Σπιναλόγκας
Εκκλησία της Ελλάδος

5η ΗΜΕΡΑ ΥΠΑΠΑΝΤΙΩΝ: Η πολύαθλη Αργυρώ της Σπιναλόγκας

6 Φεβρουαρίου 2026

Οἱ λατρευτικὲς ἐκδηλώσεις τῆς ἡμέρας ξεκίνησαν μὲ Ὄρθρο καὶ θεία Λειτουργία. Στὶς 12 τὸ μεσημέρι ἔγινε Ἱερὰ Παράκληση στὴν Ἁγία...

Read more
Ἐπικοινωνία τοῦ Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ἱεροθέου μέ τά Σχολεῖα
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἐπικοινωνία τοῦ Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ἱεροθέου μέ τά Σχολεῖα

5 Φεβρουαρίου 2026

Ἔχει καθιερωθῆ, ἀπό πολλῶν ἐτῶν, νά ἐπισκέπτεται ὁ Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ἱερόθεος τά Γυμνάσια καί τά Λύκεια τῆς πόλεως τουλάχιστον...

Read more
Ευλόγησις της αγιοβασιλειόπιτας στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. Σερρών
Εκκλησία της Ελλάδος

Ευλόγησις της αγιοβασιλειόπιτας στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. Σερρών

5 Φεβρουαρίου 2026

Με την παρουσία του Πρυτάνεως κ. Σταματίου Αγγελοπούλου, των Αντιπρυτάνεων, μελών του Συμβουλίου Διοικήσεως, του Εκτελεστικού Διευθυντού, διοικητικών στελεχών και...

Read more
Προκλητικὴ… θρασύτης!
Εκκλησία της Ελλάδος

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΝ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ  ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΖΩΗΣ

5 Φεβρουαρίου 2026

Τοῦ Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ἰωάννου Κ. Διώτη, Θεολόγου- Δημοσιογράφου-Συγγραφέως - Ἐκδότου, ὅπως ἐτίμησεν αὐτὸν ἡ Ἀκαδημία Ἀθηνῶν. Κατὰ τὴν πολύλογον δημοσίαν...

Read more
Μαθητές από την Κεφαλονιά γνώρισαν το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ
Ελλάδα Κόσμος

Μαθητές από την Κεφαλονιά γνώρισαν το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ

5 Φεβρουαρίου 2026

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε η Γ΄ Λυκείου του 1 Γενικού...

Read more
Ελλάδα Κόσμος

Αντίθετο το Τμήμα Θεολογίας ΕΚΠΑ στο εναλλακτικό μάθημα «Ηθικής»

5 Φεβρουαρίου 2026

ΨΗΦΙΣΜΑ του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2026 Η Συνέλευση του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής...

Read more
Εκκλησία της Ελλάδος

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ

5 Φεβρουαρίου 2026

Σχολιασμός εσφαλμένων ερμηνειών των Ιερών Κανόνων που αφορούν τις συμπροσευχές με αιρετικούς. Αρχ. Παύλου Δημητρακοπούλου, Θεολόγου - συγγραφέως Ι. Μ....

Read more
Οι άγνωστοι κρυπτοχριστιανοί στο Ιράν
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Οι άγνωστοι κρυπτοχριστιανοί στο Ιράν

6 Φεβρουαρίου 2026

Ο π. Νικηφόρος Κουνάλης μιλά για τον μοναδικό ορθόδοξο ναό στην Τεχεράνη και τις πρωτόγνωρεςστιγμές που βίωσε. «Δεν ξέρετε πόσο...

Read more
2 νέοι Αρχιμανδρίτες στον Κατάλογο των προς Αρχιερατεία
Εκκλησία της Ελλάδος

Διορισμός πρωτοσυγκέλλου στη Μητρόπολη Νεαπόλεως

5 Φεβρουαρίου 2026

Συνήλθε την Τετάρτη 4 και την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2026, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 169ης...

Read more
…πολύ πικρὸ γιὰ τὸν πιστὸ
Συνοπτικός

Ο «Συνοπτικός» αποκαλύπτει το έγγραφο του Μητρ. Φωκίδος προς τους Μητροπολίτες για την ακοινωνησία μοναχής

5 Φεβρουαρίου 2026

Αναταράξεις προκαλεί στους κόλπους της Ελλαδικής Εκκλησίας ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε ο Μητροπολίτης Φωκίδος προς το σύνολο των Μητροπολιτών, με...

Read more
Η Δ.Ι.Σ. προσευχήθηκε για τα θύματα του εργατικού δυστυχήματος και του τροχαίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Δ.Ι.Σ. προσευχήθηκε για τα θύματα του εργατικού δυστυχήματος και του τροχαίου

5 Φεβρουαρίου 2026

Συνήλθε την Τετάρτη 4 και την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2026, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 169ης...

Read more
Η Γιορτή της Μητέρας στην Μητρόπολη Άρτης
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Γιορτή της Μητέρας στην Μητρόπολη Άρτης

5 Φεβρουαρίου 2026

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2026, το απόγευμα, η Γιορτή της Μητέρας, που διοργάνωσαν, όπως κάθε χρόνο, οι Κύκλοι Μελέτης...

Read more
Μαρτυρίες χάριτος και πνευματικής ζωής στα ΥΠΑΠΑΝΤΙΑ 2026
Εκκλησία της Ελλάδος

Μαρτυρίες χάριτος και πνευματικής ζωής στα ΥΠΑΠΑΝΤΙΑ 2026

5 Φεβρουαρίου 2026

Ὄρθρος καὶ θεία Λειτουργία ἐτελέσθησαν καὶ σήμερα στὸν Ἱερὸ Ναὸ τῆς Ὑπαπαντῆς, ποὺ βρίσκεται κάτω ἀπὸ τὸν Ναὸ τοῦ Ἁγίου...

Read more
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

5 Φεβρουαρίου 2026

   Την Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε η Α.Θ.Π., ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, μεταξύ 28ης Ιανουαρίου και 3ης Φεβρουαρίου 2026, συνοδευόμενος από τους Σεβασμιωτάτους...

Read more
Συνάξεις νέων Εκκλησιαστικών Συμβουλίων της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Συνάξεις νέων Εκκλησιαστικών Συμβουλίων της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας

5 Φεβρουαρίου 2026

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι συνάξεις επί τη νέα τριετεί θητεία των μελών των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Την...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Η Υπαπαντή του Κυρίου και ο Σαραντισμός των βρεφών
Κηρύγματα

Η Υπαπαντή του Κυρίου (2 Φεβρουαρίου)

1 Φεβρουαρίου 2026

του Κων. Α. Οικονόμου, δασκάλου. Ο “ΤΥΠΟΣ” ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ: Στην Παλαιά Διαθήκη ((Εξ. ιγ', 9,Λευιτ. ιβ', 1-6),...

Καστορίας  Σεραφείμ: “Βρέφος βραχύ τε και υπομάσθιον”

Καστορίας Σεραφείμ: “Βρέφος βραχύ τε και υπομάσθιον”

1 Φεβρουαρίου 2025
Χειροτονία Πρεσβυτέρου στον  Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας

«Το μεγαλείο της Ιερωσύνης»

1 Φεβρουαρίου 2025

Εσύ που προσφέρεις το παιδί σου;

1 Φεβρουαρίου 2025
Η Υπαπαντή του Κυρίου και ο Σαραντισμός των βρεφών

Εορτή της Υπαπαντής: Ο Χριστός στα χέρια μας!

1 Φεβρουαρίου 2025
Η γιορτή της Υπαπαντής η Ορθόδοξη γιορτή της Μητέρας

Η γιορτή της Υπαπαντής η Ορθόδοξη γιορτή της Μητέρας

1 Φεβρουαρίου 2025
Η Υπαπαντή του Κυρίου και ο Σαραντισμός των βρεφών

«Φως εις αποκάλυψιν εθνών»

2 Φεβρουαρίου 2024
Η Υπαπαντή του Κυρίου και ο Σαραντισμός των βρεφών

Η Υπαπαντή του Κυρίου και ο Σαραντισμός των βρεφών

2 Φεβρουαρίου 2024
Η Υπαπαντή του Κυρίου και ο Σαραντισμός των βρεφών

Στην δεσποτική εορτή της Υπαπαντής και οι πνευματικές προκλήσεις

1 Φεβρουαρίου 2024

«Είδον οι οφθαλμοί μου το σωτήριον σου»

1 Φεβρουαρίου 2023
«Στην Μητέρα»

«Στην Μητέρα»

2 Φεβρουαρίου 2022
Η Υπαπαντή του Κυρίου και ο Σαραντισμός των βρεφών

Η Υπαπαντή του Κυρίου μας – Σταθμός της Θείας Οικονομίας

1 Φεβρουαρίου 2022
Η Υπαπαντή του Κυρίου και ο Σαραντισμός των βρεφών

Η Υπαπαντή του Σωτήρος Χριστού

1 Φεβρουαρίου 2022
Η εορτή της Υπαπαντής

Η εορτή της Υπαπαντής

4 Σεπτεμβρίου 2019
Η Υπαπαντή του Κυρίου και ο Σαραντισμός των βρεφών

“Ω μεγάλης και τεθαυμασμένης οικονομίας”

1 Φεβρουαρίου 2018
Η Υπαπαντή του Κυρίου και ο Σαραντισμός των βρεφών

“Βρέφος βραχύ τε και υπομάσθιον”

1 Φεβρουαρίου 2017
Η Υπαπαντή του Κυρίου και ο Σαραντισμός των βρεφών

Ο Συμεών ο Θεοδόχος και η διπλή προφητεία του κατά την Υπαπαντή του Κυρίου

1 Φεβρουαρίου 2017
Η Υπαπαντή του Κυρίου και ο Σαραντισμός των βρεφών

Υπαπαντή του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού

1 Φεβρουαρίου 2017
Η Υπαπαντή του Κυρίου και ο Σαραντισμός των βρεφών

Η Υπαπαντή του Σωτήρος Χριστού

1 Φεβρουαρίου 2017
Η Υπαπαντή του Κυρίου και ο Σαραντισμός των βρεφών

Η Υπαπαντή του Κυρίου «Ούτος κείται εις πτώσιν και ανάστασιν πολλών»

1 Φεβρουαρίου 2017
Η Υπαπαντή του Κυρίου και ο Σαραντισμός των βρεφών

Ὑπαπαντὴ τοῦ Κυρίου.Θέλεις νὰ δῇς τὸ Χριστό;

16 Νοεμβρίου 2023
Η Υπαπαντή του Κυρίου και ο Σαραντισμός των βρεφών

Η Υπαπαντή του Κυρίου μας

1 Φεβρουαρίου 2017
Η Υπαπαντή του Κυρίου και ο Σαραντισμός των βρεφών

Στην Υπαπαντή του Κυρίου

1 Φεβρουαρίου 2017
Next Post
Κυριακή Ζ΄ Λουκά στο Παρίσι

Κυριακή Ζ΄ Λουκά στο Παρίσι

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Δεχόμαστε την παιδαγωγία του Θεού με ταπείνωση και μετάνοια»

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Δεχόμαστε την παιδαγωγία του Θεού με ταπείνωση και μετάνοια»

Ἰωαννίδης: «Μὲ τὸ lockdown θὰ θρηνήσουμε περισσότερες ἀνθρώπινες ζωὲς»

Ἰωαννίδης: «Μὲ τὸ lockdown θὰ θρηνήσουμε περισσότερες ἀνθρώπινες ζωὲς»

Γαλλίας Εμμανουήλ: «Διαφωνώ με ότι λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες»

Γαλλίας Εμμανουήλ: «Διαφωνώ με ότι λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες»

Κύκκου Νικηφόρος: «Βοηθοί και προστάτες από κινδύνους φυσικούς και από πειρασμούς πνευματικούς, οι Άγγελοι»

Κύκκου Νικηφόρος: «Βοηθοί και προστάτες από κινδύνους φυσικούς και από πειρασμούς πνευματικούς, οι Άγγελοι»

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist