• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Προετοιμασία για το Πάσχα

in Πνευματικές Διδαχές
3 Μαρτίου 2020
byPoimin.gr Team
Προετοιμασία για το Πάσχα
Share on FacebookShare on Twitter

π. Αντώνιος Χρήστου

Σήμερα θα ασχοληθούμε και θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε ( όσο βέβαια είναι δυνατόν να χωρέσει ένα τέτοιο εγχείρημα, σε ένα άρθρο περιορισμένης έκτασης) για την Αγία Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Στη καθομιλουμένη ο πολύ κόσμος την ονομάζει απλά Σαρακοστή και αποτελεί για τον κάθε πιστό, την  αρχαιότερη, αυστηρότερη περίοδο νηστείας, ασκητικής και εγκράτειας της Εκκλησίας.

Στο ερώτημα γιατί τόσες ημέρες, ζωντανή απάντηση και παράδειγμα, αποτελεί  ο ίδιος ο Χριστός μας, ο οποίος μετά την βάπτισή του στον Ιορδάνη ποταμό και πριν την έναρξη της δημόσιας δράσης του, αποσύρθηκε στην έρημο όπου νήστευε 40 ολόκληρες μέρες και νύκτες (Ματθ. 4,1-4,2).
Το όνομα “Σαρακοστή” λοιπόν, είναι πασιφανές ότι αντλείται, για τις σαράντα ημέρες νηστείας-προετοιμασίας των πιστών για να εισαχθούν και να βιώσουν τα πάθη και την Ανάσταση του Σωτήρος Χριστού κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα. Αρχίζει από την Καθαρά Δευτέρα και ολοκληρώνεται μέχρι την Παρασκευή πριν το Σάββατο του Λαζάρου. Στις ημέρες της Μεγάλης Σαρακοστής από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή κάθε εβδομάδας  τηρείται αυστηρή νηστείας  ξεροφαγία , δηλαδή σε φυτικές τροφές χωρίς έλαιο.  Εξαίρεση  γίνεται μόνο στη γιορτή των Αγίων Τεσσαράκοντα μαρτύρων όπου καταλύεται το λάδι καθώς και στην εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου καταλύεται το ψάρι, όποια μέρα και να γιορτασθεί. Μόνο κατά τα Σάββατα και τις  Κυριακές, της περιόδου αυτής έχουμε  κατάλυση οίνου και ελαίου.
Εκτός από τις διατροφικές συνήθεις και το τυπικό της Εκκλησίας μας, διαφοροποιείται αισθητά, σε σχέση με τις επόμενες ημέρες του χρόνου. Οι Ακολουθίες είναι περισσότερες, πυκνότερες και μεγαλύτερες σε διάρκεια, από ότι συνήθως. Το βιβλικό στοιχείο και τα αναγνώσματα επίσης πλεονάζουν. Το θέμα της μετάνοιας, του πένθους, της κάθαρσης και επιστροφής κυριαρχεί.  Το ψάλσιμο όταν γίνεται είναι πιο κατανυκτικό, όπως και γενικότερα οι ακολουθίες αυτής της περιόδου. Ακόμη και τα άμφια των κληρικών και της αγίας τραπέζης, από άσπρα γίνονται πορφυρά (αυτό είναι το ορθόδοξο χρώμα κανονικά, αλλά συνήθως στις Ενορίες και στους ιερείς έχει επικρατήσει να φορούν μωβ).
Αναλυτικότερα: Οι Εσπερινοί την Κυριακή λέγονται «Κατανυκτικοί» διότι ψέλνονται κατανυκτικά τροπάρια από το Τριώδιο και μετά την είσοδο, έχουμε την μετάβαση της αλλαγής από το χαρούμενο της Ανάστασης της Κυριακής στο πένθιμο χαρακτήρα. Χαρακτηριστικός είναι ο Εσπερινός της Κυριακής της Τυρινής, που ουσιαστικά εισερχόμαστε στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή, γνωστότερος ως Εσπερινός της Συγνώμης, όπου ο Επίσκοπος, οι Ιερείς και οι πιστοί, συγχωρούνται μεταξύ τους, για να ξεκινήσουν με συγχωρητικότητα και ενότητα αυτή την ευλογημένη περίοδο.  Σε πολλές Μητροπόλεις, γίνονται σχετικές ομιλίες από τον Επίσκοπο ή τους ορισθέντες Ιερείς, αναπτύσσοντας σχετικά με την περίοδο θέματα.
Το Μεσονυκτικό, ο Όρθρος, οι Ώρες όπως πάντα στις ακολουθίες του νυχθημέρου, αλλά με άλλη διάταξη και περισσότερα καθίσματα του ψαλτηρίου, καθώς ενώ τον υπόλοιπο χρόνο το ψαλτήρι διαβάζεται 1 φορά τμηματικά, στη Μ. Σαρακοστή ανακεφαλαιώνεται 2 φόρες (δυστυχώς στις περισσότερες Ενορίες αυτά σήμερα τα καταλιμπάνουν).
Τα Μεγάλα Απόδειπνα, είναι οι καθημερινές Εσπερινές Ακολουθίες από Δευτέρα ως Πέμπτη, περιέχει Ψαλμούς που διαβάζονται,  ωραιότατα και ποικίλα μικρά τροπάρια που ψάλλονται αντιφωνικά και ευχές που αναγινώσκονται από τον Ιερέα. Είναι μία ωραιότατη Ακολουθία που περιέχει και το γνωστότατο τροπάριο: «Κύριε τῶν Δυνάμεων, μεθ᾿ ἡμῶν γενοῦ, ἄλλον γὰρ ἐκτός Σου βοηθὸν ἐν θλίψεσιν οὐκ ἔχομεν. Κύριε τῶν Δυνάμεων, ἐλέησον ἡμᾶς.». Προ του τέλους αναγινώσκεται η ευχή του Αγίου Έφραίμ «Κύριε καὶ Δέσποτα τῆς ζωῆς μου, πνεῦμα ἀργίας, περιεργείας, φιλαρχίας καὶ ἀργολογίας μή μοι δῶς. Πνεῦμα δὲ σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, ὑπομονῆς καὶ ἀγάπης, χάρισαί μοι τῷ σῷ δούλῳ. Ναί, Κύριε Βασιλεῦ, δώρησαί μοι τοῦ ὁρᾶν τὰ ἐμὰ πταίσματα, καὶ μὴ κατακρίνειν τὸν ἀδελφόν μου, ὅτι εὐλογητὸς εἶ, εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Ἀμήν».» η οποία δεσπόζει καθ’ όλη την διάρκεια της Σαρακοστής σε πολλές ακολουθίες.
Την πρώτη εβδομάδα των Νηστειών τμηματικά και την Τετάρτη το απόγευμα, μεταξύ Δ’ και Ε’ Κυριακής των Νηστειών ολόκληρος, ψάλλεται η ακολουθία του «Μεγάλου Κανόνος» του Αγίου Ανδρέου Κρήτης, μαζί με το Απόδειπνο Το περιεχόμενο του είναι γεμάτο βιβλικά πρόσωπα και τις πράξεις τους και ο πιστός καλείται να μιμηθεί τις καλές και να αποφύγει και να αρνηθεί τις κακές. Ολόκληρο το πένθιμο και κατανυκτικό περιεχόμενο του ψυχοφέλιμου αυτού κειμένου, συνοψίζεται στο Κοντάκιο: «Ψυχή μου, ψυχή μου, ἀνάστα, τί καθεύδεις; τὸ τέλος ἐγγίζει καὶ μέλλεις θορυβεῖσθαι· ἀνάνηψον οὖν, ἵνα φείσηταί σου Χριστὸς ὁ Θεός, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν».
Στις καθημερινές ημέρες της Μεγάλης Σαρακοστής δεν πραγματοποιούνται όπως τον άλλο χρόνο Θ. Λειτουργίες, επειδή οι μέρες θεωρούνται άμνημες (μη εορτάσιμες) .  Τις Τετάρτες όμως και τις Παρασκευές, τελείται η  Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία η οποία είναι συνυφασμένη και συνδεδεμένη με την Ακολουθία του Εσπερινού. Κατά την τέλεση της προηγιασμένης δεν έχουμε εκ νέου προσκομιδή, μνημόνευση ονομάτων και επίκληση του Αγίου Πνεύματος, αφού ο Άγιος Άρτος, είναι ήδη  καθαγιασμένος από την Λειτουργία  της  Κυριακής. Έχει δηλαδή εμποτιστεί στο Άγιο Αίμα του Κυρίου μας, φυλάσσεται στο Άγιο Αρτοφόριο της Αγίας Τραπέζης και προσφέρεται για Κοινωνία την ημέρα που τελείται η Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία.
Τις Παρασκευές το βράδυ έχουμε τους Χαιρετισμούς της Παναγίας μας.  Στις 4 πρώτες εβδομάδες, κάθε Παρασκευή βράδυ, στο μέσο του Μικρού Αποδείπνου, ψάλλονται τμηματικά, κάθε φορά και μια «Στάση» από τον Ακάθιστο Ύμνο, μαζί με τον «Κανόνα» του (τα Τροπάρια των Χαιρετισμών), που περιέχει οκτώ ωδές και αρχίζει με το Τροπάριο: «Ἀνοίξω τὸ στόμα μου, καὶ πληρωθήσεται » πνεύματος…». Ολόκληρος ο Ακάθιστος Ύμνος ψάλλεται στον Όρθρο του Σαββάτου της Ε’ Κυριακής των Νηστειών, αλλά για ευκολία των πιστών τον ψάλλουμε το βράδυ (την 5η Παρασκευή της Τεσσαρακοστής). Η Ακολουθία των Χαιρετισμών, συνδέθηκε με τη Μεγάλη Σαρακοστή, αν και  δεν διαβάζεται καθημερινά εκτός Σαββάτου, όπως τις άλλες μέρες του χρόνου, αλλά κυρίως γιατί η Θεομητορική εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, είναι η μόνη που δεν έχει προεόρτια και μεθέορτα, εξ΄ αιτίας του χαρακτήρα της Σαρακοστής. Αυτή την έλλειψη λοιπόν, έρχεται να καλύψει η Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου.
Τα Σάββατα της Σαρακοστής είναι αφιερωμένα στους κεκοιμημένους, τελείται δε η Θ. Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Η προσευχή μας για τους κοιμηθέντες δεν είναι θρήνος και αυτό φαίνεται ιδιαίτερα στα Σάββατα γενικά και ειδικότερα στα Σάββατα της Μ. Σαρακοστής. Το φως που εκπέμπει το Σάββατο του Λαζάρου και η χαρμόσυνος ειρήνη του Μεγάλου Σαββάτου δίνουν το νόημα στο θάνατο του χριστιανού και στις προσευχές μας για τους κοιμηθέντες.
Τις Κυριακές της Μεγάλης Σαρακοστής, τελείται η Θ. Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και περιέχουν μνήμες γεγονότων και προσώπων  με ιδιαίτερη  πνευματική βαρύτητα : α) Η πρώτη Κυριακή της Σαρακοστής λέγεται και Κυριακή της Ορθοδοξίας, επειδή αυτή την ημέρα εορτάζουμε την αναστύλωση των Αγίων Εικόνων αλλά και την ορθή τους τιμή και όχι λατρεία (λατρεία μόνο για τον Θεό)  των προσώπων που εικονίζονται. β) Στη Β΄ Κυριακή των Νηστειών εορτάζεται η μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης και είναι συνέχεια της «Κυριακής της Ορθοδοξίας», διότι η νίκη του θείου Γρηγορίου κατά των αιρετικών δοξασιών των δυτικών, θεωρήθηκε ως νίκη ανάλογη με τη νίκη κατά των εικονομάχων. γ) Την Κυριακή αυτή που βρίσκεται στο μέσο της Σαρακοστής της Σταυροπροσκυνήσεως, η Εκκλησία μας προβάλλει την προσκύνηση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού. Επειδή η σωματική αδυναμία από τον αγώνα της νηστείας μας περικυκλώνει και η δυσκολία αυξάνει, η Αγία Εκκλησία μας προβάλλει στο μέσο του δρόμου της νηστείας σαν βοήθεια μας τον Πανάγιο Σταυρό, τη χαρά του κόσμου, των πιστών τη δύναμη, των αμαρτωλών την ελπίδα. δ) Την τέταρτη Κυριακή των Νηστειών, εορτάζεται η μνήμη του Αγίου Ιωάννου, συγγραφέα του βιβλίου της «Κλίμακος», έργο με τριάκοντα λόγους, των οποίων ο καθένας αναφέρεται σε μία αρετή, από τις ευκολότερες προς τις δυσκολότερες, αναβιβάζοντας τον άνθρωπο με σκαλοπάτια πνευματικά σε ουράνιο ύψος. Γι’ αυτό το λόγο και το σύγγραμμα ονομάστηκε «Κλίμαξ των αρετών».  Τέλος, την Κυριακή της πέμπτης εβδομάδας των Νηστειών, τιμάται η Οσία Μαρία η Αιγύπτια, προς διέγερση των ράθυμων και αμαρτωλών σε μετάνοια.  Η Οσία Μαρία, είναι ζωντανό παραδείγματα της δυνάμεως της μετανοίας. Μπορούμε να γίνουμε, με τη δύναμη της χάρης του Θεού κατάλευκοι ως Άγγελοι, αρκεί να μετανοήσουμε, όπως η Όσία Μαρία.
Αυτά λοιπόν αγαπητοί μου αναγνώστες, για τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, που ήδη διάγουμε τις πρώτες ημέρες της. Ας την εκμεταλλευτούμε πνευματικά, ας την ζήσουμε στη πληρότητα της αγόγγυστα, με την εγκράτεια, τις συχνές ακολουθίες και την ουσιαστική μας μετάνοια και να είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε βάλει τις βάσεις και τις προϋποθέσεις, για τον φωτισμό και την θέωση, για την σωτηρία μας δηλαδή με την κοινωνία μας με τον Σωτήρα Χριστό.  

Πρόσφατα Άρθρα

«Η Παναγία ως υπέρμαχος στρατηγός του Γένους των Ελλήνων»
Πνευματικές Διδαχές

«Η Παναγία ως υπέρμαχος στρατηγός του Γένους των Ελλήνων»

27 Οκτωβρίου 2026

του αρχιμ.Ιακώβου Κανάκη Αγαπητοί μου αδελφοί δεν είναι τυχαίο ότι και τις δύο ημέρες μνήμης της Εθνικής μας παλιγγενεσίας οι...

Read more
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πανοράματος
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πανοράματος

27 Οκτωβρίου 2026

   Το πρωί της Τρίτης 27 Οκτωβρίου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος επισκέφθηκε τη γυναικεία Ιερά...

Read more
Η ολονυκτία του Αγίου Δημητρίου στην Ι.Μ. Δαμάστας
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ολονυκτία του Αγίου Δημητρίου στην Ι.Μ. Δαμάστας

27 Οκτωβρίου 2026

Με μία μοναστηριακή κατανυκτική ολονυχτία στο όμορφο Παρεκκλήσιο του Αγίου Δημητρίου στο Ιερό Επισκοπείο της Ιεράς Μονής Γενεσίου Θεοτόκου Δαμάστας...

Read more
Χειροτονία νέου πρεσβυτέρου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονία νέου πρεσβυτέρου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών

27 Οκτωβρίου 2026

Στον ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Καλλιθέας Αθηνών, ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, το Σάββατο 24 Οκτωβρίου...

Read more
​Εθιμοτυπική επίσκεψη του Επισκόπου Ανδίδων κ. Ισιδώρου στον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

​Εθιμοτυπική επίσκεψη του Επισκόπου Ανδίδων κ. Ισιδώρου στον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο

27 Οκτωβρίου 2026

​Πραγματοποιήθηκε σήμερα 26 Οκτωβρίου 2026  στο Πρυτανικό Γραφείο εθιμοτυπική επίσκεψη του Επισκόπου Ανδίδων κ. Ισιδώρου στον Πρύτανη του Εθνικού και...

Read more
Κερκύρας Νεκτάριος: «Σήμερα, η Εκκλησία προπηλακίζεται»
Εκκλησία της Ελλάδος

Κερκύρας Νεκτάριος: «Σήμερα, η Εκκλησία προπηλακίζεται»

27 Οκτωβρίου 2026

Τη Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2026, ημέρα κατά την οποία η Αγία Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος...

Read more
Με λαμπρότητα εορτάστηκε ο Άγιος Δημήτριος στο Φύλλο Καρδίτσας
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα εορτάστηκε ο Άγιος Δημήτριος στο Φύλλο Καρδίτσας

27 Οκτωβρίου 2026

Με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, στην Τοπική Κοινότητα Φύλλου, τιμήθηκε τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου...

Read more
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Μαγούλας
Εκκλησία της Ελλάδος

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Μαγούλας

27 Οκτωβρίου 2026

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτη, Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος...

Read more
Υποδοχή της ιεράς εικόνος της Παναγίας Σουμελά και λειψάνων του Αγίου Δημητρίου στα Ανώγεια
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Υποδοχή της ιεράς εικόνος της Παναγίας Σουμελά και λειψάνων του Αγίου Δημητρίου στα Ανώγεια

27 Οκτωβρίου 2026

Την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου το εσπέρας πραγματοποιήθηκε λαμπρή υποδοχή της ιεράς εικόνος της Παναγίας Σουμελά και αποτμημάτων των ιερών λειψάνων...

Read more
«Συ του λαού σου υπερμάχησον»
Αγίας Σκέπης

«Συ του λαού σου υπερμάχησον»

27 Οκτωβρίου 2026

Του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας Απευθυνόμενος ο ιερός Φώτιος, ο μέγας αυτός ομολογητής της...

Read more
28 Οκτωβρίου – Της Αγίας Σκέπης
Αγίας Σκέπης

28 Οκτωβρίου – Της Αγίας Σκέπης

27 Οκτωβρίου 2026

Ἡ σημερινὴ ἡμέρα τῆς 28ης Ὀκτωβρίου, εἶναι γιὰ μᾶς τοὺς Ἕλληνες ἡμέρα ἐθνικῆς χαρᾶς καὶ εὐγνωμοσύνης πρὸς τὴν Ὑπεραγία Θεοτόκο....

Read more
Η εορτή του Αγίου Δημητρίου στην πόλη της Λαμίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή του Αγίου Δημητρίου στην πόλη της Λαμίας

26 Οκτωβρίου 2026

Με επίκεντρο την μεγαλώνυμη ενορία του Αγίου Δημητρίου στο κέντρο της πόλεως της Λαμίας εορτάστηκε πάνδημα η εορτή του Αγίου...

Read more
Η εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου στην Ι. Μητρόπολη Πειραιώς
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου στην Ι. Μητρόπολη Πειραιώς

26 Οκτωβρίου 2026

Με λαμπρότητα τιμήθηκε χθες Κυριακή 25 και σήμερα Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2026 η μνήμη του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του...

Read more
Κιλκισίου: Ο Άγιος Δημήτριος είναι η ζωντανή πρόκληση για την δική μας πίστη
Εκκλησία της Ελλάδος

Κιλκισίου: Ο Άγιος Δημήτριος είναι η ζωντανή πρόκληση για την δική μας πίστη

26 Οκτωβρίου 2026

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Μανδρών Κιλκίς ιερούργησε σήμερα, Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου...

Read more
Η εορτή του Αγίου Δημητρίου στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή του Αγίου Δημητρίου στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας

26 Οκτωβρίου 2026

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας και ιδιαιτέρως στους Ιερούς...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

«Συ του λαού σου υπερμάχησον»
Αγίας Σκέπης

«Συ του λαού σου υπερμάχησον»

27 Οκτωβρίου 2026

Του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας Απευθυνόμενος ο ιερός Φώτιος, ο μέγας αυτός ομολογητής της...

28 Οκτωβρίου – Της Αγίας Σκέπης

28 Οκτωβρίου – Της Αγίας Σκέπης

27 Οκτωβρίου 2026
Σὲ γὰρ σκέπην καὶ προστάτιν καὶ βοηθόν, κεκτήμεθα βοῶντές σοι

Σὲ γὰρ σκέπην καὶ προστάτιν καὶ βοηθόν, κεκτήμεθα βοῶντές σοι

27 Οκτωβρίου 2023
Αγίας Σκέπης – Παρεξήγησεις

Αγίας Σκέπης – Παρεξήγησεις

27 Οκτωβρίου 2020
«Συ του λαού σου υπερμάχησον»

«Σου και μνήμη μόνον ηγίασε τον χρώμενον»

28 Οκτωβρίου 2020
Next Post
Τοῦ μακαριστοῦ Ἱεράρχου Καλλινίκου αἰωνία ἡ μνήμη!

Τοῦ μακαριστοῦ Ἱεράρχου Καλλινίκου αἰωνία ἡ μνήμη!

Συνεχίζεται το προσκύνημα  της Δεξιάς Χειρός του Αγ. Νεκταρίου στον Λαγκαδά

Συνεχίζεται το προσκύνημα της Δεξιάς Χειρός του Αγ. Νεκταρίου στον Λαγκαδά

Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της  Μονής Παναγίας Δοβρά

Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Μονής Παναγίας Δοβρά

Εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Ρηγίνου στην Ι.Μ. Θηβών

Εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Ρηγίνου στην Ι.Μ. Θηβών

Οι πρώτες ημέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Οι πρώτες ημέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist