• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Η Παρουσία και η Συνδρομή των Στρατιωτικών Ιερέων στο Νεοσύστατο Ελληνικό Έθνος { Γ΄ ΜΕΡΟΣ}

9 Απριλίου 2017
in Στρατιωτικοί Ιερείς
Η Παρουσία και η Συνδρομή των Στρατιωτικών Ιερέων στο Νεοσύστατο Ελληνικό Έθνος { Γ΄ ΜΕΡΟΣ}
Share on FacebookShare on Twitter

Aρχιμ. Αλεξίου Ιστρατόγλου Ανχη (ΣΙ)

Στρατιωτικού Ιερέως Αρχηγείου Στόλου – Ναυστάθμου Σαλαμίνας

Στη σημερινή μας αναφορά, θα ξεκινήσουμε με ένα έγγραφο του Υπουργείου των Εκκλησιαστικών, που το απευθύνει, στις 3 Ιουνίου 1852, στο Υπουργείο των Στρατιωτικών. Το έγγραφο αυτό, δεν έχει να κάνει απόλυτα με τους Στρατιωτικούς Ιερείς και το έργο τους, αλλά αφορά γενικά τον κλήρο και σε κάποιες κατευθύνσεις που δίνει, σε συνέχεια οδηγιών της Ιεράς Συνόδου. Το έγγραφο αυτό, υπάρχει στο φάκελο τον οποίο εξετάζουμε και παρουσιάζουμε και κρίνουμε σκόπιμο μέσα από τη σχετική αλληλογραφία που έχει διασωθεί, να γνωρίσουμε και κάτι παραπάνω για την εποχή που βρισκόμαστε, μέσα από αυτά τα ιστορικά κείμενα.

Στο έγγραφο αυτό, το Υπουργείο των Εκκλησιαστικών αναφέρει, ότι έχουν περιέλθει παράπονα στο Υπουργείο, αλλά και στην Ιερά Σύνοδο, σχετικά με τον τρόπο προσαγωγής των κληρικών ενώπιον της Διοικητικής αστυνομίας ή Χωροφυλακής, είτε ακόμα της Διεύθυνσης της Διοικητικής Αστυνομίας ή και της Ανακριτικής αρχής, προκειμένου να εξεταστούν ή να ακολουθήσουν την διαδικασία της προανάκρισης. Όπως αναφέρεται στο εν λόγω έγγραφο ο τρόπος με τον οποίο προσάγεται ο κληρικός, ενώπιον της δικαιοσύνης, δεν είναι σωστός ꞉ «απάδοντα προς το ιερόν σχήμα με τον οποίον ο κληρικός είναι περιβεβλημένος και δια τούτο προξενούντα κακήν εντύπωση εις τον λαόν».

Το έγγραφο αυτό που συντάχθηκε εξαιτίας κάποιων παραπόνων που εκφράστηκαν είτε προφορικά είτε γραπτά, προς τα αρμόδια όργανα, όπως προαναφέραμε, δεν είχε σκοπό να ζητήσει διαφορετικά μέτρα που θα ίσχυαν στους κληρικούς, ούτε ζητούσε να αλλάξει ο τρόπος απονομής της δικαιοσύνης, κάτι τέτοιο που δεν προβλεπόταν και δεν προβλέπεται μέχρι και σήμερα από το Νόμο. Αυτό που ζητούσε το Υπουργείο μέσα από το έγγραφό του ήταν, να υπάρχει ίση αντιμετώπιση από τα υπηρεσιακά όργανα και στους κληρικούς, χωρίς να υποτιμάται τόσο το πρόσωπο τους, όσο και το σχήμα το οποί έφεραν.

Αναφέρεται στο έγγραφο ότι πρέπει, ότι ισχύουν για τους λαϊκούς κατά την απονομή της δικαιοσύνης και μέχρι να αποδοθεί αυτή σε αυτούς, τα ίδια να ισχύουν και στους κληρικούς. Όπως σε έναν απλό πολίτη πριν αποδειχθεί κατά τον Νόμο η ποινική ή εγκληματική του πράξη και ενοχή, δεν θεωρείται ένοχος, αλλά περιμένουν να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διεργασίες, για να καταλήξουν και να αποφανθούν επισήμως και τελεσίδικα, έτσι τα ίδια πρέπει να ισχύουν και στον κληρικό, χωρίς καμία διάκριση και με οποιαδήποτε μορφή μεροληψίας.

Έτσι ο Υπουργός των Εκκλησιαστικών, παρακαλεί τον συνάδελφό του Υπουργό των Στρατιωτικών, να διατάξει τους «υπαλλήλους» του, όπως καταγράφεται στο έγγραφο αυτό, να συμπεριφέρονται ꞉ «με ηπιώτερον και προσηνέστερον τρόπον», αποφεύγοντας οποιονδήποτε υβριστικό λόγο όταν συνοδεύουν ꞉ «προσαγόμενον ενώπιον της προϊσταμένης αρχής είτε ιερέα είτε διάκονον είτε μοναχόν». Προσέχοντας έτσι τον τρόπο της προσαγωγής των κληρικών, ανεξαρτήτου βαθμού, αποφεύγουν την εκδήλωση παραπόνων εκ νέου από οποιαδήποτε πλευρά στο μέλλον, αλλά και τον σκανδαλισμό των πιστών, που σέβονται και ευλαβούνται το τίμιο και αγιασμένο ράσο. Τελειώνοντας το έγγραφο αυτό, παρακαλεί ο Υπουργός των Εκκλησιαστικών, να του κοινοποιήσουν τις εκδοθησόμενες διαταγές, προς επίλυση του εν λόγω θέματος ή και προβλήματος, αν θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε.

Η ύπαρξη αυτού του εγγράφου μας οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι μάλλον θα υπήρξαν στο παρελθόν κάποιες ακρότητες από την πλευρά των αρμοδίων οργάνων, ως προς την συμπεριφορά τους και τον τρόπο άσκησης της εξουσίας που είχαν απέναντι των κληρικών κατά την προσαγωγή τους ενώπιον της δικαιοσύνης. Μέσα από αυτά που καταγράφονται στο συγκεκριμένο έγγραφο, φαίνεται ότι δεν έδειχναν οι αρμόδιοι, τον απαιτούμενο σεβασμό στον κληρικό που είχαν ως κατηγορούμενο αν μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε έτσι.

simea_souliouΜάλλον κάποιες φορές, μπορεί τον κληρικό που ενδεχομένως να ήταν και ένοχος, να του συμπεριφέρονταν με τέτοιο τρόπο, όπως θα συμπεριφέρονταν στον χειρότερο εγκληματία και κακοποιό, μη σεβόμενοι την ιεροσύνη την οποία έφερε ακόμα και αναξίως. Μέσα από αυτή την διαφορετική αντιμετώπιση και συμπεριφορά όπως καταγράφεται, φαίνεται ότι υπήρχε από την πλευρά της εξουσίας κάποια μεροληψία χωρίς να κρατούν τα προσχήματα και τη θέση τους, αποκαλύπτοντας μια στάση που δεν αρμόζει όχι μόνο σε κληρικό, αλλά σε οποιοδήποτε πολίτη, που επιθυμεί μέσα από τις νόμιμες διαδικασίες, να του αποδοθεί το δίκαιό του, χωρίς την οποιαδήποτε περίπτωση σπίλωσης της προσωπικότητας και του έργου του.

Ο κληρικός από την άλλη δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο και ούτε συγκαταλέγεται μέσα στη μάζα, που βεβαίως αυτό δεν ισχύει για κανέναν άνθρωπο. Είναι ένα πρόσωπο ξεχωριστό εξαιτίας του έργου και της διακονίας του μέσα στο λαό του Θεού. Είναι το πρόσωπο εκείνο που με την πίστη και την αφοσίωση του στο Θεό, μεταφέρει το Λόγο Του στους ανθρώπους και αντίστροφα μεταφέρει στο Θεό μέσα από τη μυστηριακή και λοιπή λειτουργική ζωή, τα αιτήματα των ανθρώπων στο Θεό. Ο κληρικός οφείλει σε όλη του την ζωή να είναι προσεκτικός, η ζωή του να είναι υποδειγματική, προκειμένου να μην προκαλεί κανέναν και να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις και καταστάσεις που δεν αρμόζουν στο θεσμό τον οποίο εκπροσωπεί.

Πολλές φορές ακόμα και αν ο κληρικός είναι σωστός και η ζωή του όπως πρέπει να είναι, δεν λείπουν και οι καταστάσεις εκείνες, που ο κληρικός θα συκοφαντηθεί, θα αδικηθεί, θα διωχθεί, θα δεχτεί τα σχόλια εκείνα που θα πληγώσουν την καρδιά του και θα συρθεί ακόμα και ενώπιον της δικαιοσύνης, πολλές φορές άδικα, προκειμένου να αποδείξει την αθωότητά του και να αποκαταστήσει όχι τόσο το όνομά του, όσο το τίμιο και αγιασμένο σχήμα που φέρει. Καλείται σε αυτές τις καταστάσεις με ηπιότητα, πραότητα και με πολλή πίστη και εμπιστοσύνη στο Θεό, να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις καταστάσεις αγωνιζόμενος να διαλύσει τις οποιεσδήποτε κατηγορίες και συκοφαντίες που στρέφονται εναντίον του προσώπου του.

Τέτοιες καταστάσεις δεν είναι πρωτόγνωρες και άγνωστες μέσα στη ζωή της Εκκλησίας μας. Πάμπολλα είναι τα παραδείγματα εκείνα, που αγιασμένες μορφές, σύρθηκαν στα δικαστήρια, διαπομπεύτηκαν, κατηγορήθηκαν, γελοιοποιήθηκαν, έγιναν στόχος για να βγάλουν κάποιοι το μίσος και την κακία τους, προς την Εκκλησία και στα πρόσωπα των λειτουργών Της. Δυστυχώς δεν είναι και λίγες οι φορές, που και εμείς οι ίδιοι, ρίχνουμε την πέτρα του αναθέματος στον αδελφό μας, χωρίς να είμαστε προσεκτικοί, χωρίς να σιωπούμε προσευχόμενοι και μόνο, και χωρίς να περιμένουμε να δούμε την αλήθεια, η οποία έστω και καθυστερημένα, πολλές φορές έρχεται να δικαιώσει τον άνθρωπο και να φανερώσει την αθωότητά του και την ιεροπρεπή του στάση που επέδειξε σε όλη αυτή του την περιπέτεια και πορεία.

Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας καλούν τους κληρικούς να είναι ειρηνικοί πράοι, γαλήνιοι, ακόμα και αν οι αδικίες και οι συκοφαντίες είναι άδικες, γνωρίζοντας ότι και ο Χριστός συκοφαντήθηκε, αδικήθηκε και σταυρώθηκε από τους ίδιους τους ευεργέτες Του. Ο Κύριος μας, μπροστά σε αυτή την κατάσταση, προσευχόταν και ευλογούσε, χωρίς να καταράται ή να κρατεί κακία απέναντι αυτών. Ένας εκ των Αγίων Πατέρων μας, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, εύρισκε τη δύναμη να προσεύχεται και να έχει υπομονή μπροστά σε όλα αυτά που αντιμετώπιζε. «Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν. Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν• ου γαρ παύσομαι τούτο επιλέγων αεί επί πάσι μοι τοις συμβαίνουσι». Αυτά είναι λόγια, που χαρακτηρίζουν την αγαπώσα καρδία του Αγίου Χρυσοστόμου. Είναι λόγια που φανερώνουν το μεγαλείο της ψυχής ενός ανθρώπου, που είχε δοθεί ολοκληρωτικά στα χέρια του Θεού και γνώριζε ότι δεν θα χάσει, αλλά θα κερδίσει από Εκείνον που ανταμείβει και στεφανώνει, τον αγωνιστή εκείνο, που αγωνίζεται τίμια και ευσυνείδητά.

Το χάρισμα της υπομονής και της καρτερικότητας, είναι εκείνα, που μεταξύ των άλλων, σε αυτές τις καταστάσεις πρέπει να διακρίνουν τον κληρικό. Πάλι ο Ιερός Χρυσόστομος αναφέρει ότι οι θλίψεις και οι στεναχώριες της ζωής υπηρετούν το σχέδιο του Θεού και χρειάζεται από εμάς να έχουμε πολύ υπομονή προκειμένου να γευτούμε το έλεος και την αγάπη του Θεού. «Ας βαδίζομε με ορθωμένο το μέτωπο στις δυσχέρειες της ζωής και όχι μόνο με αυταπάρνηση, αλλά με χαρά και ευγνωμοσύνη προς την Θεία Πρόνοια, που μας οδηγεί πάντοτε στην ευτυχία, όταν εμείς αγαπούμε το αγαθό».

Μετά τα ανωτέρω που αναφέραμε, συνεχίζοντας την έρευνά μας στο αρχείο που μελετούμε, βρίσκουμε ένα νέο έγγραφο, στις 4 Ιουνίου 1852, από το Υπουργείο των Στρατιωτικών, που το αποστέλλει στο 1ο Τμήμα του Υπουργείου, γραφείο Χωροφυλακής, στο οποίο δίνει οδηγίες, με τον τρόπο προσαγωγής των κληρικών, είτε ως μαρτύρων είτε ως κατηγορουμένων ενώπιον της δικαιοσύνης. Το έγγραφο αυτό, το κοινοποιεί και στο Υπουργείο των Εκκλησιαστικών, προκειμένου να λάβει γνώση των ενεργειών που έλαβαν μετά την γνωστοποίηση του εν λόγω θέματος.

Η Μοιραρχία Αττικής, την επομένη ημέρα, στις 5 Ιουνίου 1852, προς το 1ο Τμήμα του Υπουργείου των Στρατιωτικών Γραφείο Χωροφυλακής, αναφέρει ότι οι άνδρες της Μοιραρχίας αυτής, συμπεριφέρονται με τον καλύτερο τρόπο όταν συνοδεύουν κάποιο κληρικό ενώπιον της δικαιοσύνης. Σε συνέχεια της παραπάνω αλληλογραφίας, έρχεται στις 7 Ιουνίου 1852, το Υπουργείο των Εσωτερικών, απευθυνόμενο στο Υπουργείο των Στρατιωτικών, να αποστείλει αντίγραφο της δικής του εγκυκλίου, που είχε αποστείλει προς τους Νομάρχες και τις Διευθύνσεις της Διοικητικής αστυνομίας Αθηνών και Πειραιώς, σχετικά με τον τρόπο προσαγωγής των κληρικών. Μέσα στην εγκύκλιο αυτή, μεταξύ των άλλων, ζητά να εκδώσει το Υπουργείο ανάλογες διαταγές προς την Βασιλική Χωροφυλακή. Το Υπουργείο απαντά, στις 12 Ιουνίου 1852, ότι ήδη έχει προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες και έχουν εκδοθεί οι ανάλογες διαταγές.

Συνεχίζεται {54}

Πρόσφατα Άρθρα

Πανηγυρικός Εορτασμός Παναγίας Τριχερούσας και Αγίου Παϊσίου στη Φοινικούντα
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανηγυρικός Εορτασμός Παναγίας Τριχερούσας και Αγίου Παϊσίου στη Φοινικούντα

12 Ιουλίου 2025

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και πνευματική κατάνυξη εορτάστηκε το πρωί του Σαββάτου 12 Ιουλίου 2025 η πανήγυρη της Παναγίας Τριχερούσας και...

Read more
Θυρανοίξια Παρεκκλησίου του Αγίου Νικολάου στο Πήλιο
Εκκλησία της Ελλάδος

Θυρανοίξια Παρεκκλησίου του Αγίου Νικολάου στο Πήλιο

12 Ιουλίου 2025

Τα Θυρανοίξια του ιστορικού Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Χορευτού Πηλίου, τέλεσε χθες 11/7, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος,...

Read more
Ο εορτασμός των Αγίων Σοφρωνίου και Παϊσίου στην Ναύπακτο
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο εορτασμός των Αγίων Σοφρωνίου και Παϊσίου στην Ναύπακτο

12 Ιουλίου 2025

Τό διήμερο 11 καί 12 Ἰουλίου ἑορτάζουν οἱ νεοφανεῖς μεγάλοι ἅγιοι τῆς Ἐκκλησίας Σωφρόνιος ὁ Ἀθωνίτης καί Παΐσιος ὁ Ἁγιορείτης....

Read more
Τα Γιαννιτσά τίμησαν την μνήμη του Αγίου Παϊσίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Τα Γιαννιτσά τίμησαν την μνήμη του Αγίου Παϊσίου

12 Ιουλίου 2025

Το Σάββατο 12 Ιουλίου 2025, εορτή του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου, τελέσθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός στο προαύλιο του πανηγυρίζοντος φερωνύμου παρεκκλησίου...

Read more
Αγρυπνία προς τιμήν του Αγίου Παϊσίου στην Χίο
Εκκλησία της Ελλάδος

Αγρυπνία προς τιμήν του Αγίου Παϊσίου στην Χίο

12 Ιουλίου 2025

Μετά πάσης εκκλησιαστικής λαμπρότητος εορτάστηκε και εφέτος η μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Παϊσίου του Αγιορείτου, του διορατικού (+1994), εις...

Read more
Εγκαινιάστηκε «Ο ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΣ» στον Άγιο Παΐσιο Μακρακώμης
Εκκλησία της Ελλάδος

Εγκαινιάστηκε «Ο ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΣ» στον Άγιο Παΐσιο Μακρακώμης

12 Ιουλίου 2025

Ημέρα περισσής ευλογίας και χαράς για την τοπική Εκκλησία της Φθιώτιδος η ετήσιος μνήμη του λαοφιλούς Αγίου της εποχής μας,...

Read more
Λαοθάλασσα πιστών στον Άγιο Παΐσιο στην Μακρακώμη
Εκκλησία της Ελλάδος

Λαοθάλασσα πιστών στον Άγιο Παΐσιο στην Μακρακώμη

12 Ιουλίου 2025

Κορυφώνεται η «Εβδομάδα Προσευχής» στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος με αφορμή την ετήσιο μνήμη του Οσίου Πατρός Ημών Παϊσίου του Αγιορείτου...

Read more
Εσπερινός Παναγίας Τριχερούσας και Χειροθεσία Αναγνώστου στη Φοινικούντα Μεσσηνίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Εσπερινός Παναγίας Τριχερούσας και Χειροθεσία Αναγνώστου στη Φοινικούντα Μεσσηνίας

12 Ιουλίου 2025

Το απόγευμα της Παρασκευής 11 Ιουλίου 2025, τελέστηκε με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια ο πανηγυρικός Εσπερινός προς τιμήν της Παναγίας της...

Read more
Στη σημερινή εποχή της αθεΐας, οφείλουμε να διαφυλάξουμε την πίστη μας ως κόρη οφθαλμού
Εκκλησία της Ελλάδος

Στη σημερινή εποχή της αθεΐας, οφείλουμε να διαφυλάξουμε την πίστη μας ως κόρη οφθαλμού

12 Ιουλίου 2025

Την Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2025, ημέρα ανάμνησης του θαύματος της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ευφημίας, δια του οποίου επικύρωσε τον Όρο της...

Read more
Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση για την επιστροφή της Ιεράς Μονής Παναγίας της Πέτρας Ολύμπου στην Ι.Μ. Κίτρους

11 Ιουλίου 2025

Δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), η απόφαση σύμφωνα με την οποία επιστρέφεται στην Εκκλησία...

Read more
Στο μοναστήρι του Τρικόρφου ο Γεώργιος Τσιάκκας και η «μητέρα» του Αγίου Παϊσίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Στο μοναστήρι του Τρικόρφου ο Γεώργιος Τσιάκκας και η «μητέρα» του Αγίου Παϊσίου

11 Ιουλίου 2025

O Σεναριογράφος της τηλεοπτικής σειράς «Ο Άγιος Παΐσιος από τα Φάρασα στον Ουρανό» Γεώργιος Τσιάκκας και η εκλεκτή ηθοποιός και σύζυγός...

Read more
“Τάδε λέγει Παΐσιος ο θεηγόρος”
Πνευματικές Διδαχές

Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης {12 Ιουλίου}

11 Ιουλίου 2025

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ  Θεολόγου – Καθηγητού Η αδιάκοπη ανάδειξη αγίων στο δισχιλιόχρονο διάβα της ιστορίας είναι το μόνιμο θαύμα στην...

Read more
Η εορτή του Οσίου Παϊσίου στον  Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου
Πνευματικές Διδαχές

Ο Άγιος του πονεμένου λαού

11 Ιουλίου 2025

Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης (25 Ιουλίου 1924 – 12 Ιουλίου 1994) Πνευματικός θησαυρός της εποχής μας , με ακτινοβολία σε...

Read more
Επίσκεψη ρωμαιοκαθολικών φοιτητών-στελεχών  του Βατικανού στην Ιερά Σύνοδο
Εκκλησία της Ελλάδος

Επίσκεψη ρωμαιοκαθολικών φοιτητών-στελεχών του Βατικανού στην Ιερά Σύνοδο

11 Ιουλίου 2025

Χθες, Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025, 21 ρωμαιοκαθολικοί φοιτητές-στελέχη του Βατικανού από 14 χώρες επισκέφθηκαν τα Γραφεία της Ιεράς Συνόδου της...

Read more
ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

11 Ιουλίου 2025

Την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2025, το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, υποδέχθηκε στο Ιερό Προσκύνημα του...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»
Κηρύγματα

Οι προβατόσχημοι λύκοι

31 Μαΐου 2025

Ἀποστολικὸ Ἀνάγνωσμα Κυριακῆς 9 Ἰουνίου 2019, τῶν Ἁγίων Πατέρων τῆς Α΄ Οἰκουμενικῆς Συνόδου (Κυρ. ζ΄ Πράξεων: Πράξ. κ΄ 16-18, 28-36)...

«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Οι Άγιοι 318 Θεοφόροι Πατέρες της Α΄ εν Νικαία Οικουμενικής Συνόδου

31 Μαΐου 2025
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Το μήνυμα της Κυριακής των 318 Θεοφόρων Πατέρων

31 Μαΐου 2025
Με την έναρξη της νέας χρονιάς, ας έχουμε υπόψη μας 4 απλά πράγματα

Ἡ Ἀρχιερατικὴ Προσευχὴ

31 Μαΐου 2025
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

«Προσέχετε τους αιρετικούς»

31 Μαΐου 2025
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Κυριακή των Αγίων Πατέρων

27 Μαΐου 2023
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Κυριακή των 318 Θεοφόρων Πατέρων

4 Ιουνίου 2022
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

«Ἐφανέρωσά σου τὸ ὄνομα τοῖς ἀνθρώποις» (Ἰωάν. 17,6)

30 Μαΐου 2020
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

8 Ιουνίου 2019
Next Post
Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στο Γενικό Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας

Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στο Γενικό Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας

Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

Επί τη Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

Συνταγματάρχης και «Παπαφλέσσας» ο ιερέας που είπε ακροαριστερό τον Τσίπρα

Συνταγματάρχης και «Παπαφλέσσας» ο ιερέας που είπε ακροαριστερό τον Τσίπρα

Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

Κυριακή των Βαΐων: Ο χαρμόσυνος χαρακτήρας της γιορτής και οι υποχρεώσεις των Χριστιανών.

Τα Κάλαντα του Λαζάρου στον Μητροπολίτη Μαρωνείας

Τα Κάλαντα του Λαζάρου στον Μητροπολίτη Μαρωνείας

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist