Με λαμπρότητα εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος το διήμερο 8 & 9 Νοεμβρίου η Ιερά Μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου Επισκόπου του Θαυματουργού, του και Ιεροκήρυκος χρηματίσαντος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

    Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών ιερούργησε σε Λοκρίδα και Λαμία κομίζοντας σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου προς ευλογία και ενίσχυση των πιστών, το οποίο κατέχει η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος ως ατίμητο πνευματικό θησαυρό.

    Ο κ. Συμεών, το απόγευμα της εορτής χοροστάτησε στον Αρχιερατικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου του Ιδρύματος «Πανελλήνιος Ένωσις Ορθοδόξων Χριστιανών Παναγία Φανερωμένη» στην παραλία Λιβανατών.

     Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Αγίου Νεκταρίου και χαρακτηριστικά σημείωσε:

     «Οι Άγιοι δεν είναι ιδεολογήματα. Οι Άγιοι δεν είναι πλάσματα της φαντασίας των ανθρώπων, αλλά είναι βιωμένες εμπειρικές σχέσεις, γι’ αυτό και βλέπουμε ότι ο κάθε χριστιανός, ασχέτως του βαθμού με τον οποίο μετέχει στη μυστηριακή εκκλησιαστική ζωή της Εκκλησίας μας, παρατηρούμε και βλέπουμε ότι έχει ιδιαίτερο σύνδεσμο με κάποιον Άγιο.

      Αυτό που ιδιαίτερα μας ενθουσιάζει με τον Άγιο Νεκτάριο – και νομίζω ότι το έχουμε όλοι ανάγκη στη ζωή μας – είναι το γεγονός ότι ο άγιος ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ από χριστιανούς, προσέξτε δεν ταλαιπωρήθηκε από μη χριστιανούς, δεν ταλαιπωρήθηκε από ανθρώπους που εμείς εύκολα θα ονομάσουμε άθεους, θα ονομάσουμε κοσμικούς, θα τους ονομάσουμε  ασεβείς ή με χίλια δυό άλλα κοσμητικά επίθετα που εύκολα αρέσκονται οι άνθρωποι να βάζουν, γιατί είμαστε στην εποχή της ταμπέλας δυστυχώς, αλλά από ανθρώπους όπως λέμε του «συναφιού» του, από δεσποτάδες, από παπάδες, από δήθεν ευσεβείς, από επιτρόπους, από ανθρώπους «της Εκκλησίας». Αυτοί συκοφάντησαν τον Άγιο Νεκτάριο, αυτοί τον εξεδίωξαν και αυτοί τον έβαλαν σε τόσες πολλές περιπέτειες στη ζωή του, ώστε να ζήσει την απόλυτη περιφρόνηση, την απόλυτη απόρριψη και την απόλυτη δυσκολία.

      Πολλές φορές όμως  ένα γεγονός που μας δοκιμάζει και μας πονά μπορεί να φαίνεται ότι μας κλείνει κάποιες πόρτες, αλλά μπορεί να μας ανοίγει και κάποιες άλλες.

     Γι’ αυτό πρέπει στη ζωή μας πάντοτε να έχουμε τη δύναμη να δοξάζουμε τον Θεό και να βλέπουμε τα πράγματα πάντοτε με την θετική τους πλευρά. Δεν είναι βέβαιο ότι κάθε εμπόδιο είναι μια ταφόπλακα για τα μελλοντικά σχέδιά μας, αλλά αντίθετα μπορεί να είναι ένας ουρανός που να ανοίγεται μπροστά μας. Και πολλές φορές το πέρασμα από μια κατάσταση σε μια καλύτερη κατάσταση μπορεί να περνάει μέσα από οδυνηρή δοκιμασία, μπορεί να περνάει μέσα από πόνο, μπορεί να περνάει μέσα από θλίψη, μπορεί να περνάει και μέσα από εγκατάλειψη, μέσα από περιπέτεια.  Αλλά, νομίζω ότι όλοι έχουμε την εμπειρία ότι τα ωραιότερα χρώματα το ουράνιο τόξο τα έχει, όταν έχει προηγηθεί πολύ μεγάλη καταιγίδα και μεγάλη αντάρα. Γι’ αυτό λοιπόν να είμαστε αισιόδοξοι και να μάθουμε να διαχειριζόμαστε κρίσεις. Νομίζω ότι η εποχή μας όσο ποτέ άλλοτε και σε κάθε επίπεδο, είναι μια εποχή η οποία μας καλεί να μάθουμε να διαχειριζόμαστε κρίσεις. Και το διακύβευμα και για αυτούς ιδιαίτερα, για όλους εμάς δηλαδή που ασχολούμαστε και με ευρύτερες υποθέσεις, με τα λεγόμενα «κοινά», αυτό που αναδεικνύει έναν πραγματικό ηγέτη μέσα στην κοινωνία είναι η δυνατότητα να διαχειρίζεται με νηφαλιότητα κρίσεις. Κρίσεις, δοκιμασίες και δυσκολίες.

     Ο Άγιος Νεκτάριος κατ’ εξοχήν είναι ένα πρόσωπο, το οποίο απέδειξε ότι οι κρίσεις, τα χτυπήματα, οι δοκιμασίες και οι πειρασμοί, αφενός μεν τον έκαναν πιο δυνατό, αφετέρου δεν του έδεσαν ούτε τα χέρια ούτε τα πόδια ούτε την καρδιά, αλλά άνοιξαν τους ορίζοντες σε άλλες κατευθύνσεις και σε άλλες δυνατότητες.

     Ποτέ μα ποτέ ένα κακό δεν θεραπεύεται με ένα άλλο κακό. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε πολύ καλά στη ζωή μας. Και καμία αυτοδικία δε μπορεί να αντικαταστήσει τη δικαιοσύνη, τους θεσμούς, τη δημοκρατία και τη δυνατότητα μέσα από τη παιδεία και τη χειραφέτηση να προχωρούμε σε καλύτερες καταστάσεις και καλύτερες συνθήκες. Δηλαδή μέσα από τη μετάνοια. Αυτή είναι η απάντηση στο πρόβλημα του ανθρώπου. Μετάνοια».

       Κατά την επιστροφή του για την πόλη της Λαμίας, ο Σεβασμιώτατος προσεκύνησε και στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου στο Ασπρονέρι, το οποίο ευρίσκεται στην Π.Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας και το οποίο καθημερινά αποτελεί μία στάση προσευχής και ξεκούρασης για πολλούς ταξιδιώτες.

          Ανήμερα της Εορτής ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου στη Νεάπολη Λαμίας.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις αρετές τις οποίες κοσμούσαν τον Άγιο Νεκτάριο και χαρακτηριστικά σημείωσε:

          «Εορτάζουμε τον Άγιο Νεκτάριο και μάλιστα έναν Άγιο, ο οποίος ανήκει στη χορεία των Φθιωτών Αγίων καθώς χρημάτισε Ιεροκήρυξ της Μητροπόλεώς μας σε δύσκολα χρόνια της ζωής του, όταν ήρθε διωγμένος στην Ελλάδα από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, συκοφαντημένος, όταν εξαιτίας της συκοφαντίας των ανθρώπων δεν γινόταν δεκτός πουθενά και βρέθηκε για λίγο καιρό και στην όμορφη περιοχή μας και είχαμε αυτή την τεράστια ευλογία στη ζωή της ιστορίας της πόλεως και της Μητροπόλεως μας να έχει διακονήσει αυτόν τον τόπο και να έχει σπείρει και εδώ τον λόγο του Θεού ο Άγιος Νεκτάριος.

      Καθώς ψέλνουμε το απολυτίκιο του Αγίου Νεκταρίου, θα ήθελα ιδιαίτερα να μας μείνει μέσα στην καρδιά μας μια φράση, μια πρόταση, η οποία χαρακτηρίζει τον Άγιο Νεκτάριο αλλά καλείται να χαρακτηρίσει και τη ζωή όλων μας. Τον ονομάζει ο Ιερός Υμνογράφος «αρετής φίλον γνήσιον». Προσέξτε οι λέξεις έχουν μεγάλη σημασία.

      «Αρετής φίλον γνήσιον». Είναι μεγάλο πράγμα να είναι κανείς φίλος της αρετής. Είναι μεγάλο πράγμα να διερωτηθεί κανείς, σε τι πράγμα είναι φίλος στη ζωή του. Είμαστε φίλοι της αρετής ή είμαστε φίλοι της κακίας; Είμαστε φίλοι της καλοσύνης, της αγαθοσύνης, της συγχωρητικότητας; Είμαστε φίλοι του καλού λογισμού, του καλού λόγου; Είμαστε φίλοι των καλών έργων ή είμαστε φίλοι του ατομισμού, φίλοι της κατακρίσεως, φίλοι του κουτσομπολιού, της περιέργειας, φίλοι της ζήλιας, του φθόνου; Πού είναι η καρδιά μας, ποια φιλία έχει διαλέξει; Έχει διαλέξει τη φιλία της αρετής ή μήπως απέχει από αυτή τη φιλία;

        Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα και να μην μας απασχολεί, τι λένε οι άλλοι για εμάς. Είναι καιρός κάποτε να αποφασίσουμε να μιλήσουμε εμείς για τον εαυτό μας στον εαυτό μας. Να δούμε πραγματικά τον εαυτό μας, να τον δούμε με ειλικρίνεια και με τιμιότητα, γιατί δεν είναι βέβαιο ότι αν οι άλλοι έχουν καλή γνώμη για μας ότι αυτό μας ωφελεί, ίσα ίσα αυτό μπορεί και να μας αποπροσανατολίζει, αυτό μπορεί και να μας δημιουργεί έναν εφησυχασμό ότι είμαστε μια χαρά.

        Είναι ωραίο σε αυτή τη ζωή να ζούμε με αυταπάτες και να μην έχουμε τη δύναμη να δούμε την αλήθεια; Γι’ αυτό το ζητούμενο δεν είναι πως μας βλέπουν οι άλλοι. Είναι να έχουμε τη δύναμη εμείς να δούμε τον εαυτό μας πραγματικά όπως είναι. Να μιλήσουμε εμείς πραγματικά με τον εαυτό μας, να τον «κοσκινίζουμε» στην κυριολεξία, να τον ανακρίνουμε, να τον εξετάσουμε, να δούμε πώς στεκόμαστε μέσα στη ζωή, πώς στεκόμαστε απέναντι στις διάφορες προκλήσεις, πώς τοποθετούμαστε μέσα στα ερωτήματα που έρχονται μπροστά μας, ποιες αποφάσεις παίρνουμε και ποιες επιλογές κάνουμε.

        Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Πρότυπο Εκκλησιαστικό Σχολείο Λαμίας, συνοδευόμενος από τον Ελλογιμώτατο Διευθυντή του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» και υπεύθυνο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ, όπου και εκόμισε το Ιερό Λείψανο του Αγίου Νεκταρίου, Προστάτου της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, προς ευλογία και ενίσχυση των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των μαθητριών του Σχολείου.

       Στον Ιερό Ναό του Αγίου Στυλιανού της Εκκλησιαστικής Σχολής, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε δέηση υπέρ του διδακτικού και μαθητικού δυναμικού του Προτύπου Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας πλαισούμενος από τον Διευθυντή της Εκκλησιαστικής Εστίας και Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. π. Ηρωδίων Ρίζο.

        Ακολούθως, οι μαθητές και οι μαθήτριες στην αίθουσα τελετών του Σχολείου παρουσίασαν ένα εορταστικό πρόγραμμα προς τιμήν του Αγίου Νεκταρίου, αποδίδοντας ύμνους από το Θεοτοκάριο του Αγίου Νεκταρίου και τραγούδια, υπό την Διεύθυνση του υπευθύνου καθηγητή Μουσικής και Πρωτοψάλτη κ. Αναργύρου Βλάχου.

      Μετά από ένα σύντομο video, το οποίο προβλήθηκε στην οθόνη του προντζέκτορα για την ζωή του Αγίου, μαθητές και μαθήτριες παρουσίασαν μαθητικές εργασίες, με θέματα από την ζωή και την δράση του Αγίου Νεκταρίου, από τα χρόνια που υπηρέτησε στην Φθιώτιδα ως Ιεροκήρυξ, υπό την καθοδήγηση του υπευθύνου καθηγητού κ. Κωνσταντίνου Μουστάκα.

      Τα θέματα των εργασιών ήταν τα εξής: «Η πορεία του Αγίου Νεκταρίου από την Εύβοια στην Φθιωτική γη», «Η παραμονή του Αγίου Νεκταρίου στην Φθιώτιδα», «Η προσφορά του Αγίου Νεκταρίου στην Φθιώτιδα», «Το συγγραφικό έργο του Αγίου Νεκταρίου» και «Ο Άγιος Νεκτάριος και το Οικολογικό πρόβλημα».

      Τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών, Πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας ευχαρίστησε εγκαρδίως για μία ακόμη φορά εκ μέρους της εκπαιδευτικής οικογένειας του σχολείου, ο Ελλογιμώτατος Διευθυντής κ. Ιωάννης Ζαχαράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πατρική και ουσιαστική αγάπη και μέριμνα του Σεβασμιωτάτου αδιαλείπτως προς τα παιδιά και τις ανάγκες τους και την συνεχή του μέριμνα για την πρόοδο του ιστορικού σχολείου.

       Την εορτή χαιρέτισαν με θερμά λόγια οι τα πρώτα φέροντες της Περιφερειακής Εκπαιδεύσεως Στερεάς Ελλάδος, οι οποίοι και αναφέρθηκαν με θερμά λόγια για το Σχολείο και την προσφορά του στην εκπαίδευση και την κοινωνία. Η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαιδεύσεως  Στερεάς Ελλάδος κ. Ελένη Μπενιάτα, ο Συντονιστής του ΠΕ.ΚΕ.Σ. Στερεάς Ελλάδος κ. Χρίστος Μαρκαντώνης, ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού έργου Θεολόγων του ΠΕ.ΚΕ.Σ. κ. Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος, καθώς και ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαιδεύσεως Ν. Φθιώτιδος κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας.

       Ο Σεβασμιώτατος στην πατρική του προσλαλιά προς τους μαθητές και τις μαθήτριες αναφέρθηκε σε μία από τις μεγάλες αρετές του Αγίου Νεκταρίου, αυτή της υπομονής και της ανεξικακίας, με το οποίο τον αναδεικνύει και μέσα από την διακονία του στην εκπαίδευση ως εκπαιδευτικό πρότυπο και πρότυπο παιδείας.

       «Ο Άγιος Νεκτάριος παιδιά μου σε όλες τις δυσκολίες που υπέστη στην ζωή του, δεν έκανε πίσω. Έμεινε αφοσιωμένος και αμετακίνητος στην αληθινή αγάπη για τον Χριστό και για τον άνθρωπο».

       Ο Σεβασμιώτατος επέδωσε και χρηματικές ευλογίες, για τις οποίες έχει δεσμευθεί και υλοποιεί μένοντας πιστός στις δεσμεύσεις του απέναντι στα παιδιά, στους νέους μαθητές,  οι οποίοι μετεγράφησαν στο Πρότυπο Εκκλησιαστικό Σχολείο Λαμίας.

        Τέλος, σε όλα τα παιδιά ο κ. Συμεών έδωσε μαζί με την πατρική του ευλογία και μία εικόνα του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου και ακολούθως, εις ανάμνησιν της εορτής, φύτεψε μαζί με τα παιδιά δύο ελιές στην κατάφυτη και γραφική αυλή του Σχολείου.

       Στις Ιερές Ακολουθίες παρέστησαν: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και    ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ηλίας Σανίδας, οι Δήμαρχοι, Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος και Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές με Αντιδημάρχους, η Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων κ. Ευμορφία Σκαμαγκούλη – Ρουποτιά, ο Φρούραρχος Λαμίας – Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κρητσωτάκης, ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας, Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος, ο Διοικητής της 7ης ΕΜΑΚ Αντιπύραρχος Χρήστος Πλουμάκης, οι τ. Βουλευτές Ν. Φθιώτιδος κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης κ. Δημήτριος Μπριάνης και  κ. Ελένη Μακρή, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Ἐν Συνειδήσει, ἐν Ἀγάπῃ καί ἐν Ἀληθείᾳ | Τά σύγχρονα ἐκκλησιολογικά προβλήματα καί προτάσεις γιά τήν θεραπεία τους

Ἀρ­χιμ. Ἀ­θα­να­σί­ου Ἀναστασίου, Προη­γου­μέ­νου Ἱ. Μ. Με­γά­λου Με­τε­ώ­ρου, Ἁγίων Μετεώρων 28 Νοεμβρίου 2022   Τόν Δεκέμβριο τοῦ 2021, μία ἀπό τίς πιό γνωστές Ἑταιρεῖες Δημοσκοπήσεων δημοσίευσε μία...

«Ασκητισμός ή σχιζοφρένεια;»

Η πνευματική ομιλία που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της δραστηριότητας των εσπερινών ομιλιών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, παρουσία του Σεβασμιωτάτου...

Ποιμαντικές δραστηριότητες του Μητροπολίτου Καστορίας

Πλούσιο σέ δραστηριότητες ποιμαντικές ἦταν τό Σαββατοκύριακο 26 καί 27 Νοεμβρίου 2022 γιά τόν Σεβ. Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο. * Σάββατο 26 Νοεμβρίου Τό Σάββατο τό πρωί...

Αιτωλίας Δαμασκηνός προς ιερείς: «Να χαίρεστε για την ιερωσύνη που σας εμπιστεύθηκε ο Θεός και η Εκκλησία»

Την πρώτη γενική ιερατική σύναξη συνεκάλεσε σήμερα, Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός στον Ιερό Ναό...

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας προς κληρικούς Αδελαΐδος: «Παρακαλώ να πορευθούμε με αγάπη και ενότητα»

Το μήνυμα της αγάπης και της ενότητας εξέπεμψε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, κατά την εισήγησή του στην Ιερατική Σύναξη των κληρικών της...

Στον Μητρ. Δημητριάδος ο ομοσπονδιακός τεχνικός Υδατοσφαίρισης & Ασημένιος Ολυμπιονίκης Θοδωρής Βλάχος

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού, κ. Ιγνάτιο, επισκέφθηκε σήμερα, Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022, στο γραφείο του στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, ο ομοσπονδιακός τεχνικός...

Ο Μητροπολίτης Φαναρίου ομιλητής στην ιερατική σύναξη των κληρικών της Αυστρίας και Ουγγαρίας

Μετά από τιμητική και φιλάδελφο πρόσκληση του Σεβ. Μητροπολίτου Αυστρίας κου Αρσενίου επισκέφθηκε την Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας ο Πανιερ. Μητροπολίτης Φαναρίου κος Αγαθάγγελος, Γενικός...

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας προς νεοχειροτονούμενο Διάκονο: «Έχουν μεγάλη αξία οι προσευχές της μάνας»

Την Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία παραδόθηκε επισήμως στην κοινή λατρεία ο Ιερός Καθεδρικός Ναός της του Θεού Σοφίας στην Αδελαΐδα, ένα...

Η Εκκλησία δεν διώχνει κανέναν, έχει ρόλο σωστικό για όλους τους ανθρώπους και αγαπητικό

Την Θ. Λειτουργία τέλεσε χθες Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο...

Απόφαση-καταλύτης της Εκκλησίας της Κύπρου

Ἡ Ἱερὰ Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου συνῆλθε σήμερα, Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022, εἰς συνεδρίαν, ὑπὸ τὴν προεδρίαν τοῦ Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου,...

Δοξολογία για την Εθνική Αντίσταση στην Άρτα

Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, το πρωί, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Άρτης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, ετέλεσε Δοξολογία, προς...

Ἡ ἑορτή τῶν Ἀχαιῶν Ἁγίων στήν Πάτρα

          Μέ λαμπρότητα ἑορτάσθη ἡ ἱερά καί πανσεβάσμιος μνήμη, πάντων τῶν ἐν Ἀχαΐᾳ καί ἐξ’ Ἀχαΐας Ἁγίων, οἱ ὁποῖοι μέ πρῶτον τόν πανεύφημον καί...

Η Άρτα εόρτασε τον Άγιο Δαμασκηνό τον Στουδίτη

Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, το πρωΐ, στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου-Αγίου Μερκουρίου, στο Επισκοπείο Άρτης, ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, επί τη...

Θυρανοίξια του νέου Καθεδρικού Ναού της Αδελαΐδος: «Θέλω να συνδέσω αυτό τον Ναό με την Κωνσταντινούπολη», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος

Μέσα σε κλίμα πνευματικής χαράς και συγκίνησης, το πρωί της Κυριακής, 27 Νοεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος τέλεσε την Ακολουθία των Θυρανοιξίων...

Αρχιερατικό Συλλείτουργο Μητροπολιτών Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνού – Σάμου Ευσεβίου

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα ο Δήμος Θέρμου υποδέχθηκε τον νέο Ποιμενάρχη και πνευματικό του Πατέρα, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνό το απόγευμα του...