Στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, κάτω από τις οποίες γίνεται το ιεραποστολικό έργο στην αχανή Αφρική, αναφέρθηκε ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας κ. Θεόδωρος Β’ που έφτασε σήμερα στο Βόλο, προσκεκλημένος της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, για να κηρύξει την έναρξη της Ναυτικής Εβδομάδας.
Τον μακαριώτατο υποδέχτηκαν στις 12.20 το μεσημέρι, στο συνεδριακό κέντρο στα Μελισσάτικα, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, με δεκάδες ιερείς και λαϊκούς στελέχη της ΙΜΔ και μετά από ξενάγηση στο χώρο, έδωσαν συνέντευξη Τύπου.
Ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας εξέφρασε τη χαρά του που μετά από 21 χρόνια επισκέπτεται ξανά το Βόλο και μετέφερε τις εντυπώσεις του από ένα ιεραποστολικό ταξίδι εντός του Μαΐου στην Τανζανία, στην καρδία της ζούγκλας της Αφρικής, όπου ένιωσε μεγάλη χαρά, όταν πολλές εκατοντάδες παιδιά, τον κοιτούσαν με λαχτάρα και να τα προσφέρει ένα συμβολικό δώρο και να τα ευλογήσει.
Έκανε ειδική μνεία στον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, που τον στήριξε σε δύσκολες στιγμές και πίστεψε στο πρόσωπό του, όταν ήλθε ώρα να διαδεχθεί τον Πατριάρχη Πέτρο.
Περιγράφοντας τη διαορετικότητα ανάμεσα σε ένα ιεράρχη στην Αφρική και έναν στην Ελλάδα, ο Πατριάρχης είπε ότι η Αφρική είναι ένας τελείως διαφορετικός κόσμος, όπου ομιλούνται 286 γλώσσες, με τελείως διαφορετικές συνθήκες και μόνο όποιος πάει μπορεί να καταλάβει τον Απόστολο Παύλο στις δύσκολες περιοδείες του.
Σύμφωνα με τον ίδιο το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, που βρίσκεται στην Αφρική, την οποία χαρακτήρισε ήπειρο του μέλλοντος, έχει 55 κράτη με την προσθήκη του Ν. Σουδάν, όπου παντού είναι διάσπαρτος ο Ελληνισμός, που συμβάλει στο ιεραποστολικό έργο, που γίνεται κάτω από μεγάλες δυσκολίες.
Ο μακαριστός τόνισε ότι ο Ελληνισμός ήταν χιλιάδες, μειώνεται με την κατάσταση που υπάρχει και ο ίδιος προσπαθεί να εγκατασταθεί ένας Έλληνας πρόξενος, για να στηρίξει τον Ελληνισμό, που είναι η ραχοκοκαλιά της ηπείρου.
Σημαντικό είναι το έργο του φτωχού Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας, που με τη στήριξη της Εκκλησίας της Ελλάδας και των Ελλήνων ευεργετών, που ζουν ή έχουν ζήσει εκεί, συντηρεί 2.500 ιατρικά κέντρα, άλλα σύγχρονα και άλλα πολύ φτωχά με ένα δωμάτιο και αυτοσχέδια χειρουργεία.
Επίσης συντηρεί 3.500 σχολεία, από Πανεπιστήμια και σχολεία σε ωραία κτίρια μέχρι και αυτοσχέδια που γίνονται με πηλό, ξύλο και λαμαρίνες.
Πρόσφατα δε έδωσε το μήνυμα ότι έξω από κάθε σχολείο της ενδοχώρας να ανοίξει ένα πηγάδι, για να έχουν νερό οι μαθητές.