Στο φύλλο της κυριακάτικης έγκριτης εφημερίδας με τον τίτλο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», της 10-9-2017, δημοσιεύεται στις σελ.38-39 άρθρο του δημοσιογράφου Ιωάννη Μακρυγιάννη υπό τον τίτλο «ΙΕΡΕΣ ΜΠΙΖΝΕΣ ΜΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΦΟΥΣΚΑ».
Στο δημοσίευμα διαπιστώσαμε με έκπληξη μας ότι περιλαμβάνεται πλήθος ανακριβών και ψευδών πληροφοριών και σχόλια ψευδή και συκοφαντικά για το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως. Διά της παρούσης για την αποκατάσταση της αλήθειας ζητούμε να δημοσιεύσετε την παρούσα επιστολή στην ίδια θέση και με τα ίδια τυπογραφικά στοιχεία, εκφράζοντας εκ των προτέρων τη λύπη μας, που ο συντάκτης του άρθρου δημοσιογράφος, δε φρόντισε να διασταυρώσει τις πληροφορίες του και να ζητήσει πριν το δημοσίευμα και τις απόψεις της Μητροπόλεως.
Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα συνδέονται άσχετες μεταξύ τους υποθέσεις και μεταφέρονται αδιευκρίνιστες δήθεν πληροφορίες και απόψεις δήθεν εξεχόντων παραγόντων της κοινωνίας του Βόλου, γίνεται επιλεκτική χρήση εγγράφων και χωρίων των εγγράφων αυτών και γενικά παραβιάζεται βάναυσα η αλήθεια και η πραγματικότητα.
Δημοσιεύματα αντίστοιχου περιεχομένου υπήρξαν και στο παρελθόν αρκετά με σκοπό να πλήξουν τον Μητροπολίτη Δημητριάδος. Τώρα όμως γίνεται προσπάθεια να πληγεί και ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος.
Ειδικότερα όμως πρέπει να τονίσουμε τα ακόλουθα σημεία, που αποδεικνύουν ότι το περιεχόμενο του δημοσιεύματος είναι ψευδές :
1. Ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Δημητριάδος ουδέποτε εκπροσώπησε την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος στις συναλλαγές σχετικά με την επένδυση στις Νηές ή με την δωρεά του Κωνσταντίνου Λούλη. Σε όλες τις διαπραγματεύσεις και συναλλαγές η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος εκπροσωπήθηκε από το Μητροπολίτη Δημητριάδος, που είναι ο κατά τον νόμο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος.
2. Ούτε η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, ούτε ο Μητροπολίτης ή ο Πρωτοσύγκελλος συμμετέχουν υπό οποιαδήποτε ιδιότητα σε εταιρικό σχήμα.
3. Δεν υπάρχει κανείς κίνδυνος επιστροφής χρημάτων στην Εταιρία. Υπάρχει η διαλυτική αίρεση της εξόφλησης του τιμήματος και έχει ρητά συμφωνηθεί ότι, αν η εταιρία δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, τα ακίνητα επιστρέφουν στην ιδιοκτησία της Μητροπόλεως, ενώ τα καταβληθέντα τυχόν μέχρι τότε ποσά παραμένουν ως ποινική ρήτρα στη Μητρόπολη. Επομένως δεν υπάρχει δραματικό αδιέξοδο ή σοβαρός προβληματισμός και δεν υπάρχει καμία οικονομική εκκρεμότητα.
4. Η εταιρία Golfing Developments και η μητρική αυτής Dolphin Capital Partners ουδέποτε έκλεισαν, η συνεργασία τους με τη Μητρόπολη είναι αρμονική και η εταιρία είναι απόλυτα συνεπής στις υποχρεώσεις της.
5. Είναι αυτονόητο και το γνωρίζει ακόμη και ο πρωτοετής φοιτητής της Νομικής ότι ένα νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, όπως η Μητρόπολη, δεν μπορεί να προχωρήσει σε συμβολαιογραφικές πράξεις χωρίς να υπάρχει απόφαση του συλλογικού διοικητικού οργάνου, που στην περίπτωση της Μητρόπολης είναι το Μητροπολιτικό Συμβούλιο. Το τελευταίο είναι για όλα τα θέματα ενήμερο, όλα τα θέματα συζητήθηκαν σε αυτό και υπάρχουν οι αντίστοιχες ομόφωνες αποφάσεις. Επίσης η Εκκλησία της Ελλάδος έχει λάβει το μερίδιο που της αναλογεί.
6. Η εξοχική κατοικία του εκάστοτε Μητροπολίτη Δημητριάδος στη Γατζέα του Δήμου Νοτίου Πηλίου Μαγνησίας αγοράστηκε αντί τιμήματος 1.000.000 ευρώ, όπως αναγράφεται και στο πωλητήριο συμβόλαιο, φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του οποίου δημοσιεύεται στην εφημερίδα Σας. Τα χρήματα αυτά προήλθαν από την πώληση στην ανωτέρω εταιρία της προηγούμενης εξοχικής κατοικίας του Μητροπολίτη Δημητριάδος στις Νηές (η κατοικία αυτή είχε ανεγερθεί προ πολλών ετών), καθώς είναι πλέον αδύνατο για κάθε λογικό άνθρωπο να βρίσκεται η εξοχική κατοικία του Μητροπολίτη Δημητριάδος μέσα σε χώρο , όπου θα υλοποιηθεί ξενοδοχειακή επένδυση. Η εξοχική κατοικία του Μητροπολίτη Δημτηριάδος στη Γατζέα, δεν είναι ασφαλώς παλάτι ή πολυτελής έπαυλη, αλλά μόνο παλαιά οικία ανεγερθείσα προ πολλών ετών, στην οποία δεν έγινε από τη Μητρόπολη ουσιώδης προσθήκη ή ανακαίνιση. Υπάρχουν πλήρη παραστατικά για την αγορά και η πληρωμή των χρημάτων στην πωλήτρια έγινε με τραπεζικές επιταγές με πλήρη διαφάνεια, αφού προηγουμένως υποβλήθηκαν στην αρμόδια ΔΟΥ οι προβλεπόμενες από το νόμο δηλώσεις μεταβίβασης.
7. Η εκκλησιαστική έκταση στις Νηές, ανέρχεται σύμφωνα με πρόσφατη ακριβή καταμέτρηση σε 2.903 στρέμματα και αποτυπώνεται σε τοπογραφικό διάγραμμα και σε κτηματολογικό πίνακα που συνέταξε το Υπουργείο Γεωργίας διά τοπογραφικού του συνεργείου τη δεκαετία του 1950. Τόσο ο χάρτης όσο και ο πίνακας φυλάσσονται στην τοπογραφική υπηρεσία Μαγνησίας. Μάλιστα το Ελληνικό Δημόσιο με πλήθος διοικητικών εγγράφων (προεδρικά διατάγματα, τοπογραφικά διαγράμματα, κτηματολογικούς πίνακες, άδειες εκποίησης, εγκρίσεις διαχειριστικών εκθέσεων κ.λπ.) έχει αναγνωρίσει σε διαδρομή πολλών δεκαετιών την ιδιοκτησία της Εκκλησίας. Η Εκκλησία όχι μόνο δεν ιδιοποιήθηκε παράνομα ξένη έκταση, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αλλά αντίθετα παραχώρησε μεγάλο μέρος της περιουσίας της στο Δημόσιο, καθώς από τα 13.426 στρέμματα που είχε, της απέμειναν μόλις 2.903.
8. Η ιδιοκτησία της Εκκλησίας στις δασικές εκτάσεις έχει αναγνωριστεί αμετάκλητα με απόφαση του Αρείου Πάγου το έτος 1898 και έκτοτε η διαχείριση των εκτάσεων αυτών γίνεται ως ιδιωτικών δασικών εκτάσεων.
9. Ο συντάκτης του δημοσιεύματος, που επικαλείται το εσφαλμένο πόρισμα του τότε Προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας Δημητρίου Ευθυμίου, παρέλειψε να αναφέρει ότι ο συντάκτης του πορίσματος κατέληξε στο συγκεκριμένο πόρισμα με το επιχείρημα ότι δεν μπορούσε να ταυτοποιήσει την έκταση με τους τίτλους ιδιοκτησίας της Εκκλησίας. Μετά την έκδοση του πορίσματος ακολούθησαν πραγματογνωμοσύνη ορισθέντος από το ΤΕΕ μηχανικού, ο οποίος ταυτοποίησε πλήρως την έκταση με τους τίτλους ιδιοκτησίας της Εκκλησίας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα απολύτως εσφαλμένο και αβάσιμο το προηγούμενο πόρισμα, παραγγελία του Υπουργείου Οικονομικών για επανεξέταση του θέματος, νέα διοικητική και τεχνική έκθεση της Κτηματικής Υπηρεσίας Μαγνησίας, στην οποία ταυτοποιείται η έκταση με τους τίτλους ιδιοκτησίας της Εκκλησίας, απόφαση της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Βόλου, που απέρριψε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Δημοσίου, με το επιχείρημα ότι η Εκκλησία ασκεί πράξεις νομής στην έκταση για 150 τουλάχιστον χρόνια και πρόσφατα πραγματογνωμοσύνη τριών ορισθέντων από τον Ειδικό Ανακριτή Αθηνών πραγματογνωμόνων, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι όλες οι πωληθείσες και εκμισθωθείσες εκτάσεις περιλαμβάνονται στους τίτλους ιδιοκτησίας της Εκκλησίας. Επίσης το Δασαρχείο Αλμυρού, το Υπουργείο Γεωργίας και η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Μαγνησίας επανειλημμένα με έγγραφά τους έχουν αναγνωρίσει την ιδιοκτησία της Εκκλησίας.
10. Σε ό,τι αφορά τη δωρεά του κ. Κωνσταντίνου Λούλη, το θέμα έχει κλείσει προ ετών με την υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ του κ. Κωνσταντίνου Λούλη και της Μητροπόλεως και τα χρήματα διατέθηκαν στους φορείς που εκείνος επιθυμούσε μετά την αδυναμία εκτέλεσης του έργου , που είχε προγραμματιστεί να γίνει στον Πλάτανο Αλμυρού Μαγνησίας, λόγω της καθυστέρησης που υπήρξε στην επένδυση στις Νηές. Ο Βρεφονηπιακός Σταθμός της Αγριάς, στον οποίο μέρος των χρημάτων της δωρεάς Λούλη διατέθηκε, είναι σχεδόν έτοιμος και θα λειτουργήσει από την επόμενη χρονιά, καθώς πρέπει να εκδοθεί η σχετική άδεια λειτουργίας.
11. Είναι αυτονόητο, τέλος, ότι η Εκκλησία για να μπορεί να χρηματοδοτεί το φιλανθρωπικό της έργο και τις δραστηριότητες της, πρέπει να αξιοποιεί την περιουσία της προς όφελος της ιδίας και της τοπικής κοινωνίας και όχι να την αφήνει αναξιοποίητη και απρόσοδη.