• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Τρίτη, 4 Αυγούστου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ

in Εκκλησία της Ελλάδος
20 Σεπτεμβρίου 2024
byPoimin.gr Team
Έμπρακτη στήριξη των πυρόπληκτων από την Μητρόπολη Χαλκίδος
Share on FacebookShare on Twitter

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου

Πολύς ο λόγος στις μέρες μας για την διαφορετικότητα και αμέτρητες οι λεκτικές, κυρίως, συστάσεις, περί του οφειλόμενου σεβασμού «στο διαφορετικό». Και ενώ στα λόγια φαίνεται εκ μέρους των περισσοτέρων να υπάρχει συμφωνία, στην πράξη, γινόμαστε μάρτυρες, αν όχι και πρωταγωνιστές, εντελώς αντίθετων συμπεριφορών. Το άξιο θαυμασμού είναι ότι ακόμη και διαδηλούντες και φωνασκούντες, υπέρ του δικαιώματός τους, να αυτοπροσδιορίζονται και να απολαμβάνουν, για τον εαυτό τους, τον σεβασμό των άλλων, οι ίδιοι, την ίδια ώρα, αρνούνται αυτό το δικαίωμα στους άλλους και εγωϊστικά χλευάζουν καθένα και κάθε τι, με το οποίο δεν συμφωνούν. Αρνούμενοι, δηλαδή, εν τοις πράγμασιν, την διαφορετικότητα, δεν της αναγνωρίζουν το δικαίωμα όχι μόνο «διά να ομιλεί!», αλλά και να υπάρχει. Απολυτοποιούν την δική τους ελευθερία, την οποία επιχειρούν δι’ όλων των μέσων να επιβάλουν στους άλλους, όχι σπάνια δε, περιπαίζουν την πίστη και ασεβούν στα ιερά σύμβολα των διαφορετικών. Είναι αποφασισμένοι να στείλουν τους διαφορετικούς «στον διάβολο», προκειμένου να ζήσουν αυτοί! Υποδουλομένοι στον εγωϊσμό τους και μπλοκαρισμένοι σε συμπλέγματα, φοβούνται να αναλάβουν την πορεία στην περιπετειώδη οδό της όντως ελευθερίας και, ανασφαλείς καθώς είναι, δεν κατανοούν τον αυτοπεριορισμό χάριν του άλλου ούτε το νόημα της συν-ελευθερίας.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, όμως, διδάσκει ότι οι άνθρωποι είμαστε μεταξύ μας διαφορετικοί και ταυτόχρονα ομοούσιοι. Ο Θεός εδημιούργησε εξ ενός αίματος παν γένος ανθρώπων (Πράξ. ιζ΄, 26). Να η μεταξύ μας συγγένεια και μάλιστα εξ΄αίματος. Συγγένεια και ομοουσιότης!  Ποιήματα και πλάσματα της αγάπης και των χειρών Του Θεού οι άνθρωποι είναι μεταξύ τους και ίσοι! Ουδείς επιτρέπεται να θεωρείται λιγότερο ή περισσότερο άνθρωπος, συγκρινόμενος με κάποιον άλλον.

Ωστόσο, δεν είναι ίδιοι μεταξύ τους οι άνθρωποι. Ουαί και αλλοίμονο, εάν ο οδοστρωτήρας της ομοιομορφίας μάς ισοπέδωνε και μάς καθιστούσε όλους ίδιους, σαν φωτοτυπίες. Ο βίος μας θα ήταν αβίωτος! Εποίησεν ο Θεός τον άνθρωπον… άρσεν και θήλυ εποίησεν αυτούς! Και τα δύο φύλα συνιστούν τον άνθρωπο. Η εκ της πλευράς του ανδρός δημιουργία της γυναικός φανερώνει την ομοουσιότητα, αλλά και την διαφορετικότητα. Την μεταξύ τους ισότητα και ομοτιμία, αλλά και τα ιδιώματα εκάστου. Ακόμη, ο Θεός διεμέρισε μεταξύ τους τα έθνη και έθεσε μεταξύ τους όρια (Πράξ. ιζ΄, 26). Η ισότητα των λαών και των ανθρώπων που τα αποτελούν δεν στραγγαλίζει την διαφορετικότητα και η διαφορετικότητα δεν αφανίζει την ισότητα, καθ΄όσον «ουκ ένι άρσεν και θήλυ, Ιουδαίος ουδέ Έλλην, ουκ ένι δούλος ή ελεύθερος, πάντες γαρ υμείς εις εστέ εν Χριστώ Ιησού (Γαλάτ. γ΄, 28). Πολύ περισσότερο δεν δικαιολογεί την ανταγωνιστική μεταξύ των δύο φύλων και των φυλών της γης διάθεση και συμπεριφορά, αλλά διδάσκει την αγάπη και την ομόνοια, την δικαιοσύνη, τον αλληλοσεβασμό, την συμπληρωματική σχέση. Δεν είναι δυνατόν ο ένας να πεινά και ο άλλος να μεθύει (Α΄ Κορινθ. ια΄, 21). Το περίσσευμα του ενός πρέπει να συμπληρώνει το έλλειμμα του άλλου, για να επιτυγχάνεται η ισότητα (Εφεσ. ε΄, 28-30). Αυτό δεν επιβάλλεται ούτε επιτυγχάνεται με την εφαρμογή συστημάτων, αλλ’ εμπνέεται και είναι κατόρθωμα της αγάπης, η οποία «ου ζητεί τα εαυτής» (Α΄ Κορ. ιγ΄, 5) αλλά «τα του ετέρου» (Α΄ Κορ. ι΄, 33). Ο κάθε άνθρωπος οφείλει να προσλαμβάνει τους άλλους και να μη τους απορρίπτει, κατά το παράδειγμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ο Οποίος προσέλαβε τους πάντες (Ιωάν. α΄, 11) και ενώνει τους πάντες δια της αγάπης Του, στο δικό Του σώμα. «Εν σώμα οι πολλοί εσμέν… » (Α΄ Κορ. ι΄, 17).

Μας προσκαλεί να μπολιαστούμε στο άγιο Σώμα Του, την Εκκλησία, και να γίνουμε μέλη αυτού του Σώματος, προκειμένου να πραγματώσουμε τον σκοπό της υπάρξεώς μας και να σωθούμε!

Αλήθεια, πόσο ωραία είναι η εικόνα, που χρησιμοποιεί ο Απόστολος Παύλος, εμπνευσμένος από την συγκρότηση και λειτουργία του ανθρωπίνου σώματος, προκειμένου να μας διδάξει ήθος κοινωνικό και να θυμίσει σε όλους μας ότι ο Χριστός είναι το σώμα και η κεφαλή και ο Σωτήρ του Σώματος! (Εφεσ. ε΄, 23).

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από πολλά μέλη, τα οποία διαφέρουν μεταξύ τους στην μορφή, στη θέση και στη λειτουργία τους. Είναι, εν τούτοις, ενωμένα και συνεργαζόμενα μεταξύ τους, γιατί αλλοιώς δεν συγκροτείται ο ανθρώπινος οργανισμός. Τα μέλη, όπως προείπαμε, έχουν το καθένα τη δική του λειτουργία και, ενώ υπάρχει, ένεκα της ξεχωριστής λειτουργίας, ο χαρακτηρισμός μερικών εξ αυτών ως πολυτιμοτέρων και αναντικαταστάτων, εντούτοις, κανένα δεν είναι περιττό, κανένα δεν μπορεί να αυτονομηθεί ούτε φυσικά και να περιφρονήσει τα άλλα, λέγοντάς τους δεν σε έχω ανάγκη. Μάλιστα και τα πολυτιμότερα έχουν την ανάγκη της προστασίας των ταπεινοτέρων και ευτελεστέρων και ασφαλώς δεν διστάζουν κι εκείνα να υπηρετήσουν τα ταπεινότερα και ευτελέστερα.(Α΄ Κορινθ. ιβ΄, 12-27).

Μακάρι κι εμείς οι λογικοί άνθρωποι να εμπνεόμαστε απ΄ αυτήν την εικόνα. Δεν θα αδικούσαμε την έμψυχη εικόνα τον άνθρωπο, χάριν του οποίου τάχα γίνονται τα πάντα.

Ο καθένας δεν θα επιβουλευόταν από ζήλεια και φθόνο τα χαρίσματα,τη θέση και την λειτουργία του άλλου, προβάλλοντας δικαιολογίες και προφάσεις, κυρίως «για το καλό της κοινωνίας…».

Ούτε θα ήθελε να υποκαταστήσει τον άλλο και να οικειοποιηθεί λειτουργία, που είναι ξένη με αυτό που ο ίδιος είναι, επειδή έτσι θέλει! Και εδώ είναι το δράμα και η τραγικότητα του δήθεν ελεύθερου ανθρώπου, στην πραγματικότητα, όμως, ακοινώνητου σκλάβου της φιλαυτίας του.

Θεοποιώντας το δήθεν δικαίωμα φθάνει στον παραλογισμό, να ομιλεί και να απαιτεί τον σεβασμό του διαφορετικού και την ίδια στιγμή, αντιφάσκων, να στρέφεται στο «όμοιον», στο «ίδιον», εισάγοντας ως τρόπον ζωής την ιδιοτροπία του με το εγωϊστικό της περιεχόμενο και το ατομιστικό της χρώμα. Περιφρονεί ή και μισεί το «έτερον», ενώ με την ψυχολογική λειτουργία της αρνητικής προβολής, αποδίδει ρατσιστικά και  φοβικά σύνδρομα, σε όποιον διαφωνεί, και ταυτοχρόνως εκφράζεται υπερήφανα, με ρατσιστικά μάλιστα χαρακτηριστικά.

Διακηρύσσει την ελευθερία ως ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά την ίδια στιγμή αφαιρεί και αυτό το δικαίωμα στη ζωή ανυπεράσπιστων αθώων αγέννητων υπάρξεων, με την πρόφαση και την ψευδαίσθηση ότι αποφασίζει για τον εαυτό του, ενώ η των πραγμάτων αλήθεια βοά ότι η απόφαση για την εγκληματική επέμβαση αφορά άλλον -διαφορετικόν άνθρωπον.

Υπερασπίζεται την ανεξιθρησκεία, ενώ πολεμά όσους δεν ακολουθούν τις δικές του επιλογές, φθάνοντας μάλιστα και στην ανεξήγητη λογικά επιλογή να πολεμά λυσσαλέα Θεόν, ο Οποίος, κατά την αδιαπραγμάτευτη άποψή του, είναι ανύπαρκτος!

Αποφεύγει τον διάλογο. Κι’ όταν ακόμη προσποιείται τον συζητητή, δεν είναι πρόθυμος να ακούσει τον συνομιλητή του· Κυριευμένος από τον εγωϊσμό του, αγωνιά και απελπισμένα αγωνίζεται, ώστε το έλλειμμα της αλήθειας και των επιχειρημάτων να αναπληρωθεί από την ένταση της φωνής και την μετά θράσους εξασφάλιση και επιβολή του μονολόγου. Όλα για την δημιουργία των εντυπώσεων!

Επικαλείται, ακόμη, την διαφορετικότητα των χαρακτήρων για να διαλύσει το γάμο του. Ποτέ δεν θέλησε να δει ο τοιούτος με σοβαρότητα το μυστήριο, να αποκτήσει εμπειρία του, το πως, δηλαδή, οι δύο γίνονται ένα και να συνειδητοποιήσει το μοναδικό και θεόπνευστο παράγγελμα προς το ανδρόγυνο, που ακούγεται στο αποστολικό ανάγνωσμα, κατά την τέλεση του ιερού Μυστηρίου του γάμου. Συμμετέχει τυπικά, με φολκλορικού τύπου κοσμική διάθεση, στην εντυπωσιακή διαδικασία και αναμένει με ανεπίτρεπτη χαλαρότητα την ώρα του «ποδοπατήματος», ενδεικτικό και αυτό της στάσεως απέναντι στο διαφορετικό. Αντί της συμπληρωματικής σχέσεως, προτιμά την ανταγωνιστική συμπεριφορά, το «δικό μου» και το «δικό σου», που με ακρίβεια οδηγεί στην μοναξιά, στην σύγκρουση και την διάλυση, στις διαρκώς αυξανόμενες πράξεις βίας και τις γυναικοκτονίες! Στις μέρες μας, βέβαια, διαστρεβλώνεται αδίστακτα και επίσημα και αυτή η έννοια και ο σκοπός του γάμου.

Αλήθεια πόσο διαφορετική είναι, από πλευράς ποιότητος, η θέαση «του άλλου», «του διαφορετικού», για το συνειδητό μέλος της Εκκλησίας. Η Εκκλησία, ως σώμα Χριστού, είναι Αλήθεια και Ζωή και αποκαλύπτει τον αληθινό τρόπο κοινωνίας με το διαφορετικό, μέσω της αγάπης που συμπορεύεται με την αλήθεια και είναι άθλημα και άσκηση! Μαθαίνει το «καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι…» (Λκ. στ΄, 31) και ακόμα περισσότερο τον θυσιαστικό τρόπο ζωής, κατά το παράδειγμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ο Οποίος έπαθε υπέρ ημών, ημίν υπολιμπάνων υπογραμμόν (Α΄ Πέτρ. β΄, 21). Θυσιάζεται υπέρ του άλλου και δεν θυσιάζει τον άλλο υπέρ εαυτού.

Έχουμε άραγε αυτό το κουράγιο να αγωνισθούμε για ένα τέτοιο βίωμα ή είμαστε ως οι βλέποντες και μη βλέποντες και οι ακούοντες και μη συνιέντες; (Ματθ. ιγ΄, 13). Η ζωή πάντως είναι υπεύθυνη και σοβαρή υπόθεση και δεν νικιέται από ψέματα και υποκρισίες. Αυτά υπηρετούν την εκμετάλλευση και όχι το αληθινό συμφέρον του άλλου, με όχημα την προσοδοφόρα προπαγάνδα και την συστηματική πλύση του εγκεφάλου. Όμως, ο «άλλος», ο «διαφορετικός» είναι η λυδία λίθος της γνησιότητάς μας και η οδός της σωτηρίας μας.

Πρόσφατα Άρθρα

”Δύο κενοί τάφοι φανερώνουν το μυστήριο της σωτηρίας”
Εκκλησία της Ελλάδος

”Δύο κενοί τάφοι φανερώνουν το μυστήριο της σωτηρίας”

4 Αυγούστου 2026

Με αναφορά στον ιδιαίτερο πνευματικό χαρακτήρα του μηνός Αυγούστου ξεκίνησε το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ....

Read more
Να πάψει να αποτελεί η Εκκλησία την εύκολη λύση για την αλλαγή της ατζέντας  όταν οι πολιτικοί περιέρχονται σε δύσκολη θέση
Εκκλησία της Ελλάδος

Ετήσιο Ιερό Μνημόσυνο του αειμνήστου Μητροπολίτου Κορίνθου κυρού Διονυσίου Δ΄

4 Αυγούστου 2026

Η Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου αναγγέλλει ότι, με τη συμπλήρωση ενός έτους από την προς Κύριον εκδημία του αοιδίμου Ποιμενάρχου της,...

Read more
Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο στην Ι.Μ. Καστρίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο στην Ι.Μ. Καστρίου

4 Αυγούστου 2026

Το απόγευμα της Κυριακής 2 Αυγούστου 2026, στην Ιερά Μονή Καστρίου στον Ταϋγετο, τελέσθηκε η πρώτη Ιερά Παράκληση προς την...

Read more
Παράδοση ἔργων ἀπό τήν Ὑπουργό Πολιτισμοῦ στήν Ἱερά Μητρόπολη Καστορίας
Χωρίς κατηγορία

Παράδοση ἔργων ἀπό τήν Ὑπουργό Πολιτισμοῦ στήν Ἱερά Μητρόπολη Καστορίας

4 Αυγούστου 2026

Τήν Δευτέρα 3 Αὐγούστου 2026, ἡ Ὑπουργός Πολιτισμοῦ κ. Λίνα Μενδώνη παρέδωσε δύο ἀκόμη ἔργα τοῦ Ὑπουργείου Πολιτισμοῦ, διά τῆς...

Read more
«Η Παναγία είναι εκείνη που ενώνει τον ουρανό και τη γη»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Η Παναγία είναι εκείνη που ενώνει τον ουρανό και τη γη»

4 Αυγούστου 2026

Στην Ακολουθία του Εσπερινού και του Παρακλητικού Κανόνα προς την Υπεραγία Θεοτόκο που τελέστηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πειραιώς...

Read more
Αρχιερατικό μνημόσυνο για τον π. Δημήτριο Μαρτσούκο στον Αγ. Ιωάννη Απιδέας
Εκκλησία της Ελλάδος

Αρχιερατικό μνημόσυνο για τον π. Δημήτριο Μαρτσούκο στον Αγ. Ιωάννη Απιδέας

4 Αυγούστου 2026

Το πρωί του Σαββάτου 1η Αυγούστου 2026, στον Άγιο Ιωάννη Απιδέας, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, τελέσθηκε το τεσσαρακονθήμερο Αρχιερατικό...

Read more
«Μητροπάρθενος» † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος
Πνευματικές Διδαχές

«Μητροπάρθενος» † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος

4 Αυγούστου 2026

«Εὐχαρίστως βοῶ Σοι· χαῖρε Μητροπάρθενε». Παράδοξος φαίνεται καί ἀνθρωπίνως ἀκατανόητος ἡ ὀνομασία αὕτή, τήν ὁποίαν ἀπευθύνει πρός τήν Ὑπεραγίαν Θεοτόκον ἡ...

Read more
Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Άγιο Όρος – Επιχειρούν αεροσκάφη
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Ἡ Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης γιά τίς καταστροφικές πυρκαγιές καί τή στήριξη τῶν πληγέντων

4 Αυγούστου 2026

Ἡ Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης μέ βαθειά ὀδύνη καί θλίψη συμμετέχει στόν πόνο, γιά τίς καταστροφικές πυρκαγιές καί...

Read more
Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης αποκτά σύγχρονη ψηφιακή παρουσία
Εκκλησία της Ελλάδος

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης αποκτά σύγχρονη ψηφιακή παρουσία

4 Αυγούστου 2026

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης λειτουργεί αδιάλειπτα για μισό αιώνα. Αποτελεί ένα πολύτιμο φορέα διάσωσης και ανάδειξης της Εκκλησιαστικής και Πολιτιστικής...

Read more
Με αφορμή τις 250.000 συνδρομητές και 54.000.000 προβολές στο κανάλι «Geron Nektarios »
Εκκλησία της Ελλάδος

Υπάρχουν λάθη που τα καταλαβαίνεις μόνο όταν μεγαλώσεις!

4 Αυγούστου 2026

Υπάρχουν λάθη που τα καταλαβαίνεις μόνο όταν μεγαλώσεις. Όταν είμαστε νεότεροι, πολλές φορές πιστεύουμε ότι ξέρουμε καλύτερα. Παίρνουμε αποφάσεις βιαστικά,...

Read more
«Δώρο του Θεού στον άνθρωπο να μπορεί να προσεύχεται»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Δώρο του Θεού στον άνθρωπο να μπορεί να προσεύχεται»

4 Αυγούστου 2026

Στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Βελίκας Αγιάς χοροστάτησε, τη Δευτέρα 3 Αυγούστου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, κατά την Ακολουθία...

Read more
Η πρώτη Παράκληση στην Παναγία Εκατονταπυλιανή Πάρου
Εκκλησία της Ελλάδος

Η πρώτη Παράκληση στην Παναγία Εκατονταπυλιανή Πάρου

4 Αυγούστου 2026

Το εσπέρας της Κυριακής 2-8-2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος έπλευσε προς την Πάρο, προκειμένου να μεταβεί στο Ιερό...

Read more
Η Μικρή Παράκληση στην Αιγάνη
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Μικρή Παράκληση στην Αιγάνη

4 Αυγούστου 2026

Στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου Αιγάνης μετέβη απόψε Δευτέρα 3 Αυγούστου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ....

Read more
Η Πανήγυρις της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας της Μυροβλύτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Πανήγυρις της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας της Μυροβλύτιδος

4 Αυγούστου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη της Οσίας Θεοδώρας της εν Θεσσαλονίκη στην ομώνυμη ανδρώα Ιερά Μονή, η οποία βρίσκεται...

Read more
Η Μητέρα του Θεού θεραπεύει τις πληγωμένες καρδιές»
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Μητέρα του Θεού θεραπεύει τις πληγωμένες καρδιές»

4 Αυγούστου 2026

Με κατάνυξη εψάλη τη Δευτέρα 3 Αυγούστου 2026, το απόγευμα ο Μικρός Παρακλητικός Κανών προς την Υπεραγία Θεοτόκο στον Ενοριακό...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Πανδήμως η Ερμούπολη τιμά τον Σωτήρα του Γένους στον ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
Κηρύγματα

ΤΟ ΑΚΤΙΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

5 Αυγούστου 2025

του Αρχιμ. Γρηγορίου Κωνσταντίνου Δρ Θ. Η Μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος είναι μια από τις σημαντικότερες δεσποτικές...

Η νεφέλη της Μεταμόρφωσης

6 Αυγούστου 2024
Ἡ Μεταμόρφωση τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ

Ἡ Μεταμόρφωση τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ

5 Αυγούστου 2024

Η Μεταμόρφωση είναι η γιορτή της αλήθειας, της αποκάλυψης της δόξας του Χριστού

5 Αυγούστου 2024

Γιατί η Μεταμόρφωση του Χριστού έγινε στο όρος Θαβώρ; Οι δύο ήλιοι.

5 Αυγούστου 2024
Ἑορτή Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος Χριστοῦ: Ἡ λάμψη τῆς Ἀλήθειας καί ἡ εὐχή τοῦ Ἰησοῦ

Ἑορτή Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος Χριστοῦ: Ἡ λάμψη τῆς Ἀλήθειας καί ἡ εὐχή τοῦ Ἰησοῦ

7 Αυγούστου 2023

6 Αυγούστου, Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

5 Αυγούστου 2022
Μέτοχοι της Θαβώριας Μεταμορφώσεως

Μέτοχοι της Θαβώριας Μεταμορφώσεως

6 Αυγούστου 2021
Θεώμεθα το μέγα θέαμα

Η νεφέλη της Δόξας του Θεού

6 Αυγούστου 2021
Με λαμπρότητα πανηγύρισε ο Ναός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στον Βύρωνα

Δεύτε αναβώμεν εις το όρος του Κυρίου και θεασώμεθα την δόξαν της Μεταμορφώσεως Αυτού

6 Αυγούστου 2020
Με λαμπρότητα πανηγύρισε ο Ναός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στον Βύρωνα

«Εθεασάμεθα την Δόξαν Αυτού, Δόξαν Πλήρης Χάριτος και Αληθείας» (Ιωάν.1,14)

6 Αυγούστου 2020

«Πώς θα φτάσουμε κι εμείς στην θέα του Ακτίστου Φωτός»

5 Αυγούστου 2020
Πάμε ψηλά στο όρος Θαβώρ!

“Μεταμορφούσθε”

9 Αυγούστου 2019
Με λαμπρότητα πανηγύρισε ο Ναός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στον Βύρωνα

“Δεύτε και αναβώμεν εις το όρος”

5 Αυγούστου 2019

Ὁ Μητροπολίτης Μάνης διά τήν ἑορτήν τῆς Μεταμορφώσεως τοῦ Κυρίου

5 Αυγούστου 2019
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Κυριακή Ι´ Ματθαίου: Σχέση της Μεταμορφώσεως και της Ευαγγελικής Περικοπής

5 Αυγούστου 2018

Η Μεταμόρφωση του Χριστού

5 Αυγούστου 2017

Λόγος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος – Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Κριμαίας

5 Αυγούστου 2017
Πάμε ψηλά στο όρος Θαβώρ!

Πάμε ψηλά στο όρος Θαβώρ!

4 Αυγούστου 2017

Ὁμιλία σὺν Θεῷ στὴν ἑορτὴ τῆς Μεταμόρφωσης τοῦ Κυρίου

16 Νοεμβρίου 2023

Λόγος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος

4 Αυγούστου 2016

Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού

4 Αυγούστου 2016

Η Θεολογία της Μεταμορφώσεως του Κυρίου

4 Αυγούστου 2016

Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ

4 Αυγούστου 2016

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

4 Αυγούστου 2016

Της Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος Χριστού

4 Αυγούστου 2016

Η Μεταμόρφωση του Κυρίου

4 Αυγούστου 2016

Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού

4 Αυγούστου 2016

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

4 Αυγούστου 2016

Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού (6 Αυγούστου)

4 Αυγούστου 2016
Next Post
Συνεχίζεται το προσκύνημα του Τιμίου Ξύλου και Ι. Λειψάνων στον Βύρωνα

Άλλο τα προβλήματα και άλλο τα αμαρτήματα

Eξεδήμησε πρός Κύριον ὁ μακαριστός Ἐπίσκοπος Χριστιανουπόλεως Παῦλος

Eξεδήμησε πρός Κύριον ὁ μακαριστός Ἐπίσκοπος Χριστιανουπόλεως Παῦλος

Κάθε τρεις και λίγο. . . στην Ελλάδα ο Οικ. Πατριάρχης!

Αναχώρηση του Οικουμενικού Πατριάρχου για την Ελλάδα

Συναντήσεις τοῦ Μητροπολίτη Καστορίας μέ Ὑπουργούς καί Κυβερνητικούς παράγοντες στήν Ἀθήνα

Συναντήσεις τοῦ Μητροπολίτη Καστορίας μέ Ὑπουργούς καί Κυβερνητικούς παράγοντες στήν Ἀθήνα

Ἑσπερινός ἐπί τῇ Ἐπανακομιδῆ τῆς  Τιμίας Κάρας τοῦ Ἀποστόλου Ἀνδρέου  στήν Πάτρα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΠΡΟΣ ΛΑΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΚΟΜΙΔΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΡΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ.

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist