• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Ώστε το παιδί σας θέλει να γίνει μοναχός;

in Πνευματικές Διδαχές
10 Ιουλίου 2019
byPoimin.gr Team
Το νόημα της ασκήσεως μέσα στη ζωή της Εκκλησίας
Share on FacebookShare on Twitter

Η πιο κάτω ομιλία ( ελαφρά συντομευμένη) δόθηκε το 1984 κατά το χειμερινό προσκύνημα στον Άγιο Χέρμαν, στο Ρέντιγκ της Καλιφόρνια.

Θα ήθελα να σας ζητήσω να σκεφτείτε κάτι που δεν έχετε σκεφτεί μέχρι τώρα..Πώς θα νιώθατε αν ο γιός ή η κόρη σας εξέφραζε την επιθυμία να μπει σε μοναστήρι; Μπορεί να είστε Ορθόδοξος και πολύ ευλαβής. Μπορεί να είστε σταθερός στον εκκλησιασμό σας και να διαβάζετε πνευματικά βιβλία. Μπορεί να έχετε κάνει ότι καλύτερο για να μεγαλώσετε τα παιδιά σας με Ορθόδοξο τρόπο και μπορεί να θαυμάζετε κιόλας τον μοναχισμό. Παρόλα αυτά πώς θα νιώθετε αλήθεια;

Ζούμε σε εποχή και κοινωνία που είναι αρκετά διαφορετική από αυτήν της Ελλάδας και της Αγίας Ρωσίας, όπου ο μοναχισμός ήταν φανερός και αρκετά αποδεκτό μέρος της ζωής. Δεν ήταν ασύνηθες για ολόκληρες οικογένειες να επισκέπτονται μοναστήρια. Ωστόσο σήμερα λίγοι άνθρωποι εκτίθενται σε κάποιο σημαντικό βαθμό στον μοναχισμό, γι αυτό και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στην αντιχριστιανική και ανορθόδοξη κοινωνία μας και μόνο η σκέψη ότι το παιδί μας μπορεί να θέλει να γίνει μοναχός μπορεί να φανεί ως μεγάλη απειλή.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τέτοια αντίδραση. Η έλλειψη γνωριμίας με το μοναχισμό γεννά το φόβο. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που θεωρούν τον μοναχισμό σαν κάτι το πολύ θλιβερό και μισάνθρωπο. Μπορεί να φαντάζονται το παιδί τους κλειδωμένο πίσω από κάγκελα και να τρέφεται με ψωμί και νερό για το υπόλοιπο της ζωής του. Το άλλο άκρο είναι μια εξίσου λανθασμένη ρομαντική θεώρηση για μια πνευματική κατάσταση στην οποία το παιδί περνά τη ζωή του χωρίς να πατά στη γη σε μια εξαϋλωμένη ατέρμονη αγιότητα. Και στις δύο περιπτώσεις, οι άνθρωποι φαντάζονται ότι το να μπει κανείς σε μοναστήρι προϋποθέτει την εγκατάλειψη του ανθρώπινου γένους.

Η πραγματικότητα της μοναχικής ζωής είναι πολύ διαφορετική από τα δύο αυτά άκρα. Ο γιός ή η κόρη σου , που αφήνει πετάμενες κάλτσες και μπουκάλια αναψυκτικών παντού και είναι συνήθως εκνευριστικοί, δεν θα μετατραπεί ξαφνικά σε αναχωρητή. Ο καθένας που φεύγει από τον κόσμο για να μπει σε μοναστήρι παίρνει μαζί του και όλες τις αδυναμίες και τα λάθη του. Μπορεί να μάθει να ξεπερνά κάποια από αυτά. Άλλα θα τα έχει για πάντα. Εν πάση περιπτώσει, εάν το παιδί σου γίνει μοναχός/ή δεν θα ζει χωρίς ανθρώπινη ζεστασιά και ανθρώπινες σχέσεις. Και εσύ θα εξακολουθείς να τον αναγνωρίζεις ως απόγονό σου.

Όποια και αν είναι η αρχική σου αντίδραση στο θέμα του μοναχισμού, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πως εσύ σαν γονιός βλέπεις τη θέση σου σαν Ορθόδοξο χριστιανό σε μια σύγχρονη, κοσμική κοινωνία. Επειδή είμαστε περικυκλωμένοι από τα κοσμικά μέτρα και τη υλιστική κοινωνία, λησμονούμε ότι ο Χριστός ζητά από αυτούς που Τον ακολουθούν να ξεχωρίσουν από τον κόσμο. Μην είσαστε εκ του κόσμου. Αυτό είναι το σύνθημα του μοναχισμού. Αν το καταλάβετε αυτό θα είστε πιο έτοιμοι να αποδεχθείτε το γιό ή την κόρη σας που άκουσε μέσα στην καρδιά του την κλήση Του για να αναλάβει τον μοναχικό ζυγό.

Παρόλα αυτά είμαστε τα δυστυχή όντα μιας πεπτωκυίας φύσης και είναι σπάνιο γεγονός να βρεθεί ευσεβής Ορθόδοξος γονιός που να ενθουσιαστεί όταν ακούσει ότι το παιδί του θέλει να μπει σε μοναστήρι. Πολύ συχνότερα ανεβαίνουν από τα βάθη της καρδίας κάποιες βίαιες αντιδράσεις, που παρόλο που είναι αθώες και με καλή πρόθεση, αποτελούν ενδείξεις της πεπτωκυίας συναισθηματικής και ψυχολογικής μας φύσης: Ένας λυπηρός αντικατοπτρισμός του ανορθόδοξου περιβάλλοντος και του ιστορικού μας. Έχοντας αυτό στο μυαλό ας εξετάσουμε μερικές συναισθηματικές αντιδράσεις που τόσο συχνά αναφύονται.

Τα όποια συναισθήματα αρχίζουν με την ερώτηση: «Γιατί;» Γιατί κάποιος να θέλει να εγκαταλείψει τον κόσμο και να μπει σε μοναστήρι; Αν αυτός ο λόγος θεωρηθεί ως λογικός είναι γιατί το παιδί σας, παρ’ όλες τις αδυναμίες και τα λάθη του, αγαπά τον Θεό περισσότερο από οτιδήποτε ή οποιονδήποτε άλλο στον κόσμο. Περισσότερο από τη ζωή για την οποία τον προορίσατε, περισσότερο από το αυτοκίνητό του, το σχολείο στο οποίο θα τον στέλλατε, περισσότερο από την οικογένειά του… Και εδώ εμφανίζεται το πολύ φυσικό αίσθημα της ζήλιας. Σαν γονιοί μπορεί να προσπαθήσετε να αντικαταστήσετε τον Θεό από το να είναι το επίκεντρο της ζωής του παιδιού σας και να το πείσετε να απαρνηθεί τον μοναχισμό. Αν τα καταφέρετε, θα κάνετε το παιδί σας πολύ δυστυχισμένο και αν αποτύχετε θα αισθάνεστε πολύ πληγωμένοι.

Δεύτερο, μπορεί να νιώθετε αποξενωμένοι ή αποκλεισμένοι από τη ζωή του παιδιού σας. Αν η κόρη σας μπει σε μοναστήρι και κάνει μια ζωή την οποία δεν μπορείτε να μοιραστείτε μπορεί να νιώθετε ότι δεν μπορείτε πια να συνεννοηθείτε. Ενώ αν παντρευόταν, έστω και αν ζούσε χιλιάδες μίλια μακριά, θα νιώθετε ότι μπορείτε ακόμα να αποτελείτε μέρος της ζωής της παρά αν γίνει μοναχή και ζει σε μοναστήρι 70 χιλιόμετρα μακριά. Μια παντρεμένη θυγατέρα θα χρειάζεται ακόμα τη συμβουλή της μητέρας της για το πώς να αντιμετωπίσει τις αρρώστιες των παιδιών ή πώς να τα βγάλει πέρα με περιορισμένο εισόδημα. Από την άλλη, αν μπει σε μοναστήρι, δεν μπορείτε να την συμβουλεύσετε πώς να πηγαίνει στην ακολουθία του Όρθρου, και έστω και αν είστε Ορθόδοξος, θα νιώθετε συναισθηματικά μετέωρος και πολύ παράξενα κοντά σε αυτό το παράξενο πλάσμα, ντυμένο στα μαύρα που ζει πολύ διαφορετικά από σας. Επίσης υπάρχει και το γεγονός ότι πολλοί γονείς περιμένουν να γίνουν παππούδες. Αυτό είναι σημαντικό ειδικά για τις μητέρες.

Μπορεί να νιώθετε απειλή. Περάσατε όλη της ζωή σας προσφέροντας μια καλή ζωή στα παιδιά σας. Τα τρέφετε και ανησυχείτε γι ‘ αυτά. Τα βοηθάτε να ανακαλύψουν τις ικανότητες τους και τα ενθαρρύνετε να αναπτύξουν τα ταλέντα τους. Πιθανώς ο γιός σας να είναι καλός μουσικός και η κόρη σας γεννημένη δικηγόρος και έχετε ξοδέψει τη ζωή σας να τα υποστηρίζετε σ’ αυτό, οικονομικά και συναισθηματικά, και τα ετοιμάζετε να γίνουν επιτυχημένοι στον κόσμο. Και μετά από τόσα χρόνια προσπάθειας και ανησυχίας, αυτοί ξαφνικά δεν θέλουν τίποτε από αυτά, δεν επιθυμούν τον κόσμο, ούτε τη ζωή για την οποία τα προετοιμάζατε. Αυτή μπορεί να είναι μια πολύ οδυνηρή και απειλητική αποκάλυψη. Πολύ συχνά οι γονείς νιώθουν ότι με το να απορρίπτουν τον κόσμο, τα παιδιά τους απορρίπτουν και αυτούς.. Αυτό δεν είναι απαραίτητο, αλλά αυτή η αίσθηση υποδαυλίζει τους μεγαλύτερους καυγάδες μεταξύ γονιών και παιδιών όσον αφορά στο θέμα του μοναχισμού.

Εδώ οι γονείς μπορεί να νιώσουν ότι έχουν αποτύχει στο μεγάλωμα των παιδιών τους αφού διαλέγουν τέτοιο « ασυνήθιστο» τρόπο ζωής. Αυτή είναι άλλη μια οδυνηρή σκέψη.

Αυτά τα αρκετά έντονα συναισθήματα που μπορεί να εγερθούν σχετικά με το θέμα του μοναχισμού και το παιδί μας, συνήθως τελειώνουν με ένα καταιγισμό κριτικής. Τα ακόλουθα παραδείγματα δεν είναι καθόλου υποθετικά. Είναι μια λίστα από το τι έχουν πραγματικά καταμαρτυρήσει στα παιδιά τους αληθινοί γονείς, μερικοί από αυτούς ευσεβείς χριστιανοί. ΟΙ αντιδράσεις τους φωτίζουν την ουσία της διαμάχης, όπως βιώνεται από ανθρώπους που είναι ορθόδοξοι και ζουν στον κόσμο.

Έχουν πει ότι δεν αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, απλά ότι περιμένουμε από άλλους να παίρνουν τις αποφάσεις για μας. Έχουν πει ότι αν αγαπούμε τον πλησίον θα πρέπει να εργαστούμε στον κόσμο για να βελτιώσουμε την κοινωνία και όχι να την εγκαταλείπουμε για να τρέξουμε πίσω από κάποιο ευχάριστο όνειρο. Έχουμε ακούσει ότι ο μοναχισμός είναι απλά μια αποχή, και ένα είδος ψεύτικης πνευματικότητας: «Γιατί δεν αντέχετε να μείνετε στον κόσμο και να αντιμετωπίσετε αληθινά προβλήματα και την αληθινή ζωή όπως εμάς;» Λένε ότι ο μοναχισμός είναι εγωισμός και εγωκεντρισμός, διαιρεί και καταστρέφει την οικογένεια, ότι είναι «οικονομικά ασταθής». « Τι γίνεται με την μελλοντική σου ασφάλεια; Γιατί δεν βρίσκεις μια καλή δουλειά και να τους στέλλεις όλα σου τα λεφτά;»…..

Ενώ όλα αυτά διαφέρουν μεταξύ τους, υπάρχει μια κοινή συνισταμένη: η κοσμικότητα. Εδράζουν σε μια πολύ κοσμική θεώρηση. Είναι αυτή η απόλυτη και ολοκληρωτική απόρριψη αυτής της θεώρησης εκ μέρους του μελλοντικού μοναχού που δημιουργεί τόσο βίαιη διαμάχη μεταξύ γονιών και παιδιών. Παρόλο που μπορεί να είναι υποσυνείδητο, το μήνυμα των γονιών είναι: « Ανταποκρίσου στον κόσμο, ταίριαξε μαζί του, βρες μια καλή δουλειά, παντρέψου, κάνε αυτό που κάνουν όλοι… Η πνευματικότητα είναι καλή, αλλά δεν υπάρχει λόγος να είσαι των άκρων..»

Έχουμε όμως δει ότι ο Χριστιανισμός είναι εκτός του κόσμου. Είναι εκ φύσεως των άκρων..Αν χάσεις τη ζωή σου, θα την βρεις. Αν προσπαθήσεις να την κρατήσεις θα την χάσεις. Ο Θεός έγινε άνθρωπος για να γίνει ο άνθρωπο θεός. Τι μπορεί να είναι πιο ακραίο από αυτό;

Ψάξε πρώτα τη Βασιλεία του Θεού.

Η Ορθοδοξία είναι το μέσο με το οποίο ανεβαίνουμε προς το Θεό, με το να απεκδυόμαστε το εγώ μας και το θέλημά μας. Ορθοδοξία σημαίνει πόλεμος εναντίων της πετπωκυίας φύσης, ενάντια στο διάβολο και ενάντια στον κόσμο. Αυτό αφορά όλους του Ορθόδοξους χριστιανούς. Ακόμα και αυτοί που ζουν στον κόσμο και έχουν παιδιά και δουλειές πρέπει με κάποια έννοια να κρατιούνται μακριά από τον κόσμο. Από αυτό δεν υπάρχει συμβιβασμός. Ο κόσμος δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει το σπίτι μας. Έστω και αν διαλέξουνε να νυμφευτούμε το Χριστό ή κάποιον άλλο άνθρωπο, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να παντρευτούμε τον κόσμο. Αυτή ακριβώς η επιθυμία να έχουμε και το Θεό και τον κόσμο, βρίσκεται πίσω από την επιθυμία του παιδιού μας να ασπαστεί τον μοναχισμό. Αισθανόμενοι την δική τους αντίδραση στην απόρριψη που κάνει το παιδί τους για τον κόσμο, οι γονείς μπορεί να συνειδητοποιήσουν , ίσως όπως ποτέ άλλοτε, τη δική τους προσκόλληση στον κόσμο και πόσο δεν επιθυμούν να χωριστούν από τις επιθυμίες και τις αξίες της αντιχριστιανικής κοινωνίας στην οποία ζουν.

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αγωνιστεί κανείς ενάντια στην κοινή θεώρηση περί οικογένειας που έχει προσλάβει σ’ αυτή τη χώρα ψευδο- θρησκευτική αίγλη. Οι νέοι σχεδόν λατρεύονται ως θεοί από τους γονείς που βλέπουν την ολοκλήρωση του δικού τους εγώ μέσω τους. Αυτό δεν είναι ορθόδοξη θεώρηση. Απ εναντίας είναι πολύ αντίθετη στην δική μας Ορθοδοξία που διδάσκει ότι τα παιδιά δεν είναι ιδιοκτησία των γονιών τους, δεν είναι παιγνίδια της δικής τους φαντασίας. Τα παιδιά δίδονται από το Θεό για κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να μεγαλώσουν με τη επίγνωσή Του και μετά Αυτός τα καλεί σύμφωνα με το θέλημά Του.

Η ευθύνη των γονιών δεν είναι να τα ετοιμάσουν για να ζήσουν άνετα στον κόσμο, αλλά να ποιμάνουν τις ψυχές τους και να τις ετοιμάσουν στην πάλη ενάντια στον πεπτωκότα κόσμο. Αυτοί που διαλέγουν να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή είναι αυτοί που ακούν το κάλεσμα για το μοναχισμό. Αν το παιδί σου θέλει να εγγραφεί σ’ αυτόν τον πόλεμο, θα ορκιστεί ενώπιον του Θεού και ανθρώπων ότι παρά τις αμαρτίες του και τις αδυναμίες που μπορεί να τον κατακλύζουν κάθε στιγμή της ημέρας, δεν θα βρει ανάπαυση μακριά από το Θεό.

Αν αυτή είναι η κλήση του παιδιού σου, μην τον κρατάς πίσω, όσο λογικοί και αν είναι οι λόγοι που του παρουσιάζεις. Αν η επιθυμία τους για τον μοναχισμό είναι απλά μια παρόρμηση θα το καταλάβουν πολύ σύντομα και δεν θα έχουν υποστεί κανένα κακό επειδή δοκίμασαν. Αν όμως, τέτοια επιθυμία έχει σπαρθεί από το Θεό σαν μέσο για να επιτύχουν τη σωτηρία τους, μην τα εμποδίζετε με το να τα πείσετε να τελειώσουν πρώτα το σχολειό ή να έχουν εμπειρίες από τη ζωή.

Φέρτε στο μυαλό σας τον αμέτρητο αριθμό των μοναχών, ανδρών και γυναικών , που η πνευματική τους παρακαταθήκη έχει τόσο πλούσια κοσμήσει την αγία Ορθόδοξη εκκλησία μας. Αν το παιδί σας έχει την επιθυμία και την επιμονή να ακολουθήσει τα βήματά τους, όσο και αν είναι αδύνατο, ευλογείστε το και επιτρέψετέ του να φύγει. Μακάρι αυτή η ευλογία να επιτύχει τη δική σας σωτηρία και τη σωτηρία των άλλων.

Πρόσφατα Άρθρα

Πολυήμερη ἐκδρομή τῆς Παιδικῆς Χορωδίας τῆς Ἱ.Μ. Καστορίας στήν Κεντρική Εὐρώπη
Εκκλησία της Ελλάδος

Πολυήμερη ἐκδρομή τῆς Παιδικῆς Χορωδίας τῆς Ἱ.Μ. Καστορίας στήν Κεντρική Εὐρώπη

2 Σεπτεμβρίου 2026

Τό ἑξαήμερο 27 Αὐγούστου μέ 1 Σεπτεμβρίου 2026 πραγματοποιήθηκε ἡ καθιερωμένη πλέον πολυήμερη ἐκδρομή τῆς Παιδικῆς Χορωδίας τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως...

Read more
Αρχή του νέου Εκκλησιαστικού Έτους στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Αρχή του νέου Εκκλησιαστικού Έτους στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας

2 Σεπτεμβρίου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, κατάνυξη και πνευματική χαρά εορτάσθηκε την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου 2026 η αρχή του νέου Εκκλησιαστικού Έτους και...

Read more
Η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο Εμπορικό Φεστιβάλ Κατερίνης
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο Εμπορικό Φεστιβάλ Κατερίνης

2 Σεπτεμβρίου 2026

Με  επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 30 Αυγούστου η συμμετοχή της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος στο Εμπορικό Φεστιβάλ Κατερίνης,...

Read more
Με την ευλογία του Θεού η έναρξη του νέου εκκλησιαστικού έτους στη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Με την ευλογία του Θεού η έναρξη του νέου εκκλησιαστικού έτους στη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος

2 Σεπτεμβρίου 2026

Την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2026, με την ευκαιρία της έναρξης του νέου εκκλησιαστικού έτους, τελέσθηκε ο καθιερωμένος πρωτομηνιάτικος Αγιασμός στα...

Read more
Στην καρδιά της Πίνδου, στη Βάλια Κάλντα, η έναρξη του νέου Εκκλησιαστικού Έτους
Εκκλησία της Ελλάδος

Στην καρδιά της Πίνδου, στη Βάλια Κάλντα, η έναρξη του νέου Εκκλησιαστικού Έτους

2 Σεπτεμβρίου 2026

Την 1η Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την έναρξη του νέου Εκκλησιαστικού Έτους, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Read more
«Με τον Χριστό στην καρδιά, κάθε δοκιμασία ανθίζει»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Με τον Χριστό στην καρδιά, κάθε δοκιμασία ανθίζει»

2 Σεπτεμβρίου 2026

Την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2026, το πρωί, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Μάμαντος, στα Κανάλια Μεσοπύργου Άρτας, ελειτούργησε ο...

Read more
Εγκαίνια Κέντρου Υγείας Σουφλίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Εγκαίνια Κέντρου Υγείας Σουφλίου

2 Σεπτεμβρίου 2026

Της ακολουθίας του αγιασμού των εγκαινίων του πλήρως αναικαινισμένου Κέντρου Υγείας Σουφλίου προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου...

Read more
Επίσκεψη του πρ. Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Ι.Μ. Μεσσηνίας
Συνοπτικός

Σαμαράς on the road – Ενορίες, Mητροπολίτες και… βλέμμα στη δεξιά πολυκατοικία!!

2 Σεπτεμβρίου 2026

Πιο κοντά στη βάση και με σαφές δεξιό πρόσημο φαίνεται πως θέλει να κινηθεί το επόμενο διάστημα ο Αντώνης Σαμαράς....

Read more
Χειροθεσία Οικονόμου στην ενορία Παντανάσσης Νάξου
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροθεσία Οικονόμου στην ενορία Παντανάσσης Νάξου

2 Σεπτεμβρίου 2026

Με λαμπρότητα πανηγύρισε το διήμερο Κυριακή 30 και Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026 την Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου...

Read more
Πάτερ, δεν θέλω να εξομολογηθώ, η μητέρα μου, που περιμένει έξω, με έφερε σχεδόν με το ζόρι
Πνευματικές Διδαχές

Ο λογισμός με βασανίζει γέροντα να εγκαταλείψω τον αγώνα

2 Σεπτεμβρίου 2026

Ένας νέος πήγε με βαριά καρδιά στον Πνευματικό του κι εξομολογήθηκε: - Ο λογισμός με βασανίζει, Γέροντα, να εγκαταλείψω τον...

Read more
Μάνα συγνώμη και . . . σ’ ευχαριστώ για όλα!
Πνευματικές Διδαχές

Μάνα συγνώμη και . . . σ’ ευχαριστώ για όλα!

2 Σεπτεμβρίου 2026

Ένας νεαρός άνδρας πήγε να υποβάλλει αίτηση για μια διευθυντική θέση σε μια μεγάλη εταιρεία. Αφού πέρασε την αρχική συνέντευξη...

Read more
Χειροτονία Διακόνου στην Ι. Μ. Κερκύρας
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονία Διακόνου στην Ι. Μ. Κερκύρας

2 Σεπτεμβρίου 2026

Την Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2026, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την αρχή της Ινδίκτου, ο Σεβασμιώτατος...

Read more
Η πρώτη μοναχική κουρά στη νεοσύστατη Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Κατωχωρίου Φαρσάλων
Εκκλησία της Ελλάδος

Η πρώτη μοναχική κουρά στη νεοσύστατη Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Κατωχωρίου Φαρσάλων

2 Σεπτεμβρίου 2026

 Με ιδιαίτερη πνευματική συγκίνηση τελέσθηκε το βράδυ της Δευτέρας 31 Αυγούστου 2026, παραμονή της ενάρξεως του νέου εκκλησιαστικού έτους, η...

Read more
Σερρών Θεολόγος: «Η εορτή της Ινδίκτου στην Εκκλησία των Σερρών»
Εκκλησία της Ελλάδος

Σερρών Θεολόγος: «Η εορτή της Ινδίκτου στην Εκκλησία των Σερρών»

2 Σεπτεμβρίου 2026

Γενική Σύναξη των εφημερίων της Σερραϊκής Εκκλησίας, πραγματοποιήθηκε, σήμερα Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2026, στην εκκλησιαστική Κατασκήνωση «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» της Ιεράς Μητροπόλεως...

Read more
Ο λαμπρός εορτασμός των Ονομαστηρίων του Μητροπολίτου Φλωρίνης
Εκκλησία της Ελλάδος

Στο Νοσοκομείο Φλώρινας για βραχεία νοσηλεία ο Σεβασμιώτατος Γέρων Μητροπολίτης κ. Θεόκλητος

2 Σεπτεμβρίου 2026

Ο Σεβασμιώτατος Γέροντας Μητροπολίτης μας κ. Θεόκλητος εισήχθη σήμερα, Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2026, στο Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας για βραχεία νοσηλεία....

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

† Ἀρχή τῆς Ἰνδίκτου, ἤτοι τοῦ νέου ἔτους
Αρχή της Ινδίκτου

Eἰς τήν ἁρχήν τῆς Ἰνδίκτου. † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος

1 Σεπτεμβρίου 2026

«Εὐαγγελίσαθαι πτωχοῖς ἀπέσταλκέ με…,κηρῦξαι ἐνιαυτόν Κυρίου δεκτόν». Πόσον παρήγορα καί ἐλπιδοφόρα εἶναι τά λόγια αὐτά τοῦ σημερινοῦ Εὐαγγελίου ! Διά...

† Ἀρχή τῆς Ἰνδίκτου, ἤτοι τοῦ νέου ἔτους

† Ἀρχή τῆς Ἰνδίκτου, ἤτοι τοῦ νέου ἔτους

1 Σεπτεμβρίου 2025
π. Συμεών Κραγιόπουλος: Ομιλία εις την “Αρχήν της Ινδίκτου” (1η Σεπτεμβρίου)

Η Ινδικτιών και η Ορθόδοξος Εκκλησία

1 Σεπτεμβρίου 2025
π. Συμεών Κραγιόπουλος: Ομιλία εις την “Αρχήν της Ινδίκτου” (1η Σεπτεμβρίου)

«Αρχή του νέου εκκλησιαστικού έτους»

17 Σεπτεμβρίου 2019
π. Συμεών Κραγιόπουλος: Ομιλία εις την “Αρχήν της Ινδίκτου” (1η Σεπτεμβρίου)

«Εὐλόγησον τόν στέφανον τοῦ ἐνιαυτοῦ τῆς χρηστότητός σου, Κύριε»

31 Αυγούστου 2019
π. Συμεών Κραγιόπουλος: Ομιλία εις την “Αρχήν της Ινδίκτου” (1η Σεπτεμβρίου)

Τι σημαίνει “Ινδικτιών”

30 Αυγούστου 2019
π. Συμεών Κραγιόπουλος: Ομιλία εις την “Αρχήν της Ινδίκτου” (1η Σεπτεμβρίου)

“Η Αρχή της Ινδίκτου” (κατά Λουκά δ΄16-22)

1 Σεπτεμβρίου 2016
π. Συμεών Κραγιόπουλος: Ομιλία εις την “Αρχήν της Ινδίκτου” (1η Σεπτεμβρίου)

Eις την A΄, αρχή της Iνδίκτου, ήτοι του νέου έτους.

1 Σεπτεμβρίου 2016
π. Συμεών Κραγιόπουλος: Ομιλία εις την “Αρχήν της Ινδίκτου” (1η Σεπτεμβρίου)

π. Συμεών Κραγιόπουλος: Ομιλία εις την “Αρχήν της Ινδίκτου” (1η Σεπτεμβρίου)

1 Σεπτεμβρίου 2016
Next Post
Ἀπονομή ἐνδεικτικῶν στή Σχολή Βυζαντινῆς  Μουσικῆς  «Μητροπολίτης Διονύσιος Μπαϊρακτάρης»

Ἀπονομή ἐνδεικτικῶν στή Σχολή Βυζαντινῆς Μουσικῆς «Μητροπολίτης Διονύσιος Μπαϊρακτάρης»

Ρώσοι φαρσέρ έπεισαν τον Ζάεφ και συμφώνησε ότι ο Ποροσένκο είναι «συγγενής» του Μέγα Αλέξανδρου

Ρώσοι φαρσέρ έπεισαν τον Ζάεφ και συμφώνησε ότι ο Ποροσένκο είναι «συγγενής» του Μέγα Αλέξανδρου

Θερινές διακοπές και πνευματική ζωή! Συμβιβάζονται ή είναι ασυμβίβαστα;

Θερινές διακοπές και πνευματική ζωή! Συμβιβάζονται ή είναι ασυμβίβαστα;

Ρώσοι φαρσέρ έπεισαν τον Ζάεφ και συμφώνησε ότι ο Ποροσένκο είναι «συγγενής» του Μέγα Αλέξανδρου

Φαρσέρ έπεισαν τον Ζάεφ ότι πρέπει να δωροδοκήσει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Το Μικρό και Μεγάλο Μήνυμα του νέου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μ. Βρετανίας

Πρόγραμμα Ενθρονίσεως του νέου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων κ. Νικήτα

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist