• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Τετάρτη, 18 Ιουνίου, 2025
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Η προβληματική των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας στα επαναστατικά συντάγματα

17 Απριλίου 2018
in Αφιερώματα, Εκκλησιαστική Επικαιρότητα
Η προβληματική των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας στα επαναστατικά συντάγματα
Share on FacebookShare on Twitter

Κωνσταντίνου Μανίκα, Η διαμόρφωση των σχέσεων Εκκλησίας και πολιτείας στη νεώτερη Ελλάδα (1821-1852),  εκδ. Παρρησία, Αθήνα 2008, σελ. 79-84

Οι περί Θρησκείας διατάξεις των επαναστατικών συνταγμάτων.

Όλοι οι Έλληνες ομογενείς, οι οποίοι από το δεύτερο έτος της επαναστάσεως ανέλαβαν την πολιτική της ηγεσία και συγχρόνως έγιναν οι κύριοι ιδεολογικοί εκφραστές της, γνώριζαν πολύ καλά, ότι η αποδοχή και διπλωματική αναγνώριση της από τις δυτικοευρωπαϊκές δυνάμεις -και κατά συνέπεια η υλική, στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη της- δεν ήταν δυνατό να εξασφαλισθούν, παρά μόνο μέσα από την παροχή μιας σειράς θεσμικών εγγυήσεων, ικανών να πείσουν τους ευρωπαίους ηγεμόνες για την ειλικρινή επιδίωξη των επαναστατημένων Ελλήνων να δημιουργήσουν ένα κράτος σταθερά προσανατολισμένο προς τα τότε ισχύοντα δυτικοευρωπαϊκά δικαιϊκά και πολιτειακά πρότυπα. Στην πράξη αυτό σήμαινε, ότι στις καταστατικές δομές του νέου κράτους έπρεπε να είναι εμφανείς και πειστικές οι αποδείξεις, ότι οι ηγέτες της επαναστάσεως είχαν την αμετακίνητη πρόθεση να παραμείνουν πιστοί στην τότε διεθνή νομιμότητα και ότι η επανάσταση τους δεν είχε καμία απολύτως ιδεολογική σχέση με τα άλλα φιλελεύθερα επαναστατικά κινήματα της εποχής, για τα όποια εθεωρείτο ότι στόχευαν στην ανατροπή του ευρωπαϊκού κοινωνικοπολιτικού κατεστημένου (1). Μέσα λοιπόν στα πλαίσια των αναγκαστικών αυτών επιλογών, αλλά και του ευρύτερου ιδεολογικού προσανατολισμού που είχαν εκ πεποιθήσεως υιοθετήσει οι φορείς της νέας πολιτικής ηγεσίας για την κατάρτιση των συνταγματικών κειμένων της επαναστάσεως, εντάσσονταν ως αυτονόητα και τα αντίστοιχα κοσμικά και πολιτειοκρατικά πρότυπα για τον θεσμικό προσδιορισμό της θέσεως της Εκκλησίας και γενικότερα της Θρησκείας μέσα στο συγκροτούμενο ελληνικό κράτος, που επικρατούσαν την εποχή εκείνη στην προτεσταντική και ρωμαιοκαθολική Ευρώπη (2).

Η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας της επαναστάσεως να εμφυτεύσει στις καταστατικές δομές του νέου ελληνικού κράτους τη δυτικόκεντρη προβληματική για τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας εκδηλώθηκε για πρώτη φορά στην τοπική Συνέλευση της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος. Στο κείμενο του «Οργανισμού» (3) , που εγκρίθηκε από τη συνέλευση αυτή, περιλαμβάνεται μια ολόκληρη σειρά διατάξεων, οι οποίες άμεσα ή έμμεσα αναφέρονται σε θέματα της θρησκείας. Ο ολοκληρωμένος χαρακτήρας και η τεχνική αρτιότητα -για τα δεδομένα βέβαια της εποχής- του τοπικού αυτού συντάγματος, καθώς επίσης και η ισχυρή προσωπικότητα και η πρωταγωνιστική πολιτική δράση του αρχιτέκτονα του Θ. Νέγρη, συνέβαλαν αποφασιστικά, ώστε οι περιεχόμενες σ’ αυτό διατάξεις περί θρησκείας να αποτελέσουν το αρχικό πρότυπο και τον κεντρικό ιδεολογικό άξονα, επάνω στον οποίο στηρίχθηκαν όλες σχεδόν οι μετέπειτα συνταγματικές και νομοθετικές διαδικασίες διαμορφώσεως του νέου συστήματος των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας, οι οποίες άρχισαν κατά την επανάσταση και ολοκληρώθηκαν τυπικά από την ετερόδοξη βαυαρική αντιβασιλεία το 1833.

Κρίνεται ως εκ τούτου σκόπιμο και αναγκαίο να παρατεθούν εδώ αυτούσιες όλες αυτές οι διατάξεις, με την κατωτέρω συγκεντρωτική μορφή, για την καλύτερη ανάλυση τους :

«Τμήμα Α’.

Κεφάλαιον πρώτον.

αρθρ. α’: όσοι κάτοικοι της Ελλάδος πιστεύουσιν εις Χριστόν είναι

Έλληνες.

αρθρ. ιβ’: Όσοι κάτοικοι της Ελλάδος δεν πιστεύουσιν εις Χριστόν,

είναι μέτοικοι.

αρθρ. κστ’: αν και όλας τας Θρησκείας και γλώσσας δέχεται η Ελλάς και τας τελετάς και χρήσιν αυτών κατ’ ουδένα τρόπον δεν εμποδίζει, την Ανατολικήν όμως του Χριστού Εκκλησίαν και την σημερινήν γλώσσαν μόνας αναγνωρίζει ως επικρατούσας, Θρησκείαν και γλώσσαν της Ελλάδος.

Κεφάλαιον Δεύτερον.

Δικαιώματα, αρθρ. στ’, § α’: Ο Έλλην δεν ενοχοποιείται δια τα θρησκευτικά και πολιτικά του φρονήματα.

Χρέη, αρθρ. στ’, § β’: Ο Έλλην χρεωστεί να υποφέρη όλα τα θρησκευτικά και πολιτικά φρονήματα των ομοίων του.

Τμήμα ΣΤ’.

Κεφάλαιον πρώτον, Αποπλήρωμα.

αρθρ. α’: Ο Ιερός κλήρος της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος είναι εις χρέος να λάβη μέρος, με όποιον τρόπον και ο λοιπός της Ελλάδος κλήρος εις όσα μεταγενέστερα τον Ιερόν κλήρον της Ελλάδος αποβλέπουσι γενικώς και εν ειδήσει της Εθνικής Βουλής.

αρθρ. β’: Οποίαν μεταγενεστέραν διάταξιν λάβη ο Ιερός Κλήρος, αν επικυρωθή από την Εθνικήν Βουλήν, ανεξετάστως δέχεται η Ανατολική Χέρσος Ελλάς» (4).

Από τις ανωτέρω διατάξεις, εκείνη που εισάγει τον όρο «επικρατούσα -θρησκεία», καθώς επίσης και την έννοια της «ανοχής» των άλλων θρησκειών, αναπαράγεται στερεότυπα στα πρώτα άρθρα «Περί Θρησκείας», τόσο του Προσωρινού Πολιτεύματος της Α’ Εθνικής Συνελεύσεως της Επιδαύρου (1822) όσο και του Νόμου της Επιδαύρου της Β’ Εθνικής Συνελεύσεως του ’στρους (1823), υπό την εξής όμως συστηματικότερη μορφή :

«Η επικρατούσα θρησκεία εις την Ελληνικήν επικράτειαν είναι η της Ανατολικής Ορθοδόξου του Χριστού Εκκλησίας· ανέχεται όμως η Διοίκησις της Ελλάδος πάσαν άλλην θρησκείαν και αι τελεταί και ιεροπραγίαι εκάστης αυτών εκτελούνται ακωλύτως» (5).

Αντίθετα, στο Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος της Γ’ Εθνικής Συνελεύσεως της Τροιζήνας (1827) η περί θρησκείας σχετική διάταξη εμφανίζεται φραστικά διαφοροποιημένη και διατυπώνεται ως εξής:

«Καθείς εις την Ελλάδα επαγγέλλεται την θρησκείαν του ελευθέρως και δια την λατρείαν αυτής έχει ίσην υπεράσπισιν η δε της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού, είναι θρησκεία της επικρατείας» (6).

Επί των ανωτέρω καταστατικών διατάξεων είναι αναγκαίο να γίνουν οι εξής κατ’ αρχήν γενικές επισημάνσεις :

Πρώτον, η εναλλαγή των όρων «ανέχεται» και «δέχεται», που παρατηρείται στα επαναστατικά συντάγματα αναφορικά με τη θέση των άλλων θρησκειών στην ελληνική επικράτεια, δεν διαφοροποιεί στην πράξη ουσιαστικά το περιεχόμενο της αρχής της «θρησκευτικής ελευθερίας», δεδομένου ότι αυτό, όπως θα αναπτυχθεί στη συνέχεια, ρυθμιζόταν έμμεσα μεν αλλά λεπτομερώς με μια σειρά άλλων καταστατικών διατάξεων. Η αναγραφή, πάντως, των όρων «ελευθέρως» και «ίση υπεράσπισις » στην αντίστοιχη διάταξη του Συντάγματος του 1827 θεωρούμε ότι αποτυπώνει ακριβέστερα το νομικό περιεχόμενο της αρχής της « θρησκευτικήςελευθερίας », ενώ αντίθετα ο όρος «ανέχεται» των δύο πρώτων επαναστατικών συνταγμάτων φαίνεται μάλλον να παραπέμπει εμμέσως στο καθεστώς της θρησκευτικής ανοχής η ανεξιθρησκίας.

Δεύτερον, πρέπει να αποδοθεί ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός, ότι στο Σύνταγμα του 1827 αντικαταστάθηκε ο όρος «επικρατούσα θρησκεία» με τον όρο «θρησκεία της επικρατείας», πράγμα το όποιο δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο. Αν και βέβαια δεν προκύπτει ουσιαστική διαφοροποίηση στο νομικό περιεχόμενο των δύο αυτών όρων στα επαναστατικά συντάγματα, θα πρέπει ωστόσο να γίνει δεκτό, ότι η έντονη προβληματική που δημιουργήθηκε κατά το διαρρεύσαν χρονικό διάστημα ως προς το ακριβές ιδεολογικό (7) και νομικό περιεχόμενο του όρου «επικρατούσα θρησκεία», όπως επίσης και ως προς την παράλληλη θεσμοθέτηση της αρχής της «θρησκευτικής ελευθερίας», επέδρασε καταλυτικά στην απόφαση των συντακτικών νομοθετών του 1827 να προτιμήσουν τον όρο «θρησκεία της επικρατείας».

Έναν άλλο παράγοντα, εξ ίσου σημαντικό εν προκειμένω, αποτελεί και το γεγονός ότι από τη Γ’ Εθνοσυνέλευση απουσίαζαν οι δύο βασικοί αρχιτέκτονες των προηγούμενων επαναστατικών συνταγμάτων, ο Νέγρης και ο Μαυροκορδάτος· ο μεν πρώτος, ο και εισηγητής του όρου, είχε ήδη αποβιώσει τον Νοέμβριο του 1824, ενώ ο δεύτερος είχε αναγκασθεί να αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική δράση, έπειτα από τις εμφύλιες συγκρούσεις που προηγήθηκαν της Εθνοσυνελεύσεως αυτής (8).

Φαίνεται λοιπόν από τα ανωτέρω, ότι ο καταστατικός όρος «επικρατούσα -θρησκεία» δεν είχε γίνει απόλυτα αποδεκτός από την κοινή γνώμη κατά τη διάρκεια της επαναστάσεως. Αυτό διαπιστώνεται και από το γεγονός, ότι πολύ σύντομα ο εν λόγω όρος συνδέθηκε στην πράξη με τις προσπάθειες των υπό τους δύο ανωτέρω πολιτικούς επαναστατικών κυβερνήσεων να επιβάλουν τις πολιτειοκρατικές τους επιλογές κατά την αντιμετώπιση των αναφυέντων εκκλησιαστικών προβλημάτων, όπως θα καταδειχθεί στη συνέχεια. Για τους λόγους αυτούς άλλωστε και ο Νέγρης, στην κατωτέρω παρατιθέμενη «επεξήγηση» του Νόμου της Επιδαύρου του 1823, απέφυγε να αναφερθεί ευθέως στον όρο «επικρατούσα -θρησκεία», α λλ ‘ αντ ‘ αυτού έκαμε χρήση των εκφράσεων «θρησκεία καθ’ αυτό του Ελληνικού Έθνους» και «κυρία εκκλησία του έθνους», αποφεύγοντας επίσης επιμελώς να τις συνδέσει και αυτές με το ζήτημα της διαμορφώσεως των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας. Είναι ευνόητο, ότι οι εκφράσεις αυτές αποδίδουν καλύτερα τον όρο «θρησκεία της επικρατείας», με το αποψιλωμένο βέβαια νομικό περιεχόμενο της απλής επισημότητας.

Τρίτον, τέλος, ως προς τις υπόλοιπες διατάξεις του Ο ργανισμού πρέπει να σημειωθούν τα έξης : οι υπ’ αριθ. α’ και ιβ’ διατάξεις του Τμήματος Α’ περιλαμβάνονται και στα επόμενα επαναστατικά συντάγματα, με ελαφρές μόνο φραστικές διαφοροποιήσεις, οι οποίες δεν αλλάζουν ουσιαστικά το περιεχόμενο τους ως προς τον τρόπο ρυθμίσεως των σχέσεων Κράτους και Θρησκείας. Φυσικά οι διατάξεις του Α ποπληρώματος (άρθρα α’ και β’), ως εκ του συγκεκριμένου μεταβατικού περιεχομένου τους, δεν απαντούν και στα άλλα συντάγματα. Και οι διατάξεις, τέλος, του τοπικού συντάγματος του Νέγρη, οι οποίες αναφέρονται στα δικαιώματα και τα χρέη των πολιτών, δεν επαναλαμβάνονται ρητά στα επόμενα γενικά επαναστατικά συντάγματα. Το περιεχόμενο τους όμως διαχέεται σε άλλες παρεμφερείς διατάξεις, όπως π.χ. εκείνες που διαπραγματεύονται τα περί των πολιτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών.


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

(1). Λεπτομερή ανάλυση για τους υποχρεωτικούς αυτούς διπλωματικούς προσανατολισμούς της εξωτερικής πολιτικής της επαναστάσεως βλ. στην ειδική μελέτη του Κρ. Μ. Ιωάννου, Εξωτερική πολιτική και Διεθνές Δίκαιο στο Εικοσιένα, Κομοτηνή 1979, σ. 42 εξ., 49 εξ., με πλούσια βιβλιογραφία.
(2) Για τις συνθήκες της μεταφυτεύσεως της νέας αυτής προβληματικής στον επαναστατημένο ελληνικό χώρο, βλ. Βλ. Ι. Φειδά, «Σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας», Σύγχρονα Βήματα, τευχ. 60 (1986), σ. 210 εξ.
(3) Ο ακριβής τίτλος του εν λόγω συνταγματικού κειμένου είναι: «Νομική Διάταξις της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος», ή «Οργανισμός του Αρείου Πάγου, Γερουσίας της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος». Βλ. Α. Μάμουκα, Τα κατά την Αναγέννησιν, Α’, σ. 43 εξ.
(4) Βλ Α. Μάμουκα, Τα κατά την Αναγέννησιν, Α’, σ. 43, 46, 78-79, 98-101. Απ. Δασκαλάκη, Κείμενα- Πηγαί, Α’, σ. 236-237, 252-253. Βλ. εν μέρει και Εμμ. Ι. Κωνσταντινίδου, Η εν Ελλάδι Εκκλησία, σ. 16-18.
(5). Α. Μάμουκα, Τα κατά την ’ναγέννησιν, Β’, σ. 15-16. Απ. Δασκαλάκη, Κείμενα- Πηγαί, Α’, σ. 283. ΑΕΠ, 3, τ. 1, σ. 25, 89.
(6) Α. Μάμουκα, Τα κατά την ’ναγέννησιν, Θ’, σ. 198. Απ. Δασκαλάκη, Κείμενα- Πηγαί, Α’, σ. 309. ΑΕΠ, 3, τ. 1, σ. 65.
(7) Για τις διαφορετικές ιδεολογικές προεκτάσεις, που προσέδιδαν στον όρο οι φιλελεύθεροι και οι παραδοσιακοί στην επαναστατημένη Ελλάδα, βλ. τη σχετική ανάλυση του Β. Καραγιώργου, Το ζήτημα, σ. 61 εξ.
(8). Βλ. σχετικά Εμμ. Πρωτοψάλτη, Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, σ. 161 εξ. 84

Πρόσφατα Άρθρα

Δηλώσεις Μητροπολίτου Κερκύρας υπέρ του Ονουφρίου και κατά της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Κερκύρας ρίχνει το γάντι… Ζητά σύγκληση Ιεραρχίας για τον Π.Α. (Ολόκληρη η επιστολή προς τους Μητροπολίτες)

18 Ιουνίου 2025

Read more
«Τὸ κρυφὸ πουγγὶ τοῦ πόνου καὶ ἡ παρηγοριὰ τῆς ἀγάπης»
Πνευματικές Διδαχές

«Τὸ κρυφὸ πουγγὶ τοῦ πόνου καὶ ἡ παρηγοριὰ τῆς ἀγάπης»

17 Ιουνίου 2025

τοῦ Ἀρχιμ. Βαρλαὰμ Μετεωρίτου  Ὁ κάθε ἄνθρωπος ποὺ συναντοῦμε εἶναι μιὰ ψυχὴ πληγωμένη. Κανεὶς δὲν πορεύεται σὲ τούτη τὴ ζωὴ...

Read more
Πτυχία και Διπλώματα από το Ωδείο «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ»
Εκκλησία της Ελλάδος

Πτυχία και Διπλώματα από το Ωδείο «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ»

17 Ιουνίου 2025

Με τη χάρη του Θεού και την ευλογία και παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, ιδρυτού και Προέδρου του...

Read more
Ιερά αποδημία σε μοναστήρια της Πελοποννήσου
Εκκλησία της Ελλάδος

Τι θα πάθω αν πάρω τον αριθμό του θηρίου στο χέρι ή στο μέτωπο;

17 Ιουνίου 2025

https://youtube.com/shorts/Jptsr1pB3Ac

Read more
35η   ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑΣ  ΤΗΣ ΑΘΜ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

35η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΑΘΜ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

17 Ιουνίου 2025

Με σεμνότητα και ιεροπρέπεια ετίμησε και φέτος η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’...

Read more
Θυρανοίξια τοῦ τρίτου Ἱεροῦ Ναοῦ, πρός τιμήν τοῦ Ὁσίου Παϊσίου στήν Πάτρα
Εκκλησία της Ελλάδος

Θυρανοίξια τοῦ τρίτου Ἱεροῦ Ναοῦ, πρός τιμήν τοῦ Ὁσίου Παϊσίου στήν Πάτρα

17 Ιουνίου 2025

Σέ κλῖμα ἱερᾶς κατανύξεως ἐτελέσθησαν τά θυρανοίξια τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τοῦ Ὁσίου Παϊσίου τοῦ Ἁγιορείτου στήν Ἐνορία τῆς Κοιμήσεως τῆς...

Read more
Φθιώτιδος Συμεών: «Κάθε Ενορία είναι η ζώσα Εκκλησία»
Εκκλησία της Ελλάδος

Φθιώτιδος Συμεών: «Κάθε Ενορία είναι η ζώσα Εκκλησία»

17 Ιουνίου 2025

Με ένα ευχαριστιακό και πολιτιστικό ολοήμερο ενοριακό πανηγύρι ολοκληρώθηκε ο κύκλος των δράσεων του φετινού κατηχητικού έτους, την  Κυριακή των...

Read more
Κυριακή των Αγίων Πάντων στα Αγγίδια Νάξου
Εκκλησία της Ελλάδος

Κυριακή των Αγίων Πάντων στα Αγγίδια Νάξου

17 Ιουνίου 2025

Την Κυριακή των Αγίων Πάντων 15-6-2025, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος, μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων...

Read more
Κρήτης Ευγένιος: «Οι φωτογράφοι καταφέρνουν με το χάρισμά τους να κάνουν στιγμιαίο το αιώνιο»
Εκκλησία της Ελλάδος

Κρήτης Ευγένιος: «Οι φωτογράφοι καταφέρνουν με το χάρισμά τους να κάνουν στιγμιαίο το αιώνιο»

17 Ιουνίου 2025

Τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με θέμα «Τα λιμάνια μας», τελέστηκαν χθες Κυριακή 15/6 τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο...

Read more
Ιερά αποδημία σε μοναστήρια της Πελοποννήσου
Εκκλησία της Ελλάδος

Δείτε τι μας περιμένει και τι θα περιέχει ο Προσωπικός Αριθμός

16 Ιουνίου 2025

Δείτε τι μας περιμένει και τι θα περιέχει ο Προσωπικός Αριθμός. Ηλεκτρονικές Ταυτότητες και Προσωπικός Αριθμός. Ζούμε σε μια εποχή...

Read more
Η ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ  π. ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΚΡΗ ΣΤΟ ΛΕΧΑΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ π. ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΚΡΗ ΣΤΟ ΛΕΧΑΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

16 Ιουνίου 2025

Το Σάββατο, 14 Ιουνίου 2025, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, με την σεπτή εντολή του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ....

Read more
«Ποιμαντικὴ ἐπίσκεψη τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Εὐσεβίου στὴν Ἰκαρία»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Ποιμαντικὴ ἐπίσκεψη τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Εὐσεβίου στὴν Ἰκαρία»

16 Ιουνίου 2025

Κατὰ τὸ τριήμερο 13 ἕως 15 Ἰουνίου 2025, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Σάμου, Ἰκαρίας καὶ Κορσεῶν κ.κ. Εὐσέβιος πραγματοποίησε ποιμαντικὴ...

Read more
Ὑποτροφία ἐπ’ ὀνόματι τοῦ Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ἱεροθέου
Εκκλησία της Ελλάδος

Ὑποτροφία ἐπ’ ὀνόματι τοῦ Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ἱεροθέου

16 Ιουνίου 2025

Τήν Παρασκευή 13 Ἰουνίου 2025 στόν προαύλιο χῶρο τοῦ Γυμνασίου τῶν Σύγχρονων Ἐκπαιδευτηρίων Κοτρώνη ἔγινε ἡ τελετή λήξη τῆς Σχολικῆς...

Read more
Εορτασμός ονομαστηρίων Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας  Ιερωνύμου
Εκκλησία της Ελλάδος

Εορτασμός ονομαστηρίων Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερωνύμου

16 Ιουνίου 2025

Με πνευματική κατάνυξη, εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και την παρουσία πλήθους πιστών, τιμήθηκε και εφέτος η μνήμη του Αγίου Ιερωνύμου του Πενταγλώσσου...

Read more
ΟΙ Πρωτοκορυφάιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος
Εκκλησιαστική Επικαιρότητα

Ἡ νηστεία τῶν Ἁγίων Ἀποστόλων

16 Ιουνίου 2025

Ἀρχίζει ἀπὸ τή Δευτέρα μετὰ τὴν Κυριακὴ τῶν Ἁγίων Πάντων καὶ λήγει στίς 28 Ἰουνίου, τὴν παραμονὴ δηλ. τῶν Ἀγ. Ἀποστόλων Πέτρου καὶ...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Η εορτή των Αγίων Πάντων στην ιερά και σεβασμία Μονή των Αγίων Πάντων Τριταίας
Πνευματικές Διδαχές

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΠΑΝΤΕΣ, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΙ ΟΔΟΔΕΙΚΤΕΣ

15 Ιουνίου 2025

του Αρχιμ . Γρηγορίου Κωνσταντίνου Δρ Θ. Ιεροκήρυξ Ι. Μ. Κασσανδρείας Οι Άγιοι Πάντες τους οποίους γιορτάζομαι κάθε χρόνο την...

Τι Εορτάζουμε την Κυριακή των Αγίων Πάντων

Τι Εορτάζουμε την Κυριακή των Αγίων Πάντων

14 Ιουνίου 2025
Τι Εορτάζουμε την Κυριακή των Αγίων Πάντων

Κυριακή τῶν Ἁγίων Πάντων – Ἁγίου Γρηγορίου Παλαμᾶ

14 Ιουνίου 2025
Η εορτή  των Αγίων Πάντων  στην Ιερά Μονή Παναγίας Σεϊδανάγιας

Το μήνυμα της Κυριακής των Αγίων Πάντων

14 Ιουνίου 2025
Το διαχρονικό κάλεσμα των Αγίων Πάντων

Οι φίλοι του Χριστού δικοί μας φίλοι

14 Ιουνίου 2025
Μποροῦμε νά γίνουμε ἅγιοι σήμερα;

Μποροῦμε νά γίνουμε ἅγιοι σήμερα;

10 Ιουνίου 2023
Η εορτή  των Αγίων Πάντων  στην Ιερά Μονή Παναγίας Σεϊδανάγιας

Των Αγίων Πάντων τα κατορθώματα

10 Ιουνίου 2023
Μποροῦμε νά γίνουμε ἅγιοι σήμερα;

«Υπάρχουν άγιοι;»

9 Ιουνίου 2023
Οἱ Ἅγιοι Πάντες ἔγιναν μάρτυρες τῆς δύναμης τοῦ Ἀναστάντος

Οἱ Ἅγιοι Πάντες ἔγιναν μάρτυρες τῆς δύναμης τοῦ Ἀναστάντος

18 Ιουνίου 2022
Οἱ Ἅγιοι Πάντες ἔγιναν μάρτυρες τῆς δύναμης τοῦ Ἀναστάντος

Μια ευλογημένη… διάσπαση των οικογενειακών δεσμών – Κυριακή Α’ Ματθαίου των Αγίων Πάντων

12 Ιουνίου 2020
Η εορτή  των Αγίων Πάντων  στην Ιερά Μονή Παναγίας Σεϊδανάγιας

Συνακόλουθοι και Πάντων των Αγίων

22 Ιουνίου 2019
Μποροῦμε νά γίνουμε ἅγιοι σήμερα;

Λόγος περί των Αγίων Πάντων

2 Ιουνίου 2018
Τι Εορτάζουμε την Κυριακή των Αγίων Πάντων

Οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, πρεσβευτές των ανθρώπων προς τον Ιησού Χριστό

2 Ιουνίου 2018
«Συγγενώμεθα τοις Αγίοις»

«Συγγενώμεθα τοις Αγίοις»

3 Ιουνίου 2018
Oι Άγιοι είναι ζωντανοί!

Το μήνυμα της Κυριακής των Αγίων Πάντων

2 Ιουνίου 2018
Μποροῦμε νά γίνουμε ἅγιοι σήμερα;

Οι δεσμοί με τους Φίλους μας

3 Ιουνίου 2018
Μα Συ μπορείς και παρηγορείς

Ἡ ἕνωσή μας μέ τόν Θεό

1 Ιουνίου 2018
Συγχορδία «δυνάμεων»

«Ο Δρόμος του Σταυρού»

31 Μαΐου 2018
Ἡ ἀληθινὴ τιμὴ τῶν ἁγίων

Ἡ ἀληθινὴ τιμὴ τῶν ἁγίων

31 Μαΐου 2018
Oι Άγιοι είναι ζωντανοί!

Oι Άγιοι είναι ζωντανοί!

30 Μαΐου 2018
Το διαχρονικό κάλεσμα των Αγίων Πάντων

Το διαχρονικό κάλεσμα των Αγίων Πάντων

10 Ιουνίου 2017
Τι Εορτάζουμε την Κυριακή των Αγίων Πάντων

Κήρυγμα για την Κυριακή των Αγίων Πάντων

10 Ιουνίου 2017
Τι Εορτάζουμε την Κυριακή των Αγίων Πάντων

Τό κήρυγμα τῆς Κυριακῆς τῶν Ἁγίων Πάντων

16 Νοεμβρίου 2023
Τι Εορτάζουμε την Κυριακή των Αγίων Πάντων

Κήρυγμα εις την Κυριακή των Αγίων Πάντων

10 Ιουνίου 2017
Τι Εορτάζουμε την Κυριακή των Αγίων Πάντων

Κυριακή των Αγίων Πάντων – Το Κήρυγμα του Ευαγγελίου

10 Ιουνίου 2017
Τι Εορτάζουμε την Κυριακή των Αγίων Πάντων

Κυριακή Α’ Ματθαίου των Αγίων Πάντων

10 Ιουνίου 2017
Next Post
Επιβατήριος Λόγος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης

Επιβατήριος Λόγος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης

Η Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου για την εκδημία του Μητροπολίτου Πριγκηποννήσων

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε εσάς και σε εκείνους που υποφέρουν»

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε εσάς και σε εκείνους που υποφέρουν»

O Μητροπολίτης Μεγάρων επισκέφθηκε τα Ειδικά Σχολεία της επαρχίας του

O Μητροπολίτης Μεγάρων επισκέφθηκε τα Ειδικά Σχολεία της επαρχίας του

Ο εορτασμός της μνήμης του Ιδρυτού της Φθιωτικής Εκκλησίας

Ο εορτασμός της μνήμης του Ιδρυτού της Φθιωτικής Εκκλησίας

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist