• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Πέμπτη, 19 Μαρτίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Τι εστίν θάνατος στην ορθόδοξη χριστιανική πίστη

19 Σεπτεμβρίου 2024
in Απόψεις - Γνώμες
Κοίτα το θάνατο αλλιώς
Share on FacebookShare on Twitter

Θάνατος!!!! Αρχικά σύμφωνα με το σχέδιο της τελείωσης της απολύτρωσης για να σωθεί ο άνθρωπος που ξέπεσε από τη χάρη και τιμή, όπου τον είχε βάλει ο Θεός, για να σωθούμε όλοι εμείς οι αμαρτωλοί και ένοχοι απέναντι στο Θεό. Τώρα η αιώνια σωτηρία μας είναι εξασφαλισμένη, ο δρόμος του Παραδείσου ανοικτός για όλους μας και η βασιλεία των Ουρανών κληρονομία όλων των πιστών. Τι περιμένουμε για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά και να βρεθούμε εμείς ένδοξοι πολίτες του Παραδείσου και μακάριοι κληρονόμοι της βασιλείας των ουρανών, που είναι η βασιλεία του Θεού και Πατέρα μας; Δύο πράγματα περιμένουμε• το θάνατο το δικό μας και τη δεύτερη παρουσία του Κυρίου μας.

Βέβαια αφού, όπως λέει και ο θεόπνευστος Απόστολος, “απόκειται τοις ανθρώποις άπαξ αποθανείν” (Εβρ. θ’ 27), θα περάσει και θα φύγει, έτσι σαν όνειρο και φαντασία, ο παρών βίος και χωρίς καλά-καλά να το καταλάβουμε θα βρεθούμε προ του θανάτου και του τάφου. Θα έλθει απρόσκλητος ο σκληρός και αδυσώπητος αυτός επισκέπτης που λέγεται θάνατος• με το φοβερό δρεπάνι που κρατά στα χέρια του θα μας θερίσει όλους, τον καθένα με τη σειρά του. Έτσι θα φύγουμε από την παρούσα ζωή για να βρεθούμε στην άλλη. Από την πρόσκαιρη στη μέλλουσα και αιώνια. Θα φύγουμε, για να παρουσιαστούμε ενώπιον του Θεού. Και αυτό θα γίνεται με όλους τους ανθρώπους, μέχρι τη συντέλεια του κόσμου. Τότε, στη συντέλεια των αιώνων, “πάντες μεν ου κοιμηθησόμεθα”, δε θα έχουμε πεθάνει όλοι οι άνθρωποι, όπως λέει ο θείος Απόστολος, “πάντες δε αλλαγησόμεθα”, θα αλλάξουμε και από φθαρτοί θα γίνουμε άφθαρτοι (Α’ Κορινθ. ιε’ 51). Θα σαλπίσει η σάλπιγγα του Αρχαγγέλου και τότε θα γίνουν αυτά. Αλλά θα γίνει συγχρόνως και η αλλαγή του κόσμου, όπως το λέει ο ψαλμωδός στους ψαλμούς του• “αυτοί (οι ουρανοί δηλαδή) απολούνται… και πάντες ως ιμάτιον παλαιωθήσονται, και ωσεί περιβόλαιον ελίξεις αυτούς, και αλλαγήσονται” (Ψαλμ. ρα’ 27), και όπως προαναγγέλλουν οι ιεροί Ευαγγελιστές, ότι πρόκειται να γίνουν κατά τη συντέλεια του κόσμου και τη δεύτερη παρουσία Χριστού (Ματθ. κδ’ 29-35 – Μάρκ. ιγ’ 24-27 – Λουκ. Κα’ 25-27). Όλα θα φθαρούν και θα λάβουν νέα, ανώτερη μορφή και σύσταση. Θα αλλάξει η γη και ο άνθρωπος δεν θα υπάρχει πλέον πάνω στη γη. Τότε θα γίνει η τελείωση των πάντων, έμψυχων και άψυχων, υλικών και πνευματικών, τότε και η τελείωση του έργου της απολύτρωσης του ανθρώπου. Ό,τι έγινε και γίνεται για να σωθεί ο άνθρωπος και ασφαλισθεί στη βασιλεία του Θεού, θα γίνεται έως τότε. Μόνο έως τότε. Από της ώρας εκείνης τελειώνουν τα πάντα. Όποιος αποδέχθηκε με πίστη και αφοσίωση στο Χριστό τη σωτηρία, την αποδέχθηκε και σώθηκε. Και όποιος την απέρριψε και αρνήθηκε να αναγνωρίσει Σωτήρα και Θεό του το Χριστό, απέρριψε τη σωτηρία και καταδικάσθηκε. Ο πιστός στον Παράδεισο. Ο άπιστος και αμετανόητος αμαρτωλός στην κόλαση. Μεταβολή και μετάνοια στην άλλη ζωή δεν μπορεί να γίνει. Αυτή είναι η τελείωση των πάντων.

Μετά τον θάνατο τον ακολουθεί η κρίση του ανθρώπου. Και όπως είναι νόμος γενικός, ότι κάθε άνθρωπος που γεννιέται στον κόσμο αυτό θα πεθάνει, εκτός εκείνων που θα βρεθούν ζωντανοί κατά τη δεύτερη παρουσία του Χριστού, παρομοίως είναι και γενικός νόμος για όλους τους ανθρώπους η μέλλουσα κρίση. Αυτό είναι της πίστης μας δίδαγμα, αφού λέμε ότι ο Κύριος θα έλθει για να κρίνει ζώντας και νεκρούς, και ο απόστολος Παύλος τονίζει, όπως είπαμε, ότι “πάντες μεν ου κοιμηθησόμεθα (δε θα πεθάνουμε), πάντες δε αλλαγησόμεθα” (Α’ Κορινθ. ιε’ 51). Και τότε, όπως θα βρει ο θάνατος τον καθένα έτσι και θα τον πάρει, έτσι και αυτός θα μείνει. Άπιστο και αμαρτωλό και αμετανόητο θα τον βρει; Αμαρτωλός και αμετανόητος θα μείνει. Μετά θάνατον μετάνοια και σωτηρία πλέον δεν υπάρχει, όπως και προηγουμένως έχουμε πει και τονίσει. Και αν ο θάνατος βρει τον άνθρωπο σε πίστη και μετάνοια, σε αρετή και αγιότητα, πιστός και ενάρετος και άγιος μένει. Μετά θάνατον ούτε ο άγιος γίνεται αμαρτωλός ούτε ο αμαρτωλός άγιος. Και γίνεται τότε και κάποια κρίση, αυτή που λέμε εδώ μερική κρίση. Δηλαδή χωρίζονται οριστικά οι δίκαιοι από τους αμαρτωλούς και η ψυχή ζωντανή και με όλες τις αισθήσεις και δυνάμεις της προαισθάνεται και προγεύεται και δοκιμάζει τα αγαθά του Παραδείσου, όπως είπαμε. Του αμαρτωλού η ψυχή προγεύεται και αυτή και δοκιμάζει τα φοβερά δεινά της κόλασης. Στην προς Εβραίους επιστολή του ο απόστολος Παύλος λέει τα εξής χαρακτηριστικά ως προς την απόλαυση των αγαθών του Παραδείσου από τους δίκαιους• “Και ούτοι πάντες (οι δίκαιοι δηλαδή) μαρτυρηθέντες διά της πίστεως ουκ εκομίσαντο την επαγγελίαν, του Θεού περί ημών κρείττον τι προβλεψαμένου, ίνα μη χωρίς ημών τελειωθώσι” (Εβρ. ια’ 39, 40). Και αυτή είναι η μερική κρίση. Ο προσωρινός, έστω και αν κρατήσει χιλιάδες χρόνια, χωρισμός των δικαίων από τους αδίκους και η προαπόλαυση του Παραδείσου από τους πιστούς, καθώς επίσης και της κόλασης από τους άπιστους και αμετανόητους αμαρτωλούς. Και αυτό σύμφωνα με όσα έπραξε στην επίγεια ζωή του ο άνθρωπος. Έπραξε καλά; Καλά πορεύεται πλησίον του Θεού και απολαμβάνει και χαίρεται και ευφραίνεται ευθύς μετά το θάνατό του . Έπραξε κακά; Χωρίζεται από τον Θεό και κολάζεται και δοκιμάζει θλίψη και οδύνη και πριν γίνει η δεύτερη παρουσία και λάβει χώρα και η γενική κρίση .

Όσον αναφορά τα μνημόσυνα χρειάζονται, και γι’ αυτό γίνονται, και για την ωφέλεια των ζωντανών, αλλά και για τους απελθόντες. Για μας τους ζωντανούς πρώτα. Γιατί; Για να τονώνουν και ενισχύουν την πίστη μας στη μέλλουσα ζωή και να κρατούν άσβεστη την αγάπη μας στους απελθόντες κεκοιμημένους συγγενείς, πατέρες, αδελφούς και φίλους μας. Αυτό για μας. Τα μνημόσυνα όμως γίνονται δεύτερον και κυρίως για τους νεκρούς. Και μάλιστα για τους νεκρούς εκείνους, οι οποίοι μετανόησαν μεν, ίσως και την ώρα του θανάτου τους, αλλά δεν πρόφθασαν με μετάνοια έμπρακτη και έργα αγαθά να βεβαιώσουν και αποδείξουν την μετάνοιά τους. Είναι βέβαια αλήθεια, ότι και για τους αποθανόντες στην κακία και αμαρτία τελούμε μνημόσυνα και απευθύνουμε προς το Θεό δεήσεις για αυτούς. Και πράττουμε αυτά, όχι διότι νομίζουμε, ότι με τα μνημόσυνά μας αυτά οι κολασμένοι θα μεταπηδήσουν από την κόλαση στον Παράδεισο. Όχι, τέτοιο πράγμα δεν πιστεύουμε. Πιστεύουμε όμως αυτό, ότι και ο μεγαλύτερος αμαρτωλός την τελευταία ώρα μπορεί κεντούμενος και παρακινούμενος από τη χάρη του Θεού να μετανοήσει, να ζητήσει το έλεος του Θεού και να σωθεί. Αυτό δεν έγινε και με το ληστή πάνω στο σταυρό; Στην αρχή τον βλασφημούσε και αυτός τον Εσταυρωμένο Χριστό, όπως και ο άλλος ληστής. Στη στιγμή όμως μετανοεί, λέει το «μνήσθητί μου, Κύριε» και κληρονομεί τον Παράδεισο. Και ποιος γνωρίζει πόσες αμαρτωλές ψυχές, ένοχες ψυχές ληστών και κακούργων, την τελευταία τους ώρα μετανοούν και ζητούν έλεος Θεού; Αλλ’ επειδή αυτό σε μας είναι άδηλο και κρυφό και άγνωστο, γι’ αυτό τελούμε για όλους μνημόσυνα και για όλους τους κεκοιμημένους ζητούμε την ευσπλαχνία του Θεού. Μόνο για αυτούς που αυτοκτονούν ούτε κηδείες ούτε μνημόσυνα κάνουμε, αφού αυτοί μόνοι τους αφαιρούν τη ζωή τους και επομένως αποκλείουν στον εαυτό τους κάθε μετάνοια και σωτηρία .
Η πρώτη μαρτυρία της Αγίας Γραφής που λέει ότι πρέπει να γίνονται μνημόσυνα υπέρ των κεκοιμημένων είναι της Π. Διαθήκης στο Β’ Μακκαβαίων ιβ’ 43, όπου παρουσιάζεται ο Ιούδας Μακκαβαίος να προσφέρει θυσία για αυτούς που έπεσαν προς εξιλασμό και συγχώρηση των αμαρτιών τους. Η Ιερή Παράδοση έπειτα παρουσιάζει ανέκαθεν την αγία Εκκλησία να τελεί μνημόσυνα και να απευθύνει δεήσεις υπέρ των νεκρών. Όλες οι θείες Λειτουργίες τους μνημονεύουν και λένε• “μνήσθητι, Κύριε, και των επ’ ελπίδι αναστάσεως ζωής αιωνίου κεκοιμημένων πατέρων και αδελφών ημών και ανάπαυσον αυτούς, όπου επισκοπεί το φως του προσώπου σου”. Οι άγιοι Πατέρες Μ. Αθανάσιος, Κύριλλος Ιεροσολύμων, Ιωάννης ο Χρυσόστομος μιλούν για “μεγίστην όνησιν”, μέγιστη ωφέλεια και ανάπαυση, που προσφέρουν οι επιμνημόσυνες αυτές δεήσεις μας στις ψυχές των κεκοιμημένων. Επί λέξει ο ιερός Χρυσόστομος• “ουκ εική (όχι δηλαδή μάταια και άσκοπα) ενομοθετήθη υπό των Αποστόλων, το επί των φρικτών μυστηρίων μνήμην γίνεσθαι των απελθόντων. (Από τους αγίου Αποστόλους κανονίστηκε να γίνονται μνημόσυνα για τους απελθόντες). Ίσασιν αυτοίς πολύ κέρδος γινόμενον, πολλήν την ωφέλειαν. (Και γνωρίζουν αυτοί που τα κάνουν, ότι πολύ κέρδος γίνεται στους τεθνεώτες, πολλή ωφέλεια έχουν). Όταν γαρ ειστήκη λαός ολόκληρος χείρας ανατείνοντες, πλήρωμα ιερατικόν και πρόσκηται η φρικτή θυσία πώς ου δυσωπήσομεν υπέρ τούτων τον Θεόν παρακαλούντες; Αλλά τούτο μεν υπέρ των εν πίστει απελθόντων”. Ο Κύριλλος, όπως είπαμε, λέει• “πιστεύουμε μεγίστην όνησιν έσεσθαι ταις ψυχαίς, υπέρ ών η δέησις αναφέρεται της αγίας και φρικτωδεστάτης προκειμένης θυσίας”. Πρέπει λοιπόν και η αγία θυσία να προσφέρεται και μνημόσυνα να τελούνται και αγαθοεργίες, ελεημοσύνες και βοηθήματα να δίδονται υπέρ των κεκοιμημένων. Και όλοι οι Χριστιανοί τελούμε μνημόσυνα, εκτός από τους προτεστάντες, οι οποίοι τα απορρίπτουν τελείως. Για δε το καθαρτήριο πυρ των παπικών και τις αξιομισθίες, τα υπέρτακτα έργα των αγίων, με τα οποία οι Ρωμαιοκαθολικοί σώζουν τάχα τους αμετανόητους αμαρτωλούς, είπαμε στο προηγούμενο κεφάλαιο. Εδώ απλώς λέμε, ότι αυτά όλα είναι πλάνες και κακοδοξίες και ούτε στην Αγία Γραφή ούτε στην Ιερή Παράδοση στηρίζονται. Επινοήθηκαν μόνο και τέθηκαν σε εφαρμογή και με τα συγχωροχάρτια του Πάπα προς χρηματισμό της παπικής Εκκλησίας.

Βέβαια όλα τα παραπάνω είναι κυρίως αισχατολογικού κυρίως χαρακτήρα.Επίσης στον εβδομαδιαίο λειτουργικό κύκλο, η προσευχή της Εκκλησίας κάθε Σάββατο είναι αφιερωμένη στους κεκοιμημένους, σε ανάμνηση της εις Άδη καθόδου του Χριστού κατά το Μ. Σάββατο.Ψυχοσάββατο όμως θεωρείται κυρίως το Σάββατο πριν την Κυριακή των Απόκρεω και το Σάββατο πριν την Κυριακή της Πεντηκοστής. οπότε και τελούνται επίσημα μνημόσυνα της Εκκλησίας υπέρ των κεκοιμημένων “των επ’ ελπίδι αναστάσεως ζωής αιωνίου, […] ευσεβώς ορθοδόξων, βασιλέων, πατριαρχών, αρχιερέων, ιερέων, ιερομόναχων, ιεροδιακόνων, μοναχών, μοναζουσών, πατέρων, προπατόρων, πάππων, προπάππων, γονέων, συζύγων, τέκνων, αδελφών και συγγενών ημών εκ των απ’ αρχής και μέχρι των εσχάτων”.Στον εβδομαδιαίο λειτουργικό κύκλο, η προσευχή της Εκκλησίας κάθε Σάββατο είναι αφιερωμένη στους κεκοιμημένους, σε ανάμνηση της εις Άδη καθόδου του Χριστού κατά το Μ. Σάββατο. Στη γιορτή των Αγ. θεοδώρων τιμούνται μαζί, οι μεγαλομάρτυρες ΄΄Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων΄΄ του 3ου αιώνα και Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης του 4ου αιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Θεόδωρος ο Τήρων που ονομάστηκε έτσι επειδή ήταν στρατιώτης επί Διοκλητιανού στο τάγμα των Τηρώνων (νεοσύλλεκτων), κατά τη διάρκεια λιμού στην περιοχή των Ευχαΐτων της Γαλατίας, έθρεψε τον πληθυσμό μιας πόλης με κόλλυβα. Από τότε καθιερώθηκε να προσφέρονται στους ναούς, το Σάββατο της πρώτης εβδομάδας των Νηστειών (και Ψυχοσάββατο), κόλλυβα.

Σύμφωνα με άλλη παράδοση, η καθιέρωση των κόλλυβων συνδέεται με ένα θαύμα που έκανε ο άγιος Θεόδωρος ο Τήρων επί Ιουλιανούύ, που ήταν αντίθετος στη νηστεία των χριστιανών. Ο αυτοκράτορας, διέταξε τον έπαρχο της Κωνσταντινούπολης, όταν πλησίαζε η πρώτη εβδομάδα των νηστειών, να εξαφανίσουν από την αγορά κάθε είδους τρόφιμα και να αφήσουν μόνο τα ειδωλόθυτα, ώστε να αναγκαστούν οι χριστιανοί να φάνε από αυτά που προέρχονταν από τις θυσίες. Τότε ο άγιος Θεόδωρος παρουσιάστηκε ως οπτασία στον πατριάρχη Ευδόξιο και του φανέρωσε το σχέδιο του Ιουλιανού, υποδεικνύοντας του συγχρόνως να χρησιμοποιήσουν οι χριστιανοί, αντί για άλλη τροφή, κόλλυβα.Κατόπιν, με βάση την αρχαία δοξασία ότι οι νεκροί έχουν την ικανότητα να γνωρίζουν και να προλέγουν το μέλλον, το Ψυχοσάββατο αυτό είχε συνδυαστεί από παλιά με μαντικές λαϊκές δοξασίες όπου οι ανύπαντρες νέες έβαζαν κάτω από το μαξιλάρι τους κόλλυβα των Αγίων Θεοδώρων, πιστεύοντας ότι θα δουν στο όνειρο τους τον άντρα που θα παντρευτούν. Σε άλλη εκδοχή, αυτή η μαντική τελετή γινόταν μεσάνυχτα (που πιστευόταν πως ήταν η ώρα των νεκρών), σε ένα σταυροδρόμι.Ψυχοσάββατπ όμως θεωρείται κυρίως το Σάββατο πριν την Κυριακή των Απόκρεω και το Σάββατο πριν την Κυριακή της Πεντηκοστής, οπότε και τελούνται επίσημα μνημόσυνα της Εκκλησίας υπέρ των κεκοιμημένων “των επ’ ελπίδι αναστάσεως ζωής αιωνίου, […] ευσεβώς ορθοδόξων, βασιλέων, πατριαρχών, αρχιερέων, ιερέων, ιερομόναχων, ιεροδιακόνων, μοναχών, μοναζουσών, πατέρων, προπατόρων, πάππων, προπάππων, γονέων, συζύγων, τέκνων, αδελφών και συγγενών ημών εκ των απ’ αρχής και μέχρι των εσχάτων”.Συμπαιρένουμε σύμφωνα με όλα τα παραπάνω ότι εκτός της της θρησκευτικής νεκρόσυμης ακολουθίας κάθε αναφορά σε γεγονότα της ζωής νεκρού μπορεί να χαρακτηρισθεί ως μνημόσυνο, π.χ. φιλολογικό, πολιτικό, νομικό, επιστημονικό, εθνικό μνημόσυνο.Ιδιαίτερα το “πολιτικό μνημόσυνο” χρησιμοποιείται προς αποφυγή θρησκευτικής τελετής.

*Φελουτζή Μαρία-Μαρίνα

Πρόσφατα Άρθρα

Η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας αρωγός στην προάσπιση της υγείας
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας αρωγός στην προάσπιση της υγείας

18 Μαρτίου 2026

Με τη παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 17 Μαρτίου ε.έ., στο Δημαρχείο της Μεσσήνης, ενημερωτική εκδήλωση με...

Read more
Ημερίδα αφιερωμένη στον Όσιο Αμφιλόχιο Μακρή από την Ι.Μ. Θεσσαλονίκης
Εκκλησία της Ελλάδος

Ημερίδα αφιερωμένη στον Όσιο Αμφιλόχιο Μακρή από την Ι.Μ. Θεσσαλονίκης

18 Μαρτίου 2026

Από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται, η πραγματοποίηση μιας ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσας εκδηλώσεως. Συγκεκριμένα, την προσεχή Δευτέρα, 23η Μαρτίου 2026 στο...

Read more
H εορτή του Οσίου Αλεξίου στον Άγιο Ρηγίνο Λεβαδείας
Εκκλησία της Ελλάδος

H εορτή του Οσίου Αλεξίου στον Άγιο Ρηγίνο Λεβαδείας

18 Μαρτίου 2026

Την Τρίτη 17 Μαρτίου 2026 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος παρέστη συμπροσευχόμενος στη Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων,...

Read more
π. Βαρνάβας Λαμπρόπουλος: «Ἡ χαρά διά τοῦ Σταυροῦ»
Εκκλησία της Ελλάδος

π. Βαρνάβας Λαμπρόπουλος: «Ἡ χαρά διά τοῦ Σταυροῦ»

18 Μαρτίου 2026

Με κατάνυξη και πνευματική ευφροσύνη τελέσθηκε ο Γ’ Κατανυκτικός Εσπερινός της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής στην Ιερά Μητρόπολή μας, παρουσία...

Read more
Η ορκωμοσία του Αρχιμ. Παντελεήμονος Παπαεμμανουήλ στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ.
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ορκωμοσία του Αρχιμ. Παντελεήμονος Παπαεμμανουήλ στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ.

18 Μαρτίου 2026

Την Τρίτη 17 Μαρτίου το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας των νέων πτυχιούχων του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του...

Read more
Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Μακαριστού Μητρ. Σταγών και Μετεώρων  Σεραφείμ
Εκκλησία της Ελλάδος

Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Μακαριστού Μητρ. Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ

18 Μαρτίου 2026

Τελέστηκε σήμερα 18 Μαρτίου 2026 τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κυρού Σεραφείμ, επί τη...

Read more
Άγιον Όρος:  Λεωφορείο έπεσε στη θάλασσα στη Δάφνη – Ο οδηγός σώος!!
Ελλάδα Κόσμος

Άγιον Όρος: Λεωφορείο έπεσε στη θάλασσα στη Δάφνη – Ο οδηγός σώος!!

18 Μαρτίου 2026

Ένα ιδιωτικό μίνι λεωφορείο έπεσε χθες το πρωί στη θάλασσα στο λιμάνι της Δάφνης, στο Άγιον Όρος. Στο όχημα βρισκόταν...

Read more
Πανηγυρικός εορτασμός του Πολιούχου των Καλαβρύτων  Αγίου Αλεξίου του ανθρώπου του Θεού
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανηγυρικός εορτασμός του Πολιούχου των Καλαβρύτων Αγίου Αλεξίου του ανθρώπου του Θεού

18 Μαρτίου 2026

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και πνευματική κατάνυξη εορτάσθηκε και εφέτος στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας η ιερά μνήμη του Αγίου...

Read more
Καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση του Πατριάρχη Γεωργίας
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Σίγησε μια μεγάλη μορφή της Ορθοδοξίας… Εκοιμήθη ο Πατριάρχης Γεωργίας Ηλίας Β΄

18 Μαρτίου 2026

Σε ηλικία 93 ετών εκοιμήθη χθές 17 Μαρτίου 2026 ο Πατριάρχης Γεωργίας Ηλίας Β΄, μία εξέχουσα πνευματική μορφή της Ορθοδοξίας,...

Read more
Ο Δ’ Κατανυκτικός Εσπερινός στην Παναγία Εκατονταπυλιανή με χοροστασία του Επισκόπου Μπουκόμπας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Δ’ Κατανυκτικός Εσπερινός στην Παναγία Εκατονταπυλιανή με χοροστασία του Επισκόπου Μπουκόμπας

18 Μαρτίου 2026

Ο Τέταρτος κατά σειρά Κατανυκτικός Εσπερινός της Γ’ Κυριακής των Νηστειών, τελέσθηκε την Κυριακή 15 Μαρτίου 2026 το απόγευμα, στο...

Read more
Ἡ Σύναξη τῶν Κατηχητῶν τῆς Μητροπόλεώς Νέας Σμύρνης
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἡ Σύναξη τῶν Κατηχητῶν τῆς Μητροπόλεώς Νέας Σμύρνης

18 Μαρτίου 2026

 Μέ ἐπιτυχία πραγματοποιήθηκε τή Δευτέρα 16 Μαρτίου ἡ καθιερωμένη ἐαρινή Σύναξη τῶν Κατηχητῶν καί Κατηχητριῶν τῶν Ἐνοριῶν τῆς Μητροπόλεώς μας...

Read more
Άγιος Κύριλλος: Ο μέγας κατηχητής
Πνευματικές Διδαχές

Άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων και οι ιερές «Κατηχήσεις» του

18 Μαρτίου 2026

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού Η μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας μας είναι οι ακλόνητοι στύλοι πάνω στους οποίους στηρίχτηκε...

Read more
Εκοιμήθη σε ηλικία 93 ετών ο Πατριάρχης Γεωργίας Ηλίας Β΄
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Εκοιμήθη σε ηλικία 93 ετών ο Πατριάρχης Γεωργίας Ηλίας Β΄

18 Μαρτίου 2026

Έφυγε από τη ζωή σήμερα, 17 Μαρτίου 2026, σε ηλικία 93 ετών, ο Πατριάρχης Γεωργίας, Ηλίας Β΄. Περισσότερες πληροφορίες θα...

Read more
Η θέση της Πολιτείας για τις Ιερές Εικόνες στις αίθουσες των Δικαστηρίων και το μάθημα της Ηθικής
Ελλάδα Κόσμος

Η θέση της Πολιτείας για τις Ιερές Εικόνες στις αίθουσες των Δικαστηρίων και το μάθημα της Ηθικής

17 Μαρτίου 2026

Η Ένωση Αθέων, όπως είχε κάθε δικαίωμα, κατέθεσε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) κατά της Ελλάδας το...

Read more
«ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΙΣΩ  τα ιερά μας κειμήλια»
Εκκλησία της Ελλάδος

«ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΙΣΩ τα ιερά μας κειμήλια»

17 Μαρτίου 2026

Η εφημερίδα «Ορθόδοξη Αλήθεια» που κυκλοφορεί την Τετάρτη 18 Μαρτίου αναδεικνύει ως κεντρικό θέμα το αίτημα της Μητρόπολης Σερρών και...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Μητρόπολη Καρπενησίου
Γ΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

«Ω Σταυρέ θυσιαστήριον πάντιμον»

14 Μαρτίου 2026

Του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας  Σεραφείμ «Ω Σταυρέ θυσιαστήριον πάντιμον»1. Κυριακή Τρίτη των Αγίων Νηστειών. Και ο Σταυρός του Χριστού πρόκειται...

Ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός ως πανοπλία

Ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός ως πανοπλία

14 Μαρτίου 2026
H δύναμη του Σταυρού

Ο Σταυρός και ο Εσταυρωμένος Κύριος

14 Μαρτίου 2026
Ας κρατούμε σταθερή την ομολογία της πίστεως

Ας κρατούμε σταθερή την ομολογία της πίστεως

14 Μαρτίου 2026
Tί γὰρ ὠφελήσει ἄνθρωπον ἐὰν κερδήσῃ τὸν κόσμον ὅλον, καὶ ζημιωθῇ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ

Ο Σταυρός Στήριγμα των Πίστων

14 Μαρτίου 2026
Όπου Σταυρός, εκεί το Φως!

Όπου Σταυρός, εκεί το Φως!

14 Μαρτίου 2026
Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Μητρόπολη Λαγκαδά

Ο Σταυρός του Χριστού. Η κρίση της κρίσεως μας

7 Απριλίου 2024
Η Ακολουθία των Αγίων Παθών στον Ι.Ν. Aγ. Δημητρίου στο Μπραχάμι

Χαῖρε Σταυρέ, οἰκουμένης φύλαξ, χαῖρε, ἡ δόξα τῆς Ἐκκλησίας

7 Απριλίου 2024
Tί γὰρ ὠφελήσει ἄνθρωπον ἐὰν κερδήσῃ τὸν κόσμον ὅλον, καὶ ζημιωθῇ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ

Το μήνυμα της Κυριακής Γ΄ Νηστειών

6 Απριλίου 2024
«Κάνοντας το σημείο του Σταυρού»

«Κάνοντας το σημείο του Σταυρού»

6 Απριλίου 2024
Ας κρατούμε σταθερή την ομολογία της πίστεως

Ας δούμε το Σταυρό του Κυρίου όχι απλά ως σύμβολο, αλλά ως τρόπο ζωής και βίωμα

22 Μαρτίου 2025
Ομιλία εις την Γ’ Κυριακή των Νηστειών, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

Ομιλία εις την Γ’ Κυριακή των Νηστειών, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

18 Μαρτίου 2023
Ας κρατούμε σταθερή την ομολογία της πίστεως

«Προσκυνήσεως ημέρα του τιμίου Σταυρού δεύτε προς τούτον πάντες…»

18 Μαρτίου 2023
Ας κρατούμε σταθερή την ομολογία της πίστεως

Το Κήρυγμα του Αποστόλου την τρίτη Κυριακή των Νηστειών

18 Μαρτίου 2023
Ο Σταυρός

Ο Σταυρός

18 Μαρτίου 2023
Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου στο Μπραχάμι

Το μήνυμα των λόγων του Κυρίου: «τί γὰρ ὠφελήσει ἄνθρωπον ἐὰν κερδήσῃ τὸν κόσμον ὅλον, καὶ ζημιωθῇ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ;»

3 Απριλίου 2021
Παλαιές μαρτυρίες γιά το σημείο του Τιμίου Σταυρού που φάνηκε στα Ιεροσόλυμα

«Σταυρὸν Χριστοῦ τὸν τίμιον, σήμερον προτεθέντα ἰδόντες προσκυνήσωμεν»

21 Μαρτίου 2020
Τα άγια προσκυνήματα και η δαιμονοποίηση: μια «άσπονδη» συνύπαρξη

«Η “πίστη” που διώχνει τον Θεό»

4 Απριλίου 2020
Ας ΣΙΩΠΗΣΩΜΕ λοιπόν ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ, και ας αφήσωμε τον Θεό μας να μας ομιλήση

Ας ΣΙΩΠΗΣΩΜΕ λοιπόν ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ, και ας αφήσωμε τον Θεό μας να μας ομιλήση

23 Μαρτίου 2020
Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η μίμηση του Σταυρού είναι δύσκολη»

Ὁ Σταυρός τοῦ Χριστοῦ

1 Απριλίου 2019
Tί γὰρ ὠφελήσει ἄνθρωπον ἐὰν κερδήσῃ τὸν κόσμον ὅλον, καὶ ζημιωθῇ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ

Tί γὰρ ὠφελήσει ἄνθρωπον ἐὰν κερδήσῃ τὸν κόσμον ὅλον, καὶ ζημιωθῇ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ

16 Νοεμβρίου 2023
«Προσκυνήσεως ἡμέρα τοῦ τιμίου Σταυροῦ δεῦτε πρὸς τοῦτον πάντες…»

«Προσκυνήσεως ἡμέρα τοῦ τιμίου Σταυροῦ δεῦτε πρὸς τοῦτον πάντες…»

16 Νοεμβρίου 2023
Παλαιές μαρτυρίες γιά το σημείο του Τιμίου Σταυρού που φάνηκε στα Ιεροσόλυμα

Η απάρνηση του εαυτού μας

8 Μαρτίου 2018
Ας κρατούμε σταθερή την ομολογία της πίστεως

Ο Σταυρός

18 Μαρτίου 2017
Ας κρατούμε σταθερή την ομολογία της πίστεως

Προσερχώμεθα οὖν μετά παρρησίας τῷ θρόνῳ τῆς χάριτος, ἵνα λάβωμεν ἔλεον καί χάριν εὕρωμεν εἰς εὔκαιρον βοήθειαν᾽

16 Νοεμβρίου 2023
Ας κρατούμε σταθερή την ομολογία της πίστεως

Ὁ Σταυρὸς τοῦ Κυρίου ἀποτελεῖ τὸ σύμβολο τῆς θυσίας ποὺ πρόσφερε γιὰ τὴν σωτηρία μας

16 Νοεμβρίου 2023
Ας κρατούμε σταθερή την ομολογία της πίστεως

Ὁ Σταυ­ρὸς ἀ­πο­τε­λεῖ μυ­στή­ρι­ο, δι­ὰ τοῦ ὁ­ποί­ου κα­ταρ­γεῖ­ται ἡ ἁ­μαρ­τί­α καὶ σώ­ζε­ται ὁ κό­σμος

16 Νοεμβρίου 2023
Ας κρατούμε σταθερή την ομολογία της πίστεως

«Χάρις καί ἔλεος»

16 Νοεμβρίου 2023
Ας κρατούμε σταθερή την ομολογία της πίστεως

Μαθητές του Σταυρού

18 Μαρτίου 2017
Ας κρατούμε σταθερή την ομολογία της πίστεως

Η θεολογία του Σταυρού

18 Μαρτίου 2017
Next Post
Παναγία Μαλεβή: Το θαυματουργό μοναστήρι του Πάρνωνα

Παναγία Μαλεβή: Το θαυματουργό μοναστήρι του Πάρνωνα

Στον πέμπτο χρόνο λειτουργίας με επιτυχία το ΚΔΑΠ «ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ» της Ι.Μ. Φθιώτιδος και της «Αποστολής» στην Λαμία

Στον πέμπτο χρόνο λειτουργίας με επιτυχία το ΚΔΑΠ «ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ» της Ι.Μ. Φθιώτιδος και της «Αποστολής» στην Λαμία

Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός  για τα Ονομαστήρια του Σεβ. Μητροπολίτου Σπάρτης

Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τα Ονομαστήρια του Σεβ. Μητροπολίτου Σπάρτης

Διαφθείρεται η Ορθόδοξος και ένδοξος Ελλάς

ΟΙΚΤΡΟΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΝ ΚΑΤΑΝΤΗΜ

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Δημιουργήστε υγιείς οικογένειες με έναν άνδρα και μία γυναίκα»

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Δημιουργήστε υγιείς οικογένειες με έναν άνδρα και μία γυναίκα»

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist