• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

«Ο πραγματικός χριστιανός είναι αυτός ο οποίος λάμπει από ευτυχία»

in Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησιαστική Επικαιρότητα
11 Ιουλίου 2023
byPoimin.gr Team
«Ο πραγματικός χριστιανός είναι αυτός ο οποίος λάμπει από ευτυχία»
Share on FacebookShare on Twitter

Στο ορεινό και ακριτικό χωριό Μάρμαρα της Δυτικής Φθιώτιδος, στο όμορφο χωριό με τους λιγοστούς κατοίκους και την πλούσια ιστορία και φυσική ομορφιά,  βρέθηκε για μια ακόμη φορά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών σήμερα Κυριακή 9 Ιουλίου 2023, όπου και ιερούργησε στον Ιερό Ιστορικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών

          Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος με αφορμή το αποστολικό και το ευαγγελικό ανάγνωσμα, σκιαγράφησε τα χαρακτηριστικά της πραγματικής σχέσης του ανθρώπου με τον Θεό υπογραμμίζοντας:

          «Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία για μία ακόμη φορά φέρνει μπροστά μας διδάγματα ζωής και ιδιαίτερα σήμερα έρχεται να μιλήσει στους ανθρώπους τους θρησκευομένους, έρχεται να μιλήσει ιδιαίτερα στους ανθρώπους οι οποίοι είναι μέσα στην παράδοση, έχουν μεγαλώσει μέσα στην παράδοση στη ζωή της Εκκλησίας, παραταύτα όμως και αυτοί έχουν ανάγκη να ακούσουν το λόγο της Αληθείας, έχουν ανάγκη να καταλάβουν ότι δεν αρκεί να έχουμε βαπτιστεί ορθόδοξοι χριστιανοί, δεν αρκεί να ζούμε σε μία ορθόδοξη χώρα, δεν αρκεί να είμαστε μονάχα διάδοχοι φυλετικά, γενετικά προγόνων, οι οποίοι ήταν κοντά στις παραδόσεις, ήταν κοντά στην πίστη, αλλά χρειάζεται να έχουμε ενεργοποιημένη την σχέση με τον Θεό, να έχουμε ενεργοποιημένη την σχέση με τον συνάνθρωπο και αυτή η σχέση, η οποία είναι η σχέση της αληθινής πίστης, είναι η σχέση της πραγματικής αγάπης, όχι μία σχέση τυπική και εξωτερική, όχι μία σχέση απλώς επιτέλεσης κάποιων καθηκόντων ή κάποιων εθίμων ή κάποιων παραδόσεων, αλλά ο άνθρωπος έχει ανάγκη μία βιωματική, υπαρξιακή, βαθιά προσωπική σχέση αγάπης με τον Θεό, η οποία ενεργοποιείται και φανερώνεται κατεξοχήν στην αγάπη προς τον συνάνθρωπο.

Έτσι βλέπουμε τον Απόστολο Παύλο στο σημερινό Αποστολικό Ανάγνωσμα να εκφράζει την αγωνία του και για τους συμπατριώτες του, για τους παραδοσιακούς Ιουδαίους, για τους παραδοσιακούς ευσεβείς οι οποίοι όπως διαπιστώνει: «Ζῆλον Θεοῦ ἔχουσιν, ἀλλ᾿ οὐ κατ᾿ ἐπίγνωσιν». Φοβερή φράση. Φράση, που πρέπει να μας προβληματίσει, φράση που πρέπει ιδιαίτερα αυτούς, που νομίζουν ότι είναι πιο καλοί από τους άλλους χριστιανούς, ιδιαίτερα αυτούς τους χριστιανούς, που θεωρούν ότι είναι οι αμύντορες της πίστεως και μάλιστα την προστατεύουν τάχατες από κάποιους άλλους από τους οποίους κινδυνεύει η πίστη, ενώ ίσως δεν μπορούν να δουν ότι η πίστη μήπως κινδυνεύει από τους ίδιους αυτούς, αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι είναι οι οποίοι έχουν μεν ζήλο, αλλά αυτός ο ζήλος λέει ο Απόστολος Παύλος δεν είναι ζήλος με επίγνωση αλλά «ου κατ’ επίγνωση». Το επεξηγεί τόσο ωραία: «Ἀγνοοῦντες τήν τοῦ Θεοῦ δικαιοσύνην, καί τήν ἰδίαν δικαιοσύνην ζητοῦντες στῆσαι» και έτσι χάνουν τελείως, παντελώς, τη δικαιοσύνη του Θεού, δεν γνωρίζουν ποια είναι η δικαιοσύνη του Θεού, θεωρούν ότι η δικαιοσύνη του Θεού είναι η πίστη σε έναν Θεό τιμωρό, σε έναν Θεό εισαγγελέα, σε έναν Θεό, ο οποίος έρχεται να βασανίσει τον άνθρωπο, έρχεται να καταπιέσει τον άνθρωπο, για αυτό και βλέπουμε πολλές φορές τέτοιους χριστιανούς, αντί να κηρύττουν την αγάπη να κηρύττουν το μίσος, να κηρύττουν τη μισαλλοδοξία, να κηρύττουν όχι την αποδοχή και τον σεβασμό στον άλλο, αλλά την άρνηση του άλλου, τη φοβία προς τον άλλον, την έλλειψη αποδοχής του άλλου.

 Βλέπουμε στο όνομα του Χριστού πολλοί άνθρωποι να φέρονται αντικοινωνικά, να μην μετέχουν με αλληλεγγύη και με συμμετοχή και με συνεργασία μέσα στα δρώμενα της ζωής, να θεωρούν ότι η πίστη είναι μία αυτιστική κατάσταση, ένα κλείσιμο στον εαυτό, μία ελιτίστικη νοοτροπία. Βλέπουμε να υπάρχουν χριστιανοί μέσα στον κόσμο, οι οποίοι θεωρούν ότι ο Χριστός μπορεί να περιοριστεί μόνο στο μικρόκοσμό τους, βλέπουμε χριστιανούς με κλειστές τις καρδιές που δεν χαίρονται με την ανοιχτωσιά, δε χαίρονται με την ευρυχωρία, δεν χαίρονται με το άνοιγμα της Εκκλησίας, δεν θέλουν το διάλογο, δεν θέλουν τη συζήτηση με τον πολιτισμό, με την τέχνη, με την τεχνολογία, με την επιστήμη. Βλέπουμε ανθρώπους εγκλωβισμένους σε ένα δικό τους κόσμο, ο οποίος αυτός όμως ο κόσμος έχει άγνοια της δικαιοσύνης του Θεού, γιατί ακριβώς επίκεντρο του κόσμου τους είναι ο εαυτός τους κι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για όλους μας ανεξαιρέτως. Τούτα τα λόγια δεν λέγονται για κάποιους άλλους, λέγονται για όλους μας ανεξαιρέτως.

Ο μεγάλος κίνδυνος, τον οποίο διατρέχει ο άνθρωπος, είναι να κάνει κέντρο του κόσμου τον εαυτό του, να γυρίζουν όλα γύρω από αυτόν, να έχει ένα υπερτροφικό «εγώ», το οποίο να κατευθύνει τις σκέψεις, τους λογισμούς, τις ιδέες, τις απόψεις. Να μην μπορεί να συνυπάρξει, να μην μπορεί να γίνει σύντροφος, να γίνει φίλος, να γίνει συνοδοιπόρος. Να μην θέλει και να μην μπορεί να συζητήσει πραγματικά και να ακούσει τον άλλο, να δεχτεί τη διαφορετικότητα του άλλου, να δεχθεί το μυστήριο της ετερότητας, να μπορεί να αποδεχθεί ότι ο άλλος, ακόμα και αν είναι το ίδιο μας το παιδί, ακόμα κι αν είναι τα ίδια μας τα σπλάχνα μπορεί να είναι τελείως διαφορετικός και τελείως διαφορετικοί από εμάς».

Συνεχίζοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Αυτή είναι η ιδία δικαιοσύνη. Μία αντίληψη για τον κόσμο φτιαγμένη και κομμένη στα μέτρα των δυνατοτήτων ή των αδυναμιών του καθενός και αυτό ίσως είναι το χειρότερο, όταν οι αδυναμίες μας, οι μειονεξίες μας, τα κόμπλεξ μας, οι αναπηρίες μας, τα απωθημένα μας γίνονται κριτήριο ζωής και κριτήριο πορείας μέσα στον κόσμο.

Εισέρχεται ο Χριστός μέσα σε μία πόλη και θεραπεύει δύο δαιμονισμένους, αφού πρώτα δίνει μία μάχη μαζί τους, μία μάχη ακριβώς για να σπάσει αυτό το τεράστιο «εγώ» τους, το οποίο τους έχει εγκλωβίσει ακριβώς γύρω από τον εαυτό τους και αυτός ο εγκλωβισμός γύρω από τον εαυτό δεν είναι πηγή ζωής, αλλά είναι πηγή θανάτου. Ο εγκλωβισμός τους γύρω από τον εαυτό τους, που τους οδηγεί; Όχι στη ζωντανή κοινωνία των σχέσεων, όχι στη ζωντανή κοινωνία του διαλόγου, όχι στη ζωντανή κοινωνία τη διαλεκτική, την κοινωνία η οποία παράγει, η οποία δημιουργεί ζυμώσεις, αλλά βρίσκονται στα μνήματα. Εκεί καταλήγει ο άνθρωπος, ο οποίος είναι εγκλωβισμένος σε μία τυπικότητα. Γίνεται ο ίδιος ένα μνήμα, ένα μνημείο. Παύει να έχει ζωντάνια, γίνεται ένα σύμβολο και είναι εξαρτημένος απλώς από ένα σύμβολο, δείχνει ότι πιστεύει στον Θεό, αλλά που πιστεύει; Σε νεκρά σύμβολα και όχι σε ένα ζωντανό Θεό που είναι Θεός αγάπης, που είναι Θεός κοινωνίας, που είναι Θεός ανοιχτωσιάς, που είναι Θεός παρακλήσεως, που είναι Θεός παρηγορίας.

Αυτό νιώθουν και οι άνθρωποι, οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι σε μία άγονη συντήρηση. Αισθάνονται ότι κινδυνεύουν όταν ακούν έναν λόγο ελεύθερο, προοδευτικό, έναν λόγο με ανοιχτωσιά, ένα λόγο που θέλει να σπάσει τα δεσμά ακριβώς του δαιμονικού υπερτροφικού «εγώ». Έτσι αισθάνθηκαν και αυτοί. «Ναι, είσαι ο Θεός αλλά είσαι ο Θεός βασανιστής και όχι Θεός της αγάπης, όχι ο Θεός της συγχωρήσεως, ο Θεός του ελέους, όχι ο Θεός που απελευθερώνει». Οι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν μία τυπική νοσηρή θρησκευτικότητα θέλουν έναν Θεό που να δεσμεύει, έναν Θεό που να βάζει τιμωρίες, που να βάζει επιτίμια, που να βάζει κανόνες. Ψάχνουν συνέχεια για τιμωρίες και για κανόνες. Μονάχα πόσες μέρες θα νηστέψουν, πόσες μετάνοιες θα κάνουν, πόσα κομποσχοίνια θα κάνουν. Όλη η θρησκευτικότητά τους είναι εγκλωβισμένη γύρω μονάχα από εξωτερικούς κανόνες και ενώ τηρούν, και αν τηρούν αυτούς τους κανόνες, χάνουν το μεγάλο κανόνα, που είναι ο ίδιος ο Χριστός. Χάνουν το πρόσωπο του Χριστού διοτι προτιμούν το δικό τους πρόσωπο και γίνονται μνήματα στην κυριολεξία, μνήματα με πόδια, νεκροταφεία που περπατούν μέσα στο δρόμο χωρίς να παράγουν και να εκπέμπουν ζωή, χωρίς να τους βλέπει ο άλλος άνθρωπος και να χαίρεται, χωρίς να μπορεί να εμπνέεται. Πόσοι άνθρωποι αισθάνονται αυτή τη χαρά όταν βλέπουν έναν τέτοιο χριστιανό εγκλωβισμένο, μουτρωμένο, με κατεβασμένα τα μούτρα χαμηλοβλέποντα και χαμηλοβλεπούσα τάχατες από σεμνότητα, τάχατες από σοβαρότητα, τάχατες από πίστη.

Είναι δυνατόν να πιστεύεις στο Θεό και να μην επικοινωνείς με τον συνάνθρωπο; Είναι δυνατόν να λες, ότι πιστεύεις στο Θεό και να είσαι κλεισμένος σε ένα δικό σου κόσμο, είναι δυνατόν να λες ότι πιστεύεις στο Θεό και να φοβάσαι τους πάντες και τα πάντα, είναι δυνατόν να πιστεύεις στο Θεό και να βλέπεις παντού συνωμοσίες, σκοτεινά σχέδια, διαπλοκές, να βλέπεις εχθρούς παντού; Είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να βλέπει και να πιστεύει στο Θεό και να μην είναι ανοιχτός, να μην είναι μια ανοιχτή αγκαλιά, να μην είναι φιλόξενος, να μην αρχοντικός, να μην είναι δεκτικός, να μην έχει κατανόηση για τον άλλον;

«Κατανοῶμεν ἀλλήλους εἰς παροξυσμὸν ἀγάπης καὶ καλῶν ἔργων».

Αυτό είναι ο χριστιανός. Αυτός είναι ο πραγματικός ο ζήλος: όχι ένας ζήλος τύπων, όχι ένας ζήλος εξωτερικών κανόνων, όχι ένας ζήλος μιας αυθεντίας, ενός γκουρού, κάποιου που μας είπε κάτι, αλλά ο ζήλος της αγάπης. Αυτός ο ζήλος πρέπει να διακατέχει τους χριστιανούς και να διακατέχει όλους μας. Πως θα έχουμε ζήλο να αγαπάμε περισσότερο, πως θα έχουμε ζήλο να συγχωρούμε περισσότερο, πως θα έχουμε ζήλο να ανταγωνιζόμεθα όντως ο ένας με τον άλλον αλλά σε τι; Όχι στον ευσεβισμό, όχι στον ηθικισμό, όχι στην τυπολατρία, αλλά στην ουσιαστική αγάπη, στην πραγματική ζωή, στο πραγματικό νοιάξιμο, στο πραγματικό ενδιαφέρον, στη διάθεση να ελεούμε ο ένας στον άλλον, να κατανοούμε ένας στον άλλον, να ερχόμαστε πιο κοντά ο ένας στον άλλον, να έχουμε επιείκεια μεταξύ μας και ενότητα και αγάπη και να πορευόμεθα έτσι μέσα στον κόσμο.

Κλείνοντας το κήρυγμά του ο κ. Συμεών ανέφερε:

«Ο αληθινός χριστιανός είναι ο κατ’ εξοχήν ζωντανός άνθρωπος, είναι ο κατ’ εξοχήν χαρούμενος άνθρωπος. Ο πραγματικός χριστιανός είναι αυτός ο οποίος λάμπει από ευτυχία. Αν τα μάτια του χριστιανού δεν λάμπουν από ευτυχία και από χαρά, αν δεν λάμπουν από αυτή την ομορφιά του Αγίου Πνεύματος, τότε σημαίνει απλώς ότι είναι ένας θρησκευόμενος. Όμως, ποτέ δεν είναι αργά. Το κάλεσμα του Αποστόλου Παύλου προς τους Ιουδαίους είναι κάλεσμα και προς εμάς. Είναι κάλεσμα προς όλους μας, έστω και αν μέχρι τώρα έχουμε βαδίσει ενδεχομένως σε λάθος δρόμο ή όχι 100% λάθος, αλλά σε κάποιο σημείο έχουμε βαδίσει σε λάθος δρόμο, είναι ώρα να κάνουμε τη σωστή επιλογή, να πάρουμε το σωστό δρόμο και ο σωστός δρόμος είναι να ανοίξουμε την καρδιά μας, να γεμίσουμε ζωντάνια μέσα μας, να ξαναζωντανέψουμε και θα ζωντανέψουμε αν αποκτήσουμε τον ζήλο της αγάπης και όχι τον ζήλο των τύπων, αν αποκτήσουμε τον έρωτα της αγάπης προς τους αδελφούς μας και όχι τον έρωτα προς τον εαυτό μας, ο οποίος τελικά μας καταστρέφει, ο οποίος τελικά καταστρέφει και τους γύρω μας και τελικά το μόνο που κομίζει μέσα στον κόσμο είναι κακομοιριά, μιζέρια και γκρίνια.

Έχουμε ανάγκη αισιοδοξίας, έχουμε ανάγκη ελπίδας, έχουμε ανάγκη να δώσουμε ο ένας στον άλλον ζωή. Για να ζήσει ο κόσμος λοιπόν, να πάρουμε Χριστό μέσα μας και να δώσουμε Χριστό μέσα μας. Να πάρουμε μέσα μας το πρόσωπο της αγάπης του Χριστού και αυτό το πρόσωπο να εμφανίσουμε και να εμφανίζουμε σε κάθε στιγμή σε κάθε πτυχή της ζωής μας».

Προ της απολύσεως, ο πολιός εφημέριος του χωριού Πρωτ. π. Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος με γνήσια λόγια υιικής αγάπης, εκ μέρους των λιγοστών κατοίκων του χωριού, αλλά και εκ μέρους όλων των Μαρμαρωτιών, οι οποίοι κατοικούν μακράν του χωριού, καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο εκφράζοντας την αγάπη, τον σεβασμό και την χαρά όλων για την αγιαστική παρουσία του στο χωριό.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Μακρακώμης κ. Γεώργιος Χαντζής με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Πρόσφατα Άρθρα

Η Λαμία τίμησε τον Συμεών – Ο κατάμεστος ναός και το μήνυμα της κοινωνίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Λαμία τίμησε τον Συμεών – Ο κατάμεστος ναός και το μήνυμα της κοινωνίας

11 Οκτωβρίου 2026

Είναι πολύ σημαντικό ένας Ιεράρχης να επιλέγει να βρίσκεται κοντά στην κοινωνία, όμως ακόμη σημαντικότερο να επιλέγει η κοινωνία να...

Read more
Εόρτια Πανήγυρις στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μαλεσίνας
Εκκλησία της Ελλάδος

Εόρτια Πανήγυρις στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μαλεσίνας

11 Οκτωβρίου 2026

Στην ιστορική Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Μαλεσίνας. στην καρδιά της Λοκρίδος, ιερούργησε σήμερα Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2026 ο Σεβασμιώτατος...

Read more
«Ο λόγος του Θεού μπορεί να μεταμορφώσει τη ζωή μας»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Ο λόγος του Θεού μπορεί να μεταμορφώσει τη ζωή μας»

11 Οκτωβρίου 2026

Στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Σούρπης λειτούργησε σήμερα, Κυριακή 11 Οκτωβρίου, Κυριακή του Σπορέως, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος,...

Read more
Άγιος Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος.  Ο “Σπορέας” της Αφρικής
Εκκλησία της Ελλάδος

Άγιος Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος. Ο “Σπορέας” της Αφρικής

11 Οκτωβρίου 2026

 Με την παρουσία πλήθους πιστών, από την ευρύτερη περιοχή της Κορώνης, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 11 Οκτωβρίου 2026, η...

Read more
Ἀνάμνηση τῆς Ναυμαχίας Ναυπάκτου
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἀνάμνηση τῆς Ναυμαχίας Ναυπάκτου

11 Οκτωβρίου 2026

Τό διήμερο 10-11 Ὀκτωβρίου 2026 ἡ πόλις τῆς Ναυπάκτου ἑόρτασε τήν ἀνάμνηση τῆς Ναυμαχίας τῆς Ναυπάκτου, πού ἔγινε στίς 7 Ὀκτωβρίου 1571. Ἡ Ναυμαχία αὐτή θεωρεῖται ὁρόσημο γιά τόν πόλεμο...

Read more
Συνοπτικός

Ψίθυροι για παραίτηση Μητροπολίτη

11 Οκτωβρίου 2026

Με μια φημολογία που εφόσον επιβεβαιωθεί αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στους εκκλησιαστικούς κύκλους, συνεδριάζει αύριο Δευτέρα η Διαρκής Ιερά...

Read more
Χειροτονία Διάκονου στη Ν. Ιωνία
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονία Διάκονου στη Ν. Ιωνία

11 Οκτωβρίου 2026

Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2026 (Δ’ Λουκά) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ χοροστάτησε στην...

Read more
Μητροπολίτης Άρτης: «Το καλό νικά το κακό, με αγάπη και συγχώρηση»
Εκκλησία της Ελλάδος

Μητροπολίτης Άρτης: «Το καλό νικά το κακό, με αγάπη και συγχώρηση»

11 Οκτωβρίου 2026

Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026, το πρωΐ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος ελειτούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της...

Read more
Κυριακή της Παραβολής του Σπορέως στον Άγιο Νικόλαο Λαρίσης
Εκκλησία της Ελλάδος

Κυριακή της Παραβολής του Σπορέως στον Άγιο Νικόλαο Λαρίσης

11 Οκτωβρίου 2026

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Λαρίσης χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης...

Read more
Μνημόσυνο   Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου  Ἰωάννου
Εκκλησία της Ελλάδος

Μνημόσυνο Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου Ἰωάννου

11 Οκτωβρίου 2026

Τὸ Σάββατο 10 Ὀκτωβρίου, στὴν Ἱερὰ Μονὴ Ζωοδόχου Πηγῆς Σάμου, τελέσθηκαν ὁ Ὄρθρος, ἡ Θεία Λειτουργία καὶ ἀκολούθως Ἱερὸ Μνημόσυνο...

Read more
Με αφορμή τις 250.000 συνδρομητές και 54.000.000 προβολές στο κανάλι «Geron Nektarios »
Εκκλησία της Ελλάδος

Γιατί ο σύντροφός σου δεν σκέφτεται όπως εσύ;

11 Οκτωβρίου 2026

Γιατί ο σύντροφός σου δεν σκέφτεται όπως εσύ; Σε μια σχέση, δύο άνθρωποι δεν μοιράζονται το ίδιο μυαλό — και...

Read more
Έναρξη του Τομέα Ποιμαντικής Αναγνωστών και Ιεροπαίδων της Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Έναρξη του Τομέα Ποιμαντικής Αναγνωστών και Ιεροπαίδων της Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας

11 Οκτωβρίου 2026

Στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Δημητρίου στο Αιτωλικό χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία το...

Read more
Εκδήλωση παρουσίασης των επιστραφέντων ιερών κειμηλίων της Μακεδονίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Εκδήλωση παρουσίασης των επιστραφέντων ιερών κειμηλίων της Μακεδονίας

11 Οκτωβρίου 2026

Στην εκδήλωση παρουσίασης των 53 ιερών κειμηλίων, που επεστράφησαν στην Ελλάδα, την παρελθούσα εβδομάδα (Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2026), από την...

Read more
Άξιος!!! Η χειροτονία του Επισκόπου Αστερίου Καλλινίκου στην Καισαριανή
Εκκλησία της Ελλάδος

Άξιος!!! Η χειροτονία του Επισκόπου Αστερίου Καλλινίκου στην Καισαριανή

10 Οκτωβρίου 2026

Υπό τις συνεχείς αναφωνήσεις «Άξιος!», τελέστηκε το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καισαριανής, η εις Επίσκοπον...

Read more
Όλο το παρασκήνιο της Ιεραρχίας  | Με πλούσια ύλη κυκλοφορεί την Κυριακή η Ορθόδοξη Αλήθεια – Μην τη χάσετε!
Εκκλησία της Ελλάδος

Όλο το παρασκήνιο της Ιεραρχίας | Με πλούσια ύλη κυκλοφορεί την Κυριακή η Ορθόδοξη Αλήθεια – Μην τη χάσετε!

9 Οκτωβρίου 2026

Διαβάστε στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» που κυκλοφορεί την Κυριακή 11 Οκτωβρίου όλα όσα συνέβησαν κατά την διάρκεια των τριήμερων εργασιών της...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Οικτίρμονες πατέρες – Κυριακή Β’ Λουκά
Κηρύγματα

Το μήνυμα των λόγων του Κυρίου: «καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι…»

4 Οκτωβρίου 2025

Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη Το μήνυμα των λόγων του Κυρίου: «καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι...

Ο Θεός δεν θα μας ρωτήσει…

Πορεία προς τη Θέωση

4 Οκτωβρίου 2025
Αγάπησε πολύ τον Χριστό μας

Ἡ ἐντολή τοῦ Χριστοῦ γιὰ τὴν ἀγάπη

4 Οκτωβρίου 2025
Οικτίρμονες πατέρες – Κυριακή Β’ Λουκά

Οικτίρμονες πατέρες – Κυριακή Β’ Λουκά

4 Οκτωβρίου 2025
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Ὁ Χρυσοῦς κανὼν

28 Σεπτεμβρίου 2024
Το ξύλο της ζωής και ως Πρωτευαγγέλιο

Κυριακὴ Β΄Λουκᾶ

28 Σεπτεμβρίου 2019
Ποιο είναι το θέλημα του Θεού;

Ἡ ὁμοίωση τοῦ ἀνθρώπου μὲ τὸ Θεό

28 Σεπτεμβρίου 2019

Το μήνυμα της Κυριακής Β΄ Λουκά

28 Σεπτεμβρίου 2019
Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης: Αφού δεν ενδιαφέρει τους γονείς για τα θρησκευτικά γιατί κοπτόμεθα;

Το μήνυμα των λόγων του Κυρίου: «καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι…».

30 Σεπτεμβρίου 2017

Κυριακὴ Β΄Λουκᾶ π. Γεώργιος Δορμπαράκης

16 Νοεμβρίου 2023

Ἀγάπη στοὺς ἐχθρούς, πρόκληση ζωῆς

16 Νοεμβρίου 2023

«Ἀλλ’ ἐν παντί συνιστῶντες ἑαυτούς ὡς Θεοῦ διάκονοι, ἐν ὑπομονῇ πολλῇ, ἐν θλίψεσιν, ἐν ἀνάγκαις, ἐν στενοχωρίαις»

16 Νοεμβρίου 2023

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ Η ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ; «Παρακαλούμεν μή εις κενόν την χάριν του Θεού δέξασθαι υμάς».

11 Οκτωβρίου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ Β΄ ΛΟΥΚΑ Ευαγγέλιο: Λουκ. στ΄ 31-6 «Καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι, και υμείς ποιείτε αυτοίς ομοίως»

11 Οκτωβρίου 2014

Κυριακὴ Β΄Λουκᾶ

16 Νοεμβρίου 2023

Κυριακὴ Β΄Λουκᾶ

16 Νοεμβρίου 2023

ΜΕ ΘΛΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΧΑΡΕΣ

20 Αυγούστου 2014

Τὸ κλειδὶ «Καθὼς θέλετε ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι, καὶ ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς ὁμοίως»

16 Νοεμβρίου 2023

Κυριακή Β’ Λουκά. Για την αγάπη

20 Αυγούστου 2014
Next Post
Ημέρες στο «Χαρούμενο Ακρογιάλι»

Ημέρες στο «Χαρούμενο Ακρογιάλι»

Μνημόσυνο Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος Χρυσοφάκη

Μνημόσυνο Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος Χρυσοφάκη

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Μητρόπολη Νέας Ιωνίας

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Μητρόπολη Νέας Ιωνίας

Η Κάρυστος υποδέχθηκε τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Ραφαήλ Νικολάου και Ειρήνης

Η Κάρυστος υποδέχθηκε τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Ραφαήλ Νικολάου και Ειρήνης

Θεία Λειτουργία στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας

Θεία Λειτουργία στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist