«Η Ανατολή του Νέου Έτους μας δίνει την ευκαιρία να συνάψουμε ένα Νέο Συμβόλαιο της σχέσης μας με τον Θεό».
 
Με αυτό το μήνυμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών προσεκάλεσε τους Ιερείς και τους πιστούς που είχαν κατακλύσει τον Πανηγυρίζοντα Ναό του Μεγάλου Βασιλείου της Ενορίας του Σιδηροδρομικού Σταθμού Λιανοκλαδίου, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς 31 Δεκεμβρίου 2019 κατά τον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό, να υποδεχθούμε όλοι μαζί το Νέο Πολιτικό Έτος 2020.
 
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, Εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια, αλλά και χαρά και ελπίδα εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολή μας η Μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Περιτομής του Κυρίου, η μνήμη του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας και η πρώτη του Πολιτικού έτους 2020.
 
Αφ’ εσπέρας της Εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών χοροστάτησε στον Μέγα Εσπερινό που τελέσθηκε στον περικαλλή Ναό, τον μοναδικό σε ολόκληρη την Φθιώτιδα, αφιερωμένο στον Μέγα Βασίλειο, συμπαραστούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελο Ανθόπουλο, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτο Ραφαηλίδη, πολλούς Ιερείς της πόλεως και τον Ιεροδιάκονο π. Νικόλαο Πολυζώη.
 
Πλήθος πιστών από την Ενορία και την πόλη της Λαμίας, κατέκλεισε τον Ναό για να τιμήσουν τη μνήμη του Μεγάλου Αγίου της Εκκλησίας μας, να διδαχθούν από τον ωφέλιμο λόγο του Σεβασμιωτάτου, να λάβουν την Αρχιερατική του ευλογία και να του ευχηθούν ολοψύχως «Καλή και Ευλογημένη η Νέα Χρονιά».
 
Στην Ακολουθία του Εσπερινού, η οποία μετεδόθη απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4Fm), έψαλλε η πολυμελής χορωδία του Ναού του Πολιούχου Λαμίας, Αγίου Ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Αναργύρου Βλάχου.
 
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος με αφορμή τα αναγνώσματα της Παλαιάς Διαθήκης του Εσπερινού χαρακτηριστικά ανέφερε:
 
«Αγαπητοί μου αδελφοί, βρισκόμαστε στην Δύση του 2019 και ετοιμαζόμαστε για την Ανατολή του 2020. Λήγει μία περίοδος και αρχίζει μία καινούργια.
 
Η Έναρξη της Νέας Χρονιάς μας δίνει την ευκαιρία να συνάψουμε ένα καινούργιο συμβόλαιο της σχέσεώς μας με τον Θεό και σ’ αυτό το συμβόλαιο πρέπει να αναζητήσουμε τις καλύτερες προδιαγραφές.
 
Γι’ αυτές τις προδιαγραφές μας ωμιλεί η Εκκλησία μας μέσω των αναγνωσμάτων της Παλαιάς Διαθήκης. Μας καλεί λοιπόν να κάνουμε την καρδιά μας πραγματικά οσία, διότι σε τέτοιες καρδιές αναπαύεται ο Θεός. Μας καλεί επίσης μα γίνουμε εραστές της Σοφίας του Θεού και να προσπαθούμε να γινόμαστε αρεστοί μόνο στο Θεό.
 
Αλήθεια αξίζει η καρδιά μας να γίνει ένα εμπορεύσιμο και καταναλωτικό υλικό;
 
Εν όψει της Νέας Χρονιάς, να προσπαθήσουμε αδελφοί μου, μέσα από ένα γόνιμο αναστοχασμό και μέσα από πραγματικά κριτική σκέψη να αλλάξουμε την ζωή μας, να γίνουμε πραγματικά ωραίοι και ωραίες για να ακτινοβολούμε μέσα από την ομορφιά της ψυχής μας και της προσωπικότητος μας την αληθινή Αγάπη. Την Αγάπη που θα ελκύει και θα σαγηνεύει τους άλλους ανθρώπους, θα είναι τόσο δυνατή και αληθινή που θα μπορεί να τους αλλάξει και να αλλάξει τα πάντα γύρω μας.
 
Ας ενδυθούμε λοιπόν αδελφοί μου το πιο όμορφο και το πιο σημαντικό ρούχο που έχουμε. Το ένδυμα εκείνο της συγχωρητικότητος, και της συμφιλίωσης, εκείνο που σκεπάζει και αγκαλιάζει κάθε συνάνθρωπο.
 
Όταν πλησιάσουμε τον Θεό με ειλικρινή διάθεση αλλαγής και πάμε μ’ αυτές τις προδιαγραφές να συνάψουμε ένα Νέο συμβόλαιο μαζί Του, να είμαστε σίγουροι, ότι θα μας το δώσει δωρεάν.
 
Καλή Χρονιά σε όλους. Εύχομαι αδελφοί μου αυτή η Νέα Χρονιά να είναι μία ανανέωση της αγάπης και των σχέσεών μας προς το καλύτερο και όταν εμείς αλλάξουμε, τότε θα αλλάξουν και οι άλλοι γύρω μας και ο κόσμος μας θα γίνει καλύτερος. Χρόνια Πολλά σε όλους».
 
Προ της απολύσεως ο Προϊστάμενος της Ενορίας π. Νικόλαος Καρανάσιος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο και εκ μέρους όλων τον ευχαρίστησε εγκαρδίως για την ευλογημένη και αγιαστική παρουσία του στην Ενορία. Η δεύτερη παρουσία σε διάστημα 40 ημέρων από την Ενθρόνισή του Σεβασμιωτάτου, η οποία περιποιεί ιδιαίτερη τιμή για την Ενορία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο π. Νικόλαος.
 
Ο π. Νικόλαος τέλος, ευχήθηκε υικώς και ολοψύχως στον Σεβασμιώτατο η Νέα Χρονιά να του φέρει υγεία, μακροημέρευση, ευλογία, δύναμη στα Αρχιερατικά του καθήκοντα και ευλογία στην Ποιμαντορία του.
 
Μετά το πέρας του Εσπερινού στο Ισόγειο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου σε όλους προσεφέρθη πλούσιο εόρτιο κέρασμα, κατά την διάρκεια του οποίου η Πολυμελής μεικτή χορωδία Εκκλησιαστικής και Βυζαντινής Μουσικής της Ενορίας χάρισε στον Σεβασμιώτατο τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και όμορφα παραδοσιακά άσματα, αποκομίζοντας τον έπαινο και το παρατεταμένο χειροκρότημα του Σεβασμιωτάτου και όλων των παρευρεθέντων.
 
Στον Μέγα Εσπερινό παρέστη και ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιο Κυροδήμο, τον Πρόεδρο του Τοπικού Διαμερίσματος Σ. Σ. Λιανοκλαδίου, Αντιδημάρχους και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, επίσης παρέστη και ο τ. Υπουργός κ. Δημήτριος Αλαμπάνος.
 
Ανήμερα της Πρώτης του Νέου Σωτηρίου Έτους, την Τετάρτη 1 Ιανουαρίου το πρωί , ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών προηξήρχε της Λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
 
Τον Σεβασμιώτατο στην Θεία Λειτουργία πλαισίωσαν, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Λαμίας Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Παναγιώτης Σερέτης, ο Στρατιωτικός Ιερεύς Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νικόλαος Κατσαρέλης, ο Αρχιδιάκονος π. Ευστάθιος Κατόπης και ο Ιεροδιάκονος π. Νικόλαος Πολυζώης.
 
Η Μεγαλοπρεπής Θεία Λειτουργία μετεδόθη απευθείας μέσω του Τηλεοπτικού Σταθμού «Star Κεντρικής Ελλάδος» και μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4f,).
 
Προ της απολύσεως ο Πρωτοσύγκελλος μετά από προτροπή και ευλογία του Σεβασμιωτάτου, ανέγνωσε το Εγκύκλιο Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου, το οποίο ανεγνώσθη σε όλους τους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας και μέσα από το οποίο ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε πατρικώς στο ευσεβές και εκλεκτό πλήρωμα της Φθιωτικής Γης για το Νεό Έτος.
 
Ακολούθως και με την παρουσία απάσης της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας του Τόπου πραγματοποιήθηκε η επίσημος Δοξολογία επί τη ενάρξει του Νέου Ενιαυτού.
 
Στο τέλος της Δοξολογίας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε πατρικώς προς όλους με τα εξής εγκάρδια λόγια:
 
«Εκλεκτοί μου Άρχοντες, Ενδοξότατοι Αξιωματικοί, αγαπητοί μου αδελφοί Χρόνια Πολλά, Ευλογημένα, Χαρούμενα, Προοδευτικά, Δημιουργικά! Ειρήνη στην καρδιά μας, Ειρήνη στην καρδιά μας, Ειρήνη στην Πατρίδα μας, Ειρήνη στην γειτονιά μας, Ειρήνη στον κόσμο ολόκληρο, εύχομαι όλους σας ανεξαιρέτως.
 
Σε όλους εύχομαι υγεία, αγάπη, ευημερία, πρόοδο, καλοσύνη, ανοιχτή αγκαλιά γιατί μόνο έτσι μπορούμε να πάμε μπροστά.
 
Θα κόψουμε την Βασιλόπιτα σε λίγο, η οποία αντιπροσωπεύει την καρδιά του κάθε ανθρώπου. Όπως μέσα της η Βασιλόπιτα κρύβει φλουρί, έτσι και η καρδιά όλων των ανθρώπων μέσα της κρύβει θησαυρό. Βγάλτε ό,τι καλύτερο έχετε από μέσα σας. Αναδείξτε τον καλό σας εαυτό. Έτσι η ζωή μας θα γίνει καλύτερη, ωραιότερη και ομορφότερη. Χρόνια Πολλά! Ευλογημένο και Σωτήριο το 2020».
 
Μετά την ολοκλήρωση της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της Δοξολογίας ο Σεβασμιώτατος προσκληθείς από τον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδος κ. Ηλία Κυρμανίδη, μετέβη στο Περιφερειακό κατάστημα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα παρουσία απάντων των επισήμων.
 
Στα προπύλαια του Μητροπολιτικού Ναού, τον Σεβασμιώτατο ανέμενε η Δημοτική Φιλαρμονική του Δήμου Λαμιέων, η οποία υπό την εμπνευσμένη Διεύθυνση του Μαέστρου κ. Δημητρίου Μαντά, παιάνισε τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και την φήμη του Σεβασμιωτάτου, αποκομίζοντας την ευλογία Του, την πατρική Του αγάπη και τις Εγκάρδιες ευχές Του προς όλα τα μέλη.
 
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Πνευματική έκκληση του Φθιώτιδος Συμεών για τους πληγέντες πλημμυροπαθείς

Ένα ιδιαίτερο μήνυμα για τα θύματα της βιβλικής καταστροφής που προξένησε η πρόσφατη θεομηνία “ΙΑΝΟΣ” σε περιοχές της Μητροπόλεως Φθιώτιδος έστειλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Ωρεών Φιλόθεος : «Ποιο είναι το κέρδος του χριστιανού από την άρνηση του εαυτού του»

Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η μνήμη του Αγ. Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου και της οικογενείας του στην περιοχή του Ζωγράφου καθώς εορτάζει το ιερό παρεκκλήσιο...
video

Φθιώτιδος Συμεών: «Η αληθινή ελευθερία είναι ο Σταυρός του Χριστού»

Για το νόημα της ελευθερίας ομίλησε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμέων στον πανηγυρίζοντα Ι. Ν. Αγ. Ευσταθίου στα Κουμπουριανά Αμφικλείας, όπου συλλειτούργησε...

Σε εξέλιξη οι εργασίες ανοικοδόμησης του Ιερού Ναού στο Νοσοκομείο Αιγίου

Την Παρασκευή 18η Σεπτεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος επισκέφθηκε τον ανοικοδομούμενο διώροφο Ιερό Ναό του Νοσοκομείου Αιγίου, αφιερωμένο...

Εκδήλωση για τη Μικρασιατική Καταστροφή στην Ενορία της Αγίας Αικατερίνης στο Σύδνεϋ

Την Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος παραβρέθηκε στην εκδήλωση μνήμης με θέμα "Οι τραυματικές συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής στο σύγχρονο...

Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στην Μητρόπολη Διδυμοτείχου

Στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Μάνης Διδυμοτείχου ιερούργησε την Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, 20 του μηνός Σεπτεμβρίου ε.έ., ο Σεβασμιώτατος...

Μοναχική Κουρά στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος πολιούχου Πειραιώς

Στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, πολιούχου Πειραιώς, τελέστηκε σήμερα Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου η μοναχική Κουρά του κ.Βασιλείου Τζουμανέκα, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ.Σεραφείμ. Ιδιαίτερη...

Κυριακή μετά την ύψωση τού Τιμίου Σταυρού στο Καμποχώρι Ημαθίας

Την Κυριακή μετά την ύψωση τού Τιμίου Σταυρού 20 Σεπτεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον Ιερό Ναό Αγίου...

Κυριακή μετά την ύψωση τού Τιμίου Σταυρού στην Μουσθένη Παγγαίου

Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020,  μετά την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου...

Η εορτή του Αγίου Ευσταθίου στο Μάννα της Σύρου

Στο ιερό Παρεκκλήσιο της Παναγίας, της επιλεγομένης «των κυνηγών», στην ειδυλλιακή περιοχή «Πότισμα», στο Μάννα της Σύρου, ιερούργησε υπαιθρίως σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος...

Η Μεσσήνη υποδέχθηκε την Ιερά Εικόνα της Παναγίας Βουλκανιώτισσας

Με μια σεμνή τελετή η πόλη της Μεσσήνης υποδέχθηκε σήμερα, 20 Σεπτεμβρίου 2020, την Ιερά και Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας Βουλκανιώτισσας, εκ της Ιεράς...

Ποιον να πιστέψουμε και ποιον ν’ ακολουθήσουμε;

Του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, Άρθρο στο Βήμα της Κυριακής 20- 9- 2020 Η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς μας βρίσκει όλους προβληματισμένους και ανήσυχους....

Η εορτή του Αγίου Ευσταθίου στην Τανάγρα

Σήμερα 20 Σεπτεμβρίου, Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, που η Εκκλησία μας τιμάει τη μνήμη του μεγαλομάρτυρος Αγίου Ευσταθίου και της συνοδείας...

Η Ακολουθία επί τη διασαλεύση της Αγίας Τραπέζης στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Αγ. Βασιλείου Λαγκαδά

Μέσα κλίμα πνευματικής χαράς και σύμφωνα με την τάξη και το τυπικό που ορίζει η Αγία μας Εκκλησίας, τελέσθηκαν κατά το διήμερο της 19ης...

Εγκαίνια Παρεκκλησίου στο Ακόντιο Διποταμίας

Κοντά στα σύνορα με την Αλβανία, βρίσκεται το χωριό Ακόντιο, που ανήκει στην Αρχιερατική Περιφέρεια της Διποταμίας Καστοριάς. Το χωριό αυτό, δυστυχώς, έχει ερημώσει...