Στο όμορφο, ακριτικό και ιστορικό χωριό Ανάβρα Αλμυρού Ν. Μαγνησίας (Γούρα), το οποίο αποτελεί και το τελευταίο χωριό της Μητροπόλεως μας στα όρια με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, μετέβη το πρωί της Παρασκευής 29 Μαΐου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, συνοδευόμενος από τον Ιεροδιάκονο π. Νικόλαο Πολυζώη.
 
Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, η οποία τελείται κάθε χρόνο αυτή την ημέρα, στο Ιερό εξωκκλήσι του Αγίου Ενδόξου Ιερομάτυρος Σεραφείμ, Επισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου, εις ανάμνησιν του μεγάλου θαύματος, το οποίο επιτέλεσε ο Άγιος Σεραφείμ στο χωριό το έτος 1816, σώζοντας τους κατοίκους από την θανατηφόρο επιδημία της πανώλης.
 
Η φοβερά επιδημία της πανώλης, για ένα ολόκληρο χρόνο σκόρπισε τον θάνατο στην περιοχή και έτσι οι κάτοικοι με πολλή προσευχή αποφάσισαν και μετέφεραν από την Ιερά Μονή Κορώνης Καρδίτσης την Τιμία Κάρα του Αγίου Ιερομάρτυρος Σεραφείμ, Επισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου.
 
Η παρουσία του Αγίου στο χωριό και η δυνατή προσευχή των ευσεβών κατοίκων, σήμανε και το τέλος της φοβεράς αυτής και θανατηφόρου επιδημίας.
 
Κοντά στους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι κάθε χρόνο αυτή την ημέρα τιμούν τον Άγιο Σεραφείμ και τον ευχαριστούν για την διάσωση της περιοχής, ευρέθη και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, ο οποίος χοροστάτησε και ωμίλησε στην Θεία Λειτουργία, που τελέσθηκε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας στο Ιερό Εξωκκλήσι του Αγίου, χτισμένο πλάι στον Ιστορικό Ναό του Αγίου Αθανασίου.
 
Το χωριό Γούρα είναι πλούσιο σε Ιστορικούς Ναούς, καθώς για πολλά χρόνια απετέλεσε έδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Θαυμακού και Γούρας.
 
Την Θεία Λειτουργία ετέλεσε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Αντινίτσης Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αμβρόσιος Αναστασίου.
 
Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τους άρτους και τα εορτάσιμα κόλλυβα προς τιμήν του Αγίου Σεραφείμ και ωμίλησε στους παρευρισκομένους πιστούς με αφορμή την επιτέλεση του θαύματος της διάσωσης του χωριού από την επιδημία της πανώλης, τονίζοντας, την σωτήρια επέμβαση των Αγίων στην ζωή μας,. Ο Σεβασμιώτατος συνέδεσε την επιδημία εκείνης της εποχής με την σημερινή πανδημία του κορωνοϊού και υπογράμμισε την ανάγκη πίστεως και προσευχής απ’ όλους μας για την θαυματουργική επέμβαση του Θεού και των Αγίων στην ζωή μας.
 
Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του ετόνισε χαρακτηριστικά:
 
«Αγαπητοί μου Πατέρες και αγαπητοί μου αδελφοί, Αγαπητέ μου κ. Δήμαρχε,
 
χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι σε έναν πανέμορφο τόπο, σε έναν ορεινό τόπο, σε έναν καθαρό τόπο και όπως είναι καθαρός ο ορίζοντας, καθαρό το περιβάλλον, καθαρό το οξυγόνο, καθαρή και όμορφη η φύση, έτσι καθαρά και όμορφα είναι τα πρόσωπά σας και οι καρδιές σας και εύχομαι πάντοτε έτσι να μείνουν και έτσι να είναι, γιατί πρώτιστα οι καρδιές μας αγαπητοί μου αδελφοί, καθαρίζουν, ζωογονούνται και ομορφαίνουν από τη Χάρη και τη δύναμη των Αγίων της Εκκλησίας μας.
 
Δεν είναι τυχαίο και είναι ιδιαίτερα συμβολικό αλλά και σημαντικό ,ότι σήμερα εδώ εορτάζουμε ένα γεγονός, όχι απλώς έναν Άγιο, εορτάζουμε μία εμπειρία, μία προσωπική εμπειρία μία δική μας εμπειρία, μία δική σας εμπειρία, μία εμπειρία των προγόνων σας, που από στόμα με στόμα οι ευλογημένοι παππούδες και οι ευλογημένες γιαγιάδες τη διέσωσαν αυτήν την εμπειρία για να αποτελεί πάντοτε μία απάντηση στα προβλήματα κάθε εποχής.
 
Ίσως πριν από λίγα χρόνια, καθώς μπαίναμε μάλιστα στον 21ο αιώνα, το 2000 και μετά, θα θεωρούσαμε ότι είχε τελειώσει από την ζωή του κόσμου αυτού, η περιπέτεια μιας λοιμικής νόσου, θα θεωρούσαμε ότι ξεπεράστηκαν αρρώστιες, όπως η χολέρα, η λέπρα, η πανώλη, διάφορες περιπέτειες που πέρασε και ο δικός μας ο τόπος και η οικουμένη ολόκληρη. Μπορεί να πιστέψαμε ότι η επιστήμη τα έλυσε όλα, ότι βρήκε απάντηση σε όλα, ότι ξεπέρασε κάθε ασθένεια, ότι με την τεχνολογία, με την επιστήμη, με την οικονομία, με την πρόοδο μέσα ή έξω από εισαγωγικά, ότι είχαμε προχωρήσει μπροστά, είχαμε ξεφύγει από αυτό τον κίνδυνο και να που έρχεται ξαφνικά μία ανατροπή και μας ξαναφέρνει χρόνια πίσω, μας γυρίζει είτε σε εμπειρίες που ζήσαμε, είτε σε ακούσματα από εμπειρίες των παππούδων μας, των γιαγιάδων μας, των πατέρων και των μητέρων μας.
 
Και έρχεται ο Όσιος Σεραφείμ και σήμερα να δώσει ελπίδα, να δώσει απάντηση, να πει ότι: «Εγώ είμαι εδώ, όπως ήμουν και τότε, είμαι και τώρα και θα είμαι και πάντα. Και όσοι με επικαλούνται, όσοι με πλησιάζουν, όσοι με προσεγγίζουν, είμαι εδώ, για να παρέχω βοήθεια και στήριξη. Δεν καταργώ την επιστήμη»! Οι Άγιοι ευλογούν τους επιστήμονες, ασχέτως αν μερικοί επιστήμονες δεν το καταλαβαίνουν αυτό και νομίζουν, ότι μόνο με το μυαλό τους μπορούν να τα καταφέρουν.
 
Και στη ζωή, όποιος το πιστεύει αυτό, είτε είναι επιστήμονας, είτε είναι τεχνίτης, είτε είναι μάστορας, είτε είναι οδηγός ενός τρακτέρ, αν νομίζει ότι μόνο με την ικανότητά του, μόνο με τη δύναμή του, μόνο με την ευφυΐα του, όποιος νομίζει λοιπόν ότι τα καταφέρνει από μόνος του, είναι πολύ γελασμένος. Έρχεται ένα γεγονός στη ζωή και τον αποκαθηλώνει, ανατρέπει τα πάντα. Μονάχα με την δύναμη και την Χάρη των Αγίων μας μπορούμε να προχωρήσουμε με ασφάλεια στη ζωή μας. Αυτό είναι το μήνυμα που μας στέλνει σήμερα ο Άγιος Σεραφείμ. Δεν καταργούμε ούτε την επιστήμη, ούτε την έρευνα, ούτε την προσπάθεια, ούτε τη μόρφωση, ούτε τη γνώση, ούτε τα χαρίσματα του καθενός, ούτε τις ικανότητες του καθενός. Όλοι χρειάζονται, να βάζουν πάντοτε, να βάζουμε τον καλύτερό μας εαυτό, αλλά πάντα να μην ξεχνάμε, ότι με τη δύναμη του Θεού, ο Θεός μας χαρίζει αυτό που είμαστε, το μυαλό που έχουμε, τα μάτια που έχουμε, την εξυπνάδα που έχουμε, τη δύναμη που έχουμε στους ώμους μας, στα χέρια μας, ο Θεός μας χαρίζει όλα τα δώρα, προκειμένου να τα αξιοποιήσουμε και να τα προσφέρουμε για να γίνει η ζωή μας καλύτερη.
 
Εύχομαι ολόψυχα και ολοκάρδια, σήμερα από δω από την Ανάβρα που ανήκει στο Νομό Μαγνησίας, αλλά ανήκει στην Μητρόπολή μας, και πραγματικά θεωρώ τύχη μου και ευλογία, που βρέθηκα εδώ ανάμεσά σας, να γιορτάσουμε όλοι μαζί, εύχομαι ολόψυχα σε όλους σας ανεξαιρέτως και σε σας που είστε εδώ παρόντες, αλλά και σε όσους λείπουν, είτε είναι έξω από τα σύνορα της Ελλάδος, είτε είναι μέσα στα σύνορα της Πατρίδος μας, εύχομαι ολόψυχα και ολοκάρδια, ο Θεός πρώτον και ο Άγιος Σεραφείμ να σας κρατήσει όπως είστε, λεβέντες και λεβέντισσες, παλικάρια πραγματικά. Να κρατήσετε το χωριό σας, να κρατήσετε την πίστη του Χριστού την Αγία, να κρατήσετε τις παραδόσεις μας, να κρατήσετε τα έθιμά μας. Δεύτερον, που εύχομαι και προσεύχομαι, ο Θεός να σας κρατήσει και να μας κρατήσει ενωμένους και αγαπημένους. Γιατί αυτό είναι η προϋπόθεση για να προχωρήσει η ζωή μας μπροστά και πολλές φορές όσο πιο μικρή είναι η γειτονιά και πιο μικρό το χωριό, καμιά φορά είναι και πιο μεγάλη η γκρίνια και η ζήλια. Πρέπει να τα διώξουμε αυτά, δεν μας βοηθάει σε τίποτα ούτε η ζήλια, ούτε φθόνος, ούτε το κουτσομπολιό ,ούτε τα σχόλια, αλλά μας βοηθάει η αγάπη. Βλάφτηκε κανείς από την αγάπη; Δοκίμασε κανείς να αγαπά και είδε ότι η ζωή του γίνεται δύσκολη και άσχημη;
 
Ενώ από το φθόνο πολύ κακό έγινε, από το κουτσομπολιό πολύ κακό έγινε, από τα σχόλια και τη συκοφαντία πολύ κακό έγινε , από το να ασχολείται κανείς με τη ζωή των άλλων πολύ κακό έγινε. Ενώ αντίθετα η αγάπη ομορφαίνει τη ζωή, η καλοσύνη ομορφαίνει τη ζωή, το ενδιαφέρον και το νοιάξιμο και η βοήθεια για τον αδύνατο, ομορφαίνει τη ζωή, η μοιρασιά του πόνου του άλλου ομορφαίνει τη ζωή, απαλύνει τον πόνο, γλυκαίνει την καρδιά.
 
Μια τέτοια ζωή μας καλεί ο Άγιος Σεραφείμ να ζήσουμε. Και μια τέτοια ζωή εύχομαι να ζείτε σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Να είστε αγαπημένοι και ενωμένοι και να δίνετε ένα παράδειγμα σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη και να δίνουνε ένα παράδειγμα αγάπης, ενότητας, συνεργασίας και συμπόρευσης. Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, ο καθένας μόνος του τι μπορεί να καταφέρει; Να τρώγεται με τα ρούχα του, να τρώγεται με την μοναξιά του, να τρώγεται με τον εαυτό του, να μην ευχαριστιέται τίποτα, ακόμα και αν έχει τα πάντα.
 
Γι’ αυτό λοιπόν σας εύχομαι ολόψυχα και ολοκάρδια σε όλους εσάς που είστε σήμερα σε αυτόν εδώ τον όμορφο και ιστορικό Ναό. Εύχομαι να κρατήστε την ενότητα, να κρατήστε την αγάπη, μα κρατήσετε την πίστη στο Θεό και ο Θεός της αγάπης και ο Άγιος Σεραφείμ δεν μας εγκαταλείπει, είναι μαζί μας, θα είναι κοντά μας, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, αντίθετα έχουμε να ελπίζουμε πολλά, να ονειρευόμαστε ακόμη περισσότερα και να καταφέρουμε ακόμα καλύτερα.
 
Να είστε ευλογημένοι! Χρόνια πολλά και ευλογημένα!».
 
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Αναβριωτών κ. Αικατερίνη Φουντούκη – Βλάχου, καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο στο χωριό και εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου και όλων των κατοίκων της Ανάβρας Αλμυρού του επέδωσε τιμητική πλακέτα, εις ανάμνησιν της πρώτης επισκέψεως του στο χωριό, ευχόμενη υγεία και δύναμη για να επιτελέσει την ήδη Θεάρεστο Ποιμαντορία, την οποία ξεκίνησε στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.
 
Μετά και την προσφορά υπαιθρίου κεράσματος, το οποίο προσέφεραν οι ευσεβείς κυρίες του χωριού, ο Σεβασμιώτατος ξεναγήθηκε από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητος Ανάβρας κ. Κωνσταντίνο Κυλάφα ,τον Εφημέριο του χωριού π. Θεόδωρο Γκλαντζούνη και αρκετούς κατοίκους, στον περικαλλή Ενοριακό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, όπου και προσεκύνησε το Ιερό Θυσιαστήριο και στο Περιβαλλοντικό Πολιτισμικό Πάρκο «Γούρα» στις πηγές Ανάβρας, το οποίο αποτελεί τον καρπό της προσπάθειας για την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση τόσο του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, όσο και των μνημείων και των πολιτισμικών στοιχείων που συνδέονται με αυτό, από τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους της περιοχής.
 
Ο Σεβασμιώτατος με πολλή χαρά συνεχάρη τους τοπικούς Άρχοντες και τους κατοίκους της περιοχής για την πρωτοβουλία και προσπάθειά τους αυτή και εδήλωσε ότι η Ιερά Μητρόπολις ευλογεί και στηρίζει κάθε τέτοια ενέργεια ανάδειξης περιβαλλοντικού πλούτου, ιστορικών μνημείων πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου μας.
 
Κατά την διάρκεια της παραμονής του Σεβασμιωτάτου στο χωριό, οι κάτοικοι με ιδιαίτερη αγάπη, ενθουσιασμό και σεβασμό, περιέβαλλαν τον Σεβασμιώτατο και είχαν μία ευχάριστη και ουσιαστική επικοινωνία μαζί του.
 
Μεταξύ των πιστών και των Τοπικών φορέων, στον εορτασμό παρέστησαν και ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Ευάγγελος Χατζηκυριάκου και ο Σύμβουλός Κοινότητος Ανάβρας κ. Ευστάθιος Παπαδημουλάς.
 
Καθοδόν ο Σεβασμιώτατος σταμάτησε στην όμορη Φιλιαδώνα και έδωσε την ευλογία του στους κατοίκους του όμορφου αυτού χωριού.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Εορτάσθηκε η μνήμη του Οσίου Παϊσίου στην Ι.Μ. Χαλκίδος

Σήμερα Κυριακή 12 Ιουλίου 2020 και στην Ι. Μητρόπολη Χαλκίδος εορτάσθηκε η μνήμη του νέου Αγίου της Εκκλησίας μας, Οσίου Παϊσίου του διορατικού. Ο Σεβασμιώτατος...

Η Ιερότητα της Κυριακής. Τι λέγει ο γέροντας Παίσιος για την ιερότητα της ημέρας αυτής;

Κανονικά πριν από τον Εσπερινό της γιορτής ή της Κυριακής σταματάει κάθε εργασία. Καλύτερα είναι να δουλέψη κανείς περισσότερο την προπαραμονή, όταν αυτό μπορή...

Εγκαίνια Παρεκκλησίου του Οσίου Παϊσίου δίπλα στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Την ώρα που οι γείτονές μας αυθαίρετα και προκλητικά μετατρέπουν σε τζαμί το αιώνιο σύμβολο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, την Αγία Σοφία, οι...

Πανήγυρις Αγίου Παϊσίου στην Κατασκήνωση της Ι.Μ. Νεαπόλεως

Στην κατασκήνωση της Ιεράς Μητροπόλεως στο θαλασσολουσμένο Ποσείδι βρέθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας, για να προστεί της Ιεράς Πανηγύρεως προς τιμήν του λαοφιλούς Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου, Ναΰδριο του οποίου κοσμεί το...

Μητροπολίτης Φωκίδος: Θα ηχήσουν και πάλι οι καμπάνες της Αγιά Σοφιάς

Η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, ως χειροποίητος Ναός της Υπάτης Σοφίας του Ενσάρκου Λόγου, μετά από δεκαετίες ουδετερότητας φαίνεται πως επεθύμησε την με αντίστροφη...

Η Σύναξη της Παναγίας Τριχερούσης στον Πειραιά – Χειροθεσία Πνευματικού

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η Σύναξη της Παναγίας της επονομαζομένης Τριχερούσης, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς όπου υπάρχει...

Επικοινωνία Αρχιεπισκόπου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο επικοινώνησε σήμερα το μεσημέρι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή...

Πανηγύρισε τό Παρεκκλήσιο τοῦ Ἁγίου Παϊσίου στόν Μητροπολιτικό Ναό Ναυπάκτου

Τήν Κυριακή 12 Ἰουλίου, ἑορτή τοῦ ἁγίου Παϊσίου τοῦ Ἁγιορείτου, πανηγύρισε τό ὁμώνυμο Παρεκκλήσιο τοῦ Ἱεροῦ Μητροπολιτικοῦ Ναοῦ Ναυπάκτου. Τό ἀπόγευμα τοῦ Σαββάτου στόν Ἑσπερινό...

Ἁγιολογικό ἀφιέρωμα Γ΄ Ἑβδομάδος μηνός Ἰουλίου

Μητροπολίτου Φαναρίου Ἀγαθαγγέλου, Γενικοῦ Διευθυντοῦ Ἀποστολικῆς Διακονίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος 13 Ἰουλίου † Μνήμη τῶν ἁγίων ὁσιομαρτύρων Ἀμμωνίου, Ἐπαφροδίτου (ἤ Παμφοδίτου), Εὐσθενίου, Ἡλιοφώτου, Παμμεγίστου καί Χου-λελαίου, τῶν...

Η εορτή του Οσίου Παϊσίου στον Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ιερούργησε σήμερα το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου, με τη συμμετοχή των Εφημερίων του Ναού...

Η εορτή του Οσίου Παϊσίου στην Νέα Ηρακλείτσα Ελευθερών

Με λαμπρότητα και εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε την Κυριακή 12 Ιουλίου 2020 η μνήμη του Οσίου Θεοφόρου Πατρός Παϊσίου του Αγιορείτου σε όλες της ενορίες...

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας στην ιστορική Μεθώνη

Στον ιερό Ναό Αγίου Νικολάου της ιστορικής κωμοπόλεως της Μεθώνης τέλεσε την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, την Κυριακή 12η Ιουλίου,...

Πανήγυρις Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου στην Ι. Μονή Μεταμορφώσεως Μουτσιάλη

Την Κυριακή 12 Ιουλίου, εορτή του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων τέλεσε αρχιερατική θεία Λειτουργία και...

Η εορτή της αναμνήσεως του θαύματος της Αγίας Ευφημίας στο Σύδνεϋ

Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας η ανάμνηση του θαύματος της Αγίας Ευφημίας της Μεγαλομάρτυρος. Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν ο φερώνυμος Ιερός...

O ΙΣΚΕ καταδικάζει απερίφραστα την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος καταδικάζει απερίφραστα την ανακοίνωση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως σε τζαμί. Η πράξη αποτελεί βαρβαρότητα και δεν βοηθά...