• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου, 2025
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

«1821-2021 παρελθόν, παρόν και μέλλον»

13 Δεκεμβρίου 2021
in Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησιαστική Επικαιρότητα
«1821-2021 παρελθόν, παρόν και μέλλον»
Share on FacebookShare on Twitter

Φωτογραφικό Υλικό

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το εσπέρας της Κυριακής, 12 Δεκεμβρίου ε.έ., η επετειακή εσπερίδα επί τη ευκαιρία της συμπληρώσεως 200 ετών από της κηρύξεως της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και η οποία είχε ως κεντρικό θέμα «1821-2021 παρελθόν, παρόν και μέλλον», ενώ παράλληλα παρουσιάστηκαν και έργα ζωγραφικής και αγιογραφίας των φοιτητών του εργαστηρίου αγιογραφίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σύμφωνα πάντοτε με την αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων που έχει θεσπίσει η πολιτεία κατά της πανδημίας COVID-19, διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, μέσα στο πλαίσιο των Συνοδικών και περιφερειακών εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, έλαβε χώρα εις την κεντρική αίθουσα του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός», και τον συντονισμό αυτής ανέλαβε ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς μας Μητροπόλεως «Ορθόδοξη Παρουσία 106,8fm», Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Χριστόδουλος Αδάμος.

Μεταξύ όσων παραβρέθηκαν στο χώρο της εκδήλωσης και την τίμησαν με την παρουσία τους ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Ταχματζίδης,  εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητος Λαγκαδά κ. Αστέριο Καραγιοβάννη, καθώς επίσης και της Ακαδημαϊκής Κοινότητος.

Οι εργασίες της εσπερίδος ξεκίνησαν με την εναρκτήρια ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος, ο οποίος, αφού καλωσόρισε τους συνέδρους, εξέφρασε τη χαρά του για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εκδηλώσεως, θέτοντας το πλαίσιο της μεγάλης προσφοράς της Εκκλησίας στο αγώνα, μέσα από τις σχολές που ίδρυσαν οι κληρικοί και οι οποίες αποτέλεσαν φάροι ελπίδος για τους υπόδουλους Έλληνες, γαλουχώντας τους πνευματικά και ηθικά και διατηρώντας παράλληλα μέσα από το Ευαγγέλιο και τα Ιερά Κείμενα την γλώσσα μας, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα μας δεν είναι μόνο Πατρίδα Αγίων και Μαρτύρων αλλά και τόπος ηρώων που με ακλόνητο Πίστη τους στον Θεό, πολέμησαν και θυσιάστηκαν για να μπορούμε εμείς σήμερα να είμαστε ελεύθεροι και συνεχιστές της παραδόσεως και της παρουσίας του Γένους μας χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις.

Χαιρετισμό επίσης απεύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος, ο οποίος και υπογράμμισε στην συμβολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο με μεγάλες προσπάθειες και αγώνες κράτησε ζωντανή την γλώσσα και την παιδεία, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός ότι μόνο η Εκκλησία μέσα από τις διάφορες δράσεις και πρωτοβουλίες της, όλο το έτος εόρτασε και τίμησε όπως έπρεπε την μεγάλη αυτή επέτειο για την Πατρίδα μας, καθώς επίσης ο Βουλευτής Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Καράογλου, ως εκπρόσωπος της πολιτείας και ο Δήμαρχος Λαγκαδά.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Νικόδημος Σκρέττας, Καθηγητής Λειτουργικής και Ιστορίας και Θεολογίας της Λατρείας στην Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. ο οποίος αναπτύσσοντας το θέμα «Οι φιλοκαλικοί Κολυβάδες Πατέρες, μυσταγωγοί του γένους και της λατρείας κατά την Τουρκοκρατία», σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η περίοδος της Τουρκοκρατίας υπήρξε εποχή έντονων ζυμώσεων και ποικίλων ανατροπών. Ο κοινωνικός, πνευματικός και ηθικός βίος των Ελλήνων σχοινοβατεί ανάμεσα στο παλαιό και το νέο, ανάμεσα στη διαφύλαξη της παράδοσης και την ανατρεπτική νεοτερικότητα, ανάμεσα στην βία των εξισλαμισμών και την πρώτη, μακρόχρονη, μυστική, προδρομική πνευματική, προ της επισήμου εθνεγερσίας, επανάσταση των διδαχών και των νεομαρτύρων της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

»Παράλληλα με την «αιμορραγία των προς την Δύση μεταναστεύσεων, επικίνδυνη και αλλοτριωτική υπήρξε και η προσηλυτιστική  δράση των δυτικών μισσιονάριον στον δοκιμαζόμενο ορθόδοξο χώρο, που προξένησαν σταδιακά ένα θεμελιωμένο στη συνειδητοποίηση του κινδύνου εκ του, αλλοτριωμένου δυτικού χριστιανισμού αντιδυτικισμό, όχι μισαλλόδοξο, αλλά αυτόαμυντικό. Έτσι οι Φιλοκαλικοί Κολλυβάδες αντέταξαν στον άθεο διαφωτισμό τον ορθόδοξο πατερικό φωτισμό, στο πολύφερτο γνωσιολάτρη, στην Δύσεως, το πρότυπο του θεούμενου ανθρώπου και του αγωνιστή νεομάρτυρος».

»Οι άγιοι πρωτοστάτες του Φιλοκαλισμού (Νικόδημος, Μακάριος, Αθανάσιος κ.α.) έγιναν αλείπτες νεομαρτύρων φώτισαν το Γένος με ποικίλες πνευματικές εκδόσεις και συναξαριστικές συλλογές, αλλά και ανανέωσα τα ζώπυρά της αληθούς λατρείας και της απλανούς λειτουργικής παραδόσεως, αναδεικνύοντας την αξία της συχνής μετοχής στο θεοποιό μυστήριο της Θείας Μεταλήψεως μαζί με τα δεσποτικά προνόμια της ημέρας του Κυρίου, δηλαδή της δεσποτικής και αναστάσιμου Κυριακής, ως κέντρου της ζωής των Ορθοδόξων.

Ακολούθως ο Ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας κ. Σταυρός Μπαλογιάννης ανέπτυξε το θέμα «Η συμβολή των Ιατρών εις τον αγώνα της Ανεξαρτησίας, 1821-1827» σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «Οι ιατροί κατά τα έτη της Εθνικής Επαναστάσεως προσέφερον την πολύτιμον υπηρεσίαν των τόσον παρά το πλευρόν των ασθενών, όσον και εις τα πεδία των μαχών, τας εθνοσυνελεύσεις, την πολιτικήν, την διακυβέρνησιν, την διπλωματίαν, την εκπαίδευσιν, την πνευματικήν ζωήν, την κοινωνικήν ζωήν, τας τέχνας και τον τύπον, κατά το του Πλήθωνος «καί πολίτην πρός τοις άλλοις τόν άνθρωπον καί ού μονωτήν τινα δει είναι», αγωνιζόμενοι διά των πολυπλεύρων προσπαθειών των να αναζωογονήσουν, να εμψυχώσουν και να επαναφέρουν εις το αρχαίον κάλλος το επί έτη δεινώς χειμαζόμενον Έθνος».

»Οι επιστήμονες ιατροί ήσαν οι πλέον πεπαιδευμένοι των Ελλήνων της εποχής των, σπουδάσαντες εις κορυφαία πανεπιστήμια της Δύσεως, εκπονήσαντες διδακτορικάς διατριβάς πλησίον επιφανών διδασκάλων και επεκτείναντες πολλάκις την επιστημονικήν των συγκρότησιν πέραν των οριζόντων της Ιατρικής, εντασσόμενοι εν μέσω «τών τά βέλτιστα αεί φρονούντων».

»Οι πλείστοι εξ αυτών, επιστήμονες και εμπειρικοί, διεκρίνοντο διά το υψηλόν ήθος, το πνεύμα της φιλανθρωπίας, της φιλαλληλίας, της δικαιοσύνης, την μέθεξιν των εις τον ανθρώπινον πόνον, την λιτότητα του βίου των, το πνεύμα του ηρωισμού, την θερμήν αγάπην διά την ελευθερίαν και την ανθρωπίνην αξιοπρέπειαν, τον σεβασμόν των εις την Ελληνορθόδοξην παράδοσιν και την εξ άκρας ψυχής θυσιαστικήν αγάπην των διά την Πατρίδα, στηριζόμενοι επί της αρχής «κάλλιστον τὸ δικαιότατον, λῷστον δ ᾽ὑγιαίνειν».

»Ως φορείς των Ιπποκρατείων αξιών ήσκουν επιτυχώς την Ιατρικήν, υπό τας πλέον αντιξόους συνθήκας, χωρίς στοιχειώδη υλικοτεχνικήν υποδομήν καιφαρμακευτικήν υποστήριξιν. Τα πεδία των μαχών εγένοντο χειρουργεία, αι ιδιωτικαί οικίαι και τα κελλία των μονών θάλαμοι νοσηλείας, έως ότου οργανώθησαν αι πρώται υποτυπώδεις αρχικώς νοσηλευτικαί μονάδες εις τα ιδρυόμενα Νοσοκομεία».

»Στηριζόμενοι επί της θεωρητικής γνώσεως, της προσωπικής εμπειρίας, της ευφυίας και της ιδιαιτέρας κριτικής ικανότητος του κλινικού ιατρού157, χωρίς να υφίσταται η δυνατότης οιασδήποτε εργαστηριακής ή παρακλινικής βοηθείας, προέβαινον επί τη βάσει του ιστορικού και της φυσικής εξετάσεως των ασθενών εις την διάγνωσιν και θεραπευτικήν αντιμετώπισιν σοβαροτάτων ασθενειών, εις σηπτικά περιβάλλοντα υψηλής πολυνοσηρότητος και πλημμελούς νοσηλευτικής περιθάλψεως, ευρισκόμενοι αδιαλείπτως με όλας τας δυνάμεις των, επιστημονικάς, ηθικάς και υλικάς παρά την αιμάσσουσαν πλευράν του αγωνιζομένου έθνους».

»Ο σημερινός ιατρός, ο οποίος ασκεί την επιστήμην του εντός αρτίως οργανωμένων νοσηλευτικών μονάδων, εμπλουτισμένων διά των συγχρόνων διαγνωστικών μέσων και απεικονιστικών δυνατοτήτων, επί τη βάσει των οποίων καθίσταται ιδιαιτέρως ευχερής η άμεσος διαγνωστική προσέγγισις των προβλημάτων της υγείας των προσερχομένων ασθενών, κατοχυρωμένη επί κωδικοποιημένων διαγνωστικών κριτηρίων, υπό το πνεύμα της συγχρόνου «Τεκμηριωμένης Ιατρικής», φέρει εις την σκέψιν του μετά ιδιαιτέρας ευλαβείας και σεβασμού τον αγωνιστήν ηρωικόν ιατρόν των χρόνων της αναστάσεως του έθνους».

»Σκέπτεται μετά μεγίστης ευγνωμοσύνης αυτόν να αγωνιά διά τον πληγωμένον εις τα πεδία των μαχών, διά τον πυρέσσοντα αγωνιστήν, διά τα άρρωστα και υποσιτιζόμενα παιδία, διά την επίτοκον μητέρα, διά τους ασθενούντας και πένητας γέροντας, διά τους πάσχοντας από λοιμώδη νοσήματα, να προσπαθή να καλύψη όλας τας ιατρικάς ειδικότητας, κρατών μόνον το αρχέγονον στηθοσκόπιον εις τας χείρας και το αίσθημα της ευθύνης εις την καρδίαν».

Η επόμενη εισήγηση, «Ο Λαγκαδάς και το 1821, μέσα από τα δημοτικά μας τραγούδια», έγινε από τον Ελλογιμώτατο Αναπλ. Καθηγητή  Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., κ. Τρύφωνα Τσομπάνη, ο οποίος επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «ο Λαγκαδάς δεν μπορούσε να λείψει από την επαναστατική δράση του 1821. Η συμμετοχή του στην επανάσταση υπό τον Εμμανουήλ Παππά ήταν δεδομένη από την πρώτη στιγμή και γι΄ αυτό πλήρωσε ακριβά την επαναστατικότητά του. Η Υψηλή Πύλη εξαπέστειλε φιρμάνια για την καταστροφή και τον εξανδραποδισμό των Λαγκαδιανών και αρκετοί διέφυγαν για να σωθούν σε άλλες περιοχές. Όλη αυτή τη ιστορική πορεία καταγράφηκε στα δημοτικά τραγούδια της περιοχής που μαρτυρούν την ανδρεία και τραγουδούν την λεβεντιά».

Τελευταία εισήγηση ήταν του κ. Ιωάννη Σαρηγιαννίδη δρ. Θ.,  ΕΔΙΠ Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. και Αγιογράφου με θέμα «Οι Μακεδόνες Νεομάρτυρες στην εικογραφία».  Ο ομιλητής με την παρούσα αναφορά εστίασε στον στόχο να αναδείξει την εικονογραφική προσέγγιση τόσο των νεομαρτύρων  της   Ιεράς   μας Μητροπόλεως, όσο και γενικότερα άλλων περιοχών της Ελλάδας σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι «το  πνευματικό   και   καλλιτεχνικό   κλίμα   του   νεοσύστατου Ελληνικού κράτους είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς διεργασιών και εξελίξεων που είχαν λάβει χώρα πριν την επανάσταση του 1821 και διαμορφώθηκε από τους   διανοούμενους   της   εποχής   στον   απόηχο των ιδεών του διαφωτισμού».

Η εσπερίδα έκλεισε με την παρουσίαση Βυζαντινών Ύμνων και επίκαιρων τραγουδιών από την Παιδική και Νεανική Βυζαντινή Χορωδία «Ακαδημία Ψαλτικής Ειρμός», υπό την διεύθυνση του Χοράρχου αυτής κ. Σπυρίδωνος  Ασπιώτη.

Στον ληκτικό χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές της εκδηλώσεως για τις εμπεριστατωμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες εισηγήσεις τους, με τις οποίες προσπάθησαν να καλύψουν ένα μικρό μέρος αυτής της σπουδαίας περιόδου της Πατρίδος και του Ελληνικού Γένους, καθώς και όλους τους παρευρισκόμενους που παρακολούθησαν και τίμησαν με την παρουσία τους την αφιερωματική αυτή εκδήλωση, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι το έτος 2022 θα πραγματοποιηθούν πολλές και διάφορες εκδηλώσεις στην Ιερά μας Μητρόπολη, αφιερωμένες στην επίσης σπουδαία και μεγάλη επέτειο των 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή, απευθύνοντας ανοικτή πρόσκληση προς όλους να καταθέσουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους.

Πρόσφατα Άρθρα

Δίπλα στους αγρότες και τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ψήφισμα συμπαράστασης της Ι. Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου προς τους Αγρότες της Θεσσαλίας

8 Δεκεμβρίου 2025

Στόν Ἱερό Ναό Ἁγίων Ἀποστόλων Πέτρου καί Παύλου Λαρίσης, πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2025, Ἱερατική Σύναξη τοῦ συνόλου τῶν...

Read more
ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΡΟΜΗΤΟΡΟΣ ΑΝΝΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΡΟΔΡΟΜΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΡΟΜΗΤΟΡΟΣ ΑΝΝΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΡΟΔΡΟΜΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

8 Δεκεμβρίου 2025

Μέσα σε κλίμα κατανύξεως ετελέσθη ο πανηγυρικός Εσπερινός της Συλλήψεως της Προμήτορος Αγίας Άννης στο ομώνυμο κομψότατο Ιερό Παρεκκλήσιό της...

Read more
Άμεση ανάγκη Εισαγγελικής παρέμβασης! Απαράδεκτες εικόνες βεβήλωσης στο Κοιμητήριο Καλαμάτας
Ελλάδα Κόσμος

Άμεση ανάγκη Εισαγγελικής παρέμβασης! Απαράδεκτες εικόνες βεβήλωσης στο Κοιμητήριο Καλαμάτας

8 Δεκεμβρίου 2025

Σοκ και αγανάκτηση προκάλεσαν οι απαράδεκτες εικόνες που αντίκρισαν πολίτες και δημοσιοποιήθηκαν από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο Κοιμητήριο της...

Read more
Κυριακή Ί  Λουκά στον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιάτου
Εκκλησία της Ελλάδος

Κυριακή Ί Λουκά στον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιάτου

8 Δεκεμβρίου 2025

Την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2025, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Παύλος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του...

Read more
Φθιώτιδος Συμεών: «Κάνε τὴν ἀγάπη πράξη»!!
Εκκλησία της Ελλάδος

Φθιώτιδος Συμεών: «Κάνε τὴν ἀγάπη πράξη»!!

8 Δεκεμβρίου 2025

Με αυτό το σύνθημα δόθηκε σήμερα από την Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Αντινίτσης και από όλους τους Ιερούς Ναούς...

Read more
Χειροτονία Διακόνου και Ανάμνηση των Εγκαινίων του Καθολικού στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μαυρομματίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονία Διακόνου και Ανάμνηση των Εγκαινίων του Καθολικού στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μαυρομματίου

8 Δεκεμβρίου 2025

Την χειροτονία εις Διάκονον τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος στην Ιερά Μονή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου στην Αλίαρτο,...

Read more
Εόρτια επίσκεψη του Μητροπολίτη Φθιώτιδος στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης Ξυνιάδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Εόρτια επίσκεψη του Μητροπολίτη Φθιώτιδος στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης Ξυνιάδος

8 Δεκεμβρίου 2025

Εόρτια επίσκεψη στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης Ξυνιάδος πραγματοποίησε χθες το βράδυ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στο πλαίσιο...

Read more
Ἡ πρώτη ἐπίσκεψη τοῦ Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καὶ Κονίτσης  στὸν Παρακάλαμο Πωγωνίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἡ πρώτη ἐπίσκεψη τοῦ Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καὶ Κονίτσης  στὸν Παρακάλαμο Πωγωνίου

8 Δεκεμβρίου 2025

Ἡ σημερινὴ Κυριακὴ Ι΄ Λουκᾶ ἀπετέλεσε ἡμέρα ἱστορικὴ καὶ ἰδιαιτέρως χαρμόσυνη γιὰ τὴν κωμόπολη τοῦ Παρακαλάμου, καθὼς ὁ νέος Ποιμενάρχης...

Read more
«Η κακία και η υποκρισία αιτία καταστροφής του ανθρώπου»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Η κακία και η υποκρισία αιτία καταστροφής του ανθρώπου»

8 Δεκεμβρίου 2025

Την Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου 2025, Ι’ Λουκά, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, κ. Νεκτάριος, λειτούργησε και ομίλησε...

Read more
Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ  ΣΤΗΝ ΑΓ. ΣΟΦΙΑ ΞΗΡΟΒΡΥΣΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓ. ΣΟΦΙΑ ΞΗΡΟΒΡΥΣΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

8 Δεκεμβρίου 2025

Την Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου 2025, στον Ενοριακό Ι. Ναό αγ. Σοφίας Ξηρόβρυσης Χαλκίδος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος χοροστάτησε...

Read more
Τιμήθηκε στην Κατερίνη η μνήμη του Οσίου Γερασίμου του Υμνογράφου
Εκκλησία της Ελλάδος

Τιμήθηκε στην Κατερίνη η μνήμη του Οσίου Γερασίμου του Υμνογράφου

8 Δεκεμβρίου 2025

Εορτάστηκε στην Κατερίνη η μνήμη του νεοφανούς Αγίου Γερασίμου του Υμνογράφου, ο οποίος ασκήτεψε στη Σκήτη Μικράς Αγίας Άννας Αγίου...

Read more
Προσφορά αλεξίσφαιρων στην Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Προσφορά αλεξίσφαιρων στην Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος

8 Δεκεμβρίου 2025

Τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας επισκέφθηκε σήμερα, 8/12, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, όπου τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού, παρουσία του Αστυνομικού Διευθυντή...

Read more
Ο «ΠΑΠΑΣ» ΛΕΩΝ ΙΔ΄ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕ ΤΟ «ΦΙΛΙΟΚΒΕ»;
Ελλάδα Κόσμος

Ο «ΠΑΠΑΣ» ΛΕΩΝ ΙΔ΄ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕ ΤΟ «ΦΙΛΙΟΚΒΕ»;

8 Δεκεμβρίου 2025

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ Εν Πειραιεί τη 8η Δεκεμβρίου 2025 (Σχόλιο στην παπική εγκύκλιο:...

Read more
Ο Mητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας στην ιστορική Ιερά Μονή Καλτεζών
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Mητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας στην ιστορική Ιερά Μονή Καλτεζών

8 Δεκεμβρίου 2025

Στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καλτεζών λειτούργησε σήμερα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιος και κήρυξε τον θείο...

Read more
Εορτή Αγ. Αμβροσίου και χειροτονια Πρεσβυτέρου στην Ι. Μ. Χίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Εορτή Αγ. Αμβροσίου και χειροτονια Πρεσβυτέρου στην Ι. Μ. Χίου

8 Δεκεμβρίου 2025

Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Παναγίας Αγιοδεκτεινής στον Κάμπο της Χίου ιερούργησε την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Χίου...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Προκοπίου του Μεγαλοσπηλαιώτου – Κυριακή Ι’ Λουκά
Κηρύγματα

Κυριακή Ι’ Λουκά: Συγκύπτουσα, μά καί ἀνορθούμενη

6 Δεκεμβρίου 2025

τοῦ Ἀρχιμ. Νήφωνος Συριανοῦ, Πρωτοσυγκέλλου τῆς Ἱ.Μ. Γλυφάδας Ἡ συγκύπτουσα τῆς σημερινῆς εὐαγγελικῆς περικοπῆς συσσώρευε ὅση δύναμη τῆς εἶχε ἀπομείνει,...

Στον Άγιο Νικόλαο επίσκοπο Μύρων της Λυκίας

Ο Θαλασσοδαρμένος Άγιος

5 Δεκεμβρίου 2025
Στον Άγιο Νικόλαο επίσκοπο Μύρων της Λυκίας

Άγιος Νικόλαος: Ο γνήσιος εκφραστής του ελληνορθοδόξου ιδεώδους

5 Δεκεμβρίου 2025
Στον Άγιο Νικόλαο επίσκοπο Μύρων της Λυκίας

Άγιος Νικόλαος ,«ο γαληνεμένος όρμος και το λιμάνι της σωτηρίας»

5 Δεκεμβρίου 2025
Ο Άγιος Νικόλαος στο Πολεμικό Ναυτικό

Ο Άγιος Νικόλαος στο Πολεμικό Ναυτικό

5 Δεκεμβρίου 2025
Στον Άγιο Νικόλαο επίσκοπο Μύρων της Λυκίας

Ο εν αγίοις πατήρ ημών Νικόλαος Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, ο Θαυματουργός

5 Δεκεμβρίου 2025
ΚΥΡΙΑΚΗ Ι΄ΛΟΥΚΑ  – Του Πρωτ. Γεωργίου Σούλου Λουκ.13, 10-17

Ο Λόγος του Θεού έχει θεραπευτικά αποτελέσματα, όχι μόνο στην ψυχή αλλά και στο σώμα

7 Δεκεμβρίου 2024
Προκοπίου του Μεγαλοσπηλαιώτου – Κυριακή Ι’ Λουκά

Ο Τριαδικός Θεός είναι ο Σωτήρας μας

7 Δεκεμβρίου 2024
ΚΥΡΙΑΚΗ Ι΄ΛΟΥΚΑ  – Του Πρωτ. Γεωργίου Σούλου Λουκ.13, 10-17

Κυριακή Ι’ Λουκά – Η θεραπεία της συγκύπτουσας

7 Δεκεμβρίου 2024
Κήρυγμα της εορτής του Αγίου Νικολάου (6 Δεκεμβρίου)

Κήρυγμα της εορτής του Αγίου Νικολάου (6 Δεκεμβρίου)

5 Δεκεμβρίου 2024
Ο Άγιος Νικόλαος και ο Ζήλος Του Θεού

Ο Άγιος Νικόλαος και ο Ζήλος Του Θεού

5 Δεκεμβρίου 2024

Ο Εκκλησιασμός της Κυριακής

9 Δεκεμβρίου 2023
Η ψυχή στα ζώα

Η αγάπη στα ζώα – Κυριακή Ι’ Λουκά

9 Δεκεμβρίου 2023
Στον Άγιο Νικόλαο επίσκοπο Μύρων της Λυκίας

Λίγα Λόγια για τον Άγιο Νικόλαο

5 Δεκεμβρίου 2022
ΚΥΡΙΑΚΗ Ι΄ΛΟΥΚΑ  – Του Πρωτ. Γεωργίου Σούλου Λουκ.13, 10-17

Η θεραπεία της συγκυπτούσης

7 Δεκεμβρίου 2019
ΚΥΡΙΑΚΗ Ι΄ΛΟΥΚΑ  – Του Πρωτ. Γεωργίου Σούλου Λουκ.13, 10-17

Η σωτηρία διά της Εκκλησίας και εν τη Εκκλησία

7 Δεκεμβρίου 2019
Η ιστορική Ιερά Μονή της Άνω Ξενιάς

Το μήνυμα του Αποστόλου της Κυριακής: Ελεύθεροι με τον Χριστό ή δέσμιοι με τον διάβολο;

4 Απριλίου 2020
Στον Άγιο Νικόλαο επίσκοπο Μύρων της Λυκίας

Εις τον μέγαν Ιεράρχην και θαυματουργόν Νικόλαον (6 Δεκεμβρίου)

5 Δεκεμβρίου 2019
ΚΥΡΙΑΚΗ Ι΄ΛΟΥΚΑ  – Του Πρωτ. Γεωργίου Σούλου Λουκ.13, 10-17

Η Αλήθεια και η υποκρισία τότε και σήμερα

7 Δεκεμβρίου 2018
Ο Άγιος Νικόλαος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο

Ο Άγιος Νικόλαος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο

5 Δεκεμβρίου 2016
ΚΥΡΙΑΚΗ Ι΄ΛΟΥΚΑ  – Του Πρωτ. Γεωργίου Σούλου Λουκ.13, 10-17

Το νόημα του Σαββάτου

3 Δεκεμβρίου 2016
ΚΥΡΙΑΚΗ Ι΄ΛΟΥΚΑ  – Του Πρωτ. Γεωργίου Σούλου Λουκ.13, 10-17

ΚΥΡΙΑΚΗ Ι΄ΛΟΥΚΑ – Του Πρωτ. Γεωργίου Σούλου Λουκ.13, 10-17

3 Δεκεμβρίου 2016
ΚΥΡΙΑΚΗ Ι΄ΛΟΥΚΑ  – Του Πρωτ. Γεωργίου Σούλου Λουκ.13, 10-17

Κυριακή Ι’ Λουκά – Τα δεσμά ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ 2011

3 Δεκεμβρίου 2016
Προκοπίου του Μεγαλοσπηλαιώτου – Κυριακή Ι’ Λουκά

Προκοπίου του Μεγαλοσπηλαιώτου – Κυριακή Ι’ Λουκά

3 Δεκεμβρίου 2016
ΚΥΡΙΑΚΗ Ι΄ΛΟΥΚΑ  – Του Πρωτ. Γεωργίου Σούλου Λουκ.13, 10-17

Κυριακή Ι’ Λουκά 30 Νοε 2009 (κεφ. 13, 10-17)

3 Δεκεμβρίου 2016
ΚΥΡΙΑΚΗ Ι΄ΛΟΥΚΑ  – Του Πρωτ. Γεωργίου Σούλου Λουκ.13, 10-17

Κυριακή Ι’ Λουκά – Η υποκρισία

3 Δεκεμβρίου 2016
ΚΥΡΙΑΚΗ Ι΄ΛΟΥΚΑ  – Του Πρωτ. Γεωργίου Σούλου Λουκ.13, 10-17

Ταύτην δε θυγατέρα Αβραάμ ούσαν… ουκ έδει λυθήναι… τη ημέρα του Σαββάτου;

3 Δεκεμβρίου 2016
Προκοπίου του Μεγαλοσπηλαιώτου – Κυριακή Ι’ Λουκά

Κυριακή Ι’ Λουκά – 3 Δεκεμβρίου 2011

3 Δεκεμβρίου 2016
ΚΥΡΙΑΚΗ Ι΄ΛΟΥΚΑ  – Του Πρωτ. Γεωργίου Σούλου Λουκ.13, 10-17

Κυριακή Ι’ Λουκά – Αρχιμανδρίτης Ιωήλ Κωνστάνταρος, (Κατά Λουκά ιγ΄ 10-17)

3 Δεκεμβρίου 2016
ΚΥΡΙΑΚΗ Ι΄ΛΟΥΚΑ  – Του Πρωτ. Γεωργίου Σούλου Λουκ.13, 10-17

Κυριακή Ι΄ Λουκά – 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

3 Δεκεμβρίου 2016
Next Post
Ώρα μηδέν – Το κατώφλι της Συνόδου πέρασε ο Μητσοτάκης!

Ώρα μηδέν - Το κατώφλι της Συνόδου πέρασε ο Μητσοτάκης!

Εκδημία π. Κωνσταντίνου Μακρή

Εκδημία αδελφής Μητροπολίτου Αιτωλίας Ελένης Παπαχρήστου

Η εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος  στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου

Η εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου

Συλλογή τροφίμων εν όψει των εορτών από την Μητρόπολη Μαντινείας

Συλλογή τροφίμων εν όψει των εορτών από την Μητρόπολη Μαντινείας

Η εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος στον Πύργο

Η εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος στον Πύργο

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist