• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Παρασκευή, 7 Αυγούστου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Η Θρησκευτικότης του Παύλου Μελά

in Απόψεις - Γνώμες, Εκκλησιαστική Επικαιρότητα
19 Φεβρουαρίου 2018
byPoimin.gr Team
Η Θρησκευτικότης του Παύλου Μελά
Share on FacebookShare on Twitter
Λίγα άνθη στους ήρωες του Μακεδονικού αγώνος
Η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ 1 (1870-1904)

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου

Ο Παύλος Μελάς είναι γνωστός κυρίως ως ο κεντρικώτερος και αγνότερος ήρως του νεωτέρου και ενδόξου έπους της φυλής μας, του Μακεδονικού αγώνος. Είναι γνωστός ως ο άλκιμος εκείνος και ευσταλής ανθυπολοχαγός του Πυροβολικού, εκλεκτός βλαστός ευγενούς οικογενείας των Αθηνών, ο οποίος εις τας αρχάς του αιώνος μας ηγήθη αληθούς σταυροφορίας μετ’ άλλων πατριωτών εκ Μακεδονίας και αλλαχού, δια να φυλάξη αμόλυντον και ακεραίαν την δεινοπαθούσαν ελληνικήν ψυχήν, εκ της νέας και ιταμούς βαρβαρικής επιδρομής των Βουλγάρων. Ολίγοι όμως γνωρίζουν το εσωτερικόν του μεγαλείον, την μεγάλην του ψυχήν, την αξιοθαύμαστον και αρτίαν ιδεολογικήν του συγκρότησιν. Αυτού του ψυχικού μεγαλείου η ωραιοτέρα έκφανσις είναι η θρησκευτικότης του, η βαθεία και ακλόνητος θρησκευτική του πίστις. Επίστευεν ο Παύλος Μελάς, και περί αυτής της πίστεώς του θα διαλάβη το παρόν άρθρον, δια να ερμηνεύση κατά τον καλύτερον τρόπον την μεγάλην χάριν της Πατρίδος θυσίαν του. Διότι θυσία ήτο να εγκαταλείψη την άνετον και ευχάριστον οικογενειακήν ζωήν εντός ενός κοσμοπολίτικου περιβάλλοντος, το οποίον εδημιούργει η αριστοκρατική του καταγωγή. Θυσία ήτο να εγκαταλείψη μόνην την αγαπητήν του σύζυγον και τα δύο προσφιλή του τέκνα, προς τα οποία έτρεφε τόσον τρυφερόν αίσθημα εις την λεπτήν του καρδίαν, και αντί τούτων να καταστήση οικίαν του τα απρόσιτα όρη και τα δύσβατα χωρία της Μακεδονίας, υπό δυσμενεστάτας καιρικάς συνθήκας και αθλίους όρους διαβιώσεως.

Πόθεν δε μανθάνομεν περί της θρησκευτικότητός του; Τας πληροφορίας αυτάς αντλούμεν από τας επιστολάς του, όπως εδημοσιεύθησαν αργότερον συμπεριληφθείσαι μετ’ άλλων πληροφοριακών στοιχείων εις την υπό της συζύγου του Ναταλίας εκδοθείσαν βιογραφίαν του ανδρός. Τας επιστολάς αυτάς, οι οποίαι καταλαμβάνουν το μεγαλύτερον μέρος του βιβλίου, έγραψεν από διάφορα μέρη, κυρίως της Μακεδονίας, όταν εστάθμευε κατά τας μακράς και κοπιώδεις πορείας του. Είναι γραμμέναι με τόσην χάριν και λεπτότητα ύφους, μαρτυρούσαι καλλιεργημένην σκέψιν και καρδίαν, ώστε νομίζει τις ότι εγράφησαν εις την ήσυχον ατμόσφαιραν ενός γραφείου από δόκιμον λογοτεχνικόν κάλαμον, και όχι από ένα ανθυπολοχαγόν κατάκοπον από τη συνεχή οδοιπορίαν, με πρησμένα πόδια και ενίοτε κάτω από την κάπαν υπό καταρρακτώδη βροχήν. Εκεί διακρίνομεν και θαυμάζομεν μίαν γενναίαν ψυχήν, ηρωικήν, ευωδιάζουσαν από ευγενή και ανώτερα αισθήματα. Αυτό ακριβώς απετέλεσε και το βασικώτερον κίνητρον δια να εκδώσει τας επιστολάς αυτάς η σύζυγός του Ναταλία Μελά. Η ίδια γράφει εις τον πρόλογον τον προτασσόμενον εις την έκδοσιν του 1926. Το «βιβλίο αυτό, που γράφτηκε από τον πόθο να ξαναφέρη στη ζωή τον Παύλο Μελά, έχει πολλά ιδιωτικά του γράμματα και αρκετές λεπτομέρειες, για να ιδή ο καθένας πως πραγματικά ήταν αυτός και η ζωή του. Έτσι θα βοηθήση ίσως να ξαναβρή ο αναγνώστης το ηρωϊκό, που, λίγο πολύ, κάθε άνθρωπος έχει μέσα του, όποιος και να είναι» (σελ.15). Οι αριθμοί παραπέμπουν εις την έκδοσιν του 1964. Ν. Μελά, Παύλος Μελάς, Αθήνα 1964).

Ο αγών του Παύλου Μελά ήτο ιερός. Με την συναίσθησιν αυτήν εγκατέλειψε την οικογενειακήν θαλπωρήν εις τας Αθήνας και ερρίφθη εις τας περιπετείας ενός ανταρτοπολέμου ανά τα μακεδονικά όρη. Εις το ημερολόγιόν του υπό ημερομηνίαν  7 Σεπτεμβρίου 1904 γράφει ότι σενεκέντρωσε τους άνδρας του και αφού εζήτησε να ευχαριστήσουν τον Θεόν δια την μέχρι τότε προς αυτούς βοήθειάν του τους είπεν ότι «βάσιν του πολέμου τον οποίον ανελάβομεν θα έχωμεν την θρησκείαν». Τοιουτοτρόπως κατά τον καλύτερον τρόπον κατηξίωσε το έργον του, έργον υψηλής πατριωτικής πνοής, αρχίσας και περατώσας τούτο υπό το φως της θρησκείας. Επεξηγεί δε κατωτέρω την ιεράν του αυτήν πρόθεσιν γράφων, ότι «εναντίον αυτής (δηλαδή της θρησκείας) επιτίθενται οι Βούλγαροι» (Αυτόθι).

Βάσις του αγώνος του λοιπόν η θρησκεία. Και τούτο, διότι επίστευε βαθέως εις τον Θεόν. Επίστευεν όχι θεωρητικώς η με απλήν παιδικήν πίστιν, αλλά με ζώσαν πίστιν, η οποία κατηύθυνε τον ρουν της ζωής του και διεπότιζεν ολόκληρον την ευγενή του ύπαρξιν, τας σκέψεις και τα συναισθήματά του. Πλήρης πεποιθήσεως γράφει από την Λάρισαν προς την σύζυγόν του «Είμαι βέβαιος ότι με την θέλησιν του Θεού θα παν όλα καλά» (σελ. 97). Εις δε τον πατέρα του Μιχαήλ Μελάν, εξαίρετον προσωπικότητα της εποχής εκείνης, ο οποίος διετέλεσε και δήμαρχος Αθηναίων, γράφει την 20ην Απριλίου του ιδίου έτους «ότι ο Θεός δεν θα ήθελε να καταστραφή ο λαός, ο κλαίων κατά την ημέραν εκείνην (εννοεί την Μ. Παρασκευήν) τον θάνατον του Υιού του» Αλλαχού επίσης, οιονεί εξομολογούμενος, γράφει προς την σύζυγόν του Ναταλίαν, ότι «ουδέποτε, σε βεβαιώ, επίστευσα τόσον εις την θείαν Πρόνοιαν, όσον χθες την νύκτα». Και συνεχίζει: «Ναι, Νάτα μου, επιστεύσαμεν όλοι με όλην την ψυχήν μας ότι ο Θεός εκείνην την στιγμήν ευλόγει το έργον μας και δια των αστέρων του εφώτιζε τον δρόμον μας» (σελ. 214- 215).

Εις άλλην επιστολήν του, αναφερόμενος εις το Έθνος και την θείαν πρόνοιαν, διακηρύσσει ότι εις αυτήν την πίστιν οφείλει η έως της εποχής του ελευθερωθείσα Ελλάς την ελευθερίαν της και μόνον δι’ αυτής θα επετύγχανε την λύτρωσίν της και η υπόλοιπος. Ούτω γράφει «Χάρις εις αυτήν (εννοεί την θρησκείαν) ελυτρώθη και θα λυτρωθή καθ’ ολοκληρίαν ο τόπος μας» (σελ. 97).

Η πίστις του αυτή, η βάσις και το θεμέλιον του αγώνος του, δεν ήτο ακόμη νεφελώδης και απροσδιόριστος, αλλά μας παρουσιάζεται εις τινα σημεία των επιστολών του ως αγάπη και φλογερόν αίσθημα λατρείας προς τον Ιησούν Χριστόν. Κάποιαν ημέραν μετά την θείαν Μετάληψιν εσημείωνε προς την σύζυγόν του τα εξής χαρακτηριστικά. «Ο νους μου διαρκώς εστρέφετο σ’ Εκείνον, ο οποίος χάριν ημών και της θείας θρησκείας του υπέστη το μαρτύριον. Το μέγεθος της θυσίας του, το μέγεθος της αποστολής Του μ’ έκαμναν να αισθάνωμαι πόσον μικρός και πόσον μακράν Αυτού ευρισκόμεθα, αλλά και συγχρόνως μ’ ενεθάρρυναν. Πάντοτε τον ελάτρευσα δια την θρησκείαν Του και τον εθαύμασα δια την θυσίαν του! Ελπίζω να μας βοηθήση. Αισθάνομαι τώρα ισχυρός, γενναίος και καλύτερος, έτοιμος δια να κάμω τα πάντα» (σελ. 331).

Δι’ αυτήν την φλογεράν του αγάπην προς τον Χριστόν και τον ανυπόκριτον θαυμασμόν του προς το πρόσωπον του Κυρίου εφρόντιζεν επιμελώς μεταξύ των συντρόφων του να μη ακουσθή η παραμικρά προς τα θεία βλασφημία. Η πειθαρχία επί των ανδρών του εξικνείτο σχολαστικώς μέχρι των θρησκευτικών των καθηκόντων. Και πολύ δικαίως. Ταύτα μανθάνομεν από το προσωπικόν του ημερολόγιον υπό ημερομηνίαν 7 Σεπτεμβρίου 1904, εις το οποίον εσημείωνεν «Ένεκα τούτου ηξίωσα να τηρούν ευλαβώς τα παραγγέλματα της θρησκείας μας, να μη βλασφημούν κ.λ.π.» (σελ. 368).

Αξιοσημείωτος επίσης τυγχάνει και η πίστις του εις την μετά θάνατον ζωήν, όπως διαφαίνεται εις τας ακολούθους γραμμάς του σημειωματαρίου του υπό ημερομηνίαν 14 Φεβρουαρίου 1904. Γράφει «Εκείθεν με την άμαξαν πηγαίνω εις το νεκροταφείον εις του πατρός μου το μνήμα. Κάθομαι ολίγην ώραν παρά τον τάφον του. Αισθάνομαι την ψυχήν του πολύ κοντά μου. Ενθυμούμαι με πόσην φωτιά αγαπούσε αυτός την πατρίδα, ενθυμούμαι ότι ωρκίσθην επί του φερέτρου του ν’ αποθάνω εν ανάγκη υπέρ αυτής, ενθυμούμαι πόσον μας ελάτρευε και πόσον υπέφερε δια την καταστροφήν του 1987. Όλαι αυταί αι σκέψεις με δίδουν θάρρος και επαναφέρουν ολίγην γαλήνην εις την ψυχήν μου διότι σκέπτομαι ότι και αν φονευθώ, θα επανεύρω την ψυχήν του αγίου εκείνου ανθρώπου» (σελ. 191-192).

Ίσως εκ των ανωτέρω εκτεθέντων να εφάνη ότι ο Παύλος Μελάς ήτο απλώς εις ιδεολόγος χριστιανός, πιστός εις τα δόγματα της πατρώας θρησκείας και γοητευμένος από την υψηλήν της ηθικήν. Και όμως η πίστις του εξεδηλούτο όχι μόνον δι’ ευγενών και ωραίων πράξεων ηθικού χαρακτήρος αλλά και δια της συμμετοχής του εις αυτήν την λειτουργικήν ζωήν της Εκκλησίας. Τα ήθη και τα έθιμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της λατρευτικής της ζωής δεν του ήσαν άγνωστα. Η ευλάβειά του ενταύθα έχει τι το αξιοθαύμαστον, υπενθυμίζουσα την παραπλήσιον ευλάβειαν των ηρώων του ’21. Ο πρωτεργάτης του Μακεδονικού έπους ιδιαιτέρως ηυχαριστείτο να ευρίσκεται εντός του ναού. Εις μίαν επιστολήν του, απευθυνομένην προς την σύζυγόν του, δια πολλών διεκτραγωδεί τα των εκκλησιών του Τυρνάβου, περιγράφων την αθλίαν τότε κατάστασίν των, ένεκα της βαρβαρικής επιδρομής, συνιστά δε θερμώς να παραμένουν ούτως ημικατεστρεμμέναι, αδιόρθωτοι, δια να υπενθυμίζουν εις τους επιγινομένους την ατίμωσιν της φυλής. Γράφει: «Δεν υπάρχει καμμία εικών του Χριστού με τους οφθαλμούς αβλαβείς πολλάκις μάλιστα, μη αρκούμενοι εις το να αποξέσουν το χρώμα, οι Τούρκοι διετρύπησαν και αυτό το ξύλον και τότε αι εικόνες παρουσιάζουν φρικτόν και απαίσιον θέαμα. Συνεστήσαμε θερμότατα εις όλους τους ιερείς και επιτρόπους των εκκλησιών να μη επιδιορθώσουν τας εικόνας αυτάς, ακόμη δ’ ολιγώτερον να τας ακτικαταστήσουν δι’ άλλων, όπως αν είναι δυνατόν η θέα των υπενθυμίζη πάντοτε και εις ημάς και την ερχομένην γενεάν την ύβριν και την ατίμωσιν τας οποίας υπέστημεν…». Και ενώ η συγκίνησίς του αυξάνει και θερμότατα αισθήματα πυρπολούν την καρδίαν του, γράφει «Φαντάσου την Μεγ. Πέμπτην, κατά την κατανυκτικωτέραν των θρησκευτικών μας τελετών, την στιγμήν εκείνην καθ’ ην και οι πλέον ελευθερόφρονες αισθάνονται κάτι μέσα εις την καρδίαν τους, φαντάσου τι θα αισθανθούν οι χριστιανοί όταν ιδούν τον Εσταυρωμένον χωρίς μάτια και με σπασμένον τον ένα των βραχιόνων» (σελ. 162).

Αλλού πάλιν με πόθον γράφει ότι μεταβαίνει εις τον ναόν δια να παρακολουθήσει τας ιεράς ακολουθίας. Γράφει εις τον πατέρα του Μιχαήλ Μελάν την 20ην Απριλίου 1897 από τα Φάρσαλα «Ήμεθα όλοι ευχαριστημένοι και εγώ, ζητήσας την άδειαν, μετέβην εις τας 7 ½ μ.μ. εις τον Άγιον Νικόλαον ν’ ακούσω την Ακολουθίαν του Επιταφίου» (σελ.102). Εις δε το ημερολόγιον του την 14ην Μαρτίου χαράσσει τας εξής γραμμάς εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδος «Την ερχομένην εβδομάδα θα έχωμεν Μεγάλην Εβδομάδα. Είναι η πρώτη (από του ’97) που διέρχομαι μακράν σας. Δεν γνωρίζω που θα ακολουθήσωμεν τας λειτουργίας της. Αλλ’ οπωσδήποτε θα παρευρεθώμεν αφεύκτως. Την Μ. Παρασκευήν γνώριζε ότι κατά την ακολουθίαν ολοψύχως θα σας σκέπτωμαι και θα προσεύχωμαι δι’ όλους σας και δια την επιτυχίαν μας» (σελ. 233).

Ελλιπής θα ήτο η εικών της θρησκευτικότητός του, εάν εξ ίσου προς τον ζήλον του να εκκλησιάζεται και να συμμετέχη εις την θείαν λατρείαν δεν ανεφέραμεν και ότι εκοινώνει τακτικώς των Αχράντων Μυστηρίων. Συχνά, ως αποδεικνύεται εκ των επιστολών του, ο υπέροχος εκείνος ανήρ επλησίαζε το Ποτήριον της Ζωής, δια να λάβη ζωήν και δύναμιν εις τον σκληρόν και επίπονον αγώνα του. Ούτω γράφει από το μοναστήρι της Μερίτσας την 27ην Αυγούστου 1904 «Χθες, όταν ετελείωσα το γράμμα μου, επήγα εις την εκκλησίαν της μονής με τους άνδρας μου. Είναι παλαιοτάτη, βυζαντινή. Οι τοίχοι κατάμαυροι σχεδόν σκεπασμένοι με εικόνας αγίων φωτίζεται μόνον από έναν μικρόν παράθυρον επάνω εις την αυλήν της μονής. Ακούσαμεν τον Εσπερινόν πρώτα και κατόπιν μας μετέλαβε ο γέρων χωρικός ιερεύς της Μονής. Ουδέποτε με τόσην κατάνυξιν μετέλαβα» (σελ. 331). Και αλλαχού, απευθυνόμενος προς την σύζυγόν του, την παρακαλεί εις την επιστολήν του να ειπή εις την μητέρα του ότι μετέλαβα και ότι η συνείδησίς μου είναι ήσυχη» και εν συνεχεία εν συμπεράσματι γράφει «Τι τα θέλεις, η θρησκεία μας δίδει πολλήν παρηγορίαν και θάρρος» (σελ. 97).

Πράγματι. Εις τας μεγάλας δυσχερείας, τας οποίας κατά την διάρκειαν του επικού του αγώνος συνήντησε, δυσχερείας εκ της φύσεως, εκ των ανθρώπων και εκ των συνεργατών του, θάρρος και παρηγορίαν ήντλει εκ της θρησκείας, την οποίαν κατέστησε βάσιν του αγώνος του. Παρηγορείτο δια της πίστεως, δια της προσευχής, της κατ’ ιδίαν και κατά την θείαν λατρείαν, και δια της θείας κοινωνίας. Ταύτα ήσαν δι’ αυτόν τα καλύτερα και αποτελεσματικώτερα όπλα.

Δια της όλης πολιτείας του εδίδαξε τας μελλούσας γενεάς, και δη τους μέλλοντας συναδέλφους του εις τα τάξεις του στρατού, πόσον ωραία δύναται να συνδυασθή το άλλως τραχύ έργον των μετά της ακριβούς τηρήσεως των θρησκευτικών καθηκόντων και πόσον τούτο τελεσφορεί δια του τοιούτου συνδυασμού. Ο ήρως Παύλος Μελάς ανεδείχθη και εκυριάρχησεν εις τα καρδίας των Ελλήνων ως η ευγενεστέρα και πατριωτικωτέρα μορφή των νεωτέρων χρόνων, διότι εμιμήθη το παράδειγμα των προγόνων του, των ηρώων του 1821, οι οποίοι, ως και αυτός, ερρίφθησαν εις τον άνισον εκείνον δια την ελευθερίαν αγώνα με μοναδικόν εφόδιον την κραταιάν και ακλόνητον πίστιν των εις τον Θεόν. Και ούτως, ενώ επί αιώνα σχεδόν τώρα σελαγίζει ως αστήρ πρώτου μεγέθους εις τον πάνθεον των ηρώων της φυλής μας, αναζητεί πάντοτε, και σήμερον, μιμητάς της θυσίας του, μιμητάς του υπερόχου συνδυασμού της φιλοπατρίας προς την ευσέβειαν, μιμητάς προ πάντων του θαυμασμού και της λατρείας του προς τον Χριστόν.

Δημοσιεύθηκε το πρώτον στο περιοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, «Σάλπιγξ Ορθοδοξίας» στο τεύχος 62 τον Οκτώβριο του 1973.

Πρόσφατα Άρθρα

Η εορτή της Μεταμορφώσεως στην Κέρκυρα
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή της Μεταμορφώσεως στην Κέρκυρα

6 Αυγούστου 2026

Την Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2026, εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Read more
Με λαμπρότητα η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Στεφανοβίκειο
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Στεφανοβίκειο

6 Αυγούστου 2026

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Στεφανοβικείου χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Όρθρο και ιερούργησε την αναίμακτη Μυσταγωγία ο Σεβασμιώτατος...

Read more
Χειροτονία Διακόνου στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παλαιοκερασιάς
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονία Διακόνου στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παλαιοκερασιάς

6 Αυγούστου 2026

Στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παλαιοκερασιάς, έναν από τους πολλούς Ναούς, που εγκαινίασε  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ....

Read more
Xειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ι. Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Xειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ι. Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας

6 Αυγούστου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε σήμερα, Πέμπτη 6 Αυγούστου η Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και...

Read more
Ἡ πρώτη Ἀρχιερατικὴ Θεία Λειτουργία στὸ Γολέμι τῶν τελευταίων ἑκατὸ καὶ πλέον ἐτῶν
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἡ πρώτη Ἀρχιερατικὴ Θεία Λειτουργία στὸ Γολέμι τῶν τελευταίων ἑκατὸ καὶ πλέον ἐτῶν

6 Αυγούστου 2026

Τὴν Πέμπτη 6 Αὐγούστου, μεγάλη Δεσποτικὴ ἑορτὴ τῆς Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος Χριστοῦ, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου καὶ Ἁγίου Βλασίου κ....

Read more
«Λάμψον και σε μας, Δέσποτα Χριστέ, το Φως Σου το αιώνιον!»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Λάμψον και σε μας, Δέσποτα Χριστέ, το Φως Σου το αιώνιον!»

6 Αυγούστου 2026

Στον ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Ασπροβάλτας, όπου ευρίσκεται αποθησαυρισμένο, ως μόνιμη αγιαστική ευλογία και θεομητορική προστασία των πιστών της ενορίας, το...

Read more
Η Εορτή της Μεταμορφώσεως σε Ιστορικά Προσκυνήματα της Μεσσηνίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Εορτή της Μεταμορφώσεως σε Ιστορικά Προσκυνήματα της Μεσσηνίας

6 Αυγούστου 2026

Με τη δέουσα εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε η Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας Επίκεντρο του εορτασμού...

Read more
Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού  στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας

6 Αυγούστου 2026

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε σε ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού....

Read more
Με εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάσθηκε η Μεταμόρφωση του Σωτήρος στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου
Εκκλησία της Ελλάδος

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάσθηκε η Μεταμόρφωση του Σωτήρος στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

6 Αυγούστου 2026

Με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και μέσα σε κλίμα πνευματικής χαράς εορτάσθηκε στην Αποστολική Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου η μεγάλη Δεσποτική...

Read more
«Να μας οδηγεί το φως του Χριστού»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Να μας οδηγεί το φως του Χριστού»

6 Αυγούστου 2026

Τη Θεία Λειτουργία της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ετέλεσε, την Πέμπτη 6 Αυγούστου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ....

Read more
Πανηγύρισε ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναούσης
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανηγύρισε ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναούσης

6 Αυγούστου 2026

Την Πέμπτη 6 Αυγούστου (εορτή της Μεταμορφώσεως) πανηγύρισε ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναούσης. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας,...

Read more
Η πανήγυρις της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Θεσσαλονίκη
Εκκλησία της Ελλάδος

Η πανήγυρις της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Θεσσαλονίκη

6 Αυγούστου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτασθηκε η μεγάλη δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Θεσσαλονίκη, με επίκεντρο τον φερώνυμο πανηγυρίζοντα Ενοριακό...

Read more
Η Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς

6 Αυγούστου 2026

Με μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε και φέτος η Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παλαιάς...

Read more
Πανηγύρισε το Ιερό Παρεκκλήσιο της Μεταμορφώσεως στις Κατασκηνώσεις Αρρένων της Μητροπόλεως Άρτης
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανηγύρισε το Ιερό Παρεκκλήσιο της Μεταμορφώσεως στις Κατασκηνώσεις Αρρένων της Μητροπόλεως Άρτης

6 Αυγούστου 2026

Με λαμπρότητα ετελέσθη το πρωί της Πέμπτης 6 Αυγούστου 2026 η Θεία Λειτουργία της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο...

Read more
Ἡ Μεταμόρφωση τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ
Κηρύγματα

Ἡ Μεταμόρφωση τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ

6 Αυγούστου 2026

Μητροπολίτου Φαναρίου Ἀγαθαγγέλου, Γενικοῦ Διευθυντοῦ Ἀποστολικῆς Διακονίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος Ὁ Κύ­ρι­ος ἐκλέγει τούς προ­κρί­τους τῶν Μα­θη­τῶν Του Πέ­τρο,...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Ἡ Μεταμόρφωση τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ
Κηρύγματα

Ἡ Μεταμόρφωση τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ

6 Αυγούστου 2026

Μητροπολίτου Φαναρίου Ἀγαθαγγέλου, Γενικοῦ Διευθυντοῦ Ἀποστολικῆς Διακονίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος Ὁ Κύ­ρι­ος ἐκλέγει τούς προ­κρί­τους τῶν Μα­θη­τῶν Του Πέ­τρο,...

Η Μεταμόρφωση είναι η γιορτή της αλήθειας, της αποκάλυψης της δόξας του Χριστού

6 Αυγούστου 2026
Πανδήμως η Ερμούπολη τιμά τον Σωτήρα του Γένους στον ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Η ΘΕΙΑ ΔΟΞΑ: ΈΝΑ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΜΑΣ

5 Αυγούστου 2026

Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού (6 Αυγούστου)

5 Αυγούστου 2026
Με λαμπρότητα πανηγύρισε ο Ναός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στον Βύρωνα

«Εθεασάμεθα την Δόξαν Αυτού, Δόξαν Πλήρης Χάριτος και Αληθείας» (Ιωάν.1,14)

5 Αυγούστου 2026

Γιατί η Μεταμόρφωση του Χριστού έγινε στο όρος Θαβώρ; Οι δύο ήλιοι.

5 Αυγούστου 2026
Πανδήμως η Ερμούπολη τιμά τον Σωτήρα του Γένους στον ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

ΤΟ ΑΚΤΙΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

5 Αυγούστου 2025

Η νεφέλη της Μεταμόρφωσης

6 Αυγούστου 2024
Ἑορτή Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος Χριστοῦ: Ἡ λάμψη τῆς Ἀλήθειας καί ἡ εὐχή τοῦ Ἰησοῦ

Ἑορτή Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος Χριστοῦ: Ἡ λάμψη τῆς Ἀλήθειας καί ἡ εὐχή τοῦ Ἰησοῦ

7 Αυγούστου 2023

6 Αυγούστου, Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

5 Αυγούστου 2022
Μέτοχοι της Θαβώριας Μεταμορφώσεως

Μέτοχοι της Θαβώριας Μεταμορφώσεως

6 Αυγούστου 2021
Θεώμεθα το μέγα θέαμα

Η νεφέλη της Δόξας του Θεού

6 Αυγούστου 2021
Με λαμπρότητα πανηγύρισε ο Ναός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στον Βύρωνα

Δεύτε αναβώμεν εις το όρος του Κυρίου και θεασώμεθα την δόξαν της Μεταμορφώσεως Αυτού

6 Αυγούστου 2020

«Πώς θα φτάσουμε κι εμείς στην θέα του Ακτίστου Φωτός»

5 Αυγούστου 2020
Πάμε ψηλά στο όρος Θαβώρ!

“Μεταμορφούσθε”

9 Αυγούστου 2019
Με λαμπρότητα πανηγύρισε ο Ναός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στον Βύρωνα

“Δεύτε και αναβώμεν εις το όρος”

5 Αυγούστου 2019

Ὁ Μητροπολίτης Μάνης διά τήν ἑορτήν τῆς Μεταμορφώσεως τοῦ Κυρίου

5 Αυγούστου 2019
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Κυριακή Ι´ Ματθαίου: Σχέση της Μεταμορφώσεως και της Ευαγγελικής Περικοπής

5 Αυγούστου 2018

Η Μεταμόρφωση του Χριστού

5 Αυγούστου 2017

Λόγος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος – Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Κριμαίας

5 Αυγούστου 2017
Πάμε ψηλά στο όρος Θαβώρ!

Πάμε ψηλά στο όρος Θαβώρ!

4 Αυγούστου 2017

Ὁμιλία σὺν Θεῷ στὴν ἑορτὴ τῆς Μεταμόρφωσης τοῦ Κυρίου

16 Νοεμβρίου 2023

Λόγος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος

4 Αυγούστου 2016

Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού

4 Αυγούστου 2016

Η Θεολογία της Μεταμορφώσεως του Κυρίου

4 Αυγούστου 2016

Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ

4 Αυγούστου 2016

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

4 Αυγούστου 2016

Της Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος Χριστού

4 Αυγούστου 2016

Η Μεταμόρφωση του Κυρίου

4 Αυγούστου 2016

Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού

4 Αυγούστου 2016
Next Post
Λαμπρό Συλλείτουργο  στο Γαλάτσι για την πολιούχο Αγία Γλυκερία

Στὸ κατώφλι τῆς πύλης τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς

Ιερές ακροάσεις

Ιερές ακροάσεις

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Χαρτούμ

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Χαρτούμ

Οι Στρατιωτικοί Ιερείς συνεχίζοντας την θυσιαστική πορεία και προσφορά τους στο Νεοσύστατο Ελληνικό Έθνος

Οι Στρατιωτικοί Ιερείς συνεχίζοντας την θυσιαστική πορεία και προσφορά τους στο Νεοσύστατο Ελληνικό Έθνος

Ο εορτασμός του νεομάρτυρος Μιχαήλ του Μαυροειδή  στην Ορεστιάδα

Ο εορτασμός του νεομάρτυρος Μιχαήλ του Μαυροειδή στην Ορεστιάδα

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist