Σύμφωνα με ανακοίνωση της «Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Πατριαρχείο Κιέβου», ο «επίτιμος Πατριάρχης» Φιλάρετος, με έγγραφό του απέσυρε την υπογραφή που έβαλε κατά την «ενωτική σύνοδο».

Mε αυτό το έγγραφο ο Φιλάρετος ουσιαστικά καταργεί και διακόπτει οριστικά και τη σχέση και συμφωνία του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και υπογράφει πλέον και πάλι κανονικά ως «Πατριάρχης Κιέβου και πάσης Ρωσίας Ουκρανίας»

Το Φανάρι ακόμη όμως δεν έχει απαντήσει στο ερώτημα για την ιερατική θέση του Φιλαρέτου. Είναι αποκατεστημένος; Θα επανακαθαιρεθεί για την εγκατάλειψη της «Εκκλησίας» του Φαναρίου στην Ουκρανία; Έχει ακόμη τον αστείο τίτλο «επίτιμος Πατριάρχης»;

Το έγγραφο του Φιλάρετο όπως δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του “Πατριαρχείου Κιέβου»:

«Προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Νεότητας και Αθλητισμού της Ουκρανίας Βολομούμυρ Μπορογιάνσκι

Ανακοίνωση για την ανάκληση της υπογραφής στην απόφαση του λεγόμενου Τοπικού Συμβουλίου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κιέβου της 15ης Δεκεμβρίου 2018.

Παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες καταχώρησης της απόφασης του Τοπικού Συμβουλίου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κιέβου στις 20 Ιουνίου 2019, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του άρθρου 17, μέρος 11 του νόμου της Ουκρανίας «για την καταχώρηση των νομικών προσώπων, Επιχειρηματίες και δημόσιους υπαλλήλους» … Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και τη συνέχιση της πρακτικής της παραπομπής του κρατικού οργάνου στην απόφαση του αποκαλούμενου Τοπικού Συμβουλίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Κίεβο της 15ης Δεκεμβρίου 2018, ανακοινώνω την απόσυρση της υπογραφής μου.

Απόσυρση της υπογραφής ως έγκυρης νομικής διαδικασίας, ορίζουν οι διατάξεις των άρθρων 9 και 13 της Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, στα άρθρα 22 και 35 του Συντάγματος της Ουκρανίας… που ασκούν το δικαίωμά τους στην ελευθερία συνείδησης στο Πατριαρχείο Κιέβου.

Ως εκ τούτου, η περαιτέρω υπογραφή του Πατριάρχη του Κιέβου και πασών των Ρωσιών – Ουκρανίας Φιλαρέτου, δυνάμει της απόφασης του αποκαλούμενου Τοπικού Συμβουλίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Κιέβου της 15ης Δεκεμβρίου 2018 θεωρείται περαιτέρω άκυρη.

Φιλάρετος, Πατριάρχης Κιέβου και πάσης Ρωσίας-Ουκρανίας»

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.