• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Σάββατο, 18 Απριλίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Η παρουσία και το έργο των Στρατιωτικών Ιερέων κατά τα έτη 1837-1853 {A΄ ΜΕΡΟΣ}

24 Ιουλίου 2016
in Εκκλησιαστική Επικαιρότητα, Στρατιωτικοί Ιερείς
Η παρουσία και το έργο των Στρατιωτικών Ιερέων κατά τα έτη 1837-1853 {A΄ ΜΕΡΟΣ}
Share on FacebookShare on Twitter

Aρχιμ. Αλεξίου Ιστρατόγλου Ανχη (ΣΙ)
Στρατιωτικού Ιερέως Αρχηγείου Στόλου – Ναυστάθμου Σαλαμίνας

Η έρευνα μας στο αρχειακό υλικό το οποίο έχει διασωθεί, μας οδηγεί σε αποκαλύψεις νέων προσώπων, νέων στοιχείων και πληροφοριών που έχουν να κάνουν με την παρουσία των Στρατιωτικών Ιερέων μέσα στο χώρο του Στρατού, που σιγά- σιγά και αυτός οργανώνεται και αρχίζει να έχει μια δυναμική εμφάνιση και παρουσία, ενός καλά οργανωμένου συνόλου, που πολλές φορές θέλει να αντιγράψει ή και να μιμηθεί δυτικά πρότυπα. Γι’ αυτό καλούνται και οι Στρατιωτικοί Ιερείς, να ενταχθούν μέσα σε αυτό το οργανωμένο σύνολο, να προσαρμοστούν οι ίδιοι, να προσαρμόσουν την ποιμαντική τους διακονία μέσα στα νέα δεδομένα και πλαίσια και να φανούν αντάξιοι των προκλήσεων, που τους απευθύνει η εποχή τους.

Τα στοιχεία τα οποία μέχρι και σήμερα έχουμε παρουσιάσει, δείχνουν ότι οι Ιερείς μας, με υπερβάλλοντα ζήλο, με προθυμία και με καλλιεργημένη ιερατική συνείδηση, προσφέρουν πλουσιοπάροχα, χωρίς να φείδονται κόπου, μόχθου, θυσιών, τα δώρα της χάριτος του Θεού, προκειμένου ο λαός Του, ευλογημένος και ενισχυμένος από την παρουσία Του, να προχωρά και να νικά στους καθημερινούς αγώνες τους οποίους δίνει.

Σε έγγραφο της 2ας Απριλίου 1837, ο Ιερέας Νικόλαος Οικονόμου, με αίτηση του ζητά να προσληφθεί ως Στρατιωτικός Ιερέας στο Άργος, στο Ιππικό Τάγμα. Όμως η θέση αυτή ήδη έχει καλυφτεί και εξυπηρετείται από τον Στρατιωτικό Ιερέα, Βησσαρίων Λάσκαρη.

Συναντούμε και πάλι και γι’ αυτό και την αναφέρουμε, μια νέα διαταγή την οποία εξέδωσε εκ νέου η Γραμματεία των Στρατιωτικών, με ημερομηνία 20 Φεβρουαρίου 1842 και υπενθυμίζει παλαιότερη διαταγή, που έχει εκδοθεί και έχει αποσταλεί σε όλα τα Φρουραρχεία, Αρχηγεία, Τάγματα και Μοίρες και αφορά την εκτέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων των στρατιωτικών και στρατιωτών. Τονίζεται μέσα από αυτό το πολύ σύντομο νέο κείμενο, η πιστή εφαρμογή της διαταγής που ισχύει και θα λέγαμε ότι αποτελεί διαταγή διαρκούς ισχύος. Η εκτέλεση επομένως των θρησκευτικών καθηκόντων και δη του εκκλησιασμού, όπως παρουσιάζεται μέσα και από το νέο αυτό κείμενο, δεν επαφίεται στην καλή προαίρεση ή στην πίστη του εκάστοτε Διοικητού, αλλά αποτελεί διαταγή, την οποία πρέπει να εκτελέσουν άπαντες, πέραν των προσωπικών τους απόψεων ή και πεποιθήσεων.

Η Ηγεσία την εν λόγω διαταγή περί εκκλησιασμού, την έχει τοποθετήσει μέσα στο γενικότερο πρόγραμμα, το οποίο ο Στρατός οφείλει να εκτελέσει και να υπακούσει και δη οι ηγήτορες αυτού, πέραν των προσωπικών τους τοποθετήσεων, όπως αναφέραμε και παραπάνω. Η υπενθύμιση αυτή, προφανώς προήλθε από έρευνα που μπορεί να έγινε σε κάποια μέρη ή και από καταγγελίες κάποιων, ότι δεν εφαρμόζεται η εν λόγω διαταγή του εκκλησιασμού. Σε κάθε περίπτωση πιστεύουμε, ότι στο μέλλον δεν πρόκειται να συναντήσουμε νέα διαταγή που να επανέρχεται πάνω στο θέμα αυτό, αλλά και αν υπάρξουν δυσκολίες που δεν επιτρέπουν την εφαρμογή αυτής, όπως είχαμε συναντήσει σε προηγούμενες αναφορές μας, τότε μέσω της υπηρε- σιακής οδού, το Φρουραρχείο ή το Τάγμα ή η Μοίρα, το οποιοδήποτε πρόβλημα θα το γνωστοποιήσει και η Ηγεσία, θα αναλάβει τις οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες απαιτούνται, προκειμένου να δώσει την συμφέρουσα λύση.

mitropolitis_beniaminΈνας άλλος κληρικός, ο Ιερομόναχος Αγάπιος Φραντζής, με επιστολή του, στις 20 Φεβρουαρίου 1842, στο Βασιλικό Φρουραρχείο της Τριπόλεως, ζητά κάποια αντιμισθία για το έργο το οποίο επιτελεί ανελλιπώς από το 1838. Μάλιστα αναφέρει ότι κάνει, το κάνει με ιδιαίτερο ζήλο και πίστη, αλλά και «προθύμως υπηρετών τον υψηλόν θρόνον». Η επιστολή του απλή και σύντομη, δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες και παρεξηγήσεις, αλλά αποτυπώνει την άδολη και αγνή καρδιά ενός απλού παπά, που προσφέρει χωρίς να ζητά, αλλά και όταν ζητά το κάνει με αξιοπρέπεια και σεβασμό, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της οικογενείας του, που οφείλει να συντηρήσει και έχοντας απέραντη και αιώνια ευγνωμοσύνη προς τον ευεργέτη του.

Η παρουσία του Στρατιωτικού Ιερέως όπως είδαμε και σε προηγούμενες αναφορές μας, αλλά και θα δούμε και στη συνέχεια, μέσα από τα έγγραφα τα οποία μελετούμε, είναι αναγκαία και πολλές φορές καθίσταται επιβεβλημένη. Η παρουσία ενός κληρικού της Ορθοδόξου Εκκλησίας, μέσα στο χώρο του στρατεύματος, δεν αποτελεί μία φιγούρα τυπική, που απλώς πρέπει να υπάρχει μεταξύ των άλλων θεσμών ή προσώπων, που ορίζουν οι κανονισμοί και διατάξεις. Η παρουσία του Ιερέως και δη η φωνή της Εκκλησίας, έρχεται να προσφέρει μια άλλη νότα, μια άλλη εικόνα, μια άλλη άποψη για τη ζωή και τα τεκταινόμενα σε αυτή. Έρχεται ένας άνθρωπος, που δεν είναι τυχαίος, αλλά είναι ο άνθρωπος του Θεού, το όργανό του Θεού, ο λειτουργός των μυστηρίων Του, ο άνθρωπος εκείνος που ζει το μυστήριο της ιερωσύνης, που ζει και αναπνέει για την Εκκλησία, μεταφέροντας έναν ξεχωριστό λόγο.

Αυτός ο ξεχωριστός Λόγος που προσφέρει η Εκκλησία δια των λειτουργών Της, ζωογόνει, ανασταίνει, θεραπεύει καρδιές, που έχουν χάσει την ησυχία, την ηρεμία και γαλήνη και έρχεται να αποκαταστήσει τη διασαλευθείσα τάξη και να ξαναφέρει τα πράγματα όπως ήταν και πριν, ξεπερνώντας άσχημες καταστάσεις, με ανεξέλεγκτες προεκτάσεις και φθορές, τόσο υλικές, πολύ δε περισσότερο πνευματικές.

Σε έγγραφο του Φρουραρχείου Μεθώνης, με ημερομηνία 16 Φεβρουαρίου 1843, το οποίο αποστέλλει στη Στρατιωτική Γραμματεία της Επικρατείας, γνωστοποιεί για τη μετακίνηση- μετάθεση του Ιερέα που υπήρχε στη Φρουρά, λόγω της μετακίνησης του Τάγματος στο οποίο ανήκε, στην Τρίπολη. Το εν λόγω Φρουραρχείο ζητά την άμεση αντικατάσταση του Ιερέα με κάποιον άλλον, για την κάλυψη των πνευματικών αναγκών των υπηρετούντων εκεί, ενώ παράλληλα αποστέλλει και επιστολή ενός ενδιαφερομένου Ιερέως, για αυτή τη θέση, με ημερομηνία 11 Φεβρουαρίου 1843, την οποία υπογράφει ο Ιερομόναχος Αγάπιος.

Η Γραμματεία των Στρατιωτικών, αφού έλαβε την ανωτέρω αλληλογραφία, κινήθηκε όπως και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις που συναντήσαμε στο παρελθόν με τον ίδιο τρόπο, ακολουθώντας την ίδια τακτική. Έτσι με έγγραφό της, στις 17 Απριλίου 1843, απαντά στο Φρουραρχείο της Μεθώνης, ότι το αίτημα του ενδιαφερομένου Ιερέως, δεν είναι δυνατό να ικανοποιηθεί, διότι η Ιερά Σύνοδος δεν τον εγκρίνει να αναλάβει την θρησκευτική υπηρεσία στη Φρουρά αυτή, αποστέλλοντας παράλληλα και το αντίστοιχο έγγραφο Της, για να λάβει γνώση, αλλά και πιθανόν να το γνωστοποιήσει και στον Ιερέα, προκειμένου να μην αναμένει μια ενδεχόμενη πρόσληψή του στη Θρησκευτική Υπηρεσία του Στρατού που ακόμα δεν ονομάζεται έτσι.

Μετά την απάντηση την οποία έλαβε το Φρουραρχείο της Μεθώνης, σχετικά με το αίτημα της τοποθετήσεως Ιερέως στη Φρουρά και την απόρριψη αυτού, το Φρουραρχείο τρεις ημέρες μετά, αποστέλλει νέο έγγραφο, με ημερομηνία 20 Απριλίου 1843, προς τη Γραμματεία της Επικρατείας, με την οποία πληροφορεί ότι κατά την περίοδο του Πάσχα, κάλεσαν έναν Ιερέα από την ευρύτερη περιοχή για την κάλυψη των αναγκών των ημερών εκείνων, αλλά αυτό δεν ήταν εφικτό, χωρίς να αναφέρει περισσότερες πληροφορίες, γι’ αυτό ζητά εκ νέου να εξετάσουν το θέμα του Ιερομονάχου Αγαπίου.

krifo_sxolioΣτις 20 Μαρτίου 1843, το Σώμα της Οροφυλακής Ευρυτανίας, αποστέλλει έγγραφο στη Γραμματεία των Στρατιωτικών, με το οποίο διαβιβάζει τα απαιτούμενα έγγραφα του Ιερέως Γεωργίου Πρωτοπαπά, με τα οποία αποδεικνύει την ιερατική του ιδιότητα, προκειμένου στη συνέχεια να προσληφθεί και να τοποθετηθεί στη Φρουρά αυτή ως ο Ιερέας της. Η Γραμματεία των Στρατιωτικών σε απάντηση του προηγουμένου εγγράφου αναφέρει, στις 9 Απριλίου 1843, ότι δεν φέρει καμία αντίρρηση για τον εν λόγω Ιερέα, αρκεί να τον εγκρίνει η Ιερά Σύνοδος.

Η απουσία Ιερέως μετά τα παραπάνω που αναφέραμε, δεν είναι μόνο στη Φρουρά της Μεθώνης ή στο Σώμα της Οροφυλακής της Ευρυτανίας, αλλά διαπιστώνεται σε πάρα πολλές Φρουρές, όπου οι κατά τόπους Φρούραρχοι, καταθέτουν αναφορές για το θέμα αυτό, προκειμένου η κεντρική εξουσία και Ηγεσία του Στρατού, σε συνεργασία με την Εκκλησία, να δουν το πρόβλημα το οποίο υπάρχει, εξαιτίας της απουσίας των Ιερέων από τις θέσεις αυτές και από κοινού να αποφασίσουν για την τοποθέτηση και τον διορισμό των κατάλληλων προσώπων, που είναι απαραίτητοι για την κάλυψη θα λέγαμε σήμερα των οργανικών αυτών θέσεων. Αυτή την συνεργασία της Πολιτείας, του Στρατού με την Εκκλησία, την διαπιστώνουμε για μια ακόμα φορά μέσα και από το τελευταίο έγγραφο που μνημονεύσαμε παραπάνω. Βεβαίως δεν υπήρχαν οργανικές θέσεις εκείνη την εποχή για Στρατιωτικούς Ιερείς όπως υπάρχουν σήμερα, μετά την θεσμοθέτηση τους, όμως τοποθετούνταν Ιερείς, με βάση κάποια κριτήρια που έβαζε τόσο ο Στρατός, όσο και η Εκκλησία, μέσα από το ανύσταχτο ενδιαφέρον Της, για τα στρατευμένα μέλη Της.

Η παρουσία των Στρατιωτικών Ιερέων την εποχή την οποία εξετάζουμε, προκύπτει περισσότερο από μια εσωτερική ανάγκη και στη συνέχεια διέπεται από διατάγματα και διατάξεις, που στο διάβα του χρόνου, με αργά, αλλά σταθερά βήματα και μέσα από νεώτερα διατάγματα, που φτάνουν σχετικά λίγες δεκαετίες από την εποχή μας, έχουμε τη σημερινή μορφή της Θρησκευτικής Υπηρεσίας και του έργου του Στρατιωτικού Ιερέως.

Η εποχή που ζούμε με τα σημερινά δεδομένα, με τις νέες προκλήσεις και απαιτήσεις, μας καλεί σε μια τροποποίηση κάποιων θεμάτων. Μας καλεί να μελετήσουμε κάτω από το πρίσμα των σύγχρονων εξελίξεων και μεθόδων, νέες πρακτικές και νέες μεθόδους, που σε καμία περίπτωση δεν θα είναι ξένες με την πίστη, με την παράδοση και τις αξίες μας. Όλα αυτά θα βελτιώσουν και θα προάγουν το ποιμαντικό έργο στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, με την μακραίωνη παράδοση και ιστορία που έχουμε, μέσα στην ενότητα του παρόντος, του παρελθόντος και του μέλλοντος.

Οι διατάξεις και τα διατάγματα τα οποία ίσχυαν και ισχύουν, καλύπτουν τον τύπο και την επιφάνεια και είναι απολύτως αναγκαία. Η εσωτερική ανάγκη της εποχής εκείνης, που είναι ανάγκη κάθε εποχής, εξασφαλίζει την ουσία των πραγμάτων και το βαθύτερο αίτημα των ανθρώπων για κάτι σίγουρο, μόνιμο και σταθερό, μέσα σε ένα γενικότερο πνεύμα, που πολλές φορές κυριαρχεί μια ανασφάλεια και αβεβαιότητα, που όλα αυτά προκαλούν σύγχυση και αναστάτωση, που δεν βοηθούν στην πνευματική πρόοδο και προκοπή.

Συνεχίζεται {21}

Πρόσφατα Άρθρα

ΕΟΡΤΗ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑΚΟ ΝΑΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΕΟΡΤΗ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑΚΟ ΝΑΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

18 Απριλίου 2026

Τήν Παρασκευή τῆς Διακαινησίμου, 17 Ἀπριλίου 2026, ἐπί τῇ ἑορτῇ τῆς Ζωοδόχου Πηγῆς, ὁ Σεβασμιώτατος ἱερούργησε στόν Ἱερό Κοιμητηριακό Ναό...

Read more
Χειροτονία νέου διακόνου στην Ι. Μ. Αγίου Ιωάννου Θεολόγου
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονία νέου διακόνου στην Ι. Μ. Αγίου Ιωάννου Θεολόγου

18 Απριλίου 2026

Με λαμπρότητα και πνευματική μεγαλοπρέπεια τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Αετοχώρι, προεξάρχοντος...

Read more
Σεμινάριο παρασκευής προσφόρου στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Τρίπολης
Εκκλησία της Ελλάδος

Σεμινάριο παρασκευής προσφόρου στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Τρίπολης

18 Απριλίου 2026

Σεμινάριο παραγωγής προσφόρου πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο 18 Απριλίου 2026 στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Τρίπολης, από τις...

Read more
Σύναξη Ιεροπαίδων και Αναγνωστών στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος
Εκκλησία της Ελλάδος

Σύναξη Ιεροπαίδων και Αναγνωστών στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος

18 Απριλίου 2026

Με συμμετοχή πολλών νέων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή της Διακαινησίμου, 17 Απριλίου, στον Ιερό Ναό Αγίων Χριστοφόρου και Ευθυμίου Κατερίνης, η...

Read more
Λαμπρά Πανήγυρις της Πολιούχου του Αιγίου Ζωοδόχου Πηγής – Παναγίας Τρυπητής
Εκκλησία της Ελλάδος

Λαμπρά Πανήγυρις της Πολιούχου του Αιγίου Ζωοδόχου Πηγής – Παναγίας Τρυπητής

18 Απριλίου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και τη συμμετοχή πλήθους ευλαβών προσκυνητών εορτάσθηκε η Ιερά Πανήγυρις της Πολιούχου του Αιγίου, Ζωοδόχου...

Read more
Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας

18 Απριλίου 2026

Μέσα στην αναστάσιμη χαρά η αγία μας Εκκλησία εορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου Εβδομάδος «τα εγκαίνια του Ναού της Υπεραγίας...

Read more
Η 203η Επέτειος της Β’ Εθνοσυνέλευσης στο Άστρος
Εκκλησία της Ελλάδος

Η 203η Επέτειος της Β’ Εθνοσυνέλευσης στο Άστρος

18 Απριλίου 2026

αρουσία του Εξοχωτάτου Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Τασούλα πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή της Διακαινησίμου 17 Απριλίου 2026, η 203η Επέτειος της...

Read more
Η Λιτανεία της Θαυματουργού Εικόνας της Ζωοδόχου Πηγής στη Λάρισα
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Λιτανεία της Θαυματουργού Εικόνας της Ζωοδόχου Πηγής στη Λάρισα

18 Απριλίου 2026

Με κάθε επισημότητα και ευλάβεια ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί, σήμερα το απόγευμα, Παρασκευή της Διακαινησίμου, για την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής,...

Read more
Η εορτή της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής στην Καρδίτσα
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής στην Καρδίτσα

18 Απριλίου 2026

 Το πρωί της Παρασκευής της Διακαινησίμου, 17 Απριλίου 2026, μέσα στο αναστάσιμο και φωτεινό κλίμα των ημερών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Read more
Η Διακαινήσιμος Εβδομάδα στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Διακαινήσιμος Εβδομάδα στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου

18 Απριλίου 2026

Μέσα στην αναστάσιμη λαμπρότητα, συνεχίστηκαν οι ποιμαντικές και λειτουργικές δραστηριότητες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Παύλου κατά την Διακαινήσιμο Εβδομάδα....

Read more
Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

18 Απριλίου 2026

Με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα τιμήθηκε η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας και στους πανηγυρίζοντες Προσκυνηματικούς Ναούς αυτής....

Read more
Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στην Ι.Μ. Φθιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στην Ι.Μ. Φθιώτιδος

18 Απριλίου 2026

Με λαμπρότητα και με μεγάλη συμμετοχή των πιστών εορτάστηκε η μεγάλη αναστάσιμη θεομητορική εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στην Ιερά Μητρόπολη...

Read more
Η Εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στο Αργυροπούλι
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στο Αργυροπούλι

18 Απριλίου 2026

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής Αργυροπουλίου, Δήμου Τυρνάβου, χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Όρθρο και στη συνέχεια τέλεσε τη...

Read more
Χειροθεσία Πρωτοπρεσβύτερου στην πανήγυρη της Ι.Μ. Γόλας
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροθεσία Πρωτοπρεσβύτερου στην πανήγυρη της Ι.Μ. Γόλας

18 Απριλίου 2026

Την επέτειο των εγκαινίων του Ιερού Ναού προς τιμήν της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλή της Κωνσταντινούπολης, εόρτασε την...

Read more
Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στην Ι.Μ. Θεσσαλιώτιδος  και Φαναριοφερσάλων
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στην Ι.Μ. Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων

17 Απριλίου 2026

   Το απόγευμα της Πέμπτης της Διακαινησίμου, 16 Απριλίου 2026, ενόψει της λαμπράς εορτής της Υπεραγίας Θεοτόκου της Ζωοδόχου Πηγής, ο...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Για να γίνεις πιστός, πρέπει πρώτα να γίνεις «άπιστος»…!
Κηρύγματα

Απόστολος Θωμάς: Ο δύσπιστος μαθητής του Κυρίου

27 Απριλίου 2025

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού Την πρώτη Κυριακή μετά την Ανάσταση του Κυρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη...

Πάσχα  Αντίπασχα

Πάσχα Αντίπασχα

26 Απριλίου 2025
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

Ομολογία πίστεως “Ο Κύριός μου και ο Θεός μου”

26 Απριλίου 2025
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

Μακάριοι οἱ μὴ ἰδόντες καὶ πιστεύσαντες

26 Απριλίου 2025
Ας Χαρούμε με την Ανάσταση του Χριστού μας

Ας Χαρούμε με την Ανάσταση του Χριστού μας

26 Απριλίου 2025
Για να γίνεις πιστός, πρέπει πρώτα να γίνεις «άπιστος»…!

Για να γίνεις πιστός, πρέπει πρώτα να γίνεις «άπιστος»…!

11 Μαΐου 2024
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

Κυριακή του Θωμά – «Η σωτήριος ομολογία»

11 Μαΐου 2024
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

Οι Σύγχρονοι Θωμάδες

11 Μαΐου 2024
«Επίστεψαν εις Αυτόν. Κήρυξαν παντού το όνομά Του.  Πέθαναν γι’ Αυτόν. Εμείς;»

«Επίστεψαν εις Αυτόν. Κήρυξαν παντού το όνομά Του. Πέθαναν γι’ Αυτόν. Εμείς;»

22 Απριλίου 2023
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

Ὁμιλία, σὺν Θεῷ ἁγίῳ, στὴν Κυριακὴ τοῦ Θωμᾶ

30 Απριλίου 2022
Για να γίνεις πιστός, πρέπει πρώτα να γίνεις «άπιστος»…!

Θωμάς ο άλλος μαθητής

3 Απριλίου 2020
Ἡ Πρώτη Κυριακή μετά τό Πάσχα

Το μήνυμα της Κυριακής του Θωμά

4 Μαΐου 2019
Κυριακή του Αντίπασχα ή του Θωμά «Ἄκου ἕνα βιβλίο»

Το Μήνυμα Της Αναστάσεως

13 Απριλίου 2018
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

«Δισταγμός και Υπέρβαση»

22 Απριλίου 2017
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

Ομιλία εις την Νέα Κυριακή και εις τον Απόστολο Θωμά. Αγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος

7 Μαΐου 2016
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

«Ειρήνη! Όνομα γλυκύ και πράγμα γλυκύτερον»

22 Απριλίου 2017
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

Κυριακή του Θωμά

7 Μαΐου 2016
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΟΥ ΘΩΜΑ

7 Μαΐου 2016
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

Κυριακή του Θωμά –«καὶ ἀπεκρίθη Θωμᾶς καὶ εἶπεν αὐτῷ, ὁ Κύριός μου καὶ ὁ Θεός μου»

16 Νοεμβρίου 2023
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

Κυριακή του Θωμά

7 Μαΐου 2016
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

Κυριακή του Θωμά

7 Μαΐου 2016
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΣΧΑ (ΘΩΜΑ)

7 Μαΐου 2016
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ 27-4-2014

7 Μαΐου 2016
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

22 Απριλίου 2017
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ

7 Μαΐου 2016
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΣΧΑ (ΤΟΥ ΘΩΜΑ)

7 Μαΐου 2016
Next Post
Κριτές {τό ἕβδομο βιβλίο τῆς Ἁγίας Γραφῆς} «Ἄκου ἕνα βιβλίο»

Κριτές {τό ἕβδομο βιβλίο τῆς Ἁγίας Γραφῆς} «Ἄκου ἕνα βιβλίο»

Διπλό θαῦμα σέ ξενητεμένους ἕλληνες τῆς Αὐστραλίας

Διπλό θαῦμα σέ ξενητεμένους ἕλληνες τῆς Αὐστραλίας

Θαυμαστή επέμβαση του Αγίου Χαραλάμπους

Ένα άγνωστο σύγχρονο Θαύμα του Αγίου Χαραλάμπους στον Πύργο Ηλείας στον σεισμό του 1996

Γέροντας Παΐσιος και..αγιοπότηρα

Γέροντας Παΐσιος και..αγιοπότηρα

Τα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης, το περιεχόμενο και οι βασικές τους ιδέες

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist