Ασφυκτικά κατάμεστο ήταν το απόγευμα της Κυριακής 26 Ιανουαρίου , το Αμφιθέατρο του Πνευματικού – Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, από τους συνεργάτες της Μητροπόλεως, Κληρικούς και Λαϊκούς, οι οποίοι συμμετείχαν με πολύ ενθουσιασμό και αγάπη στην τιμητική εκδήλωση γνωριμίας και ενότητος, την οποία διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολίς μας, υπό την αιγίδα και την πατρική μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών.

Ο Ποιμενάρχης μας  προσεκάλεσε του Προέδρους Ιερείς  και τα νέα Μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων της νέας τριετίας (2020- 2022) όλων των Ενοριών της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας, προκειμένου να παραστούν στην κοπή της Αγιοβασιλόπιτας της Ιεράς Μητροπόλεως μας και να τους επιδώσει επίσημα τα διοριστήριά τους, συνοδευόμενα από τις Πατρικές του ευχές και ευλογίες για μια νέα θητεία, ευλογημένη, καρποφόρα και με διάθεση διακονίας και προσφοράς προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο.

Την εκδήλωση άνοιξε με όμορφα παραδοσιακά τραγούδια, η Βυζαντινή και Παραδοσιακή Χορωδία των μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Γερμανός ο Μελωδός», υπό την Καθοδήγηση του Χοράρχου και Διευθυντού της Σχολής κ. Ανδρέου Ιωακείμ.

Η μελλίρυτος χορωδία απέδωσε άσματα και ύμνους προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου και των παρισταμένων, τη συνοδεία μουσικών οργάνων.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος πλαισιούμενος από δυο Συνταξιούχους Ιερείς της Μητροπόλεως μας, προκειμένου να τιμήσει στο πρόσωπό τους όλους τους Γέροντες Πρεσβυτέρους της Μητροπόλεως,  Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Ευθύμιο Παρλαβάντζα και π. Γρηγόριο Ψυχογιό και τους δύο Διακόνους του π. Ευστάθιο Κατόπη και π. Νικόλαο Πολυζώη, ευλόγησε την αγιοβασιλόπιτα και ευχήθηκε σε όλους καλή και ευλογημένη η νέα χρονιά.

Τους παρισταμένους στην εκδήλωση και τους ακροατές του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4Fm), οι οποίοι και παρακολουθούσαν απευθείας την Εκδήλωση, ανέμενε μία ευχάριστη και ιδιαίτερα αγιαστική έκπληξη, μιας και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, πληροφορηθείς την σύναξη αυτή της ενότητος και της αγάπης των στελεχών της τοπικής μας Εκκλησίας, απέστειλε video, μέσα από το οποίο έδωσε το πατρικό Του μήνυμα ευχών και αγάπης προς τον Σεβασμιώτατο και άπαντα τα Στελέχη  , εκφράζοντας τα συγχαρητήρια του για την σύναξη αυτή, την οποία και χαρακτήρισε, ευχάριστη, παρήγορη και αισιόδοξη, ευχόμενος εγκαρδίως σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά υγεία, πρόοδο και προκοπή για ένα ευλογημένο δημιουργικό και δημιουργικό χρόνο.

Ακολούθως την εκδήλωση χαιρέτισαν οι Άρχοντες του τόπου μας, οι οποίοι και παρέστησαν σύσσωμοι, με προεξάρχοντα τον συντοπίτη μας Εξοχώτατο Υπουργό των Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Χαιρετισμό απηύθυναν: ο   Υπουργός κ. Χρήστος Σταϊκούρας, οι Βουλευτές του Νομού μας,  κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, κ. Ιωάννης Οικονόμου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Λαμιεών κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ενών γραπτό χαιρετισμό απέστειλε και ο Βουλευτής κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο οποίος λόγω ανειλημένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραστεί.

Στην συνέχεια ο Πρωτοσύγκελλος της Καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεώς, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, παρουσίασε τα νέα μέλη του Ανωτάτου Συλλογικού Διοικητικού Οργάνου της Ιεράς Μητροπόλεως μας, του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, καθώς και τα αναπληρωματικά μέλη αυτού.

Ο π. Άγγελος εκάλεσε στο βήμα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Συμεών για να απευθύνει τον πατρικό του χαιρετισμό.

 Ο Ποιμενάρχης μας σκορπώντας, χαρά, αγάπη, ενθουσιασμό και συγκίνηση ευχαρίστησε από βάθους καρδίας του,  όλους τους παρισταμένους για την αθρόα και γεμάτη αγάπη προσέλευσή τους και αναφερόμενος στην σημασία της συνάξεως αυτής, χαρακτηριστικά σημείωσε.

«Δεν περίμενα ότι,  η αγάπη σας θα διατρέξει τα απαιτούμενα χιλιόμετρα από κάθε γωνιά της Φθιώτιδος και θα ανταποκριθείτε στο κάλεσμά μου. Η ανταπόκρισή σας ξεπερνά κάθε προσδοκία.

Η πρόσκλησή μου δεν θα ομιλεί ποτέ για υποχρεωτική παρουσία γιατί θέλουμε ανθρώπους που διακονούν με την ψυχή τους, γιατί αγαπούν την Ενορία, την Εκκλησία, τον Δεσπότη τους.

Έχω έρθει νωρίτερα για να σας υποδεχτώ ο ίδιος, για να σας αγκαλιάσω, να σας ασπασθώ, να σας πω ευχαριστώ. Είστε θεματοφύλακες της εκκλησιαστικής ζωής και παράδοσης. Τα κατά τόπους Εκκλησιαστικά Συμβούλια που υπηρετείτε εσείς με την αγάπη σας, την ευαισθησία σας,  δείχνει ότι είστε συνδεδεμένοι με το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου.

Όσο χτυπούν οι καμπάνες των Εκκλησιών μας αυτός ο τόπος έχει μέλλον και Ιστορία.

Ήθελα σήμερα να πάρετε ονομαστικά τον διορισμό σας. Σεβάστηκα όλες τις προτάσεις των Εφημερίων σαςκαι τις υπέγραψα με χαρά και ευλογία και ευχόμουν ο Θεός να σας χαρίζει δύναμη και έμπνευση.

Κυρίως θέλω να εργαστείτε για την ανανέωση των συμβουλίων. Θέλω εσείς να βρείτε τους επόμενους Εκκλησιαστικούς Συμβούλους. Θέλω να είμαστε όλοι συνεργοί και συμμέτοχοι στο έργο της Εκκλησίας. Επίσης θέλω να θεωρείτε τα γραφεία της Μητροπόλεως οικείο περιβάλλον και ότι υπάρχει εδώ ο αδελφός σας, ο φίλος σας που έχει τη διάθεση να σας ακούσει. Προγραμματίζω προσεχώς από τις 3 Μαρτίου έως τις 9 Απριλίου μια νέα περιοδεία όπου ξεκινώ περιφέρεια, περιφέρεια, να σας συναντήσω, να δω τα προβλήματά σας, ένα, ένα,  για να είμαστε συντονισμένοι και να διεκδικήσουμε ότι,  μας ανήκει,  γιατί η Εκκλησία έχει προσφέρει πολλά και η πολιτεία της χρωστά ευγνωμοσύνη.

Θα μπορούσαμε το 2021,  που συμπληρώνονται τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση να είναι ένα έτος ευγνωμοσύνης του Έθνους για την Εκκλησία, για τον Αθανάσιο Διάκο, για τον Παπαφλέσσα,  για όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για τον Χριστό, για την Πατρίδα, για αυτούς που κράτησαν τα κρυφά Σχολεία διατηρώντας έτσι τη γλώσσα, τη θρησκεία και τον πολιτισμό.

Ποιός κράτησε τη ρωμιοσύνη όρθια; Των Ελλήνων και των Ορθοδόξων οι κοινότητες, οι Ενορίες, οι πλατείες των Εκκλησιών. Έχουμε δύναμη αλλά δεν είναι εξουσιαστική. Δύναμη μας είναι η ντομπροσύνη μας, η καθαρότητά μας, η τιμιότητά μας και ότι πάνω απ΄ όλα κάνουμε το σταυρό μας, πάμε με το σταυρό στο χέρι.

Δεν έχετε μόνο καθήκοντα αλλά και δικαιώματα τα οποία πρέπει να διεκδικήσετε. Να αγαπάτε όμως και τον παπά σας, να τον φροντίζετε,  γιατί έχουμε πολλά κενά και θα συνεργαστούμε με την πολιτεία για να έχουμε Ιερείς. Η συνταγή της επιτυχίας είναι απλή. Να βάλουμε όλοι πλάτη, κατανόηση και αγάπη. Να τηρούμε την νομιμότητα, την κανονικότητα,  για να είναι όλα ευλογημένα. Να εργαζόμαστε με διάλογο και συνεργασία. Να έχουμε εμπιστοσύνη στο Θεό και με κοινή εργασία και συνεργασία θα πάμε μπροστά την Τοπική μας εκκλησία και κοινωνία. Ο ευλογημένος αυτός τόπος το αξίζει. Εύχομαι σε όλους καλή και ευλογημένη θητεία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι,  τον λόγο του Σεβασμιωτάτου, ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον διέκοπτε το συνεχές και παρατεταμένο χειροκρότημα των παρευρισκομένων, οι οποίοι στην κυριολεξία, ζούσαν με έντονο ενθουσιασμό κάθε λέξη του Ποιμενάρχου μας.

Η όμορφη αυτή εκδήλωση έκλεισε με την διανομή των διοριστηρίων προς τον καθ’ ένα Εκκλησιαστικό Σύμβουλο ξεχωριστά και της ευλογημένης αγιοβασιλόπιτας.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Πνευματική έκκληση του Φθιώτιδος Συμεών για τους πληγέντες πλημμυροπαθείς

Ένα ιδιαίτερο μήνυμα για τα θύματα της βιβλικής καταστροφής που προξένησε η πρόσφατη θεομηνία “ΙΑΝΟΣ” σε περιοχές της Μητροπόλεως Φθιώτιδος έστειλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Ωρεών Φιλόθεος : «Ποιο είναι το κέρδος του χριστιανού από την άρνηση του εαυτού του»

Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η μνήμη του Αγ. Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου και της οικογενείας του στην περιοχή του Ζωγράφου καθώς εορτάζει το ιερό παρεκκλήσιο...
video

Φθιώτιδος Συμεών: «Η αληθινή ελευθερία είναι ο Σταυρός του Χριστού»

Για το νόημα της ελευθερίας ομίλησε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμέων στον πανηγυρίζοντα Ι. Ν. Αγ. Ευσταθίου στα Κουμπουριανά Αμφικλείας, όπου συλλειτούργησε...

Σε εξέλιξη οι εργασίες ανοικοδόμησης του Ιερού Ναού στο Νοσοκομείο Αιγίου

Την Παρασκευή 18η Σεπτεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος επισκέφθηκε τον ανοικοδομούμενο διώροφο Ιερό Ναό του Νοσοκομείου Αιγίου, αφιερωμένο...

Εκδήλωση για τη Μικρασιατική Καταστροφή στην Ενορία της Αγίας Αικατερίνης στο Σύδνεϋ

Την Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος παραβρέθηκε στην εκδήλωση μνήμης με θέμα "Οι τραυματικές συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής στο σύγχρονο...

Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στην Μητρόπολη Διδυμοτείχου

Στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Μάνης Διδυμοτείχου ιερούργησε την Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, 20 του μηνός Σεπτεμβρίου ε.έ., ο Σεβασμιώτατος...

Μοναχική Κουρά στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος πολιούχου Πειραιώς

Στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, πολιούχου Πειραιώς, τελέστηκε σήμερα Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου η μοναχική Κουρά του κ.Βασιλείου Τζουμανέκα, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ.Σεραφείμ. Ιδιαίτερη...

Κυριακή μετά την ύψωση τού Τιμίου Σταυρού στο Καμποχώρι Ημαθίας

Την Κυριακή μετά την ύψωση τού Τιμίου Σταυρού 20 Σεπτεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον Ιερό Ναό Αγίου...

Κυριακή μετά την ύψωση τού Τιμίου Σταυρού στην Μουσθένη Παγγαίου

Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020,  μετά την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου...

Η εορτή του Αγίου Ευσταθίου στο Μάννα της Σύρου

Στο ιερό Παρεκκλήσιο της Παναγίας, της επιλεγομένης «των κυνηγών», στην ειδυλλιακή περιοχή «Πότισμα», στο Μάννα της Σύρου, ιερούργησε υπαιθρίως σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος...

Η Μεσσήνη υποδέχθηκε την Ιερά Εικόνα της Παναγίας Βουλκανιώτισσας

Με μια σεμνή τελετή η πόλη της Μεσσήνης υποδέχθηκε σήμερα, 20 Σεπτεμβρίου 2020, την Ιερά και Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας Βουλκανιώτισσας, εκ της Ιεράς...

Ποιον να πιστέψουμε και ποιον ν’ ακολουθήσουμε;

Του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, Άρθρο στο Βήμα της Κυριακής 20- 9- 2020 Η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς μας βρίσκει όλους προβληματισμένους και ανήσυχους....

Η εορτή του Αγίου Ευσταθίου στην Τανάγρα

Σήμερα 20 Σεπτεμβρίου, Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, που η Εκκλησία μας τιμάει τη μνήμη του μεγαλομάρτυρος Αγίου Ευσταθίου και της συνοδείας...

Η Ακολουθία επί τη διασαλεύση της Αγίας Τραπέζης στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Αγ. Βασιλείου Λαγκαδά

Μέσα κλίμα πνευματικής χαράς και σύμφωνα με την τάξη και το τυπικό που ορίζει η Αγία μας Εκκλησίας, τελέσθηκαν κατά το διήμερο της 19ης...

Εγκαίνια Παρεκκλησίου στο Ακόντιο Διποταμίας

Κοντά στα σύνορα με την Αλβανία, βρίσκεται το χωριό Ακόντιο, που ανήκει στην Αρχιερατική Περιφέρεια της Διποταμίας Καστοριάς. Το χωριό αυτό, δυστυχώς, έχει ερημώσει...