Με επίκεντρο το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Υλικού Πολέμου στη Λαμία και το όμορφο παραθαλάσσιο χωριό Αγία Μαρίνα Στυλίδος εορτάσθηκε με λαμπρότητα η ιερά μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης της Αθληφόρου στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών το απόγευμα του Σαββάτου 16 Ιουλίου 2022 χοροστάτησε στον Αναστάσιμο Αρχιερατικό Εσπερινό στον μεγαλοπρεπή πανηγυρίζοντα Ναό της Αγίας στο Στρατόπεδο του ΚΕΥΠ, κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Διοικητού του ΚΕΥΠ – Φρουράρχου Λαμίας, Ταξιάρχου Μιχαήλ Κρητσωτάκη.

          Το Ιερό Αναλόγιο πλαισίωσε χορός μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» υπό τον Διευθυντή Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ, ενώ η ιερά ακολουθία μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεως (89,4 Fm).

          Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Αγίας Μαρίνας και υπογράμμισε ένα από τα χαρακτηριστικά της Αγίας,  την ανδρεία, την γενναιότητα  και χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

          «Αρκεί κανείς να δει το πρόσωπο της Αγίας Μαρίνας και να μελετήσει τον βίο της και θα καταλάβει ότι η γενναιότητα της Αγίας Μαρίνας ξεπερνά γενναιότητα ολόκληρων συνταγμάτων, ξεπερνά κάθε στρατιωτική δύναμη και αποτελεί παράδειγμα και πρότυπο. Στην ζωή μας δεν μετριέται η λεβεντιά ούτε με το φύλο, ούτε με την ηλικία, ούτε με την προέλευση, την καταγωγή, ούτε με την οπλική και αριθμητική δύναμη. Η λεβεντιά μετριέται με την δύναμη της ψυχής και γι αυτό ο δικός μας Ελληνικός Στρατός και οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδος μας μπορούν να εμπνευστούν από το πρόσωπο της Αγίας Μαρίνας.  ».

          Ο Σεβασμιώτατος με συγκίνηση αναφέρθηκε στο ΚΕΥΠ τονίζοντας με νόημα:.

          «Το ΚΕΥΠ είναι καύχημα για την Λαμία μας και τιμή για όσους περάσαμε από εδώ ως οπλίτες και ως έφεδροι Αξιωματικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος και κλείνοντας προσέθεσε:

          «Στην διακονία των θεσμών της πατρίδος μας δεν περισσεύει κανένας. Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια της ζωής. Όλοι χρειαζόμαστε και όλοι συναποτελούμε το στράτευμα του Κυρίου και ο στρατός μας είναι στρατός ειρήνης και προελαύνει και νικά και θα νικά με την Χάρη και την βοήθεια των Αγίων μας».               Ανήμερα της εορτής, Κυριακή των Αγίων Πατέρων των συγκροτησάντων την Δ’ εν Χαλκιδόνι Οικουμενική Σύνοδο, ημέρα μνήμης της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Πανηγυρίζοντα Ναό της Αγίας στο ομώνυμο παραθαλάσσιο χωριό της Στυλίδος.

          Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

          Το ιερό αναλόγιο στελέχωσε χορός ιεροψαλτών, μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ»,  υπό τον Πρωτοψάλτη και Καθηγητή του Ωδείου κ. Ευθυμίου Τσούμα.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις απαντήσεις που δίνει διαχρονικά η Αγία μας Εκκλησία στον ταραγμένο σύγχρονο κόσμο και στην πρόταση της αληθινής ζωής και χαρακτηριστικά υπογράμμισε:

          «Σ’ ένα κόσμο κατακερματισμένο, σ’ ένα κόσμο που παλεύει να βρει νόημα ανάμεσα στην ουσία και στην εικόνα, ο οποίος βομβαρδίζεται από πλήθος πληροφοριών και που βιώνει την ταχύτητα της μετάδοσης των πληροφοριών, έρχεται η Αγία μας Εκκλησία επίκαιρα, όσο ποτέ άλλοτε, να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που μας προκαλούν απορίες και ερωτηματικά.

          Η Εκκλησία μας έρχεται μέσα από πραγματικά δεδομένα και αληθινές πραγματικότητες, μέσα από πληροφορίες οι οποίες είναι υπογεγραμμένες με το αίμα κάποιων ανθρώπων, να δώσει απαντήσεις.

           Σε έναν ταραγμένο κόσμο ανατέλλει ένα λουλούδι ελευθερίας και αγάπης, ανατέλλει μία φωνή ελευθερίας, μία ψυχή που διεκδικεί την αγάπη για του Θεό και τους ανθρώπους, ορθώνει το ανάστημά της, όχι με θεωρίες, αλλά με πράξεις και αυτό που υπερίσχυσε είναι η δύναμη της αδυναμίας, η δύναμη της ψυχής, η Αγία Μαρίνα.

          Η Αγία Μαρίνα είναι εδώ, είναι παρούσα και συνεχίζει να γράφει ιστορία, γιατί  παρεμβαίνει θεραπευτικά και θαυματουργικά στην δική μας προσωπική ιστορία.

          Σε αυτή την ατμόσφαιρα και σε αυτό τον κόσμο που ψάχνει τον βηματισμό του, που δεν ξέρει τι να κάνει και πως να κινηθεί, έρχονται να μας μιλήσουν και οι Πατέρες της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου που συνήλθε στην Χαλκηδόνα και έκλεισε τις αμφισβητήσεις γύρω από το πρόσωπο του Ιησού Χριστού.

          Τα δόγματα για την ζωή της Εκκλησίας δεν είναι θεωρητικές κατασκευές, αλλά είναι εμπειρικές διαπιστώσεις μέσα από την σχέση του ανθρώπου με τον Θεό και γι΄αυτό η Δ’ Οικουμενική Σύνοδος δογμάτισε ότι πιστεύουμε σε τέλειο Θεό και σε τέλειο άνθρωπο και η θεία με την ανθρώπινη φύση είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους ασυγχύτως, ατρέπτως, αχωρίστως και αδιαιρέτως.

          Δεν αποδεχόμαστε κανενός είδους διπολισμό που κομματιάζει την κοινωνία και την ζωή. Ακόμα και την οικονομία, την επιστήμη και το κάθετί της ζωής το προσεγγίζουμε ολιστικά, απ’ όλες τις πλευρές.

          Ακολουθώντας τους Αγίους Πατέρες, οι οποίοι αποφάσισαν και δογμάτισαν αμετάκλητα ποια είναι η ζωή της Εκκλησίας, η οποία δεν είναι θεωρία αλλά ζωή, σαν την ζωή που έζησε η Αγία Μαρίνα, την οποία ζουν όλοι οι άνθρωποι μέσα στην Εκκλησία και την οποία καλούμαστε να ζούμε όλοι γιατί: «ὃς δ᾿ ἂν ποιήσῃ καὶ διδάξῃ, οὗτος μέγας κληθήσεται ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν». Αυτή είναι η απάντηση της Εκκλησίας στην fake πραγματικότητα και στις fake ειδήσεις. Μονάχα οι πράξεις μας μπορούν να γίνουν γερές βάσεις των λόγων μας. Έχουμε ανάγκη καλής πρακτικής για να γίνουμε στην ζωή μας φως και λυχνάρι για να φωτίσουμε και άλλους ανθρώπους και να φανερώσουμε στο κάλεσμα του Χριστού».

          Τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών προσεφώνησε και με λόγια υιικής αγάπης ευχαρίστησε για την ευλογητή παρουσία του στο Ναό και την πατρική του αγάπη, ο Προϊστάμενος του Ναού π. Δημήτριος Γεωργακόπουλος, καθώς και ο πολιός και σεβάσμιος γέροντας, Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Τσούμας, συνταξιούχος κληρικός της Μητροπόλεως, πατήρ κατά σάρκα του Πρωτοψάλτου κ. Ευθυμίου Τσούμα, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Αγία Μαρίνα.

          Στις Ιερές Ακολουθίες μεταξύ του πλήθους των πιστών παραβρέθηκαν: ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ιωάννης Οικονόμου, ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ηλίας Σανίδας, η Δήμαρχος Στυλίδας κ. Βιργινία Στεργίου με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Λαμιέων, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Έμη Αργυροπούλου, ο Φρούραρχος Λαμίας – Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κρηστωτάκης, Διοικητές άλλων Στρατιωτικών Μονάδων της Φθιώτιδος,   ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Φούρλας, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας κ. Ανδρέας Κολοκυθάς, ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας  Στερεάς Ελλάδος  κ. Δημήτριος Δρακάκης, ο τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Το μήνυμα των λόγων του Κυρίου: «καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι…»

Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη Το μήνυμα των λόγων του Κυρίου: «καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι…». Αγαπητοί μου αδελφοί. Σήμερα ο...

Ἡ ἐντολή τοῦ Χριστοῦ γιὰ τὴν ἀγάπη

Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Πολλές φορὲς ὁ Χριστὸς μᾶς μιλάει στὸ Εὐαγγέλιο Του γιὰ τὴν νέα ἐντολὴ...

Φθιώτιδος Συμεών: « Αν δεν προηγείται η πράξη, δεν μπορεί να ακολουθήσει το μέλος»

Με κατάνυξη και ευλάβεια εορτάσθηκαν στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος η εορτή της Συνάξεως της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου και οι Άγιοι της Μουσικής, ο Όσιος...

Η Μύκονος τιμά την Παναγία την Γοργοϋπήκοο

Στο Ιερό Ναό της Παναχράντου, Χὼρας Μυκόνου, όπου φυλάσσεται «φωτοείδες εκτύπωμα» της ιεράς εικόνος της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου από την Ιερά Μονή Δοχειαρίου, χοροστάτησε...

Πορεία προς τη Θέωση

Ὑπήρξαν στήν ἀρχαιότητα πολλοί σοφοί πού εἶπαν: «Μὴν κάνεις ὅ,τι δὲν θέλεις νὰ σοῦ κάνουν οἱ ἄλλοι». Σ’ αὐτὴν τὴν ἀρχὴ εἶχαν δεῖ τὸ...

Αγιασμός έναρξης των μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022, τελέστηκε στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, ο αγιασμός για την έναρξη των μαθημάτων του νέου σπουδαστικού...

Εκδηλώσεις στήριξης και ενίσχυσης του Σουρλιγκείου Γηροκομείου Καναλίων

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν δύο Εκδηλώσεις στήριξης και ενίσχυσης του Σουρλιγκείου Γηροκομείου Καναλίων τον μήνα Σεπτέμβριο.             Η πρώτη έλαβε χώρα τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου ε.έ. το...

Η παγκοσμιοποίηση ισοπεδώνει πολιτισμούς, ήθη, έθιμα, αξίες και συνειδήσεις

Είσαι γονιός; Σε ενδιαφέρει! - Είσαι γονιός; Έχει σκεφθεί, όταν ισοπεδώνονται τα πάντα, πώς το παιδί σου θα σταθεί όρθιο σ' αυτή την κοινωνία; - Η μόνη...

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στην Πέρθη

Στην Πέρθη της Δυτικής Αυστραλίας έφτασε την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, προκειμένου να τελέσει τα εγκαίνια του Καθολικού της...

Αγιασμός στο Βαφειαδάκειο από τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 11:30 π.μ. πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Βρεφονηπιακού Σταθμού- Ιδιωτικού Συστεγαζόμενου Νηπιαγωγείου Βαφειαδάκειο, ο Αγιασμός για την έναρξη του...

Επίσκεψη Αρχιεπισκόπου Θυατείρων στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας και η συνοδεία του, που αποτελείται από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κλαυδιουπόλεως κ. Ιάκωβο και δύο...

Κρήτη: Πρωτοφανής επίθεση ιερέα σε Αρχιεπίσκοπο και Μητροπολίτη – «Είναι ακάλεστος στο πανηγύρι»

Προβληματισμό στην Εκκλησία της Κρήτης προκαλεί η πρωτοφανής λεκτική επίθεση ιερέα ενορίας του Ρεθύμνου στον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και στον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, αλλά και η...

Με γεμάτη ατζέντα συνεδριάζει από την Τρίτη 4 έως και την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου η Ιεραρχία

Συνέρχεται από την Τρίτη 4 έως και την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022, στην ετήσια Τακτική Σύγκλησή Tης, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας...

Αγιασμός στο Δικαστικό Μέγαρο Νάξου

Τον αγιασμό επί τη ενάρξει του νέου δικαστικού έτους τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος στις 29-9-2022 στο Δικαστικό Μέγαρο Νάξου,  κατόπιν ευγενούς...

Θυρανοίξια Ιερών Παρεκκλησίων στη Μύκονο

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ τέλεσε χθές στη Μύκονο, διαδοχικά, θυρανοίξια δύο ιερών Παρεκκλησίων, του Οσίου Κυριακού, του Αναχωρητού, στην περιοχή "Πλακωτές", και των...