Σε τέσσερις πανηγυρίζοντες Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεως Φθιώτιδος βρέθηκε το διήμερο 26 και 27 Ιουλίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών για την εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού, την παραμονή της εορτής στο Ραχούτειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως Λαμίας και στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Μεξιατών, ενώ την κυριώνυμο ημέρα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Καμένων Βούρλων και στον Ιερό Ιδρυματικό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος των εκκλησιαστικών κατασκηνώσεων της Χριστιανικής Εστίας Λαμίας στο Ελευθεροχώρι .

Ο Σεβασμιώτατος στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Λαμίας εξέφρασε την ευαρέσκεια του για την άψογη λειτουργία του Ιδρύματος, του «σπιτιού της αγάπης και της γαλήνης» όπως χαρακτήρισε το Ίδρυμα, και ευχαρίστησε για ακόμη μία φορά, τον Διευθυντή κ. Αθανάσιο Καραμέρη και όλους τους εργαζομένους για την διακονία και την αγάπη την οποία δείχνουν έμπρακτα στους τροφίμους. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε στο πρόσωπο του πρώτου πολίτη της πόλεως, του Δημάρχου Λαμιέων κ. Ευθυμίου Καραΐσκου, τους τοπικούς άρχοντες και όλους τους πολίτες, οι οποίοι και συμπαραστέκονται ενεργά στο Ίδρυμα.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος στις Μεξιάτες μεταξύ άλλων σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Ο Άγιος Παντελεήμων μας έχει συγκεντρώσει εδώ στην αγκαλιά του για να τον γιορτάσουμε και να χαρούμε, γιατί έχουμε ανάγκη από χαρά στη ζωή μας. Και χαρά έχει κανείς όταν έχει νόημα, όταν είναι γεμάτος μέσα του, όταν ξέρει τι του γίνεται, τι θέλει, τι γυρεύει, τι προσδοκά στη ζωή και οι Άγιοι κατεξοχήν είναι τα πρόσωπα, τα οποία υπάρχουν στη ζωή μας για να μας δίνουν νόημα, για να ανανεώνουν το νόημα και να τροφοδοτούν και να αναζωπυρώνουν το νόημα. Έτσι λοιπόν, έχουμε κάθε λόγο να προστρέξουμε με πολύ σεβασμό, με πολλή προσοχή, με πολλή προσευχή, και με πολλή αγάπη στον Άγιο Παντελεήμονα, γιατί αυτό θα γεμίσει την καρδιά μας και θα μας ανανεώσει εσωτερικά.

Αξίζει να προσέξουμε στην προσωπικότητα του Αγίου Παντελεήμονος ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο, το οποίο είναι κοινό στην προσωπικότητα κάθε ανθρώπου. Στοιχείο όχι απλώς εξατομικεύσεως αλλά στοιχείο συστατικό της ύπαρξής του, το οποίο είναι το όνομά του. Παντολέων. Ο Λέων έγινε ελεήμων, Ο παντοδύναμος, αυτό σημαίνει Παντολέων, έγινε Παντελεήμων. Τι φοβερή αλλαγή! Είναι αλλαγή μόνο ονόματος; Ήταν αλλαγή μόνο ενός στοιχείου ταυτότητας; Έγινε μια επικαιροποίηση των εγγράφων του; Όχι βέβαια. Αλλά ήταν φανέρωση μιας πολύ βαθιάς αλλαγής εσωτερικής, μιας αλλαγής προοδευτικής, μιας αλλαγής που σήμαινε μία πορεία δυναμική προς τον Θεό, η οποία εκφράστηκε στο όνομά του. Μπορεί να είχε δύναμη ως άνθρωπος, δύναμη όχι μόνο μυϊκή και σωματική, αλλά και δύναμη πνευματική και μάλιστα ο συγκεκριμένος και δύναμη επιστημονική. Ήταν ένας λαμπρός ιατρός, ένας λαμπρός επιστήμονας. Αλλά από μόνη της μία εξωτερική δύναμη δεν αρκεί για να φωτίσει με νόημα τη ζωή μας. Από μόνη της μία οικονομική δύναμη για παράδειγμα, ή μία στρατιωτική δύναμη, ή μια φυσική δύναμη, ή μία οποιαδήποτε άλλη δύναμη, μπορεί όχι μόνο να μην αποτελέσει βοήθημα για να προχωρήσει ο άνθρωπος μπροστά, αλλά μπορεί να αποτελέσει και εμπόδιο, μπορεί να αποτελέσει και εργαλείο καταστροφής».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Συμεών ανέφερε:

«Όποιος άνθρωπος νομίζει ότι μπορεί να εξελιχθεί έξω από την κοινωνία, ατομικά, ατομοκεντρικά, αυτιστικά, αυτό το οποίο καταφέρνει είναι απλώς να επιταχύνει τη προσωπική του κόλαση, γιατί η μοναξιά είναι η κόλαση, η ατομοκρατία είναι η κόλαση, το να ζεις για τον εαυτό σου είναι η κόλαση. Όποιος αντίθετα καταλαβαίνει ότι: αν το χωριό μου είναι ευτυχισμένο, είμαι κ εγώ ευτυχισμένος. Αν οι χωριανοί μου είναι χαρούμενοι, είμαι και εγώ χαρούμενος. Αν τα παιδιά μου χαμογελούν, τα αδέλφια μου, οι συγγενείς μου και οι φίλοι μου, τότε κι εγώ μπορώ να χαμογελώ. Άραγε! Πως είναι δυνατόν κάποιος άνθρωπος να μπορεί να πει ότι είναι χαρούμενος όταν ο διπλανός του δυστυχεί; Πως μπορεί να πει ένας άνθρωπος ότι είναι ευχαριστημένος ή ευτυχισμένος όταν γύρω του μπορεί να βλέπει μόνο δυστυχία, φτώχεια, δυσκολία, κακότητα, μικρότητες; Θα πρέπει να είναι ένας άνθρωπος απίστευτα τυφλός από τον εγωισμό για να μπορεί να αισθάνεται καλά όταν οι άλλοι δυστυχούν.

Ο Άγιος Παντελεήμων πήρε τη γνώση του, πήρε την επιστήμη του, πήρε τη πίστη του στις δυνάμεις του ανθρώπου αλλά και στη παντοδυναμία του Θεού, πήρε όλα αυτά και τα συνέθεσε και τα προσέφερε ως αγάπη για την κοινωνία της εποχής του και για την κοινωνία κάθε εποχής. Και αυτό μας προσφέρει και σήμερα. Γιατί ίσταται εδώ; Γιατί ίσταται πάνω από το κρεβάτι κάθε ασθενούς; Γιατί ίσταται μέσα στα νοσοκομεία μας; Γιατί βρίσκεται κοντά σε γιατρούς, νοσηλευτές και ανθρώπους που διακονούν τον άρρωστο; Γιατί; Για να διακονεί και να ελεεί. Για να προσφέρει παρηγοριά. Για να σταλάζει βάλσαμο, για να δίνει δύναμη στη ζωή των ανθρώπων. Η πραγματική τελικά δύναμη είναι το έλεος.

Η πραγματική τελικά δύναμη είναι η αγάπη, είναι η προσφορά, είναι η διακονία, είναι το νοιάξιμο, είναι το ενδιαφέρον, είναι η καλοσύνη. Αυτό είναι το μήνυμα που μας χαρίζει ο Άγιος Πανελεήμων. Και το οποίο το έχουμε τόσο ανάγκη στη ζωή μας».

Ακολούθησε πάνδημη Ιερά Λιτανεία των Ιερών Εικόνων του Αγίου Πανετελήμονος και του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, στους δρόμους του όμορφου χωριού των Μεξιατών, συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Λαμιέων.

Ανήμερα της Εορτής, Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022, ο κ. Συμεών ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος, προστάτου και πολιούχου της Λουτροπόλεως των Καμένων Βούρλων.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε κυρίως στα παιδιά, τα οποία είχαν γεμίσει τον σολέα του Ναού, το φάρμακο με το οποίο ο Άγιος Παντελεήμων γιάτρευε ως επιστήμων ιατρός τους ανθρώπους και χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Ένα μοναδικό φάρμακο. Το οποίο το έχει και σήμερα, το οποίο, μαζί όμως με όλα τα άλλα φάρμακα τον έκανε μοναδικό γιατρό και μοναδικό επιστήμονα. Το φάρμακό του λεγόταν αγάπη. Αγάπη ήταν το φάρμακό του. Αυτό πρόσφερε μαζί με την ιατρεία, μαζί με τη θεραπεία, μαζί με την γνώμη του, μαζί με μια σοφή συμβουλή του, μαζί με οποιάδηποτε άλλη εργασία. Πάνω απ’ όλα προσέφερε στον άνθρωπο αγάπη, Γιατί ο άνθρωπος αγάπη θέλει. Η αγάπη γιατρεύει τον άνθρωπο. Και τον ασθενή και τον υγιή. Όλοι οι άνθρωποι χρειαζόμαστε το φάρμακο της αγάπης. Και αυτό το φάρμακο έδινε πλούσια ο Άγιος Παντελεήμων. Αυτό το φάρμακο προσέφερε πλουσιοπάροχα και με αυτό το φάρμακο έδειχνε τον δρόμο της ανιδιοτελούς προσφοράς και αυτό είναι που τον κατέστησε ανάργυρο, όχι απλώς γιατί δεν έπαιρνε χρήματα, αλλά διότι δεν είχε καμία ιδιοτέλεια. Και όχι απλώς δεν είχε καμία ιδιοτέλεια με μια αρνητική έννοια, αλλά είχε ανιδιοτέλεια με μία ενεργητική και θετική έννοια, είχε αγάπη. Έτρεχε από αγάπη. Προσέφερε με αγάπη. Υπέμενε με αγάπη. Θυσίαζε τον εαυτό του με αγάπη. Ίδρωνε για τον άλλο με αγάπη. Αφιέρωνε το είναι του ολόκληρο από αγάπη. Αυτό είναι που έχουμε ανάγκη στη ζωή μας και αυτό είναι που έχουμε ανάγκη να πάρουμε από τον Άγιο Παντελεήμονα. Όποιον δρόμο παιδιά μου και να διαλέξετε, όποιον δρόμο κι αν έχουμε διαλέξει κι εμείς οι μεγαλύτεροι, όπου και να βρισκόμαστε, αν δεν ακολουθούμε τον δρόμο αυτόν με αγάπη όχι μόνο δεν θα είμαστε χρήσιμοι, όχι μόνο δεν θα είμαστε ωφέλιμοι, όχι μόνο δεν θα είμαστε επιτυχημένοι αλλά ούτε καν θα είμαστε ευχαριστημένοι. Κανείς δεν ευχαριστιέται κάτι που δεν το αγαπά. Κανείς δεν χαιρετά κάτι που το κάνει από αγγαρεία, απο συνήθεια, απο υποχρέωση. Να αγαπήσουμε αυτό που είμαστε. Να αγαπήσουμε αυτό που κάνουμε. Να αγαπήσουμε την αποστολή μας ο καθένας και τότε πραγματικά θα είμαστε γεμάτοι και θα ακτινοβολούμε και θα εμπνέουμε και θα πείθουμε και τότε θα μπορούμε να προχωράμε.

Είσαι μάνα; Να αγαπάς το ότι είσαι μάνα. Είσαι πατέρας; Αγάπα το ότι είσαι πατέρας. Είσαι παππούς; Αγάπα το ότι είσαι παππούς. Είσαι γιαγιά; Αγάπα το ότι είσαι γιαγιά. Είσαι γιατρός; Αγάπα την ιατρική σου. Είσαι δικηγόρος; Αγάπα την δικηγορική σου. Είσαι μηχανικός; Αγάπα την μηχανική σου. Είσαι αγρότης; Αγάπα τη γη σου! Είσαι κτηνοτρόφος; Αγάπα τα ζώα σου, που είναι τα παιδιά σου. Είσαι ψαράς; Αγάπα την βάρκα σου. Αγάπα τα ψάρια, αγάπα το περιβάλλον. Είσαι επιχειρηματίας; Αγάπα την επιχείρησή σου. Είσαι δήμαρχος; Αγάπα τον δήμο σου και τους δημότες σου. Είσαι Περιφερειάρχης; Την Περιφέρειά σου. Είσαι Βουλευτής; Αγάπα αυτό που κάνεις. Αγάπα αυτή τη δυνατότητα που σου έχει δώσει ο λαός και ο Θεός μαζί. Είσαι Αστυνομικός ή Στρατηγός; Αγάπα τα γαλόνια σου. Και απόλαυσε την δύναμη σου, γιατί η δύναμή σου, είναι η δύναμη της προσφοράς και της αγάπης. Είσαι παπάς; Αγάπα την ιεροσύνη σου. Αγάπα την Αγία Τράπεζα. Αγάπα τα Μυστήρια της Εκκλησίας. Είσαι μαθητής; Αγάπα το σχολείο σου. Αγάπα τους συμμαθητές σου. Αγάπα τους δασκάλους σου. Αγάπα τα βιβλία σου. Αγάπα τα μολύβια σου. Αγάπα την τσάντα σου. Αγάπα τα παιχνίδια σου. Αγάπησέ τα όλα. Αγάπησε τα πάντα. Αγαπήστε τα πάντα. Να αγαπήσουμε τα πάντα, για να μας αγαπήσει η ζωή. Και να χαιρόμαστε πραγματικά την ζωή μας και να είμαστε γεμάτοι όλοι».

Τον Σεβασμιώτατο προσεφώνησε με αισθήματα υιικής αγάπης, σεβασμού και εμφανή την συγκίνηση ο πολιός και σεβάσμιος Γέροντας, Αρχιμ. π. Χριστοφόρος Κολοκυθάς, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού, ο οποίος και τον ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά για την λαμπρή, ευλογητή και ιδιαίτερα ενισχυτική παρουσία του στο Ναό και στην Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.

Ο π. Χριστοφόρος αναφέρθηκε στην πεντηκοντατετή διακονία του στην Εκκλησία, στο πλευρό των δύο προκατόχων του Σεβασμιωτάτου μακαριστών Αγίων Αρχιερέων Μητροπολιτών Φθιώτιδος κυρού Δαμασκηνού και κυρού Νικολάου και ανέφερε ότι: «Δοξάζουμε τον Τριαδικό Θεό Σεβασμιώτατε, γιατί η πολλή του πρόνοια και αγάπη μας ευλόγησε να σας έχουμε Ποιμένα στην Μητρόπολη και στον τόπο μας και είναι αλήθεια, ότι η χαρισματική προσωπικότητά σας έχει τα στοιχεία των δύο προκατόχων σας, την επιείκεια και την αγνή αγάπη του κυρού Δαμασκηνού και την αρχοντιά και την εκκλησιολογική ακρίβεια του κυρού Νικολάου. Όλα αυτά συνθέτουν την προσωπικότητα σας και με το όραμά σας και το ασταμάτητο έργο σας μας ευλογείτε, μας δίνετε χαρά, δύναμη για να διακονούμε και εμείς τον λαό του Θεού».

Ο Σεβασμιώτατος για μια ακόμη φορά επισκέφθηκε μεθεορτίως τις εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις της Χριστιανικής Εστίας Λαμίας και τον πανηγυρίζοντα Ναό του Αγίου Παντελεήμονος.

Ο κ. Συμεών έγινε δεκτός με αγάπη και ενθουσιασμό από τους εντεταλμένους της Αδελφότητος Θεολόγων «Ο ΣΩΤΗΡ» κ. Εμμανουήλ Σταθούλια και κ. Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο, τον Πρόεδρο του Ηθικοθρησκευτικού Συλλόγου «Ο Ευαγγελιστής Λουκάς» κ. Παναγιώτη Ντούρο, τα στελέχη της Κατασκήνωσης και όλους τους κατασκηνωτές.

Μετά από την δέηση στο Ναό ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να μιας εποικοδομητικής συνάντησης και πνευματικής συναναστροφής με τα παιδιά κατά την διάρκεια της οποίας ανέπτυξε το θέμα: «Πορεία προς το Φως».

Τέλος ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε ξανά την Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων, όπου παραβρέθηκε, χαιρέτισε και ευλόγησε την 21η βραδιά Παράδοσης. Πρόκειται για μία μουσικοχορευτική εκδήλωση του Ομίλου Παράδοσης – Λαογραφίας Καμένων Βούρλων, η οποία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο προαύλιο του Ναού, παρουσία πλήθους κόσμου, αφιερωμένη στην επέτειο των 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή με τίτλο: «Τραγουδώντας και χορεύοντας ταξιδεύουμε στις Αλησμόνητες Πατρίδες».

Στις Ιερές Ακολουθίες μεταξύ του πλήθους των πιστών παραβρέθηκαν: ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ηλίας Σανίδας, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Ηλίας Κυρμανίδης, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Έμυ Αργυροπούλου, οι Δήμαρχοι, Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος και Καμένων Βούρλων κ. Ιωάννης Συκιώτης με μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων, ο Γενικός Αστυνομικός Περιφερειακός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Σπυρίδων Σκλάβος, ο Φρούραρχος Λαμίας – Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κρητσωτάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Φούρλας, ο Διευθυντής Δ/θμιας Εκπαιδεύσεως Φθιώτιδος κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

                                                                            Φωτογραφίες

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Εξελέγη ο νέος Μητροπολίτης Ηλείας

Τον  Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης Αθανάσιο, εξέλεξε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, νέο Μητροπολίτη Ηλείας με 55 ψήφους.

Το τριπρόσωπο για τη Μητρόπολη Ηλείας

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάρτισης του τριπροσώπου, από το οποίο θα εκλέγει ο νέος Μητροπολίτης Ηλείας. 1) Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος, ψή­φους 58 2) Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης...

Θετικός στον κορονοϊό ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου

Ὁ Μητροπολίτης Ναυπάκτου καὶ Ἁγίου Βλασίου Ἱερόθεος κατὰ τὴν διάρκεια τῆς συμμετοχῆς του στὶς συνεδριάσεις τῆς Ἱεραρχίας μετὰ ἀπὸ πολὺ ἤπια συμπτωματολογία λοίμωξης τοῦ...

Εξελέγη ο νέος Μητροπολίτης Δράμας

Τον  Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Δωρόθεο Πάπαρη, Α΄Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, εξέλεξε η Ιερά Σύνοδος νέο Μητροπολίτη Δράμας με 69 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν 4...

Το τριπρόσωπο για τη Μητρόπολη Δράμας

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάρτισης του τριπροσώπου από το οποίο θα εκλεγεί ο νέος Μητροπολίτης Δράμας. 1) Αρχιμανδρίτης  Δωρόθεος Πάπαρης, ψή­φους 69 2) Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Μπίρδας, ψή­φους...

Ο Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης την Κυριακή θα είναι στην Αθήνα

Ο Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 6:00 το απόγευμα θα είναι στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βύρωνος (Τηλ....

Ο Μητροπολίτης Ταμασού στην φιλανθρωπική εκδήλωση του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού

Το απόγευμα της Τετάρτης, 5 Οκτωβρίου 2022, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας παρέστη, κατόπιν προσκλήσεως, στη φιλανθρωπική εκδήλωση (τσάι), που διοργάνωσε...

Ο νέος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Σύδνεϋ επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας

Την επίσκεψη του νέου Γενικού Προξένου της Ελλάδος στο Σύδνεϋ, κ. Ιωάννη Μαλλικούρτη, δέχθηκε την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος,...

Η Μητρόπολη Σάμου χαιρετίζει την εκλογή του Μητρ. Αιτωλίας Δαμασκηνού

Ἡ τοπική κατά Σάμον, Ἰκαρίαν καί Κορσεούς Ἐκκλησία, συμετέχουσα εἰς τήν χαράν τοῦ Θεοφιλεστάτου ἐψηφισμένου Μητροπολίτου Αἰτωλίας καί Ἀκαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνοῦ Κιαμέτη, ὁ ὁποῖος...

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας επίτιμος διδάκτορας της Χριστιανικής Ακαδημίας Βαρσοβίας

Με το μήνυμα ότι «Αποστολή και ευθύνη της Εκκλησίας είναι να συνδέει την ανθρωπότητα με τον αληθινό Θεό της Αγάπης», περάτωσε την ομιλία του...

Πανήγυρις του Αγίου Κενδέα στο Αυγόρου

Το πρωί της Πέμπτης, 6 Οκτωβρίου 2022, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, ευγενώς προσκληθείς υπό του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου...

Η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας για την εκλογή του νέου της Μητροπολίτη

Με αισθήματα χαράς και ευχαριστίας προς τον εν Τριάδι Θεό, η Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας ανακοινώνει, ότι, κατά την σημερινή συνεδρίαση της 6ης...

Ποιος είναι ο νέος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ κ. ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ Ὁ ἐψηφισμένος Μητροπολίτης Αἰτωλίας καί Ἀκαρνανίας κ. Δαμασκηνός Κιαμέτης γεννήθηκε τό 1975 στόν Πειραιᾶ, ἀνατράφηκε καί...

Ποιος είναι ο νέος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ κ. ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ Ὁ ἐψηφιεμένος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος (κατά κόσμον Ἀθανάσιος) Εὐσταθίου γεννήθηκε τό ἔτος 1967...