Μέσα στη μυρωδιά της άνοιξης, το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» σκόρπισε συγκίνηση και ελπίδα, ανοίγοντας την αυλαία της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας, εγκαινιάζοντας παράλληλα και τις επετειακές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως για την επέτειο των 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή.

          Στην Πλατεία Ελευθερίας, στην καρδιά της Λαμίας, στο προαύλιο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, Ιδρυτού και Προέδρου του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως, των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου και πλήθους λαού η Μουσική Εκδήλωση με τίτλο: «Μικρασίας Θρήνος».

          Η εκδήλωση περιελάμβανε Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος από Μελουργούς της Σμύρνης, τους οποίους απέδωσε με αρτιότητα και την υπό την χοραρχία του Διευθυντού του Ωδείου Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ, κλιμάκιο της Βυζαντινής Χορωδίας παιδικής, γυναικείας και ανδρικής, του Ωδείου και Θρήνους – Τραγούδια της Μεγάλης Εβδομάδος από την πλούσια Μουσική Παράδοση της Μικράς Ασίας, τους οποίους πλαισίωσε η Παραδοσιακή Ορχήστρα της Ιεράς Μητροπόλεως.

          Την πρωτότυπη αυτή εκδήλωση παρουσίασε η Καθηγήτρια Πιάνου και Θεωρητικών του Ωδείου κ. Φωτεινή Περώνη.

    Επίκαιρα αποσπάσματα από μικρασιάτες συγγραφείς και ποιητές απήγγειλε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής  του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης και ηθοποιός κ. Νίκος Ορφανός, ο οποίος απεδέχθη μετά χαράς την ευγενική πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου να συμμετάσχει στην εκδήλωση.

    Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών επισφραγίζοντας την προπασχάλια και εναρκτήρια επετειακή εκδήλωση για την Μικρασιατική Καταστροφή της Ιεράς Μητροπόλεως υπογράμμισε:

    «Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση, χαρά και υπερηφάνεια, γιατί είναι αλήθεια ότι και συγκίνηση και χαρά και υπερηφάνεια μπορούν να μας χαρίσουν μόνο τα παιδιά μας. Αυτά μας χαρίζουν ελπίδα, αισιοδοξία, δύναμη και μας δίνουν ώθηση για να πορευόμαστε, να δημιουργούμε και να αγωνιζόμαστε.

    Ακόμα και η σωστή ανάγνωση της ιστορίας, προϋποθέτει διάθεση αγώνα. Δεν μπορεί να διαβάσει κανείς την ιστορία καθισμένος σε έναν καναπέ, μέσα σε ψιθύρους ανευθυνότητας, όταν εκούσια βγαίνει έξω από το κάδρο της.

     Την ιστορία θα την διαβάσει κανείς σωστά, μονάχα όταν καταλάβει ότι είναι μέρος της ιστορίας και όταν καλείται να συνδιαμορφώσει την ιστορία και όταν καταλάβει ότι καλείται να γίνει ενεργός πολίτης και μόνο ο ενεργός πολίτης είναι ενεργός και αληθινός πατριώτης.

     Αυτή η επέτειος των 100 ετών από την Μικρασιατική καταστροφή και ότι επακολούθησε, δεν αποτελεί ένα μνημόσυνο μίας τραγωδίας, αλλά αποτελεί την δυνατότητα μίας ουσιαστικής, υγιούς και αληθινής πατριδογνωσίας και συλλογικής αυτογνωσίας.

     Κατεξοχήν μαθαίνουμε ποιοι είμαστε, όταν βλέπουμε τα λάθη μας, τις αποτυχίες μας ή και τις ατυχίες μας, ή και τις δυστυχίες μας. Είναι αλήθεια: Λιγότερο διδασκόμαστε από τα επιτεύγματά και τα κατορθώματά μας, απ΄ό,τι από τις άσχημες στιγμές της ιστορίας. Αυτή η επέτειος δεν είναι μία επέτειος χαράς, μίας νίκης, όμως εμείς είμαστε με Αυτόν, που νίκησε τον θάνατο με Θάνατο, είμαστε μαθητές Αυτού, ο οποίος χάρισε και χαρίζει την Ανάσταση μέσα από τον Γολγοθά. Πάντοτε το σταυρωμένο Γένος, πάντοτε βλέπει μέσα από τον Σταυρό το Φως της Ανάστασης.

    Έχουμε ανάγκη, όσο ποτέ άλλοτε, να κοιτάξουμε μονάχα προς την Ανάσταση, μονάχα προς το Κενό Μνημείο απ’ όπου αναβλύζει η ζωή, γιατί είμαστε εραστές της ζωής.

    Συγχαίρω τα παιδιά για την πρωτότυπη και συνάμα δύσκολα μουσικά εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε απόψε εδώ στην αυλή της ελευθερίας, στην αυλή της δημοκρατίας, τουτέστι στην αυλή της Εκκλησίας, του λαού της Λαμίας και της Φθιώτιδος.

    Εκφράζω την ευαρέσκεια μου και τον έπαινό μου στον Διευθυντή του Ωδείου Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ, στον πολύτιμο εκλεκτό συνεργάτη και συνοδοιπόρο και στους 19 Καθηγητές του Ωδείου μας για το έργο που επιτελούν.

     Χαίρομαι και καυχώμαι, που η Μητρόπολη μας δημιουργεί βατήρες καλλιέργειας και εμφάνισης χαρισμάτων, γιατί η Εκκλησία υπάρχει, για να ανοίγει χώρο στους πάντες, για να ξεδιπλώνουν τα χαρίσματα και την καρδιά τους. Η Εκκλησία είναι μία οικογένεια.

     Εκφράζω την χαρά μου, που απεδέχθη την πρόσκλησή μου και μας συγκίνησε απόψε ο κ. Ορφανός ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης.

    Όπως σας είπα στις 16 Νοεμβρίου 2019, την ημέρα που ανέλαβα την διακονία με το φύλλο επιστράτευσης που μου έδωσε η Εκκλησία για να στρατευθώ και να διακονήσω αυτόν τον τόπο και αυτό τον λαό, ο οποίος είναι άξιος διακονίας, προσφοράς και αξίζει μονάχα να τον αγαπά καινείς και να τον διακονεί, σας είπα ότι θα εργάζομαι και θα θυσιάζομαι μονάχα με προοπτικής συνεργασίας, με όλους, με όσους θέλουν και πάντοτε θα ανοίγω τα χέρια μου και την αγκαλιά μου και καλώ τους πάντες σε συνεργασία, γιατί μονάχα με την ενότητα, την συνεργασία και την αγάπη και με την αρμονία παράγεται μουσική. Αυτό σημαίνει κοινωνία, συνεργασία. Όλες οι φωνές μαζί παράγουν μουσική, παράγουν πατρίδα, παράγουν Ελλάδα, παράγουν πολιτισμό. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει αυτή η επέτειος, αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει το Πάσχα. Αυτό είναι το Πάσχα των Ρωμιών, το Πάσχα των Ελλήνων, το Άγιο και Πανσεβάσμιο Πάσχα».

    Η εκδήλωση μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και  μαγνητοσκοπήθηκε, για να προβληθεί προσεχώς από τον Τηλεοπτικό Σταθμό «Star Κεντρικής Ελλάδος» και από το επίσημο κανάλι της Μητροπόλεως στο Youtube.

    Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών  ευλόγησε την πρώτη περιφερειακή επετειακή εκδήλωση σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Ανατολικής Φθιώτιδος με τίτλο: «Φως… στις χαμένες ψυχές» στην Στυλίδα. Η εν λόγω εκδήλωση ήταν ένα ταξίδι στης μνήμες των Αλησμόνητων Πατρίδων της Μικράς Ασίας και των προγόνων μας.

    Με φόντο την θάλασσα του Μαλιακού με το φως των φαναριών φωτίστηκαν οι αδικοχαμένες ψυχές των ανθρώπων που βασανίστηκαν την ώρα που το βιός τους καιγόταν.

     Ο κ. Συμεών, ευχαρίστησε την Πρόεδρο κ. Ελένη Φωτάκη και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Μικρασιατών Ανατολικής Φθιώτιδος για την ευκαιρία αυτής της συμπόρευσης, που χάρισε αυτή την μαγευτική και συγκινητική εκδήλωση.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου, Χρήστος Καπούλας, & Λάμπρος Χαραλάμπους

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Ο Δήμος Αγίας Νάπας παρέθεσε γεύμα στα 55 παιδιά από την Ουκρανία στην παρουσία του Μητρ. Ταμασού

Γεύμα στα πενήντα πέντε παιδιά από την Ουκρανία, τα οποία φιλοξενούνται αυτές τις μέρες στο νησί μας υπό την επίβλεψη του Μητροπολίτη Ταμασσού Ησαϊα,...

Θυρανοίξια Παρεκκλησίου του Αγίου Πολυκάρπου στην Μενεμένη

Τα θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου του ομώνυμου Ιερού Ναού του Αγίου Πολυκάρπου Επισκόπου της Σμύρνης στην Μενεμένης της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, τέλεσε...

Στο Μητροπολίτη Μεσσηνίας ο νέος Διοικητής ΔΙΚΕ Πελοποννήσου

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο πραγματοποίησε σήμερα, Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, ο νέος Διοι­κη­τής της Διοίκησης Κέντρων Πελοποννήσου Υποστράτηγος Δημή­τριος Σκουφίδης,...

Συνάντηση του Προέδρου της Αιγύπτου με τους Προκαθημένους της Μ. Ανατολής

Ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ.Abdel Fattah El-Sisi δέχθηκε τηνν 17η Μαΐου 2022 στο Προεδρικό Μέγαρο του Καΐρου τους επικεφαλής των...

Κάλυψη κενών θέσεων θεολόγων εκπαιδευτικών με μόνιμους διορισμούς

ΠΡΟΣ: Κυρία Νίκη Κεραμέως Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Αθήνα ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Όπως ο πίνακας αποδεκτών Θέμα:  Κάλυψη κενών θέσεων θεολόγων εκπαιδευτικών με μόνιμους διορισμούς Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ, Με αφορμή την πρόσφατη ανακίνηση του...

«Τον Θεόν σεβομένη … Λυδία Φιλιππησία»

Του Σεβ. Μητροπολίτου Φ.Ν.Θ. Στεφάνου «Τον Θεόν σεβομένη … Λυδία Φιλιππησία» Ήταν τότε περίπου το 50 μ.Χ. που εδώ στον τόπο μας, όπως περιγρά­φει και ο...

Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας με τον Πρωθυπουργό της Βικτώριας

Συνάντηση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 16 Μαΐου, στη Μελβούρνη, και συγκεκριμένα στο κτίριο του τοπικού Κοινοβουλίου της Βικτώριας, με...

Τί είναι η Μεσοπεντηκοστή;

«Ο Μεσσίας (= Χριστός), όταν η εορτή ήταν στο μέσο, στάθηκε ανάμεσα στους διδασκάλους του μωσαϊκού Νόμου και τους δίδασκε». Την εορτή της Μεσοπεντηκοστής την...
video

Θεία Λειτουργία – αναπαράσταση της ζωής του Χριστού

Η Θεία λειτουργία είναι μια αναπαράσταση της ζωή του Χριστού μας πάνω στην γη. Όσα γίνονται στη Θεία Λειτουργία:Τι συμβολίζει η προσκομιδή;Τι είναι η...

Λιτάνευση Παναγίας Ελεούσης και Πανηγυρικός Εσπερινός στην Έδεσσα

Την Τρίτη 17 Μαΐου, στις 18.00, πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα η καθιερωμένη λιτάνευση της ιεράς εικόνας της Παναγίας Ελεούσας από το Μητροπολιτικό Οίκημα στον Ιερό...

Πολυαρχιερατικός εορτασμός της Ι. Μνήμης του Αγ. Πλάτωνος Μητροπολίτου Χίου

Ἡ Κυριακή τοῦ Παραλύτου, 15η Μαΐου 2022, ἀπετέλεσε τήν ἱερή, λαμπρά καί μεγαλειώδη ἡμέρα, κατά τήν ὁποία, στά πλαίσια μάλιστα τοῦ Ἑορτασμοῦ τῶν 200 χρόνων...

Επίσκεψη στο Λύκειο Αμφιλοχίας και στο Εργαστήρι ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ

Το Γενικό Λύκειο Αμφιλοχίας επισκέφθηκε σήμερα, Τρίτη 17 Μαΐου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και...

Νέοι, Κορονοϊός και Εκκλησία – 7η Ιερατική Σύναξη στον Βόλο

Η 7η και τελευταία, για το τρέχον εκκλ/κό έτος, Γενική Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, υπό την...

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στην 12η Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής

Η ΑΘΜ ΣΤΗΝ 12η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΓΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗΣ Την 16η Μαΐου 2022 η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης  Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος...