• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Παρασκευή, 1 Μαΐου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

H Πορεία του Πόντιου Πιλάτου μετά τη Σταύρωση

29 Απριλίου 2026
in Απόψεις - Γνώμες
H Πορεία του Πόντιου Πιλάτου μετά τη Σταύρωση
Share on FacebookShare on Twitter

Του Κέβιν Μπάτσερ Καθηγητή της κλασικής και αρχαίας ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Γουόργουικ και συγγραφέα του βιβλίου: The Further Adventures of Pontius Pilate

Προς το τέλος του δεύτερου αιώνα μ.Χ. ο Παγανιστής φιλόσοφος Κέλσος έγραψε μία αντι – χριστιανική πραγματεία σκωπτική ως προς την πίστη στον Ιησού Χριστό. Αν ο Ιησούς πραγματικά ήταν ο Υιός του Θεού, αναρωτήθηκε, γιατί ο Θεός δεν τιμώρησε τον Πόντιο Πιλάτο, τον άνθρωπο που υπήρξε υπεύθυνος για τη σταύρωσή του; Γιατί είτε ο Πιλάτος δεν έχασε τα λογικά του ή δεν τον κατασπάραξε κάποιο ανθρωπόμορφο τέρας, όπως συμβαίνει στους ήρωες της Ελληνικής μυθολογίας; Γιατί δεν τον έπληξε καμία απολύτως συμφορά;

Ενώ αργότερα υπήρξαν πολλές χριστιανικές παραδόσεις σχετικά με την τιμωρία του Πόντιου Πιλάτου, η χρονική περίοδος που γράφτηκαν είναι κατά πολύ μεταγενέστερη από την εποχή που έγραψε την πραγματεία του ο Κέλσος. Για εκείνον υπάρχει μια βαθιά αμφισβήτηση στο κατά πόσο αυτή η «αλήθεια» περί διαφυγής της τιμωρίας του κυβερνήτη της Ιουδαίας, δεν πηγάζει παρά μόνο μέσα από τις προσπάθειες των πρώτων Χριστιανών να τον απαλλάξουν από την ευθύνη για την Σταύρωση του Ιησού.

Η μόνη αξιόπιστη μαρτυρία

Η μόνη αξιόπιστη μαρτυρία που έχουμε για τη ζωή του Πιλάτου προέρχεται από τον Εβραίο συγγραφέα Ιώσηπο. Στο έργο του «Η Αρχαιότητα των Εβραίων», γραμμένο περίπου 60 χρόνια μετά τα γεγονότα, ο Ιώσηπος αναφέρει ότι ζητήθηκε από τον Πιλάτο να επιστρέψει στη Ρώμη μετά την κακή διαχείριση που επέδειξε σε ό,τι αφορούσε μία εξέγερση των Σαμαρειτών που έλαβε μέρος το 36 μ.Χ. Για τον λόγο αυτό ο Πιλάτος αναμενόταν να περάσει από ακρόαση ενώπιον του ηλικιωμένου, πλην ασυμβίβαστου αυτοκράτορα Τιβέριου, ο οποίος τον είχε ορίσει κυβερνήτη των Ιουδαίων δέκα χρόνια νωρίτερα. Ο Πιλάτος έσπευσε πίσω, αλλά μέχρι να φτάσει στην Ρώμη το Μάρτιο του 37 μ.Χ., ο Τιβέριος είχε πεθάνει. Ενας νέος αυτοκράτορας, ο Καλιγούλας, είχε αναλάβει τα ηνία της εξουσίας.

Μόνο εικασίες υπάρχουν για το τι ακολούθησε αργότερα. Ο Ιώσηπος δεν αναφέρει τίποτα περισσότερο γι’ αυτόν, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι δεν υπήρξε τελικά ακρόαση από τον Αυτοκράτορα. Ισως μέσα στη γενική ευφορία που επικρατούσε γύρω από την ανάδειξη του Καλιγούλα, η υπόθεσή του να είχε τεθεί σε αναμονή, ή απλά να ξεχάστηκε. Ισως πάλι, η ακρόαση να προχώρησε και να αθωώθηκε. Απ’ όσο γνωρίζουμε, του δόθηκε μια άλλη απόσπαση.

Αφεση αμαρτιών;

Η έλλειψη μίας κατάλληλης τιμωρίας που θα οδηγούσε τον Πιλάτο στα μονοπάτια μιας αποτρόπαιας μοίρας έθεσε στους Χριστιανούς ένα δίλημμα. Ως κυβερνήτης, ήταν δουλειά του Πιλάτου να αποφασίσει για την ενοχή ή την αθωότητα κάποιου και να επιβάλει την όποια τιμωρία εφόσον αυτή προέκυπτε· κι ήταν αυτός που καταδίκασε τον Ιησού να υποφέρει πάνω στο σταυρό. Δεν υπήρχε λοιπόν αμφιβολία για την ενοχή του. Θα έπρεπε να έχει επακολουθήσει η Θεία τιμωρία.

Ωστόσο, κατά τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού ήταν δύσκολο να έχει κανείς τέτοιους ισχυρισμούς. Το ρωμαϊκό κράτος ήταν επιφυλακτικό και εξαιρετικά υποψιασμένο απέναντι στη νέα θρησκεία και οι Χριστιανοί ήθελαν να αποφύγουν τις αντιπαραθέσεις. Ετσι ήταν καλύτερο να μην κατηγορήσουν έναν από τους υπαλλήλους της Ρώμης για προδοσία.

Στα Ευαγγέλια υπογραμμίζεται ότι ο Πιλάτος δεν ήταν πλήρως υπεύθυνος ή καλύτερα ένοχος για την σταύρωση του Χριστού. Δεν μπόρεσε να βρει κάποιο λάθος στον Ιησού: «Δεν μπορώ να βρω κανέναν λόγο για να επιβληθεί η θανατική ποινή. Ως εκ τούτου, θα τιμωρηθεί και στη συνέχεια θα αφεθεί ελεύθερος», φέρεται να λέει ο Πιλάτος στο Κατά Λουκά Ευαγγέλιο.

Ο Ιωάννης φέρει τον Πιλάτο δύο φορές να ανακοινώνει: «Δεν βρίσκω καμία κατηγορία εναντίον του». Το απόκρυφο Ευαγγέλιο του Πέτρου, το οποίο θεωρείται, ωστόσο, από πολλούς μελετητές να είναι από τα πρώτα χριστιανικά κείμενα, προχωράει ακόμη περισσότερο. Σε αυτό, ο Πιλάτος και οι στρατιώτες του δεν παίζουν κανέναν ρόλο στο πλήθος ή τον βασανισμό του Ιησού. Ο ίδιος δηλώνει «Είμαι καθαρός από το αίμα του Υιού του Θεού» και μαζί με τους στρατιώτες του, οι οποίοι ήταν φύλακες στον τάφο του Ιησού, συνωμοτούν ώστε να κρατηθεί κρυφό το θαύμα της Αναστάσεως από του Εβραίους Ιερείς.

Η παράδοση ενός άμεμπτου, απαλλαγμένου από κάθε κατηγορία Πιλάτου, ενός μάρτυρα των Παθών του Ιησού, οδήγησε σε έναν παράξενο παλαιό χριστιανικό ενθουσιασμό ως προς το πρόσωπό του. Με το πέρασμα στον 2ο αιώνα μ.Χ., ψεύτικες επιστολές του Πιλάτου που εξιστορούσαν το θαυμασμό του προς τον Ιησού έκαναν την εμφάνισή τους και κυκλοφόρησαν μεταξύ των πιστών.

Ο Πόντιος Πιλάτος χριστιανός; 

Στις λεγόμενες Πράξεις του Πιλάτου, που υποτίθεται ότι προέρχονται από τα δικά του αρχεία ως κυβερνήτη, απεικονίζεται να έχει ασπαστεί τη νέα θρησκεία. Ο Τερτυλλιανός, χριστιανικός θεολόγος που έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ., περιγράφει τον Πιλάτο ως κάποιον «που ο ίδιος και στη δική του συνείδηση ήταν πλέον Χριστιανός» και ισχυρίζεται ότι ο Τιβέριος ήταν τόσο πεπεισμένος από τις εκθέσεις του Πιλάτου, που ήταν έτοιμος να τοποθετήσει τον Ιησού ανάμεσα τους ρωμαϊκούς θεούς ακόμα και αν η Σύγκλητος ήταν αντίθετη.

Η μετατόπιση της ευθύνης

Ολα αυτά μπορεί να φαίνονται κάπως “παράξενα”, αλλά η άφεση του Πιλάτου επέφερε μεγάλο κόστος. Οι πρώτοι Χριστιανοί μετατόπισαν την ευθύνη για την Σταύρωση σε άλλους. Μια διάψευση των επιχειρημάτων του Κέλσου, που γράφτηκε από τον επίσκοπο Ωριγένη τον τρίτο αιώνα, το δείχνει αυτό ξεκάθαρα: «Δεν ήταν τόσο πολύ ο Πιλάτος, ο λόγος που ο Ιησούς καταδικάστηκε», έγραψε, «όσο το εβραϊκό έθνος».

Ο Κέλσος είχε επιλέξει να κατηγορήσει τον λάθος άνθρωπο; Το γεγονός ότι το εβραϊκό έθνος είχε κατακερματιστεί από τους Ρωμαίους και διασκορπισμένοι οι Εβραίοι ζούσαν σε όλη την επιφάνεια της γης, ήταν η απόδειξη της τιμωρίας του Θεού. Τα ψεύτικα γράμματα και οι χριστιανικές εκδόσεις των Πράξεων του Πιλάτου ισχυρίζονταν πάνω κάτω το ίδιο πράγμα, όπως και άλλοι Χριστιανοί απολογητές. Οι μαρτυρίες από τις Πράξεις του Πιλάτου προχωράνε τόσο πολύ ώστε να βρίσκουμε το εβραϊκό πλήθος να λέει στον Πιλάτο ότι αποδέχεται πρόθυμα το “αίμα ενοχής”, κάτι που αναφέρεται και στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, ο οποίος παρουσιάζει το ίδιο πλήθος να φωνάζει «το αίμα του πάνω σε εμάς και στα παιδιά μας!». Ολοι αυτοί οι ισχυρισμοί δημιούργησαν τις βάσεις που οδήγησαν στον διωγμό των Εβραίων από τους Χριστιανούς μέχρι και στις μέρες μας.

Οι διαφορετικές ερμηνείες 

Η “άφεση των αμαρτιών” του Πιλάτου ήταν προϊόν συγκεκριμένων θρησκευτικών και πολιτικών συνθηκών. Οταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έγινε χριστιανικό κράτος τον 4ο αιώνα μ.Χ., δεν υπήρχε πλέον ανάγκη να δοθεί έμφαση στην αθωότητά του. Το Σύμβολο της Πίστεως, που διατυπώθηκε υπό την αυτοκρατορία του Μεγάλου Κωνσταντίνου το 325 μ.Χ. και υιοθετήθηκε το 381 μ.Χ., δήλωνε χωρίς περιστροφές ότι ο Χριστός «σταυρώθηκε επί Ποντίου Πιλάτου». Εγινε έτσι ευρέως αποδεκτό ότι ο ρόλος του Πόντιου Πιλάτου ήταν εγκληματικός και επέτρεψε να αναπτυχθεί μία σειρά μύθων που περιγράφει το φρικιαστικό τέλος του.

Καθώς η Δύση συνέχισε να καλλιεργεί την παράδοση ενός “κακού” Πιλάτου που τιμωρήθηκε για τις κακές του πράξεις, η Ανατολική Εκκλησία προτίμησε μια πιο συμπονετική ερμηνεία. Ο Πιλάτος δεν ήταν απλώς χριστιανός. Ηταν εξομολογητής, ακόμα και μάρτυρας. Ενα ανατολικής προέλευσης κείμενο, “Η Παράδοση του Πιλάτου”, λέει πως ο Τιβέριος διέταξε τον αποκεφαλισμό του επειδή επέτρεψε να γίνει η Σταύρωση. Πρώτα ο Πιλάτος μετανοεί κι έπειτα μια φωνή απ’ τον παράδεισο προαναγγέλλει ότι όλα τα έθνη θα τον ευλογήσουν επειδή υπό την διακυβέρνησή του εκπληρώθηκαν οι προφητείες για τον Χριστό.

Εντέλει ένα άγγελος μεταφέρει το κομμένο του κεφάλι. Σε κάποιες αναφορές θάβεται με τη γυναίκα του και τα δυο παιδιά του δίπλα στο μνήμα του Ιησού. Στο κατά Ματθαίον ευαγγέλιο, η γυναίκα του Πιλάτου προειδοποιεί τον σύζυγό της να μην βλάψει τον Ιησού και γι’ αυτό απέκτησε αγιότητα στους κύκλους των Ορθόδοξων χριστιανών.

Οι Κόπτες και οι Χριστιανοί της Αιθιοπίας προχώρησαν στο επόμενο βήμα και αγιοποίησαν και τον ίδιο τον Πιλάτο. Μία αιθιοπική συλλογή αγιογραφιών αναγράφει την ημέρα του Αγίου Πιλάτου ως την 25η μέρα του θερινού μήνα Ιουνίου, μέρα που μοιράζεται με την σύζυγό του Πρόκλα και του αγίους Ιούδα, Πέτρο και Παύλο: Χαιρετισμοί στον Πιλάτο, που ένιψε τας χείρας του για να δείξει πως ο ίδιος ήταν αθώος για το αίμα του Ιησού Χριστού.

Οσοι είναι εξοικειωμένοι με τη δυτική παράδοση μπορεί να βρουν την ιδέα ενός Αγίου Πόντιου Πιλάτου περίεργη ή ακόμα και παράλογη. Αλλά η γοητεία γύρω από τον μύθο του δεν υποχωρεί ποτέ. Από τις Πράξεις του Πιλάτου μέχρι το μυθιστόρημα του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ: “Ο Μαίτρ και η Μαργαρίτα”, ο άνθρωπος που δικάζει και σταυρώνει τον Ιησού παραμένει ένα αίνιγμα, μια σκιώδης αλληγορία για τα αντίθετα: η υπεκφυγή και το πείσμα, η δειλία και ο ηρωισμός, η σκληρότητα και η επιείκεια.

Το δίλημμά του -να κάνει το σωστό πράγμα ή το κοινωνικά αποδεκτό- είναι το δίλημμα κάθε ηγεμόνα. Ισως αυτός να είναι και ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να δείξουν κατανόηση ως προς εκείνον: και εμείς πρέπει μερικές φορές να έρθουμε αντιμέτωποι με μία δύσκολη επιλογή· όμως, ευτυχώς για μας, η κληρονομιά της να είναι πιθανώς λιγότερο ανθεκτική.

Πρόσφατα Άρθρα

Ο Βυζαντινός Α.Ο. Άρτας, στον Μητροπολίτη Άρτης
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Βυζαντινός Α.Ο. Άρτας, στον Μητροπολίτη Άρτης

30 Απριλίου 2026

Η ομάδα Παίδων του Βυζαντινού Α.Ο. Άρτας, μετά την κατάκτηση του Πρωταθλήματος Α΄ Παίδων ΕΣΚΑΒΔΕ, επισκέφθηκε την Πέμπτη 30 Απριλίου...

Read more
Ιερατική Σύναξη στην Ι.Μ. Εδέσσης
Εκκλησία της Ελλάδος

Ιερατική Σύναξη στην Ι.Μ. Εδέσσης

30 Απριλίου 2026

Την Πέμπτη 30 Απριλίου 2026 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης πραγματοποιήθηκε η τρίτη Ιερατική Σύναξη...

Read more
Κερκύρας Νεκτάριος: «Η Αγία Κερκύρα αποτελεί σύμβολο για τη σημερινή γυναίκα»
Εκκλησία της Ελλάδος

Κερκύρας Νεκτάριος: «Η Αγία Κερκύρα αποτελεί σύμβολο για τη σημερινή γυναίκα»

30 Απριλίου 2026

Την Πέμπτη, 30 Απριλίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος λειτούργησε και ομίλησε στον Ιερό...

Read more
Απονομή «Χρυσού παράσημου Αποστόλου Βαρνάβα»  στον Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρο
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Απονομή «Χρυσού παράσημου Αποστόλου Βαρνάβα» στον Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρο

30 Απριλίου 2026

Με το «Χρυσό Παράσημο» του Ιδρυτού και Προστάτου της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου, Αποστόλου Βαρνάβα, τιμήθηκε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου...

Read more
Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΣΙΒΙΤΑΒΕΚΙΑ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΣΙΒΙΤΑΒΕΚΙΑ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

30 Απριλίου 2026

Κατά το διήμερο 28 και 29 Απριλίου 2026, η Ορθόδοξη Ρουμανική Ενορία της πόλεως Civitavecchia, από την Ιταλία, πραγματοποίησε ιερό...

Read more
Ονομαστήρια Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς Σεραφείμ
Εκκλησία της Ελλάδος

Μητροπολίτης Πειραιώς: Εἶναι ὁ Ἰησοῦς Χριστός ὁ ἀληθής Μεσσίας τῶν Προφητειῶν;

30 Απριλίου 2026

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς ενημερώνει: Εἶναι ὁ Ἰησοῦς Χριστός ὁ ἀληθής Μεσσίας τῶν Προφητειῶν; https://www.youtube.com/watch?v=ycnVzN90gCQ

Read more
Άγιοι Απόστολοι Ιάσων, Σωσίπατρος και Μάρτυς Κερκύρα
Πνευματικές Διδαχές

Άγιοι Απόστολοι Ιάσων, Σωσίπατρος και Μάρτυς Κερκύρα

30 Απριλίου 2026

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού Κάθε περιοχή επιδεικνύει τους φωτιστές της στην χριστιανική πίστη και τιμά τους χριστιανούς ιεραποστόλους...

Read more
Αγία Αργυρή: Η ένδοξος Nεομάρτυς του Χριστού
Πνευματικές Διδαχές

Αγία Αργυρή: Η Ένδοξος Νεομάρτυς του Χριστού

30 Απριλίου 2026

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ  Θεολόγος – Καθηγητής Στην ένδοξη χορεία των Νεομαρτύρων ξεχωριστή θέση κατέχουν οι γυναίκες Νεομάρτυρες, οι οποίες συναγωνίστηκαν...

Read more
Συναξάρι 30ῆς Ἀπριλίου
Πνευματικές Διδαχές

Άγιος Απόστολος Ιάκωβος του Ζεβεδαίου

30 Απριλίου 2026

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού Στον κύκλο των δώδεκα μαθητών του Χριστού υπήρχε και ένας στενότερος κύκλος τριών μαθητών,...

Read more
Η εορτή των Αγίων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου στην Κέρκυρα
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή των Αγίων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου στην Κέρκυρα

30 Απριλίου 2026

Την Τετάρτη, 29 Απριλίου 2026, εορτή των Αγίων Ενδόξων και Πανευφήμων Αποστόλων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου εκ των εβδομήκοντα, ο Σεβασμιώτατος...

Read more
Εκκλησία της Ελλάδος

Συνέρχεται την Δευτέρα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος

30 Απριλίου 2026

Συνέρχεται την Δευτέρα 4 Μαῒου 2026 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 169ης Συνοδικής Περιόδου, προκειμένου να...

Read more
Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ἱερόθεος: Μάθημα Βιοηθικῆς στὴν Ἰατρικὴ Σχολὴ τῆς Θράκης
Εκκλησία της Ελλάδος

Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ἱερόθεος: Μάθημα Βιοηθικῆς στὴν Ἰατρικὴ Σχολὴ τῆς Θράκης

30 Απριλίου 2026

Ὁ Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου τήν Τετάρτη τό ἀπόγευμα, 29 Ἀπριλίου 2026, παρέδωσε τό μάθημα τῆς Βιοηθικῆς σέ πάνω...

Read more
Ἕνας Θεός τραυματισμένος
Πνευματικές Διδαχές

Η Ανάσταση αλλάζει ριζικά τη ζωή μας

30 Απριλίου 2026

Πριν από την Ανάσταση δεν είχαμε πέσει απλώς σε έσχατη πτώχευση, ούτε ζούσαμε απλώς με αναμονή και αγωνία. Βρισκόμασταν και...

Read more
Εορτή Αγίου Ιωάννη του Καλοκτένη του Νέου Ελεήμονος, Πολιούχου Θηβών
Εκκλησία της Ελλάδος

Εορτή Αγίου Ιωάννη του Καλοκτένη του Νέου Ελεήμονος, Πολιούχου Θηβών

30 Απριλίου 2026

Με λαμπρότητα και πλήθος πιστών τιμήθηκε ο προστάτης της πόλεως των Θηβών Άγιος Ιωάννης ο Καλοκτένης  Μητροπολίτης Θηβών και Έξαρχος...

Read more
Ποιμαντική παρουσία του Μητροπολίτου Ειρηναίου σε Φλώρινα και Πτολεμαΐδα
Εκκλησία της Ελλάδος

Ποιμαντική παρουσία του Μητροπολίτου Ειρηναίου σε Φλώρινα και Πτολεμαΐδα

30 Απριλίου 2026

Την Τετάρτη το πρωί, 29 Απριλίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίος τέλεσε Τρισάγιο στον προαύλιο...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ…. Μεγάλη η απουσία του μακαριστού Μητρ. Πατρών Νικοδήμου!
Κηρύγματα

Ομιλία μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ την Κυριακή του Παραλύτου 1998

10 Μαΐου 2025

Ομιλία του μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ την Κυριακή του Παραλύτου 1998 ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΩΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ...

«Όταν προστάζει ο Χριστός»

«Άνθρωπον ουκ έχω»

10 Μαΐου 2025
«Όταν προστάζει ο Χριστός»

«Ἴδε ὑγιὴς γέγονας· μηκέτι ἁμάρτανε»

10 Μαΐου 2025
Ἀρρώστια καὶ μοναξιά

Ἀρρώστια καὶ μοναξιά

10 Μαΐου 2025
Κοιτάζοντας κατάματα την αμαρτία

Η προσφορά της Ορθοδόξου Ελληνίδος

10 Μαΐου 2025
Ἀρρώστια καὶ μοναξιά

«Γιατί οι άγιοι έθεσαν αυτήν την σειρά στις Ευαγγελικές περικοπές;»

6 Μαΐου 2023
Ἀρρώστια καὶ μοναξιά

Το μήνυμα της Κυριακής του Παραλύτου

6 Μαΐου 2023
Ἀρρώστια καὶ μοναξιά

Ο πόνος στη ζωή μας

14 Μαΐου 2022
Ἀρρώστια καὶ μοναξιά

Ο άνθρωπος μας

10 Μαΐου 2020
«Όταν προστάζει ο Χριστός»

«Όταν προστάζει ο Χριστός»

18 Μαΐου 2019
Ἀρρώστια καὶ μοναξιά

Ο Ιησούς Χριστός και ο παράλυτος της Βηθεσδά

18 Μαΐου 2019
Ἀρρώστια καὶ μοναξιά

Το μήνυμα της Κυριακής του Παραλύτου

29 Απριλίου 2018
“Πειρατήριον εστίν ο βίος του ανθρώπου” (Ιώβ ζ΄,1)

“Πειρατήριον εστίν ο βίος του ανθρώπου” (Ιώβ ζ΄,1)

25 Απριλίου 2018
Next Post
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΞΗ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΤΗΣ Ι. Μ. ΚΙΤΡΟΥΣ

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΞΗ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΤΗΣ Ι. Μ. ΚΙΤΡΟΥΣ

Πολυαρχιερατικό Μνημόσυνο στους Μολάους για τον Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμο Πετρολέκα

Πολυαρχιερατικό Μνημόσυνο στους Μολάους για τον Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμο Πετρολέκα

Επίσκεψη μαθητών του Αρσακείου Ψυχικού στον Μητροπολίτη Δημητριάδος

Επίσκεψη μαθητών του Αρσακείου Ψυχικού στον Μητροπολίτη Δημητριάδος

«ΕΞΟΔΟΣ: Ο δρόμος για την Αθανασία»

«ΕΞΟΔΟΣ: Ο δρόμος για την Αθανασία»

Άγιος Ιγνάτιος (Μπριαντσιανίνωφ) Επίσκοπος Σταυρουπόλεως

Άγιος Ιγνάτιος (Μπριαντσιανίνωφ) Επίσκοπος Σταυρουπόλεως

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist