Την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Lucy» στην Χαλκίδα, πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή τιμής από τον Δήμο Χαλκιδέων προς τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομο, για την συμπλήρωση 20 ετών αρχιερωσύνης, ποιμαντικής διακονίας και προσφοράς.

Την εκδήλωση άνοιξε η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Δήμητρα Σακελλαράκη, καλωσορίζοντας τους παριστάμενους αλλά και τους εκ του μακρόθεν παρακολουθούντες, αφού η εκδήλωση, λόγω της επικρατούσης υγειονομικής κρίσεως, πραγματοποιήθηκε με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων και μεταδόθηκε απευθείας από το διαδικτυακό κανάλι του Δήμου, απ’ όπου μπορείτε να την παρακολουθήσετε στον σύνδεσμο: Τελετή απονομής του Χρυσού Κλειδιού της πόλεως στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ , και τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καρυστίας κ. Σεραφείμ, Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ, Κορίνθου κ. Διονύσιος, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος-Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας και Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος-Αρχιγραμματεύς της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιερείς της Πόλεως Χαλκίδος, η τ. Πρωθυπουργός κ. Βασιλική Θάνου, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σίμος Κεδίκογλου, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Μαρία Γεωργίου, οι Βουλευτές Ευβοίας κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης και κ. Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φανής Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Γεώργιος Κελαϊδίτης, ο Διοικητής της Σχολής Πεζικού Υποστράτηγος Δημήτριος Κωσταρέλος, ο Διευθυντής Πεζικού Γ.Ε.Σ. Υποστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ευβοίας Ταξίαρχος κ. Απόστολος Κουφός, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Χαλκίδος κ. Κωνσταντίνος Φλουρής, οι εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδος Επιπυραγός κ. Λιάσκος Κωνσταντίνος και Πυρονόμος κ. Γεώργιος Μόρτος, ο τ. Υπουργός κ. Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος, ο τ. Βουλευτής και Μεγάλος Ευεργέτης της Ι. Μητροπόλεως κ. Άγγελος Πνευματικός, οι π. Δήμαρχοι Χαλκιδέων κ. Χαράλαμπος Μανιάτης, κ. Δημήτριος Αναγνωστάκης και κ. Χρήστος Παγώνης, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Χαλκίδος κ. Ευάγγελος Χατζημαργαρίτης, ο Διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης Χαλκίδος κ. Σπυρίδων Αθανασίου, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Για τον Σεβασμιώτατο μίλησαν πολύ συγκινητικά ο συγχωριανός, συμμαθητής, φίλος του και ομογάλακτός του στην απαρχή του εκκλησιαστικού βίου και Αναγνώστης της Ιεράς Μητροπόλεως, κ. Αναστάσιος Λυμπέρης και ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου, πρώτος πνευματικός υιός και συνεργάτης του Σεβασμιωτάτου.

Ο κ. Λυμπέρης αναφέρθηκε στα πρώτα εκκλησιαστικά βήματα, στις σπουδές, στην συναναστροφή με τους πνευματικούς οδηγούς, στην φιλία, την πνευματική σχέση όλων με τον συντοπίτη Επίσκοπο τους και χαρακτηριστικά είπε επί λέξει: «Είναι ευλογία για όλους μας η συχνή πρωϊνή διασταύρωση μαζί σας και ο εγκάρδιος χαιρετισμός σας χαροποιεί ιδιαίτερα και πάρα πολύ εκτιμάται. Σεβασμιώτατε, για ένα πράγμα να είστε σίγουρος, ότι τα ίδια συναισθήματα θα τρέφαμε απέναντι σας και αν δεν είχατε εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα της αρχιεροσύνης. Γιατί στη συνείδησή μας ήσασταν και είστε υπόδειγμα θρησκευτικού λειτουργού».

Ο π. Νικόδημος ανέπτυξε την σύνδεση της διακονίας με τον χαρακτήρα του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος, εκδαπανάται υπέρ του ποιμνίου του, αφήνοντας ταυτόχρονα παρακαταθήκη σε όλους τον τρόπο και το μέγεθος της προσφοράς του. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του: «Ένα τελευταίο, το οποίο θεωρώ θεμελιώδες και πρωταρχικό, ίσως το σημαντικότερο, είναι πως στέκεται ευθυτενής, παρά το βάρος του χρόνου που αγόγγυστα στους ώμους του κουβαλά, και τον βλέπουμε να μνημονεύει ψυχές στην ιερά προσκομιδή, με ένα χαμόγελο να διαγράφεται στα χείλη του που τρέμουν, προφέροντας σχεδόν μυστικά τα ονόματα αναρίθμητων ανθρώπων… Εκείνος, κυπαρίσσι, στέκει κοιτώντας το δισκάριο και μνημονεύει για ώρες, όλους εμάς, όλους εσάς. Τον κοιτάζω με προσοχή, να μνημονεύει ατελείωτα ονόματα. Πλησιάζουμε αθόρυβα κοντά του, από την μία να καταστούμε κοινωνοί αυτής της δωρεάς του Θεού, μνημονεύοντας ονόματα δικά μας και από την άλλη να παρακολουθήσουμε αυτό που εκείνος, την στιγμή αυτή ζει. Ευχή μας να στέκει μεταξύ ουρανού και γης και να ενώνει δύο κόσμους, των φθαρτών και των αιωνίων».

Αμέσως μετά προβλήθηκε ταινία μικρού μήκους, παραγωγής του Δήμου Χαλκιδέων, με αναφορά στην βιογραφία και διακονία του Σεβασμιωτάτου κ. Χρυσοστόμου, ενώ στη συνέχεια, η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα ανέγνωσε την υπ’ αριθμ. 250/14.12.2021 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, περί απόδοσης της υψίστης τιμής και επίδοσης του χρυσού κλειδιού της Πόλεως προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κύριο Χρυσόστομο, τιμής, σεβασμού και ευχαριστιών ένεκεν, για το πολύκαρπο και καλλίκαρπο έργο του, με την συμπλήρωση είκοσι ετών από της ενθρονίσεώς του (12/1/2002).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Δήμαρχος έκανε εκτενή και λεπτομερή αναφορά στα έργα ποικίλης ανθρωπιστικής προσφοράς, των οποίων ηγείται ο Σεβασμιώτατος και η Ι. Μητρόπολη Χαλκίδος εδώ και 20 χρόνια και χαρακτηριστικά είπε «Οι λέξεις είναι φτωχές και η στιγμή πολύ πλούσια. Φέροντας την τιμή που μου παραχώρησαν οι πολίτες του Δήμου μας, να βρίσκομαι την συγκεκριμένη χρονική στιγμή στη θέση της Δημάρχου, είμαι απλώς και μόνο μία εξουσιοδοτημένη εκπρόσωπος, μία αγγελιοφόρος λόγων και συναισθημάτων και όχι μόνο του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και όλων των πρώην Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων, όλων των δημοτών μας, κάθε Ενορίας, Κληρικών και Λαϊκών, όλων των Δημοτικών Ενοτήτων. Όλων αυτών που στο πρόσωπο σας, Σεβασμιώτατε, βρήκαμε την πατρική μορφή του Ποιμενάρχη μας. Εσάς που από της ενθρονίσεως σας και μέχρι σήμερα, έχετε ανοικτή μια τεράστια αγκαλιά αγάπης και αυτοδιάθεσης… Στον ενθρονιστήριο λόγο σας, τον οποίο απευθύνατε στο ποίμνιο σας 12 Ιανουαρίου 2002, ακριβώς πριν από 20 έτη, στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό του Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, σε μια εκφορά του λόγου σας, αναφερθήκατε, Σεβασμιώτατε, στα μειονεκτήματα της προφητικής παρουσίας εις την ιδίαν πατρίδα, όπως αποδίδονται στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (κεφ. 13, στ. 57). Σήμερα 20 έτη μετά, επιβεβαιώνεται με την αρχιερατική σας παρουσία ότι ήρθατε, κατά τις τότε προσδοκίες σας, ως εκπρόσωπος, ως ζώσα εικόνα του Θεού επί της γης, ο Οποίος ήλθε διακονήσαι και δούναι την ψυχήν Αυτού, σύμφωνα επίσης με το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (κεφ. 20, στ. 28). Και ο τόπος σας ξεπερνά την ευαγγελική ρήση περί προφητών, και σας αναγνωρίζει».

Εν συνεχεία, επέδωσε στον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας το χρυσό κλειδί της Πόλεως, ύψιστη τιμητική διάκριση του Δήμου και τον κάλεσε να κλείσει με τον πάντοτε μεστό λόγο του την εκδήλωση.

Ο Σεβασμιώτατος, βαθύτατα συγκινημένος και συνεσταλμένος απηύθυνε λόγο δοξολογίας προς τον Θεό για την ευδοκία των 20 παρελθόντων ετών διακονίας του, αλλά και λόγο ευχαριστίας προς τους διοργανωτές και συντελεστές της εκδηλώσεως για την τιμή που, όπως ανέφερε, αποδέχεται υπέρ των τέκνων του, δηλαδή όλου του πληρώματος της τοπικής μας Εκκλησίας, της Οποίας και ο ίδιος υπάρχει μέλος και κατακλείοντας είπε: «Αποδέχθηκα την τιμή!

Έχω όμως στο νου μου αυτό που ο Τολστόι λέει: Όταν σας τιμούν οι συνάνθρωποί σας, μη πιστεύσετε ότι είστε καλοί! Να καταλάβετε ότι εκείνοι είναι οι καλοί, πού έχουν το κουράγιο και την διάθεση να σας επαινέσουν και να σας τιμήσουν!

Να, λοιπόν, γιατί αποδέχθηκα την τιμή, επειδή φανερώνει των παιδιών μου την καλωσύνη και την γενναιοδωρία! Και χαίρομαι γι’ αυτά και καμαρώνω!

Αποδέχθηκα την τιμή, γιατί σ’ αυτήν έχουν μετοχές οι πολλοί και καλοί μου συνεργάτες τούς οποίους μου χάρισε ο Θεός!

Σε όλους σας, και στους ευεργέτες μου, καταθέτω ταπεινά την ευγνωμοσύνη μου, μνημονεύοντας και όσους ευρίσκονται ήδη στην μακαρία ζωή.

Τα είκοσι χρόνια είναι ήδη παρελθόν… Είναι το χθες… Το σήμερα κι αυτό γρήγορα πέρασε, αφού ήδη «προς εσπέραν εστί και κέκλικεν η ημέρα…» (Λκ. 24, 29).

Από αύριο αρχίζει μία νέα περίοδος… αγνώστου διαρκείας… Την αρχίζουμε, συν Θεώ, με πίστη και αγάπη! Ανανεώνοντας τον ιερό δεσμό της αγάπης μας και επικαλούμενος για Σας και τα έργα Σας την ουράνια ευλογία, Σας υπόσχομαι να φυλάξω το κλειδί που μου δωρήσατε… Θα αγωνιστώ να ξεκλειδώσω όποιες καρδιές μπορεί να είναι ακόμη κλειδωμένες…

Θα κλειδώσω στην καρδιά μου τα ιερά σας αισθήματα μαζί με όσα ανήκουν στα μυστικά και απόρρητα…

Και μακάρι όλοι μας να ξεκλειδώσουμε την θύρα της καρδιάς μας, στον Χριστό μας, ο Οποίος δεν αποκάμει να στέκεται μπροστά της και διακριτικά να την κτυπάει… αναμένοντας με λαχτάρα να ξεκλειδώσουμε και να τού ανοίξουμε…».

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός Ονομαστηρίων Σεβ. Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος Τιμοθέου

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη και τηρουμένων των μέτρων προστασίας από την πανδημία, τελέστηκε απόψε Παρασκευή 21η Ιανουαρίου 2022, ο Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη...

Τον βλαστό της Όσιο Μάξιμο τον Γραικό ετίμησε η Άρτα

Την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022, το πρωΐ, συνελειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, επί τη μνήμη...

Ο Φθιώτιδος Συμεών τίμησε τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως

Τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτο Ραφαηλίδη, έναν εκ των στενών συνεργατών του τίμησε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Άμεσα τα αντανακλαστικά του Αρχιεπισκόπου – Σε αργία μέχρι να αποφανθεί η δικαιοσύνη κληρικός

Με απόφαση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου ο κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος συνελήφθη χθες κατόπιν καταγγελίας για...

Εις αιώνιον μνημόσυνον Παρθενίας Μοναχής, Ηγουμένη Ιεράς Μονής Σταγιάδων

Με την ευκαιρία της τέλεσης του τεσσαρακονθήμερου μνημοσύνου της αδελφής μου Μοναχής Παρθενίας, θα ήθελα να πω εις μνήμη της λίγα λόγια για τη...

Άγιος Μάξιμος ο ομολογητής της Ορδοδοξίας

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού        Ως μια από τις σπουδαιότερες μορφές της Εκκλησίας μας συγκαταλέγεται και ο άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής. Μέγας θεολόγος,...

Άγιος Μάξιμος ο Γραικός: Ο πολύπαθος φωτιστής της Ρωσίας

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού Την σκοτεινή περίοδο της τουρκοκρατίας, ευδόκησε ο Θεός να τη φωτίσουν πνευματικές προσωπικότητες, λαμπροί πνευματικοί φάροι, εφάμιλλοι των μεγάλων...

Φθιώτιδος Συμεών: «Η διάλυση των Μονών ήταν η μεγαλύτερη πράξη αγνωμοσύνης του Έθνους μας»

Την χαρά και την πνευματική αγαλλίαση της Αναστάσεως γεύθηκαν απόψε εν μέσω χειμώνος, χιονιού και ψύχους οι κάτοικοι της ορεινής Δυτικής Φθιώτιδος, αλλά και...

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης ευλόγησε την βασιλόπιτα του 10ου Βρεφονηπιακού Σταθμού

Μέσα σε ευχάριστη και χαρούμενη ατμόσφαιρα, παρ’ όλα τα έκτακτα υγειονομικά μέτρα που επικρατούν, πραγματοποιήθηκε στον 10ο Βρεφονηπιακό Σταθμό του Δήμου Λαρισαίων, η κοπή...

Σεβασμιώτατε…. σας ευχαριστούμε για ό,τι έχετε προσφέρει

Την πατρική ευλογία και τις ευχές για υγεία και δύναμη για τη νέα χρονιά έδωσε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών επισκεπτόμενος για...

Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Μαξίμου του Γραικού στην Άρτα

Την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022, το απόγευμα, ετελέσθη Μέγας Εσπερινός επί τη μνήμη του εξ Άρτης Οσίου Μαξίμου του Γραικού, στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό...
video

Ένας από εσάς είναι ο Μεσσίας

Ένας από εσάς είναι ο Μεσσίας. Ένας από εσάς είναι ο Χριστός. Ένας σοφός παρόλο που δεν ήταν ορθόδοξος συμβουλεύει έναν ηγούμενο. Η συμβουλή...

«Να αναζητήσουμε την ησυχία και την ευθυμία»

Στον μοναδικό Ιερό Ναό σε όλη την Φθιώτιδα, ο οποίος τιμάται στον  Όσιο Ευθύμιο τον Μέγα, στο χωριό Αγία Παρασκευή Λοκρίδος στις παρυφές του...

Εύχου δέσποτα για όλα τα στελέχη της Μονάδας

Στη Διοίκηση Αγωγού Καυσίμων μετέβη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, κατόπιν προσκλήσεως του Διοικητού-Σμήναρχου κ. Σωτηρίου Ταμπάνα. Ο Ποιμενάρχης μας ευλόγησε τη...

Πειραιώς: «Άμεση ανάγκη να συνέλθει Πανορθόδοξη Σύνοδος. Όχι Σύνοδος Προκαθημένων»

Στον ραδιοφωνικό σταθμό 989 ALPHA RADIO και στην εκπομπή του δημοσιογράφου κ.Δήμου Βερύκιου «Γεωπολιτικά παίγνια», μίλησε χθες Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...