Τήν Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου ἐ.ἔ. ἑορτή τοῦ ἁγίου Ἱερομάρτυρος Ἐλευθερίου ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος λειτούργησε στόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Νικάνορος Καστοριᾶς καί τέλεσε τήν πρώτη χειροτονία Διακόνου.

Τήν παραμονή τῆς ἑορτῆς τό βράδυ τελέσθηκε σέ κατανυντική ἀτμόσφαιρα ὁ ἑσπερινός τοῦ ἁγίου Ἐλευθερίου στήν Ἱερά Μονή Μαυριώτισσας, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου κ. Καλλινίκου. Στό τέλος τοῦ ἑσπερινοῦ τελέσθηκε ἀπό τόν Σεβασμιώτατο ἡ κουρά τοῦ Ἀναστασίου Δόνε, λαβόντος τό μοναχικό ὄνομα Παντελεήμων.

Στήν ὁμιλία του ὁ Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος μίλησε γιά τήν σημασία τῶν εὐχῶν τῆς κουρᾶς, γιά τό «σεμνό ἐπάγγελμα» καί τήν «ἀγγελική πολιτεία», ἀναφέροντας χωρία νηπτικῶν πατέρων, καί τόνισε τό νόημα τῆς ἀφιερώσεως στήν Ἐκκλησία.

Τήν ἡμέρα τῆς ἑορτῆς τοῦ ἁγίου Ἐλευθερίου τελέσθηκε ἡ χειροτονία τοῦ π. Παντελεήμονα εἰς Διάκονον, κατά τήν ὁποία ὁ Σεβασμιώτατος μίλησε γιά τήν σημασία τοῦ ἔργου τοῦ Διακόνου μέσα στήν Ἐκκλησία καί δίπλα στόν Ἐπίσκοπο καί γιά τό ἑνοποιητικό ἔργο τοῦ Ἁγίου Πνεύματος.

Στό τέλος τῆς θείας Λειτουργίας ὁ Ἐφημέριος τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ π. Ἐλευθέριος προσεφώνησε τόν Σεβασμιώτατο ἐκ μέρους ὅλης τῆς Ἐνορίας, μέ τήν εὐκαιρία τῆς πρώτης του Λειτουργίας στόν Ἱερό Ναό, καί τοῦ προσέφερε ἕνα ἐγκόλπιο μέ τήν εἰκόνα τοῦ ἁγίου Νικάνορος.

Ὁ Σεβασμιώτατος εὐχήθηκε τά δέοντα στόν ἑορτάζοντα π. Ἐλευθέριο καί τοῦ προσέφερε ὡς δεῖγμα εὐαρέσκειας ἕναν σταυρό πού ὁ ἴδιος ἔφερε ὡς Ἀρχιμανδρίτης. Ἐπίσης ἀναφέρθηκε στόν μακαριστό προκάτοχό του κυρό Σεραφείμ καί στό ἔργο πού ἐπιτέλεσε γενικῶς καί ἰδιαιτέρως ὡς πρός τήν ἀνέγερση καί διακόσμηση τῶν Ἱερῶν Ναῶν.

Στήν θεία Λειτουργία συμμετεῖχαν ὁ Πρωτοσύγκελλος π. Νικόλαος, ὁ Ἡγούμενος τῆς Ἱ. Μονῆς Μαυριωτίσσης π. Νεκτάριος, οἱ Ἀρχιμανδρίτες π. Στέφανος καί π. Ἀγαθόνικος, ὁ Πρωτοπρεσβύτερος π. Ἐλευθέριος, ὁ πνευματικός τοῦ νεοχειροτονηθέντος π. Χρῆστος, ὁ Διάκονος π. Παῦλος, ἐνῶ συμπροσευχήθηκαν καί ἄλλοι Κληρικοί, οἱ γονεῖς, οἱ συγγενεῖς καί φίλοι τοῦ νέου Διακόνου καί οἱ Ἐνορίτες.

Ἦταν μιά σημαντική ἡμέρα γιά τήν Ἐνορία τοῦ ἁγίου Νικάνορος καί κυρίως γιά ὅλη τήν Μητρόπολη Καστορίας, ἀφοῦ προσετέθηκε στίς τάξεις τοῦ Κλήρου ἕνας νέος μοναχός καί Διάκονος.

Ἡ προσφώνηση τοῦ Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ἐλευθερίου Συτιλίδη

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Καστορίας και Ποιμενάρχα μας κ.κ. Καλλίνικε,

Δόξα τω Παντοδυνάμω Θεώ και άπειρες ευχαριστίες προς υμάς Σεβασμιώτατε για τη θεοδώρητο και ευλογητή παρουσία σας.

Με αισθήματα σεβασμού, αγάπης και εκτίμησης, σας υποδεχόμεθα, κλήρος και λαός της ενορίας Αγίου Νικάνορος, του Αγίου της Δυτικής Μακεδονίας, και του Αγίου των παιδιών της Καστοριάς. Του Αγίου Νικάνορος, Σεβασμιώτατε, ο οποίος επιτελούσε και επιτελεί και σήμερα µε τη χάρη του Θεού πολλά θαύµατα.

Η ιστορική πόλη της Καστοριάς και η περιοχή της είχαν ανέκαθεν πνευµατικούς δεσµούς µε τον όσιο Νικάνορα και τη Μονή του. Από τον «Κώδικα» της Ζάβορδας εξάγεται ότι στην πόλη και τα χωριά της περιφέρονταν κατά καιρούς τα λείψανα του Αγίου προς ευλογία, αποτροπή επιδηµιών και συγκέντρωση ελεηµοσυνών.

Κατά το έτος 1908 η Καστοριά υπέφερε από βαριάς µορφής οστρακιά, µε αποτέλεσµα να πεθαίνουν πολλά µικρά παιδιά. Τότε εστάλη από την πόλη στη Μονή της Ζάβορδας ο Μανάς, µέ την παράκληση να σταλούν στην Καστοριά τα λείψανα του Αγίου Νικάνορα. Οι πατέρες ικανοποίησαν το αίτηµα.  Έστειλαν τα λείψανα µέ συνοδό τον αδελφό της Μονής νεαρό τότε Διάκονο Νικηφόρο (Παπασιδέρη), πού καταγόταν από το Δισπηλιό Καστοριάς, και μετέπειτα Μητροπολίτη Καστορίας. Μόλις τα λείψανα έφτασαν στην πόλη, αµέσως έπαψε το θανατικό και κατά την έκφραση των τότε καστοριανών «η αρρώστια κόπηκε µε το µαχαίρι».

Έτσι, εις ανάμνηση των θαυμάτων που επιτέλεσε και επιτελεί ο Άγιος Νικάνορας σε ολόκληρη την Περιφέρεια της Καστοριάς, αλλά και εις ένδειξη ευγνωμοσύνης, οι ευλαβείς Καστοριείς έχτισαν τον περίλαμπρο αυτόν Ναό. Το έτος 1999, ο μακαριστός προκάτοχός σας έθεσε τον θεμέλιο λίθο και το έτος 2012, στις 29 Σεπτεμβρίου, ημέρα Σάββατο, τελέσθηκαν τα Ιερά Εγκαίνια του Ναού, με τη συμμετοχή του οικείου Μητροπολίτου και άλλων αγίων Αρχιερέων, Ιερέων και Διακόνων, παρουσία των αρχόντων του τόπου, των φορέων αλλά και πλήθους κόσμου.

Η ενορία του θαυματουργού Αγίου Νικάνορος, λοιπόν, σας υποδέχεται σήμερα, και σας καλωσορίζει ως Επίσκοπο και Ποιμένα της. Σας καλωσορίζει και η Αγία Αναστασία η Ρωμαία, της οποίας την ιερά μνήμη τιμούν και την προστασία της επιζητούν οι Ενορίτες μας, στο Παρεκκλήσιό της, στο υπόγειο του Ναού.

Σας υποδέχονται οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας της Τριχερούσας και της Φοβεράς Προστασίας, οι οποίες κοσμούν τον περικαλλή αυτόν Ναό και στις οποίες εναποθέτουμε νυχθημερόν τα αιτήματα των καρδιών μας.

Σας καλωσορίζει, Σεβασμιώτατε, ένας λαός ευγενέστατος και ευλαβέστατος, ο οποίος σας περιμένει για να συμπορευτείτε και να αντιμετωπίσετε τις απαιτήσεις και τις προκλήσεις των καιρών μας, με τη βοήθεια του Θεού.

Σας καλωσορίζουν, Σεβασμιώτατε, και οι ταπεινοί Εφημέριοι του Ναού μας. Να υπολογίζετε, Σεπτέ μας Ποιμενάρχα, πως έχετε στη διάθεσή σας κληρικούς, που θα συνεχίσουν να ζουν και να διακονούν, όπως ακριβώς έζησαν και διακόνησαν με τον άμεσο προκατόχό Σας κυρό Σεραφείμ, δηλαδή με καλοσύνη, με αγάπη, με υπακοή και ταπείνωση.

Πέραν αυτών, Σεβασμιώτατε, έχουμε πολλή τη χαρά και αναπαυμένη την καρδιά μας, γιατί έχουμε τη σιγουριά πως ο Δεσπότης μας ήλθε πλήρης πείρας και φορεύς της ιεράς παραδόσεως, τα οποία δεν απέκτησε σε μια μικρή βάρκα σε απάνεμο λιμάνι, αλλά σε ένα σκάφος μεγάλο, που έπλεε και πλέει στα βαθειά νερά της λειτουργικής εμπειρίας, της διοικητικής παιδείας και της θεολογικής καταρτίσεως. Και αυτό το σκάφος, Σεβασμιώτατε, είναι ο πνευματικός σας πατέρας, πολιός Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, στον οποίον διακονείτε από της παιδικής σας ηλικίας και στον οποίον οφείλετε το κατά Χριστόν ζην.

Έτσι, θα συνεχισθεί αυτή η ίδια παράδοση που άφησε στον τόπο ο αοίδιμος προκάτοχός Σας, Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ, διότι η μεγάλη του αγάπη, η ευαισθησία του και η αναπνοή του, ήταν ο του Ευαγγελίου λόγος και η διατήρηση της αγίας παραδόσεως.

Με αυτές τις σκέψεις σεβασμού, αγάπης, τιμής και εμπιστοσύνης, Σας καμαρώνουμε στον αρχιερατικό θρόνο, και σας υποδεχόμεθα στον Ναό μας και στις καρδιές μας.

Ευχόμεθα τα έτη Σας να είναι πολλά και καλλίκαρπα και ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, διά πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου της Τριχερούσας, του Οσίου Πατρός ημών Νικάνορος του θαυματουργού, του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου και του Οσίου Πατρός ημών Καλλινίκου Επισκόπου Εδέσσης, να φυλάττει την υγεία Σας αδιάπτωτη.

Παρακαλούμε, Σεβασμιώτατε, δεχθείτε τούτο το ιερό εγκόλπιο, με την παράκληση να μνημονεύετε και της αναξιότητος ημών, προ του Θυσιαστηρίου, και υπέρ των Ενοριτών ημών.

Πολλά τα έτη σας!

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός Ονομαστηρίων Σεβ. Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος Τιμοθέου

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη και τηρουμένων των μέτρων προστασίας από την πανδημία, τελέστηκε απόψε Παρασκευή 21η Ιανουαρίου 2022, ο Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη...

Τον βλαστό της Όσιο Μάξιμο τον Γραικό ετίμησε η Άρτα

Την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022, το πρωΐ, συνελειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, επί τη μνήμη...

Ο Φθιώτιδος Συμεών τίμησε τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως

Τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτο Ραφαηλίδη, έναν εκ των στενών συνεργατών του τίμησε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Άμεσα τα αντανακλαστικά του Αρχιεπισκόπου – Σε αργία μέχρι να αποφανθεί η δικαιοσύνη κληρικός

Με απόφαση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου ο κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος συνελήφθη χθες κατόπιν καταγγελίας για...

Εις αιώνιον μνημόσυνον Παρθενίας Μοναχής, Ηγουμένη Ιεράς Μονής Σταγιάδων

Με την ευκαιρία της τέλεσης του τεσσαρακονθήμερου μνημοσύνου της αδελφής μου Μοναχής Παρθενίας, θα ήθελα να πω εις μνήμη της λίγα λόγια για τη...

Άγιος Μάξιμος ο ομολογητής της Ορδοδοξίας

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού        Ως μια από τις σπουδαιότερες μορφές της Εκκλησίας μας συγκαταλέγεται και ο άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής. Μέγας θεολόγος,...

Άγιος Μάξιμος ο Γραικός: Ο πολύπαθος φωτιστής της Ρωσίας

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού Την σκοτεινή περίοδο της τουρκοκρατίας, ευδόκησε ο Θεός να τη φωτίσουν πνευματικές προσωπικότητες, λαμπροί πνευματικοί φάροι, εφάμιλλοι των μεγάλων...

Φθιώτιδος Συμεών: «Η διάλυση των Μονών ήταν η μεγαλύτερη πράξη αγνωμοσύνης του Έθνους μας»

Την χαρά και την πνευματική αγαλλίαση της Αναστάσεως γεύθηκαν απόψε εν μέσω χειμώνος, χιονιού και ψύχους οι κάτοικοι της ορεινής Δυτικής Φθιώτιδος, αλλά και...

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης ευλόγησε την βασιλόπιτα του 10ου Βρεφονηπιακού Σταθμού

Μέσα σε ευχάριστη και χαρούμενη ατμόσφαιρα, παρ’ όλα τα έκτακτα υγειονομικά μέτρα που επικρατούν, πραγματοποιήθηκε στον 10ο Βρεφονηπιακό Σταθμό του Δήμου Λαρισαίων, η κοπή...

Σεβασμιώτατε…. σας ευχαριστούμε για ό,τι έχετε προσφέρει

Την πατρική ευλογία και τις ευχές για υγεία και δύναμη για τη νέα χρονιά έδωσε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών επισκεπτόμενος για...

Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Μαξίμου του Γραικού στην Άρτα

Την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022, το απόγευμα, ετελέσθη Μέγας Εσπερινός επί τη μνήμη του εξ Άρτης Οσίου Μαξίμου του Γραικού, στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό...
video

Ένας από εσάς είναι ο Μεσσίας

Ένας από εσάς είναι ο Μεσσίας. Ένας από εσάς είναι ο Χριστός. Ένας σοφός παρόλο που δεν ήταν ορθόδοξος συμβουλεύει έναν ηγούμενο. Η συμβουλή...

«Να αναζητήσουμε την ησυχία και την ευθυμία»

Στον μοναδικό Ιερό Ναό σε όλη την Φθιώτιδα, ο οποίος τιμάται στον  Όσιο Ευθύμιο τον Μέγα, στο χωριό Αγία Παρασκευή Λοκρίδος στις παρυφές του...

Εύχου δέσποτα για όλα τα στελέχη της Μονάδας

Στη Διοίκηση Αγωγού Καυσίμων μετέβη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, κατόπιν προσκλήσεως του Διοικητού-Σμήναρχου κ. Σωτηρίου Ταμπάνα. Ο Ποιμενάρχης μας ευλόγησε τη...

Πειραιώς: «Άμεση ανάγκη να συνέλθει Πανορθόδοξη Σύνοδος. Όχι Σύνοδος Προκαθημένων»

Στον ραδιοφωνικό σταθμό 989 ALPHA RADIO και στην εκπομπή του δημοσιογράφου κ.Δήμου Βερύκιου «Γεωπολιτικά παίγνια», μίλησε χθες Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...