• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Η Υπαπαντή του Κυρίου (2 Φεβρουαρίου)

1 Φεβρουαρίου 2026
in Κηρύγματα, Πνευματικές Διδαχές, Υπαπαντής
Η Υπαπαντή του Κυρίου και ο Σαραντισμός των βρεφών
Share on FacebookShare on Twitter

του Κων. Α. Οικονόμου, δασκάλου.

Ο “ΤΥΠΟΣ” ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ: Στην Παλαιά Διαθήκη ((Εξ. ιγ’, 9,Λευιτ. ιβ’, 1-6), διαβάζουμε ότι ο Θεὸς ζήτησε απὸ το Μωυσή την καθιέρωση-προσφρορά κάθε πρωτότοκου αγοριού με τη συμπλήρωση των σαράντα ημερών, σαν μιὰ θυσία σε μνήμη του γεγονότος ότι ο Ισραὴλ σώθηκε απὸ τη δουλεία των Αιγυπτίων μέσω του θανάτου όλων των πρωτοτόκων της Αιγύπτου.

Η παρουσίαση αυτὴ του κάθε πρωτότοκου βρέφους στο Ναὸ σήμαινε την άφεσή τους στο Θείο θέλημα, σήμαινε ότι ο Θεὸς είχε πάνω τους δικαίωμα ζωής και θανάτου και το γεγονὸς αυτὸ αναγνωριζόταν απὸ το ότι οι γονείς πλήρωναν για το παιδὶ σαν λύτρα ένα αμνὸ ή ένα ζεύγος περιστεριών.

Η ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ: Η Υπαπαντή μπορεί να χαρακτηρισθεί και Δεσποτική εορτή, αφού αφορά τον Κύριο, αλλά και Θεομητορική, αφού αφορά και στη Θεοτόκο. Υπαπαντή θά πεί προϋπάντηση, (από τό ρήμα υπαπαντώ, υπό + απαντώ) καί έχει σχέση μέ δυό περιστατικά, πού βρίσκουν τήν εκπλήρωσή τους τήν μέρα αυτή. Μόλις πέρασαν σαράντα ημέρες από την γέννηση του Θεανθρώπου, προσεφέρθη ο Κύριος στο ιερό από τη μητέρα Του τη Θεοτόκο, και υπεδέχθη Αυτόν ο πρεσβύτης Συμεών. Όταν πήρε αυτός στα χέρια του τον Κύριο της δόξης είπε το «Νυν απολύεις τον δούλον σου Δέσποτα κατά το ρήμα σου εν ειρήνη…». Τώρα, δηλαδή, “Κύριε, ας πεθάνω, αφού είδα το Σωτήρα του κόσμου”. Διότι αυτό περίμενε χρόνια ο δίκαιος Συμεών˙ να δει με τα μάτια του τον Κύριο και Θεό του. Και πλέον ευτυχισμένος μπορούσε να αναχωρήσει για το ουράνιο ταξίδι του. Ο σαραντισμός, ενώ είναι μια πανάρχαια λειτουργική πράξη της εκκλησίας μας κι έχει τις ρίζες της στον Μωσαϊκό νόμο, αυτός γίνεται σήμερα ως μίμηση της Υπαπαντής του Κυρίου.

Οι γυναίκες συμβολίζουν την Παναγία1, η οποία έφερε στις αγκάλες της τον Υιόν της και τον πρόσφερε στον ναό ως θυσίαν «ευπρόσδεκτη». Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς σχολιάζοντας την φράση «Αι ημέραι του καθαρισμού αυτών», λέγει ότι «ο λόγος του νόμου αφορά τους γονείς και τα παιδιά που γεννιούνται από την συζυγική ένωση τους, διότι χρειάζονται καθαρισμό. Στην περίπτωση όμως του Χριστού, όπου δεν υπήρχαν γεννήτορες, αλλά μόνο Μητέρα και αυτή Παρθένος, όπου συνέβη γέννηση παιδιού με άσπορη σύλληψη, οπωσδήποτε δεν υπήρχε ανάγκη καθαρισμού. Ήταν όμως και αυτό έργο υπακοής». Με την υπακοή Του στον νόμο του Θεού και Πατρός Του ο Κύριος, θεράπευσε τον άνθρωπο από την αρρώστια που προκάλεσε η ανυπακοή των πρωτοπλάστων. “Βέβαια, ή υπακοή έχει την έννοια της υπακοής στον νόμο του Θεού, αλλά και της υπακοής του νέου Αδάμ, εν αντιθέσει με την ανυπακοή του παλαιού Αδάμ.

Και εάν ή ανυπακοή του πρώτου Αδάμ είχε συνέπεια την πτώση και την φθορά, ή υπακοή του νέου Αδάμ, του Χριστού, επανέφερε την παρακούσασα ανθρώπινη φύση στον Θεό και θεράπευσε τον άνθρωπο από την ευθύνη της παρακοής.2”

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΤΟΚΟΣ: Και είναι πρωτότοκος με τρείς έννοιες: “Κατά την γέννηση Του από την Παναγία Μητέρα Του, κατά το άγιο Βάπτισμα που εγκαινίασε ο Ίδιος με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος και κατά την λαμπροφόρο Ανάσταση Του. Και με τους τρεις τρόπους που ζωοποιείται η ανθρώπινη φύση, δηλαδή την κατά σάρκα Γέννηση, το άγιο Βάπτισμα και την Ανάσταση, υπήρξε πρωτότοκος ο Χριστός, ώστε να ζωοποιηθεί η δική μας φύση.” (Γρηγόριος Νύσσης). Ό όρος πρωτότοκος αναφέρεται και στις δύο γεννήσεις του Χριστού, δηλαδή “στην προαιώνια από Παρθένο Πατέρα, χωρίς μητέρα, και την εν χρόνω γέννηση από Παρθένο Μητέρα, χωρίς πατέρα” (Γρηγόριος Παλαμάς). Ό Χριστός λέγεται ακόμη πρωτότοκος κατά τρεις τρόπους. Πρώτον, γιατί γεννήθηκε από τον Πατέρα προ πάντων των αιώνων «ος (ο Κύριος) εστίν εικών του θεού του αοράτου, πρωτότοκος πάσης κτίσεως» (Κολ. α’ 15). Δεύτερον, λέγεται πρωτότοκος κατά την ανθρώπινη γέννηση, «και έτεκεν τον Υιόν αυτής τον πρωτότοκον» (Λουκ. β’, 7). Και τρίτον, λέγεται πρωτότοκος εκ των νεκρών [«ος εστίν αρχή, πρωτότοκος εκ των νεκρών» (Κολ. α’, 18)], γιατί πρώτος Αυτός αναστήθηκε, δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε κάθε άνθρωπο να αναστηθεί στον κατάλληλο καιρό. Ο χαρακτηρισμός «γέννηση» λέγεται και για την ανάσταση, γιατί η ανάσταση θεωρείται γέννηση.

Η ΠΤΩΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ: Ο Ευαγγελιστής Λουκάς λέγει ότι οι γονείς του Χριστού τον οδήγησαν στον Ναό «του δούναι θυσίαν κατά το ειρημένον εν νόμω Κυρίου, ζεύγος τρυγόνων ή δύο νεοσσούς περιστερών» (Λουκ. β’ 24). Οι γονείς του Χριστού δεν πρόσφεραν αμνό, όπως έδινε την δυνατότητα ο νόμος, επειδή ήταν πτωχοί. “Οι πλούσιοι προσέφεραν άμωμο αμνό, ενώ οι πτωχότερες τάξεις ένα ζευγάρι τρυγόνων ή δύο νεοσσούς περιστερών” (Προκόπιος). Πραγματικά, ό Χριστός γεννήθηκε σε φτωχή οικογένεια και μεγάλωσε ως φτωχός. Τελικά, όμως, ή φτώχεια του Χριστού δεν έγκειται μόνο στο ότι γεννήθηκε και έζησε φτωχός, αλλά, κυρίως, στο ότι προσέλαβε την ανθρώπινη φύση. Όπως λέγει ο άγιος Γρηγόριος Θεολόγος, “ενώ ήταν πλούσιος, επτώχευσε για να πλουτίσουμε εμείς με την θεότητα Του”.

Ο ΠΡΕΣΒΥΤΗΣ ΣΥΜΕΩΝ: Ένας “πρωταγωνιστής της Υπαπαντής είναι και ο Συμεών. Η Ορθόδοξη Παράδοση (όπως διασώζει ο Μέγας Φώτιος) λέει ότι ο δίκαιος Συμεών αρκετά χρόνια πρίν από τήν γέννηση τού Χριστού, επιστρέφοντας στά Ιεροσόλυμα μέ άλλους νομοδιδασκάλους από κάποια αποστολή, έκανε μαζί τους συζήτηση πάνω σε κάποια προφητικά κείμενα. Μεταξύ αυτών συζητήθηκε και η προφητεία του Ησαϊα: “Ιδού η Παρθένος εν γαστρί έξει καί τέξεται Υιόν, καί καλέσεις τό όνομα αυτού Εμμανουήλ” (στ΄ 14). Ο Συμεών, αν καί άνθρωπος με πολλή ευλάβεια δυσπίστησε, και πρόβαλλε αντιρρήσεις γιά το αδύνατο της γεννήσεως από παρθένο. Ο Συμεών λίγο αργότερα, γινόμενος μάρτυς κάποιου θαύματος, δοξολόγησε το Θεό γι’ αυτό που του φανέρωσε, και πεπεισμένος πια επέστρεψε στά Ιεροσόλυμα με την απόφαση της παραμονής, για το υπόλοιπο της ζωής του, στον ιερό χώρο του Ναού αναμένοντας να δεί “ιδίοις όμμασιν” την εκπλήρωση της προφητείας. Σε υπερεκατονταετή ηλικία αξιώθηκε να κρατήσει στην αγκαλιά του το Βρέφος Ιησού ζητώντας μετά απ’ αυτό τήν “απόλυσή” του από την ζωή.

Η ΔΙΠΛΗ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ: Ο ευαγγελιστής διασώζει μια διπλή προφητική αποστροφή προς την Παναγία Μητέρα Του: “ιδού ούτος κείται εις πτώσιν και ανάστασιν πολλών εν τω Ισραήλ και εις σημείον αντιλεγόμενον, και σου δε αυτής την ψυχήν διελεύσεται ρομφαία” (Λουκ. β΄ 32-35), προφητεύοντας μ’ αυτόν τον τρόπο και την αντιμετώπιση του Κυρίου από τους Ιουδαίους, αλλά και τη Σταυρική Θυσία Του.

Ό Θεάνθρωπος Χριστός είναι πτώση των απίστων, των μη πιστευόντων σε Αυτόν, και ανάσταση αυτών πού πιστεύουν σε Αυτόν. Ό ένας ληστής στο Γολγοθά πιστεύει και σώζεται, ο άλλος αμφισβητεί και καταδικάζεται. Επίσης, αυτό μπορεί να εννοηθή ότι “πρόκειται ο Χριστός να πάθη και να πέσει στον θάνατο, αλλά και να αναστηθούν πολλοί με την δική του πτώση, και τον δικό του θάνατο” (Θεοφύλακτος).

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ «ΣΗΜΕΙΟΝ ΑΝΤΙΛΕΓΟΜΕΝΟΝ». Η λέξη «σημείον» μπορεί να εννοηθή με πολλούς τρόπους και πολλές έννοιες. Κατ’ αρχάς σημείο είναι ή σάρκωση Του, η ενανθρώπηση του Λόγου του Θεού. Κατά την ενανθρώπηση έγιναν πολλά παράδοξα και παράξενα πράγματα. Ο Θεός έγινε άνθρωπος, η Παρθένος μητέρα. Ακριβώς δε αυτό το σημείο αντιλέγεται και αμφισβητείται από πολλούς ανθρώπους.

“Άλλοι θεωρούν ότι ο Χριστός ως Θεός έχει προαιώνια ύπαρξη και άλλοι νομίζουν ότι έλαβε αρχή της υπάρξεως του από την παρθένο και άχραντη Μαρία” (Κύριλλος Αλεξ.). Ό Νικόδημος Αγιορείτης, λέγει, εξηγώντας τα προηγούμενα, ότι ο αιρετικός που βλέπει τα έργα του Χριστού, ο οποίος έχει διπλές ενέργειες, την θεία και την ανθρώπινη, και άλλοτε ως άνθρωπος πεινά, διψά, δέχεται το μαρτύριο, σταυρώνεται, πάσχει (τα λεγόμενα “αδιάβλητα πάθη”), και άλλοτε ως Θεός κάνει θαύματα, εκδιώκει δαίμονες, ανίσταται κλπ., αμφιταλαντεύεται αν ό Χριστός είναι Θεός ή άνθρωπος. Ομως ό Χριστιανός δεν έχει τέτοιες αμφιβολίες, γιατί γνωρίζει ότι καιτοι ό Χριστός είχε δύο φύσεις, θεία και ανθρώπινη, εν τούτοις είναι ένας κατά την υπόσταση (υποστατική ένωση των δύο φύσεων) και το πρόσωπο, και έτσι ό ένας και Αυτός Χριστός ενεργεί άλλοτε τα θεοπρεπή και άλλοτε τα άνθρωποπρεπή. Έπειτα, σημείο αντιλεγόμενο είναι και ο Σταυρός του Χριστού. Άλλοι δέχονται τον Σταυρό και την σταύρωση του Χριστού θεωρούντες αυτήν ως σωτηρία, ότι στον Σταυρό νίκησε τις αρχές και εξουσίες του σκότους, και άλλοι αρνούνται τον Σταυρό. Δεν μπορούν να αντιληφθούν πώς ό Χριστός σταυρώθηκε. “ό Σταυρός είναι για τους Ιουδαίους σκάνδαλο, για τους Έλληνες μωρία. Για μας όμως τους πιστούς ό Σταυρός είναι «Θεού δύναμις και θεού σοφία» (Α’ Κορ. α’, 23-24). Η δεύτερη προφητεία του αγίου Συμεών, πού αναφερόταν στην Παναγία, είναι η εξής: «και σου δε αυτής την ψυχήν διελεύσεται ρομφαία, όπως αν αποκαλυφθώσιν εκ πολλών καρδιών διαλογισμοί» (Λουκ. β’, 35). Προφανώς ή προφητεία αυτή αναφέρεται στον πόνο και την θλίψη της Θεοτόκου πάνω στον Σταυρό, όταν θα έβλεπε τον Υιό της, που είναι ταυτόχρονα Υιός του Θεού, να πάσχει και να υποφέρει. Η Παναγία δεν υπέφερε ούτε πόνεσε κατά την γέννηση του Χριστού, ακριβώς γιατί τον συνέλαβε ασπόρως και τον γέννησε αφθόρως (ανήδονος σύλληψη – ανώδυνος γέννεση). Θα πόνεσει, όμως, πολύ κατά τον καιρό της εξόδου. Ακριβώς αυτή η ρομφαία, που θα διαπεράσει την ψυχή της Θεοτόκου κατά τον σταυρικό θάνατο του Χριστού, θα αποκάλυψει τους διαλογισμούς πολλών ανθρώπων, που βρίσκονταν κρυμμένοι στην καρδιά τους.

Αυτοί αμφιβάλλουν αν είναι γνήσια και αληθινή μητέρα. Αλλά από τον πόνο που αισθάνθηκε καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για την φυσική του μητέρα. Έτσι ο πόνος της Παναγίας στον Σταυρό έδειξε ότι αυτή είναι η πραγματική μητέρα, ότι από αυτήν ο Κύριος παρέλαβε την σάρκα. Γιατί, αφού η Παναγία είναι πραγματική μητέρα, σημαίνει ότι και ο Χριστός έχει πραγματικό σώμα και δεν είναι άνθρωπος κατά φαντασία. Ό Μ. Αθανάσιος λέγει ότι η φράση «όπως αν αποκαλυφθώσιν εκ πολλών καρδιών διαλογισμοί» σημαίνει ότι ό Σταυρός και το Πάθος του Χριστού, θα αποκάλυψει όλες τις εσωτερικές διαθέσεις των ανθρώπων, αφού ο Πέτρος από θερμός και ζηλωτής, θα τον αρνηθή, οι Μαθητές θα τον εγκαταλείψουν, ο Πιλάτος θα μεταμεληθεί νίβοντας τα χέρια, η γυναίκα του θα πιστεύσει με το νυκτερινό όνειρο, ο εκ των σταυρωτών, εκατόνταρχος θα ομολογήσει, ο Ιωσήφ και ο Νικόδημος, δύο εκ των Φαρισαίων, θα φροντίσουν το νεκρό Του σώμα, ο Ιούδας θα αυτοκτονήσει, οι Ιουδαίοι θα δώσουν αργύρια στους φρουρούς για να αποκρύψουν την Ανάσταση.

Συμπερασματικά, ο Χριστός θα είναι «εις πτώσιν και ανάστασιν πολλών» και στην άλλη ζωή, αφού όλοι θα δουν τον Χριστό, αλλά για άλλους θα είναι Παράδεισος και για άλλους Κόλαση.
Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΦΩΣ: Με δυο ονόματα ονόμασε ο Συμεών τον Κύριο: Σ ω τ η ρ ί α, που ετοίμασε ο Θεός για κάθε άνθρωπο και Φ ω ς, που φωτίζει όλα τα έθνη. Ότι ο Χριστός είναι αληθινά ο Σωτήρας μας, μαρτυρεί και το όνομα Ιησούς, το οποίο Άγγελος Κυρίου ανακοίνωσε στον Ιωσήφ: «Καλέσεις το όνομα αυτού Ιησούν, αυτός γαρ σώσει τον λαόν αυτού από των αμαρτιών αυτών». Και ότι ο Κύριος είναι το αληθινό Φως, το βεβαιώνει ο Ίδιος λέγοντας: «Εγώ ειμί το Φώς του κόσμου. Εκείνος που με ακολουθεί δεν θα περπατήσει στο σκοτάδι, αλλά θα έχει το Φώς της ζωής». Πραγματικά, ό Χριστός είναι το φως του κόσμου, το πραγματικό, πού διώχνει το σκότος της άγνοιας του νου, αλλά είναι και η δόξα ολόκληρης της ανθρωπινής φύσεως. “Χωρίς το Χριστό ή ανθρώπινη φύση είναι άδοξη, ανείδεη, αόριστη και ανώνυμη. Με τον Χριστό αποκτά είδος και όρο.» (Νικόλαος Καβάσιλας). Tα λόγια του Ἁγίου Συμεών σημειώνουν το τέλος μιας μακρας περιόδου, χιλιάδων χρόνων κατὰ τη διάρκεια των οποίων οι άνθρωποι ζούσαν χωρὶς το Θεό.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ: Η αφιέρωση του πρωτοτόκου ήταν στην ουσία η προτύπωση μιας αιματηρὴς θυσίας η οποία αναβαλλόταν αιωνίως μέχρι τη μέρα που οδηγήθηκε στο ναὸ ο Μονογενὴς Γιος του Θεού που είχε γίνει Γιος της Παρθένου, ο «υιὸς του ανθρώπου». Και για πρώτη φορὰ στην ανθρώπινη ἱστορία η αἱματηρὴ αὐτὴ θυσία έγινε δεκτὴ απὸ το Θεὸ παρὰ το γεγονὸς ότι το αντικατάστατο της θυσίας που είχε προσφερθεί, ο ίδιος δηλαδή ο Κύριος, αυτὴ τη μοναδικὴ φορὰ ο Θεὸς Πατέρας αποδέχτηκε και τον ίδιο το θάνατό Του: στο Γολγοθὰ πάνω σ’ ένα σταυρό! Η Υπαπαντή του Χρίστου δείχνει ότι ο Χριστός είναι η ζωή και το φως των ανθρώπων και ότι ό άνθρωπος πρέπει να αποβλέπει στην απόκτηση αυτού του φωτός και αυτής της ζωής. Η Εκκλησία ψάλλει παρακλητικά:

«Λάμπρυναν μου την ψυχήν και το φως το αισθητόν, όπως ίδω καθαρώς και κηρύξω σε Θεόν». Αλλά, για να δει κανείς τον Θεό πρέπει προηγουμένως να λαμπρυνθεί, να φωτισθεί ως προς την ψυχή και τις σωματικές αισθήσεις. Τότε η εορτή της Υπαπαντής του Χριστού γίνεται και εορτή της υπαπαντής του κάθε πιστού.

1. Παλαιότερα η Υπαπαντή θεωρείτο εορτή των μητέρων, σήμερα τα ξένα πρότυπα “μεταφέρα픨τον εορτασμό αυτό τον Μάιο.

2. Μητροπ. Ναυπάκτου Ιερόθεος: “Η Υπαπαντή του Χριστού”, Οι Δεσποτικές εορτές, Ι. Μ. Γενεθλίου τ Θεοτόκου (Πελαγίας), 1995.

Βιβλιογραφία: Μητροπ. Ναυπάκτου Ιερόθεος: “Η Υπαπαντή του Χριστού”, Οι Δεσποτικές εορτές, Ι. Μ. Γενεθλίου Θεοτόκου (Πελαγίας), 1995.

Μητρ. Σουρόζ, (†)Αντωνίου Bloom: Η Υπαπαντή του Χριστού, Ἡμέρα Κυρίου, ἐκδ. Ἀκρίτας Παπαθεοχάρης Μιχαήλ: Υπαπαντή και Σαραντισμός

Πρόσφατα Άρθρα

Σαρακοστή: Μετάνοια και αφορμή ιλασμού
Πνευματικές Διδαχές

Σαρακοστή: Μετάνοια και αφορμή ιλασμού

24 Φεβρουαρίου 2026

Μητροπολίτου Φαναρίου Ἀγαθαγγέλου, Γενικοῦ Διευθυντοῦ τῆς Ἀποστολικῆς Διακονίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος Ἡ πε­ρί­ο­δος τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς εἶ­ναι, κυ­ρί­ως, σχο­λεῖ­ο...

Read more
Με πλούσια ύλη κυκλοφορεί αύριο Τετάρτη η Ορθόδοξη Αλήθεια – Μην τη χάσετε!
Εκκλησία της Ελλάδος

Με πλούσια ύλη κυκλοφορεί αύριο Τετάρτη η Ορθόδοξη Αλήθεια – Μην τη χάσετε!

24 Φεβρουαρίου 2026

Το νερό των θαυμάτων! Την Τετάρτη 25-2 κυκλοφορεί η εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια με κεντρικό θέμα ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό πίστης και...

Read more
Ημερίδα για τον Ιωάννη Καποδίστρια στον Ι.Ν.Αγίου Ρηγίνου Λεβαδείας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ημερίδα για τον Ιωάννη Καποδίστρια στον Ι.Ν.Αγίου Ρηγίνου Λεβαδείας

24 Φεβρουαρίου 2026

Στα πλαίσια των τριήμερων εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Αγίου Ιερομάρτυρος Ρηγίνου Επισκόπου Σκοπέλου του Λεβαδέως, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία...

Read more
Εκκλησία της Ελλάδος

ΕΚΔΗΜΙΑ ΑΟΙΔΙΜΟΥ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

24 Φεβρουαρίου 2026

Ἡ Ἱερά Μητρόπολις Πειραιῶς ἀγγέλλει μετά βαθυτάτης κατ’ ἄνθρωπον θλίψεως ὅτι μετέστη πρός Κύριον ὁ σεπτός Ἱερομόναχος κυρός Στέφανος Ἀναγνωστόπουλος,...

Read more
Καθαρά Δευτέρα στην Ι.Μ. Φθιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Καθαρά Δευτέρα στην Ι.Μ. Φθιώτιδος

24 Φεβρουαρίου 2026

Σε Ιερές Μονές της Φθιώτιδος χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στις Ιερές Ακολουθίες του Όρθρου, των Ωρών και...

Read more
Αρχιερατική Θ. Λειτουργία και Μνημόσυνο για τους Αγωνιστές και Επαναστάτες του Ολύμπου στην Ιερά Μονή Παναγία Πέτρας Ολύμπου
Εκκλησία της Ελλάδος

Αρχιερατική Θ. Λειτουργία και Μνημόσυνο για τους Αγωνιστές και Επαναστάτες του Ολύμπου στην Ιερά Μονή Παναγία Πέτρας Ολύμπου

24 Φεβρουαρίου 2026

Το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου λειτούργησε η ιστορική Μονή Παναγίας Πέτρας Ολύμπου. Πλήθος πιστών από όλη την Πιερία παρακολούθησε με κατάνυξη...

Read more
Χειροποίητη κομψότητα για Εκκλησιαστικούς χώρους
Ελλάδα Κόσμος

Χειροποίητη κομψότητα για Εκκλησιαστικούς χώρους

24 Φεβρουαρίου 2026

Η δημιουργία ενός χώρου που αποπνέει σεβασμό και κομψότητα ξεκινά από τα έπιπλα που τον πλαισιώνουν. Κάθε κομμάτι της Mousas...

Read more
Ο Πρώτος Κατανυκτικός Εσπερινός στην Ι.Μ. Παροναξίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Πρώτος Κατανυκτικός Εσπερινός στην Ι.Μ. Παροναξίας

24 Φεβρουαρίου 2026

Με ιδιαίτερη κατάνυξη τελέσθηκε την Κυριακή 22-2-2026 το απόγευμα ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός (της Συγγνώμης) στη νήσο Νάξο. Η Ακολουθία...

Read more
Ο Επίσκοπος Πράχοβας Τιμόθεος στον Άγιο Αντώνιο στη Βέροια
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Επίσκοπος Πράχοβας Τιμόθεος στον Άγιο Αντώνιο στη Βέροια

24 Φεβρουαρίου 2026

Με ιδιαίτερη χαρά η τοπική Εκκλησία της Βεροίας υποδέχθηκε τον Επίσκοπο Πράχοβας Τιμόθεο, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη...

Read more
Η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Αρχιδιακόνου της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Αρχιδιακόνου της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας

24 Φεβρουαρίου 2026

Με κάθε λαμπρότητα η Νάξος πανηγύρισε τον Ιδρυτή της τοπικής Εκκλησίας της, τον Ιερομάρτυρα Άγιο Πολύκαρπο Επίσκοπο Σμύρνης, την Κυριακή...

Read more
Εθιμοτυπική επίσκεψη του Γ.Π. Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας στoν Μητρ. Γρεβενών
Εκκλησία της Ελλάδος

Εθιμοτυπική επίσκεψη του Γ.Π. Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας στoν Μητρ. Γρεβενών

24 Φεβρουαρίου 2026

Εθιμοτυπική επίσκεψη πραγματοποίησε (20-02-2026)  στη Μητρόπολη Γρεβενών, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχος κ. Νικόλαος Έξαρχος. Κατά τη...

Read more
Το Μέγα Απόδειπνο της Καθαράς Δευτέρας, στην Άρτα
Εκκλησία της Ελλάδος

Το Μέγα Απόδειπνο της Καθαράς Δευτέρας, στην Άρτα

23 Φεβρουαρίου 2026

Την Καθαρά Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2026, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως...

Read more
Α΄ Κατανυκτικός Ἑσπερινός στήν Ναύπακτο: «Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς»
Εκκλησία της Ελλάδος

Α΄ Κατανυκτικός Ἑσπερινός στήν Ναύπακτο: «Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς»

23 Φεβρουαρίου 2026

Τό ἀπόγευμα τῆς Κυριακῆς τῆς Τυρινῆς, 22 Φεβρουαρίου 2026, τελέσθηκε ὁ Α΄ Κατανυκτικός Ἑσπερινός, τῆς Συγχωρήσεως, στήν Ἱερά Μητρόπολη Ναυπάκτου...

Read more
Ο Α’ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Α’ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

23 Φεβρουαρίου 2026

Στον Καθεδρικό Ι. Ναό Απ. Παύλου Κορίνθου, τελέσθηκε το εσπέρας της Κυριακής της Τυρινής 22 Φεβρουαρίου 2026 ο Α’ Κατανυκτικός...

Read more
O Εσπερινός της Συγγνώμης στον Ι.Ν. Αναλήψεως του Χριστού Βόλου
Εκκλησία της Ελλάδος

O Εσπερινός της Συγγνώμης στον Ι.Ν. Αναλήψεως του Χριστού Βόλου

23 Φεβρουαρίου 2026

Στον Ι.Ν. Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, τελέσθηκε στις 22/2 ο Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός (της Συγγνώμης), χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Ἡ δύναμη τῆς συγγνώμης
Κηρύγματα

Ἡ δύναμη τῆς συγγνώμης

21 Φεβρουαρίου 2026

Μητροπολίτου Φαναρίου Ἀγαθαγγέλου Γενικοῦ Διευθυντοῦ τῆς Ἀποστολικῆς Διακονίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος "Πα­ρά­ξε­να πρά­γμα­τα! ὁ ἄν­θρω­πος ἀ­πο­στρέ­φε­ται τόν ἀ­δελ­φό του,...

Γόρτυνος Ἰερεμία: “Πρόσεχε μήν σέ περιπλέξουν οἱ αἱρετικοί”

Γόρτυνος Ἰερεμίας: “Εἶναι σατανική πομπή τά καρναβάλια”

21 Φεβρουαρίου 2026
ΨΑΛΜΟΣ ΝΒ’ 52 Ο άφρων

«Η νηστεία ως οδός σωτηρίας του ανθρώπου»

21 Φεβρουαρίου 2026
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

«Ἀπέχουσι τόν μισθόν αὐτῶν» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

1 Μαρτίου 2025
Το προσωπείο της υποκρισίας

Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου

1 Μαρτίου 2025
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

Το μήνυμα της Κυριακής «Συγχωρητικότητα»

1 Μαρτίου 2025
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

Κυριακή τῆς Συγγνώμης

16 Μαρτίου 2024
Το κλειδί του χαμένου Παραδείσου

Το κλειδί του χαμένου Παραδείσου

16 Μαρτίου 2024
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

Κατήχησις εἰς τὴν Κυριακὴν τῆς Τυροφάγου

5 Μαρτίου 2022
Το κλειδί του χαμένου Παραδείσου

Τα όπλα του φωτός

14 Μαρτίου 2021
Οι δύο κήποι

Οι δύο κήποι

29 Φεβρουαρίου 2020
Στά ὅπλα!

Στά ὅπλα!

29 Φεβρουαρίου 2020
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

«Τὸ στάδιον τῶν ἀρετῶν ἠνέωκται, οἱ βουλόμενοι ἀθλῆσαι εἰσέλθετε …»

28 Φεβρουαρίου 2020
«Οι νέοι φάκελοι θρησκευτικών του Δημοτικού Σχολείου»

Οικογένεια και νηστεία

3 Απριλίου 2020
Ένας πανάρχαιος  ευεργετικός θεσμός

Ένας πανάρχαιος ευεργετικός θεσμός

10 Μαρτίου 2019
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

«Η νυξ προέκοψεν, η δε ημέρα ήγγικεν»

9 Μαρτίου 2019
“Στολήν θεοΰφαντον”

“Στολήν θεοΰφαντον”

9 Μαρτίου 2019
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

Ὁμιλία τῆς Κυριακῆς τῆς Τυροφάγου (Ματθ.6,14-21)

9 Μαρτίου 2019
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

Το μήνυμα της Κυριακής της Τυροφάγου

17 Φεβρουαρίου 2018
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

Ἡ ἐπιστροφὴ στὸν Παράδεισο

16 Νοεμβρίου 2023
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

Μή θησαυρίζετε ὑμῖν Θησαυρούς ἐπί τῆς γῆς

16 Νοεμβρίου 2023
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

Ἀπό τό σκοτάδι στό φῶς

16 Νοεμβρίου 2023
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

Πως να θησαυρίσουμε

22 Φεβρουαρίου 2017
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

16 Νοεμβρίου 2023
«Μή γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί» – Κυριακή τῆς Τυρινῆς

Κυριακή της Τυρινής -«ὅπου γάρ ἐστιν ὁ θησαυρὸς ὑμῶν, ἐκεῖ ἔσται καὶ ἡ καρδία ὑμῶν»

16 Νοεμβρίου 2023
Next Post
Τελετή ονομασίας και αποφοίτησης για 188 νέους Στρατονόμους και Αερονόμους στο ΚΕΣΝ

Τελετή ονομασίας και αποφοίτησης για 188 νέους Στρατονόμους και Αερονόμους στο ΚΕΣΝ

Συνέδριο του Ιδρύματος Νεότητος της Ι.Α. Αθηνών για την πρόληψη της βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων

Συνέδριο του Ιδρύματος Νεότητος της Ι.Α. Αθηνών για την πρόληψη της βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων

ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΡΥΦΩΝΟΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΛΑΜΨΑΚΟ

ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΡΥΦΩΝΟΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΛΑΜΨΑΚΟ

ΨΑΛΜΟΣ ΝΒ’ 52 Ο άφρων

Ἡ περίοδος τοῦ κατανυκτικοῦ Τριωδίου

Φιλανθρωπικό έργο, προσευχή και ανθρώπινη ζεστασιά στην κοπή της βασιλόπιτας του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ι.Μ. Θεσσαλιώτιδος

Φιλανθρωπικό έργο, προσευχή και ανθρώπινη ζεστασιά στην κοπή της βασιλόπιτας του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ι.Μ. Θεσσαλιώτιδος

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist