• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Δευτέρα, 20 Απριλίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Το θεολογικό νόημα της Μεταμορφώσεως του Χριστού

4 Αυγούστου 2016
in Κηρύγματα, Μεταμόρφωση του Σωτήρος
Share on FacebookShare on Twitter

Η θεολογία της εορτής της Μεταμορφώσεως του Χριστού πάντοτε με συγκινούσε, μαζί με την θεολογία της εορτής της Αναστάσεως και της Πεντηκοστής. Διαβάζοντας κανείς και αυτά ακόμη τα τροπάρια της εορτής της Μεταμορφώσεως, αισθάνεται ότι εκείνοι που τα συνέγραψαν είχαν εμπειρία του ακτίστου φωτός της θεότητος, το οποίο εκπορεύεται από το Σώμα του Χριστού.

 Οι άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας, ιδιαιτέρως όμως ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, ο αγιορείτης αυτός άγιος, όχι μόνο είδε το άκτιστο φως της θεότητος, αλλά και ανέπτυξε θεολογικά αυτό το μεγάλο γεγονός και στην συνέχεια εντόπισε την διαφορά μεταξύ της στοχαστικής θεολογίας και της ησυχαστικής θεολογίας. Η στοχαστική θεολογία συνδέεται με την μεταφυσική, ενώ η ησυχαστική θεολογία συνδέεται με την κάθαρση της καρδιάς και τον φωτισμό του νού. Εδώ ακριβώς βρίσκεται η διαφορά μεταξύ δυτικής και ορθοδόξου θεολογίας καί, βεβαίως, η διαφορά μεταξύ των στοχαστών – μεταφυσικών και των ορθοδόξων ησυχαστών Πατέρων.

Η θεωρία του ακτίστου φωτός, κατά την διδασκαλία της Εκκλησίας, είναι μέθεξη της Βασιλείας του Θεού, και βεβαίως γνωρίζουμε ότι άλλο είναι το βασίλειο του Θεού, που είναι ολόκληρη η δημιουργία, η κτίση, και άλλο είναι η Βασιλεία του Θεού που είναι η άκτιστη χάρη και ενέργεια του Θεού, η οποία είναι ενυπόστατη, αφού “ενεργών ο κεχρημένος τη ενεργεία ήτοι η υπόστασις” (άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός). Η μετοχή της βασιλείας του Θεού είναι η κατά διαφόρους βαθμούς μέθεξη και κοινωνία μας με την Χάρη του Θεού, της οποίας γευόμαστε ως μέλη όχι του λεγομένου μυστικού αλλά του πραγματικού Σώματος του Χριστού.

Όταν ο άνθρωπος μετέχη της ακτίστου δόξης του Θεού, τότε δοξάζεται, κατά την ομολογία του Αποστόλου Παύλου “είτε δοξάζεται έν μέλος, συγχαίρει πάντα τα μέλη” (Α” Κορ. ιβ’, 26), διότι ο δοξασμός ενός μέλους της Εκκλησίας έχει συνέπειες σε όλους τους ανθρώπους. Για παράδειγμα, ο Προφήτης Μωϋσής δοξάστηκε, εισήλθε στον θείο γνόφο, και στην συνέχεια καθοδήγησε τον λαό με τους νόμους, τις συμβουλές και την όλη του αναστροφή.

 Με αυτές τις προϋποθέσεις αντιλαμβανόμαστε ότι στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν μπορούμε να μιλούμε για στρατευομένη και θριαμβεύουσα Εκκλησία, με την έννοια ότι όσοι ζουν βιολογικά ανήκουν στο στράτευμα της Εκκλησίας και όσοι κοιμώνται εισέρχονται στον θείο δοξασμό, δηλαδή συμμετέχουν στον θρίαμβο του Χριστού. Και αυτό γιατί κάθε άγιος που φθάνει στην θεωρία της δόξης του Θεού, και επομένως δοξάζεται, οπωσδήποτε συμμετέχει από τώρα στον θρίαμβο του Χριστού. Καίτοι βρίσκεται στην βιολογική ζωή, εν τούτοις συμμετέχει στην θριαμβεύουσα Εκκλησία. Αν διαβάση κανείς κείμενα του αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου, θα δη αυτήν την αλήθεια να διατυπώνεται με θεολογικό και εμπειρικό τρόπο.

Επίσης πρέπει να λεχθή ότι στην Ορθόδοξη Εκκλησία δίνουμε μεγάλη σημασία στην μεθοδολογία η οποία οδηγεί στον δοξασμό και στην μετοχή του θριάμβου του Χριστού επάνω στον θάνατο. Και αυτό γιατί μια λανθασμένη μεθοδολογία, για παράδειγμα η μεταφυσική που συνδέεται με την φαντασία, και η ηθικολογία που συνδέεται με εξωτερικές ανθρωποκεντρικές διατάξεις, δεν οδηγεί στην θέα του ακτίστου φωτός και στην σωτηρία του ανθρώπου. Και αυτό είναι σημαντικό, γιατί η μετοχή της Βασιλείας του Θεού, δηλαδή του ακτίστου φωτός στο μέλλον, δεν μπορεί να πραγματοποιηθή, αν ο άνθρωπος δεν έχει από τώρα προετοιμασθή κατάλληλα για τον σκοπό αυτό και δεν έχει γευθή ακτίνες αυτής της δόξης. Οπότε, μέσα από την κάθαρση της καρδιάς, την νοερά προσευχή, που είναι ένδειξη του φωτισμού του νοός, μπορεί ο άνθρωπος να μετάσχη στην δόξα του Θεού.

Στο σημείο αυτό βρίσκεται και η αξία του ορθοδόξου μοναχισμού, ο οποίος διατηρεί ανόθευτη την ορθόδοξη μεθοδολογία, η οποία οδηγεί στην θέωση, που είναι ο σκοπός του ανθρώπου. Έξω από αυτήν την ορθόδοξη μεθοδολογία επικρατεί η εκκοσμίκευση της πίστεως και της χριστιανικής ζωής.

Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς σε όλα τα έργα του ομιλεί για την ορθόδοξη αυτή μέθοδο. Σε ένα κείμενό του γράφει ότι χρειάζεται αληθινή πίστη, γιατί η αλλοίωση της πίστεως δεν οδηγεί στην εκπλήρωση του σκοπού της υπάρξεως του ανθρώπου. “Πιστεύοντες δέ, ως εδιδάχθημεν παρά των υπό του Χριστού φωτισθέντων”. Κάνει λόγο για φωτισμένους Πατέρας, για υπακοή σε αυτούς και για διαφύλαξη της πίστεως.

Δεν αρκεί όμως αυτό, αλλά χρειάζεται και πορεία προς την προσωπική βίωση του ακτίστου φωτός: “οδεύσωμεν προς την λάμψιν του φωτός εκείνου”. Δεν πρόκειται για μια πολυτέλεια στην πνευματική ζωή, αλλά για τον αυθεντικό σκοπό της υπάρξεώς μας. Για τον σκοπό αυτόν απαιτείται κάθαρση της διανοίας από τους γηίνους μολυσμούς, με την περιφρόνηση κάθε πράγματος που είναι τερπνό και ωραίο, αλλά όμως δεν είναι μόνιμο. “Το όμμα της διανοίας των γηίνων μολυσμών εκκαθάρωμεν, πάν περιφρονούντες τερπνόν και περικαλές, ό μη μόνιμον”. Το τερπνόν που δεν είναι μόνιμο είναι η ηδονή που προκαλεί οδύνη και “τή ψυχή περιβάλλει τον δυσειδή χιτώνα της αμαρτίας”. Γι’ αυτό ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς σαφώς υποστηρίζει ότι απαλλασσόμαστε από το πυρ της κολάσεως “ελλάμψει και επιγνώσει του αΰλου και αϊδίου φωτός της του Κυρίου Μεταμορφώσεως”.

Η θεολογία της Μεταμορφώσεως συνδέεται αναπόσπαστα με την μέθοδο που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για την βίωση αυτού του μεγάλου φωτός, η ορθόδοξη πίστη συνδέεται με τον ορθόδοξο ησυχασμό, γιατί όταν το ένα αποσυνδέεται από το άλλο, τότε καταλήγουμε ή στην μεταφυσική ή στην εξωτερική καθηκοντολογία, που δεν σώζουν τον άνθρωπο.

Πολλές φορές σκέπτομαι ότι εμείς οι σύγχρονοι Χριστιανοί ψάλλουμε τα ωραία τροπάρια της Μεταμορφώσως του Χριστού και μάλιστα το απολυτίκιο της εορτής, παρακαλούμε τον Θεό: “λάμψον και ημίν τοις αμαρτωλοίς το φως σου το αΐδιον” ή προσευχόμαστε με την ευχή της πρώτης ώρας “σημειωθήτω εφ’ ημάς το φως του προσώπου σου ίνα εν αυτώ οψώμεθα φως το απρόσιτον”, αλλά η όλη εκκλησιαστική μας ζωή κινείται σε μια τροχιά εκτός της πορείας προς την θέα του ακτίστου φωτός. Υφίσταται, δηλαδή, μια κρίση ταυτότητος των μελών της Εκκλησίας, όταν δεν συντονίζονται στην βίωση της καθαρτικής, φωτιστικής και θεοποιού ενεργείας του Θεού.

Η σύγχρονη επιστήμη θαμπώνει τον άνθρωπο, επειδή κάνει λόγο για “χαρτογράφηση του γενετικού κώδικα”, για “αποκωδικοποίηση του γενετικού κώδικα”, ώστε να θεραπευθούν πολλές ασθένειες και να γίνη παράταση – επιμήκυνση της βιολογικής ζωής και όμως παραγνωρίζεται ότι η μεγαλύτερη ασθένεια του ανθρώπου είναι ο θάνατος, ο οποίος καταργείται μόνον με την μετοχή στην δόξα του Χριστού. Λησμονείται επίσης ότι ο πραγματικός γενετικός κώδικας, το πνευματικό άαα του ανθρώπου είναι το καθ’ ομοίωση, η θέωση που είναι ο αρχικός σκοπός της δημιουργίας του ανθρώπου και όσο δεν εκπληρώνεται αυτός ο σκοπός τόσο ο άνθρωπος παραμένει κενός. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ημέρα που κοινοποιήθηκε η ανακάλυψη για την αποκωδικοποίηση του γενετικού κώδικα (27 Ιουνίου 2000) μια εφημερίδα (Ελευθεροτυπία) έγραψε: “η ταυτότητα (τής ζωής) ευρέθη, το νόημα αναζητείται…”. Όταν ο άνθρωπος δεν βρη το νόημα της ζωής, τότε η ζωή του είναι μια τραγωδία.

Η ανθρώπινη επιστήμη, όταν δεν νοηματοδοτείται από το φως του Θεού, γίνεται καταστροφή για τον άνθρωπο. Απτό παράδειγμα είναι αυτό που συνέβη στις 6 Αυγούστου του έτους 1945 στην Χιροσίμα. Ενώ η Εκκλησία εόρταζε την Μεταμόρφωση του Χριστού και υμνούσε το φως της θεότητος του Χριστού που σκορπά ειρήνη, χαρά και προσφέρει στον άνθρωπο την υπέρβαση του θανάτου, στην Χιροσίμα έλαμψε ένα άλλο φώς, το φως του συγχρόνου ανθρώπου, η ατομική βόμβα, που δημιούργησε καταστροφή, πόνο, θλίψη, θάνατο. Δύο φώτα, το κτιστό και το άκτιστο, δύο διαφορετικοί κόσμοι με αντίθετα αποτελέσματα.

Η Μεταμόρφωση του Χριστού σε συνδυασμό με τον Σταυρό και την Ανάσταση του Χριστού, καθώς επίσης και με την μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής, κατά την οποία οι Μαθητές έγιναν μέλη του Σώματος του Χριστού, δείχνουν τον σκοπό και το νόημα της υπάρξεως του ανθρώπου. Δυστυχώς εμείς παραμένουμε μακρυά από την Μεταμόρφωση του Χριστού, και ζούμε μέσα στην παραμόρφωση της εικόνος μας.Απομακρυνόμαστε από την πορεία προς την θέωση και κατατριβόμαστε σε πορεία προς την απανθρωποποίηση. Ψάλλουμε τα τροπάρια της Μεταμορφώσεως του Χριστού και μέσα στην ψυχή μας ζούμε την τραγικότητα της πτωτικής καταστάσεως.

“…Χριστέ ο Θεός,… λάμψον και ημίν τοις αμαρτωλοίς το φως του το αΐδιον πρεσβείαις της Θεοτόκου φωτοδότα δόξα σοι”.

(Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου)

Πρόσφατα Άρθρα

Ρεθύμνης Πρόδρομος: «Το Καρπενήσι, σήμερα, την Κρήτη ανταμώνει και στην Μακεδονία μας τις προσευχές ενώνει!»
Εκκλησία της Ελλάδος

Ρεθύμνης Πρόδρομος: «Το Καρπενήσι, σήμερα, την Κρήτη ανταμώνει και στην Μακεδονία μας τις προσευχές ενώνει!»

20 Απριλίου 2026

Πανηγυρικό, πολυαρχιερατικό συλλείτουργο συνιερουργησάντων των Σεβ. Μητροπολιτών Καρπενησίου κ. Γεωργίου, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου και του οικείου Ποιμενάρχου Σερρών...

Read more
Διακαινήσιμο οδοιπορικό σε 10 Μονές της Ι.Μ. Φθιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Διακαινήσιμο οδοιπορικό σε 10 Μονές της Ι.Μ. Φθιώτιδος

20 Απριλίου 2026

Με την χειροθεσία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών ενός νέου μοναχού, ολοκληρώθηκε απόψε το βράδυ η αναστάσιμη, χαρμόσυνη...

Read more
Ενθρονίστηκε ο νέος Μητροπολίτης Πάφου Τυχικός
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Υπόθεση Μητροπολίτη Πάφου Τυχικού — Όταν η Εκκλησιαστική Εξουσία Συγκρούεται με το Κράτος Δικαίου

19 Απριλίου 2026

Οι νομικές συνέπειες των απειλών και της αμφισβητούμενης διαδικασίας εναντίον του Μητροπολίτη Πάφου Τυχικού Δρ. Νικόλαος Νικοδήμου, Δρ. Νομικών Επιστημών...

Read more
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Άμφισσα
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Άμφισσα

19 Απριλίου 2026

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και εθνική υπερηφάνεια, η Ιερά Μητρόπολις Φωκίδος συμμετείχε σήμερα, Κυριακή του Θωμά 19 Απριλίου 2026,...

Read more
Κυριακή του Αντίπασχα στα Φάρσαλα
Εκκλησία της Ελλάδος

Κυριακή του Αντίπασχα στα Φάρσαλα

19 Απριλίου 2026

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος, την Κυριακή του Αντίπασχα, 19 Απριλίου 2026, κατά την οποία η Εκκλησία τιμά την...

Read more
Κυριακή του Αντίπασχα στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Κυριακή του Αντίπασχα στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

19 Απριλίου 2026

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, στην πόλη της Μεσσήνης μετέβη το πρωί της Κυριακής του Αντίπασχα, γνωστή...

Read more
Ο εορτασμός του Αγίου Μακαρίου, Αρχιεπισκόπου Κορίνθου
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο εορτασμός του Αγίου Μακαρίου, Αρχιεπισκόπου Κορίνθου

19 Απριλίου 2026

Mε την ευκαιρία της εκ μεταθέσεως εορτής της μνήμης του Αγίου Μακαρίου Νοταρά, Αρχιεπισκόπου Κορίνθου, γόνου της επιφανούς οικογενείας των...

Read more
Η Εορτή του Αγίου Αποστόλου Θωμά στη Λάρισα
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Εορτή του Αγίου Αποστόλου Θωμά στη Λάρισα

19 Απριλίου 2026

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Θωμά Λαρίσης χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία σήμερα Κυριακή του...

Read more
Φθιώτιδος Συμεών: «Η ιερωσύνη είναι μαρτυρία της Αναστάσεως»
Εκκλησία της Ελλάδος

Φθιώτιδος Συμεών: «Η ιερωσύνη είναι μαρτυρία της Αναστάσεως»

19 Απριλίου 2026

Την εις πρεσβύτερον χειροτονία του έγγαμου π. Γεωργίου Κίσσα τέλεσε σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στον...

Read more
Εορτάστηκε η μνήμη των Αγίων Δισχιλίων Ναουσαίων Νεομαρτύρων και η 204η επέτειος του Ολοκαυτώματος της Ναούσης
Εκκλησία της Ελλάδος

Εορτάστηκε η μνήμη των Αγίων Δισχιλίων Ναουσαίων Νεομαρτύρων και η 204η επέτειος του Ολοκαυτώματος της Ναούσης

19 Απριλίου 2026

Την Κυριακή του Θωμά 19 Απριλίου το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού Ναούσης με την ευκαιρία της...

Read more
Πανήγυρις Πέντε Νεομαρτύρων εκ Σαμοθράκης
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανήγυρις Πέντε Νεομαρτύρων εκ Σαμοθράκης

19 Απριλίου 2026

Κάθε χρόνο την Κυριακή του Θωμά, έχει οριστεί από την Εκκλησία  μας να τιμάται η μνήμη των Πέντε Νεομαρτύρων εκ...

Read more
Το Μεσολόγγι θα στέκει πάντοτε  άσβεστο σύμβολο της ψυχής του Ελληνισμού μέσα στους Αιώνες
Εκκλησία της Ελλάδος

Το Μεσολόγγι θα στέκει πάντοτε άσβεστο σύμβολο της ψυχής του Ελληνισμού μέσα στους Αιώνες

19 Απριλίου 2026

«Μέσα σε αυτό το αναστάσιμο φως στεκόμαστε σήμερα στον Κήπο των Ηρώων, τόπο πίστεως και τόπο, όπου η θυσία των...

Read more
Πανηγυρικός εορτασμός του Αγίου Νικήτα του Νέου στις Σέρρες με λαμπρό πολυαρχιερατικό Εσπερινό και πλήθος πιστών
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανηγυρικός εορτασμός του Αγίου Νικήτα του Νέου στις Σέρρες με λαμπρό πολυαρχιερατικό Εσπερινό και πλήθος πιστών

20 Απριλίου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάζεται και εφέτος η πανευφρόσυνη ιερά μνήμη του συμπολιούχου και αγρύπνου φρουρού της Εκκλησίας των Σερρών και...

Read more
Η ενθρόνιση της νέας Ηγουμένης στο Ι. Ησυχαστήριο «ο Τίμιος Σταυρός» Μαψού Κορινθίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ενθρόνιση της νέας Ηγουμένης στο Ι. Ησυχαστήριο «ο Τίμιος Σταυρός» Μαψού Κορινθίας

19 Απριλίου 2026

Το Σάββατο της Διακαινησίμου Εβδομάδος 18 Απριλίου 2026, πραγματοποιήθηκε η ενθρόνιση της νέας Ηγουμένης στο Ιερό Ησυχαστήριο «ο Τίμιος Σταυρός»...

Read more
Εγκαίνια θυσιαστηρίου εις μνήμην Γρηγορίου του Ε΄ και Κυρίλλου του ΣΤ΄
Εκκλησία της Ελλάδος

Εγκαίνια θυσιαστηρίου εις μνήμην Γρηγορίου του Ε΄ και Κυρίλλου του ΣΤ΄

19 Απριλίου 2026

Στα πλαίσια του εορτασμού επι τη συμπληρώσει 205 ετών από τον μαρτυρικό απαγχονισμό των Ιερομαρτύρων Γρηγορίου του Ε΄ και Κυρίλλου...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

«Επίστεψαν εις Αυτόν. Κήρυξαν παντού το όνομά Του.  Πέθαναν γι’ Αυτόν. Εμείς;»
Κηρύγματα

«Επίστεψαν εις Αυτόν. Κήρυξαν παντού το όνομά Του. Πέθαναν γι’ Αυτόν. Εμείς;»

18 Απριλίου 2026

Αποστολικό Μήνυμα, Κυριακή του Θωμά 26/4/2020 «Επίστεψαν εις Αυτόν. Κήρυξαν παντού το όνομά Του. Πέθαναν γι' Αυτόν. Εμείς;» Του Πρωτοσυγκέλλου...

Πάσχα  Αντίπασχα

Πάσχα Αντίπασχα

18 Απριλίου 2026
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

Ομολογία πίστεως “Ο Κύριός μου και ο Θεός μου”

18 Απριλίου 2026
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

Μακάριοι οἱ μὴ ἰδόντες καὶ πιστεύσαντες

18 Απριλίου 2026
Για να γίνεις πιστός, πρέπει πρώτα να γίνεις «άπιστος»…!

Απόστολος Θωμάς: Ο δύσπιστος μαθητής του Κυρίου

18 Απριλίου 2026
Ας Χαρούμε με την Ανάσταση του Χριστού μας

Ας Χαρούμε με την Ανάσταση του Χριστού μας

26 Απριλίου 2025
Για να γίνεις πιστός, πρέπει πρώτα να γίνεις «άπιστος»…!

Για να γίνεις πιστός, πρέπει πρώτα να γίνεις «άπιστος»…!

11 Μαΐου 2024
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

Κυριακή του Θωμά – «Η σωτήριος ομολογία»

11 Μαΐου 2024
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

Οι Σύγχρονοι Θωμάδες

11 Μαΐου 2024
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

Ὁμιλία, σὺν Θεῷ ἁγίῳ, στὴν Κυριακὴ τοῦ Θωμᾶ

30 Απριλίου 2022
Για να γίνεις πιστός, πρέπει πρώτα να γίνεις «άπιστος»…!

Θωμάς ο άλλος μαθητής

3 Απριλίου 2020
Ἡ Πρώτη Κυριακή μετά τό Πάσχα

Το μήνυμα της Κυριακής του Θωμά

4 Μαΐου 2019
Κυριακή του Αντίπασχα ή του Θωμά «Ἄκου ἕνα βιβλίο»

Το Μήνυμα Της Αναστάσεως

13 Απριλίου 2018
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

«Δισταγμός και Υπέρβαση»

22 Απριλίου 2017
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

Ομιλία εις την Νέα Κυριακή και εις τον Απόστολο Θωμά. Αγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος

7 Μαΐου 2016
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

«Ειρήνη! Όνομα γλυκύ και πράγμα γλυκύτερον»

22 Απριλίου 2017
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

Κυριακή του Θωμά

7 Μαΐου 2016
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΟΥ ΘΩΜΑ

7 Μαΐου 2016
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

Κυριακή του Θωμά –«καὶ ἀπεκρίθη Θωμᾶς καὶ εἶπεν αὐτῷ, ὁ Κύριός μου καὶ ὁ Θεός μου»

16 Νοεμβρίου 2023
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

Κυριακή του Θωμά

7 Μαΐου 2016
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

Κυριακή του Θωμά

7 Μαΐου 2016
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΣΧΑ (ΘΩΜΑ)

7 Μαΐου 2016
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ 27-4-2014

7 Μαΐου 2016
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

22 Απριλίου 2017
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ

7 Μαΐου 2016
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΣΧΑ (ΤΟΥ ΘΩΜΑ)

7 Μαΐου 2016
Next Post

H Μεταμορφώση του Χριστού και η φανέρωση του Τριαδικού Θεού

Γιατί κατά την Μεταμορφώση του Χριστού, εμφανίσθηκαν ο Μωϋσής και ο Ηλίας;

Πότε έγινε η μεταμόρφωση του Χριστού; Υπάρχουν πολλά γεγονότα μεταμορφώσεως;

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ Το Ευαγγελικό ανάγνωσμα

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist