• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Πέμπτη, 26 Μαρτίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Της Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος Χριστού

4 Αυγούστου 2016
in Κηρύγματα, Μεταμόρφωση του Σωτήρος
Share on FacebookShare on Twitter

(Ευαγγέλιο: Ματθ . 17, 1-9-Απόστολος: Β ‘ Πέτρ . 1, 10-19)

Κήρυγμα και Θεολογία Β’
Γεωργίου Π. Πατρώνου, εκδόσεις Αποστολικής Διακονίας, 2003, σελ. 225-234

Εισαγωγικά

Η σημερινή εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες του εορτολογικού κύκλου των Δεσποτικών εορτών, ιδιαίτερα στην Ορθόδοξη Παράδοση, γιατί έχει μιαν άμεση αναφορά στην τελείωση και θέωση του ανθρώπου, που είναι και η εσχατολογική προοπτική της θείας Οικονομίας. Όλα τα γεγονότα της ζωής και δράσης του Ι ησού Χριστού αναφέρονται στη λύτρωση και τη σωτηρία του κόσμου. Η μεταμόρφωση, όμως, πέρα από τη χριστολογική σημασία που φανέρωσε σε όλους την επί της γης δόξα του Κυρίου, έχει και μια βαθύτατη ανθρωπολογική σπουδαιότητα αφού δείχνει προς τον σκοπό της πνευματικής πορείας, που είναι η θέωση και η δοξοποίηση του καθενός ανθρώπου.

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή είναι άκρως ενδιαφέρουσα για δύο σημαντικούς λόγους: και για τον ιστορικό ρεαλισμό της περιγραφής του γεγονότος της μεταμόρφωσης, αλλά και για το βαθύτατο θεολογικό νόημα που εμπεριέχει και που αναφέρεται στον άνθρωπο και στην προοπτική της ιστορικής του πορείας. Η εορτολογική παράδοση, μάλιστα, εμμένει όχι μόνο στην ιδιάζουσα θεολογική ερμηνεία που προβάλλεται, αλλά και στη συμβολικότητα του γεγονότος με την αναφορά και τη συσχέτιση του γεγονότος της μεταμόρφωσης με το όρος Θαβώρ. Έτσι το

Θαβώριο όρος παίρνει τη θέση συμβόλου λειτουργικού και επισημαίνει το σημείο αναφοράς στην αγιαστική και θεοποιητική πορεία όλων μας.

Η μεταμόρφωση του Κυρίου και η προοπτική της μεταμόρφωσης του καθενός ανθρώπου βρίσκονται σε οργανική και λειτουργική σχέση μεταξύ τους. Έχουμε συνάντηση του θείου και του ανθρώπινου, του κτιστού και του ακτίστου . Η μεταμόρφωση βρίσκεται σε άμεση σχέση με την ενανθρώπηση. Ο Θεός γίνεται «ως εις εξ ημών» και η μεταμόρφωση φανερώνει αυτό που πρέπει να γίνουμε εμείς. Στην θαβώριο μεταμόρφωση μετέχει ο Θεός και ο άνθρωπος. Μετέχει όλη η φύση και η κτίση. Μεταμορφώνεται το πνεύμα αλλά και το σώμα. Πρόκειται για τη μεταμόρφωση του όλου ανθρώπου και της καθόλου δημιουργίας. Έχει, επομένως, η μεταμόρφωση καθολική σημασία. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να κατανοείται η μεταμόρφωση ως περιπτωσιακό γεγονός και ως αναφερόμενο στα πνευματικά και στα επιμέρους μόνο θέματα του ανθρώπου και της ζωής του. Πολύ περισσότερο δεν πρέπει να κατανοείται ως γεγονός που αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού.

Υπ’ αυτή την έννοια, το σημερινό κήρυγμα, αν και θα αναφερθεί σε τέσσερα μόνο βασικά σημεία, σκοπός μας είναι να επιχειρήσουμε μια σφαιρική προσέγγιση του γεγονότος της μεταμόρφωσης στην ολότητα του και στην καθολικότητα του, φωτίζοντας θεολογικά αυτό καθαυτό το γεγονός αλλά και τη σημασία του για τη δική μας πνευματική πορεία.

 1. Η Μεταμόρφωση ως ιστορικό γεγονός

Το ευαγγελικό ανάγνωσμα δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για την ιστορικότητα του γεγονότος της μεταμόρφωσης του Χριστού. Ο Κύριος παραλαμβάνει τρεις από τους μαθητές του, τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη και μεταμορφώνεται «έμπροσθεν αυτών». Η μαρτυρία των τριών είναι ιδιαίτερα σημαντική. Δεν πρόκειται, επομένως, για θεολογικό μύθο. Βέβαια πρόκειται για μια πνευματική εμπειρία των τριών μαθητών του Ιησού, όμως η εμπειρία αυτή εδράζεται σε ιστορικό γεγονός και συνδέεται με εξωτερικά εύληπτα φαινόμενα. Βλέπουν τον Κύριο στην κορυφή του όρους να λάμπει το πρόσωπο του «ως ο ήλιος» και τα ενδύματα του να γίνονται «λευκά ως το φως». Παρατηρούν δίπλα στον μεταμορφούμενο Διδάσκαλο να παρίστανται ως «μάρτυρες» του γεγονότος δύο σημαντικά πρόσωπα της ιουδαϊκής αποκαλυπτικής και της εσχατολογικής παράδοσης του Ισραηλιτικού λαού, τον Μωυσή και τον Ηλία. Όλα αυτά φανερώνουν ένα είδος θεοφάνειας μέσα στον μεσσιανολογικό χαρακτήρα του γεγονότος.

Παράλληλα ο λαός είναι συγκεντρωμένος, κατά τη διήγηση της περικοπής, κάτω στους πρόποδες του Όρους, μαζί με τους υπόλοιπους μαθητές και περιμένουν τον Κύριο να κατέβει από το Θαβώρ, να τους κηρύξει τη νέα πίστη και να θεραπεύσει τους βασανισμένους ασθενείς τους. Όλη η ευαγγελική περικοπή έχει μια θαυμαστή ρεαλιστική προσέγγιση του γεγονότος. Δεν αφήνει περιθώρια για καμιά αμφισβήτηση, ότι εδώ πρόκειται για μια απλή αλλά γεμάτη σαφήνεια περιγραφή ενός πραγματικού ιστορικού συμβάντος. Αυτό το συμβάν πραγματοποιείται «έμπροσθεν» όχι μόνο των μαθητών αλλά και του λαού και επομένως δεν επιδέχεται καμιά αμφισβήτηση. Αντίθετα ένα τέτοιο ιστορικό γεγονός υπόκειται σε ιστορική διερεύνηση και θεολογική ερμηνεία, ώστε να εξαχθούν τα κατάλληλα συμπεράσματα προς ενίσχυση της πίστεως και της οικοδομής των πιστών.

Τα ευαγγελικά ιστορικά γεγονότα δεν πρέπει να απομονώνονται και να τα επενδύουμε με το ένδυμα του θεολογικού μύθου. Είναι μέρος της γενικότερης ιστορίας της ανθρωπότητας, η δε αποκάλυψη τους έχει άμεση σχέση με την παγκόσμια ιστορία και ιδιαίτερα με την ιστορία του σχεδίου της θείας Οικονομίας. Το γεγονός της μεταμορφώσεως, μάλιστα, έχει άμεση σχέση με το ιστορικό γίγνεσθαι και με την ιστορική πορεία της ανθρωπότητας προς την τελείωση και τη θέωση .

 2. Η θεολογική ερμηνεία του γεγονότος

Στο γεγονός της μεταμόρφωσης έχουμε τα έξης ενδιαφέροντα στοιχεία για μια ουσιαστική θεολογική προσέγγιση. Καταρχήν έχουμε την εμφάνιση του Μωϋσή και του Ηλία, δύο προσώπων της ιερής ιστορίας του Ισραήλ που συνδέονται άμεσα με την έλευση και την εμφάνιση του Μεσσία. Ο χαρακτήρας του γεγονότος, επομένως, είναι σαφώς μεσσιανολογικός και άρα η όλη ευαγγελική διήγηση είναι καθαρά χριστοκεντρική . Με άλλα λόγια έρχεται να φωτίσει το μυστήριο του προσώπου του Ιησού Χριστού και να δώσει σαφή απάντηση στο ιστορικό ερώτημα «τις γαρ ούτος έστιν ;».

Ο Ιησούς δεν είναι μόνο ιστορικό πρόσωπο, που γεννάται σε κάποιο συγκεκριμένο χώρο και χρόνο, «εν Βηθλεέμ της Ιουδαίας και εν ημέραις Ηρώδου τον Μεγάλου», που γενεαλογείται ως μέλος κάποιας συγκεκριμένης οικογένειας της φυλής και του γένους Δαβίδ, αλλά είναι και ο αναμενόμενος δια μέσου των αιώνων Χριστός του Κυρίου που θα έρθει για τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Αυτή δε η έλευση του θα επιβεβαιωθεί, κατά την παράδοση, από την παρουσία των αποκαλυπτικών προσώπων του Μωϋσή και του Ηλία.

Η παρουσία δε αυτή του Μωϋσή και του Ηλία έχει μια βαθιά παράδοση στην εσχατολογία και τη μεσσιανολογία του Ισραήλ. Όπως και η εμφάνιση, κατά μια άλλη παράλληλη παράδοση, του Μωϋσή και του Ενώχ. Τα πρόσωπα αυτά αποτελούν την εγγύηση και την επιβεβαίωση μιας αληθινής μεσσιανικής παρουσίας αλλά και θεοφάνειας . Και δεν επιβεβαιώνουν μόνο την παρουσία του Μεσσία -Χριστού στο ιστορικό παρόν, αλλά τα ίδια τα πρόσωπα αυτά υπάρχει παράδοση ότι θα συνοδεύσουν τον Χριστό και κατά τη δευτέρα και ένδοξη εσχατολογική παρουσία. Γι’ αυτό ακριβώς και το γεγονός της μεταμόρφωσης αποτελεί πρόγευση και προμήνυμα και της ένδοξης δευτέρας παρουσίας. Έτσι στο γεγονός αυτό έχουμε την ιστορία της μεταμόρφωσης, αλλά και την προοπτική της εσχατολογικής εξέλιξης και πλήρωσης.

Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο της μεταμόρφωσης είναι η εμφάνιση και η παρουσία του ακτίστου φωτός. Το φως της μεταμόρφωσης περιβάλλει κατά κύριο λόγο τον Ιησού Χριστό και κατ’ επέκταση τους μαθητές, τον κόσμο όλο και όλη την κτίση. Διερωτάται βέβαια κανείς τι είδους φως είναι αυτό και ποια η σημασία του. Μήπως πρόκειται για μια απλή ανταύγεια ακτίνων του ηλίου που φωτίζουν τα πράγματα και λαμπρύνουν τα αντικείμενα, ή πρόκειται για κάποιο άλλο «φως», άλλης φύσεως και άλλης ποιότητας; Το ερώτημα αυτό που τίθεται από πολλούς απαιτεί όχι μόνο ιστορική προσέγγιση αλλά και θεολογική διερεύνηση.

Η πατερική ερμηνευτική θεολογία κάνει ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις. Ειδικότερα ο Μέγας Βασίλειος στο έργο του «Εξαήμερος», σχολιάζοντας τα γεγονότα της αρχικής δημιουργίας, ομιλεί σε κάποιο σημείο για ένα πρωταρχικό «φως» της πρώτης ημέρας. Αυτό το «φως» το αποκαλεί «φως καθαρότατον », «ειλικρινές» και « άϋλον ».

Το διακρίνει δε με κάθε σαφήνεια από το γνωστό μας φως του ηλίου και της σελήνης και αφήνει να νοηθεί ότι μάλλον πρόκειται για κάποιο «άκτιστο» φως που να δηλώνει την παρουσία του δημιουργού Θεού. Πολύ αργότερα, ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς θα μιλήσει και αυτός πάλι με μεγάλη σαφήνεια για την ύπαρξη ενός « ακτίστου φωτός» και θα το διακρίνει από κάθε κτιστό και υλικής φύσεως φως. Το κτιστό ανήκει στη δημιουργία και στον κόσμο μας, το άκτιστο ανήκει στο θεό και στην παρουσία του. Το ένα είναι υλικό και θαμπό, το άλλο είναι « άϋλο » και «καθαρότατο». Επομένως, η θεολογία του αγίου Γρηγορίου συναντάται με την ερμηνεία του Μεγάλου Βασιλείου και μπορεί να θεωρηθεί ως προηγούμενο για μας για την κατανόηση του φωτός της μεταμόρφωσης και του φωτός του κενού τάφου και της ανάστασης. Αυτό το ίδιο φως πληροί την πνευματική μας πορεία και μεταμορφώνει τις υπάρξεις μας. Υπ’ αυτή την έννοια το φως της μεταμόρφωσης του σημερινού ευαγγελικού αναγνώσματος επιδέχεται βαθιά θεολογική προσέγγιση και δεν μας επιτρέπει μονοσήμαντες και αφελείς ερμηνείες.

3. Η πνευματική προοπτική της Μεταμόρφωσης

Η μεταμόρφωση, πέρα από ιστορικό γεγονός με βαθύτατη θεολογική σημασία, προβάλλεται και ως πρόταση για εμπειρία ζωής. Η εμπειρία αυτή δεν πρέπει να συσχετίζεται μόνο με το πρόσωπο του μεταμορφωθέντος Χριστού, αλλά να αναφέρεται και στην προσωπική ζωή όλων μας. Η θεία εμπειρία αποτελεί τον τύπο και το σταθερό σημείο αναφοράς για μας. Ακριβώς, όπως η εμπειρία αυτή, καθαρά πνευματικής φύσεως, χαρακτήρισε αρχικά τους μαθητές του Κυρίου και στη συνέχεια όλο το λαό που παρίσταται στο θαύμα, ως συνέχεια και επακόλουθο του γεγονότος της μεταμόρφωσης.

Ο Χριστός με τη μεταμόρφωση έδειξε στον κόσμο το αληθινό του πρόσωπο και το μυστήριο της παρουσίας του. Δεν είναι μόνο άνθρωπος, είναι και Θεός. Προσέλαβε την κτισ τή ανθρώπινη φύση. Όμως στη μεταμόρφωση φάνηκε και η άκτιστη θεία λαμπρότητα και δόξα του. Στον κόσμο μας παρουσιάσθηκε ως ανθρώπινη και θεία παρουσία. Η προαιώνια θεία φύση του εισέρχεται στον κόσμο και ενανθρωπίζεται . Το άκτιστο συναντά και προσλαμβάνει τον κτιστό άνθρωπο και τον θεώνει . Αυτό είναι ένα αρχικό αλλά βαθύτατα ουσιαστικό στοιχείο του γεγονότος της μεταμόρφωσης.

Ως συνέπεια αυτού του γεγονότος έχουμε και τη συγκλονιστική εμπειρία των μαθητών του Κυρίου. Και η εμπειρία αυτή δεν ήταν τυχαία. Η συγκλονιστική εντύπωση τους και η ελκτικότητα του γεγονότος ήταν τόσο ισχυρή που εκφράζουν αμέσως την επιθυμία τους η εμπειρία αυτή να είναι διαρκείας και να τους συνοδεύσει σε όλη τους τη ζωή. Αυτό ακριβώς εκφράζει η πρόταση τους να φτιάξουν σκηνές και να παραμείνουν στο Θαβώρ, βιώνοντας αδιάκοπα την εμπειρία της μεταμόρφωσης. Δεν γνωρίζουμε επακριβώς το περιεχόμενο αυτής της εμπειρίας τους. Ο Ευαγγελιστής δεν μας περιγράφει δυστυχώς τι εσήμαινε για τους μαθητές η κορυφαία εκείνη στιγμή της μεταμόρφωσης του Κυρίου. Αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι η αρχική συγκλονιστική τους εντύπωση και ότι οι ίδιοι άρχισαν να γεύονται τους εσχατολογικούς καρπούς της μεταμόρφωσης στην προσωπική τους ζωή.

Η μεταμόρφωση, επομένως, στην πνευματική διάσταση δεν πρέπει να ερμηνεύεται και να κατανοείται ως ατομικό γεγονός, που άφορα μόνο στο πρόσωπο του Ιησού . Και ούτε ακόμη περιοριστικά και επιλεκτικά, ωσάν να αναφέρεται μόνο σε τρεις εκλεκτούς μαθητές και σε δύο

αποκαλυπτικές μορφές του παρελθόντος. Είναι ένα γεγονός καθολικής σημασίας. Αρχικά ξεκινάει από τον Κύριο, συνεπαίρνει στη συνέχεια τους τρεις μαθητές, προεκτείνεται προς τους Δώδεκα και δι’ αυτών φτάνει σε όλο τον κόσμο και σε όλη την κτίση. Έτσι, κατά συνέπεια, δικαιούμαστε να ομιλούμε για τη μεταμόρφωση του ανθρώπου και του κόσμου, της φύσης και της κτίσης, για τη μεταμόρφωση όλης της δημιουργίας, είτε υλικής είτε πνευματικής.

 4. Σχέση της Μεταμόρφωσης με το θαύμα

Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος σχετίζει το γεγονός της μεταμόρφωσης με το θαύμα της θεραπείας ενός υιού που «σεληνιάζεται και κακώς πάσχει». Ενώ οι τρεις μαθητές επιμένουν για μια μόνιμη κατοίκηση στο Θαβώρ και ουσιαστικά για «ιδιοποίηση» του γεγονότος της μεταμόρφωσης, ο μεταμορφωθείς Κύριος τους λέει ότι πρέπει να κατέβουν κάτω στην κοιλάδα, όπου οι υπόλοιποι μαθητές και ο λαός. Εκεί κάτω όλοι αναμένουν όχι μόνο ν’ ακούσουν το κήρυγμα από τον Διδάσκαλο, αλλά και να γευθούν τους θαβώριους καρπούς της μεταμόρφωσης.

Γνωρίζουμε από τη σχετική ευαγγελική διήγηση, ότι κατά τη διάρκεια του γεγονότος της μεταμόρφωσης ένας πατέρας έχει μεταφέρει τον άρρωστο γιο του και οι μαθητές προσπαθούν να τον θεραπεύσουν χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Όλοι και όλα βρίσκονται σε αδιέξοδο. Η πίστη παραμένει ανενεργός, η δύναμη των μαθητών δεν είναι αποτελεσματική και το θαύμα δεν τελεσιουργείται . Και αυτό οφείλεται στο γεγονός της «απουσίας» του Κυρίου, αφού «άνευ αυτού ου δύνασθε ποιήσαι ουδέν». Η μεταμόρφωση δεν είναι μια μαγική λέξη, αλλά ενεργός δύναμη πίστεως που τελεσιουργεί το θαύμα.

 Επίλογος

Ένας μεγάλος ζωγράφος της Αναγέννησης έχει ζωγραφίσει τον πίνακα της μεταμόρφωσης σε δύο εντυπωσιακά πλάνα. Στο επάνω μέρος με χρώματα ζωηρά και φωτεινά παρουσιάζεται ο κόσμος της μεταμόρφωσης. Στο κάτω πλάνο βρίσκεται η κοιλάδα του κλαυθμώνος , η οδυνηρή και αδιέξοδη ζωή των ανθρώπων. Ένας κόσμος χωρίς φως και ελπίδα. Ο επάνω κόσμος φωτεινός, ο κάτω σκοτεινός. Ο κόσμος του Ιησού και της μεταμόρφωσης από το ένα μέρος και από το άλλο ο κόσμος ο δικός μας, της παραμόρφωσης και της ασθένειας. Οι δύο αυτοί κόσμοι, κατά την ευαγγελική περικοπή, πρέπει να γίνουν ένας. Και κρίκος σύνδεσης των δύο αυτών κόσμων είναι ο ενανθρωπήσας και μεταμορφωθείς Κύριος. Αυτός ενοποιεί τον Θεό και τον άνθρωπο, τον ουρανό και τη γη. Το θαύμα τελεσιουργείται μόνο κάτω από το φως της μεταμόρφωσης.

Σ’ αυτή την προσέγγιση για την κατανόηση της μεταμόρφωσης ως λειτουργίας ζωής και για την πραγματοποίηση του θαύματος στην προσωπική μας πορεία, έχουμε τα εξής πνευματικής φύσεως στοιχεία. Μεταμόρφωση σημαίνει μετάνοια και αλλαγή πορείας. Σημαίνει ανάβαση στο Θαβώρ και κοινωνία μετά του Ιησού. Η μεταμόρφωση συνδέεται άμεσα και ουσιαστικά με την παρουσία του Κυρίου. Το ίδιο συμβαίνει και με το θαύμα, που έρχεται ως επακόλουθο της μεταμόρφωσης. Το θαύμα δεν τελεσιουργείται απόντος του Χριστού. Για να πραγματοποιηθεί το θαύμα ανάγκη είναι το γεγονός της μεταμόρφωσης να μεταφερθεί από το θαβώριο ύφος στην ιστορική πραγματικότητα της ζωής των ανθρώπων. Κατανοείται, έτσι, γιατί ο Κύριος καλεί τους μαθητές να κατέβουν και να πορευθούν προς το λαό, ενώ οι μαθητές επιμένουν να κατασκηνώσουν εκεί ψηλά σε μια εξωιστορική πραγματικότητα. Μόνο όταν εισέλθει στην ιστορία και κοινωνήσει με τους ανθρώπους ο μεταμορφωθείς Χριστός τότε συντελείται το θαύμα.

Το θαύμα επιφέρει την ίαση και τη θεραπεία, στην ουσία όμως είναι γεγονός μεταλλαγής και μεταμόρφωσης. Το θαύμα είναι η αποκατάσταση στο «κατά φύσιν ». Η υγεία και η αρετή είναι το κατά φύσιν του ανθρώπου. Η ασθένεια και η αμαρτία είναι το «παρά φύσιν ». Η φθορά και ο θάνατος είναι έξω από τη φύση της δημιουργίας. Το θαύμα ουσιαστικά συνιστά τη φύση της ζωής. Ζωή κατά κυριολεξία είναι υγεία, μα πάνω από όλα είναι κάλλος και ωραιότητα. Αυτό ακριβώς πραγματοποιείται και με τη μεταμόρφωση. Η μεταμόρφωση είναι λάθος να κατανοείται μόνο ως γεγονός υπερφυσικό και κατ’ επέκταση ως ανέφικτο για την παρούσα ιστορική μας ζωή. Η μεταμόρφωση είναι κατ’ ουσίαν λειτουργία ζωής και πραγματώνεται διαρκώς στο παρόν και στη ζωή, όπως ακριβώς φανερώθηκε με τη μεταμόρφωση του Κυρίου στο όρος Θαβώρ.

 

Πρόσφατα Άρθρα

Ιστορική μνήμη στην ιστορική Τρίπολη
Εκκλησία της Ελλάδος

Ιστορική μνήμη στην ιστορική Τρίπολη

26 Μαρτίου 2026

Επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας για τον διπλό εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Επετείου...

Read more
Τό πρόβλημα τῶν ναρκωτικῶν
Εκκλησία της Ελλάδος

Τό πρόβλημα τῶν ναρκωτικῶν

26 Μαρτίου 2026

Μέ ἀφορμή μιά σημαντική ἐκδήλωση πού ἔγινε στήν Ναύπακτο γιά τά ναρκωτικά στήν ὁποία διατύπωσα μερικές σκέψεις μου γράφω τό...

Read more
Η Διπλή Εορτή στην ιστορική Τριπολιτσά
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Διπλή Εορτή στην ιστορική Τριπολιτσά

26 Μαρτίου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε χθες, η διπλή εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της 205ης Επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας στην...

Read more
Λαμπρός εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου  και της 25ης Μαρτίου στην Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων
Εκκλησία της Ελλάδος

Λαμπρός εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της 25ης Μαρτίου στην Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων

26 Μαρτίου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε η διπλή εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου και της Εθνικής Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821,...

Read more
Λόγια που αγγίζουν καρδιές για την ελευθερία και την πίστη από τον Μητρ. Λαρίσης Ιερώνυμο
Εκκλησία της Ελλάδος

Λόγια που αγγίζουν καρδιές για την ελευθερία και την πίστη από τον Μητρ. Λαρίσης Ιερώνυμο

26 Μαρτίου 2026

Στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Πυργετού μετέβη σήμερα 25η Μαρτίου, Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής μας...

Read more
Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στο Διδυμότειχο
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στο Διδυμότειχο

26 Μαρτίου 2026

Με θρησκευτική κατάνυξη και εθνική υπερηφάνεια ο πιστός λαός της ακριτικής μας Μητροπόλεως εώρτασε τη διπλή θρησκευτική και εθνική εορτή...

Read more
Ὁ «διπλὸς» ἑορτασμὸς τῆς 25ης Μαρτίου στὴν Ἱερὰ Μητρόπολη Καστορίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ὁ «διπλὸς» ἑορτασμὸς τῆς 25ης Μαρτίου στὴν Ἱερὰ Μητρόπολη Καστορίας

26 Μαρτίου 2026

Μὲ κάθε λαμπρότητα καὶ συγκίνηση ἑορτάστηκε στὴν Καστοριά ἡ μεγάλη διπλὴ ἑορτή τοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου καὶ τῆς ἐθνικῆς ἐπετείου τῆς 25ης Μαρτίου. Τὸ ἀπόγευμα τῆς παραμονῆς τελέστηκε πανηγυρικὸς Ἑσπερινός, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλίνικος, μὲ τὴ συμμετοχὴ κληρικῶν καὶ πιστῶν. Στό κήρυγμά του ό Σεβασμιώτατος μίλησε γιά τό μυστήριο τῆς Θεοτόκου, τό ὁποῖο καλύπτεται μέ σιγή. Ὅπως διδάσκει...

Read more
Εκδημία Αρχ. Γερασίμου Πετρολέκα
Εκκλησία της Ελλάδος

Εκδημία Αρχ. Γερασίμου Πετρολέκα

26 Μαρτίου 2026

Μεγάλη απώλεια αποτελεί για την Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης και ειδικά για την τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής των...

Read more
Η Μαλεσίνα δεν λησμονεί τα μεγαλεία του Θεού
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Μαλεσίνα δεν λησμονεί τα μεγαλεία του Θεού

26 Μαρτίου 2026

Την καθιερωμένη Ιερά Λιτανεία του αποτμήματος της Τιμίας Χειρός του Αγίου Αποστόλου Ευαγγελιστού Λουκά του Ιατρού, εις ανάμνησιν της ιεράς...

Read more
Σερρών Θεολόγος: «Σταυρός ο φύλαξ πάσης της οικουμένης»
Εκκλησία της Ελλάδος

Σερρών Θεολόγος: «Σταυρός ο φύλαξ πάσης της οικουμένης»

26 Μαρτίου 2026

Η Ιερά Μητρόπολις Σερρών και Νιγρίτης, ποιμαντικώς αποβλέπουσα στον αγιασμό, την πνευματική στερέωση και ενίσχυση των πιστών και μάλιστα κατά...

Read more
Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΙ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΙ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

26 Μαρτίου 2026

Με την πρέπουσα επισημότητα εορτάσθηκε, κατά το διήμερο 24 και 25 Μαρτίου 2026, η μεγάλη Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της...

Read more
Τρισαρχιερατικός εορτασμός του Ευαγγελισμού στην Λαμία
Εκκλησία της Ελλάδος

Τρισαρχιερατικός εορτασμός του Ευαγγελισμού στην Λαμία

26 Μαρτίου 2026

Με εθνική περηφάνια, λαμπρότητα και την παρουσία πλήθους πιστών κάθε ηλικίας να κατακλύζουν τον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ναό...

Read more
Εκκλησία και λαός τίμησαν την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου στην Καρδίτσα
Εκκλησία της Ελλάδος

Εκκλησία και λαός τίμησαν την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου στην Καρδίτσα

25 Μαρτίου 2026

Την Τετάρτη 25 Μαρτίου, ημέρα διπλής εορτής για την Ορθοδοξία και το Έθνος μας, κατά την οποία τιμάται το χαρμόσυνο...

Read more
Πανηγυρικά τιμήθηκε η εορτή της 25ης Μαρτίου στον Πειραιά
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανηγυρικά τιμήθηκε η εορτή της 25ης Μαρτίου στον Πειραιά

25 Μαρτίου 2026

Πανηγυρικά τιμήθηκε η εορτή της 25ης Μαρτίου στον Πειραιά με Δοξολογία, κατάθεση στεφάνων και την παρέλαση στο κέντρο της πόλης. Στον...

Read more
Η Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Θεσσαλονίκη
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Θεσσαλονίκη

25 Μαρτίου 2026

   Το πρωί της Τετάρτης 25 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας και η Πατρίδα μας εορτάζουν τη...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Η διπλή του γένους γιορτή
Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Καιρός Επανευαγγελισμού

24 Μαρτίου 2026

του Αρχιμ. Γρηγορίου Κωνσταντίνου Δρ. Θεολογίας Η προσμονή του Μεσσία από τον Ισραηλιτικό λαό αποτελούσε  για πολλά χρόνια, το συνδετικό...

Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας

«Ἐπὶ σοὶ Χαίρει, Κεχαριτωμένη. Πᾶσα ἡ κτίσις»

24 Μαρτίου 2026
«Το βάθος το υψοποιόν και το ύψος το ταπεινόν»

«Το βάθος το υψοποιόν και το ύψος το ταπεινόν»

24 Μαρτίου 2026
Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας

Η σύλληψη του Ιησού από την Παρθένο Μαρία – Το υπέρλογο καί υπερφυσικό μυστήριο

24 Μαρτίου 2026
«Το βάθος το υψοποιόν και το ύψος το ταπεινόν»

«Σήμερον τῆς σωτηρίας ἡμῶν τό Κεφάλαιον»!

24 Μαρτίου 2026
Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας

Ένας άγγελος συνομιλεί με την Παρθένο, για να μην ξαναμιλήσει ο διάβολος με γυναίκα

24 Μαρτίου 2025
Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας

Λόγος εις τον Ευαγγελισμόν της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών και Αειπαρθένου Μαρίας

24 Μαρτίου 2025
Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας

Ομιλία στον Ευαγγελισμό της πανυπέραγνης Δέσποινας μας Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας

24 Μαρτίου 2024
Ομιλία για την 25η Μαρτίου – Αρχιμ. Αλεξίου Ιστρατόγλου ΣΧΗ (ΣΙ)

Ομιλία για την 25η Μαρτίου – Αρχιμ. Αλεξίου Ιστρατόγλου ΣΧΗ (ΣΙ)

24 Μαρτίου 2024
Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας

Ιδού η δούλη Κυρίου, γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου

24 Μαρτίου 2024
Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας

Ομιλία για τη Γιορτή της 25ης Μαρτίου

23 Μαρτίου 2023
Η διπλή του γένους γιορτή

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, η αναδημιουργία του κόσμου

23 Μαρτίου 2023
Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας

Πανηγύρι της πίστης και της λευτεριάς

23 Μαρτίου 2023
Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας

Λόγος εις τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου

23 Μαρτίου 2023
Ο Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου με άδειες τις Εκκλησίες

Ο Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου με άδειες τις Εκκλησίες

25 Μαρτίου 2020
Η διπλή του γένους γιορτή

«Εὐαγγελίζου γῆ χαρὰν μεγάλην…»

25 Μαρτίου 2019
Η διπλή του γένους γιορτή

«Γαβριὴλ ἐξ οὐρανοῦ, τὸ Χαῖρε κράζει τῇ σεμνῇ…»

24 Μαρτίου 2019
Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας

Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας

24 Μαρτίου 2017
Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας

Τίποτε ἀδύνατο γιὰ τὸ Θεὸ

24 Μαρτίου 2020
Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας

Μεγάλα τὰ ἔργα τοῦ Θεοῦ!

16 Νοεμβρίου 2023
Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας

Εἰς τὴν 25ην Μαρτίου

16 Νοεμβρίου 2023
Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

24 Μαρτίου 2017
Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας

Ευαγγελίζου Ελλάδος Γή Χαρά Μεγάλη.

24 Μαρτίου 2017
Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας

Εὐαγγελισμὸς καὶ Ἑλλάδα

16 Νοεμβρίου 2023
Next Post
Ουράνιες αντοχές (Κυριακή Ι΄Λουκά)

ΥΙΟΙ ΘΕΟΥ - Ἀπόστολος Ἁγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας – Γαλάτας γ΄ 23-δ΄ 25

Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας

Εὐαγγελισμὸς καὶ Ἑλλάδα

Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας

Ευαγγελίζου Ελλάδος Γή Χαρά Μεγάλη.

Ἡ ὁσία Μαρία ἡ Αἰγυπτία

Οσία Μαρία η Αιγυπτία - Πρότυπο μετανοίας

Ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς,οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε

Η Θυσία του Χριστού

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist