• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Κυριακή, 4 Ιανουαρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Η Ιερωσύνη των γυναικών ως θεολογικό και οικουμενικό πρόβλημα

6 Φεβρουαρίου 2020
in Απόψεις - Γνώμες
Η Ιερωσύνη των γυναικών ως θεολογικό και οικουμενικό πρόβλημα
Share on FacebookShare on Twitter

Νικολάου Ματσούκα, Ορθόδοξη Θεολογία και Οικουμενικός Διάλογος, εκδ. Αποστολική Διακονία, Αθήνα 2005, σελ. 122-127

Στις τελευταίες δεκαετίες πάμπολλα έχουν ειπωθεί και γραφτεί για την ιερωσύνη των γυναικών. Στις δικές μου δαψιλείς ενασχολήσεις με το ενδιαφέρον αυτό θέμα ξεχωρίζω την εποπτεία που είχα στην εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής του συναδέλφου Κωνσταντίνου Γιοκαρίνη με τίτλο: Η Ιερωσύνη των γυναικών στο πλαίσιο της οικουμενικής κίνησης. Αυτή η ογκώδης, εξαίρετη και άκρως περιεκτική διατριβή, που εκδόθηκε το 1995 από τις εκδόσεις Επέκταση, διαφωτίζει πολύ ικανοποιητικά το πρόβλημα με φιλολογική, ιστορική, κοινωνική και προπαντός άλλου θεολογική θεώρηση. Έξαλλου εν έτει σωτηρίω 1988, από 30 Οκτωβρίου ως 7 Νοεμβρίου ειδικό Διορθόδοξο Συνέδριο στη Ρόδο ασχολήθηκε ευρύτατα με το θέμα της χειροτονίας των γυναικών. Μολονότι η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου μου είχε κάνει την υψίστη τιμή να με καλέσει να παραστώ ως ειδικός σύμβουλος, ατυχώς για προσωπικούς λόγους δεν μπόρεσα να συμμετάσχω. Ωστόσο φρόντισα να μελετήσω τις θέσεις και τα πορίσματα του συνεδρίου.

Στην προκειμένη περίπτωση δε θα ήθελα να αναπτύξω εξονυχιστικά και περαιτέρω τις πολλές πτυχές του θέματος, που ήδη έχουν εξετάσει πλείστοι όσοι θεολόγοι με γνώση και σοφία. Απλώς επιθυμώ να εξάρω μερικά σημεία, που ενδεχομένως αναδεικνύουν περισσότερο, κατά την άποψη μου, κάποιες ουσιαστικές πλευρές του θέματος έτσι ώστε να αποτελούν προτάσεις για έναν οικουμενικό διάλογο.

1. Στα σχολαστικά εγχειρίδια της Δογματικής Θεολογίας λέγεται ότι η ιερωσύνη είναι ένα από τα επτά μυστήρια. Αυτή η αρίθμηση προέρχεται από τους σχολαστικούς της Δύσης με πρωτοστάτη το Θωμά Ακινάτη. Η Ορθόδοξη Εκκλησία μετά το 14ο αιώνα ανεπαισθήτως επέτρεψε να κυκλοφορεί αυτή η αντίληψη, την οποία πολύ αργότερα επέβαλε κυρίως η ακαδημαϊκή θεολογία. Οι μεστότερες θεολογικές αναλύσεις περί των μυστηρίων βρίσκονται σε δύο έργα του Νικολάου Καβάσιλα: Περί της εν Χριστο ζωής καί ερμηνεία της Θείας Λειτουργίας. Αυτονοήτως μήτε υπαινιγμός υφίσταται σ’ αυτά για κάποια τυχόν αρίθμηση των μυστηριακών τελετών. Απεναντίας, ο Καβάσιλας τονίζει με έμφαση ότι ολάκερο το σώμα της Εκκλησίας σημαίνεται εν τοις μυστηρίοις. Με άλλα λόγια, η ίδια η Εκκλησία ως σώμα, στη σύναξη της, είναι μυστηριακή ζωή, ως μετέχουσα στη δόξα της Θείας Βασιλείας. Κανένα μυστήριο δεν μπορεί να αυτονομηθεί αφού τα μυστήρια είναι μέλη και όχι μέρη του εκκλησιαστικού σώματος. Έτσι ο Καβάσιλας α) χρησιμοποιώντας άριστες εικονικές παραστάσεις μας λέγει ότι τα μυστήρια είναι σαν τα μέλη της καρδιάς, σαν τα κλαδιά ενός δέντρου και σαν τα κλήματα της κληματαριάς και β) υιοθετώντας τη γλώσσα μιας φυσιολογίας μας λέγει ότι το βάπτισμα είναι γέννηση , το μύρον είναι κίνηση και η ευχαριστία είναι τροφή. Δεν μπορεί κανείς να κινηθεί ή να τραφεί αν προηγουμένως δεν γεννηθεί !

Επομένως, αρίθμηση των μυστηρίων σε κλειστό αριθμό μπορεί να σημαίνει απομόνωση η αυτονόμηση των μυστηριακών τελετών, που απλώς να παίρνουν κάποιες θέσεις στο σώμα και να μην είναι το ίδιο το σώμα. Ενδεχομένως να σημαίνει κυριαρχία μιας αντίληψης ότι είναι μηχανικές ή μαγικές τελετές, επίσης υιοθέτηση οριστική της απαράδεκτης διάκρισης σε υποχρεωτικά και προαιρετικά- όμως ακόμη και η επιλογή παρθενικού βίου σημαίνει γάμο με την εκκλησία. Έτσι καταλαβαίνουμε ότι τα μυστήρια δεν είναι μηχανικές ή μαγικές ή απλώς συμβολικές τελετές, επειδή βλάστησαν και βλασταίνουν σε φυσικά και ιστορικά γεγονότα, δηλαδή στην ιστορία της Θείας Οικονομίας που είναι η συνεχής πορεία μιας ζωντανής ιστορικής κοινότητας μέσω διαρκών θεοφανειών. Τελετάρχης και αρχιερέας είναι ο Χριστός. Οι διάκονοι, οι πρεσβύτεροι και οι επίσκοποι στη σύναξη του σώματος τελούν τα μυστήρια ως χαρισματικοί λειτουργοί, στους όποιους μέσω της χειροτονίας δόθηκαν τα προς τούτο χαρίσματα. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει στην Ορθόδοξη Εκκλησία μεσιτική ιερωσύνη. Και όλα τα μέλη της Εκκλησίας μετέχουν σ’ όλα τα μυστήρια και η συμμετοχή τους στη σύναξη για την τέλεση ενός μυστηρίου είναι απαραίτητη (τουλάχιστον δύο ή τρία μέλη είναι απαραίτητα). Τούτο είναι το νόημα του βασιλείου ιερατεύματος, ή, όπως έχει ειπωθεί με ένα νεότερο όρο καλώς η κακώς, της γενικής ιερωσύνης (λεπτομερείς τεκμηριώσεις και παραπομπές αναφέρω στους τέσσερις τόμους της Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας, εκδ. Πουρναρά, Θεσσαλονίκη).

2. Απαρχής ως σήμερα, μια μακραίωνη παράδοση αποκλείει την ιερωσύνη των γυναικών. Αξίζει, ωστόσο, να επισημάνει κανείς ότι αυτός ο αποκλεισμός έγινε ανεπαισθήτως και σιωπηρώς, χωρίς δογματική θέσπιση. Στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι απαραίτητο να υπενθυμίσει κανείς τους γνωστούς κοινωνικούς παράγοντες και τις ιέρειες της ειδωλολατρίας που απέκλεισαν τη γυναίκα από την ιερωσύνη, ωστόσο υπάρχει ένα ιστορικό παράδοξο. Και εξηγούμαι. Αν μελετήσει κανείς την ιστορία του αρχαίου Ελληνισμού με βάση τα κλασικά κείμενα, πολύ εύκολα θα διαπιστώσει μια καταθλιπτικά κυρίαρχη ανδροκρατία με σχεδόν πλήρη εξοβελισμό της γυναίκας από τα δρώμενα του πολιτισμού. Απεναντίας, στον πολιτισμό που καλλιέργησε η ζωή της Εκκλησίας διακρίνει κανείς εντονότατα τα σημεία μιας μητριαρχίας. Με άλλα λόγια, διαχέεται ως αύρα λεπτή ένας μητροκεντρικός πολιτισμός. Σε βιβλικά κείμενα, Παλαιάς και Καινής Διαθήκης, όπως και σε όλα τα εκκλησιαστικά των πατέρων, η παρουσία της γυναίκας είναι κυρίαρχη. Προφήτισσες ουκ ολίγες αναφέρονται τόσο στην Παλαιά όσο και στην Καινή Διαθήκη. Από τη Δεββώρα του αρχαίου βιβλικού άσματος, η οποία καλείται μητέρα του Ισραήλ- ακόμη και η Ιαήλ που φύτεψε τον πάσσαλο στον κρόταφο του Σισάρα καλείται ευλογημένη εν γυναιξί ( Κριτ. 5,24) και μετά ταύτα εξυμνούνται Ρουθ, Ιουδίθ, Εσθήρ κ.α.- ως τη γυναίκα της Αποκάλυψης του Ιωάννη, που περιβάλλεται τον ήλιο έχοντας δώδεκα αστέρια στην κεφαλή της (12,1-2), ο μητροκεντρικός τόνος είναι σημαντικός. Έτσι με τη Θεοτόκο Μαρία, που εκπλήρωσε τη μεσσιανική ελπίδα της σωτηρίας, ρίζωσε βαθύτερα ο μητροκεντρικός πολιτισμός, που αποτυπώνεται ποιητικά στον Ακάθιστο Ύμνο. Και οι χαιρετισμοί, ακόμη και με ιστορικοφιλολογικά κριτήρια, έχουν σχέση με το ‘Ασμα Ασμάτων.

Θα μπορούσε να αντείπει κανείς τα βαρετά εκείνα, δηλαδή τα όσα έχουν ειπωθεί και γραφτεί πάμπολλα για την απαράδεκτα, όπως ισχυρίζονται μερικοί, περιφρονητική και σκληρή στάση ασκητών μοναχών εναντίον της γυναίκας. Όμως παρ ‘ όλες τις όποιες εκτροπές και καρικατούρες στη ζωή της παράδοσης -πολύ φυσιολογικές άλλωστε- και εδώ υπάρχει σύγχυση ουκ ολίγη. Φοβάμαι ότι μερικοί ερμηνεύουν τα ασκητικά κείμενα με τα γυαλιά του σύγχρονου πουριτανισμού. Ο ασκητής, ο ακτήμων, ο αετός υψιπέτης με την αναχώρηση και την άσκηση δεν καταδικάζει μήτε κατά κύριο λόγο απορρίπτει τη γυναίκα – αυτονοήτως κάνουμε λόγο για τον άνδρα ασκητή- αλλά διαμαρτυρόμενος καταρχήν εναντίον ενός συμβατικού και υποκριτικού κόσμου, αρνείται κάθε κοσμική εξάρτηση. Στην προκειμένη περίπτωση η γυναίκα, ως σύμβολο πλέον, είναι ένας μεγάλος πειρασμός που μπορεί να δέσει τον ασκητή με το συμβατικό και υποκριτικό κόσμο. Επομένως, το ρυπαρό δεν είναι η γυναίκα, αλλά ρυπαρός είναι ο κόσμος της υποκρισίας. Περιέργως χαλάει ο κόσμος καθώς κάποιοι σχολιάζουν τη ρήση του Τερτυλλιανού ότι η γυναίκα είναι η «θύρα της κόλασης», και δεν προσέχουν τη θαυμάσια συνεργασία της Αγίας Παυλίνας με τον Ιερώνυμο ή την έντονη διαμαρτυρία ενός Γρηγορίου Θεολόγου, άκρως πρωτοποριακού: άνδρες ήσαν οι νομοθετούντες και κατά των γυναικών ενομοθέτησαν (Ρ G : 36,289 ΑΒ). Από τις τριανταφυλλιές δεν κόβουμε αγκάθια αλλά τριαντάφυλλα. Τέλος να σημειώσω εδώ ότι όπως ο Ντοστογιέφσκυ μας έδωσε και επιτυχέστερη ερμηνεία των πειρασμών του Κυρίου με το συναξάρι του Μεγάλου Ιεροεξεταστή, έτσι και ο Ν. Καζαντζάκης, μιλώντας ad hominem, είπε την περιώνυμη φράση: τον Χριστό ανάστησαν οι γυναίκες.

3. Σύμφωνα με τις παραπάνω θεολογικές προϋποθέσεις και τη θέση της γυναίκας στην κοινότητα και τον πολιτισμό της εκκλησίας, οφείλει κανείς να επισημάνει δύο τινά· α) η ζωή του εκκλησιαστικού σώματος με κεφαλή τον τελετάρχη και αρχιερέα Χριστό εκφράζεται σε μια ποικιλία χαρισμάτων – και επομένως μέσω χαρισματικών φορέων – με πλήρη ισοτιμία και ισότητα των μελών, όπως συμβαίνει κατά φύση σ’ ένα σώμα και β) η χορήγηση των χαρισμάτων από τον τελετάρχη αρχιερέα Χριστό πραγματώνεται σύμφωνα με την ιδιαιτερότητα και τη δεκτικότητα κάθε μέλους ενώ η ισοτιμία και η ισότητα μένουν αμετακίνητες.

Η μακραίωνη, λοιπόν, παράδοση της Εκκλησίας όπως ειπώθηκε κιόλας, απέκλεισε τη γυναίκα από την ιερωσύνη, χωρίς ωστόσο να θεσπίσει, μήτε ν’ αναπτύξει σχετική θεολογική διδασκαλία. Έτσι καταλαβαίνει κανείς εύκολα τη δυσκολία ενδεχομένως και την αμηχανία νεότερων ορθοδόξων θεολόγων, που στην προκειμένη περίπτωση επιχειρούν να θεμελιώσουν θεολογικά τούτο τον αποκλεισμό της γυναίκας από την ιερωσύνη, επισημαίνοντας κυρίως τους έξης λόγους:

α) Ο Χριστός ως αποστόλους κάλεσε μόνο άνδρες και μετά ταύτα οι απόστολοι καθιέρωσαν την αποστολική διαδοχή. Όμως, σ’ αυτή την κλήση και στη μετέπειτα διαδοχή, θα μπορούσε ν’ αντείπει κανείς, για ένα τόσο σπουδαίο θέμα, όπως είναι η εξαίρεση της γυναίκας από την ιερωσύνη, δε γίνεται καμιά απολύτως δογματική απόφανση και μάλιστα ρητώς εκπεφρασμένη, όπως θα έπρεπε. Έπειτα, η ιστορία και τα γραπτά μνημεία της Εκκλησίας δείχνουν ότι τόσο ο Χριστός όσο και η μετέπειτα παράδοση έδωσαν περίοπτη θέση στη γυναίκα. Απλώς ενδεικτικά θα μπορούσε κανείς ν’ αναφέρει τον ευαγγελιστή Ιωάννη, που παρουσιάζει το Χριστό στη Συχάρ της Σαμάρειας δίπλα σ’ ένα πηγάδι ν’ αναπτύσσει και ν’ αποκαλύπτει την υψηλότερη αλήθεια για το Θεό και τη θεία λατρεία σε μια αμαρτωλή Σαμαρείτισσα.

Κι αυτή η γυναίκα αμέσως γίνεται κήρυκας και απόστολος αυτής της αλήθειας (Ίω. 4, 4-30). Εξάλλου ο απόστολος Παύλος κάνει λόγο για τη γυναίκα ως προφητεύουσα (Α’ Κορ. 11,5).

β) Η Παναγία δεν άσκησε ρόλο ιερατικό, λένε. Και στην προκειμένη περίπτωση είναι έκδηλη η ανεπάρκεια αυτού του επιχειρήματος. Πέρα από το ότι η πατερική παράδοση στη χαρισματική ιεραρχία τοποθετεί τη Θεοτόκο αμέσως μετά την Αγία Τριάδα, πουθενά για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι η εξαίρεση της από την Ιερωσύνη, δε γίνεται ρητός λόγος. Με άλλα λόγια, οφείλω να τονίσω με έμφαση ότι αυτά τα δύο επιχειρήματα έτσι κι αλλιώς πάσχουν για δύο σοβαρούς λόγους. Πρώτο, για κάθε δογματική αλήθεια απαιτείται ακρίβεια, και δεύτερο, ακόμη και ιστορικοφιλολογικά ανεπαρκή είναι τα επιχειρήματα που συνάγονται ex silentio (εκ της σιωπής) ή καλύτερα ex absentia (εκ της απουσίας).

γ) Ένα τρίτο επιχείρημα, που προσάγεται, είναι άκρως επιζήμιο για την ίδια την υπόσταση της θεολογίας. Λέγεται, δηλαδή, ότι ο Χριστός, ο σαρκωμένος Λόγος, παρουσιάστηκε κι έδρασε ως άνδρας! Τούτο το επιχείρημα, πέρα από την ανεπάρκεια του, καταστρέφει θεωρία εννοείται!- το δόγμα της Χαλκηδόνας. Ενδεικτικά θα αφήσω να μιλήσει ο Μάξιμος ο Ομολογητής, που ρητώς αποφαίνεται ότι ο Λόγος με την ενανθρώπηση του, ως Χριστός, κατάργησε τη διαφορά μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας, και αντί να γίνεται λόγος για τον άνδρα και τη γυναίκα, τον άνθρωπο μονάχα ανέδειξε: Περί διαφόρων αποριών (Ρ G 91, 1309 Ο) «πρώτον ενώσας ημιν εαυτούς εν εαυτώ διά της αφαιρέσεως της κατά τό αρρεν καί τό θηλυ διαφοράς, καί αντί ανδρών καί γυναικών, οις ο της διαιρέσεως εθεωρείται μάλιστα τρόπος, αθρώπους μόνον (οι υπογραμμίσεις δικές μου) αποδείξας, κατ’ αυτόν δι’ ολου μεμορφομένους και σώαν αυτου καί παντελώς ακίβδηλον την εικόνα φέροντας».

4. Τέλος θα ήθελα μετριοφρόνως να κάνω μια υπόδειξη στους οποίους θεολόγους που προσάγουν τέτοια ή παρόμοια θεολογικά επιχειρήματα. Τίποτα δεν είναι πιο ισχυρό από τη μακραίωνη παράδοση και την πράξη της Εκκλησίας. Επομένως, Εκκλησία, ως σώμα και πλήρωμα αληθείας, εφόσον είναι πεπεισμένη ότι πρέπει η παράδοση αυτή να μείνει αναλλοίωτη, έχει όλη την άνεση να την κρατήσει, και διόλου δεν χρειάζεται τέτοιου είδους παραθεολογικά επιχειρήματα, που εξάπαντος μειώνουν τη γυναίκα ως μέλος του σώματος ή καλύτερα λυμαίνονται την ίδια τη χαρισματική κοινωνία αυτού του εκκλησιαστικού σώματος. Και τούτο συμβαίνει, επειδή σ’ αυτή τη χαρισματική κοινωνία τα μέλη διαφέρουν μόνο κατά την ιδιαιτερότητα και τη δεκτικότητα, όμως εν ουδενί κατ’ ουδένα τρόπο ουδαμώς κατά την ισοτιμία και την ισότητα . ‘Αλλωστε η εξαίρεση της γυναίκας από την ιερωσύνη διόλου δεν μείωσε μήτε μειώνει τη χαρισματική ζωή της Εκκλησίας.

Ωστόσο κανείς δεν επιτρέπεται να εφησυχάζει μπροστά σε τόσο ραγδαίες και εκρηκτικές αλλαγές των ιστορικών πραγμάτων. Κατά την προσωπική μου γνώμη, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αργά η γρήγορα θα υιοθετήσει την ιερωσύνη των γυναικών. Τι μέλλει να πράξει η Ορθοδοξία; Εκείνο που πρέπει να κάνει η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι να προετοιμάζεται όχι με τέτοια σαθρά και επιζήμια θεολογικά επιχειρήματα αλλά με την άρτια κοινωνική οργάνωση της ζωής της, οπού άνδρες και γυναίκες με πλήρη ισοτιμία και ισότητα να εργάζονται αναδεικνύοντας πλούσιους καρπούς χαρισματικής ζωής και καλλιεργώντας την παιδεία και τον πολιτισμό.

Πρόσφατα Άρθρα

Άρτα: Υποτροφίες Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου σε φοιτητές του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη
Εκκλησία της Ελλάδος

Άρτα: Υποτροφίες Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου σε φοιτητές του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη

3 Ιανουαρίου 2026

Το Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2026, στο Επισκοπείο Άρτης, επιδόθηκαν τρεις υποτροφίες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, σε συνεργασία με τον Δήμο Γεωργίου...

Read more
Η του Χριστού Περιτομή και η μνήμη του αγίου Ιεράρχου Βασίλειου στην Ηλιούπολη
Εκκλησία της Ελλάδος

Η του Χριστού Περιτομή και η μνήμη του αγίου Ιεράρχου Βασίλειου στην Ηλιούπολη

3 Ιανουαρίου 2026

Η εκκλησιαστική κοινότητα της αγίας Μαρίνης "διχασμένη" κάθε 1η του πολιτικού έτους, εόρτασε την Περιτομή του Κυρίου και τον μέγα...

Read more
Νέος Ιερομόναχος στην Εκκλησία της Δημητριάδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Νέος Ιερομόναχος στην Εκκλησία της Δημητριάδος

3 Ιανουαρίου 2026

Στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Ν. Ιωνίας Βόλου, λειτούργησε σήμερα ,3/1, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος, πλαισιωμένος από τον Ηγούμενο της Ιεράς...

Read more
Με αφορμή τις 250.000 συνδρομητές και 54.000.000 προβολές στο κανάλι «Geron Nektarios »
Εκκλησία της Ελλάδος

Το βλέπουμε να γίνεται — αλλά κανείς δεν ξέρει πώς

3 Ιανουαρίου 2026

Το βλέπουμε να γίνεται — αλλά κανείς δεν ξέρει πώς Πώς από το ίδιο χώμα βγαίνουν διαφορετικοί καρποί; Πώς το...

Read more
«Έτος Πατριάρχου Βαρθολομαίου» το 2026 στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

«Έτος Πατριάρχου Βαρθολομαίου» το 2026 στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

3 Ιανουαρίου 2026

Το ανατέλλον έτος ανακηρύχθηκε «Έτος Πατριάρχου Βαρθολομαίου» στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, με αφορμή την 35η επέτειο ευκλεούς Πατριαρχίας του σεπτού...

Read more
Συνάντηση Φοιτητῶν στὴν Ναύπακτο
Εκκλησία της Ελλάδος

Συνάντηση Φοιτητῶν στὴν Ναύπακτο

3 Ιανουαρίου 2026

Τήν Παρασκευή, 2 Ἰανουαρίου 2026, πραγματοποιήθηκε ἡ καθιερωμένη συνάντηση τοῦ Μητροπολίτου Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱεροθέου μέ τούς Φοιτητές...

Read more
Ευλογία Βασιλόπιτας για Φοιτητές στην Μητροπόλη Άρτης
Εκκλησία της Ελλάδος

Ευλογία Βασιλόπιτας για Φοιτητές στην Μητροπόλη Άρτης

3 Ιανουαρίου 2026

Την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2026, το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Άρτης, πραγματοποιήθηκε η ευλογία της...

Read more
Ο Μητροπολίτης Φωκίδος στην Ιερά Μονή Τρικόρφου για την εορτή του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Μητροπολίτης Φωκίδος στην Ιερά Μονή Τρικόρφου για την εορτή του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ

2 Ιανουαρίου 2026

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα τιμήθηκε σήμερα η μνήμη του Οσίου Σεραφείμ του Σάρωφ στην πανηγυρίζουσα Ανδρώα Ιερά Μονή στο Τρίκορφο Φωκίδος....

Read more
Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δήμου Καλαβρύτων από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο
Εκκλησία της Ελλάδος

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δήμου Καλαβρύτων από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο

2 Ιανουαρίου 2026

Σε ιδιαίτερα χαρμόσυνο κλίμα, τελέσθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του...

Read more
Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ στο Τρίκορφο Φωκίδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ στο Τρίκορφο Φωκίδος

2 Ιανουαρίου 2026

Πρώτη Ιανουαρίου 2026 ηχούν οι καμπάνες χαρμόσυνα μέσα στα παγωμένα και χιονισμένα βουνά της Δωρίδος προσκαλώντας τους πιστούς να τιμήσουν...

Read more
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ: Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΔΕΝ ΦΕΡΝΕΙ ΚΑΤΙ, Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΔΩΡΟ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ: Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΔΕΝ ΦΕΡΝΕΙ ΚΑΤΙ, Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΔΩΡΟ

2 Ιανουαρίου 2026

Η αρχή του νέου έτους, 2026, ανέτειλε με την Εορτή της κατά σάρκα περιτομής του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και...

Read more
Η Πρωτοχρονιά στην Φθιώτιδα
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Πρωτοχρονιά στην Φθιώτιδα

2 Ιανουαρίου 2026

Από την όμορφη Λοκρίδα, όπως κάθε χρόνο,  ξεκίνησαν και εφέτος  οι Πανηγυρικές Ακολουθίες για την Δεσποτική Εορτή της Περιτομής του...

Read more
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία για την έναρξη του νέου έτους στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας
Εκκλησία της Ελλάδος

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία για την έναρξη του νέου έτους στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας

2 Ιανουαρίου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέσθηκε την 1η Ιανουαρίου 2026, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου, η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί...

Read more
Πρωτοχρονιά στη Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής
Εκκλησία της Ελλάδος

Πρωτοχρονιά στη Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής

1 Ιανουαρίου 2026

Τον Ουρανοφάντορα του Χριστού, Αρχιεπίσκοπο Καισαρείας της Καππαδοκίας Βασίλειο τον Μέγα, γιόρτασε σε Οικουμενική κλίμακα η Ορθοδοξία σήμερα, μαζί με...

Read more
Σερρών Θεολόγος: «Στην πόλη και στην Πατρίδα ευλογημένη και δημιουργική χρονιά»
Εκκλησία της Ελλάδος

Σερρών Θεολόγος: «Στην πόλη και στην Πατρίδα ευλογημένη και δημιουργική χρονιά»

1 Ιανουαρίου 2026

Με την δέουσα ιεροπρέπεια και εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάζονται και στην Εκκλησία των Σερρών η μεγάλη Δεσποτική εορτή της κατά σάρκα...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Το Βάπτισμα του Ιησού
Κηρύγματα

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ: Οι δύο φωνές: “Φωνή Κυρίου επί των υδάτων” – “Φωνή βοώντος εν τη ερήμω”

4 Ιανουαρίου 2025

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της εορτής των Επιφανείων,αγαπητοί αδελφοί, είναι η φωνή, η βοή,το ξέσπασμα,η αφύπνιση, η επιφάνεια, η δόξα.  Από...

Περί τοῦ Μεγάλου Ἁγιασμοῦ

Κυριακὴ Πρὸ τῶν Φώτων: Τα τρία βαπτίσματα

4 Ιανουαρίου 2025
Ο καλός αγώνας  – Κυριακή προ των Φώτων

Ο καλός αγώνας – Κυριακή προ των Φώτων

2 Ιανουαρίου 2021
Καστορίας Σεραφείμ : «Το παν στη ζωή είναι ο Θεός»

Εχθρός της Ματαιότητος – Κυριακή προ των Φώτων

1 Ιανουαρίου 2021
Καστορίας Σεραφείμ : «Το παν στη ζωή είναι ο Θεός»

ΠΡΟ-ΔΡΟΜΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

4 Ιανουαρίου 2020
Ο Βαπτιστής Ιωάννης και το Βάπτισμα του Ιησού Χριστού

«Εσύ θυσιάζεσαι καθημερινά για το Ευαγγέλιο του Χριστού;»

4 Ιανουαρίου 2020
Το Ευαγγέλιο είναι δύναμη θεϊκή

Κυριακή πρό των Φώτων- Οἱ αὐθεντικοὶ Ποιμένες διάδοχοι τῶν Ἀποστόλων

4 Ιανουαρίου 2020
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού (Κυριακή προ των Φώτων)

4 Ιανουαρίου 2020
«Οἱ Παῖδες εὐσεβείᾳ συντραφέντες, δυσσεβοῦς προστάγματος καταφρονήσαντες…»

Κυριακή πρό των Φώτων- Τα πεπραγμένα μας

4 Ιανουαρίου 2020
Το Ευαγγέλιο είναι δύναμη θεϊκή

Κυριακή πρό των Φώτων- «Νῆφε ἐν πᾶσι»

4 Ιανουαρίου 2020
Το μήνυμα του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου

Κυριακή προ των Φώτων: Η ασκητική Ορθοδοξία

4 Ιανουαρίου 2020
Ο Βαπτιστής Ιωάννης και το Βάπτισμα του Ιησού Χριστού

Κυριακή Πρό των Φώτων – «Η αγριέλαιος και η καλιέλαιος»

4 Ιανουαρίου 2020
«Οἱ Παῖδες εὐσεβείᾳ συντραφέντες, δυσσεβοῦς προστάγματος καταφρονήσαντες…»

«Σύ δέ νῆ­φε… κα­κο­πά­θη­σον, τήν δι­α­κο­νί­αν σου πλη­ρο­φό­ρη­σον»

4 Ιανουαρίου 2020

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ

5 Ιανουαρίου 2015

Κυριακή προ των Φώτων

5 Ιανουαρίου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012 ΠΡΟ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ (Ματθ. β΄ 13-23) (Γαλ. α΄11-19)

5 Ιανουαρίου 2015

Κυριακή προ των Φώτων (Μάρκ. 1,1-8)

5 Ιανουαρίου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ

5 Ιανουαρίου 2015

Κυριακή προ των Φώτων (Μαρ. 1, 1-8)

5 Ιανουαρίου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ (Μαρκ. 1, 1-8) 2α Ιανουαρίου 2011

5 Ιανουαρίου 2015

φῶς ἀνέτειλεν αὐτοῖς …

16 Νοεμβρίου 2023

«ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΥΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ» ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ (ΜΑΡΚ. Α’ 1-8) ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΙΩΗΛ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΟΣ «ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΥΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ» ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ (ΜΑΡΚ. Α’ 1-8)

5 Ιανουαρίου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ Υπό Ἀρχιμανδρίτου Νικηφόρου Πασσᾶ

16 Νοεμβρίου 2023

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ, Ευαγγ. Ανάγνωσμα: Μάρκ. α, 1-8 (30-12-2012) Φιλίππου Φιλίππου

5 Ιανουαρίου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ

5 Ιανουαρίου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ (Μαρκ. 1, 1-8)

5 Ιανουαρίου 2015

Κυριακή προ των Φώτων (Κατά Μάρκον Κεφ. 1, χωρία 1 έως 8) του Ιωάννη Δήμου Θεολόγου – Φιλολόγου

5 Ιανουαρίου 2015

Κήρυγμα Κυριακῆς 4.1.2015 Κυριακή πρό τῶν Φώτων (Β΄ Τιμ. δ΄ 5-8)

16 Νοεμβρίου 2023

KΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ 4-1-2015

5 Ιανουαρίου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ

5 Ιανουαρίου 2015
Next Post
Ποιμαντική και Πολιτισμός – Η περίπτωση του κινηματογράφου

Ποιμαντική και Πολιτισμός - Η περίπτωση του κινηματογράφου

Νέες κακόδοξες διακηρύξεις από ανώτατο εκκλησιαστικό ηγέτη

Νέες κακόδοξες διακηρύξεις από ανώτατο εκκλησιαστικό ηγέτη

Άνοιξε τις πύλες του το πρώτο αποτεφρωτήριο

Στοχασμός, θλίψη καὶ ἀποτέφρωση

Νὰ γίνει τὸ θέλημα τὸ δικό Σου, Θεέ μου, καὶ ὄχι τὸ δικό μου

Εκδημία Ιερέως Δημητρίου Καντερέ

Ευχές & μαγεία

Ευχές & μαγεία

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist