Με λαμπρότητα η ενορία των Καθενών του Δήμου Διρφύων τίμησε όλως ιδιαιτέρως την μεγάλη Δεσποτική και Θεομητορική Εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου με επίκεντρο της εορτής τον Βυζαντινό Ιερό Ναό 13ου αιώνος της πάλαι ποτέ παλαιφύτου Ιεράς Μονής Ερίων την οποία κοσμούν θαυμάσιες βυζαντινές αγιογραφίες του 16ου αιωνος η οποία τιμάται στην εορτή της Υπαπαντής.
 
Την παραμονή της εορτής Σαββάτο 1 Φεβρουαρίου προ της ενάρξεως του Πανηγυρικού Εσπερινού προηγήθηκε η λιτανευτική πομπή της ιεράς εικόνος απο τον ενοριακό ιερό ναό του Τιμίου Προδρόμου Καθενών την οποία και μετέφεραν ευλαβείς κυρίες και νέοι πεζοί προς τον ιερό βυζαντινό ναό όπου έγινε η υποδοχή και ακολούθως τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο προεξήρχε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος Πανοσ Αρχιμ Τιμόθεος Μπαϊμπάκης ο οποίος και κήρυξε τον θείο λόγο συμμετέχοντος του εφημερίου ενορίας Καθενών Οικονόμου Ιωάννου Κετσετζή.
 
Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020 τελέσθηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία την οποία και ετέλεσε ο εφημέριος ενορίας Καθενών π. Ιωάννης Κετσετζής ο οποίος και ομίλησε και αναφέρθηκε περιληπτικά στην σημασία της εορτής.
 
Παρών έδωσαν πολλοί πιστοί απο την ευρύτερη περιοχή των Διρφύων μεταξύ εκ του οποίου του Αντιδημάρχου κ. Πέτρου Κορώνη
 
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο π. Ιωάννης ευχαρίστησε και ευχήθηκε σε όλους όσους τίμησαν την εορτή της Υπαπαντής και συνέβαλαν στην διοργάνωση της εορτής την επιμέλεια είχαν τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου οι εθελοντές της ενορίας και ο Πολιτιστικός Συλλόγος Καθενών οι οποίοι επιμελούνται την φροντίδα τους τον περιβάλοντος χώροτ του βυζαντινού μνημείου που κοσμεί την ενορία τους και την επαρχία των Διρφύων.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε ιερά δέησις και εν συνεχεία οι ευλαβείς κυρίες της ενορίας λιτάνευσαν και καθ’ οδόν ψάλοντας την Ιερά Παράκληση τηρώντας το παραδοσιακό έθιμο και τάμα τους προς την Υπεραγία Θεοτόκο δια της πεζοπόρου και λιτανευτικής πομπής της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Υπαπαντής και με προορισμό τον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου των Καθενων όπου την εκόμισαν ευλαβικά στον ιερό ναό οπου και φυλάσεται όλο τον χρόνο.
 
Αξίζει να σημειώσουμε ότι καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας πολλοί ήταν οι πιστοί απο τους Καθενούς την Χαλκίδα και την επαρχία των Διρφύων όπου παρέμειναν στον ιερό ναό ώστε να εναποθέσουν τις νυθχημερόν παρακλήσεις και ικετηρίους δεήσεις τους προς την Υπεραγία Θεοτόκο.
 
Την ιερά Υμνωδία διηκόνησα ο Πρωτοψάλτης της Ενορίας κ. Ιάκωβος Κετσετζής, υιός του Εφημερίου με τον Ιεροψάλτη Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ερέτριας κ. Δημήτριο Πετρογιάννη.
 
Φωτογραφίες Δημήτριος Πετρογιάννης.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.