• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Τρίτη, 13 Ιανουαρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ

20 Σεπτεμβρίου 2024
in Εκκλησία της Ελλάδος
Έμπρακτη στήριξη των πυρόπληκτων από την Μητρόπολη Χαλκίδος
Share on FacebookShare on Twitter

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου

Πολύς ο λόγος στις μέρες μας για την διαφορετικότητα και αμέτρητες οι λεκτικές, κυρίως, συστάσεις, περί του οφειλόμενου σεβασμού «στο διαφορετικό». Και ενώ στα λόγια φαίνεται εκ μέρους των περισσοτέρων να υπάρχει συμφωνία, στην πράξη, γινόμαστε μάρτυρες, αν όχι και πρωταγωνιστές, εντελώς αντίθετων συμπεριφορών. Το άξιο θαυμασμού είναι ότι ακόμη και διαδηλούντες και φωνασκούντες, υπέρ του δικαιώματός τους, να αυτοπροσδιορίζονται και να απολαμβάνουν, για τον εαυτό τους, τον σεβασμό των άλλων, οι ίδιοι, την ίδια ώρα, αρνούνται αυτό το δικαίωμα στους άλλους και εγωϊστικά χλευάζουν καθένα και κάθε τι, με το οποίο δεν συμφωνούν. Αρνούμενοι, δηλαδή, εν τοις πράγμασιν, την διαφορετικότητα, δεν της αναγνωρίζουν το δικαίωμα όχι μόνο «διά να ομιλεί!», αλλά και να υπάρχει. Απολυτοποιούν την δική τους ελευθερία, την οποία επιχειρούν δι’ όλων των μέσων να επιβάλουν στους άλλους, όχι σπάνια δε, περιπαίζουν την πίστη και ασεβούν στα ιερά σύμβολα των διαφορετικών. Είναι αποφασισμένοι να στείλουν τους διαφορετικούς «στον διάβολο», προκειμένου να ζήσουν αυτοί! Υποδουλομένοι στον εγωϊσμό τους και μπλοκαρισμένοι σε συμπλέγματα, φοβούνται να αναλάβουν την πορεία στην περιπετειώδη οδό της όντως ελευθερίας και, ανασφαλείς καθώς είναι, δεν κατανοούν τον αυτοπεριορισμό χάριν του άλλου ούτε το νόημα της συν-ελευθερίας.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, όμως, διδάσκει ότι οι άνθρωποι είμαστε μεταξύ μας διαφορετικοί και ταυτόχρονα ομοούσιοι. Ο Θεός εδημιούργησε εξ ενός αίματος παν γένος ανθρώπων (Πράξ. ιζ΄, 26). Να η μεταξύ μας συγγένεια και μάλιστα εξ΄αίματος. Συγγένεια και ομοουσιότης!  Ποιήματα και πλάσματα της αγάπης και των χειρών Του Θεού οι άνθρωποι είναι μεταξύ τους και ίσοι! Ουδείς επιτρέπεται να θεωρείται λιγότερο ή περισσότερο άνθρωπος, συγκρινόμενος με κάποιον άλλον.

Ωστόσο, δεν είναι ίδιοι μεταξύ τους οι άνθρωποι. Ουαί και αλλοίμονο, εάν ο οδοστρωτήρας της ομοιομορφίας μάς ισοπέδωνε και μάς καθιστούσε όλους ίδιους, σαν φωτοτυπίες. Ο βίος μας θα ήταν αβίωτος! Εποίησεν ο Θεός τον άνθρωπον… άρσεν και θήλυ εποίησεν αυτούς! Και τα δύο φύλα συνιστούν τον άνθρωπο. Η εκ της πλευράς του ανδρός δημιουργία της γυναικός φανερώνει την ομοουσιότητα, αλλά και την διαφορετικότητα. Την μεταξύ τους ισότητα και ομοτιμία, αλλά και τα ιδιώματα εκάστου. Ακόμη, ο Θεός διεμέρισε μεταξύ τους τα έθνη και έθεσε μεταξύ τους όρια (Πράξ. ιζ΄, 26). Η ισότητα των λαών και των ανθρώπων που τα αποτελούν δεν στραγγαλίζει την διαφορετικότητα και η διαφορετικότητα δεν αφανίζει την ισότητα, καθ΄όσον «ουκ ένι άρσεν και θήλυ, Ιουδαίος ουδέ Έλλην, ουκ ένι δούλος ή ελεύθερος, πάντες γαρ υμείς εις εστέ εν Χριστώ Ιησού (Γαλάτ. γ΄, 28). Πολύ περισσότερο δεν δικαιολογεί την ανταγωνιστική μεταξύ των δύο φύλων και των φυλών της γης διάθεση και συμπεριφορά, αλλά διδάσκει την αγάπη και την ομόνοια, την δικαιοσύνη, τον αλληλοσεβασμό, την συμπληρωματική σχέση. Δεν είναι δυνατόν ο ένας να πεινά και ο άλλος να μεθύει (Α΄ Κορινθ. ια΄, 21). Το περίσσευμα του ενός πρέπει να συμπληρώνει το έλλειμμα του άλλου, για να επιτυγχάνεται η ισότητα (Εφεσ. ε΄, 28-30). Αυτό δεν επιβάλλεται ούτε επιτυγχάνεται με την εφαρμογή συστημάτων, αλλ’ εμπνέεται και είναι κατόρθωμα της αγάπης, η οποία «ου ζητεί τα εαυτής» (Α΄ Κορ. ιγ΄, 5) αλλά «τα του ετέρου» (Α΄ Κορ. ι΄, 33). Ο κάθε άνθρωπος οφείλει να προσλαμβάνει τους άλλους και να μη τους απορρίπτει, κατά το παράδειγμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ο Οποίος προσέλαβε τους πάντες (Ιωάν. α΄, 11) και ενώνει τους πάντες δια της αγάπης Του, στο δικό Του σώμα. «Εν σώμα οι πολλοί εσμέν… » (Α΄ Κορ. ι΄, 17).

Μας προσκαλεί να μπολιαστούμε στο άγιο Σώμα Του, την Εκκλησία, και να γίνουμε μέλη αυτού του Σώματος, προκειμένου να πραγματώσουμε τον σκοπό της υπάρξεώς μας και να σωθούμε!

Αλήθεια, πόσο ωραία είναι η εικόνα, που χρησιμοποιεί ο Απόστολος Παύλος, εμπνευσμένος από την συγκρότηση και λειτουργία του ανθρωπίνου σώματος, προκειμένου να μας διδάξει ήθος κοινωνικό και να θυμίσει σε όλους μας ότι ο Χριστός είναι το σώμα και η κεφαλή και ο Σωτήρ του Σώματος! (Εφεσ. ε΄, 23).

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από πολλά μέλη, τα οποία διαφέρουν μεταξύ τους στην μορφή, στη θέση και στη λειτουργία τους. Είναι, εν τούτοις, ενωμένα και συνεργαζόμενα μεταξύ τους, γιατί αλλοιώς δεν συγκροτείται ο ανθρώπινος οργανισμός. Τα μέλη, όπως προείπαμε, έχουν το καθένα τη δική του λειτουργία και, ενώ υπάρχει, ένεκα της ξεχωριστής λειτουργίας, ο χαρακτηρισμός μερικών εξ αυτών ως πολυτιμοτέρων και αναντικαταστάτων, εντούτοις, κανένα δεν είναι περιττό, κανένα δεν μπορεί να αυτονομηθεί ούτε φυσικά και να περιφρονήσει τα άλλα, λέγοντάς τους δεν σε έχω ανάγκη. Μάλιστα και τα πολυτιμότερα έχουν την ανάγκη της προστασίας των ταπεινοτέρων και ευτελεστέρων και ασφαλώς δεν διστάζουν κι εκείνα να υπηρετήσουν τα ταπεινότερα και ευτελέστερα.(Α΄ Κορινθ. ιβ΄, 12-27).

Μακάρι κι εμείς οι λογικοί άνθρωποι να εμπνεόμαστε απ΄ αυτήν την εικόνα. Δεν θα αδικούσαμε την έμψυχη εικόνα τον άνθρωπο, χάριν του οποίου τάχα γίνονται τα πάντα.

Ο καθένας δεν θα επιβουλευόταν από ζήλεια και φθόνο τα χαρίσματα,τη θέση και την λειτουργία του άλλου, προβάλλοντας δικαιολογίες και προφάσεις, κυρίως «για το καλό της κοινωνίας…».

Ούτε θα ήθελε να υποκαταστήσει τον άλλο και να οικειοποιηθεί λειτουργία, που είναι ξένη με αυτό που ο ίδιος είναι, επειδή έτσι θέλει! Και εδώ είναι το δράμα και η τραγικότητα του δήθεν ελεύθερου ανθρώπου, στην πραγματικότητα, όμως, ακοινώνητου σκλάβου της φιλαυτίας του.

Θεοποιώντας το δήθεν δικαίωμα φθάνει στον παραλογισμό, να ομιλεί και να απαιτεί τον σεβασμό του διαφορετικού και την ίδια στιγμή, αντιφάσκων, να στρέφεται στο «όμοιον», στο «ίδιον», εισάγοντας ως τρόπον ζωής την ιδιοτροπία του με το εγωϊστικό της περιεχόμενο και το ατομιστικό της χρώμα. Περιφρονεί ή και μισεί το «έτερον», ενώ με την ψυχολογική λειτουργία της αρνητικής προβολής, αποδίδει ρατσιστικά και  φοβικά σύνδρομα, σε όποιον διαφωνεί, και ταυτοχρόνως εκφράζεται υπερήφανα, με ρατσιστικά μάλιστα χαρακτηριστικά.

Διακηρύσσει την ελευθερία ως ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά την ίδια στιγμή αφαιρεί και αυτό το δικαίωμα στη ζωή ανυπεράσπιστων αθώων αγέννητων υπάρξεων, με την πρόφαση και την ψευδαίσθηση ότι αποφασίζει για τον εαυτό του, ενώ η των πραγμάτων αλήθεια βοά ότι η απόφαση για την εγκληματική επέμβαση αφορά άλλον -διαφορετικόν άνθρωπον.

Υπερασπίζεται την ανεξιθρησκεία, ενώ πολεμά όσους δεν ακολουθούν τις δικές του επιλογές, φθάνοντας μάλιστα και στην ανεξήγητη λογικά επιλογή να πολεμά λυσσαλέα Θεόν, ο Οποίος, κατά την αδιαπραγμάτευτη άποψή του, είναι ανύπαρκτος!

Αποφεύγει τον διάλογο. Κι’ όταν ακόμη προσποιείται τον συζητητή, δεν είναι πρόθυμος να ακούσει τον συνομιλητή του· Κυριευμένος από τον εγωϊσμό του, αγωνιά και απελπισμένα αγωνίζεται, ώστε το έλλειμμα της αλήθειας και των επιχειρημάτων να αναπληρωθεί από την ένταση της φωνής και την μετά θράσους εξασφάλιση και επιβολή του μονολόγου. Όλα για την δημιουργία των εντυπώσεων!

Επικαλείται, ακόμη, την διαφορετικότητα των χαρακτήρων για να διαλύσει το γάμο του. Ποτέ δεν θέλησε να δει ο τοιούτος με σοβαρότητα το μυστήριο, να αποκτήσει εμπειρία του, το πως, δηλαδή, οι δύο γίνονται ένα και να συνειδητοποιήσει το μοναδικό και θεόπνευστο παράγγελμα προς το ανδρόγυνο, που ακούγεται στο αποστολικό ανάγνωσμα, κατά την τέλεση του ιερού Μυστηρίου του γάμου. Συμμετέχει τυπικά, με φολκλορικού τύπου κοσμική διάθεση, στην εντυπωσιακή διαδικασία και αναμένει με ανεπίτρεπτη χαλαρότητα την ώρα του «ποδοπατήματος», ενδεικτικό και αυτό της στάσεως απέναντι στο διαφορετικό. Αντί της συμπληρωματικής σχέσεως, προτιμά την ανταγωνιστική συμπεριφορά, το «δικό μου» και το «δικό σου», που με ακρίβεια οδηγεί στην μοναξιά, στην σύγκρουση και την διάλυση, στις διαρκώς αυξανόμενες πράξεις βίας και τις γυναικοκτονίες! Στις μέρες μας, βέβαια, διαστρεβλώνεται αδίστακτα και επίσημα και αυτή η έννοια και ο σκοπός του γάμου.

Αλήθεια πόσο διαφορετική είναι, από πλευράς ποιότητος, η θέαση «του άλλου», «του διαφορετικού», για το συνειδητό μέλος της Εκκλησίας. Η Εκκλησία, ως σώμα Χριστού, είναι Αλήθεια και Ζωή και αποκαλύπτει τον αληθινό τρόπο κοινωνίας με το διαφορετικό, μέσω της αγάπης που συμπορεύεται με την αλήθεια και είναι άθλημα και άσκηση! Μαθαίνει το «καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι…» (Λκ. στ΄, 31) και ακόμα περισσότερο τον θυσιαστικό τρόπο ζωής, κατά το παράδειγμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ο Οποίος έπαθε υπέρ ημών, ημίν υπολιμπάνων υπογραμμόν (Α΄ Πέτρ. β΄, 21). Θυσιάζεται υπέρ του άλλου και δεν θυσιάζει τον άλλο υπέρ εαυτού.

Έχουμε άραγε αυτό το κουράγιο να αγωνισθούμε για ένα τέτοιο βίωμα ή είμαστε ως οι βλέποντες και μη βλέποντες και οι ακούοντες και μη συνιέντες; (Ματθ. ιγ΄, 13). Η ζωή πάντως είναι υπεύθυνη και σοβαρή υπόθεση και δεν νικιέται από ψέματα και υποκρισίες. Αυτά υπηρετούν την εκμετάλλευση και όχι το αληθινό συμφέρον του άλλου, με όχημα την προσοδοφόρα προπαγάνδα και την συστηματική πλύση του εγκεφάλου. Όμως, ο «άλλος», ο «διαφορετικός» είναι η λυδία λίθος της γνησιότητάς μας και η οδός της σωτηρίας μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Η Κυριακή των ευεργετών στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αγίων Θεοδώρων
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Κυριακή των ευεργετών στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αγίων Θεοδώρων

12 Ιανουαρίου 2026

Αρχιερατική Θ. Λειτουργία τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Παύλος στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της πόλεως Αγίων Θεοδώρων,...

Read more
Ιερατική Σύναξη στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ιερατική Σύναξη στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

12 Ιανουαρίου 2026

Ετήσια Ιερατική Σύναξη πραγματοποιήθηκε σήμερα 12 Ιανουαρίου 2026, στην Ιερά  Μητρόπολη Μεσσηνίας.  Η Σύναξη έλαβε χώρα στόν Ενοριακό Ιερό Ναό...

Read more
Ο Γέροντας Νεκτάριος στην Κόνιτσα
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Γέροντας Νεκτάριος στην Κόνιτσα

12 Ιανουαρίου 2026

Μετά τους άξιους μακαριστούς και αγίους ιεράρχες Κονίτσης Σεβαστιανό και Ανδρέα, η Κόνιτσα απέκτησε πλέον νέο Μητροπολίτη και άξιο Ιεράρχη...

Read more
Η ευλόγηση της Βασιλόπιτας στο Ίδρυμα Μολάων ”η Αγία Παρασκευή”
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ευλόγηση της Βασιλόπιτας στο Ίδρυμα Μολάων ”η Αγία Παρασκευή”

12 Ιανουαρίου 2026

Το απόγευμα της Κυριακής 11 Ιανουαρίου 2026 πραγματοποιήθηκε στους Μολάους η καθιερωμένη εκδήλωση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του ...

Read more
Ανακοινωθέν αποφάσεων ΔΙΣ μηνός Νο­εμ­βρίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Συνέρχεται αύριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος,

12 Ιανουαρίου 2026

Συνέρχεται την Τρίτη 13 και την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2026 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 169ης...

Read more
Κυριακή Μετά τα Φώτα στην Ι. Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Κυριακή Μετά τα Φώτα στην Ι. Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας

12 Ιανουαρίου 2026

Χθες, Κυριακή Μετά τα Φώτα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιος τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, πλαισιούμενος από τον...

Read more
Σερρών Θεολόγος: «Το έργο του εκκλησιαστικού Επιτρόπου, δομικό στοιχείο για την ζωή και την μαρτυρία της Εκκλησίας»
Εκκλησία της Ελλάδος

Σερρών Θεολόγος: «Το έργο του εκκλησιαστικού Επιτρόπου, δομικό στοιχείο για την ζωή και την μαρτυρία της Εκκλησίας»

12 Ιανουαρίου 2026

Πραγματοποιήθηκε, απόψε, Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2026, στις 6:00 το απόγευμα, η γενική Σύναξη των κληρικών – Προέδρων και λαϊκών –...

Read more
Κοπή πίτας, διοριστήρια και ευχές για τη νέα χρονιά από την Ι.Μ. Κίτρους
Εκκλησία της Ελλάδος

Κοπή πίτας, διοριστήρια και ευχές για τη νέα χρονιά από την Ι.Μ. Κίτρους

12 Ιανουαρίου 2026

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 11 Ιανουαρίου οι εκδηλώσεις για την κοπή της πίτας της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, καθώς...

Read more
Χειροθεσία Οικονόμου από τον Μητρ. Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροθεσία Οικονόμου από τον Μητρ. Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης

12 Ιανουαρίου 2026

Τὴν Κυριακὴ μετὰ τὰ Φῶτα, 11 Ἰανουαρίου 2026, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καὶ Κονίτσης κ. Ἀλέξιος ἐπισκέφτηκε τὸ ἀκριτικὸ...

Read more
Στην Αθήνα η δεξιά χείρα του Αγίου Καλλινίκου, Επισκόπου Εδέσσης
Εκκλησία της Ελλάδος

Στην Αθήνα η δεξιά χείρα του Αγίου Καλλινίκου, Επισκόπου Εδέσσης

12 Ιανουαρίου 2026

Τό διήμερο, 10 καί 11 Ἰανουαρίου 2026, Κυριακή μετά τά Φῶτα, ὕστερα ἀπό πρόσκληση τῶν Ἱερέων καί τοῦ Ἐκκλησιαστικοῦ Συμβουλίου...

Read more
Κυριακή μετά τα Φώτα στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Μαγούλας
Εκκλησία της Ελλάδος

Κυριακή μετά τα Φώτα στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Μαγούλας

12 Ιανουαρίου 2026

   Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος, την Κυριακή μετά τα Φώτα, 11 Ιανουαρίου 2026, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου...

Read more
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΜ. ΕΠΙΦΑΝΙΟ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΜ. ΕΠΙΦΑΝΙΟ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟ

12 Ιανουαρίου 2026

Το Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2026, στις 18.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου «Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης» της ενορίας Αγ....

Read more
Φθιώτιδος Συμεών: «Να επιλέξουμε Θεοφάνεια και όχι Θεοάγνοια»  
Εκκλησία της Ελλάδος

Φθιώτιδος Συμεών: «Να επιλέξουμε Θεοφάνεια και όχι Θεοάγνοια»  

12 Ιανουαρίου 2026

Στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Ροδίτσας του Δήμου Λαμιέων και στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου ιερούργησε σήμερα Κυριακή...

Read more
Νέος Πρεσβύτερος στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Νέος Πρεσβύτερος στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας

11 Ιανουαρίου 2026

Έναν νέο Πρεσβύτερο απέκτησε η μεγάλη ιερατική οικογένεια της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, την Κυριακή μετά τα Φώτα, 11...

Read more
Άρτης Καλλίνικος: «Η μετάνοια αρχή και τέλος της πνευματικής ζωής»
Εκκλησία της Ελλάδος

Άρτης Καλλίνικος: «Η μετάνοια αρχή και τέλος της πνευματικής ζωής»

12 Ιανουαρίου 2026

Την Κυριακή μετά τα Φώτα, 11 Ιανουαρίου 2026, το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος ετέλεσε τη Θεία Λειτουργία...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Τα Θεοφάνεια του μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου
Θεοφάνεια

O αγιάζων και οι αγιαζόμενοι

5 Ιανουαρίου 2026

(†) Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος Βαλληνδράς Όταν γίνεται λόγος περί αγιασμού, είναι φανερόν ότι προϋποτίθεται αγιάζων και αγιαζόμενοι. Η πράξις του...

Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Για τον Μεγάλο Αγιασμό και τη χρήση του

5 Ιανουαρίου 2026
Περί τοῦ Μεγάλου Ἁγιασμοῦ

Ο Μεγάλος Αγιασμός των Θεοφανείων (με απλά λόγια)

5 Ιανουαρίου 2026
Μικρός ἤ Μεγάλος ῾Αγιασμός;

Μικρός ἤ Μεγάλος ῾Αγιασμός;

6 Ιανουαρίου 2025
Το Βάπτισμα του Ιησού

Γιατί ο Χριστός επέλεξε τον Ιορδάνη ποταμό για να βαπτιστεί;

6 Ιανουαρίου 2025
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Τὰ Ἅγια Θεοφάνεια τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χρηστοῦ (6 Ιανουαρίου)

6 Ιανουαρίου 2025
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Το παράδοξο θαύμα των Θεοφανείων

5 Ιανουαρίου 2024
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Τo λυτρωτικό μήνυμα των Θεοφανείων

5 Ιανουαρίου 2024
ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ η καθιέρωση της εορτής, το νόημά της και ο Μεγάλος Αγιασμός

«Φῶς ἐκ φωτός, ἔλαμψε τῷ κόσμῳ, Χριστὸς ὁ Θεὸς ἡμῶν»

5 Ιανουαρίου 2024
Ο Βαπτιστής Ιωάννης και το Βάπτισμα του Ιησού Χριστού

Οι δύο Αγιασμοί τα Θεοφάνεια

5 Ιανουαρίου 2024
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Μέγας Αγιασμός

4 Ιανουαρίου 2024
Περί τοῦ Μεγάλου Ἁγιασμοῦ

Περί τοῦ Μεγάλου Ἁγιασμοῦ

4 Ιανουαρίου 2024
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Ο Αγιασμός των υδάτων

4 Ιανουαρίου 2024
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

«Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός»

5 Ιανουαρίου 2023
ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ η καθιέρωση της εορτής, το νόημά της και ο Μεγάλος Αγιασμός

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ η καθιέρωση της εορτής, το νόημά της και ο Μεγάλος Αγιασμός

5 Ιανουαρίου 2023
«Mέγα ἐστίν τό τῆς εὐσεβείας μυ­στήριον»

«Mέγα ἐστίν τό τῆς εὐσεβείας μυ­στήριον»

5 Ιανουαρίου 2023
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Τα άγια Θεοφάνεια του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού

5 Ιανουαρίου 2022
Η εορτή των Αγίων Θεοφανείων στη πόλη της Λευκάδας

Θεοφάνεια: Το βάπτισμα μας

5 Ιανουαρίου 2021
Ο Βαπτιστής Ιωάννης και το Βάπτισμα του Ιησού Χριστού

Η Βάπτισις του Κυρίου και τα «Βαφτίσια» των νεοελλήνων

16 Ιανουαρίου 2020
“Το αληθινόν φως επεφάνη, και πάσι τον φωτισμόν δωρείται”

“Το αληθινόν φως επεφάνη, και πάσι τον φωτισμόν δωρείται”

5 Ιανουαρίου 2020
«Αὐτὸς τὰς ἀσθενείας ἡμῶν ἔλαβε»

«Αὐτὸς τὰς ἀσθενείας ἡμῶν ἔλαβε»

5 Ιανουαρίου 2019
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Τα Θεοφάνια: Μια αρχαιότερη εορτή από τα Χριστούγεννα.

5 Ιανουαρίου 2019
Το Βάπτισμα του Ιησού

Το Βάπτισμα του Ιησού

5 Ιανουαρίου 2019
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Ὁμιλία στὴν ἀγρυπνία τῶν Θεοφανείων

4 Ιανουαρίου 2019
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Ούτος εστιν ο υιός μου ο αγαπητός, εν ω ευδόκησα

5 Ιανουαρίου 2017
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Λόγος στην παραμονή των Φώτων.

5 Ιανουαρίου 2017
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Πῶς φωτίσει ὁ λύχνος τό Φῶς; Πῶς χειροθετήσει ὁ δοῦλος τόν Δεσπότην;

16 Νοεμβρίου 2023
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

16 Νοεμβρίου 2023
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Tήν Ἁγία ἡμέρα τῶν Φώτων

16 Νοεμβρίου 2023
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Λόγος στήν Κυριακὴ τῶν Φώτων

16 Νοεμβρίου 2023
Next Post
Συνεχίζεται το προσκύνημα του Τιμίου Ξύλου και Ι. Λειψάνων στον Βύρωνα

Άλλο τα προβλήματα και άλλο τα αμαρτήματα

Eξεδήμησε πρός Κύριον ὁ μακαριστός Ἐπίσκοπος Χριστιανουπόλεως Παῦλος

Eξεδήμησε πρός Κύριον ὁ μακαριστός Ἐπίσκοπος Χριστιανουπόλεως Παῦλος

Κάθε τρεις και λίγο. . . στην Ελλάδα ο Οικ. Πατριάρχης!

Αναχώρηση του Οικουμενικού Πατριάρχου για την Ελλάδα

Συναντήσεις τοῦ Μητροπολίτη Καστορίας μέ Ὑπουργούς καί Κυβερνητικούς παράγοντες στήν Ἀθήνα

Συναντήσεις τοῦ Μητροπολίτη Καστορίας μέ Ὑπουργούς καί Κυβερνητικούς παράγοντες στήν Ἀθήνα

Ἑσπερινός ἐπί τῇ Ἐπανακομιδῆ τῆς  Τιμίας Κάρας τοῦ Ἀποστόλου Ἀνδρέου  στήν Πάτρα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΠΡΟΣ ΛΑΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΚΟΜΙΔΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΡΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ.

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist