• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Παρασκευή, 28 Αυγούστου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

«Μακαρία ἡ κοιλία ἡ βαστάσασά σε καί μαστοί οὕς ἐθήλασας»

in Κηρύγματα, Πνευματικές Διδαχές
22 Αυγούστου 2020
byPoimin.gr Team
“Ω Υπεράγιε θησαυρέ παντός αγιασμού”
Share on FacebookShare on Twitter

Αποστολικά Μηνύματα

Λόγος εις την απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Κυριακή 23/8/2020

«Μακαρία ἡ κοιλία ἡ βαστάσασά σε καί μαστοί οὕς ἐθήλασας».

Του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος, Αρχιμανδρίτου Νεκταρίου Μουλατσιώτη

Αδελφοί μου.

Σήμερα είναι η απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και συμπίπτει να είναι ημέρα Κυριακή. Τι σημαίνει απόδοση εορτής; Είναι ένα εβραϊκό έθιμο το οποίο η Εκκλησία μας το διατήρησε και για τις χριστιανικές εορτές. Οι Εβραίοι έως και σήμερα πανηγυρίζουν κάθε μεγάλη εορτή τους επί οκτώ  ημέρες. Διά του τρόπου αυτού δείχνουν πόσο σημαντική είναι η εορτή την οποία τιμούν για την ζωή τους. Μάλιστα την όγδοη ημέρα που τελείωναν οι εορταστικές εκδηλώσεις, έκαναν πάλι μεγάλη πανήγυρη για να αποχαιρετήσουν την τιμομένη εορτή που έφευγε. Απέδιδαν δε στην εορτή τα ίσα με την πρώτη ημέρα της πανηγύρεως.

Αυτό το έθιμο άρεσε στην χριστιανική μας Εκκλησία, γι’ αυτό και διατηρεί για τις μεγάλες χριστιανικές της εορτές την πανηγυρική τους απόδοση, που συνήθως τελείται εντός οκτώ ημερών από την κυριώνυμη ημέρα της εορτής.

Απόδοση λοιπόν σημαίνει το πανηγυρικό κλείσιμο κάποιας μεγάλης εορτής μετά από οκτώ ημέρες. Έτσι σήμερα, 23 Αυγούστου, ημέρα Κυριακή, συμπληρώνονται οκτώ ημέρες από την ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ολοκληρώνουμε δηλαδή σήμερα τις τιμητικές και πανηγυρικές εκδηλώσεις προς το άγιο πρόσωπο της μητέρας του Κυρίου μας, που έγιναν με αφορμή την Κοίμησή της. Στην απόδοση των εορτών διαβάζονται τα ίδια ιερά γράμματα που διαβάστηκαν και την πρώτη ημέρα της πανηγυρικής εορτής. Γι’ αυτό ομοίως ακούσαμε τα ίδια ιερά κείμενα του Αποστόλου αλλά και του Ευαγγελίου.

Ας δούμε ωστόσο και πάλι ποιο είναι το τιμώμενο πρόσωπο που επί οκτώ συνεχείς ημέρες εορτάζουμε. Είναι η Παναγία μας, η μητέρα του Κυρίου και διδασκάλου μας. Είναι η μάνα του Ιησού Χριστού, του ενανθρωπήσαντος δευτέρου προσώπου της Αγίας Τριάδος. Είναι το Σκεύος που επέλεξε ο ίδιος ο Θεός για να σαρκωθεί. Έγινε άνθρωπος εντός της αγνής και παρθένου μήτρας της, όμοιος με εμάς σε όλα, πλην της αμαρτίας. Γι’ αυτό και Θεάνθρωπος καλείται ο Ιησούς Χριστός. Η δε μητέρα Του, αφού γέννησε τον σαρκωθέντα Θεό, δικαίως ονομάζεται Θεοτόκος.

Ο Απόστολος Παύλος σήμερα στην προς Φιλιππησίους επιστολή του τονίζει την ταπείνωση του δευτέρου προσώπου της Αγίας Τριάδος. Ο Υιός, δικαιωματικά είναι ίσος με τον Πατέρα Του, και ουδέποτε θεωρήθηκε η ισότητα αυτή ως αρπαγή. Γι΄ αυτό εξάλλου δεν φοβήθηκε να ταπεινωθεί γενόμενος άνθρωπος, αλλά και να πάθει ως άνθρωπος, για να σώσει τον αμαρτήσαντα επί της γης άνθρωπο. Αυτή είναι η άκρα ταπείνωση, ο Θεός να γίνεται άνθρωπος, θέλοντας να σώσει τον άνθρωπο.  Αυτή η μεγάλη ταπείνωση του Κυρίου και Θεού μας αναζητούσε και το αντίστοιχο σκεύος εκλογής επί της γης για να σαρκωθεί. Ζητούσε η Θεότητα κάποιον άνθρωπο πάλι της άκρας ταπεινώσεως. Γι’ αυτό και σαρκώθηκε μόνο όταν ήλθε το πλήρωμα του χρόνου. Όταν δηλαδή εμφανίστηκε επί της γης η Παναγία μας, γόνος αγίων γονέων, του Ιωακείμ και της Άννας, που την απέκτησαν θαυματουργικά σε μεγάλη ηλικία, όταν ήταν και οι δύο τους ήδη γέροντες. Έδωσαν δε στο παιδί τους το όνομα Μαριάμ, που ήταν το όνομα της μητέρας της αγίας Άννας.

Η Παναγία μας μεγάλωσε μέσα στα Άγια των Αγίων του Ναού του Σολομώντα από τριών ετών, από τότε που οι γέροντες γονείς της αφιέρωσαν το παιδί τους στον Ιερό Ναό για να το μεγαλώσουν οι ιερείς και οι αρχιερείς. Πίσω από τα Άγια των Αγίων υπήρχε παρθεναγωγείο για τα κορίτσια που οι γονείς τα αφιέρωναν στο Ναό. Εκεί έζησε η Παναγία μας έως τα δεκαπέντε χρόνια της. Εκεί μεγάλωσε η μικρή Μαρία εν Πνεύματι Αγίω. Εκεί απέκτησε σε ύψιστο βαθμό όλες τις ανθρώπινες άγιες αρετές. Και ο Θεός μας αυτήν επέλεξε ως το καλύτερο σκεύος για να σαρκωθεί ο Υιός Του, και από Υιός Θεού να γίνει Υιός ανθρώπου. Ο Ιησούς Χριστός, ως άναρχος και προαιώνιος Θεός, δεν έχει μητέρα. Είναι αμήτωρ. Επίσης ο Ιησούς Χριστός, ως άνθρωπος, δεν έχει πατέρα. Είναι απάτωρ.

Μέγα το μυστήριο τούτο της σαρκώσεως και ταπεινώσεως του Κυρίου και Θεού μας. Ο Θεός να γίνεται άνθρωπος και να θυσιάζεται για να κάνει τον άνθρωπο θεό, να τον ξανακάνει μέτοχο των αιωνίων αγαθών της Βασιλείας Του. Στο έργο αυτό της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους, όπως είναι πλέον κατανοητό, έπαιξε σημαντικό ρόλο η Παναγία. Η ταπεινή και αγνή Μαριάμ, που επιλέχθηκε ως άξιο σκεύος εκλογής από τον Θεό, για να γίνει η σάρκωση του δευτέρου προσώπου της Αγίας Τριάδος.

Δεν είμαστε μόνο εμείς που τιμούμε, μακαρίζουμε και ανυμνούμε την Παναγία μας. Πρώτα την τίμησε ο Θεός, που την επέλεξε για να σαρκωθεί. Ύψιστη τιμή για την νεαρή κόρη της Ναζαρέτ. Την τίμησαν επίσης οι άγγελοι αποκαλώντας την «ευλογημένη μεταξύ όλων των γυναικών». Την τίμησε η μητέρα του Ιωάννου του Προδρόμου, αποκαλώντας την Μητέρα του Κυρίου της και Θεού της. Την τιμά διαχρονικά ο Ευαγγελιστής Λουκάς, γράφοντας ότι κάποια γυναίκα από τον όχλο που άκουγε να μιλά ο Χριστός στην Βηθανία, σηκώθηκε όρθια και φώναξε, «ευτυχισμένη και μακάρια να είναι η κοιλία που σε βάσταξε και οι μαστοί από τους οποίους θήλασες». Η γυναίκα αυτή που απέδωσε τιμή διά των λόγων της στην μητέρα του Ιησού, θέλει η ορθόδοξη παράδοση να είναι η Μαρία η Μαγδαληνή.

Αλλά και όλοι εμείς οι πιστοί, συγκεντρωμένοι στους Ιερούς Ναούς μας από τις 15 έως και σήμερα 23 Αυγούστου, εδώ και 2000 χρόνια τιμούμε και μακαρίζουμε συνεχώς την μητέρα του Κυρίου μας. Την αγνή Μαριάμ, την Παρθένο Δέσποινα, την ταπεινή κόρη της Ναζαρέτ, την Παναγία μας και μητέρα όλων μας. Ναι, εμείς οι Ορθόδοξοι πιστοί τιμούμε και μακαρίζουμε αυτήν εν ύμνοις και ωδαίς πνευματικαίς, όπως η ίδια το προφήτευσε ενώπιον της αγίας Ελισάβετ, λέγοντας ότι από του νυν, από σήμερα δηλαδή, θα με μακαρίζουν όλες οι γενεές.

Αδελφοί μου. Ζούμε σε έναν αιώνα απατεώνα. Μια απατηλή εποχή που διαστρέφει τα πάντα προωθώντας τα μηνύματα της παγκοσμιοποίησης. Τα πάντα διαλύονται, όμως εμείς μπορούμε να αντέξουμε, να σταθούμε όρθιοι στο ισοπέδωμα των εθνών και των λαών που απεργάζονται τα όργανα των σκοτεινών δυνάμεων και του ερχόμενου Αντιχρίστου. Πώς θα το πετύχουμε αυτό; Όπως το πέτυχαν οι προπάτορες και οι πρόγονοί μας. Πρώτον, παραμένοντας πιστοί στον μόνο Αληθινό Θεό, τον Ιησού Χριστό. Δεύτερον, παραμένοντας μέσα στην Κιβωτό που αποτελεί η Ορθόδοξη Εκκλησία, την οποία ίδρυσε ο Ιησούς Χριστός. Βιώνοντας πραγματικά την μυστηριακή, ανακαινιστική ζωή που προσφέρει η Εκκλησία μας σε όλα τα μέλη της, όσα είναι ενεργοί χριστιανοί και όχι τυπικοί ως πανηγυρτζίδες. Τρίτον, μένοντας κοντά στην Θεοτόκο, την Παναγία Μητέρα του Χριστού και μητέρα όλων μας. Μιμούμενοι τις αρετές της, θα γίνουμε κι εμείς σκεύη εκλογής αγιασμένα από τον Κύριό μας. Ας μιμηθούμε προπαντός την ταπείνωσή Της. Η Παναγία δεν γνώριζε τι σημαίνει εγωιστικό θέλημα.

Ο ψεύτικος και αντίχριστος αιώνας που ζούμε μας καλλιεργεί από μικρά παιδιά τον καταραμένο και σατανικό εγωισμό, την φιλαυτία, την φιλαρχία, την φιλαρέσκεια και την εκπλήρωση όλων των προσωπικών μας θελημάτων. Ό,τι δεν θέλει ο Κύριός μας, αυτό καλλιεργεί η σύγχρονη εποχή. Οδηγεί έτσι τα βήματά μας μακριά από τον Ιησού Χριστό και την Παναγία Μητέρα Του. Έτσι η Νέα Τάξη επιτυγχάνει τους απάνθρωπους στόχους της. Αν θέλουμε να μείνουμε όρθιοι στο ισοπέδωμα των λαών, ας ταπεινωθούμε, ακολουθώντας το άγιο θέλημα του Θεού, και ας αρνηθούμε τις αισχρές και αντίθεες προκλήσεις της Νέας Εποχής.

Ας μιμηθούμε την αγνότητα και την παρθενία της Θεοτόκου. Οι αντίχριστες δυνάμεις πέτυχαν μέσα σε λίγα χρόνια να καλλιεργήσουν τον πανσεξουαλισμό, την άσωτη ζωή στις ψυχές σχεδόν όλων των νέων μας, αλλά και των μεγαλυτέρων. Στις ημέρες μας τα αισχρά ήθη τα διδάσκουν ακόμα  και στα μικρά παιδιά, που τα διαφθείρουν κι αυτά έως του μυελού των οστών. Η αρετή της αγνότητας και της παρθενίας σε γυναίκες και άνδρες χάθηκε στον αιώνα τούτο. Τα Σόδομα είναι ενώπιόν μας, σπάνια πλέον συναντάς νέο ή νέα με ψυχική και σωματική αγνότητα. Οι αρετές που στόλιζαν την Παναγία μας περιφρονήθηκαν χωρίς προηγούμενο από τους σημερινούς ανθρώπους.

Τα κάστρα έπεσαν και πέφτουν. Η ταπείνωση, η αγνότητα και η παρθενία χάθηκαν και ποδοπατήθηκαν από τους υιούς του διαβόλου στην σύγχρονη εποχή. Ωστόσο, αν θέλουμε να σώσουμε τις ψυχές μας στο γενικό χαμό, αν ακόμα θέλουμε να αποτελούμε εμείς τον νέο Ισραήλ, τον νέο περιούσιο λαό του Θεού που το ισχυρό χέρι Του θα μας διαφυλάξει από την επερχόμενη καταστροφή, ας μείνουμε πιστοί στον Ιησού Χριστό. Ας ζούμε πνευματική ζωή, σαν ζωντανά μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Ας μείνουμε στην αγκαλιά της Θεοτόκου μιμούμενοι τις αρετές της.

Ναι αδελφοί μου, ακούγοντας τα λόγια του Θεού και επικαλούμενοι την βοήθεια της Παναγίας μας, θα μείνουμε όρθιοι. Θα αποτελέσουμε το μικρό ποίμνιο του Χριστού και θα γίνουμε ξανά, ως λαός του Θεού, το Φως, που θα οδηγήσει και άλλα έθνη στην Βασιλεία Του· Αμήν.

Πρόσφατα Άρθρα

Εἰς τὴν Ἀποτομὴν τῆς κεφαλῆς τοῦ Τιμίου Προδρόμου. † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος
Πνευματικές Διδαχές

Εἰς τὴν Ἀποτομὴν τῆς κεφαλῆς τοῦ Τιμίου Προδρόμου. † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος

28 Αυγούστου 2026

«Ἔσται γάρ μέγας ἐνώπιον τοῦ Κυρίου» Οταν ὁ Ἀρχάγγελος Γαβριήλ ἀπεστάλη παρά τοῦ Θεοῦ πρός τόν Ζαχαρίαν τόν ἱερέα, διά...

Read more
Ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής ως Πρόδρομος στην Θεία Λειτουργία
Κηρύγματα

Ο Τίμιος Πρόδρομος «Μνήμη δικαίου μετ’ εγκωμίων…»

28 Αυγούστου 2026

Μητροπολίτου Αὐλῶνος ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ Ἐξαιρετική, ἐπιβλητική, μεγάλη μορφή τῆς Ἐκκλησίας μας ὁ Τίμιος Πρόδρομος! Σάν οὐράνιο τόξο μέ πολυσύνθετο καί πολύ...

Read more
Με αγάπη και χαμόγελα η καλοκαιρινή εκδήλωση στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Παναγία η Γοργοεπήκοος»
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Με αγάπη και χαμόγελα η καλοκαιρινή εκδήλωση στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Παναγία η Γοργοεπήκοος»

28 Αυγούστου 2026

Μέσα σε κλίμα χαράς και οικογενειακής θαλπωρής πραγματοποιήθηκε καλοκαιρινή εκδήλωση στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Παναγία η Γοργοεπήκοος» του Ιερού Μητροπολιτικού...

Read more
Απόψεις - Γνώμες

Φανουρόπιτα μία μαγική συνήθεια

28 Αυγούστου 2026

Ιωάννου Μπουγά Θεολόγου  Η προσκόμιση της πίτας του Αγίου Φανουρίου στον ναὸ για ευλόγηση αυτής, προς εξεύρεση διαφόρων απωλεσθέντων αντικειμένων και...

Read more
Χιλιάδες άνθρωποι στο 3ο Northcote Festival προς τιμήν των 35 ετών Πατριαρχίας του Πατριάρχου Βαρθολομαίου
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Χιλιάδες άνθρωποι στο 3ο Northcote Festival προς τιμήν των 35 ετών Πατριαρχίας του Πατριάρχου Βαρθολομαίου

28 Αυγούστου 2026

Στην Ιερά Επισκοπή Χώρας πραγματοποιήθηκε το 3ο Northcote Festival, το οποίο απετέλεσε και την κορυφαία επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση...

Read more
Εκκλησία της Ελλάδος

10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Υπευθύνων Ιερέων Νεότητος και Στελεχών Νεότητος των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος

28 Αυγούστου 2026

Κατόπιν της από 4ης Ιουνίου 2026 Συνοδικής Αποφάσεως, η Συνοδική Επιτροπή επί της Χριστιανικής Αγωγής και της Νεότητος διοργανώνει το...

Read more
Για 12η χρονιά το Τετραήμερο Οικογενειών της Ι.Α.Α. – «Τόσοι άλλοι, είμαι εγώ»
Εκκλησία της Ελλάδος

Για 12η χρονιά το Τετραήμερο Οικογενειών της Ι.Α.Α. – «Τόσοι άλλοι, είμαι εγώ»

28 Αυγούστου 2026

Από τη Πέμπτη 20 Αυγούστου έως την Κυριακή 23 Αυγούστου  2026 πραγματοποιήθηκε για 12η χρονιά το Τετραήμερο Οικογενειών που  διοργάνωσε...

Read more
Β’ Διεπιστημονικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο    της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος”
Εκκλησία της Ελλάδος

Β’ Διεπιστημονικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος”

28 Αυγούστου 2026

Κατόπιν της από 4ης Μαΐου 2026 αποφάσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα διεξαχθεί στην Περιφερειακή Ενότητα...

Read more
Ἡ ἑορτὴ τοῦ Ἁγίου Φανουρίου στό νησί τῆς Ἰκαρίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἡ ἑορτὴ τοῦ Ἁγίου Φανουρίου στό νησί τῆς Ἰκαρίας

28 Αυγούστου 2026

Μὲ τὴν εὐκαιρία τῆς μνήμης τοῦ Ἁγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου τοῦ Νεοφανοῦς, ὁ Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Εὐσέβιος πραγματοποίησε ποιμαντικὴ ἐπίσκεψη...

Read more
Έναρξη του Νέου Εκκλησιαστικού Έτους στη Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Έναρξη του Νέου Εκκλησιαστικού Έτους στη Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας

28 Αυγούστου 2026

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως ανακοινώνεται ότι την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου 2026, επί τη ενάρξει του Νέου Εκκλησιαστικού Έτους, στο Ιερό...

Read more
Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους με επίκεντρο την Ιεραποστολή στην Τανζανία
Εκκλησία της Ελλάδος

Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους με επίκεντρο την Ιεραποστολή στην Τανζανία

28 Αυγούστου 2026

Την Πέμπτη 27 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε Ιερατική Σύναξη των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος. Η Ιερατική Σύναξη πραγματοποιήθηκε...

Read more
“Ο Άγιος Φανούριος μας δίνει μάθημα ζωής”
Εκκλησία της Ελλάδος

“Ο Άγιος Φανούριος μας δίνει μάθημα ζωής”

27 Αυγούστου 2026

Με λαμπρότητα τιμήθηκε και φέτος η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς και στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό...

Read more
Πανήγυρις Αγίου Φανουρίου στην Ελάτεια
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανήγυρις Αγίου Φανουρίου στην Ελάτεια

27 Αυγούστου 2026

Στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου της Ενορίας Ελάτειας, στις υπόροιες του Κισσάβου, μετέβη απόψε Τετάρτη 26 Αυγούστου 2026, ο...

Read more
Πάνδημος εορτασμός της μνήμης του Αγίου Φανουρίου στη Μητρόπολή Αλεξανδρουπόλεως
Εκκλησία της Ελλάδος

Πάνδημος εορτασμός της μνήμης του Αγίου Φανουρίου στη Μητρόπολή Αλεξανδρουπόλεως

27 Αυγούστου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και τη συμμετοχή πλήθους πιστών εορτάσθηκε και φέτος η ιερά μνήμη του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου του...

Read more
Πανήγυρις Αγίου Φανουρίου στη Σάλπη
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανήγυρις Αγίου Φανουρίου στη Σάλπη

27 Αυγούστου 2026

Tὸ ἀπόγευμα τῆς Τετάρτης, 26ης Αὐγούστου 2026, ἐπὶ τῇ ἑορτῇ τοῦ Ἁγίου ἐνδόξου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου τοῦ Νεοφανοῦς, ὁ Σεβασμιώτατος χοροστάτησε...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Εἰς τὴν Ἀποτομὴν τῆς κεφαλῆς τοῦ Τιμίου Προδρόμου. † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος
Πνευματικές Διδαχές

Εἰς τὴν Ἀποτομὴν τῆς κεφαλῆς τοῦ Τιμίου Προδρόμου. † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος

28 Αυγούστου 2026

«Ἔσται γάρ μέγας ἐνώπιον τοῦ Κυρίου» Οταν ὁ Ἀρχάγγελος Γαβριήλ ἀπεστάλη παρά τοῦ Θεοῦ πρός τόν Ζαχαρίαν τόν ἱερέα, διά...

Ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής ως Πρόδρομος στην Θεία Λειτουργία

Ο Τίμιος Πρόδρομος «Μνήμη δικαίου μετ’ εγκωμίων…»

28 Αυγούστου 2026
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Ο χορός της Σαλώμης «Ὅπου χορός, ἐκεῖ ὁ Διάβολος»

28 Αυγούστου 2019
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Το Συναξάρι της Aποτομής

28 Αυγούστου 2019
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

ΟΙ ΧΟΡΟΙ ΤΗΣ ΣΑΛΩΜΗΣ «Ὅπου χορός, ἐκεῖ ὁ Διάβολος». (Ἱ. Χρυσόστομος) +Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυουστίνος

23 Ιουνίου 2020
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Αποτομή της κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

8 Φεβρουαρίου 2017
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Αποτομή της Κεφαλής του Τιμίου Προφήτου, Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου

8 Φεβρουαρίου 2017
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Η Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

8 Φεβρουαρίου 2017
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου

8 Φεβρουαρίου 2017
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

8 Φεβρουαρίου 2017
Εἰς τὴν Ἀποτομὴν τῆς κεφαλῆς τοῦ Τιμίου Προδρόμου. † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος

Κήρυγμα εις την Αποτομή του Προδρόμου

28 Αυγούστου 2018
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Στήν ἀποτομή τῆς κεφαλῆς τοῦ Τιμίου Προδρόμου

16 Νοεμβρίου 2023
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Ομιλία στην Αποτομή της Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου

8 Φεβρουαρίου 2017
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννη

8 Φεβρουαρίου 2017
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Στήν ἀποτομή τῆς κεφαλῆς τοῦ Τιμίου Προδρόμου

16 Νοεμβρίου 2023
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Ἡ ἀποτομὴ τῆς κεφαλῆς τοῦ Προδρόμου

16 Νοεμβρίου 2023
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Το «κεράκι» πριν από το Ευαγγέλιο. Μνήμη αποτομής της κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

8 Φεβρουαρίου 2017
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Μνήμη της αποτομής της τίμιας κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου

8 Φεβρουαρίου 2017
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Στον Τίμιο Πρόδρομο

8 Φεβρουαρίου 2017
Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου

Αποτομή της τιμίας κεφαλής του Προδρόμου

8 Φεβρουαρίου 2017
Next Post
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά από 120 χρόνια: «Μας χάρισε απόψε ο Θεός μία γεύση από τον Παράδεισο»

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά από 120 χρόνια: «Μας χάρισε απόψε ο Θεός μία γεύση από τον Παράδεισο»

Περί της ανησυχητικής εξαπλώσεως του covid-19 στην Καρδίτσα

Περί της ανησυχητικής εξαπλώσεως του covid-19 στην Καρδίτσα

Ετήσιο Μνημόσυνο μακαριστού Ιερέως Γεωργίου Καλαφάτη

Ετήσιο Μνημόσυνο μακαριστού Ιερέως Γεωργίου Καλαφάτη

Εκκλησία της Κρήτης: Αγανάκτηση για την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τέμενος

Ρασοφορία νέου Μοναχού στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Ρασοφορία νέου Μοναχού στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist