• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Τρίτη, 15 Ιουλίου, 2025
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

20η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

12 Οκτωβρίου 2024
in Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
20η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ  ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ  ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Share on FacebookShare on Twitter

Με ιεροπρέπεια και δοξολογική διάθεση προς τον Αρχιποίμενα της Εκκλησίας Κύριο εωρτάσθηκε στην Αλεξάνδρεια την Τετάρτη, 9η Οκτωβρίου 2024, η 20η επέτειος από της εκλογής και αναρρήσεως της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β’ στον Αποστολικό και Πατριαρχικό Θρόνο του Αγίου Μάρκου (9 Οκτωβρίου 2004).

Στον Ιερά Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ο Μακαριώτατος πρόεστη της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Γέροντος Καισαρείας κ.Θεοφυλάκτου, Γέροντος Λεοντοπόλεως κ.Γαβριήλ, Γενικού Πατριαρχικού Επιτρόπου, Γουϊνέας κ.Γεωργίου, Διευθυντού του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Πατριαρχείου στην Αθήνα, Ειρηνουπόλεως και Σεϋχελλών Νήσων κ.Δημητρίου, Διοσπόλεως κ. Εμμανουήλ, Μέμφιδος κ.Νικοδήμου, Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου, Νουβίας κ.Σάββα, Καρθαγένης κ.Μελετίου, Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ.Θεοδώρου, Άκκρας κ.Δανιήλ, Κινσάσας κ.Θεοδοσίου και Ταμιάθεως κ.Γερμανού, Προϊσταμένου της Ι.Πατριαρχικής Μονής Οσίου Σάββα Αλεξανδρεία, ως και των Θεοφιλ. Επισκόπων Μαλάουϊ κ.Φωτίου, Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ.Προδρόμου, Κισούμου και Δυτικής Κένυας κ.Μάρκου, Μπουκόμπας και Δυτικής Τανζανίας κ.Χρυσοστόμου, Μπουζουμπούρας και Μπουρούντι κ.Ισαάκ, Μπούνιας, Κισανγκάνι και Ανατολικού Κονγκό κ.Πολυκάρπου και Ιππωνος κ.Στεφάνου.

Συμπροσευχομένοι παρέστησαν οι φέροντες την γενική ευθύνη των επετειακών εκδηλώσεων προς τιμήν της ΑΘΜ, Σεβ. Μητροπολίτες Πτολεμαΐδος κ.Παντελεήμων, Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου και Πηλουσίου κ. Νάρκισσος, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας.

Τον πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος κ.Νικόδημος, ο οποίος περιέγραψε γλαφυρώς την έως σήμερα εικοσαετή Πατριαρχία της ΑΘΜ ανά τομείς. Αρχικώς, ανεφέρθη στην χαροποιό ημέρα της 9ης Οκτωβρίου 2004, ημέρα της παμψηφεί εκλογής του από Κυρήνης, μετέπειτα Καμερούν και κατόπιν Ζιμπάμπουε Θεοδώρου ως του νέου Σεπτού Προκαθημένου του Αλεξανδρινού Θρόνου, Μακαριωτάτου Θεοδώρου Β’, χαρακτηρίσας τα διαδοχικά στάδια της προηγουμένης διακονίας Του ως Εξάρχου στην Οδησσό, Εκπροσώπου του Δευτεροθρόνου Πατριαρχείου στην Αθήνα και Πατριαρχικού Επιτρόπου στην Μ.Πόλη, ως «από Θεού προπαρασκευαστικά» για την ανάληψη της πολυεύθυνης Πρωθιεραρχικής διακονίας. Έκανε εκτενή αναφορά στην άνθηση των διορθοδόξων, διεκκλησιαστικών και διαχριστιανικών σχέσεων, με αποκορύφωση την φιλοξενία εκ μέρους του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και την επιτυχή διεξαγωγή των εργασιών των δύο Μικτών Επιτροπών Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και Ορθοδόξου Εκκλησίας και Παγκοσμίου Λουθηρανικής Ομοσπονδίας αντιστοίχως. Κατέγραψε το ανακαινιστικό έργου του Μακ.Πατριάρχου στους ιστορικούς Ναούς και περίβλεπτα κτίρια, κορωνίδες του οποίου αποτελούν η εκ βάθρων ανακαίνιση της πολυαιωνίου Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, της επιλεγομένης Ροτόντας της Ανατολής και η περάτωση της αρξαμένης, λίγο προ της αιφνιδίου κοιμήσεως του μακαριστού Προκατόχου Του κυρού Πέτρου Ζ’, εκ θεμελίων ανακαίνιση του Πατριαρχικού Μεγάρου Αλεξανδρείας, ενώ υπεγράμμισε την πρόσφατη δωρεά μεγάλης εκτάσεως γης από τον Εξοχ.Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Αλ Σίσι προς την Αλεξανδρινή Εκκλησία, στο κέντρο της υπό σύσταση νέας διοικητικής πρωτεύουσας της Νειλοχώρας, όπου ήδη ανεγείρονται περίλαμπρος Ναός προς τιμήν του Αγίου Ιωάννου Ελεήμονος, Πατριάρχου Αλεξανδρείας, κτίρια εκκλησιαστικής διοίκησης και πολυχώροι.

Με ιδιαίτερη έμφαση περιέγραψε το ιεραποστολικό έργο του «εκ της ιεραποστολικού γεωργίου προερχομένου Πατριάρχου», ο οποίος στελέχωσε το Πατριαρχείο με νέους, ικανούς και πεπαιδευμένους κληρικούς, προέβη στην σύσταση εκκλησιαστικών σχολών ως φυτωρίων νέων εντοπίων στελεχών, ενώ προχώρησε με τόλμη στην ίδρυση νέων εκκλησιαστικών επαρχιών του Θρόνου, οι οποίες σήμερα ανέρχονται σε 29 Ι. Μητροπόλεις και 14 Ι.Επισκοπές, με ενόριο γεωγραφική δικαιοδοσία στα 54 κράτη της Αφρικανικής ηπείρου. Οι αλλεπάλληλες επίσημες Πατριαρχικές οδοιπορίες στο σύνολο σχεδόν των κρατών αυτών, αποσκοπεί στην διαρκή αύξηση και πρόοδο των εκκλησιαστικών δομών, με σκοπό την κατά Χριστόν πνευματική προαγωγή, αλλά και την ποιοτική βελτίωση της ζωής των γηγενών αδελφών αδιακρίτως, έως σημείου να χαρακτηρίζεται ήδη ο Μακαριώτατος Θεόδωρος Β’ ως «ο Πατριάρχης της Αγάπης».

Περαίνων τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος σημείωσε: «Μακαριώτατε, ευρίσκεσθε στο σταυροδρόμι της Ιστορίας, σε στιγμές γεωπολιτικών ανακατατάξεων, ζυμώσεων και συγκρούσεων κρατών, λαών, έως και Εκκλησιών. Ο δρόμος ακόμη είναι πολύς και ανηφορικός. Όμως θαρσείτε! Έχετε δίπλα Σας τον κληρό και τον λαό, ο οποίος Σας εμπιστεύετε και Σας αγαπά, πρωτίστως όμως έχετε την ευλογία του Θεού. Άξιος! Άξιος! Άξιος!»

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο παριστάμενος Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ.Γεώργιος Κώτσηρας, ο οποίος ευχήθηκε στον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο επί τη ευσήμω ημέρα της 20ης επετείου από την Πατριαρχική εκλογή, μετέφερε τις εγκάρδιες ευχές του κ. Πρωθυπουργού και της Ελληνικής Κυβερνήσεως και διαβεβαίωσε για την αμείωτη στήριξη της Ελλάδος στο έργο του Παλαιφάτου Πατριαρχείου και ικανού Οιακοστρόφου Του.

Αντιφωνών ο Μακαριώτατος Πατριάρχης είπε ένδακρυς: «Σεβασμιώτατε άγιε Μέμφιδος, σας ευχαρσιτώ για τους καλούς σας λόγους. Εσείς με γνωρίζετε από τα έτη της αρχιερατείας μου στο Ζιμπάμπουε και τη Μοζαμβίκη, ως συνεργάτης μου ιερεύς, στα δύσκολα ιεραποστολικά χρόνια, βιώνοντας τους αγώνες και τις αγωνίες μου. Τώρα διακονείτε δίπλα στον Πατριάρχη Θεόδωρο αφοσιωμένα. Στο πρόσωπό σας χαιρετίζω σύνολη την Ιεραρχία του Θρόνου. Καυχώμαι εν Κυρίω για τους αδελφούς μου αρχιερείς, έχω καλούς και αφοσιωμένους Ιεράρχες δίπλα μου, αγωνιστές αρχιερείς, οι οποίοι κάποτε άφησαν πίσω τους πατρίδα, οικογενείς και φίλους, με μόνη κινητήριο δύναμη την πίστη στο Θεό και την αγάπη στον συνάνθρωπο. Δόξα τω Θεώ!

Ευχαριστώ τους καλούς κληρικούς μας, διακόνους και ιερείς, οπού κι αν διακονούν θυσιαστικά στα μήκη και πλάτη της Αφρικής, τις Μοναστικές αδελφότητες, τους κατηχητές, όλους τους συνεργάτες της ιεραποστολής στην πρώτη γραμμή του αγώνος ή στα μετόπισθεν, όλοι αγωνίζονται, όλοι προσφέρουν.

Ευχαριστώ εσάς παιδιά μου, το Χριστεπώνυμα πλήρωμα της Δευτεροθρόνου Εκκλησίας αδιακρίτως, δεν εγκαταλείψατε την Εκκλησία σας ποτέ, όλα από εσάς ξεκινούν και σε εσάς κατατείνουν. Όσα χρόνια μου επιτρέψει ο Θεός να ζήσω, δεν θέλω κανένας άνθρωπος να φύγει απαρηγόρητος από κοντά μου και από το Πατριαρχείο μας.

Κύριε Υπουργέ, στο πρόσωπο σας υποβάλλω τον σεβασμό μου στη μάνα Ελλάδα, στην πατρίδα μας, σας ευχαριστώ που ήλθατε κοντά μας, είστε δύναμη και παρηγοριά για εμάς εδώ. Όσο θα αναπνέουμε, θα έχουμε στη καρδιά μας Ελλάδα και Χριστό, αφοσιωμένοι στις αρχές και τις αξίες μας, υπερασπιζόμενοι τις ιστορικές μας κοιτίδες, τις κοιτίδες του Ελληνισμού.

Πατρίδα μου όμως νιώθω και την ευλογημένη Αίγυπτο, όχι γιατί αμέσως μετά την Πατριαρχική εκλογή, μου προσέφερε ευγενώς την υπηκοότητά της, αλλά γιατί είμαι Ποιμενάρχης «πάσης γης Αιγύπτου», όπως όλοι οι άγιοι και αγωνιστές Προκάτοχοι μου, από καταβολών του Πατριαρχείου μας.

Δεν θα ομιλήσω άλλο, πάρα τον αρχικό προγραμματισμό. Σήμερα μιλά η αγάπη σας, ενώπιον αυτής με ευγνωμοσύνη σιωπώ. Να έχετε την ευχή του Θεού και του Πατριάρχου σας. Σας ευχαριστώ!»

Προ της περατώσεως της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος απένειμε τα Πατριαρχικά οφφίκια του Διδασκάλου του Ευαγγελίου στον Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβ. κ.Μαρτίνο Ritsi, Προϊστάμενο του Ιεραποστολικού Οργανισμού O.C.M.C. της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, του Μεγάλου Άρχοντος Διδασκάλου του Γένους στον κ.Νικόλαο Ξεξάκη, ομότ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Αρχόντισσας Μελωδού στην κα. Αδαμαντία Καρμίρη Σιμάτου και του Άρχοντος Πρωτοασηκρήτου στον κ.Δημήτριο Μπαλιάτσο, Θεολόγο, Δρ Βυζαντινής Φιλοσοφίας.

Σημειώνεται ότι τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσε ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Αλεξανδρινής Εκκλησίας κ.Παπαεμμανουήλ Γρηγόριος, Μουσικολόγος,

Εν συνεχεία, στην αίθουσα του Θρόνου του Πατριαρχικού Μεγάρου, έγινε η παρουσίαση του συλλογικού αφιερωματικού Τόμου προς τιμήν του Μακαριωτάτου, εκδόσεως των Οφφικιάλων του Πατριαρχείου, επί τη συμπληρώσει εικοσαετούς ευκλεούς Πατριαρχίας, υπό τον τίτλο «Η Ορθόδοξος Ιεραποστολή στην Αφρική κατά την δύση του 20ου και το λυκαυγές του 21ου αιώνος».

Την παρουσίαση του μνημειώδους Τόμου έκαναν ο Πρόεδρος της Αδελφότητος των Οφφικιάλων, Μ.Άρχων κ.Θεόδωρος Παναγόπουλος και ο Ακαδημαϊκός κ.Εμμανουήλ Γδούτος. Ο σεπτός Προκαθήμενος της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων ευχαρίστησε ευγνωμόνως τους συντελεστές του καλαισθήτου Τόμου, χαρακτηρίζοντας την συμβολή του εξαιρετική για την πρόοδο του ιεραποστολικού έργου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την περικόσμηση του Εξοχ. Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος κ.Γεωργίου Κώτσηρα με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Οσίου Σάββα.

Ακολούθησε εόρτια σύναξη στο Αρχονταρίκι της Μονής, όπου τον Μακαριώτατο προσεφώνησαν καταλλήλως επί τη επετείω της εκλογής του ο Πρέσβυς κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης, η Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου και του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας κα.Ειρήνη Λιλίκα Θλιβίτου και η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κα. Αλίκη Αντωνίου.

Τέλος, στο εντευκτήριο της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας η Ερίτιμος κα. Αικατερίνη Σοφιανού, Μ. Ευεργέτις και Αρχόντισσα των Εκκλησιών του Αλεξναδρινού Θρόνου, παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν της ΑΘΜ, στο οποίο παρεκάθησαν οι τιμήσαντες τις ως άνω εκδηλώσεις: οι προαναφερθέντες Αρχιερείς, ο Εξοχ. Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, ο Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος στο Κάϊρο κ.Νικόλαος Παπαγεωργίου, η Εξοχ. Πρέσβυς της Κύπρου κα. Πόλυ Ιωάννου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ.,Ιωάννης Πυργάκης, υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του Αιγυπτιακού κράτους, οι Κληρικοί της Ι. Αρχιεπισκοπής Αλεξανδρείας ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος των Ελληνικών Κοινοτήτων Καΐρου και Αλεξανδρείας αντιστοίχως, οι Πρόεδροι Αραβορθοδόξων Κοινοτήτων, Πρόεδροι ιστορικών Ελληνικών Συλλόγων και Σωματείων, οι εκπαιδευτικοί των Ελληνικών σχολείων, οι σπουδαστές της Πατριαρχικής Σχολής « Μ.Αθανάσιος» κ.α.

Κατά την διάρκεια του γεύματος την ΑΘΜ προσεφώνησαν καταλλήλως ο κ.Χρήστος Καβαλής, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Καΐρου, ο κ.Ιωάννης Παπαδόπουλος, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρειας, η Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου και του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας κα.Ειρήνη Λιλίκα Θλιβίτου και ο Μέγας Άρχων Λογοθέτης κ. Σπυρίδων Καμαλάκης, Πρόεδρος του Τάγματος των Παραβαλανών. Ελληνικούς χορούς παρουσίασαν οι μαθητές του Αβερωφείου Γυνμνασίου και Λυκειου της Μ.Πόλεως.

Προς όλους ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ.Θεόδωρος, εξέφρασε τις ευγνώμονες ευχαριστίες Του για τις « εκδηλώσεις αγάπης και σεβασμού, οι οποίες εναρμονισθείσες ως χορδές μουσικού οργάνου απέδωσαν γλυκύ ήχο ελπίδος, αισιοδοξίας και ενδυναμώσεως προς τον Πατέρα της ορθοδόξου οικογένειας, για την οποία θα αγωνίζεται μέχρι τέλους, καυχώμενος εν Κυρίω γι’ αυτήν», ως ετόνισε, απονέμοντας την Πατριαρχική ευλογία προς όλους.

Φωτογραφίες κ.Γρηγορίου Χαλιακοπούλου, Αλεξάνδρεια

Πρόσφατα Άρθρα

Ο Επίσκοπος Κεγχρεών προέτρεψε τους Χριστιανούς να έχουν Ορθόδοξο φρόνημα
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Επίσκοπος Κεγχρεών προέτρεψε τους Χριστιανούς να έχουν Ορθόδοξο φρόνημα

14 Ιουλίου 2025

Χθες Κυριακή, 13 Ιουλίου 2025, κατόπιν εντολής του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος ετέλεσε...

Read more
Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Ακούστε τα παιδιά σας – χαρίστε τους χρόνο»
Εκκλησία της Ελλάδος

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Ακούστε τα παιδιά σας – χαρίστε τους χρόνο»

14 Ιουλίου 2025

Στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου βρέθηκε, για ακόμη μία φορά, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας...

Read more
Με πληθωρική συμμετοχή η 9η Γιορτή Νεολαίας της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους
Εκκλησία της Ελλάδος

Με πληθωρική συμμετοχή η 9η Γιορτή Νεολαίας της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους

14 Ιουλίου 2025

Πλημμύρισε από νέους/νέες η αυλή του Ιερού Ναού Αγίας Άννης Κατερίνης το βράδυ της Κυριακής 13 Ιουλίου στην 9η Γιορτή...

Read more
Πανηγυρικός εορτασμός του Αγίου Νικοδήμου στη γενέτειρά του
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανηγυρικός εορτασμός του Αγίου Νικοδήμου στη γενέτειρά του

14 Ιουλίου 2025

Με λαμπρότητα τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη μνήμη του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, στον ομώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό...

Read more
Οἱ κυριότερες ἐντολές τοῦ Εὐαγγελίου
Πνευματικές Διδαχές

Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης: Ο φωτισμένος ασκητής των νεώτερων χρόνων

14 Ιουλίου 2025

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού        Στις 14 Ιουλίου η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του αγίου Νικοδήμου του...

Read more
Εγκαίνια Ι. Παρεκκλησίου Αγίου Γεωργίου Ενορίας Πρώτης Σερρών
Εκκλησία της Ελλάδος

Εγκαίνια Ι. Παρεκκλησίου Αγίου Γεωργίου Ενορίας Πρώτης Σερρών

14 Ιουλίου 2025

Με πλησμονή δοξολογίας και ευχαριστιών προς τον Τριαδικό Θεό, με αισθήματα ευγνωμοσύνης προς όλους τους Αγίους, ιδιαίτερα προς τον άγιο...

Read more
ΚΥΠΡΟΣ 1972 – 1974 Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΑ
Απόψεις - Γνώμες

ΚΥΠΡΟΣ 1972 – 1974 Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΑ

14 Ιουλίου 2025

Αρχιμ. Φιλίππου Χαμαργιά, Πρωτοσυγκέλλου  Ι. Μητροπόλεως Μεσσηνίας Κατά το μήνα Ιούλιο, εκτός από τις πολλές εκκλησιαστικές εορτές, μνημονεύονται γεγονότα μέσα...

Read more
Πανηγύρισε το Παρεκκλήσιο του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου στη Μονή Ροβελίστης Άρτης
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανηγύρισε το Παρεκκλήσιο του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου στη Μονή Ροβελίστης Άρτης

14 Ιουλίου 2025

Με λαμπρότητα και πνευματική κατάνυξη εορτάστηκε τη Δευτέρα 14 Ιουλίου 2025 η μνήμη του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου στο πανηγυρίζον...

Read more
Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΣΤΟ Ι. ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΣΟΥ
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΣΤΟ Ι. ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΣΟΥ

14 Ιουλίου 2025

Στον Προσκυνηματικό Ι. Ναό του οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, την Κυριακή 13 Ιουλίου 2025, χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και προέστη...

Read more
Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ Δ΄ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ Ι. ΝΑΟ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ Δ΄ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ Ι. ΝΑΟ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

14 Ιουλίου 2025

Την Κυριακή, 13 Ιουλίου 2025, ημέρα μνήμης των Αγίων Πατέρων της Δ’ εν Χαλκηδόνι Οικουμενικής Συνόδου (415μ.Χ.), ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης...

Read more
Το Μυστήριο του Ευχελαίου στην Νέδουσα Μεσσηνίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Το Μυστήριο του Ευχελαίου στην Νέδουσα Μεσσηνίας

14 Ιουλίου 2025

Με την παρουσία πλήθους πιστών από την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, συμμετείχε το απόγευμα της Κυριακής 13 Ιουλίου ε.έ., στο...

Read more
Η Περιοδεία του Κερκύρας Νεκταρίου στα Διαπόντια Νησιά
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Περιοδεία του Κερκύρας Νεκταρίου στα Διαπόντια Νησιά

14 Ιουλίου 2025

Κάθε καλοκαίρι, με την ευκαιρία της επιστροφής των πολλών ξενιτεμένων, κυρίως στην Αμερική, κατοίκων των Διαποντίων Νήσων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Read more
ΦΙΛΟΞΕΝΟΎΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ “ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ” ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΦΙΛΟΞΕΝΟΎΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ “ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ” ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

14 Ιουλίου 2025

Το Σάββατο 12 Ιουλίου 2025, ομάδα φοιτητών και στελεχών του Βατικανού από 14 χώρες επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου...

Read more
Αρχιερατική Λειτουργία στην ενορία Μεσούντας Άρτης
Εκκλησία της Ελλάδος

Αρχιερατική Λειτουργία στην ενορία Μεσούντας Άρτης

13 Ιουλίου 2025

Το πρωί της Κυριακής 13 Ιουλίου 2025, στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στη Μεσούντα Άρτης, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία...

Read more
Νέος Οικονόμος στην Αργαλαστή
Εκκλησία της Ελλάδος

Νέος Οικονόμος στην Αργαλαστή

13 Ιουλίου 2025

Στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου Αργαλαστής λειτούργησε σήμερα ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, παρουσία κατοίκων του...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»
Κηρύγματα

Οι προβατόσχημοι λύκοι

31 Μαΐου 2025

Ἀποστολικὸ Ἀνάγνωσμα Κυριακῆς 9 Ἰουνίου 2019, τῶν Ἁγίων Πατέρων τῆς Α΄ Οἰκουμενικῆς Συνόδου (Κυρ. ζ΄ Πράξεων: Πράξ. κ΄ 16-18, 28-36)...

«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Οι Άγιοι 318 Θεοφόροι Πατέρες της Α΄ εν Νικαία Οικουμενικής Συνόδου

31 Μαΐου 2025
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Το μήνυμα της Κυριακής των 318 Θεοφόρων Πατέρων

31 Μαΐου 2025
Με την έναρξη της νέας χρονιάς, ας έχουμε υπόψη μας 4 απλά πράγματα

Ἡ Ἀρχιερατικὴ Προσευχὴ

31 Μαΐου 2025
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

«Προσέχετε τους αιρετικούς»

31 Μαΐου 2025
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Κυριακή των Αγίων Πατέρων

27 Μαΐου 2023
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Κυριακή των 318 Θεοφόρων Πατέρων

4 Ιουνίου 2022
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

«Ἐφανέρωσά σου τὸ ὄνομα τοῖς ἀνθρώποις» (Ἰωάν. 17,6)

30 Μαΐου 2020
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

8 Ιουνίου 2019
Next Post
Ὁ ἱερὸς ναὸς ὡς Σῶμα Χριστοῦ δὲν δύναται νὰ εἶναι χῶρος μετάδοσης ἀσθενειῶν

ΔΕΝ ΘΑ ΕΟΡΤΑΣΕΙ ΦΕΤΟΣ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΕΔΕΣΣΗΣ ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ

Με εκδρομή ξεκίνησαν τα Κατηχητικά στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αχιλλίου

Με εκδρομή ξεκίνησαν τα Κατηχητικά στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αχιλλίου

Μνημόσυνο Ιωάννου Ούγγλεση στη Σιμωνόπετρα

Μνημόσυνο Ιωάννου Ούγγλεση στη Σιμωνόπετρα

Εκδημία Πρωτοπρεσβυτέρου Αριστείδη Θωμαΐδη

Εκδημία Πρωτοπρεσβυτέρου Αριστείδη Θωμαΐδη

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΕΝΑΡΞΕΩΣ ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΕΝΑΡΞΕΩΣ ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist