Την ανάγκη αναγέννησης, αναβαπτισμού και ενός νέου ξεκινήματος στην ζωή όλων μας, με την ευχή,  ο Καθαγιασμός των υδάτων και όλης της κτίσεως να σημάνει την επιστροφή στην κανονικότητα με μια νέα προοπτική προόδου, πρωτίστως πνευματικής και έπειτα υλικής, τόνισε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών αγιάζοντας τις πηγές του Γοργοποτάμου και  τα νερά όλης της Φθιώτιδος.

          Στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Γοργοποτάμου αρχικά ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ακολούθως την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, κατά την διάρκεια του οποίου αναγνώσθηκε και το Εγκύκλιο Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου.

          Στο μήνυμα του προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα ο Σεβασμιώτατος, με αφορμή την Εορτή της Βάπτισης του Κυρίου και της Θείας Επιφανείας, χαρακτηριστικά σημειώνει:

          «Μόλις ακούσαμε τον Άγιο Απόστολο και Ευαγγελιστή Μάρκο να μας περιγράφει με τρόπο σύντομο, απλό και λιτό την Βάπτιση τού Κυρίου μας Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό και ετοιμαζόμαστε ευθύς αμέσως να ψάλλουμε όλοι μαζί το Απολυτίκιο της Εορτής και να τελέσουμε τον Καθαγιασμό των Υδάτων και μαζί όλης της δημιουργίας.

«Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου, Κύριε, η της Τριάδος εφανερωθη προσκύνησις» θα ψάλλουμε. Και το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα, πού μόλις ακούσαμε, γι᾽ αυτήν ακριβώς την φανέρωση μας διδάσκει.

Μας αποκαλύπτεται, με την Βάπτιση τού Κυρίου, ολόκληρο το μυστήριο της Αγίας Τριάδος, η Οποία φανερώθηκε εκείνη την στιγμή.

Μας φανερώνονται και τα Τρία Πρόσωπα της Αγίας Τριάδος:

α) Ο Υιός.

Ο Ιησούς. Αυτός είναι πού βαπτίζεται. «Ιησούς» σημαίνει «Θεός Σωτήρας». Άρα, αυτός πού βαπτίζεται δεν είναι ένας απλός και τυχαίος άνθρωπος, αλλά ο Θεός – Σωτήρας, πού έγινε άνθρωπος «ίνα σώση τον κόσμον». Άγιος και αναμάρτητος, Σωτήρας όλων ημών των αμαρτωλών.

Μας βεβαιώνει την αναμαρτησία Του ο Ευαγγελιστής Μάρκος: «και ευθέως αναβαίνων από τού ύδατος»!! Σε αντίθεση με όσους βαπτίζονταν μέχρι τότε στον Ιορδάνη και οι οποίοι έπρεπε να μείνουν μέσα στο νερό μέχρι να εξομολογηθούν τις αμαρτίες τους, ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, ως αναμάρτητος, «ανέβη ευθύς από τού ύδατος». Βγήκε δηλαδή αμέσως από το νερό, διότι δεν είχε αμαρτίες να ομολογήσει.

β) Το Άγιο Πνεύμα.

 «Είδε σχιζομένους τούς ουρανούς και το Πνεύμα ως περιστεράν καταβαίνον επ᾽ αυτόν». Σχίζονται οι ουρανοί για δύο λόγους: Πρώτον, για να γίνει αισθητό ότι το Πνεύμα κατέρχεται από τον Ουρανό. Όχι από την γη. Ούτε εμφανίζεται μόνο του, αιφνιδιαστικά. Έρχεται από τούς ουρανούς, διότι από τον Θεό Πατέρα εκπορεύεται. Σαφέστατα αυτή είναι η προέλευσή Του. Και δεύτερον, για να αποδειχθεί ότι δεν είναι μία ιδέα, ένα φάντασμα, ένα δημιούργημα της φαντασίας. Δεν είναι μία οπτασία η μία ασαφής και ακαθόριστη δύναμη, η πνοή. Αλλά είναι οντότητα. Είναι ύπαρξη ουσιαστική. Είναι Πρόσωπο. Εμφανίζεται και αισθητοποιείται με τη μορφή μιάς περιστεράς, πού κινείται και κατέρχεται, και μένει πάνω στον Υιόν.

γ) Ο Επουράνιος Πατέρας.

Δεν φαίνεται. Δεν παρουσιάζεται, για να γίνει ορατός από τούς ανθρώπους. Ο Θεός πάντοτε μένει αόρατος. Αυτόν «ουδείς πώποτε τεθέαται». Τον Θεόν ποτέ κανείς δεν τον είδε. Όμως, ακούγεται η φωνή Του: «Και φωνή εγένετο εκ των ουρανών». Φωνή, η οποία βεβαιώνει: «Συ ει ο υιός μου αγαπητός, εν σοί ηυδόκησα».

Μπορεί ακόμη και σήμερα να εξακολουθούν να υπάρ­χουν βλάσφημοι αρνητές τού προσώπου τού Χρι­στού μας, όμως ο ίδιος ο Θεός Πατέρας Τον διακηρύσσει και Τον αναγνωρίζει «Υιό» Του και μάλιστα «αγαπητό».

Ποιός λοιπόν μπορεί να τολμήσει να αμφισβητήσει την προέλευσή Του; Ποιός δεν θα Τον πιστέψει «γεννηθέντα, ου ποιηθέντα», «προ πάντων των αιώνων»;

Ποιός μπορεί να κλείσει τα αυτιά του στη φωνή την κατερχόμενη εξ ουρανού;

Μπροστά στη Βάπτιση τού Χριστού μας, πρέπει να σταθούμε με ευλάβεια και ευγνωμοσύνη, και δάκρυα χαράς και ευχαριστίας ας αναβλύσουν στα μάτια μας. Διότι, ο Χριστός βαπτίζεται, για να αρχίσει το κήρυγμά Του και το επίγειο έργο Του για την σωτηρία τού κόσμου.

Και παρατηρούμε ότι σε αυτήν την έναρξη μετέχει φανερά όλη η Αγία Τριάδα. Όλη η Θεότητα:

Ο Πατήρ, τού Οποίου ακούγεται η φωνή από τούς ουρανούς.

Και ο Υιός, ο Οποίος ως άνθρωπος βαπτίζεται και χειροθετείται από το πλάσμα Του, τον Ιωάννη.

Και το Άγιο Πνεύμα, το Οποίο κατέρχεται, με μορφή Περιστεράς, επιβεβαιώνοντας τού Πατρός τον λόγο.

Και η δική μας ζωή αρχίζει πραγματικά με την Βάπτισή μας και αναγεννάται με κάθε αναβαπτισμό μας, τον οποίο προσφέρει και χαρίζει η μετάνοια στη ζωή μας.

Κάθε βάπτισμα μετανοίας είναι για μας δυνατότητα, για να ξαναγεννηθούμε και να ξεκινήσουμε από την αρχή.

Εκπληκτική δυνατότητα να θεραπεύσουμε παθογένειες, να απεγκλωβιστούμε από τα δεσμά τού παρελ­θόντος, να συμφιλιωθούμε με το ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον μας, να προχωρήσουμε την ζωή μας εξελισσόμενοι και εισοδεύοντας μέσα στο Φως της Θείας Επιφανείας.

Και σε αυτήν τη δική μας μεταμορφωτική βάπτιση σε ένα νέο τρόπο ζωής, μετέχει ενεργά η Αγία Τριάδα, δώρο της Οποίας είναι η ποθούμενη «καλή αλλοίωσις».

Ας ευχαριστήσουμε λοιπόν και ας δοξάσουμε τον Θεό αναφωνώντας και λέγοντας: «Τριάς Αγία, δόξα Σοι».

          Ακολούθως εν πομπή και με την συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Λαμιέων, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, ο Ιερός Κλήρος, οι Άρχοντες και ο πιστός λαός, μετέβησαν στην Γέφυρα του Γοργοποτάμου, όπου πραγματοποιήθηκε υπό του κ. Συμεών η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και ο Καθαγιασμός των υδάτων.

          Ο κ. Συμεών ευχόμενος στους παρισταμένους άρχοντες, στον λαό, αλλά και στους εγγύς και τους μακράν, που παρακολουθούσαν τόσο την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όσο και τις Ιερές Ακολουθίες του Μεγάλου Αγιασμού και της Καταδύσεως του Σταυρού από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου,  χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Σήμερα μας αξιώνει η αγάπη του Θεού, εδώ στις πηγές του Γοργοποτάμου, σε μία από τις κορυφές του ιστορικού τριγώνου της Φθιωτικής γης Γοργοπόταμος – Αλαμάνα – Θερμοπύλες, να βρισκόμαστε εδώ, για να ευλογήσουμε την κτίση, να ευλογήσουμε την δημιουργία, να ευλογήσουμε την ζωή μας, να ευχαριστήσουμε τον Θεό της δημιουργίας και της αγάπης, που μας έχει προσφέρει τέτοια όμορφη φύση, τέτοιο όμορφο περιβάλλον, και ανθρώπινο και φυσικό, και έμψυχο και άψυχο, και υλικό και άυλο, να δοξολογήσουμε τον Θεό της αγάπης, που μα χαρίζει αυτά τα ύδατα, να ποτίζουν την γη μας, από την οποία ζούμε, να δροσίζουν τους κόπους μας, να θρέφουν την ύπαρξή μας.

Βρισκόμαστε εδώ σήμερα εορτάζοντας την Βάπτιση του Κυρίου μας, για να νοηματοδοτήσουμε τον δικό μας αναβαπτισμό, τον οποίο τον έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη, νομίζω όσο ποτέ άλλοτε, έχουμε ανάγκη από ένα νέο βάπτισμα ως πρόσωπα, ως κοινωνία, ως θεσμοί, ως προσωπικότητες, ως συλλογικότητες, ως οικουμένη ολόκληρη. Έχουμε ανάγκη από μία αναγέννηση, ανανέωση, ανακαίνιση. Έχουμε μεγάλη ανάγκη να ξαναγίνουμε καινούργιοι, να ανανεωθούμε, να ξανανιώσουμε νέοι. Έχουμε μεγάλη ανάγκη να επιστρέψουμε στην ελευθερία, να επιστρέψουμε στην υγεία, να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, να επιστρέψουμε στη ζωή μας, με τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και στις χαρές και στις λύπες. Έχουμε μεγάλη ανάγκη να επιστρέψουμε υγιείς και δυνατοί, ακμαίοι, ανανεωμένοι, για ένα νέο ξεκίνημα, για μία νέα αφετηρία, για μία νέα αρχή. Αυτόν τον αγιασμό πραγματοποιούμε σήμερα, της νέας αρχής, και του νέου ξεκινήματος, εδώ από την γέφυρα αυτή, εδώ στον τόπο των αγώνων, στον τόπο των ζυμώσεων, στον τόπο της λεβεντιάς, της παλικαριάς, αυτόν τον ευλογημένο τόπο της Φθιώτιδος.

Εύχομαι ολόψυχα σε όλους σας ανεξαιρέτως, πραγματικά να βγούμε από αυτή την δοκιμασία ανανεωμένοι, να βγούμε νικητές, να βγούμε γεροί και δυνατοί, να βγούμε πιο αισιόδοξοι, πιο ελπιδοφόροι και να κάνουμε βήματα στην πρόοδο την πνευματική και στην πρόοδο μέσα στον κόσμο και στην ζωή μας και στην υλική και στην οικονομική και στην κοινωνική και στην παραγωγική και στην πολιτισμική. Κάθε είδους πρόοδος να κατακλύσει την ζωή μας. Τα νερά που ποτίζουν την γη της Φθιώτιδος και τις καρδιές των Λαμιωτών, να είναι πάντοτε αγιασμένα, να είναι τα ύδατα αυτά που πίνει κανείς και αγαπά τον τόπο μας».

          Ο οικοδεσπότης της χαράς και της πανηγύρεως στον Γοργοπόταμο,  ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος απευθύνοντας ευχαριστίες προς τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών για την σημερινή ευλογία, αλλά και ευχές για την σημερινή μεγάλη ημέρα, σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Εμείς Σεβασμιώτατε έχουμε τον δικό μας ποταμό και την δική μας πηγή ζωής και ευημερίας του Δήμου Λαμιέων και των Δημοτών μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ Σεβασμιώτατε από την καρδιά μου και εκ μέρους όλων των Δημοτών για την σημερινή ευλογία στον Δήμο μας. Χρόνια πολλά και καλή φώτιση σε όλους και η σημερινή ημέρα να σηματοδοτήσει την έξοδο από την πανδημία  και στην είσοδο στην κανονικότητα».

Τέλος ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών επισκέφθηκε δια ολίγον στην γειτονική Εύβοια και τον εορτάζοντα Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνη Σπανό, όπου του ευχήθηκε δια ζώσης για την ονομαστική του Εορτή.

Το απόγευμα ο κ Συμεών θα χοροστατήσει στον Πανηγυρικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας και στη συνέχεια θα ευλογήσει την Βασιλόπιτα της Αδελφότητας.

          Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Μην λυπείσθαι, ουκ απέθανεν ο Ιερεμίας αλλά καθεύδει… 40ήμερο Μνημόσυνο Μητροπολίτου Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως Ιερεμίου

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Μεγαλοπόλεως τελέσθηκε απόψε Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του αοιδίμου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μαγαλοπόλεως Ιερεμίου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας...

Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ.ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού Ο μοναχισμός αποτελεί για την Εκκλησία μας την αδιάκοπη εδώ και είκοσι αιώνες μοναδική πολιτεία, την οποία, λάμπρυναν, σε όλες...

Λιβανωτός εὐγνωμοσύνης ἀπό τήν Φωκίδα στήν μνήμη τοῦ Μητροπολίτου Γόρτυνος κυροῦ ΙΕΡΕΜΙΟΥ

Λιβανωτός εὐγνωμοσύνης ἀπό τήν Φωκίδα στήν μνήμη τοῦ Μητροπολίτου Γόρτυνος κυροῦ ΙΕΡΕΜΙΟΥ ἐπί τῷ τεσσαρακονθημέρῳ μνημοσύνῳ αὐτοῦ. «Μνημονεύετε τῶν ἡγουμένων ὑμῶν οἵτινες ἐλάλησαν ὑμῖν τόν...

Χωρίς Θεό ὁ ἄνθρωπος εἶναι δυστυχισμένος

Τήν Κυριακή 23 Ἰανουαρίου 2021, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Ἀγίου Βλασίου κ. Ἱερόθεος, ὡς Τοποτηρητής τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Αἰτωλίας καί Ἀκαρνανίας χοροστάτησε στόν...

«Κάθε μέρα να λέμε: «Δόξα σοι ὁ Θεός»

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ λειτούργησε σήμερα Κυριακή 23/1/22 στο ιερό παρεκκλήσιο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Επισκοπείο και στο κήρυγμά του...

«Σήμερα ο τυφλός μας άνοιξε τα μάτια με το παράδειγμά του»

Σε ένα πανέμορφο λευκό τοπίο και παρά το τσουχτερό κρύο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Σπηλαίου Γρεβενών. Στο κήρυγμά...

Νέα στοιχεία στην υπόθεση του ιερέα

«Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο πορνογραφικού υλικού, δεν υπάρχει το παραμικρό που να αποδεικνύει ότι υπήρξε μεταξύ του ιερέα και της ανήλικης βιασμός ή ερωτική...

Πατήρ Πατέρων, Ποιμήν Ποιμένων ο Φθιώτιδος Συμεών

Ποιμαντική, προσκυνηματική και ευχετική επίσκεψη πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Συμεών στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας Φανερωμένης Ξυνιάδος. Τον Σεβασμιώτατο συνόδευε ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος...

Ποιμαντικές ἐπισκέψεις Μητροπολίτου Καστορίας Καλλινίκου

Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συνέχισε τῆς ποιμαντικές του ἐπισκέψεις στήν Μητροπολιτική του περιφέρεια ὡς ἑξῆς: Ἀρχικά τήν μνήμη τοῦ ὁσίου πατρός ὑμῶν Ἀντωνίου τοῦ Μεγάλου...

† Συναξάρι τοῦ ἁγίου ἱερομάρτυρος Κλήμεντος, ἐπισκόπου ᾿Αγκύρας, καί τοῦ ἁγίου μάρτυρος Ἀγαθαγγέλου (+ 23 Ἰανουαρίου)

῾Μητροπολίτου Φαναρίου Ἀγαθαγγέλου Γενικοῦ Διευθυντοῦ τῆς Ἀποστολικῆς Διακονίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος Ο Ἅγιος Ἱερομάρτυς Κλήμης καταγόταν ἀπό τήν Ἄγκυρα, ἀπό πατέρα Ἐθνικό καί μητέρα Χριστιανή, πού...
video

Κυριακή του τυφλού: Γιατί δεν γίνονται πάντα θαύματα

Κυριακή του τυφλού: Γιατί δεν γίνονται πάντα θαύματα; «Τα αδύνατα παρά ανθρώποις δυνατά παρά τω Θεώ έστιν». Τα αδύνατα για τους ανθρώπους, είναι κατορθωτά...

O Tυφλός της Ιεριχώ – +Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία

Λίγα λόγια θά σᾶς πῶ, ἀδελφοί χριστιανοί, πάνω στήν σημερινή εὐαγγελική περικοπή καί παρακαλῶ νά τά ἀκούσετε. Τό Εὐαγγέλιο μᾶς εἶπε σήμερα γιά...

Η οικογένεια και τα άτομα με ειδικές ανάγκες – Κυριακή ΙΔ’ Λουκά

Τοῦ Μητροπολίτου Ἐλευθερουπόλεως ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ «...τυφλὸς τις ἐκάθητο παρὰ τὴν ὁδὸν προσαιτῶν...» (Λουκᾶ 18,35) Ἡ εἰκόνα, ἀγαπητοὶ Ἀδελφοί, τὴν ὁποίαν παριστάνει ὁ λόγος αὐτὸς τοῦ Εὐαγγελίου, εἶναι, ὅπως...

Ημέρα τιμής και μνήμης του Οσίου Γέροντος Βησσαρίωνος στη γενέτειρά του

Στη γενέτειρά του, στο Πεταλίδι Μεσσηνίας και στον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής, τιμήθηκε το Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022 η μνήμη του οσιακώς βιώσαντος...

Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στην Καρδίτσα για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Τιμοθέου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάσθηκε σήμερα Σάββατο 22 Ιανουαρίου, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης, η μνήμη του Αποστόλου Τιμοθέου, ημέρα...