Με σεμνότητα και πνευματική ευφορία εορτάσθηκε την Κυριακή 29η Νοεμβρίου 2020, η όγδοη επέτειος της εις Επίσκοπον παμψηφεί εκλογής από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας (21η Νοεμβρίου 2012) και της αρχιερατικής χειροτονίας (2α Δεκεμβρίου 2012) του Σεβ. Μητροπολίτη Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμονος.

Κατά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία ετελέσθη στον Ιερό Καθεδρικό Ναού Αγίου Δημητρίου Pointe-Noire, τον Σεβασμιώτατο προσεφώνησε ο Αιδεσ. Πρωτ. κ.Μάξιμος Oumba, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μ.Μπραζαβίλ, ο οποίος ανεφέρθη στην εν γένει μεγάλη πρόοδο που συνετελέσθη στην τοπική Εκκλησία κατά την διαρρεύσασα οκταετία, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη του Χριστεπωνύμου Πληρώματος προς τον Ποιμενάρχη του. Κατά την ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης ανέφερε:

«Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

Με μεγάλη συγκίνηση τελέσαμε σήμερα τη Θεία Λειτουργία επί τη επετείω της συμπληρώσεως των οκτώ ετών της Αρχιερατείας μας. Δοξάζουμε τον Κύριο και Σωτήρα μας Ιησού Χριστό, τον μόνον Αληθινό Θεό, που μας αξίωσε να έχουμε την τιμή αλλά και την τεράστια ευθύνη να γίνουμε ο πρώτος Ποιμενάρχης μιας Εκκλησίας γεμάτης από ακλόνητη πίστη και διάθεση για δυναμική δημιουργία και αδιάλειπτη ενότητα.

Αγαπημένα πνευματικά μας παιδιά,

Η Ιερά Μητρόπολη Μπραζαβίλ και Γκαμπόν περιλαμβάνει σήμερα στους κόλπους Της περίπου 7.000 ορθόδοξους πιστούς σε επτά ενορίες διαφόρων πόλεων του Κονγκό-Μπραζαβίλ καθώς και δυο τοπικές Ορθόδοξες Κοινότητες, δηλαδή την κοινότητα της συνοικίας KM4 του Pointe-Noire και την κοινότητα της Libreville, πρωτεύουσας της Γκαμπόν. Επιπλέον, η Ιερά Μητρόπολη διαθέτει το σχολικό συγκρότημα «Φως των Εθνών» (δημοτικό και γυμνάσιο) με 258 μαθητές, το πρότυπο ορφανοτροφείο «Άγιος Ευστάθιος», το οποίο έχει επισήμως αναγνωριστεί από το κράτος και χαρακτηριστεί ως το καλύτερο κοινωνικό ίδρυμα ολόκληρης της επικράτειας του Κονγκό. Η εν λόγω δομή φιλοξενεί σήμερα 22 παιδιά, ενώ έχει ήδη θέσει στη διάθεση της πατρίδος μας ορθοδόξους ενήλικες πολίτες. Να σημειώσουμε τέλος το Ραδιοφωνικό Σταθμό «Η Φωνή της Ορθοδοξίας 96.8 FM» που αποσκοπεί στη μετάδοση του Αναστάσιμου μηνύματος του Κυρίου και Σωτήρος μας Ιησού Χριστού προς πνευματική οικοδομή των συμπατριωτών μας.

Κατά τη διάρκεια της οκταετούς ταπεινής Αρχιερατείας μας (2012-2020), παρά τις διαρκείς αντικειμενικές δυσκολίες, αλλά και την ανθρώπινη κακότητα, τις ελεεινές σε βάρος μας συκοφαντίες και τις απειλές κατά της ζωής μας, ενέργειες που προκλήθησαν από ανθρώπους που έχασαν οριστικώς ιδιοτελή συμφέροντα στην τοπική Εκκλησία του Κονγκό επί των ημερών μας, κατορθώσαμε με την Χάρη του Θεού να ολοκληρώσουμε ή να ανεγείρουμε Ι. Ενοριακούς Ναούς όπως τον παμμεγέθη Ι. Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο κέντρο του Pointe-Noire, ο οποίος εγκαινιάστηκε την 17η Φεβρουαρίου 2019 από τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’, κατά την επίσημη και απολύτως επιτυχημένη επίσκεψή Του στη Δημοκρατία του Κονγκό-Μπραζαβίλ, τον Ι. Ναό της Αγίας Φωτεινής στη συνοικία Mpaka του Pointe-Noire, τον Ι. Ναό των Αγίων Ιωάννου και Νικολάου στο Impfondo και τον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος-Αγίου Κοσμά Αιτωλού στο Nkayi.

Επιπροσθέτως, εργαστήκαμε με σκοπό να βελτιώνουμε αδιάκοπα την καλή λειτουργία των προαναφερθεισών εκκλησιαστικών καθιδρυμάτων, δηλαδή του σχολικού συγκροτήματος «Φως των Εθνών», του πρότυπου ορφανοτροφείου «Άγιος Ευστάθιος» και του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Η Φωνή της Ορθοδοξίας 96.8 FM», να στηρίζουμε οικονομικά, υλικά και ηθικά δομές της χώρας όπως νοσοκομεία, φυλακές, οίκους ευγηρίας, δημόσια σχολεία κλπ., να υποστηρίζουμε οικονομικά μαθητές και φοιτητές, να δίνουμε θέσεις νόμιμης εργασίας σε δεκάδες συμπολίτες μας, να ανακουφίζουμε πτωχούς συμπατριώτες μας κλπ. σεβόμενοι πάντοτε τις κονγκολέζικες αρχές και αξίες.

Θα θέλαμε ακόμη να σας γνωρίσουμε με ταπεινότητα τις καταβληθείσες κατά την Προεδρία μας προσπάθειες στο Εθνικό Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών της Δημοκρατίας του Κονγκό-Μπραζαβίλ. Το έτος 2020 σηματοδοτεί την 50ή επέτειο από την ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου των Εκκλησιών του Κονγκό. Δοξάζουμε τον Θεό, καθώς έχουμε μια άψογη και παραγωγική συνεργασία με όλες τις επίσημες Χριστιανικές Εκκλησίες της χώρας μας, όπως και με τους επικεφαλής αυτών.

Έπειτα από πολλά έτη, καταφέραμε να συντάξουμε νέο σύγχρονο Καταστατικό καθώς και νέο Εσωτερικό Κανονισμό του Εθνικού Συμβουλίου, να έχουμε την επίσημη νομική αναγνώριση με την σχετική Υπουργική Απόφαση που παραλάβαμε προ έτους, να τακτοποιήσουμε τα οικονομικά του Συμβουλίου, να ανακαινίσουμε εκ θεμελίων το κτίριο όπου στεγάζεται η Έδρα του αξιοποιώντας μόνον τους πόρους του Συμβουλίου. Με πολλή χαρά θέσαμε το Εθνικό Συμβούλιο Χριστιανικών Εκκλησιών του Κονγκό «ανανεωμένο» στη διάθεση των Μελών του, έτσι ώστε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας δυναμικότερα επί σοβαρότατων κοινωνικών ζητημάτων, με αμοιβαίο σεβασμό μεν προς τα δόγματα της κάθε Εκκλησίας-Μέλους, απολύτως όμως χωρίς συγκρητισμούς που οδηγούν σε πνευματική σύγχυση και απομείωση της ορθοδόξου πίστεως.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλες τις Εκκλησίες-μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών του Κονγκό για την ειλικρινή συνεργασία και την πολύτιμη ενότητα που απέφερε τα εν λόγω αποτελέσματα με την ευλογία και τη Χάρη του Τριαδικού Θεού, που είναι η αρχή και το τέλος κάθε ανθρωπίνου εγχειρήματος.

Επί τη ευκαιρία της ογδόης επετείου της Αρχιερατείας μας, θα θέλαμε να εκφράσουμε την απεριόριστη ευγνωμοσύνη μας προς τις Αρχές της χώρας μας, οι οποίες ανταποκρίνονται πάντοτε με απεριόριστη αγάπη και προθυμία σε κάθε αίτημα της Ι.Μητροπόλεως Μπραζαβίλ.

Εκφράζουμε απεριόριστη ευγνωμοσύνη και σεβασμό προς τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ.Denis Sassou N’guesso, ο οποίος με την ευγενική και αιφνιδιαστική του απόφαση περί του ταπεινού μας προσώπου εξέδωσε το υπ’ αριθμ. 2018-422 Προεδρικό Διάταγμα της 26ης Νοεμβρίου 2018, το οποίο αφορά στην απονομή της υψίστης διακρίσεως του Ιππότη-Αξιωματικού των Εθνικών Ταγμάτων της Δημοκρατίας του Κονγκό-Μπραζαβίλ για όσα μπορέσαμε να προσφέρουμε στην κοινωνία του Κονγκό κατά την ταπεινή Αρχιερατεία μας, από το 2012 μέχρι σήμερα. Η εξαιρετική αυτή τιμή αποτελεί κορυφαία αναγνώριση των πολυδιάστατων προσπαθειών που η τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία μας, η οποία απαριθμεί μόλις 36 χρόνια ζωής, ως και η ελαχιστότητά μας κατέβαλαν επ’ ωφελεία της θαυμάσιας πατρίδος μας, του Κονγκό-Μπραζαβίλ.

Εκφράζουμε επίσης την ευγνωμοσύνη μας προς την Πρώτη Κυρία, την Εξοχ. Κα.Antoinette Sassou N’guesso, Πρόεδρο του Ιδρύματος « Congo Assistance », μεγάλη ευεργέτιδα του ορθόδοξου ορφανοτροφείου «Άγιος Ευστάθιος» στη πόλη Dolisie, προς τον Εξοχώτατο Πρωθυπουργό του Κονγκό κ. Clément Mouamba και όλα τα Μέλη της Κυβερνήσεως της χώρας μας, ωσαύτως προς τις πολιτικές, δικαστικές, στρατιωτικές και θρησκευτικές αρχές αυτής.

Τέλος, διακηρύσσουμε την ειλικρινή υιϊκή αγάπη και ισόβιο ευγνωμοσύνη μας προς τον Πνευματικό Πατέρα και ευεργέτη μας, τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’, προς τα Μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, προς το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο μας, το Οποίο ενσυνειδήτως υπηρετούμε από δεκαπενταετίας αδιακόπως, προς τις Ιεραποστολικές Οργανώσεις και Συλλόγους, τις Ιερές Αρχιεπισκοπές, Μητροπόλεις και Μονές Ελλάδος, Κύπρου, Ηνωμένων Πολιτειών, Αυστραλίας, Καναδά και οπουδήποτε αλλού παγκοσμίως, οι οποίες στηρίζουν οικονομικά, υλικά και ηθικά την επίπονη εργασία της τοπικής Εκκλησίας μας μεσούσης μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης άνευ προηγουμένου και μιας απίστευτης πανδημίας, δημιουργώντας γέφυρες φιλίας με τον λαό του Κονγκό, καθώς προς κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως που συνδράμει θυσιαστικώς το νεόφυτο ιεραποστολικό γεώργιο του αφρικανικού ισημερινού.

Εκφράζουμε επιπροσθέτως τις ολόθυμες ευχαριστίες μας προς τους κληρικούς μας, προς τα σεβαστά μέλη του Μητροπολιτικού Συμβουλίου και των Ενοριακών Επιτροπών, προς τους πολύτιμους λαϊκούς συνεργάτες μας καθώς και προς όλους τους πιστούς της τοπικής Εκκλησίας, τους οποίους περιβάλλουμε με αστείρευτη πατρική αγάπη.

Κατακλείοντες σας διαβεβαιούμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με θερμουργό ζήλο μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματος, αν και αυτό χρειαστεί, προς όφελος της γενικής προόδου και της πνευματικής προκοπής της Ιεράς Μητροπόλεως Μπραζαβίλ και Γκαμπόν, όπως και της όμορφης και ευλογημένης χώρας μας, του Κονγκό, την οποία αγαπάμε ιδιαιτέρως και θεωρούμε ήδη ως την νέα πατρίδα μας. Σας ευχαριστούμε».

Αμέσως μετά, οι πιστοί που εισήλθαν στην Ευχαριστιακή Σύναξη, συνεπεία των αυξημένων υγειονομικών μέτρων που η χώρα έχει εκτάκτως επιβάλει προς ανάσχεση της πανδημίας Covid-19, προσέφεραν με χαρά τα δώρα τους – κατά το τοπικό έθος – προς τον Επίσκοπο, ο οποίος ανεκοίνωσε ότι αυτά θα παραδοθούν εκ μέρους όλων στο πρότυπο Ορφανοτροφείο «Άγιος Ευστάθιος» της Ι.Μ.Μπραζαβίλ.

Τον εορτασμό της ογδόης επετείου της αρχιερατικής εκλογής και χειροτονίας του Σεβ.κ.Παντελεήμονος εκάλυψε η κρατική τηλεόραση Télé Congo, ενώ ετίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των αρχών, των ΜΜΕ και πλήθος πιστών που παρέμεινε στον αύλειο χώρο του Ι. Καθεδρικού Ναού.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Απέκδυση του παλαιού – ένδυση του νέου «εν Χριστώ» ανθρώπου

του Σεβ. Μητροπολίτου Χριστόδουλου Μουστάκα ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΒ΄ ΛΟΥΚΑ (10 ΛΕΠΡΩΝ) Κολ. 3, 4-11 ΑΠΕΚΔΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ – ΕΝΔΥΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ «ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ», ΑΝΘΡΩΠΟΥ «Ἀπεκδυσάμενοι τόν παλαιόν ἄνθρωπον σύν...

40ήμερο μνημόσυνο Γερόντισσας Φιλοθέης – Ιερά Μονή Ρουσσάνου Μετεώρων

Τελέσθηκε στην Ιερά Μονή Ρουσσάνου Μετεώρων το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο της μακαριστής πλέον γερόντισσας Φιλοθέης, η οποία εκοιμήθη εν Κυρίω προ σαράντα ημερών. Κατά την θεία...

Επίσκεψη Φορέων στην Ι. Μ. Βράχου Νεμέας

Στο Ιστορικό Καστρομονάστηρο της Παναγίας Βράχου Νεμέας μετέβη σήμερα, Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος όπου είχε συνάντηση με τους...

Εμβολιάστηκε ο Mητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ

Στον εμβολιασμό κατά του COVID – 19 στο διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και στους τροφίμους του Γηροκομείου Πειραιώς προχώρησε σήμερα Παρασκευή 15 Ιανουαρίου...

Συναξάρι 16ης ᾿Ιανουαρίου

  Μητροπολίτου Φαναρίου Ἀγαθαγγέλου Γενικοῦ Διευθυντοῦ Ἀποστολικῆς Διακονίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος † ῾Η προσκύνησις τῆς τιμίας ἁλύσεως τοῦ ἁγίου καί ἐνδόξου ἀποστόλου Πέτρου. Τήν ἡμέρα αὐτή τελοῦμε τήν...

Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας – Ανοικτή Επιστολή προς την Ιερά Σύνοδο

Ανοικτή Επιστολή Προς τήν Αγία και Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος   Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας Αγιοι Αρχιερείς˙ Το πολυθρύλητο εμβόλιο, κατά του ιού sars-cov-2,...

Η Εκκλησία της Ελλάδος ανακοινώνει τη δημιουργία μουσικών συνόλων

Η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος αναγγέλλει την κατόπιν εγρκίσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου συγκρότηση των Μουσικών Συνόλων της Εκκλησίας της Ελλάδος, τα οποία...

Η Ιερά Σύνοδος για την εκδημία του μακαριστού Χα­ρι­λά­ου Τα­λι­α­δώ­ρου

Ἡ Ἱ­ε­ρά Σύ­νο­δος τῆς Ἐκ­κλη­σί­ας τῆς Ἑλ­λά­δος ἐ­πί τῷ θλι­βε­ρῷ ἀγ­γέλ­μα­τι τῆς ἐν Κυ­ρί­ῳ κοι­μή­σε­ως τοῦ ἀ­οι­δί­μου Πρω­το­ψάλ­του Χα­ρι­λά­ου Τα­λι­α­δώ­ρου, τι­μη­θέν­τος ὑ­πό τοῦ Οἰ­κου­με­νι­κοῦ...

Γίνεται προσπάθεια για να ξεριζωθεί ο Χριστός απ’ τις καρδιές μας

Διαδικτυακή νεανική συνάντηση πραγματοποιήθηκε, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «zoom», του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά με τα στελέχη της Ιεράς...

Εκλογές Αρχιερέων – Εξαρχία η Μάλτα – Άρση Καθαιρέσεων

Συνῆλθεν, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α.Θ. Παναγιότητος τοῦ Πατριάρχου, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος κατά τό τριήμερον 12-14 Ἰανουαρίου 2021, ἐν τῇ Ἱερᾷ Μονῇ...

Με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο αρνούμαστε όποιας μορφής κατηγορία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΦΩΚΙΔΟΣ Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητος στο διαδίκτυο, σχετικά με την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κουτσουριωτίσσης,...

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Αξέχαστος στην μνήμη και στην καρδιά μας ο δικός μας Μπάμπης»

Με βαθειά θλίψη και ειλικρινή ευγνωμοσύνη η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος πληροφορήθηκε την εκδημία του Μεγάλου Ευεργέτου της Μαγνησίας και της Τοπικής μας Εκκλησίας Χαράλαμπου...

Συναξάρι 15ης Ἰανουαρίου

Μητροπολίτου Φαναρίου Ἀγαθαγγέλου Γενικοῦ Διευθυντοῦ Ἀποστολικῆς Διακονίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος   † Μνήμη τοῦ ὁσίου πατρός ἡμῶν Παύλου τοῦ Θηβαίου.     Ὁ Ὅ­σι­ος Παῦ­λος ὁ Θη­βαῖ­ος ἤ­κμα­σε στά...

Γιατί στην Παλαιά Διαθήκη αναφέρονται εκφράσεις που παρουσιάζουν τον θεό «εκδικητικό»;

του αρχιμ. Ιακώβου Κανάκη Η μελέτη της Παλαιάς Διαθήκης για κάποιον που δεν έχει σημαντικές εισαγωγικές γνώσεις των ιερών βιβλίων χρειάζεται διάκριση. Μπορείς να διαβάσεις...

Συναξάρι 14ης ᾿Ιανουαρίου

  Μητροπολίτου Φαναρίου Ἀγαθαγγέλου Γενικοῦ Διευθυντοῦ Ἀποστολικῆς Διακονίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος † Μνήμη τῶν ἁγίων τριάκοντα ὀκτώ καί ἄλλων Ἀββάδων τῶν ἐν τῷ ὄρει Σινᾷ ἀναιρεθέντων. Ἡ ἱερότητα...