• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Παραχώρηση τεμαχίου γης από την Μονή Κύκκου προς το Ελληνικό κράτος

in Εκκλησιαστική Επικαιρότητα, Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
14 Σεπτεμβρίου 2018
byPoimin.gr Team
Παραχώρηση τεμαχίου γης από την Μονή Κύκκου προς το Ελληνικό κράτος
Share on FacebookShare on Twitter

Σήμερα, Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018, στην Κύπρο, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, υπέγραψε με τον μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας, Νικηφόρο, συμφωνία για την οριστική παραχώρηση οικοπέδου της Μονής Κύκκου προς την Ελλάδα, στη Λευκωσία, προκειμένου να οικοδομηθεί εκεί το ιδιόκτητο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας και η πρεσβευτική κατοικία.

Το υπουργείο Εξωτερικών, όπως έχει ήδη ανακοινώσει εδώ και μήνες ο Ν.Κοτζιάς, έχει βρει κονδύλιο της τάξης των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ γι’ αυτό τον σκοπό. Ιδιαιτέρως ενδιαφέρον είναι ότι η Μονή Κύκκου, όχι μόνο παραχωρεί το οικόπεδο, αλλά συμβάλλει στα έργα που θα γίνουν με δυο εκατομμύρια ευρώ.

Ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε καθώς προσερχόταν για την υπογραφή της συμφωνίας – που θέτει οριστικό τέλος σε μια πολυετή περιπέτεια: «Είμαι ευτυχισμένος που χάρη στην Μονή και στη σοφία των ηγουμένων της, θα μπορέσουμε να χτίσουμε μία όμορφη Ελληνική Πρεσβεία και μία όμορφη Ελληνική κατοικία για τον Πρέσβη μας. Είμαι ευτυχής που στο κέντρο της Λευκωσίας θα κυματίζει η ελληνική σημαία και ο ελληνισμός χάρη στη Μονή Κύκκου».

Στην επισήμανση μάλιστα, δημοσιογράφου: «Έχουμε δύσκολες μάχες μπροστά μας κ. Υπουργέ.», ο Ν. Κοτζιάς απάντησε: «Τώρα έχουμε μια καλή μάχη μπροστά μας».

Το ιστορικό του οικοπέδου

Στις 19 Ιουλίου 2018, είκοσι χρόνια μετά την πρώτη συμφωνία Αθήνας – Μονής Κύκκου, και παρά τις όποιες διαφορές δημιουργήθηκαν με αποκορύφωμα η υπόθεση να φτάσει στις δικαστικές αίθουσες, η Μητρόπολη Κύκκου ενημέρωσε την ελληνική κυβέρνηση ότι θα προχωρήσει βάσει της αρχικής απόφασής της και θα παραχωρήσει το οικόπεδο έναντι του Μετοχίου για να ανεγερθεί εκεί το μέγαρο της πρεσβείας της Ελλάδας.

Η δικαστική διένεξη και η αυτοπρόσωπη παρουσία του Ν. Κοτζιά

Είχε προηγηθεί ακόμα και δικαστική διένεξη, με πρωτοβουλία των δικηγόρων της Μονής. Στο κυπριακό δικαστήριο, όπου εκδικαζόταν η υπόθεση, παρουσιάστηκε ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, καθιστώντας σαφή τη βούληση της Αθήνας να μην χάσει το οικόπεδο. Είναι εντυπωσιακό, ωστόσο, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα και μερίδα της υπόλοιπης αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της στείρας κριτικής που ασκεί, έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τον Ν.Κοτζιά επειδή εμφανίστηκε στο δικαστήριο για να διεκδικήσει τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου και ειδικότερα του υπουργείου Εξωτερικών. Να σημειωθεί πως είναι η μοναδική φορά που Ελληνας υπουργός Εξωτερικών δέχεται να βρεθεί ενώπιον Δικαστηρίου στην Κύπρο.

Στο κυπριακό Δικαστήριο, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, παρουσιάστηκε για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση, όπως είχε ζητήσει ο δικηγόρος της Μονής Κύκκου, κ.Βελάρης. Ο Ελληνας υπουργός εκείνες τις ημέρες βρισκόταν την Κύπρο, προκειμένου να συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της μεγαλονήσου, κ.Νίκο Αναστασιάδη και τον ομόλογό του, κ.Νίκο Χριστοδουλίδη, και για να μετάσχει αύριο στην -υπό τον πρωθυπουργό- ελληνική αντιπροσωπεία στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στη Λευκωσία.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, ο κ.Κοτζιάς επέκρινε τον κ.Βελάρη, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:

-Ούτε επί χούντας η Ελλάδα δεν διασύρθηκε με τέτοιο τρόπο.

-O Συνήγορος θέλει συστηματικά να εμποδίσει τον ηγούμενο να έρθει σε συνεννόηση μαζί μας.

-Ο κύριος Βελάρης παρεμπόδιζε τη συμφωνία με τον Ηγούμενο. Ο ηγούμενος είπε ότι θέλω να βλέπω απέναντι από το μετόχι την ελληνική πρεσβεία.

-Θα πρέπει (σ.σ. ο δικηγόρος) κάποια στιγμή να σεβαστεί την Ελλάδα. Υπάρχει αλληλοσεβασμός με τον Επίσκοπο και κάποιος τρίτος επεισέρχεται για να σπάσει μια πολύ καλή συμφωνία.

-Επιμένατε εσείς κ.Βελάρη και σπάσατε τη συμφωνία. Έχετε άλλη γραμμή, όχι το φιλελληνισμό.

-Στη συνάντηση μας με τον ηγούμενο ήταν παρών ο κ.Βελάρης. Ο ηγούμενος χτύπησε το χέρι του στο τραπέζι και του είπε «Σταμάτα εσύ. Θέλω να το δωρίσω στην ελληνική Πολιτεία».

-Εσείς εξυπηρετείτε τη γραμμή του χρήματος. Ο ηγούμενος μου είχε πει με δάκρυα στα μάτια ότι θέλει να ξυπνά το πρωί και να βλέπει απέναντί του την ελληνική σημαία από την πρεσβευτική κατοικία.

-Οσον αφορά τη σοβαρή εμπλοκή που υπήρξε με την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση, ο κ.Κοτζιάς τόνισε: «Είναι ντροπή ένας ΥΠΕΞ να απολογείται για πράξεις του 2012 – 2013. Εξεταζόμενος για άλλα θέματα από την κατάθεση μου για μιάμιση ώρα μειώνει την αξία της κατάθεσης μου. Δεν κατάλαβα ότι εδώ δικάζομαι για το ΤΑΙΠΕΔ».

-Σχετικά με τον ισχυρισμό του δικηγόρου της Μονής Κύκκου ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη πουλήσει (!) το οικόπεδο, ο κ.Κοτζιάς του απάντησε: «Δεν το πουλήσαμε. Παρενέβη ο κ.Βελάρης και υποψιάζομαι ότι το έταξε σε άλλα funds». Και πρόσθεσε: «Εδώ δεν πουλήσαμε κτήμα στην Άγκυρα που έχουμε από τη δεκαετία ’30 στον καλύτερο δρόμο. Μας φέρθηκαν καλύτερα στην Τουρκία. Είναι προφανές ότι δεν συμπαθείτε την παρούσα κυβέρνηση».

Η αρχική παραχώρηση το 1998

Υπενθυμίζεται πως η Ιερά Μονή Κύκκου συμφώνησε και πούλησε, υπό τύπο εμπιστεύματος στην Ελληνική Δημοκρατία, οικόπεδό της, που βρίσκεται απέναντι από την έδρα της στη Λευκωσία, με τον απαράβατο όρο ότι θα ανεγερθούν εκεί η ελληνική πρεσβεία και η πρεσβευτική κατοικία.

Ειδικότερα, το καλοκαίρι του 1998, όταν επισκέφθηκαν την Κύπρο ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, και ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, τέθηκε θέμα ανέγερσης πρεσβείας στη Λευκωσία και ρωτήθηκε η μονή εάν είχε διαθέσιμο οικόπεδο για πώληση. Τους υποδείχθηκε το οικόπεδο, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το μετόχι της Μονής και συμφωνήθηκε να παραχωρηθεί στην Ελλάδα. Εάν παραβιαζόταν ο όρος να οικοδομηθούν εκεί πρεσβεία και πρεσβευτική κατοικία, το οικόπεδο θα επιστρεφόταν στη Μονή, η οποία θα επέστρεφε τα χρήματα εντόκως.

Το 1999 η Μονή πώλησε το τεμάχιο στην Ελλάδα έναντι του ποσού των 500.000 λιρών Κύπρου, που δεν ήταν ασφαλώς η πραγματική αξία του τεμαχίου (η εκτιμημένη αξία του το 1999 ανερχόταν σε πάνω από 3 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο, το 2012, επί κυβερνήσεως ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, το οικόπεδο εντάχθηκε στον Οργανισμό ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) για να πουληθεί (!). Τον Δεκέμβριο του 2012, η Μητρόπολη Κύκκου οδήγησε την υπόθεση στα κυπριακά Δικαστήρια, με το σκεπτικό ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν μπορούσε να εκποιήσει το οικόπεδο λόγω της ρήτρας (ανέγερση πρεσβείας, πρεσβευτικής κατοικίας), και, άρα, θα έπρεπε να επιστραφεί στην κυριότητα της Μονής.

Τον Φεβρουάριο του 2017, το κυπριακό Δικαστήριο απεφάνθη ότι η Ελλάδα υποχρεούται «άμεσα» να επιστρέψει το ακίνητο, προσδιορίζοντας το «άμεσα» στη χρονική στιγμή, κατά την οποία θα καταβληθεί από τη Μονή το αντίτιμο των 500.000 λιρών Κύπρου (854.300 ευρώ), πλέον τόκους προς 9% από τον Μάιο του 1999 (συνολικά περί τα 2,5 εκ. ευρώ).

Η καθοριστική επιμονή του ελληνικού ΥΠΕΞ το 2017

Η Αθήνα, ωστόσο, δεν προχώρησε το 2017 στην ανάληψη του παραπάνω ποσού, δεδομένου ότι η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών επέμενε στην απόφασή της να κατασκευαστεί στο συγκεκριμένο οικόπεδο το κτίριο της ελληνικής πρεσβείας στην Κύπρο. Κάτι, άλλωστε, που είχε συμφωνηθεί στο παρελθόν μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας. Εξάλλου, εάν δεχόταν να πάρει τα χρήματα η Ελλάδα, θα ήταν σαν να αποποιείτο το ιδιοκτησιακό δικαίωμά της επί του οικοπέδου.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών ήδη είχε βρει κονδύλιο της τάξης των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να οικοδομηθεί εκεί η πρεσβεία.

Ετσι, λίγο μετά την απόφαση του κυπριακού Δικαστηρίου, σε μία από τις επισκέψεις του στην Κύπρο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, συζήτησε το θέμα με τον μητροπολίτη Κύκκου, Νικηφόρο. Εκεί, συμφωνήθηκε ότι το οικόπεδο θα παραμείνει στο ελληνικό Δημόσιο για την ανέγερση του κτηρίου της πρεσβείας. Μάλιστα, ο μητροπολίτης φέρεται να είχε πει χαρακτηριστικά πως, πριν κλείσει τα μάτια του θέλει να δει την ελληνική σημαία να κυματίζει απέναντι από το Μετόχι. Η ελλαδική πλευρά δεσμεύθηκε να προχωρήσει με τα σχέδια. Δύο περίπου εβδομάδες αργότερα, τεχνικοί από την Ελλάδα μετέβησαν στην Κύπρο, είχαν συνάντηση με εκπροσώπους της Μονής και προχώρησαν στα αρχιτεκτονικά σχέδια.

Το ρωσικό fund

Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 2017 έγινε γνωστό, μέσα από δημοσιεύματα σε κυπριακά ΜΜΕ, ότι η Μονή Κύκκου πούλησε το οικόπεδο σε ρωσικό fund. Σύμφωνα με έντονη φημολογία έναντι 10 εκ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος, φέρεται να πίεσε τη Μονή Κύκκου να αναθεωρήσει την απόφασή της. Μάλιστα, ο προκαθήμενος της κυπριακής Εκκλησίας πρότεινε στην Αθήνα να παραχωρήσει η Αρχιεπισκοπή κάποιο οικόπεδό της, προκειμένου να αναγείρει το ελληνικό Δημόσιο πρεσβεία. Η Αθήνα, όμως, επέμεινε στην απόφασή της. Αντίθετα, οι νομικοί εκπρόσωποι της Μονής Κύκκου, προκειμένου να πείσουν για τη νομιμότητα της ενέργειας να πουληθεί το οικόπεδο σε ρωσικό fund, επικαλούνταν το επιχείρημα ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη πουλήσει το οικόπεδο, αφού το ενέταξε στο ΤΑΙΠΕΔ. Κάτι, ωστόσο, που ουδέποτε έγινε, αφού το ελληνικό Δημόσιο εξακολουθεί να διατηρεί ως ιδιοκτησία του το οικόπεδο.

Με τη σημερινή υπογραφή της συμφωνίας, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την ανέγερση της πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο στο ιδιόκτητο οικόπεδο, φέρνοντας αίσιο τέλος σε μια 20χρονη περιπέτεια.

Πρόσφατα Άρθρα

Ἐκοιμήθη ὁ Γέρων Ἀρχιμανδρίτης Χρυσόστομος, Ἡγούμενος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίου Γερασίμου τοῦ Ἰορδανίτου
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Ἐκοιμήθη ὁ Γέρων Ἀρχιμανδρίτης Χρυσόστομος, Ἡγούμενος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίου Γερασίμου τοῦ Ἰορδανίτου

6 Σεπτεμβρίου 2026

Τὸ Πατριαρχεῖον Ἱεροσολύμων μετὰ βαθυτάτης θλίψεως ἀναγγέλλει τὴν πρὸς Κύριον ἐκδημίαν τοῦ Γέροντος Ἀρχιμανδρίτου Χρυσοστόμου, ἐπὶ μακρὰν σειρὰν ἐτῶν Ἡγουμένου...

Read more
Χειροτονία νέου Διακόνου στα Πετρίλια Φθιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονία νέου Διακόνου στα Πετρίλια Φθιώτιδος

6 Σεπτεμβρίου 2026

Στο χαρμόσυνο κλίμα της μεγάλης Θεομητορικής Εορτής, πρώτης κατά το νέο Εκκλησιαστικό έτος, του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, στον ομώνυμο...

Read more
Άρτης Καλλίνικος: «Ο Χριστός καλεί· η μετάνοια ανοίγει την πόρτα»
Εκκλησία της Ελλάδος

Άρτης Καλλίνικος: «Ο Χριστός καλεί· η μετάνοια ανοίγει την πόρτα»

6 Σεπτεμβρίου 2026

Την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2026, το πρωΐ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος ελειτούργησε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου...

Read more
Εάν δεν έχεις αυτούς τους στόχους, τότε φάε κρέας και την Μεγάλη Παρασκευή
Εκκλησία της Ελλάδος

Κρίση στη σχέση: Γιατί τα ζευγάρια απομακρύνονται ενώ ακόμα αγαπιούνται;

6 Σεπτεμβρίου 2026

Γιατί τα ζευγάρια απομακρύνονται ενώ ακόμα αγαπιούνται; Τι συμβαίνει όταν η καθημερινότητα, τα προβλήματα, οι διαφορετικές συνήθειες και τα χρόνια...

Read more
Με λαμπρότητα η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Ανθίμου στην Αγία Παρασκευή Αττικής
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Ανθίμου στην Αγία Παρασκευή Αττικής

6 Σεπτεμβρίου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Ανθίμου, Επισκόπου Νικομηδείας, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, του ομωνύμου Δήμου...

Read more
Ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος στον Ιερό Ναό Γενεθλίου της Θεοτόκου Φαρών
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος στον Ιερό Ναό Γενεθλίου της Θεοτόκου Φαρών

6 Σεπτεμβρίου 2026

Στον Ιερό Ναό Γενεθλίου της Θεοτόκου, της συνοικίας Φαρών, στην πόλη της Καλαμάτας, ένθα μεταφέρθηκε, για το καθιερωμένο ετήσιο προσκύνημα,...

Read more
Εκκλησία της Ελλάδος

Τρισάγιο από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στη μνήμη των δύο πιλότων που χάθηκαν στην Τανάγρα

6 Σεπτεμβρίου 2026

Τρισάγιο στη μνήμη των δύο πιλότων που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος στην Τανάγρα τέλεσε σήμερα...

Read more
Στελέχη νεότητας Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους στην Τήνο
Εκκλησία της Ελλάδος

Στελέχη νεότητας Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους στην Τήνο

6 Σεπτεμβρίου 2026

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου και Τήνου κ. Δωροθέου, το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και...

Read more
Στο Πήλιο ο Μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος
Εκκλησία της Ελλάδος

Στο Πήλιο ο Μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος

6 Σεπτεμβρίου 2026

Στο πανέμορφο Πήλιο βρέθηκε το διήμερο 5-6/9 ο Σεβ. Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, προσκεκλημένος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου,...

Read more
Χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος ο Αρχιδιάκονος της Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος ο Αρχιδιάκονος της Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος

6 Σεπτεμβρίου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μέσα σε κλίμα πνευματικής χαράς τελέσθηκε το πρωί του Σαββάτου 5 Σεπτεμβρίου 2026, στον Ιερό Ναό...

Read more
Κουρά ενός ακόμη μοναχού από τον Φθιώτιδος Συμεών
Εκκλησία της Ελλάδος

Κουρά ενός ακόμη μοναχού από τον Φθιώτιδος Συμεών

6 Σεπτεμβρίου 2026

Στα προεόρτια της Θεομητορικής Εορτής του Γενεσίου της Θεοτόκου, με ένα ακόμη σπουδαίο πνευματικό γεγονός εγκαινίασε την φετινή πανήγυρη της...

Read more
Φως ιλαρόν στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Καστρίου Κυνουρίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Φως ιλαρόν στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Καστρίου Κυνουρίας

6 Σεπτεμβρίου 2026

Με κάθε λαμπρότητα πανηγυρίζει η ιστορική Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Καστρίου Κυνουρίας, την Ανάμνηση του εν Χώναις θαύματος του Αρχαγγέλου...

Read more
«Η πίστη των πατέρων, φως των επομένων γενεών»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Η πίστη των πατέρων, φως των επομένων γενεών»

6 Σεπτεμβρίου 2026

Με ιδιαίτερη συγκίνηση εορτάσθηκε το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2026 η συμπλήρωση 150 ετών από την ίδρυση της Ιεράς Μονής Αγίας...

Read more
Χειροτονία Πρεσβύτερου στην Ι.Μ. Ιέρακος
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονία Πρεσβύτερου στην Ι.Μ. Ιέρακος

6 Σεπτεμβρίου 2026

Την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026  η Εκκλησία μας εόρτασε την Κατάθεση της Αγίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου. Παράλληλα, για την...

Read more
Εγκαίνια έκθεσης του πίνακα «Η ανατίναξη της Μονής Αρκαδίου» του Ιβάν Αϊβαζόφσκι στην Ιερά Μονή Αρκαδίου
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Εγκαίνια έκθεσης του πίνακα «Η ανατίναξη της Μονής Αρκαδίου» του Ιβάν Αϊβαζόφσκι στην Ιερά Μονή Αρκαδίου

5 Σεπτεμβρίου 2026

Το απόγευμα της Τρίτης, 2ας Σεπτεμβρίου 2026, πραγματοποιήθηκαν, στην ιστορική Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αρκαδίου, τα εγκαίνια της έκθεσης...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Το μήνυμα της ΙΔ’ Κυριακής Ματθαίου
Κηρύγματα

Οι γάμοι – Κυριακής ΙΔ’ Ματθαίου

2 Ιανουαρίου 2021

Τοῦ Μητροπολίτου Ἐλευθερουπόλεως ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ «ὡμοιώθη ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν ἀνθρώπω βασιλεῖ,  ὅστις ἐποίησε γάμους τῷ υἱῶ αὐτοῦ» (Ματθ.22,2) Καὶ ἡ σημερινὴ...

Το μήνυμα της ΙΔ’ Κυριακής Ματθαίου

Κεκλημένοι όλοι για τον θείο γάμο

2 Σεπτεμβρίου 2018
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Το μήνυμα της ΙΔ’ Κυριακής Ματθαίου

3 Σεπτεμβρίου 2018
Next Post

Θα ακολουθήσουμε την γραμμή την οποία χάραξε ο Πατριάρχης Τύχων

Εόρτιος Εσπερινός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Ι.Μ. Σύρου

Εόρτιος Εσπερινός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Ι.Μ. Σύρου

Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Ι.Μ. Ιεραπύτνης

Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Ι.Μ. Ιεραπύτνης

Αρχιερατικό μνημόσυνο στη Ρίζα Ιεράπετρας για τους εκτελεσθέντες τον Σεπτέμβριο του 1943

Αρχιερατικό μνημόσυνο στη Ρίζα Ιεράπετρας για τους εκτελεσθέντες τον Σεπτέμβριο του 1943

Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην I.M. Παραμυθιάς

Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην I.M. Παραμυθιάς

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist