• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Κοίμησις, Ταφή, Ανάστασις, Ανάληψις της Θεοτόκου

15 Αυγούστου 2019
in Κηρύγματα, Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Πνευματικές Διδαχές
Από τον θάνατο στην «κοίμηση»
Share on FacebookShare on Twitter

Η θέσις, αγαπητοί μου, της Υπεραγίας Θεοτόκου, μέσα εις την ιστορία της σωτηρίας μας, είναι σημαντικοτάτη. Και τούτο διότι εστάθη το όργανον της σωτηρίας μας. Είναι εκείνη η οποία έδωσε τον εαυτόν της, να γίνει κλίμακα για να κατέλθει ο Θεός στη γη, και ταυτοχρόνως γίνεται κλίμακα για να ανέλθει ολόκληρη η ανθρωπότητα στον ουρανό.

Έτσι ο Θεός δια της Θεοτόκου, γίνεται άνθρωπος και οι άνθρωποι δια της Θεοτόκου γίνονται θεοί. Να λοιπόν ότι η θέσις της υπεραγίας Θεοτόκου, είναι σημαντικοτάτη εις την ιστορία της σωτηρίας. Εις εκείνο το θαυμαστό όραμα του Ιακώβ με την κλίμακα που εστηρίζετο ο Θεός εις την κορυφήν, η κλίμακα αυτή δεν προϋποθέτει μόνον, την κάθοδον του Θεού, αλλά και την άνοδο του Ιακώβ, δηλαδή την άνοδο των ανθρώπων.

Έτσι αγαπητοί μου, η Θεοτόκος κατέχει κεντρικοτάτη θέση μέσα στην σωτηρίαν μας και συνεπως και στην λατρεία μας. Ολόκληρος ο Άυγουστος είναι αφιερωμένος εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον. Σημειώσατε ότι δεν έχουμε λίγες Θεομητορικές εορτές μέσα εις τον λειτουργικόν χρόνον.

Αλλά την κορυφή των Θεομητορικών εορτών την κατέχει εορτή της Κοίμησις της Θεοτόκου, αυτή που εορτάζουμε στις 15 Αυγούστου. Είναι μια εορτή κατά την οποία εορτάζουμε την Κοίμηση, την ταφή, την Ανάσταση και την Μετάσταση της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Αυτά τα τέσσερα χαρακτηριστικά στοιχεία. Όταν ρίξουμε μια ματιά στην ορθόδοξο εικονογραφία μας, θα δούμε κατά έναν θαυμαστό τρόπο να ιστορούνται αυτά τα τέσσερα χαρακτηριστικά. Βεβαίως αφότου άρχισαν οι αιρέσεις, πότε να στρέφονται εναντίον του προσώπου του Κυρίου μας Ιησού, πότε εναντίον της Θεοτόκου, η Εκκλησίας μας επαγίωσε πλέον μέσα στις εικόνες, που μας προσφέρει για να διδαχθούμε το δόγμα όσο και για να τιμήσουμε τα πρόσωπα αυτά, τον Κύριον Ιησούν και την Υπεραγία Θεοτόκο, οι εικόνες εφεξής έχουν πλέον όχι μόνον ιστορικόν χαρακτήρα, ιστορική διάσταση αλλά και δογματική διάσταση.

Έτσι βλέποντας την εικόνα της Κοιμήσεως, βλέπουμε τα εξής: Την Υπεραγίαν Θεοτόκον νεκράν επάνω εις ένα κρεβάτι. Γύρω της είναι οι Απόστολοι. Σε μια θεία δόξα που δεν ανήκει στον παρόντα κόσμο, γι’ αυτό και οι αγιογράφοι, αγιογραφούν αυτό το σημείον κατά έναν τρόπο που να δίδεται η εντύπωσις ότι πρόκειται για κάτι το εξωκοσμικόν, βρίσκεται ο Ιησούς Χριστός. Κρατάει στα χέρια του την ψυχή της μητέρας Του, της Υπεραγίας Θεοτόκου, την οποία οι αγιογράφοι πάρουσιάζουν ως ένα νήπιο.

Με αυτό το νήπιο θέλουν να δείξουν την ψυχή της Παναγίας. Άγγελοι δορυφορούν τον Χριστόν μέσα στην θεία Του δόξα, που κρατά στα χέρια του την ψυχή της μητέρας Του. Αυτό αποτελεί τον ουρανόν.

Κάτω εις την γην οι Απόστολοι, κλαίουν, αλλά το κλάμα τους είναι συγκρατημένο. Είναι ένα κλάμα λύπης, γιατί έχασαν την μητέρα του Κυρίου τους, αλλά και χαράς διότι είναι ο πρώτος άνθρωπος, αληθινά άνθρωπος, όχι θεάνθρωπος ο οποίος ανέρχεται δεδοξασμένος στον ουρανό.

Αυτά βλέπουμε αγαπητοί μου την εικονογραφία της Κοιμήσεως. Αλλά πώς έχουν τα πράγματα έτσι, και πως βρέθηκαν οι Απόστολοι στα Ιεροσόλυμα, αφού κατά την παράδοση η Θεοτόκος εκεί εκοιμήθη.

Έλαβε ειδοποίησιν από τον Υιόν της, ότι θα απέλθει μέσα εις τρεις ημέρες. Σημειώσατε ότι αυτά που σας λέγω, δεν τα αναφέρει η Αγία Γραφή, αλλά τα αναφέρουν Πατέρες της Εκκλησίας μας, όπως ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, ο άγιος Μόδεστος Ιεροσολύμων, ο άγιος Ανδρέας Κρήτης, ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, ο άγιος Γερμανός αρχιεπίσκοπος Κων/πολεως, και άλλοι οι οποίοι όχι απλώς τα σημείωνουν αλλά πλέκουν και το εγκώμιον εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον.

Εγκώμια αγαπητοί, τα οποία είναι με βάθος μεγάλο θεολογικό. Εκοιμήθη η Θεοτόκος την τρίτη ημέραν και τότε το Πνεύμα του Θεού ήρπασε τους Αποστόλους, που ευρίσκοντο στα διάφορα σημεία της οικουμένης κηρύσσοντες τον λόγο του Θεού και ευρέθησαν όλοι εις τα Ιεροσόλυμα.

Μέσα εις την παράκλησιν τι λέμε; Ειδικά εις εκείνο το εξαποστειλάριο το οποίο ψάλλουμε ειδικά τον δεκαπενταύγουστο: «Απόστολοι εκ περάτων, συναθροισθέντες ενθάδε», δηλαδή, ω! Απόστολοι που ήρθατε από τα πέρατα της οικουμένης και ήρθατε εδώ εις τα Ιεροσόλυμα, «κηδεύσατέ μου το σώμα, εν χωρίω Γεθσημανή», δηλαδή, εις τον τόπον της Γεθσημανής, κηδεύσατέ μου το σώμα. Πλην του Θωμά.

Ο Θεός οικονομησε ο Θωμάς να μην είναι παρών, ο οποίος έφτασε τρεις ημέρες μετά την Κοίμηση της Θεοτόκου. Αλλά όταν ο Θωμάς έφτασε, ελυπήθη πάρα πολύ, διότι δεν ήταν παρών δια να ίδει δια τελευταία φορά την μητέρα του Κυρίου Του και διδασκάλου Του. Γι’ αυτό επήγαν εις τον τάφον, να τον ανοίξουν και να Την προσκυνήσει.

Αλλά τότε παρατηρήθη το εξής: ο μεν τάφος δεν είχε το σώμα αλλά είχε μόνο τα άμφια, τον ιματισμόν δηλαδή της Θεοτόκου και επίσης ήταν γεμάτος από ευωδία καταπληκτική. Τότε κατενόησαν οι απόστολοι ότι η Υπεραγία Θεοτόκος ανεστήθη και ανελήφθη εις τον ουρανόν.

Πράγματι έχουμε την Κοίμησιν, την Ταφήν, την Ανάστασιν και την Μετάστασιν δηλ. την Ανάληψιν εις τους ουρανούς. Αυτό έχει πάρα πολύ σημασία και θεολογική αξία διότι η Υπεραγία Θεοτόκος είναι ο πρώτος άνθρωπος, όπως λέγει σε ένα εγκώμιό του ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, ο οποίος μετά του σώματος θεούται και ανέρχεται στην βασιλεία του Θεού, προ της τελικής κρίσεως.

Διότι ουδείς έχει εισέλθει ακόμη εις την βασιλεία του Θεού παρά μόνο ο ενανθρωπήσας Υιός του Θεού. Κανένας άνθρωπος δεν υπάρχει εις την βασιλεία του Θεού. Ούτε ο ληστής. Ο ληστής βρίσκεται στον παράδεισον. Και ο παράδεισος είναι ο τόπος των ψυχών που αναμένουν την ανάστασιν των νεκρών.

Δεν είναι λοιπόν ούτε ο ληστής, δεν είναι ούτε ο απόστολος Πέτρος, ούτε ο απόστολος Παύλος, ούτε ο προφήτης Ηλίας, ο οποίος δεν εδοκίμασε θάνατον και θα επανέλθει εις την γην. Κανείς δεν έχει εισέλθει εις την βασιλείαν του Θεού, πλην της Θεοτόκου. Και εισήλθε με το σώμα της, όπως ακριβώς εισήλθε και ο Ιησούς Χριστός, ο Υιός της.

Ήταν δυνατό ποτέ η Μητέρα της Ζωής να ίδει φθοράν, να ίδει διαφθοράν; Όπως ο Ιησούς Χριστός, ο ενανθρωπήσας Υιός του Θεού απέθανεν και ετάφη αλλά δεν είδε διαφθοράν, δηλ. δεν έλιωσε μέσα εις τον τάφον, αλλά ανεστήθη, έτσι έδωσε και την ανάσταση εις την μητέρα Του, από την οποία εδανείσθη την ανθρωπίνη φύση, όλη την ανθρωπίνη φύση, και το σώμα και την ψυχήν, και αυτά τα εθέωσε και τα ανέβασε εις αυτήν την Βασιλεία του Θεού. Αυτό για μας λέει πολλά πράγματα.

Η Θεοτόκος είναι ο πρώτος άνθρωπος που ανέρχεται εις την βασιλεία του Θεού και συνεπώς αποτελεί το πιο χαρούμενο γεγονός μετά από το Πάσχα. Και γι’ αυτό θεωρείται δεύτερο Πάσχα,κατά το οποίος εορτάζουμε, όχι απλώς την Κοίμηση, όπως θα εορτάζαμε την επέτειο του θανάτου ενός προσώπου, αφαλώς όχι με χαρά, αλλά το προβάδισμα ενός ανθρώπου στη Βασιλεία του Θεού.

Και γι’ αυτό, για μας είναι ένα Πάσχα, όχι κενόν περιεχομένου, αλλά ένα Πάσχα που έρχεται να μας δώσει την εγγύησιν, ότι πέρασε ένας άνθρωπος εκείνον τον χώρον που δεν θα μπορούσε ποτέ ανθρωπίνη φύσις να τον περάσει.

Γιατί Πάσχα σημαίνει διάβασις, κι όταν οι Εβραίοι πέρασαν την Ερυθρά θάλασσα, γιόρταζαν τυπικώς το αληθές Πάσχα, το οποίο είναι εκ του θανάτου εις την ζωήν, εκ του φθαρτού κόσμου εις την αφθαρσίαν και εκ του κτιστού κόσμου εις την βασιλείαν του Θεού. Ποιος θα μπορούσε να περάσει;

Βεβαίως ο Χριστός. Αλλά από πίσω του έρχεται ο πρώτος άνθρωπος. Έτσι, δεν είναι υπερβολή να πούμε, ό,τι θα λέγαμε για τον Ιησούν Χριστόν το ίδιο θα λέγαμε και για την Υπεραγίαν Θεοτόκον.

Αγαπητοί μου για μας είναι μεγάλη ελπίδα η Υπεραγία Θεοτόκος. Είναι πολύ μεγάλη ελπίδα. Γι’ αυτό ο λαός μας την αγαπά πολύ. Βλέπετε ότι δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει την εικόνα της Παναγίας.

Δεν υπάρχει χωριό, πόλη που να μην έχει έστω ένα εκκλησάκι ή παρεκκλησι αφιερωμένο στην Υπεραγία Θεοτόκο. Αν θα ‘πρεπε να καταγράψομε πόσες εκκλησιές της Παναγίας υπάρχουν σ’ όλη την Ελλάδα, για να μιλήσουμε μόνο για τον ελληνικόν χώρον και όχι για όλον τον ορθόδοξον χώρον, θα βλέπαμε ότι οι εκκλησίες που υπάρχουν προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου είναι πάρα πολλές.

Σε μια ανάγκη μας, την Παναγία φωνάζουμε. Είναι δε τόσο ζυμωμένο αυτό με την ύπαρξή μας, με το κύτταρο μας, έτσι ώστε όπως λέμε «μάνα μου» σ’ έναν κίνδυνο, έτσι φωνάζουμε αυθορμήτως, χωρίς να δουλέψει το μυαλό μας, θα έλεγα από μέσα από τα έγκατά μας, φωνάζουμε «Παναγιά μου». Μέσα μας, μέσα στα βιώματά μας, υπάρχει το πρόσωπό της.

Κι αυτό δείχνει ότι ο ορθόδοξος κόσμος αγαπά και τιμά, την Υπεραγία Θεοτόκο. Την θεωρούμε ότι είναι το εργαστήριο της σωτηρίας μας. Την θεωρούμε ότι είναι η πόλις του μεγάλου βασιλέως. Δεν είναι απλώς η επίγειος Ιερουσαλήμ αλλά είναι η αιωνία Ιερουσαλήμ.

Είναι η δωδεκάτειχος πόλις που έχει τα δώδεκα τείχη, που είναι οι Απόστολοι, και αυτή είναι η πόλις που έχει κάτοικό της τον Υιόν της, τον Ιησούν Χριστόν. Ο πρώτος πολίτης, αλλά και εμείς αγαπητοί, καλούμεθα να γίνουμε πολίτες αυτής της πόλης.

Αλλά κατοικώ την πόλιν, κατοικώ την Θεοτόκον. Μπαίνω μέσα εις την ζωήν της Θεοτόκου και αυτό μέσα εις ένα εγκώμιόν του ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός λέγει τα εξής: Ελάτε όλοι νοερά να συνεκδημήσουμε μ’ εκείνη η οποία έχει συνεκδημήσει. Ελάτε όλοι να φύγουμε μαζί μ’ εκείνη η οποία έφυγε από τον κόσμον αυτόν.

Όπως λέμε εις τους Χαιρετισμούς: «Ξένον τόκον ιδόντες ξενωθώμεν του κόσμου», δηλαδή, αφού είδαμε έναν παράξενον τόκον, τον Ιησούν Χριστόν, που Τον εγέννησε η Θεοτόκος, ότι δηλαδή είναι ο Εμμανουήλ, ο «μαζί μας ο Θεός», ας αποξενωθούμε από τον κόσμο, από τον αμαρτωλόν κόσμον, από την αμαρτίαν. Για να μπορέσουμε να βρεθούμε με τον τόκον της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ήρθε, υπηρέτησε το έργο του Θεού, το μέγα σχέδιο του Θεού, υπηρέτησε το «σεσιγημένον μυστήριον χρόνοις αιωνίοις» κατά έναν θαυμαστόν τρόπον, και έγινεν η Κυρία των Ουρανών. Μαζί της λοιπόν, ας ανέβουμε νοερά. Ακόμα η ώρα μας δεν έχει έλθει να φύγουμε. Θα φύγωμε όμως.

Επειδή όταν θα φύγουμε θα ζητούν οι δαίμονες την ψυχήν μας, γι’ αυτός ας φύγωμε από τώρα, νοερώς. Κι εκείνος ο οποίος θα φύγει νοερώς μαζί της, όταν θα έρθει η ώρα της οριστικής αναχωρήσεως, τότε η Υπεραγία Θεοτόκος θα τον αναμένει στον ουρανόν και θα ίδει το πρόσωπό της.

Εκείνο το πρόσωπο το οποίο ευλαβούνται τα Χερουβείμ και τα Σεραφείμ και υποκλίνονται μπροστά στης. Είναι εκείνη η οποία φοράει τον ήλιο, οπως μας αποκαλύπτει το βιβλίο της Αποκαλύψεως, και έχει κάτω από τα πόδια της την Σελήνη.

Που σημαίνει ότι φοράει την μονιμότητα, γιατί ο δίσκος του ηλίου είναι πάντοτε στρογγυλός, και έχει κάτω από τα πόδια της την διαρκώς αλλοιουμένη με τις φάσεις της σελήνη, σύμβολο του κόσμου που περνά, που ρέει, του κόσμου του μεταβαλλομένου.

Έτσι κι εμείς αγαπητοί, ας βάλουμε κάτω από τα πόδια μας την σελήνη του κόσμου τούτου, τον μεταβαλλόμενον κόσμον και ας μένουμε μέσα εις την μονιμότητα του θείου φωτός, της θείας δόξης, μέσα εις την οποία εισήλθε η Υπεραγία Θεοτόκος και μας αναμένει.

*Απομαγνωτοφωνημένη ομιλία του αρχιμ. Αθανασίου Μυτιληναίου η οποία εκφωνήθη στις 14/08/1980 σε αγρυπνία της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Πρόσφατα Άρθρα

Κουρά νέας Μοναχής στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ολυμπιάδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Κουρά νέας Μοναχής στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ολυμπιάδος

16 Φεβρουαρίου 2026

Το εσπέρας της Κυριακής της Απόκρεω, 15ης Φεβρουαρίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, μετέβη...

Read more
Ο π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (Λίβυος) στη Σχολή Γονέων Βόλου
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (Λίβυος) στη Σχολή Γονέων Βόλου

16 Φεβρουαρίου 2026

  Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2026, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, η 5η Συνάντηση της Σχολής Γονέων...

Read more
Εκκλησία της Ελλάδος

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Καρδιογράφημα της Ελληνικής Ιστορίας ο «Καποδίστριας» του Γιάννη Σμαραγδή. Ένα μοναδικό επίτευγμα»

16 Φεβρουαρίου 2026

Την κινηματογραφική ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Καποδίστριας», η οποία πραγματεύεται την πορεία και τη ζωή του πρώτου και μοναδικού Κυβερνήτη...

Read more
Αιτωλοακαρνανίας Δαμασκηνός: «Η αδελφοποίηση πόλεων δημιουργεί γέφυρες πολιτισμού και ιστορικής μνήμης»
Εκκλησία της Ελλάδος

Αιτωλοακαρνανίας Δαμασκηνός: «Η αδελφοποίηση πόλεων δημιουργεί γέφυρες πολιτισμού και ιστορικής μνήμης»

16 Φεβρουαρίου 2026

Στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 14 Φεβρουαρίου 2026 το Συμπόσιο των Αδελφοποιημένων...

Read more
Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

16 Φεβρουαρίου 2026

Στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Χιλιομοδίου τέλεσε τον Όρθρο και τη Θ. Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Παύλος, την...

Read more
Ἡ Καστοριά τίμησε τὸν θρυλικὸ Μητροπολίτη της Γερμανὸ Καραβαγγέλη παρουσία τοῦ Ὑπουργοῦ Ἐθνικῆς Ἀμύνης
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἡ Καστοριά τίμησε τὸν θρυλικὸ Μητροπολίτη της Γερμανὸ Καραβαγγέλη παρουσία τοῦ Ὑπουργοῦ Ἐθνικῆς Ἀμύνης

16 Φεβρουαρίου 2026

Τὴν Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2026, ὁλοκληρώθηκαν οἱ πενθήμερες ἐκδηλώσεις «Δ΄ Καραβαγγέλεια 2026» ποὺ διοργάνωσε ἡ Ἱερὰ Μητρόπολις Καστορίας, σὲ συνδιοργάνωση...

Read more
Η ιερατική διακονία στον σύγχρονο κόσμο στο επίκεντρο της Ιερατικής Συνάξεως της Ι.Μ. Δημητριάδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ιερατική διακονία στον σύγχρονο κόσμο στο επίκεντρο της Ιερατικής Συνάξεως της Ι.Μ. Δημητριάδος

16 Φεβρουαρίου 2026

Η Ε΄ Γενική Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, για το τρέχον Εκκλησιαστικό έτος, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας,...

Read more
Θερμές Ευχαριστίες
Εκκλησία της Ελλάδος

Θερμές Ευχαριστίες

16 Φεβρουαρίου 2026

Αναγνώσαμε με θυμηδία το αναμενόμενο άλλωστε, δημοσίευμα του Πέτρου Τατσόπουλου με τίτλο «Η επέλαση της ηλιθιοκρατίας» και σπεύδουμε να ευχαριστήσουμε...

Read more
ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

16 Φεβρουαρίου 2026

Το Ψυχοσάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Ενοριακό Ι. Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου...

Read more
Κερκύρας Νεκτάριος: «Η αγάπη δεν είναι αγαπολογία, αλλά θυσία»
Εκκλησία της Ελλάδος

Κερκύρας Νεκτάριος: «Η αγάπη δεν είναι αγαπολογία, αλλά θυσία»

15 Φεβρουαρίου 2026

Το Σαββατοκύριακο, 14 και 15 Φεβρουαρίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, κ. Νεκτάριος, μετέβη κατόπιν προσκλήσεως...

Read more
Η Κυριακή των Απόκρεω στον Μητροπολιτικό Καρδίτσας τιμώντας τον Άγιο Δαμιανό τον εκ Μυριχόβου
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Κυριακή των Απόκρεω στον Μητροπολιτικό Καρδίτσας τιμώντας τον Άγιο Δαμιανό τον εκ Μυριχόβου

15 Φεβρουαρίου 2026

 Την Κυριακή των Απόκρεω, 15 Φεβρουαρίου 2026, η τοπική μας Εκκλησία συγκεντρώθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης,...

Read more
Εόρτια περιοδεία του Σεασμιωτάτου σε όλη την Φθιώτιδα
Εκκλησία της Ελλάδος

Εόρτια περιοδεία του Σεασμιωτάτου σε όλη την Φθιώτιδα

15 Φεβρουαρίου 2026

Ολοκληρώνεται σήμερα, Κυριακή της Κρίσεως (Απόκρεω), η δεύτερη μεγάλη εόρτια περιοδεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος σε Ιερές Μονές και Ιδρύματα...

Read more
Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΣ

15 Φεβρουαρίου 2026

    Την Κυριακή που η Εκκλησία μας την ονομάζει ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ και προετοιμάζεται ο Λαός του Θεού για να υποδεχθεί...

Read more
Κυριακή της Απόκρεω στον Ενοριακό Ιερό Ναό Παναγίας της Λαοδηγητρίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Κυριακή της Απόκρεω στον Ενοριακό Ιερό Ναό Παναγίας της Λαοδηγητρίας

15 Φεβρουαρίου 2026

   Την Κυριακή (της Απόκρεω), 15 Φεβρουαρίου, ο Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, ιερούργησε στον Ενοριακό Ιερό Ναό Παναγίας...

Read more
Οι εν Αθήναις Αρτινοί ετίμησαν τους εν Μητροπόλει Άρτης Αγίους
Εκκλησία της Ελλάδος

Οι εν Αθήναις Αρτινοί ετίμησαν τους εν Μητροπόλει Άρτης Αγίους

15 Φεβρουαρίου 2026

Την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2026, στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Χαλανδρίου, ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

«Τι θα απαντήσουμε στον Δίκαιο Κριτή;»
Κηρύγματα

Ένας Κλέφτης και Δραπέτης Δούλος Έγινε Δεσπότης

15 Φεβρουαρίου 2026

1. Ἡ σημερινή Κυριακή, ἀδελφοί χριστιανοί, λέγεται «Κυριακή τῶν Ἀπόκρεω». Λέγεται ἔτσι ἐπειδή τήν Κυριακή αὐτή ἀποκόπτουμε τό κρέας ἀπό...

«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Πως κρίνονται οι άνθρωποι στη Βασιλεία του Θεού

14 Φεβρουαρίου 2026
«Τι θα απαντήσουμε στον Δίκαιο Κριτή;»

«Δεῦτε οἱ εὐλογημένοι τοῦ πατρός μου»

22 Φεβρουαρίου 2025
«Τι θα απαντήσουμε στον Δίκαιο Κριτή;»

Tο Ευαγγέλιο της Κρίσεως

9 Μαρτίου 2024
«Τι θα απαντήσουμε στον Δίκαιο Κριτή;»

Ο σκανδαλισμός των αδυνάτων

9 Μαρτίου 2024
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

«Μη γίνεσθε αιτία σκανδάλου»

9 Μαρτίου 2024
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Η μέλλουσα Κρίση

9 Μαρτίου 2024
Το μυστήριο του αδελφού

Το μυστήριο του αδελφού

6 Μαρτίου 2021
«Τι θα απαντήσουμε στον Δίκαιο Κριτή;»

«Τι θα απαντήσουμε στον Δίκαιο Κριτή;»

22 Φεβρουαρίου 2020
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Το ύψιστο κριτήριο της Μεγάλης Κρίσεως

22 Φεβρουαρίου 2020
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Η διακονία των αδελφών

3 Απριλίου 2020
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Το σκάνδαλο και «η εξορία του Θεού»

2 Μαρτίου 2019
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Ἡ παραβολή τῆς μελλούσης Κρίσεως

2 Μαρτίου 2019
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Κυριακή της Απόκρεω

2 Μαρτίου 2019
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

9 Φεβρουαρίου 2018
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Κυριακή «Της ΑΠΟ-ΚΡΕΩ»

9 Φεβρουαρίου 2018
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Κυριακή της Απόκρεω

18 Φεβρουαρίου 2017
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

«Ας ξαναγαπήσουμε την…ΑΓΑΠΗ»

18 Φεβρουαρίου 2017
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Αγάπη ΝΑΙ αλλά ποιά ΑΓΑΠΗ;

18 Φεβρουαρίου 2017
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Η ώρα της κρίσεως

18 Φεβρουαρίου 2017
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Να μοιρασθούμε ό,τι έχουμε μ’αυτούς που δεν έχουν

18 Φεβρουαρίου 2017
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Ο Χριστός επανέρχεται…

18 Φεβρουαρίου 2017
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Το Θανασιμότερο αμάρτημα…

18 Φεβρουαρίου 2017
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Η ζωή του Μέλλοντος…

18 Φεβρουαρίου 2017
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Κυριακή της Απόκρεω

18 Φεβρουαρίου 2017
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Κυριακή της Μελλούσης Κρίσεως

18 Φεβρουαρίου 2017
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Αγαπη και Κρίση

18 Φεβρουαρίου 2017
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Το μυστήριο του συνανθρώπου

18 Φεβρουαρίου 2017
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Και αφοριεί αυτούς απ’ αλλήλων

18 Φεβρουαρίου 2017
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Κυριακή της Απόκρεω

18 Φεβρουαρίου 2017
Next Post
Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας

Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας

Θαύματα της Παναγίας – Ζωντανή Μαρτυρία

Θαύματα της Παναγίας - Ζωντανή Μαρτυρία

«Οίκος καταπαύσεως Θεού»

«Συ γαρ ει της όντως αληθινής Ζωής η μήτηρ

Ο Επιτάφιος της Παναγίας στη Νάουσα

Ο Επιτάφιος της Παναγίας στη Νάουσα

Η τελευταία Ακολουθία της Παρακλήσεως στη Παναγία Εκατονταπυλιανή

Παναγία Εκατονταπυλιανή: Οι εκατό πύλες της Ορθοδοξίας

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist