Η Εκκλησία τιμά και δεν περιφρονεί το σώμα.
1. Στην διδασκαλία της Εκκλησίας.
α. Στο α’ κεφ. της Αγ. Γραφής ( Π. Δ. ) βλέπουμε, με ανθρωποπαθείς εκφράσεις, την ιδιαίτερη φροντίδα του Θεού για την δημιουργία του ανθρωπίνου σώματος. Αυτού του σώματος που όσο το ερευνούν οι επιστήμονες μένουν ενεοί,κατάπληκτοι, μπροστά στην τελειότητα της δομής και της λειτουργίας του.
β. Ο Χριστός παίρνει (προσλαμβάνει) όχι μόνο ψυχή, αλλά και σώμα ανθρώπινο. Ολόκληρη η ανθρώπινη ύπαρξη, τονίζουν οι Πατέρες,ενώνεται με την Θεότητα, για να ανακαινισθεί και αγιασθεί. «Το γαρ απρόσληπτον, αθεράπευτον » (Κύριλλος Αλεξανδρείας).
γ. Ο Χριστός κατά την επίγεια παρουσία του ενδιαφέρεται όχι μόνο για τις ψυχές, αλλά και για τα σώματα. Θεραπεύει αρρώστους, δίνει το φως σε τυφλούς, χορταίνει πεινασμένους.
δ. Ο Χριστός ανασταίνεται, μετά τον Σταυρό και την Ταφή. Και υπόσχεται την γενική ανάσταση των ανθρώπων, άσχετα με την τελική κατάσταση του καθενός.
2. Στην λατρεία της Εκκλησίας.
α. Η λατρεία μας είναι πνευματική. Όμως συμμετέχει όλο το σώμα, όλες οι αισθήσεις. Όραση (βλέπει τις εικόνες). Ακοή ( ακούει τους ύμνους ). Όσφρηση (οσφραίνεται το θυμίαμα ). Γεύση (όταν κοινωνούμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού). Ακόμη συμμετέχει το σώμα με το σημείο του Σταυρού, την κεφαλοκλισία, την γονυκλισία κ.λ.π.
β. Υπάρχουν μυστήρια σχετικά με το σώμα. Το μυστήριο του Γάμου, που ευλογεί μια ψυχοσωματική σχέση των δύο φύλων. Το μυστήριο του Ευχελαίου,που γίνεται για την υγεία ψυχής και σώματος.
γ. Τιμάμε τα Λείψανα των Αγίων. Γιατί πιστεύουμε ότι η Χάρη του Θεού κατοίκησε στην ψυχή, αλλά και στο σώμα των Αγίων. Αλλά και όλων των κεκοιμημένων τα σώματα τα εναποθέτει η Εκκλησία εν τιμή στον τάφο. Και θεωρεί την καύση βεβήλωση και περιφρόνηση του νεκρού σώματος.
3. Στην χριστιανική ζωή.
α. Τα πάθη είναι ψυχικές καταστάσεις,που όμως επηρεάζουν δυσμενώς και την υγεία του σώματος. Όταν ,λοιπόν,η Εκκλησία μας καλεί να απαλλαγούμε από το μίσος, με την αγάπη, από τον θυμό, με την πραότητα, από την λαιμαργία, με την εγκράτεια, από το άγχος με την εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού κ.λ.π δημιουργεί τις ευνοϊκότερες συνθήκες για την υγεία μας.
β. Η Εκκλησία δια μέσου των αιώνων και σήμερα ιδιαιτέρως,με το πλούςιο και πολύπλευρο προνοιακό της έργο,προσπαθεί να διακονήσει παντειοτρόπως τις πολλές υλικές ανάγκες των ανθρώπων. Όλα αυτά δείχνουν ότι η Εκκλησία τιμά και ευνοεί το σώμα. Βέβαια καταδικάζει την σωματολατρία και υπενθυμίζει το «επιμελού ψυχής, πράγματος αθανάτου».(Μ.Βασίλειος).
Η Παναγία ” ο ναός ο έμψυχος της Αγίας δόξης Χριστού,του Θεού ημών ” ( Στιχηρόν Εσπερινού ), ας πρεσβεύει για όλους μας,ώστε να παραμένουμε ναοί του Θεού αγιαζόμενοι ” ολοτελείς ” ( Α Τιμόθ. ε,23 ),με την Χάρη του Θεού και τον αγώνα μας,ώστε να δοξάζουμε τον Θεό ” εν τω σώματι ημών και εν τω πνεύματι ημών άτινα εστί του Θεου ” ( Α Κοριν. στ, 20 ), κατέληξε ο Μητροπολίτης Κορωνείας.
Τέλος ο Πρωτοσύγκελλος μετέφερε τις ευχαριστίες του Μητροπολίτου Πειραιώς προς τον Μητροπολίτη Κορωνείας και εκείνος τον παρεκάλεσε να μεταφέρει στον Άγιο Πειραιώς την αγάπη και τις ευχαριστίες του και ευχήθηκε σε όλους την προστασία της Παναγίας.